Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Dividendbelasting

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
616 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 27 28 29 30 31 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
DeZwarteRidder
0
Fondsbeheerders hekelen afschaffing dividendbelasting
Particuliere belegger bijt in stof

Door Edwin van der Schoot
6 min geleden in FINANCIEEL

Het afschaffen van de dividendbelasting heeft onbedoeld nadelige gevolgen voor Nederlandse particuliere beleggers. Zij verliezen gezamenlijk tot €130 miljoen aan belastingteruggaven, zegt brancheorganisatie Dufas.

„Particulieren die beleggen in beleggingsfondsen verliezen de mogelijkheid om in het buitenland afgedragen dividendbelasting te verrekenen met hun inkomstenbelasting in Nederland”, legt Hans Janssen Daalen uit. Hij is directeur van Dufas, de branchevereniging van 58 vermogensbeheerders en asset managers die in Nederland actief zijn.

De Dutch Fund and Asset Management Association vertegenwoordigt naar eigen zeggen 95% van het belegde vermogen van de markt en roept op tot een uitzonderingspositie voor beleggingsfondsen.

Momenteel is het zo dat er geen fiscaal verschil is tussen een particulier die rechtstreeks in buitenlandse aandelen belegt, en een particulier die dat doet via een fonds van bijvoorbeeld Achmea, Robeco of Actiam. In beide gevallen wordt over de dividenduitkeringen in het buitenland in de regel dividendbelasting ingehouden. Dat gebeurt alleen niet wanneer het betreffende buitenland geen dividendbelasting voor aandelenfondsen kent, zoals Groot Brittannië.

De particulier die zelf rechtstreeks belegt, verrekent die in het buitenland geheven dividendbelasting met zijn inkomstenbelasting in Nederland. Daar verandert niets aan.

Particulier de klos

Voor de particulier die in een beleggingsfonds belegt, zit het fiscaaltechnisch net iets anders in elkaar. Net als particuliere beleggers die rechtstreeks beleggen, kan een beleggingsfonds - mits gekwalificeerd als fiscale beleggingsinstelling (FBI) - via het achterdeurtje van de zogeheten afdrachtsvermindering de in het buitenland geheven dividendbelasting verrekenen met de Nederlandse dividendbelasting. Dat kan na afschaffing van die dividendbelasting in ons land echter niet meer, weet Dufas. Janssen Daalen: „Daarmee verliest de particuliere fondsbelegger een deel van zijn nettorendement.”

Janssen Daalen heeft bij het Ministerie van Financiën vergeefs om aandacht gevraagd, zegt hij. Zo heeft het kabinet op Kamervragen geantwoord dat de dividendbelasting handhaven voor 300 tot 400 inhoudingsplichtigen niet opweegt tegen de uitvoeringskosten en dat handhaving leidt tot een budgettaire derving, en ’dat soortgelijke regelingen in het buitenland ook niet bestaan’, aldus een woordvoerder van Financiën. Dufas becijfert nu dat beleggende huishoudens in Nederland voor €130 miljoen het schip in gaan door dit verlies aan belastingteruggaven. Ofwel een rendementsverlies van 0,3 tot 0,5% per jaar, aldus Dufas.

In Nederland beleggen volgens Kantar TNS 1.385.000 huishoudens, veel via beleggingsfondsen. Janssen Daalen: „Beleggingsfondsen maken het de particuliere belegger mogelijk te beleggen volgens het principe van risicospreiding via een groter, gemeenschappelijk fonds, dat voor hen belegt. Zo wordt echter onbedoeld op eigen houtje beleggen gestimuleerd.”

Beleggingsfondsen hebben onder het FBI regime in beginsel recht op toepassing van dezelfde buitenlandse bronbelastingtarieven als de Nederlandse particuliere belegger (vaak 15%). Dufas vreest dat verdragslanden de afschaffing van de dividendbelasting op deze jaarlijkse winstuitkeringen aangrijpen om deze Nederlandse beleggingsfondsen de toegang tot de belastingverdragen te ontzeggen. „Ook gaat het ten koste van het vestigingsklimaat van Nederland voor beleggingsfondsen, één van de laatste internationaal aansprekende onderdelen van de sector in Nederland”, aldus Janssen Daalen.

