Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

ING april 2018

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
218 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
bedoekt
0
Bank of America, Citigroup, JP Morgan, Morgan Stanley en Wells Fargo staan allemaal op meer ca +2% (voor wat het waard is).
Reageren zeker op de stijgende rente?
leon12345
0
Het vreemde is dat de koers in 2015 ook 15 euro was. Nu in 2018 staan we lager?? En de bank staat er top voor. Een hogere koers lijkt gerechtvaardigd, echter dobbert de koers maar wat, onbegrijpelijk.
subtropical
0
*voetnoot
0
quote:

subtropical schreef op 19 apr 2018 om 22:17:


www.iex.nl/Koersen/Verenigde_Staten/N...


Iets lager in de VS daling valt mee , morgen een +2% dag zou mooi zijn.
Geld van de chippers naar e banken.


Uit tech en in banken.
ING is een mooie kandidaad. 2% voor het weekend zou mooi zijn.
bedoekt
0
Meldingsdatum Houdende partij Netto shortpositie
18 Apr 2018 Bridgewater Associates 0,57%
13 Apr 2018 Bridgewater Associates 0,66%

Shortpositie is verder afgebouwd
alrob
0
Koers valt tegen vandaag. Herstel gaat maar heel langzaam op deze manier. Kost weer veel geduld.
subtropical
0
Weinig animo om de koers hoger te zetten, dacht day high eruit maar nee.. Maandag een 40 cent eraf. Mooiste is natuurlijk dat dit koers verlies weer wordt ingelopen zsm. Zo niet schieten we er niets mee op.
wilcool
1
Tijd om omhoog te gaan.


18 Apr 2018 Bridgewater Associates 0,57%
13 Apr 2018 Bridgewater Associates 0,66%
10 Apr 2018 Bridgewater Associates 0,77%
6 Apr 2018 Bridgewater Associates 0,86%
28 Mrt 2018 Bridgewater Associates 0,99%
26 Mrt 2018 Bridgewater Associates 1,00%
23 Mrt 2018 Bridgewater Associates 0,98%
21 Mrt 2018 Bridgewater Associates 0,84%
9 Mrt 2018 Bridgewater Associates 0,71%
8 Mrt 2018 Bridgewater Associates 0,69%
7 Mrt 2018 Bridgewater Associates 0,70%
5 Mrt 2018 Bridgewater Associates 0,68%
2 Mrt 2018 Bridgewater Associates 0,70%
21 Feb 2018 Bridgewater Associates 0,60%
20 Feb 2018 Bridgewater Associates 0,59%
subtropical
0
quote:

subtropical schreef op 20 apr 2018 om 17:34:


Weinig animo om de koers hoger te zetten, dacht day high eruit maar nee.. Maandag een 40 cent eraf. Mooiste is natuurlijk dat dit koers verlies weer wordt ingelopen zsm. Zo niet schieten we er niets mee op.


Excuses woensdag.
cees-10
0
fd.nl/ondernemen/1250956/hans-wijers-...

Deel 1

Hans Wijers treedt aan bij een bank zonder vrienden

Vandaag wordt Hans Wijers verkozen tot president-commissaris van ING. Zijn voornaamste taak: zorgen dat de bank weer aardig gevonden wordt. Want bijna niemand houdt meer van ING na de salarisrel rond topman Ralph Hamers.

Kersvers ING-commissaris Jan Peter Balkenende kan zijn oren nauwelijks geloven als hij op maandag 12 februari inbelt op een ingelaste vergadering met medecommissarissen. Het is dan al vier dagen hommeles, nadat president-commissaris Jeroen van der Veer bekend heeft gemaakt dat de bank de beloning van topman Ralph Hamers met 50% verhoogt.

Het is een stap waar Balkenende ongelukkig mee was, maar waar hij als relatieve nieuweling mee heeft ingestemd. De kwestie loopt al jaren en de argumenten van Van der Veer zijn als altijd overtuigend, dwingend logisch. Hamers verdient ten opzichte van zijn collega’s bij andere bedrijven en ook ten opzichte van zijn collega’s in het bestuur aantoonbaar te weinig. Van der Veer heeft een keurig overzicht gemaakt, zoals hij zich bij veel beslissingen laat leiden door een beslisformulier.

