Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Gasloos of niet

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
1.455 Posts
Pagina: «« 1 ... 4 5 6 7 8 ... 73 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. HenriB 6 oktober 2018 18:52
  Oh en sorry, ik maakte een foutje, minder zonneactiviteit zorgt inderdaad voor meer wolkvorming, doordat er meer kosmische straling binnenkomt (zonnestraling buigt de kosmische straling van ons af). De warmtestraling van de zon wordt afgeketst door die wolken, waardoor de temperatuur daalt. Dus meer zonneactiviteit, hogere temperaturen, minder zonneactiviteit lagere temperaturen.
 2. forum rang 10 DeZwarteRidder 6 oktober 2018 19:05
  quote:

  HenriB schreef op 6 oktober 2018 18:52:


  Oh en sorry, ik maakte een foutje, minder zonneactiviteit zorgt inderdaad voor meer wolkvorming, doordat er meer kosmische straling binnenkomt (zonnestraling buigt de kosmische straling van ons af). De warmtestraling van de zon wordt afgeketst door die wolken, waardoor de temperatuur daalt. Dus meer zonneactiviteit, hogere temperaturen, minder zonneactiviteit lagere temperaturen.

  Je valt door de mand als kletskous.
 3. [verwijderd] 7 oktober 2018 10:11
  Zelfs de Volkskrant meldt dat het zonder CV ketel voorlopig niet kan:

  www.volkskrant.nl/columns-opinie/wieb...

  Gas is verder een schone brandstof met weinig fijnstof. Er komt vrijwel alleen CO2 vrij, wat niet schadelijk is.

  Elektriciteit uit steenkool of erger bruinkool en ook biomassa is veel schadelijker voor het milieu (fijnstof). In Duitsland worden hele dorpen afgebroken voor bruinkoolwinning (vlak over de grens bij Limburg)en maar op de borst kloppen hoe goed ze het met het milieu voorhebben.

  www.trouw.nl/groen/groen-duitsland-bl...

  www.climategate.nl/2018/10/angst-aanj...

 4. forum rang 4 Cézan 7 oktober 2018 10:35
  quote:

  HenriB schreef op 7 oktober 2018 09:34:


  Ach, ach, ach.


  Stijl van onze grumpy senior, kan niet missen, alhoewel er soms best iets zinnigs uit zijn pennenkoker komt. Sporadisch dat wel... :)
  Ben het wel eens met (overgrote deel) van je bijdrages.


  Vind Wiebes eerder een chattterbox.
 5. HenriB 7 oktober 2018 11:45
  De echte wetenschap is er al lang achter, het CO2 gehalte in de atmosfeer is afhankelijk van zonneactiviteit, vrijwel niet van menselijke activiteit. Daarenboven, nimmer is aangetoond dat het CO2 gehalte invloed heeft op de temperatuur op aard. Onze regering mag dan bestaan uit zonnekoninkjes, er kan maar een koning zijn en dat is de zon.

  Energietransitie? Prima, echter alleen wanneer het ons geld oplevert in plaats van geld kost. Er is 1 groot probleem, wat moeten die landen die toevallig op grote oliebellen zitten dan? Het antwoord is simpel, slim zijn en gebruik maken van de mogelijkheden/middelen die de olie hen gegeven heeft. Maar ja, die slimheid ontbreekt.

  In zijn algemeenheid kan gesteld worden dat nucleair het meest CO2 neutraal is, maar de risico's, de problemen rond het afval en de beperkte beschikbaarheid van Uranium blijft een probleem. Al deze problemen kunnen simpelweg voorkomen worden met Thoriumcentrales. Wat rest ons als Nederland die handschoen op te pakken en wereldleider te worden op dit gebied? We hebben goeie technische universiteiten, hoogwaardige technologische bedrijven, de middelen, dus...... just do it.

  Voor alle duidelijkheid, deze transitie komt dan dus niet voort uit de zogenaamde noodzaak om CO2-emissie te verminderen, maar puur vanuit economisch gewin. Goedkopere energie is in het belang van de mensheid.
 6. forum rang 10 DeZwarteRidder 7 oktober 2018 12:16
  Uw huis gasloos bouwen? Dit moet u weten over gasloos wonen

  Gasloos bouwen is verplicht sinds 1 juli 2018

  Een woning zonder gas; nog niet zo lang geleden was het ondenkbaar. Het was zelfs bij wet verplicht om nieuwbouwhuizen op het gasnet aan te sluiten. Maar er is veel veranderd de laatste jaren. Gasloos bouwen is inmiddels zelfs verplicht.

