Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Rendement op studiefinanciering / beleggen met geleend geld

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. NHCB 25 juni 2018 00:23
    Hallo allemaal,

    Ik ga volgend jaar econometrie studeren en ontvlucht het ouderlijk huis. Ik beleg nu zelf al enige tijd en (voorlopig) gaat het me goed af. Nu is het zo dat ik de keuze heb om te gaan lenen en gezien de riante aflossingsregeling twijfel ik erover om het grotendeels te beleggen. Nu zit er een behoorlijk stigma op beleggen met geleend geld (niet voor niks natuurlijk) en is het natuurlijk ook ethisch onjuist, het is immers geld bedoeld voor de studie.

    Toch lijkt het me een serieuze optie om te overwegen. Mijn vraag luidt dan ook hoe op dit forum over deze casus wordt nagedacht en of er eventueel advies kan worden gegeven. Zou u het hebben gedaan? Met het geld is de bedoeling veilig het vermogen te laten renderen en dan op de meest veiligste bestemmingen zoals (staats)obligaties (of misschien zelfs indexfondsen zoals de S&P 500 en dergelijk).

    Informatie die op het bovenstaande verhaal van toepassing is:
    - Maximaal maandelijks mogelijk te lenen : €1042,12
    - Het rentepercentage wordt tijdens de StuFi elk jaar opnieuw vastgelegd.
    - Schuld na 3 jaar lenen : € 37.516,32
    - Schuld na 4 jaar lenen : € 50.021,76
    - Aflossing gebeurt pas 2 jaar later na je laatste StuFi
    - Aflossing over 15 tot 35 jaar
    - Bij aflossing wordt het rentepercentage voor elke 5 jaar vastgelegd

    Uitgaande van dat ik een baan krijg met een gemiddeld econometrie startsalaris en 25 jaar zou zijn wanneer ik een hypotheek zou nemen. Ik zal hoogstwaarschijnlijk geen hypotheek nemen op mijn 25e, maar dit is meer ter illustratie van hoezeer dit mijn hypotheeklening zou drukken.

    Het rentetarief waarmee is gerekend is 1,75%.
    - Hypotheekbeperking na 3 jaar lenen : 27,4% minder hypotheek dan zonder schuld
    - Hypotheekbeperking na 4 jaar lenen: 37,4% minder hypotheek dan zonder schuld

    Het rentetarief waarmee is gerekend is 4%.
    - Hypotheekbeperking na 3 jaar lenen : 29,1% minder hypotheek dan zonder schuld
    - Hypotheekbeperking na 4 jaar lenen: 38,8% minder hypotheek dan zonder schuld

    Ik ben erg benieuwd naar de mening van iedereen hierover, is dit vragen om problemen of zal dit goed uitpakken? Zijn er adviezen hoe dit te beleggen? Ik hoor het allemaal graag!

    Bedankt voor het lezen!
  2. forum rang 7 ffff 25 juni 2018 14:48
    NHCB,

    Eigenlijk NHCB geef je zelf al een antwoord. Je schrijft: Er is een behoorlijk stigma op het beleggen met geleend geld. Nou ben ik hoogstwaarschijnlijk 50 jaar ouder dan jij, heb in ieder geval werkelijk alles, maar dan ook alles op de financiële markten en in mijn omgeving en vooral bij mijn patiënten gezien. Ik was 43 jaar huisdokter.

    HET STOMSTE DAT EEN MENS KAN DOEN, IS BELEGGEN MET GELEEND GELD.

    Knoop dat nu echt in je oren. Beleggen doe je met geld dat je " over " hebt, waar je eigenlijk een poosje buiten kunt.

    Ik kan hier..... tientallen casussen noemen hoe ongelooflijk fout het kan lopen met geleend geld. Met gedwongen verkoop van goederen, met echtscheidingen.

    Natuurlijk lonkt bij iedereen die zich een beetje in beleggen verdiept die gedachte: Als ik nou potverdomme eens 1 miljoen ergens kan lenen tegen 2 procent en ik kan het beleggen tegen 5 procent, dan heb ik toch mooi 30.000 Euro per jaar verdiend. En op die gedachtegang zijn dan honderd variaties

    De meest populaire was het bekende verhogen van je hypotheek dat op je huis rustte. Maar er zijn nog tal van andere drama's hoe fout het KAN lopen.

    NHCB, ik neem de moeite om je zwaar te waarschuwen om er niet aan te beginne. Je bent nog jong: Werk hard en geloof mij als je met geld waarvoor je zelf gewerkt hebt, gaat beleggen, dan word je , echt waar, veel voorzichtiger. Dan laat je dat geld ook niet zomaar afpakken. Ennuh, dan kun je nog altijd in typische gokaandelen beleggen. Maar dan werk je jezelf niet in de nesten, of nog erger, in de armoe en ellende.

    Dus NCHB, neem van deze oude belegger en oude dokter aan: Hoe minder schuld een mens creëert, hoe beter hij af is, hoe vrijer hij zich voelt.

    Peter
  3. forum rang 5 Ed Verbeek 25 juni 2018 15:35
    quote:

    NHCB schreef op 25 juni 2018 00:23:

    Met het geld is de bedoeling veilig het vermogen te laten renderen en dan op de meest veiligste bestemmingen zoals (staats)obligaties (of misschien zelfs indexfondsen zoals de S&P 500 en dergelijk).
    "op de meest veilige bestemmingen"

    Alleen kortlopende Nederlandse of Duitse staatobligaties zijn enigszins veilig (want geen valutarisico en nauwelijks landenrisico zoals die van nu Italië hebben) maar die leveren per saldo niks op.

    Bedrijfsobligaties en aandelen zijn niet veilig.

    Kortom: don't

    Wat je wel kunt doen is pas beginnen met lenen (en investeren)
    zodra de beurzen 50% zijn gedaald.
    Dat is redelijk veilig.
  4. forum rang 7 ffff 26 juni 2018 13:04
    Probleem is alleen dat ALS de beurzen 50 procent gezakt zijn , iedereen zo in de rats, in de armoede, in de penarie zit, dat geen mens meer durft te beleggen.

    Ed, voor jou aardig om te lezen. Op dit moment de wekelijkse marktenpraatcollege op De Tijd met de twee hoofdredacteuren. Is er eentje bij die uitgaat van een correctie van.....80 procent. je leest het goed: 80 procent.

    je zou er bijna je abonnement op De Tijd voor gaan opzeggen..

    Peter
  5. forum rang 5 DurianCS 26 juni 2018 19:42
    quote:

    NHCB schreef op 26 juni 2018 19:26:

    Heel erg bedankt allen voor de uitgebreide antwoorden! Ik was er van tevoren zelf ook al een beetje sceptisch over, maar dankzij deze forumpost weet ik het ook zeker. Zeker niet gaan beleggen met geleend geld, ook al klinkt het allemaal zo goed.
    de grap is dat je zelfs met spaargeld al winst maakt.
  6. forum rang 5 Ed Verbeek 26 juni 2018 20:49
    quote:

    ffff schreef op 26 juni 2018 13:04:

    Ed, voor jou aardig om te lezen. Op dit moment de wekelijkse marktenpraatcollege op De Tijd met de twee hoofdredacteuren. Is er eentje bij die uitgaat van een correctie van.....80 procent. je leest het goed: 80 procent.

    je zou er bijna je abonnement op De Tijd voor gaan opzeggen..

    Peter
    Inderdaad leuk dat je me daar op wijst.
    Ik durf niet op zo'n grote daling te hopen (want dat zal voor de wereld niet leuk zijn)
    maar ik zou er wel bijna een abonnement op De Tijd voor gaan nemen.
    :-)
  7. Twinkeling 26 juni 2018 21:21
    quote:

    NHCB schreef op 26 juni 2018 19:26:

    Heel erg bedankt allen voor de uitgebreide antwoorden! Ik was er van tevoren zelf ook al een beetje sceptisch over, maar dankzij deze forumpost weet ik het ook zeker. Zeker niet gaan beleggen met geleend geld, ook al klinkt het allemaal zo goed.
    Ga je een beetje naar 4f luisteren? Tja weet je.

    Je schijnt de centen niet nodig te hebben. Een beetje huis na je studie gaat je minimaal 300K kosten. Je kan lenen tegen 0,4% oid nu?

    Zelfs met rabo certificaten is dit een no brainer. Doen!
  8. Talk 26 juni 2018 21:37
    NHCB,

    Tot gister was ik ook nog student. Op mijn 16e ben ik begonnen met beleggen. Ik financierde mijn beleggingen door middel van werken bij mijn bijbaantjes. De eerste jaren was mijn beleggingsresultaat verschrikkelijk. Echter, de leercurve was stijl want ik had honger naar succes. Inmiddels ken ik de klappen van de zweep en ben ik content met mijn rendement, maar ik ben nog lang niet uitgeleerd.

    Ook ik heb een case gemaakt om maximaal te lenen en het relatief veilig weg te zetten. De risico/rendement-verhouding was voor mij niet aantrekkelijk genoeg. Je moet het natuurlijk zelf weten, maar ik zou (net als bovenstaande forumgenoten) niet kiezen voor beleggen met geleend geld. Ik zou prefereren voor vermogensopbouw door samengestelde intrest en het slim alloceren van het verdiende geld bij een bijbaantje. Het is veiliger en uiterst effectief.
  9. NHCB 26 juni 2018 22:03
    Deze grote spreiding qua antwoorden maken de keuze er niet makkelijk op. Misschien zal ik me op zijn minst verder moeten inlezen voordat ik een definitieve beslissing maak.

    quote:

    Witte Weduwe schreef op 26 juni 2018 21:23:

    Econometrie? Mag ik je wijzen op www.aandelenfabriek.nl/

    Een gewaardeerd oud forumlid. Hij is recent en veel te vroeg overleden. Ook econometrie.

    Ik had inderdaad laatst over dit forumlid gelezen en de website bezocht, wat een tijd moet in die website hebben gezeten. Erg jammer dat ik hier (te) laat ben achter gekomen, want wat interessant is de wiskunde achter al deze informatie. Het boek wat hij als inspiratiebron heeft gebruikt staat al netjes op mijn bol.com lijstje waar die, tot ik zeker ben dat ik het zal begrijpen, nog wel even zal staan.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 874,67 -1,06%
EUR/USD 1,0616 -0,09%
FTSE 100 7.820,36 -1,82%
Germany40^ 17.760,40 -0,03%
Gold spot 2.383,95 +0,03%
NY-Nasdaq Composite 15.865,25 -0,12%

Stijgers

Avantium
+5,13%
FASTNED
+2,27%
Air Fr...
+2,00%
DSM FI...
+1,84%
CM.COM
+1,69%

Dalers

Arcelo...
-6,90%
Aperam
-6,68%
JUST E...
-4,85%
SBM Of...
-4,17%
RANDST...
-3,69%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links