Op die manier heeft hij eerder voor Hamers gekozen bij de selectie van de opvolger van Jan Hommen als topman. De strijd ging tussen twee zwaargewichten en een talent: NIBC-topman Jeroen Drost (ex-ABN Amro), ING-bestuurder Eli Leenaars en de ceo van ING-België, Ralph Hamers. De Delftse ingenieur Van der Veer had ze alle drie gescoord op gewenste vaardigheden en ervaringen, Hamers had de hoogste score. Wat hij van de Limburger als persoon vond, deed voor Van der Veer niet ter zake.

Gok pakt goed uit
De gok met Hamers pakt goed uit. De ceo geeft vaart aan de digitale transformatie van de bank en de financiële resultaten zijn goed. Eerlijk is eerlijk: Van der Veer heeft de topman al eerder beloofd zijn loon op te trekken naar het niveau van zijn takenpakket. Nu is het tijd zijn belofte gestand te doen, want Van der Veer treedt in april af, om plaats te maken voor Hans Wijers.

Ronduit vervelend wordt het als premier Mark Rutte zijn emoties op vrijdag na afloop van de ministerraad de vrije loop laat. Hij heeft niets met geld en nog minder met mensen die belust zijn op geld. Aan bankiers heeft hij volgens ingewijden ronduit een hekel.

Dat de salarisverhoging tot commotie zou leiden was ingecalculeerd, zeker met de gemeenteraadsverkiezingen op komst. Maar er was gerekend op wat steun uit liberale hoek, uit het eigen netwerk en vooral uit de financiële sector en van aandeelhouders. De commissarissen putten ook hoop uit een milde maatschappelijke respons op de recentelijke salarisverhoging voor de top van verzekeraar ASR.

Rutte laat zijn emoties de vrije loop
Dat is een misrekening. Banken blijken anders dan verzekeraars. Kamerleden, vakbondsbestuurders en klanten vallen over ING heen. Maar ook de belangenbehartiger voor de bankensector NVB en het platform voor pensioenfondsen Eumedion veroordelen de stap opvallend hard.

Ronduit vervelend wordt het als premier Mark Rutte zijn emoties op vrijdag na afloop van de ministerraad de vrije loop laat. Hij is laaiend. De VVD'er is een emotioneel mens. Hij heeft niets met geld en nog minder met mensen die belust zijn op geld. Hij bewondert selfmade ondernemers als Wim van der Leegte van VDL Group, maar heeft niet veel op met topmanagers. Aan bankiers heeft hij volgens ingewijden ronduit een hekel.

Rutte voelt zich bekocht door Van der Veer. Hij heeft hem gesteund in zijn kruistocht voor een langere bedenktijd voor bedrijven tegen vijandige overnames. Stank voor dank. Bij ING denken ze echter dat Rutte een rekening wil vereffenen. Had Van der Veer niet meegewerkt aan de val van Ruttes politieke rechterhand Halbe Zijlstra, met het verhaal over de datsja van Poetin?

De minister moet zich bewijzen
En dan is er nog de minister van Financiën, Wopke Hoekstra. Die is er door Niek-Jan van Kesteren, invloedrijk CDA-senator, van overtuigd dat hij niet aan de zijlijn kan blijven staan. Hij moet zich nu bewijzen als bewindsman. Hoekstra zit toch al in een lastig parket. Van der Veer had hem vooraf geïnformeerd dat er een forse loonsverhoging zat aan te komen. Hij moet nu niet de indruk wekken dat hij het laat bij een morele veroordeling. Hoekstra zet Van der Veer onder druk en dreigt met wetgeving.

Ook binnen de bank zorgt de salarisrel voor scheuren. Alleen binnen de raad van bestuur zelf is er begrip voor de loonsverhoging. Niet zo vreemd: bestuurders als Steven van Rijkswijk en Roland Boekhout zijn nog maar een jaar geleden door Hamers zelf op hun plek gezet.

Dat weekend ervaren Van der Veer en zijn beoogd opvolger Wijers, die sinds mei 2017 als 'gewoon' commissaris warmloopt voor het voorzitterschap van de rvc, dat ING in Nederland weinig vrienden heeft. De bank staat alleen.