  Maar hoe werkt een cv zonder gas eigenlijk? En wat is een goed alternatief voor gas? Wij leggen het u graag uit. In dit artikel laten we zien wat wonen zonder gas inhoudt en welke mogelijkheden er zijn.

  Gasloos 2050
  Eerst nog even over de aanleiding. Want waarom zijn we in Nederland overgegaan op gasloze nieuwbouw? Dat heeft alles te maken met de ambitie van Nederland om in 2050 geen CO2 meer uit te stoten. Daarmee bewijzen we het milieu een grote dienst en gaan we klimaatverandering tegen. Op de website van de Rijksoverheid leest u meer over het (niet meer) kunnen koken en stoken op gas. Ook leest u er over subsidies op een gasloos systeem.

  Alternatief voor gas
  Om het doel in 2050 te halen moet er veel gebeuren in de bouwwereld. Maar het verduurzamen van nieuwbouwwoningen is een flinke stap in de goede richting. Een stap waarin VDM Woningen zich helemaal kan vinden. Wij bouwden namelijk al lange tijd huizen met alternatieve verwarming en nul op de meter. Daardoor was de stap naar volledig gasloos niet groot voor ons.

  De slimme gasloze oplossing van VDM Woningen
  VDM Woningen heeft een slimme gasloze oplossing ontwikkeld die sinds 1 juni 2018 bij alle woningen wordt toegepast. Deze bestaat uit:

  - Zonnepanelen (pv-panelen) op uw dak. Hoeveel panelen en de plaats ervan hangt af van de grootte en plek van uw woning. De opgewekte stroom wordt onder meer gebruikt voor uw gasloze installatie.

  - Een warmtepomp voor warm water en uw vloerverwarming (zie uitleg).

  - Elektrische radiatoren op de eerste verdieping. Deze zijn per ruimte regelbaar met een eenvoudig bedieningspaneel. Zo vergeet u nooit meer een thermostaatkraan dicht of open te draaien. Ook hebben de radiatoren een timer en klokprogramma.

  - Elektrisch koken kunt u dankzij een krachtgroep-aansluiting in de keuken (perilex). Misschien is elektrisch koken even wennen voor u, maar de voordelen zullen u snel overtuigen.

  Wat is een warmtepomp?
  Een warmtepomp is een uitstekend alternatief voor gasverwarming. Er zijn grofweg drie soorten: de ventilatiewarmtepomp, dit is een hybride installatie die in combinatie met een cv ketel werkt, een lucht-water warmtepomp die de warmte van de buitenlucht gebruikt en een grondgebonden warmtepomp die warmte uit de bodem (aardwarmte) benut. De ventilatiewarmtepomp maakt nog steeds gedeeltelijk gebruik van gas en kan dus niet meer worden ingezet bij nieuwbouw.
 7. [verwijderd] 7 oktober 2018 14:24
  quote:

  DeZwarteRidder schreef op 7 oktober 2018 12:16:


  Uw huis gasloos bouwen? Dit moet u weten over gasloos wonen

  Gasloos bouwen is verplicht sinds 1 juli 2018

  Een woning zonder gas; nog niet zo lang geleden was het ondenkbaar. Het was zelfs bij wet verplicht om nieuwbouwhuizen op het gasnet aan te sluiten. Maar er is veel veranderd de laatste jaren. Gasloos bouwen is inmiddels zelfs verplicht.  Deze informatie is niet waar. Waarschijnlijk afkomstig van een milieuadviesbureau.
  De aansluitplicht van gas is alleen komen te vervallen per 1/7/2018.
  Wel is het zo dat er nu wijken worden ontwikkeld zonder gasleidingen en dan wordt het moeilijk om gas te laten aansluiten.
  Dus feitelijk is het dan een verplichting. Al blijkt wel dat de gasloze huizen veel moeilijker verkoopbaar zijn en duurder.
 8. forum rang 7 josti5 9 oktober 2018 11:26
  Lobbyisten in de rechtbanken?

  -------------
  De overheid moet de uitstoot van
  broeikasgassen sneller terugdringen.Het
  gerechtshof in Den Haag trekt dezelfde
  conclusie als de rechtbank in 2015.

