Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Arbeidsmarkt in NL: zijn/komen er voldoende arbeidskrachten ?

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
257 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 8 9 10 11 12 13 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
haas
1
quote:

haas schreef op 5 jul 2019 om 08:00:


Doorbraak: kabinet verlaagt inkomenseis buitenlandse startup-medewerkers, zo ziet de nieuwe regeling eruit
STARTUPS PERSONEEL
4 jul 2019 - 16:16
2:08 min
Facebook LinkedIn Twitter Forward
Reiziger
Het kabinet werkt aan een nieuwe verblijfsregeling voor startup-medewerkers van buiten de Europese Unie, blijkt uit een brief van de staatssecretaris van Justitie. In de nieuwe (pilot)regeling gaat het minimaal vereiste salaris fors omlaag.

Wil je als Nederlandse ondernemer schaars startup-talent aantrekken uit het buitenland, dan moest je hen tot nu toe minimaal 4.500 euro per maand betalen, of 3.299 euro voor werknemers onder de 30 jaar. Dat zijn voor veel startups, die werknemers daarnaast vaak in aandelen betalen, onhaalbare bedragen.Recordaantal buitenlanders aan de slag in België
06 juli 201901:00

Schermvullende weergave

Ondermeer in de petrochemie werken heel wat gedetacheerden. ©Dominic Verhulst / Dotch.be
Krappe arbeidsmarkt doet werkgevers naar arbeidsmigratie grijpen.

Vorig jaar waren in ons land 229.000 uit het buitenland gedetacheerde werknemers aan de slag. Dat is een record en een verdubbeling tegenover tien jaar geleden. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Antwerpen op basis van de Limosadatabank van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ).

De voorbije vijf jaar is het fenomeen, waarbij buitenlandse werknemers en zelfstandigen tijdelijk in ons land werken, met 20 procent toegenomen. Gedetacheerden vormen het gros van de totale arbeidsmigratie, zeggen de onderzoekers, maar zijn tegelijk een weinig bekende groep werknemers in ons land.

Detachering wordt vaak in een adem genoemd met sociale dumping, het fenomeen waarbij in onder meer de bouw- of de transportsector goedkope bouwvakkers en chauffeurs in ons land tewerkgesteld worden aan extreem lage lonen, met uitbuiting tot gevolg.

www.tijd.be/ondernemen/chemie/recorda...
haas
1
Het personeelstekort bij het UMCG in
Groningen is zo hardnekkig dat het
ziekenhuis al een jaar lang vier
operatiekamers dichthoudt.Ook zijn er
minder bedden beschikbaar,schrijft RTV
Noord.

Dat komt door een gebrek aan personeel
speciaal voor de operatiekamers.Daarom
sloot het ziekenhuis vorig jaar vier
van de 29 operatiekamers.Ook kwamen er
minder bedden op de ic.De noodmaatregel
zou een half jaar gelden,maar de vier
ok's zijn nu nog steeds dicht.
haas
1
quote:

haas schreef op 8 jul 2019 om 16:25:


Het personeelstekort bij het UMCG in
Groningen is zo hardnekkig dat het
ziekenhuis al een jaar lang vier
operatiekamers dichthoudt.Ook zijn er
minder bedden beschikbaar,schrijft RTV
Noord.

Dat komt door een gebrek aan personeel
speciaal voor de operatiekamers.Daarom
sloot het ziekenhuis vorig jaar vier
van de 29 operatiekamers.Ook kwamen er
minder bedden op de ic.De noodmaatregel
zou een half jaar gelden,maar de vier
ok's zijn nu nog steeds dicht.

In Nederland krijgen de 89.000 medewerkers in de geestelijke gezondheidszorg een prachtige 8,9% loonsverhoging. Een goede zaak.
haas
1
Is de vraag gedaald ?
OF HEBBEN ZE MINDER WERKZOEKENDEN IN DE AANBIEDING ?
==================================================
Vraag in uitzendbranche weer gedaald
Gepubliceerd op 9 jul 2019 om 10:15 | Views: 0 | Onderwerpen: detachering

Artikel
Reacties
Gerelateerde instrumenten
RANDSTAD NV 10:02
45,20 -2,50 (-5,24%)

AMSTERDAM (AFN) - De vraag naar uitzendkrachten is in de afgelopen weken opnieuw gedaald. Uitzendkrachten draaiden in periode 6 in totaal 6 procent minder uren dan een jaar eerder. De omzet van uitzendbedrijven daalde met 2 procent, aldus cijfers van brancheorganisatie ABU.

In de industrie ging in week 21 tot en met 24 het aantal uren met 6 procent omlaag, bij een 1 procent lagere omzet. De administratieve sector was goed voor 7 procent minder uren en een daling van de omzet met 3 procent. In de technische sector daalde het aantal gewerkte uren met 8 procent en viel de omzet op jaarbasis 2 procent lager uit.

Omdat de voorbije periode één werkbare dag minder telde als in dezelfde periode vorig jaar, heeft ABU een correctie toegepast.
Leefloon
0
quote:

haas schreef op 9 jul 2019 om 10:23:

Is de vraag gedaald ?
OF HEBBEN ZE MINDER WERKZOEKENDEN IN DE AANBIEDING ?

Beide, denk ik, met de nadruk op dat ZE (zelf) minder (over-) gekwalificeerde personen aanbieden aan toch al overvragende werkgevers. Dan krijg je in haas' vermoedelijke regio dat mensen die willekeurig zijn afgewezen voor een functie, zowaar met opleidinkje of zo, zowel afgewezen als uitgenodigd worden voor een bijzonder meet & greet evenement in de een of andere Beachclub. Yacht: "We leren je graag beter kennen onder het genot van Smoothies en lekker hapjes". Investeren in zomaar afgewezen personen graag beter willen kennen, je moet er maar opkomen...

Minder omzet kan natuurlijk ook komen door van flex naar vast, zeker wanneer het aanbod vanuit flex opdroogt en werkgevers dan minder kunnen leunen op deze prutsende bureautjes.
haas
1
elke dag stromen er Oekrainers EU binnen: met name naar Polen(gebrek aan arbeiders) en Duitsland
Maar ook sinds 2015 in NL: glasvezel werd in wijken van Zwolle aangelegd door arbeiders uit Oekraine.

PS: ook ingenieurs uit India naar NL en Duitsland
Leefloon
0
quote:

haas schreef op 19 jul 2019 om 09:09:

Zwolle

-=-=-=--=-=-=--=-=-=--=-=-=--=-=-=--=-=-=--=-=-=-

Twijfel en overpeinzing over de arbeidsmarktaanpak

In november vertelde ik in mijn column dat we in de Regio Zwolle als overheid, ondernemers en onderwijs samenwerken om de arbeidsmarktproblematiek aan te pakken. Vacatures nemen toe, maar tegelijkertijd participeren 13.000 (!) mensen niet mee op de arbeidsmarkt. Het tekort aan geschikte mensen remt de groei van bedrijven. En uitkeringen kosten de samenleving veel geld. Dit gaat gepaard met de uitdaging van een snel veranderende wereld. Een vernieuwde arbeidsmarktaanpak met oog voor transities is nodig.

Het eerste concrete instrument uit deze samenwerking is het Regionaal Ontwikkelfonds. Een Kamper wethouder weidde twee weken geleden reeds een artikel aan dit fonds. Gemeenten en de Provincie hebben ca. 14 miljoen euro bijeen gebracht. Daar zijn we trots op. Nu zijn de ondernemers aan zet. De komende vijf jaar kunnen ze op basis van co-financiering dit fonds aanwenden voor het vergroten van de wendbaarheid, beschikbaarheid en inclusiviteit van hun medewerkers (lees meer op www.upgradejezelfregiozwolle.nl).

Als voorzitter van MKB Nederland Regio Zwolle ligt er op mij en het bestuur een verantwoordelijke taak. Altijd stellen wij onszelf de vraag: “Doen wij het goede voor het MKB in de regio?”

Zitten ondernemers bijvoorbeeld wel te wachten op subsidies om hun medewerkers om- of bij te scholen? Wat moeten we nu gaan doen zodat ondernemers het fonds gaan leren kennen en hoe gaan we de ondernemers de meerwaarde van het fonds laten inzien? Wat zijn de verdere stappen die nodig zijn binnen de regionale arbeidsmarkt? Dat zijn lastige vragen.

De zorg op korte termijn is hoe we de arbeidsmarktaanpak vertalen naar werkgevers en hoe we het fonds vanuit werkgeversperspectief aan de gang krijgen. We gaan helpen met de uitvoering van het programma via ambassadeurs en een gerichte werkgeversaanpak. Ook is belangrijk dat de scholingsinstellingen de vraag van de werkgevers kunnen invullen.

De zorg op langere termijn is wat de benodigde vervolgstap is. De overheersende gedachte binnen MKB, is dat we moeten inzetten op het toepassen van innovaties/vernieuwend ondernemerschap om bedrijven minder afhankelijk te maken van mensen. Werkgevers moeten we gaan helpen bij het toepassen van aspecten als technolisering, digitalisering, robotisering en kunstmatige Intelligentie. Dit zijn vraagstukken waar we allen voor aan de lat staan. De oproep die ik hier graag wil doen is: zijn er ondernemers die met ons willen meedenken over de arbeidsmarkt en de bijbehorende uitdagingen op de korte- en lange termijn? Wij hebben uw stem en bijdrage hard nodig. Wij willen graag onze MKB commissie arbeidsmarkt uitbreiden tot een groep ondernemers die meedenken en meehelpen aan een betere arbeidsmarktregio. Hebt u hierin interesse, meld u dan via mkbregiozwolle.nl.

Ondertussen denken en overpeinzen wij door...
-=-=-=--=-=-=--=-=-=--=-=-=--=-=-=--=-=-=--=-=-=-
haas
1
21 Juli 2019: 100 jaar Fokker
===============================================
Fokker maakt motoronderdelen voor de F-35 lightning II, ook wel bekend als de Joint Strike Fighter (JSF). De opdracht met een waarde van tussen 300 en 400 miljoen euro is goed nieuws voor Fokker. Het bedrijf wil de fabriek in Hoogeveen fors uitbreiden en dat betekent ook dat er banen bij komen.

"Vorig jaar hebben we zo'n 140 mensen extra aangenomen en duizenden vierkante meters bijgebouwd en dat is nog niet gestopt", zegt directeur Hans Büthker van GKN Aerospace, het moederbedrijf van Fokker.

F-35
De F-35 is de vervanger van de F-16 waarmee de luchtmacht sinds 1979 vliegt. In totaal gaat Defensie 37 van deze gevechtsvliegtuigen kopen die voor de radar minder zichtbaar zijn. Testtoestellen van het vliegtuig werden al in 2013 geleverd.
haas
0
Afl 2 Traineeship Hoogspanning TenneT
1.146 weergaven

TenneT
Gepubliceerd op 13 apr. 2018
Een jaar lang volgden we Mandy en Rens tijdens hun traineeship hoogspanning. In deze 2e aflevering neem je een kijkje in de wereld van TenneT. Rens klimt tot 35 meter hoogte om een bliksem-afleider te plaatsen en Mandy verricht interessante werkzaamheden op een hoogspanningsstation. Ben jij ook bijna klaar met jouw HBO opleiding elektrotechniek en geïnspireerd geraakt door deze 2e aflevering vol techniek, bekijk dan de mogelijkheden die we voor jou hebben op: werkenbijtennet.nl/traineehoogspanning

www.youtube.com/watch?v=nyNxbnibkLs
haas
2
quote:

haas schreef op 8 jul 2019 om 16:25:


Het personeelstekort bij het UMCG in
Groningen is zo hardnekkig dat het
ziekenhuis al een jaar lang vier
operatiekamers dichthoudt.Ook zijn er
minder bedden beschikbaar,schrijft RTV
Noord.

Dat komt door een gebrek aan personeel
speciaal voor de operatiekamers.Daarom
sloot het ziekenhuis vorig jaar vier
van de 29 operatiekamers.Ook kwamen er
minder bedden op de ic.De noodmaatregel
zou een half jaar gelden,maar de vier
ok's zijn nu nog steeds dicht.