Financiën zegt op Prinsjesdag met een uitgebreidere toelichting te komen.

www.telegraaf.nl/financieel/2487205/p...
DeZwarteRidder
0
Rabobank-econoom pleit tegen afschaffen dividendbelasting

Gepubliceerd: 28 augustus 2018 13:38 Laatste update: 28 augustus 2018 13:38
Het is niet aangetoond dat het afschaffen van de dividendbelasting goed is voor de werkgelegenheid. Dat heeft Rabobank-econoom Nic Vrieselaar bij het radioprogramma 1 op 1 op NPO Radio 1 gezegd.

Volgens Vrieselaar zijn er andere manieren om het vestigingsklimaat te verbeteren, bijvoorbeeld het verlagen van de werkgeverslasten op arbeid. ''Dan maak je het aantrekken van het juiste personeel voor iedereen interessanter, ook buitenlandse bedrijven.''

Hij noemt het jammer dat de afschaffing, die tot 2 miljard euro kost, waarschijnlijk toch doorgaat. ''Daar hadden we andere leuke dingen van kunnen doen.
DeZwarteRidder
0
'Buitenlandse bedrijven zien geen voordelen bij afschaffing dividendbelasting'

Gepubliceerd: 29 augustus 2018 08:41 Laatste update: 29 augustus 2018 08:54
Gezaghebbende buitenlandse bedrijven en beleggers zien amper voordelen aan het afschaffen van de dividendbelasting. Naast de bedrijven die eerder steun uitspraken, zoals Shell, Unilever en AkzoNobel, is er weinig animo voor het kabinetsvoorstel te vinden.

Dat blijkt woensdag uit een rondgang van het Financieele Dagblad (FD) ?onder de begunstigden van de omstreden maatregel.

Het voornemen van het kabinet stuit de laatste weken op steeds meer verzet. In eerste instantie zou het voorstel van het kabinet 1,4 miljard euro gaan kosten. Maar door de gunstige economie is het prijskaartje inmiddels gestegen naar 2 miljard euro.

Het FD sprak woordvoerders van buitenlandse beleggers en grote bedrijven als chipmachinemaker ASML, mediabedrijf Wolters Kluwer en tankopslagbedrijf Vopak. De bedrjiven zeggen dat het wel of niet afschaffen van de dividendbelasting in Nederland geen invloed heeft op hun toekomstplannen.
Keuze tot beleggen hangt af van prestaties bedrijven

De keuze om te beleggen in Nederlandse bedrijven hangt vooral af van de prestaties en de vooruitzichten van de ondernemingen. Ook het Amerikaanse BlackRock, de grootste aandeelhouder van Shell en Unilever, zegt dat de dividendbelasting "geen belangrijke overweging is" bij grote beslissingen.

Voor Unilever heeft de voorgenomen afschaffing wel invloed. Dit bedrijf besloot eerder dit jaar zijn hoofdkantoor naar Nederland te verhuizen vanwege het kabinetsvoornemen om de dividendbelasting af te schaffen. Overigens moeten de aandeelhouders dit plan nog wel goedkeuren.
Rutte 'voelt in zijn vezels' dat zijn 'bizarre plan' goed is

Premier Mark Rutte wijst met de verdediging van zijn maatregel steeds naar buitenlandse bedrijven en beleggers die vanwege de dividendbelasting Nederland minder aantrekkelijk zouden vinden om zich te vestigen. Rutte heeft erkend dat het "een bizar plan is", maar hij voelt "tot in zijn diepste vezels" dat het goed is voor de werkgelegenheid.

De oppositie mist de feitelijke onderbouwing van deze stelling en keert zich fel tegen de plannen. Ook de Rabobank stelt dat de werkgelegenheid niet gebaat is bij de afschaffing en de mkb-bedrijven vrezen dat zij de rekening mogen gaan betalen voor het plan.

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers waarschuwt dat het kabinet valt als de dividendbelasting niet wordt afgeschaft. Hij zei dit in een reactie op de toenemende kritiek van zijn achterban op het plan.
Señor Acero
0
Wat echt bizar is, is het argument van rutte : hij voelt iets tot in zijn diepste vezel......
ffff
0

Zojuist onderstaande reactie gepost bij Arend Jan Kamps artikel op de voorpagina van IEX:


Dan TOCH nog even een echt releavante opmerking:

Macron verlaagde de dividendbelasting van 30 naar 12,8 procent oftewel dat scheelt de Franse Overheid 17,2 procent van de oorspronkeleijke 30 procent aan dividendinkomsten. Dus relatief nog méér dan wat het de Nederlandse Overheid eventueel na 2020 gaat schelen.

