Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TomTom juli 2018

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
3.403 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 ... 167 168 169 170 171 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Leonard
0
De Tijd:
18-07-2018
TomTom: Rood knipperlicht
De rekenmeester

128440448-3909186.jpg

Pieter Haeck

Het echte verhaal achter de cijfers

Op 12 juni stuurde het Nederlandse navigatiebedrijf TomTom een mededeling uit: 'TomTom tekende een wereldwijde overeenkomst met Apple voor het aanleveren van kaarten en bijbehorende informatie. Er volgt geen verdere commentaar.'

De deal was welgekomen. TomTom stond aan de vooravond van een stevige terugval in zijn consumententak. Die verloor in vijf jaar, tussen het tweede kwartaal van 2013 en 2018, 45 procent van zijn omzet. De boosdoener warn de 'navigatiebakjes'. Ooit waren die een vaste waarde in de auto, maar wie heeft ze nog nodig als je een iPhone met Apple Maps hebt?

Apple is dus een vreemde partner voor TomTom. Het vrat met de iPhone en Apple Maps mee aan de omzet van het Nederlandse navigatiebedrijf. Tegelijk is het, via de afname van kaartendata van TomTom, nog altijd een belangrijke klant van de Amsterdammers.

Dat bleek eind juni nog eens, toen de Amerikaanse technologiesite TechCrunch een opmerkelijk verhaal publiceerde over Apple Maps. Apple zou een complete hertekening van Maps plannen en daarbij niet langer vertrouwen op externe dataleveranciers zoals TomTom. De voorkeur gaat uit naar 'firstpartydata', gegevens die Apple dankzij de actieve iPhones krijgt. Beide partijen ontkenden relatief snel dat de deal op de helling stond.

Na de publicatie van het artikel op 29 juni verloor het aandeel TomTom in enkele dagen tot meer dan 13 procent. De paniekerige beleggersreactie moet als volgt gelezen worden: de licentiedeal met Apple valt bij TomTom onder het hoofdstukje 'Automotive & Enterprise'. Dat is het amalgaam van diensten dat TomTom levert aan de bouwers van alsmaar meer geconnecteerde, gepersonaliseerde en zelfs zelfrijdende auto's.

Die tak was een van de twee lampjes op het dashboard die nog op groen stonden. Het andere is telematica, de poot die werkt rond het beheer van leasewagens voor bedrijven. In de resultaten van het tweede kwartaal, die TomTom gisteren presenteerde, gingen die twee afdelingen vooruit, met een omzetgroei van 6 (automotive) en 7 procent (telematics).

De consumententak is het lichtje dat rood knippert op het dashboard. In tegenstelling tot wat beleggers in de nasleep van de Apple-geruchten vreesden, blijven de andere twee TomTom-afdelingen overeind. Dat blijkt ook uit de verhoging van de jaarprognoses die TomTom gisteren aankondigde.

Voor het volledige boekjaar 2018 gaat TomTom uit van een omzet van 825 miljoen euro. Dat is meer dan de eerder geschatte 800 miljoen euro. De prognose ligt wel aanzienlijk lager dan de omzet gerealiseerd in 2017: 903,4 miljoen euro.

TomTom heeft dus nog lang nog geen veilige bestemming bereikt. Maar beleggers waren gisteren al lang blij dat het voertuig niet helemaal op de pechstrook is beland. Het aandeel koerste bijna 7 procent hoger en kwam weer op het niveau van voor de publicatie van het artikel over Apple Maps.
pwijsneus
1
quote:

vogelspotter schreef op 18 jul 2018 om 05:57:


De Tijd:
18-07-2018
TomTom: Rood knipperlicht
De rekenmeester

Pieter Haeck

Het echte verhaal achter de cijfers

...

TomTom heeft dus nog lang nog geen veilige bestemming bereikt. Maar beleggers waren gisteren al lang blij dat het voertuig niet helemaal op de pechstrook is beland. Het aandeel koerste bijna 7 procent hoger en kwam weer op het niveau van voor de publicatie van het artikel over Apple Maps.Wil niet flauw doen, maar dat is niet helemaal waar. Het aandeel stond voor het interview van Eddy Cue boven de € 8, maar met de kennis van gister mag het niet lang duren voordat het aandeel daar weer boven staat - en verder.
*Natte krant*
0
Vroege vogel.
Goede toon van de tijd.
Nog even wachten met de slingers ophangen
De ballonetjes die ik vorig jaar in november ophing zijn verschrompeld.
De +€10 kwam niet. Wel de -€7.

Maar!!

Achteruit kijken heeft geen zin :-)

Op naar de €8,50.
Accuboor
0
TomTom staat op de halve voorpagina bij het FD met een positief stuk!

‘TomTom lijkt juiste weg gevonden te hebben’

Mooi!
ErikG
0
quote:

Accuboor schreef op 18 jul 2018 om 08:16:


TomTom staat op de halve voorpagina bij het FD met een positief stuk!