Zomerstress onder verpleegkundigen: wassen of steunkousen aantrekken moet patiënt zelf doen
Verpleegkundigen en verzorgenden lopen deze zomer opnieuw op hun tandvlees. Bijna de helft van hen ervaart nog meer werkstress dan vorig jaar. ,,We vragen de patiënt tegenwoordig om zichzelf te wassen.”

Hanneke van Houwelingen 31-07-19, 03:00 Laatste update: 06:18
Door het aanhoudende personeelstekort en vakanties van de huidige collega’s lukt het de zorgsector amper om de roosters te dichten. Net als vorig jaar wordt er onder het personeel getost en gediscussieerd wie zijn vrije dagen mag opnemen. Soms moet personeel zelfs eerder terugkomen van vakantie. Dat blijkt uit een peiling van de beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden V&VN onder bijna duizend zorgmedewerkers. Slechts 10 procent zag een verbetering ten opzichte van vorig jaar. Voor het gros geldt: de werkdruk is toegenomen of nog even hoog.
haas
1
verdere krapte in EU,met name in west eu landen:
==============================================
Werkloosheid eurozone verder gedaald

(ABM FN)De werkloosheid in de eurozone is in juni gedaald tot het laagste niveau sinds juli 2008. Dit meldde statistiekbureau Eurostat woensdagochtend.

De werkloosheid kwam uit op 7,5 procent, het laagste niveau sinds juli 2008.

In mei noteerde de werkloosheid in de eurozone nog op 7,6 procent en in juni 2018 op 8,2 procent.

In de Europese Unie kwam de werkloosheid in mei uit op 6,3 procent.
haas
1
Overheid in het nauw maakt rare sprongen ?
============================================
Wederom ICT-blunder Rijksoverheid
Door ONZE PARLEMENTAIRE REDACTIE

1 uur geleden in BINNENLANDDEN HAAG - Opnieuw moet de rijksoverheid een duur ICT-project stoppen vanwege problemen. Dit keer drukt minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) op de stopknop.

Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat.
Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat.? ANP
Het gaat om een ICT-project dat de inhuur van extern personeel voor de rijksoverheid makkelijker had moeten maken. Deloitte levert het project maar niet op en nu is het geduld op bij de bewindsvrouw.

Een interne ICT-waakhond waarschuwde de minister al eerder voor problemen met het zogeheten DigiInhuur. Het project kost ruim zes miljoen euro. Er is al bijna driekwart van het bedrag uitgegeven. Het is onduidelijk hoe groot de schade nu precies is. Eerder dit jaar greep minister Schouten (Landbouw) in bij een ICT-project bij de NVWA.
haas
1
Werkgevers in Zeeland,de Gelderse
Vallei en de omgeving van Gorinchem
hebben de meeste moeite om aan nieuw
personeel te komen.Er zijn daar veel
vacatures en weinig sollicitanten.Met
name technisch geschoold personeel is
moeilijk te vinden,blijkt uit cijfers
van het UWV,geanalyseerd door de NOS.

Er is vooral vraag naar pijpfitters,
machinemonteurs,elektrotechnici en
loodgieters.Ook aan bouwvakkers is nog
altijd een tekort.

Voor maatschappelijk werkers,schilders,
metaalspuiters,schoonheidsspecialisten
en kappers zijn nauwelijks vacatures.
Het werkloosheidspercentage is nu 3,4.
haas
0
de publikaties hebben het nog steeds over "banen vinden"
Maar mss moet daar al tijdje worden vervangen door: Werknemers vinden"?:)
==================================================
De spanning op de arbeidsmarkt is
opgelopen naar een nieuw hoogtepunt,
meldt het CBS.Het aantal openstaande
vacatures liep in het tweede kwartaal
op naar 284.000,terwijl de werkloosheid
daalde naar 305.000.Dat betekent dat er
gemiddeld genomen 93 vacatures zijn per
100 werklozen.

De meeste banen zijn te vinden in de
handel,de zakelijke dienstverlening en
de zorg.Onder meer in de landbouw,
visserij en recreatiesector gingen
banen verloren.

5,5 miljoen mensen hadden in het tweede
kwartaal een vaste baan,193.000 meer
dan een jaar eerder.
Leefloon
0
Ik stel tenminste "De meeste vacatures zijn te vinden in ..." voor, gelet op het marktfalen van de door werkgevers gedomineerde arbeidsmarkt. Of anders "Meer dan genoeg in werkelijkheid zwaar overgekwalificeerde kandidaten zijn toch echt te vinden voor ...".

Digitalisatie in combinatie met oenige profielen helpt eveneens niet. Bij een binaire zwart of wit valt al het grijze sowieso af, en krijg je meestal grijs dat beweert zwart of wit te zijn. De sleutel lag en ligt bij de veeleisende vacaturehouders.
haas
0
quote:

Leefloon schreef op 14 aug 2019 om 14:07:


Ik stel tenminste "De meeste vacatures zijn te vinden in ..." voor, gelet op het marktfalen van de door werkgevers gedomineerde arbeidsmarkt. Of anders "Meer dan genoeg in werkelijkheid zwaar overgekwalificeerde kandidaten zijn toch echt te vinden voor ...".

Digitalisatie in combinatie met oenige profielen helpt eveneens niet. Bij een binaire zwart of wit valt al het grijze sowieso af, en krijg je meestal grijs dat beweert zwart of wit te zijn. De sleutel lag en ligt bij de veeleisende vacaturehouders.


meer aansturen op bedrijven die zich willen vestigen in de buitengebieden
(slecht voorbeeld: Beyond meat vestigt haar EU vestiging in Voorschoten: drukte allom, teveel files, gebrek aan woningen , etc.etc.
Markerwaard inpolderen etc.
================================================================

Het OM voert een reeks proefprocessen
tegen verzekeringsfraudeurs zonder dat
de politie de zaak heeft onderzocht.Dan
doen verzekeraars het onderzoek zelf.

Het doel is om de politie te ontlasten.
Die laat volgens het OM fraudezaken
liggen omdat er te weinig mankracht is.
Het OM zegt in het AD dat daardoor "een
bedroevend aantal zaken" bij de
strafrechter belandt.Het gaat onder
meer om in scène gezette ongelukken.

De aanpak oogst kritiek van emeritus
hoogleraar Anton van Kalmthout.Hij
wijst in de krant op het gevaar van
tunnelvisie bij verzekeraars,die belang
hebben bij het terugkrijgen van geld.
257 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 8 9 10 11 12 13 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Markt vandaag

Beurzen hoger door hoop steunmaatregelen

11:51 De Europese beurzen stonden maandag in het groen. Beleggers hopen op meer stimuleringsmaatregelen van de we... 3

  Indices

  AEX 547,98 +1,11%
  EUR/USD 1,1100 +0,05%
  Germany30^ 11.723,50 +1,39%
  Gold spot 1.498,12 -1,02%
  LDN100-24h 7.193,99 +0,91%
  NY-Nasdaq Composite 7.895,99 +1,67%
  US30# 26.171,23 +1,06%

  Stijgers

  Heijmans
  +5,76%
  Boskalis
  +5,44%
  AMG
  +5,21%
  Arcelo...
  +4,01%
  BESI
  +3,78%

  Dalers

  IMCD
  -2,74%
  Galapagos
  -1,71%
  Brunel
  -1,52%
  NN Group
  -1,15%
  Flow T...
  -0,74%

  Nieuws Forum Meer»

  (28)

  gokker op 19-aug-19 14:25
  (3)

  havik of duif op 19-aug-19 14:19
  (5)

  GWalstra op 19-aug-19 14:18
  (7)

  Pasti op 19-aug-19 14:15
  (5)

  swen91 op 19-aug-19 14:02

  Column Forum Meer»

  (74)

  Hassan de yassan op 19-aug-19 14:08
  (7)

  Brulboei op 19-aug-19 13:24
  (4)

  Snugger op 19-aug-19 12:07
  (12)

  Snugger op 19-aug-19 10:57
  (4)

  Snugger op 19-aug-19 10:22