En wat is nu zo opmerkelijk?

In Frankrijk heb je nauwelijks gemekker en gezeur, bemoeienis van werkelijk alle mogelijke geledingen in de maatschappij gehoord, gelezen of gezien…..

Het is toch frappant: Die gruwelijke bemoeienis in Nederland met multinationals en in Frankrijk was de klus gepiept in enkele maanden en wordt nu al tot volle tevredenheid van mij al 4 maanden uitgevoerd…


Het is allemaal , politiek… !


En die mondiaal opererende vermogensbeheerders erbij slepen… Wat een nonsens. Kijk naar de opbrengst van een fonds dat enkel Nederlandse aandelen bezit of een etf in Nederlandse aandelen. Die gaat dus wel duidelijk meer opbrengen.

Net zo goed als vandaag Franse aandelen qua dividend meer opbrengen.


Maar ja, d'r zijn geen echte beleggers meer in Nederlandse bedrijven: 87 procent van de eigenaren zit in het buitenland……

Peter
izdp
0
Net zoals in 2012 met zijn lastenverzwaring van 12 miljard.
Iedere econoom die nog maar iets wist van zijn studie economie riep: niet doen!!

In vergelijk kost deze subsidie (wiebesdefinitie) van het unilevermannetje slechts 8 miljard hopelijk.
Iedereen roept nu weer niet doen!!

Maar gelukkig heeft die coalitiegenoten die handelen in het landsbelang.
ffff
0
87 procent van de eigenaren zit in het buitenland…

13 procent van de eigenaren zit in Nederland.....

Maar 100 procent van de ruifeters, de uitkeringsgerechtigden, de zappers in de hangmat en op de bank zitten in Nederland.
En ja: Liever nog 2 miljard extra te verdelen…

Het is allemaal zo simpel als wat...

Peter
ffff
0
Toch best knap hoe Macron die maatregel er zo razendsnel en effectief heeft doorgeduwd. En daar gaat het nog wel om 17,2 procent en in Nederland om 15 procent….

Zou toch dat vestigingsbeleid van multinationals er tussen zitten. Bedrijven weten ook wel wat ze mediacorrect voor de microfoon moeten en behoren te zeggen, maar in de bestuurskamers….


Peter
izdp
0
quote:

ffff schreef op 29 aug 2018 om 12:52:


87 procent van de eigenaren zit in het buitenland…

13 procent van de eigenaren zit in Nederland.....

Maar 100 procent van de ruifeters, de uitkeringsgerechtigden, de zappers in de hangmat en op de bank zitten in Nederland.
En ja: Liever nog 2 miljard extra te verdelen…

Het is allemaal zo simpel als wat...

Peter


Nee, ffff het gaat om 2 miljard per jaar minder te verdelen voor ons door die subsidie.
Dat allemaal om eventueel een paar banen van een hoofdkantoor van een multinational.
So what; banen zat voor zulke mensen.

Je bent als multinational geen knip voor je neus waard als je de keuze van vestiging laat afhangen van dit ronduit bespottelijk margeverhaal.

Het unilevermannetje doet nu voorkomen alsof bedrijven dan zouden wegtrekken wat natuurlijk lariekoek is.

ffff
1
Nee izdp,

Je moet eens aandachtiger mijn vorige postings ( van vorige week ) lezen: Als multinationals in een land vertoeven waar ze geen of minder dividendbelasting afgedragen moet worden, kunnen die multinationals hun dividendbeleid daaraan aanpassen.

Ik gaf vorige week al het voorbeeld: Als een bedrijf 100 uitbetaalt en de overheid houdt er 30 van in, dan krijgt zijn aandeelhouder 70...

Als datzelfde bedrijf in een ander land vertoeft en hij betaalt 80 en de Overheid houd niets in.... dan heeft zijn aandeelhouder dus 14 procetn méér….. en het bedrijf houdt zomaar eventjes 20 procent meer in kas….