‘TomTom lijkt juiste weg gevonden te hebben’

Mooi!


Ik kwam nog meer stukken tegen tijdens het lezen, zeer positief! Nu maar hopen dat de koers ook zo reageerd.
Optiebelegger
0
De eerste adviesverhoging is er al :
CFRA - Koersdoel van 8,00 naar 9,30.
Wie volgt ?
TomTom 25
0
quote:

*Natte krant* schreef op 18 jul 2018 om 08:05:


Vroege vogel.
Goede toon van de tijd.
Nog even wachten met de slingers ophangen
De ballonetjes die ik vorig jaar in november ophing zijn verschrompeld.
De +€10 kwam niet. Wel de -€7.

Maar!!

Achteruit kijken heeft geen zin :-)

Op naar de €8,50.


Eerst maar eens afwachten, ook gisteren had ik het gevoel dat de koers nog tegengehouden werd. We zullen eens kijken wat er vandaag gebeurd. Kopers, die hebben we nodig voor een verdere stijging. Succes!
Broer Konijn
0
FD Bartjens

Een nieuw gezicht
TomTom is een bedrijf met een januskop. Aan de ene kant toont het bedrijf zijn droeve consumentendivisie met de tomtommetjes en de inmiddels afgeschreven sporthorloges. Aan de andere kant lachen de zakelijke activiteiten de belegger toe, oftewel het deel dat zijn geld verdient met navigatiesoftware en -diensten voor het bedrijfsleven.
Afgaande op de dinsdag verschenen halfjaarcijfers is de consumententak goed voor 39% van de omzet. Voorlopig laat de neergang van dit onderdeel diepe sporen na. Van de anderhalf miljard jaaromzet die de onderneming ooit binnenhaalde, is iets meer dan de helft over. Ook in 2018 zakken de opbrengsten verder in tot zo'n €825 mln. Dat is weliswaar €25 mln beter dan de onderneming eerder dit jaar voorspelde, maar toch nog altijd een min van €75 mln.
Vooralsnog biedt de omzetgroei bij zakelijk (6% tot 7% het afgelopen halfjaar) onvoldoende compensatie tegenover de razendsnelle duikeling bij de tomtommetjes (circa 25%). Maar dat is niet voor lang. Als de huidige trends zich voortzetten nadert TomTom over twee jaar het omslagpunt. De zakelijke divisie is dan dusdanig groot dat die met zijn beperktere groeicijfers de neergang van de almaar kleiner worden consumententak kan gaan overtreffen.
Aan de winstkant zien de zaken er nu al rooskleuriger uit. Tegenover de lagere omzet staat namelijk een nog snellere daling van de inkoopkosten. Per saldo resulteert dit in een oplopende brutowinst van €165 mln in het afgelopen kwartaal. Dat is een marge van 72%, tegenover 51% nog maar twee jaar geleden. Het is het bewijs dat de lager renderende tomtommetjes zijn ingeruild voor activiteiten met een aantrekkelijker brutomarge.

Die €165 mln is ook ruim voldoende om alle bedrijfskosten zoals marketing, R&D, de kosten van het hoofdkantoor en de reguliere afschrijvingen uit te financieren. Onder de streep blijft meer over. Exclusief een eenmalige miljoenenafboeking op de sporthorloges in 2017 liep de nettowinst met 61% op tot €19,8 mln. Met de kasmiddelen gaat het nog beter. Die verdubbelden in een jaar tijd ruimschoots tot €155 mln per ultimo juni 2018.
Aandeelhouders kregen dinsdag een presentje in de vorm van een koerswinst die bij de opening van de beurs zo'n 5% bedroeg. Met gezien de sterk ingezakte aandelenkoers van dit jaar - het aandeel is een kwart verwijderd van de hoogste koers - is dat slechts een doekje voor het bloeden.
Dividend heeft er tot op heden nooit ingezeten voor de aandeelhouder van TomTom, die het jaren terug van zijn koersrendement moest hebben. Nu de kas almaar beter gevuld raakt en overnames zich niet aandienen, lijkt het uitdelen van een winstuitkering een kwestie van tijd. Ook zo krijgt het nieuwe gezicht van TomTom meer profiel.
Reageren? Bartjens@fd.nl
~Justin~
0
quote:

Was here schreef op 17 jul 2018 om 21:52:


Kijk ik snap wel dat er nog een aantal mensen zijn die aan de cijfers nog een negatieve draai willen geven gezien hun positie.

Maar als je heel eerlijk bent is het gewoon fantastisch wat er gepubliceerd is en op ebitda, brutomarge, net cash, omzet etc.

En het mooie is de versnelling komt erin en er is een reële mogelijkheid dat de outlook bij q3 nogmaals wordt verhoogd.