  Klimaatorganisatie Urgenda had de zaak
  aangespannen.Geëist werd dat de Staat
  maatregelen neemt zodat de uitstoot in
  2020 een kwart lager is dan in 1990.De
  rechtbank was het daar in 2015 mee eens
  vanwege de plicht om het leefmilieu te
  beschermen.De Staat ging in beroep.

  Het hof zegt nu dat ook kleine landen
  naar vermogen bescherming moeten bieden
  tegen klimaatverandering.Nederland wil
  49% minder uitstoot hebben in 2030,maar
  snellere actie is nodig,zegt het hof.
  -------------

 9. forum rang 5 New dawn 9 oktober 2018 12:28
  quote:

  HenriB schreef op 7 oktober 2018 18:28:


  De waarheid:

  www.youtube.com/watch?v=oYhCQv5tNsQ


  Alle wetenschappers zijn het er over eens dat de aarde globaal opwarmt.
  Als dit niet door CO2 komt maar door de activiteit vd zon, dan hebben we mogelijk een nog veel groter probleem dat onoplosbaar is. Ook is het einde van de opwarming onbekend.
 10. forum rang 10 DeZwarteRidder 11 oktober 2018 07:50
  Rotterdam verwarmt huizen met waterstof
  Updated 22 min geleden
  23 min geleden in BINNENLAND

  ROTTERDAM - De Rotterdamse deelgemeente Rozenburg begint een proef om huizen te verwarmen met waterstof. Het is voor het eerst dat er woningen worden verwarmd met waterstof.

  Huizen worden nu vaak warm gestookt met aardgas en daar komt het broeikasgas CO2 bij vrij. Bij de verbranding van waterstof komt geen CO2 vrij en daarom denken deskundigen dat deze technologie kan helpen bij het verminderen van de CO2-uitstoot om de afgesproken klimaatdoelen te halen.

  De netbeheerders willen daarom de komende jaren ervaring opdoen met het gebruik van waterstof. De proef in Rozenburg moet ook uitwijzen hoe bewoners de andere manier van verwarmen ervaren, zo maakte Stedin, netbeheerder voor gas en elektriciteit in Zuid-Holland, donderdag bekend.

  De waterstof wordt in Rozenburg geproduceerd uit groene stroom en via een apart gasnet van Stedin getransporteerd naar de 25 appartementen die meedoen aan de proef. In het ketelhuis van het complex komen twee speciale ketels die geschikt zijn voor waterstof. Die twee ketels kunnen een deel van het complex warm stoken. Daarom blijft de grote cv-ketel die de appartementen nu verwarmt ook in bedrijf.
 11. forum rang 7 haas 11 oktober 2018 15:12
  quote:

  DeZwarteRidder schreef op 11 oktober 2018 07:50:


  Rotterdam verwarmt huizen met waterstof
  Updated 22 min geleden
  23 min geleden in BINNENLAND

  ROTTERDAM - De Rotterdamse deelgemeente Rozenburg begint een proef om huizen te verwarmen met waterstof. Het is voor het eerst dat er woningen worden verwarmd met waterstof.  its allemaal leuk en aardig dat locale geknutsel,maar wss is het beste 1 soort beste oplossing te kiezen voor Nieuwbouw1 gezins/appartementen/kantoorgebouwen etc
  EN 1 soort beste oplossingen voor bestaande bouw ?
 12. forum rang 10 voda 14 oktober 2018 18:32
  Wat gebeurt er met al die leidingen als de gaskraan dichtgaat?

  VIDEOOnder de grond liggen duizenden kilometers aan gaspijpleidingen. Die worden straks niet opeens nutteloos. Ze kunnen prima een tweede leven krijgen.

  Tonny van der Mee 13-10-18, 06:00

  Laten we vooral niet de hele gasinfrastructuur rücksichtslos slopen. ,,Ze kunnen prima een tweede leven krijgen’’, zegt Ad van Wijk, hoogleraar future energy systems aan de TU Delft over de pijpleidingen. ,,We kunnen ze op dezelfde manier gebruiken, maar er gaat een ander gas doorheen.’’

  Lees ook
  Nederlanders willen massaal van gas af, maar weten niet hoe

  Lees meer
  De leidingen zijn om te bouwen voor het transport van waterstof

  Ad van Wijk, Hoogleraar future energy systems
  Onder Nederland ligt 12.000 kilometer aan pijpleidingen voor aardgas. Die zijn in de jaren 60 aangelegd. Het was een grote, peperdure operatie, maar binnen vijf jaar waren de meeste huishoudens in Nederland over op gas.