Vreemd, izdp, dat jullie dat zogenaamd niet willen lezen, niet willen accepteren.

Maar zo wordt er wel gedacht in de directiekamers van multinationals....

En die weten ook wel dat je voor zo'n journalistje van die massa's die totaal geen aandelebn bezitten, niet met zo'n verklaring moet afkomen.

Die zouden eigenlijk het liefst in Nederland de dividend belasting verhogen van 15 naar 30 procent zoals in België. Dan hebben ze waarachtig….4 miljard om de ruifeters tevreden te stellen.

Macron deed precies het omgekeerde, Rutte begrijpt het ook… Nu jullie nog, al weet ik ook wel dat jullie dat NOOIT zullen toegeven.

Peter
izdp
1
Merkwaardig dat werkelijk geen hond (Banken niet, bedrijven niet, geen enkele econoom, alleen maar vage beweringen van degenen die het unilevermannetje wel waarderen) jouw redenering volgt.
Het unilevermannetje komt ook niet met zo'n onderbouwing.
Die overigens nergens op slaat, want die houden echt geen rekening met die belasting.

Dat het jou geld oplevert als 1 van de weinige aandeelhouders is iets anders.
ffff
0
Niks werkwaardig, maar verstandige multinationals die na vele jaren precies weten te zeggen wat die mediamannetjes willen horen. Net zoals De Telgraaf mediamannetjes precies weten wat hun lezers en achterban willen horen… Het druipt er allemaal vanaf.

Als multinational moet je zo'n mediamannetje niet vertellen dat het best fijn is, meer in kas te houden. Zie mijn voorbeeld. Beter daarover zwijgen, maar als straks de accountant komt… de juiste beslissingen nemen!


Oh ja, waarom verplaatsen multinationals hele delen van hun bedrijf naar goedkopere productielokaties zoals Oost-Europa? Waarom komt de grote uitbreiding van Umicore NIET in België, maar in Polen.

En dan genieten van de verklaringen die ze daarover geven: Ach, die directies weten langzamerhand ook wel, wat ze tegen jullie moeten zeggen….

Peter
izdp
0
Appels en perenverhaaltje van je ffff.

Enne wat bazel je over media: die laten niet de geringste mensen aan het woord.
Het unilevermannetje, wiebes geen onderbouwing voor de media.
Min van Fin. negatief advies.

DeZwarteRidder
0
Vroeger hadden Unilever en Shell een aparte holding in Engeland; misschien moeten ze dat weer herstellen, dan zijn we van het gezeur af.
ffff
0
izdp,

Wat bazel jij toch! Komt af met totaal onbekende mensen die het hebben over fondsen waar het voordeel vermindert omdat slechts een deel uit Nederlandse bedrijven bestaat…

Neen, kom dan af met echte kenners en politieke macht, met echte doorbraken:
President Macron die de dividendbelasting MEER verminderde dan Ruttes Regering wil doen.
President Macron die de dividendbelasting METEEN verminderde en niet pas over twee jaar. Al dat geëtter en gezeur is hij meteen vanaf.


Wie hebben nu méér inzicht en kijk op hoe zaken werkelijk lopen?

En heerlijk om te zien hoe je mijn voorbeelden ontwijkt, al mag ik dat jou niet kwalijk nemen, want uiteindelijk ben ik ook een meester in ontwijken !


De groeten en succes met je streven de 2 miljard te behouden. E-mail Klavertje dat hij er zelfs 4 miljard kan van maken: Gewoon België kopiëren…


En dan is zappend en ruifetend Nederland ook weer gerust.

Peter
hirshi
0
Het Nederlandse bedrijfsleven vertoont weinig animo om premier Mark Rutte te steunen bij de afschaffing van de dividendbelasting. Dufas, de belangenvereniging voor vermogensbeheerders, moet er ook niets van hebben en waarschuwt voor de gevolgen voor particuliere beleggers.

Deze organisatie heeft berekend dat de afschaffing van de dividendbelasting particuliere beleggers jaarlijks meer dan 130 miljoen euro gaat kosten. Volgens Dufas is er weinig aandacht voor de negatieve gevolgen voor miljoenen Nederlandse particulieren.

www.finanzen.nl/obligaties/nieuws/Par...
objectief
0
quote:

ffff schreef op 29 aug 2018 om 12:52:Maar 100 procent van de ruifeters, de uitkeringsgerechtigden, de zappers in de hangmat en op de bank zitten in Nederland.
En ja: Liever nog 2 miljard extra te verdelen…Die ruifeters wonen in het buitenland...profiteren van de hardwerkende MKBer en loonslaaf. Er zijn er genoeg die heel dubieus aan hun familievermogen zijn gekomen in de oorlog door handel met de Duitsers of via zwart geld op buitenlandse bankrekeningen.
Van een baantje als huisarts wordt je niet rijk.
izdp
0
quote:

ffff schreef op 29 aug 2018 om 14:14:


izdp,

Wat bazel jij toch! Komt af met totaal onbekende mensen die het hebben over fondsen waar het voordeel vermindert omdat slechts een deel uit Nederlandse bedrijven bestaat…Peter


Onbekenden? Onder welke steen heb jij je begraven?
Het is andersom er is niemand te vinden die het kan onderbouwen.

Behalve de dokter die niet zo goed maar wel veel kan beleggen.
!@#$!@!
0
quote:

ffff schreef op 29 aug 2018 om 12:47:

Maar ja, d'r zijn geen echte beleggers meer in Nederlandse bedrijven: 87 procent van de eigenaren zit in het buitenland……

Peter


Nou dat is toch een goed argument om de D-bel niet te verlagen.
Sowieso onzin om dat te doen. Bedrijven kiezen een vestigingsplaats vanwege kosten, kosten op arbeid. Is het geschoold arbeid ? Hoe is de infrastructuur ? Hoe is de rechtszekerheid, politieke en maatschappelijke stabiliteit.

Mensen die voor afschaffing zijn, zijn kortzichtig en zien niet het grote plaatje. Het plaatje waarin ons onderwijs al jaren aan het afkafelen is en we een tekort aan goed opgeleid personeel krijgen. Waarin politie ernstig tekort schiet en voor maatschappelijk ontwrichting aan het zorgen is. (zie o.a. criminaliteit en moordaanslagen) Blijven investeren in infrastructuur. De rails loopt tegen zijn maximum aan en de files beginnen weer flink toe te nemen. De hoge loonkosten. etc etc.
Die 2 mld moet je daar in investeren. Dat is goed voor ons vestigingsklimaat.
JZ
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 29 aug 2018 om 14:07:


Vroeger hadden Unilever en Shell een aparte holding in Engeland; misschien moeten ze dat weer herstellen, dan zijn we van het gezeur af.

RDS is een plc; ze hebben alleen een verhuiswagen en een kantoortje nodig.
616 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 27 28 29 30 31 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Markt vandaag

Lager slot op Wall Street

22 okt De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn dinsdag met verliezen de handel uitgegaan. Beleggers verwerkten een str...

  Indices

  AEX 576,41 +0,09%
  EUR/USD 1,1117 -0,07%
  Germany30^ 12.702,40 -0,41%
  Gold spot 1.489,01 +0,06%
  LDN100-24h 7.157,94 -0,16%
  NY-Nasdaq Composite 8.104,30 -0,72%
  US30# 26.739,79 -0,19%

  Stijgers

  TomTom
  +7,92%
  Alfen ...
  +3,46%
  Kiadis...
  +3,29%
  Fugro
  +2,60%
  Takeaw...
  +2,18%

  Dalers

  ADYEN NV
  -2,36%
  Air Fr...
  -2,04%
  ICT Group
  -1,91%
  NIBC H...
  -1,64%
  ASMI
  -1,56%

  Nieuws Forum Meer»

  (8)

  Yoladia op 23-okt-19 02:33
  (10)

  Dr. Bibber op 23-okt-19 01:39
  (9)

  jonas op 23-okt-19 01:10
  (2)

  R0ME0 op 23-okt-19 00:21
  (4)

  Bert.f op 22-okt-19 22:33

  Column Forum Meer»

  (228)

  Formule1-Fan op 22-okt-19 23:24
  (6)

  Snugger op 22-okt-19 20:41
  (2)

  Snugger op 22-okt-19 20:20
  (9)

  IntimRassiert op 22-okt-19 17:11
  (2)

  LoukRe op 22-okt-19 16:59