Azijnpissers houd je altijd. Dit aandeel gaat spoedig naar 12 euro.

Er moeten een paar shorters gaan afbouwen en een paar partijen een belang opbouwen.

Er is geen aandeel te vinden met een brutomarge van 72%,schuldenvrij, essentiële technologie voor het nieuwe autorijden.

Jos Versteeg was weer de beste contra indicator !


De verhoogde outlook die tomtom heeft afgegeven spreekt van een winst per aandeel van ‘minimaal 30 cent’. Met wat rekenwerk kom je eerder op minimaal 35 cent. Maar gezien het woord ‘minimaal’ hoeft tomtom niet hierna nog eens de outlook te verhogen. Tenzij het echt op 40 cent of hoger gaat uitkomen, wat mogelijk is als tomtom de goede lijn van afgelopen halfjaar doorzet en de autofabrikanten blijven bijbestellen / take rates blijvend hoog zijn.
TomTom 25
0
Gezien de berichten van vanmorgen, lijkt er nu echt een kentering gaande. Je ziet dat men nu eindelijk gaat inzien dat tt een andere weg is in geslagen van hardware naar software, en dat de marges hierop alleen maar hoger gaan worden....en dat men dus veel minder omzet nodig heeft, voor meer winst. Laat dit dan ook maar eens zichtbaar worden in de koers de komende tijd.
groeibriljant
1
quote:

*Justin* schreef op 18 jul 2018 om 08:44:


[...]

De verhoogde outlook die tomtom heeft afgegeven spreekt van een winst per aandeel van ‘minimaal 30 cent’. Met wat rekenwerk kom je eerder op minimaal 35 cent. Maar gezien het woord ‘minimaal’ hoeft tomtom niet hierna nog eens de outlook te verhogen. Tenzij het echt op 40 cent of hoger gaat uitkomen, wat mogelijk is als tomtom de goede lijn van afgelopen halfjaar doorzet en de autofabrikanten blijven bijbestellen / take rates blijvend hoog zijn.Take rates worden alleen maar hoger en hoger in de toekomst.
De 1,2 miljard van het orderboek is gecalculeerd op 27%. Dat gaat de komende jaren naar 40-60%. Dat betekent in werkelijkheid dat dat orderboek rond de 2 miljard ligt.

Op termijn gaat die take-rate richting de 100%. Zijn ADAS/HAD veiligheidssystemen in de auto net zo gewoon als nu ABS, Airbag etc.etc...
Was here
0
~Justin~
1
Als het FD zegt dat dit jaar de omzet krimpt en de winst groeit dan hebben ze gelijk. Als ze zeggen dat omzet nog twee jaar krimpt, hebben ze ongelijk. Dit is het laatste jaar van omzetkrimp.

De komende twee kwartalen zal de omzet bijna neutraal zijn (krimp 0-5%) met een hogere winstgevendheid en cashflow doordat onderliggend de hoge marge diensten groeien en lage marge producten krimpen.

Vanaf 2019 zal de omzet licht groeien met opnieuw hogere winstgevendheid en cashflow om dezelfde reden als hierboven gesteld.

Reden: voor dit jaar is 825 miljoen omzet voorspeld, waarvan 290 miljoen consumenten en 535 zakelijke omzet. De consumenten divisie is dan volgend jaar gewoon te klein ten opzichte van de groei in de zakelijke divisies.

Waar de fout zit is dat dit jaar de consumenten omzet snel daalt doordat tomtom zelf heeft gekozen om de sport activiteiten te staken. Voor komende jaren moet je dus bij Consumer kijken naar de onderliggende krimp in PND, apps, etc.

Daar staat tegenover dat de veel grotere zakelijke omzet met 12,5% (minimaal, gezien de hogere automotive orders) stijgt.
TomTom 25
0
quote:

Gesloopt door HG schreef op 18 jul 2018 om 09:22:


Weer een sterk staaltje van armpje drukken.
Er staat wat te gebeuren.


Maar het kost ze nu veel meer moeite...ben benieuwd...
Gesloopt door HG
0
Jaja .... 600k in een half uur.
Dit komt mij wat paniekerig over bij de boefjes aan de Theems.
TomTom 25
0
Het valt even stil....shorters zijn aan het overleggen met de kopers wat te doen....:)
Ikkenietweten
1
Tijd voor zelfreflectie.

Nog niet zo lang geleden werd iedereen door meerdere posters op dit forum verrot gescholden. U wwet wel wie ik bedoel.
Nu staan dezelfde posters van de hoogste toren te blazen.
Stelletje farizeeers.
3.403 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 ... 167 168 169 170 171 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

TomTom Meer »

Koers 9,790   Verschil -0,30 (-2,97%)
Laag 9,790   Volume 788.456
Hoog 10,096   Gem. Volume 953.334
18-okt-19 17:35
label premium

TomTom: Reality check

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Inloggen Ontdek Premium