  Ruim vijftig jaar later heeft Nederland besloten de gaskraan dicht te draaien. Om in 2050 de klimaatdoelen van Parijs te halen (de uitstoot van CO2 tot nul reduceren) moeten alle huishoudens van het aardgas af.

  Zijn alle leidingen daarmee overbodig? Zeker niet, zegt Van Wijk. ,,De leidingen zijn relatief gemakkelijk om te bouwen voor het transport van waterstof.’’ Dat wordt geproduceerd met water en groene stroom en gezien als dé milieuvriendelijke brandstof voor auto’s en de industrie in de toekomst.

  Juiste druk
  De huidige infrastructuur bestaat uit stalen hoofdgastransportleidingen, waardoor het gas in grote hoeveelheden vanuit Slochteren, de Noordzee, Noorwegen en Rusland door Nederland wordt geperst, en distributiepijpleidingen die zijn aangesloten op de woningen. Beide soorten zijn geschikt om waterstof te vervoeren. ,,Waterstof heeft dezelfde eigenschappen als aardgas, maar is lichter en relatief makkelijker te transporteren. Het kan met grotere snelheden door de leidingen geperst worden’’, zegt Van Wijk. ,,Je hebt compressoren nodig om de juiste druk erin te brengen. Die zijn niet hetzelfde voor waterstof, dus die moet je vervangen. Je moet de aansluitingen inspecteren en testen, want die kunnen lekken.’’

  Ter illustratie: in een transportleiding van Groningen naar Rotterdam gaat het om misschien drie of vier compressoren. ,,Het hoeft dus allemaal niet veel te kosten.’’

  Waterstofgas
  Dat waterstof in grotere hoeveelheden door de leidingen vervoerd kan worden, is hard nodig. ,,Eén kubieke meter aardgas dat nu thuis binnenkomt, heeft drie keer zoveel energie-inhoud als één kubieke meter waterstofgas. Wil je dezelfde hoeveelheid warmte produceren met je ketel, dan heb je drie keer zoveel waterstofgas nodig. Het gebruik daarvan ontslaat consumenten ook niet van de plicht om energiezuinig te leven en hun woning goed te isoleren.’’

  Energiebedrijven zijn nu bezig met een grote vervangingsoperatie van de pijpleidingen. Van Wijk: ,, Terwijl we eigenlijk over willen op iets anders, wordt nu geïnvesteerd in het vervangen van leidingen die te oud zijn. Als je die er over vijf jaar weer uit gaat slopen, ben je bezig met kapitaalvernietiging. Daarom maken bedrijven de leidingen die ze vervangen gelijk waterstof-proof.''

  Toch kunnen we de gaskraan niet van de ene op de andere dag dichtdraaien. Energiedeskundige Laetitia Ouillet van TU Eindhoven legt in een gastcollege van Universiteit van Nederland uit waarom niet.

  Met video:

  www.ad.nl/wetenschap/wat-gebeurt-er-m...
1.455 Posts
Pagina: «« 1 ... 4 5 6 7 8 ... 73 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Indices

AEX 546,12 +1,22%
EUR/USD 1,1163 +0,28%
Germany30^ 12.029,60 +3,82%
Gold spot 1.728,71 -0,62%
LDN100-24h 6.220,51 +1,70%
NY-Nasdaq Composite 9.552,05 +0,66%

Stijgers

B&S Gr...
+14,81%
Avantium
+14,46%
Kendrion
+10,42%
Euroco...
+10,02%
UNIBAI...
+9,35%

Dalers

Flow T...
-2,23%
Galapagos
-1,94%
Corbion
-1,93%
Pharming
-1,66%
Vopak
-1,41%

Nieuws Forum Meer»

(2)

Pieter Vandewalle op 2 jun 2020 21:38
(1)

Traveler@repair op 2 jun 2020 21:31
(2)

Mr.Windows op 2 jun 2020 21:06
(7)

wobp op 2 jun 2020 20:34
(10)

Knife Catcher op 2 jun 2020 20:30

Column Forum Meer»

(290)

Robin82 op 2 jun 2020 21:36
(8)

Jatogouwe op 2 jun 2020 21:33
(29)

efreddy op 2 jun 2020 21:13
(3)

€URO-Trader op 2 jun 2020 20:40
(5)

Weert=No.1 op 2 jun 2020 20:22
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare