Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Dividendbelasting

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
616 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 ... 27 28 29 30 31 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
[verwijderd]
1
Als ik een nieuw belastingstelsel zou mogen ontwerpen zou ik gaan voor

* afschaffing van alle uitkeringen, toeslagen, subsidies en aftrekposten (dus ook pensioenpremies, maar ook alle rentelasten incl. die van bedrijven)
* invoering van basisinkomen
* vlaktaks van 25% op alle soorten inkomen
* btw uniform tarief van 25%
* vermogensheffing van 1% op alle vermogens excl. eigen huis
hirshi
0
quote:

izdp schreef op 6 okt 2018 om 14:58:


[...]

Dan heb je het niet over de aflosboete die banken opleggen, maar doel je dan op de wet Hillen?


Klopt. En wat daarvoor in de plaats lijkt te komen. Google op het woord "aflosboete" voor info.
jonas
1

Ben zit wat in. Idee van FvD om 20.000 vrij te laten en dat deels te korten op toeslagen lijkt me ook interessant.

In basisinkomen zie ik toch iets wat onrechtvaardigs. Zou neerkomen dat mensen die niet eens willen werken zomaar geld krijgen, terwijl mensen die dat wel graag willen dan weer tekort wordt gedaan.

Helemaal vlaktax lijkt me toch wat moeilijk aan de onderkant. Stel je prikt een begin bij E 20.000, maar wat als je net wat minder of meer verdiend. Beetje glijdende overgang lijkt me wel wenselijk.

Denk dat afschaffing aftrekpost rente voor bedrijven tot enorme uitstroom van bedrijven en werkgelegenheid zal leiden. Beter is niet doen. Meegaan met een internationale aanpak van ongrijpbare bedrijven zoals Apple, Amazon, Google, Facebook, Alibaba lijkt me beter.

Peter wil niet eens een vennootschapbelasting. Als we dat zouden doen dan zou dat wel een klap geven op de bedrijvigheid, maar wegen de inkomsten uit zijn belastingbasis van IB, BTW en Accijnzen daar dan tegenop.

Een straight 1% vermogensheffing lijkt me ook praktisch lastig. Denk aan rijkaards met geld in hun bedrijf. Denk aan ouderen met een AOW en klein pensioentje.

Zelf voorzie ik wel een beweging naar nog hogere BTW omdat dit een belasting is met grote hefbaarheid. Werkt wel denivellerend gezien de consumptie quote per huishouden.

Het is en blijft lastige materie, maar dat we van rondpompen van geld af moeten, zijn we het denk ik wel eens. En ja politici spenden gemakkelijk van andermans geld. Moeilijk te voorkomen in ons systeem, want hoe meer je spend hoe meer mensen in de achterban.

Groet, Jonas

[verwijderd]
0
quote:

jonas schreef op 6 okt 2018 om 19:27:In basisinkomen zie ik toch iets wat onrechtvaardigs. Zou neerkomen dat mensen die niet eens willen werken zomaar geld krijgen, terwijl mensen die dat wel graag willen dan weer tekort wordt gedaan.Juist niet Jonas. Mensen die werken krijgen ook het basisinkomen.

Mensen die niet willen werken krijgen nu ook al bijstand, dus dat maakt per saldo niet uit.

Behalve dan dat als je gaat werken vanuit de bijstand je er per saldo weinig mee opschiet. Zeker niet als het parttime baan betreft.

En gezien onze omvangrijke stelsel van uitkeringen, toeslagen maar ook zeker aftrekposten kost het invoeren van een basisinkomen van zeg 800-1000 euro per persoon eigenlijk per saldo net zoveel als het huidige stelsel.

Belangrijke vragen zijn echter wat zal per saldo de arbeidsprikkel zijn (saldo van positieve en negatieve prikkels) en wat zal de impact op loon(kosten)zijn?

Enige manier om daar achter te komen is ermee experimenteren.
[verwijderd]
0
Overigens, het 1% tarief op vermogen is misschien wat te kort door de bocht.

Mogelijk zou je dat variabel moeten maken (bijvoorbeeld 25% van een nader te bepalen fictief rendement. in het simpelste geval de 10 jaars kapitaalmarktrente).
izdp
0
quote:

hirshi schreef op 6 okt 2018 om 19:15:


[...]

Klopt. En wat daarvoor in de plaats lijkt te komen. Google op het woord "aflosboete" voor info.


Die heb ik hier dacht ik al eerder absurd genoemd.
Helemaal voor mensen, zoals ik, die nooit een beroep hebben gedaan op de HRA.
Ik noemde het toen een soort verkapte vermogensbelasting op je eigen huis.
Stimuleert om toch maar wel een hypotheek af te sluiten en alsnog van de HRA te gaan genieten.
Zeker met de huidige rente is het aantrekkelijk lenen om meer rendement te maken.
Stimuleert zeker niet het aflossen.
izdp
0
quote:

BEN RisQuant schreef op 6 okt 2018 om 19:57:


Overigens, het 1% tarief op vermogen is misschien wat te kort door de bocht.

Mogelijk zou je dat variabel moeten maken (bijvoorbeeld 25% van een nader te bepalen fictief rendement. in het simpelste geval de 10 jaars kapitaalmarktrente).


Ik kan die 1% helemaal niet rijmen als je al 25% heft op de inkomsten uit vermogen.
jonas
0

Ben dat wordt net zoals nu toch moeilijk met zeg E 1000 basisinkomen als alle toeslagen dan weg moeten. Komt bij we kennen nu een ingewikkeld systeem en dat zou inderdaad simpeler moeten, maar met het huidige systeem kan je wel in principe wat meer naar de persoon kijken en wat gerichter iets aanbieden.

De ene uitkeringstrekker is de andere niet. Neem bijvoorbeeld de junk of iemand van 62 jaar die uit zijn UWV is gelopen en naar de bijstand moet. Met basisinkomen zie je het verschil niet en kan je daar niet gerichter op inspelen.

Niet dat zoiets nu optimaal gebeurt, maar dat zie ik meer als verbetering huidig systeem. Geef bijvoorbeeld elke 50 plus ontslagen werknemer E 10.000 omscholingsbudget te besteden bij geselecteerde organisaties mee. En stuur die junks naar verplichte opvang? Het is maar een voorstel Met algemeen basisinkomen verlies je die mogelijkheden en dat inkomen zou waarschijnlijk toch erg, erg laag zijn

Terechte straf voor de onwilligen, maar je treft er ook een hele groep welwillende mee. Voorstel FvD van E 20.000 belastingvrije voet heeft trouwens ook al niet een soort glijdende schaal, hoewel bij tarief 25% de niet werkprikkel wel meevalt.

Groet, Jonas
izdp
0
800 euro p.p. voor iedereen ouder dan 18 jaar kom je ongeveer uit op een kostenpost van 131 miljard.

Daartegenover staat dan het verdwijnen van alle uitkeringen incl. de AOW.
En uiteraard de niet geringe uitvoeringskosten.
En alle toeslagen.
Zonder arbeidsinkomen zie ik niet hoe je dan je wonen en je zorg kunt betalen als alleenstaande.
[verwijderd]
0
Vergeet niet de hele grote post van aftrekposten (incl. huidige heffingskortingen).

Als ik verder mag veranderen...

woco woningen moeten veel goedkoper
semi/privatisering zorg afschaffen en volledig betalen uit belastingmiddelen, samen met drastische sanering in kosten (met name veel minder ingrepen).
[verwijderd]
0
quote:

jonas schreef op 6 okt 2018 om 20:23:


Niet dat zoiets nu optimaal gebeurt, maar dat zie ik meer als verbetering huidig systeem.


Precies mijn probleem met dat soort regelingen. Kost miljarden en effectiviteit nul.

Enigen die aan werk worden geholpen zijn mensen die sowieso al zelf werk hadden gevonden.
[verwijderd]
0
Gaat natuurlijk allemaal niet gebeuren. Links verliest haar electoraat (zielige mensen) en rechts worstelt met Calvinistische gedachten.
[verwijderd]
0
En in dit systeem wordt je inderdaad meer geacht (deels) voor jezelf te zorgen. Bijverdiensten bovenop (karig niveau basisinkomen) worden niet bestraft.
nobahamas
0
quote:

BEN RisQuant schreef op 6 okt 2018 om 20:56:


Vergeet niet de hele grote post van aftrekposten (incl. huidige heffingskortingen).

Als ik verder mag veranderen...

woco woningen moeten veel goedkoper
semi/privatisering zorg afschaffen en volledig betalen uit belastingmiddelen, samen met drastische sanering in kosten (met name veel minder ingrepen).
Ik denk dat je standpunt over woco woningen breed wordt gedragen.
Velen willen best kleiner gaan wonen wanneer de kosten dan ook lager zijn.
De tiny house hype is allang geen hype meer. En we zijn in staat om tijdelijke mobiele wooneenheden duurzaam en gestapeld te plaatsen, met alle voorzieningen, en met de hoogste isolatiewaarden.
De jeugd schreeuwt erom, en de aow-er zonder pensioen wil het liefst zijn huis opeten..
jonas
0

Waar IZDP dat bedrag van ca 130 mld bij basisinkomen E 800 met zelfs afschaffing AOW vandaan heeft, weet ik niet, maar ik heb wel her en der enorme bedragen voorbij zien gaan. Weg met al die toeslagen en dat zou mooi zijn. Minder bureaucratie! Is het persoon of per huishouden

Komt er niet tenzij gigantische robotisering ofzo en is maar goed ook. Aan de onderkant van de arbeidsmarkt zullen alleen maar meer problemen ontstaan. Dat UWV effectiever moet werken en niet met die onzin dat iemand van 63 jaar elke week een verplicht briefje naar een werkgever moet sturen, is duidelijk.

Maar om elke controle en dus ook mogelijkheid tot groepsgerichte of persoonsgerichte aanpak van de werkzoekende overboord te gooien gaat mij te ver.

De gedachte aan basisinkomen is geruststellend en simpel en dan voor het geweten van de mensen ver bovenmodaal met Calvinistische inborst. De praktijk zal keihard uitvallen voor de mensen aan de onderkant.

Laten we eerst maar eens simpel beginnen met bijvoorbeeld zorgpremies direct afhalen van uitkeringen. Een omscholingsbudget van E 10.000 voor de 50 plussers. Verlichte taallessen van 8 uur per dag en 5 dagen per week voor allochtonen etc etc.

Geen diploma dan terug naar de regio en zeker niet binnen 10 jaar de Nederlandse Nationaliteit en dan die alleen.


Groet, Jonas


izdp
0
lol, nee de tiny huisjes zijn er volop en schreeuwend duur.

Nee, wat dat betreft gebeurt er in feite geen ene moer.
Hooguit hier en daar wat druppeltjes op een roodgloeiende plaat.
Ik zou graag wat willen overnemen van een woco qua her te bouwen.
Met redelijke huur- of koopprijzen kan je dan nog een best rendement maken.
izdp
0
quote:

jonas schreef op 6 okt 2018 om 21:30:Waar IZDP dat bedrag van ca 130 mld bij basisinkomen E 800 met zelfs afschaffing AOW vandaan heeft, weet ik niet, maar ik heb wel her en der enorme bedragen voorbij zien gaan. Weg met al die toeslagen en dat zou mooi zijn. Minder bureaucratie! Is het persoon of per huishouden

Komt er niet tenzij gigantische robotisering ofzo en is maar goed ook. Aan de onderkant van de arbeidsmarkt zullen alleen maar meer problemen ontstaan. Dat UWV effectiever moet werken en niet met die onzin dat iemand van 63 jaar elke week een verplicht briefje naar een werkgever moet sturen, is duidelijk.

Maar om elke controle en dus ook mogelijkheid tot groepsgerichte of persoonsgerichte aanpak van de werkzoekende overboord te gooien gaat mij te ver.

De gedachte aan basisinkomen is geruststellend en simpel en dan voor het geweten van de mensen ver bovenmodaal met Calvinistische inborst. De praktijk zal keihard uitvallen voor de mensen aan de onderkant.

Laten we eerst maar eens simpel beginnen met bijvoorbeeld zorgpremies direct afhalen van uitkeringen. Een omscholingsbudget van E 10.000 voor de 50 plussers. Verlichte taallessen van 8 uur per dag en 5 dagen per week voor allochtonen etc etc.

Geen diploma dan terug naar de regio en zeker niet binnen 10 jaar de Nederlandse Nationaliteit en dan die alleen.


Groet, Jonas

Simpel hoor: het aantal personen ouder dan 18 en dan vermenigvuldigen.
Vergeet niet jonas dat veel 50-plussers eruit zijn gegooid om hun loonkosten en niet om hun gebrek aan kennis.
Nog steeds zitten niet veel werkgevers op ze te wachten, tenzij voor heel erg veel minder loon.
Ik noemde pas een paar sectoren die beroerd betaalden.
Ik vergat nog de uitzendbranche, die voor de bedrijven zo goedkoop mogelijk inkopen.
jonas
0

IZDP van dat soort rechttoe rechtaan berekeningen houd ik wel van.

Alleen probleemke dat zou dan met een gezin met 2 kinderen E 3200 netto per maand betekenen?

Lijkt me toch wat te gortig. Wie gaat er dan nog werken? De Polen? Moeten die dan dat ook niet volgens de verdwaasde EU ook dan niet krijgen?

Kortom het blijft lastig met dat basisinkomen.

Groet, Jonas
josti5
0
quote:

jonas schreef op 6 okt 2018 om 21:40:IZDP van dat soort rechttoe rechtaan berekeningen houd ik wel van.

Alleen probleemke dat zou dan met een gezin met 2 kinderen E 3200 netto per maand betekenen?

Lijkt me toch wat te gortig. Wie gaat er dan nog werken? De Polen? Moeten die dan dat ook niet volgens de verdwaasde EU ook dan niet krijgen?

Kortom het blijft lastig met dat basisinkomen.

Groet, Jonas


Dat wordt dus één grote giga fraudegevoelige, bureaucratische rompslomp.
izdp
0
Ja, dat is een probleem jonas wat je wel makkelijk kan verhelpen -afstemmen naar aantal per huishouden-, maar erg fraudegevoelig is.
616 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 ... 27 28 29 30 31 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Markt vandaag

Wall Street duikt in het rood

19:57 De aandelenbeurzen in New York stonden vrijdag halverwege de laatste sessie van de week op verlies. Handels...

  Indices

  AEX 577,44 -0,28%
  EUR/USD 1,1013 -0,27%
  Germany30^ 12.427,40 -0,24%
  Gold spot 1.510,41 +0,71%
  LDN100-24h 7.307,34 -0,16%
  NY-Nasdaq Composite 8.182,88 +0,07%
  US30# 26.999,98 -0,31%

  Stijgers

  ALTICE...
  +6,10%
  Vopak
  +4,63%
  UNIBAI...
  +1,89%
  Alfen ...
  +1,83%
  Euroco...
  +1,79%

  Dalers

  SIGNIF...
  -5,36%
  Sligro
  -3,04%
  Fugro
  -2,34%
  IMCD
  -2,24%
  Accell
  -2,22%

  Nieuws Forum Meer»

  (1)

  hosternokke op 20-sep-19 20:04
  (27)

  TA=verlies op 20-sep-19 19:45
  (2)

  Bowski op 20-sep-19 19:33
  (1)

  suske wiet op 20-sep-19 18:33
  (27)

  Littletycoon op 20-sep-19 18:27

  Column Forum Meer»

  (49)

  barry01 op 20-sep-19 19:26
  (1)

  Snugger op 20-sep-19 18:48
  (3)

  TradeMaarRaak op 20-sep-19 16:49
  (13)

  Weert=No.1 op 20-sep-19 16:41
  (7)

  Ronald Engels op 20-sep-19 15:38