Nu, op deze gure februari-maandag, bellen de commissarissen van ING op verzoek van Van der Veer in. Vanuit het buitenland laat de oud-topman van Shell zijn collega’s weten dat het voorstel wordt ingetrokken. De man die publiekelijk had aangekondigd dat hij voor zijn beslissing stond, krabbelt terug.

Tot ontsteltenis van Balkenende en Henk Breukink, de voorzitter van het remuneratiecomité. De pijn en de schade zijn er toch al, dan liever doorzetten, vinden zij. Bovendien, wat is het alternatief? Van der Veer wil dat de controverse stopt.

Scheuren in de bank zelf
Want ook binnen de bank zorgt de salarisrel voor scheuren. Alleen binnen de raad van bestuur is er begrip voor de loonsverhoging. Niet zo vreemd: bestuurders als Steven van Rijkswijk en Roland Boekhout zijn nog maar een jaar geleden door Hamers zelf op hun positie gezet.

De rest van het topkader en het personeel zijn minder geporteerd van de actie van de hoogste bazen. De directie van ING in Nederland wordt dag na dag geconfronteerd met boze en vertrekkende klanten. De directeuren zijn boos. Niet zozeer vanwege de loonsverhoging, maar om de manier waarop die is gecommuniceerd.

Drie jaar eerder hebben de commissarissen dat veel beter aangepakt, is het gevoel in de top van ING Nederland. Destijds werd er een regeling gemaakt voor alle bestuurders en managers buiten de cao. Iedereen werd erbij betrokken. Dit keer is het een loonsverhoging voor één man. Een Alleingang van Hamers en Van der Veer waar geen sondering vooraf binnen en buiten de bank over plaatsvond.

cees-10
0
fd.nl/ondernemen/1250956/hans-wijers-...

Deel 2

Hamers ligt goed
Hamers ligt overigens in brede lagen van de bank goed. Hij is toegankelijk en sympathiek, wil ook aardig gevonden worden. Het is paradoxaal. Ja, hij heeft het eerste jaar na zijn aantreden meer geld geëist. Vindt dat hij wordt onderbetaald. Woont mooi in het Gooi en heeft een vastgoedportefeuille. Maar van uiterlijk vertoon of dikdoenerij moet de Limburger weinig hebben. Zijn broer Frank, financieel beheerder van het diocees Roermond, is een belangrijke inspiratiebron. Frank laat hem zien hoe weinig belangrijk materie is en hoe belangrijk het immateriële.

Wijers heeft als commissaris bij Heineken meegewerkt aan een omstreden retentie-bonus voor topman Van Boxmeer. Hij is gewend aan kritiek op topbeloningen.

Die boodschap draagt Hamers ook bij ING uit. Hij komt af en toe in spijkerbroek en t-shirt naar de bank. Van zijn collega's verwacht hij ook enige ingetogenheid. Een topmanager van ING Nederland die een Maserati als leaseauto uitkiest, kan een plaats in de raad van bestuur wel vergeten.

Wijers treedt aan
Vanaf vandaag krijgt Hamers te maken met Hans Wijers als president-commissaris. De voormalig minister van Economische Zaken en topman van AkzoNobel is politieker dan zijn rationele voorganger, die vooral met beslisformulieren opereert. Als lid van het remuneratiecomité van ING heeft Wijers zich op de vlakte gehouden in de twee vergaderingen waar hij was. Het past bij zijn aanpak om in het eerste jaar vooral te zien hoe de hazen lopen.

Hoe het nu verder moet met de gebroken belofte aan Hamers, daarover heeft Wijers zich nog niet uitgelaten. De bank heeft gezegd met een nieuw beloningsvoorstel te komen en daarover in dialoog te gaan met politiek en andere belanghebbenden. Gemakkelijk wordt het niet, want minister Hoekstra heeft zich met zijn uitspraken gecommitteerd aan de Dijsselbloem-doctrine dat het minder kan en moet in de financiële sector.

Stapje voor stapje
Collega-commissarissen bij andere AEX-bedrijven hebben Wijers aangeraden om het salaris van Hamers in stapjes te verhogen. ‘Gewoon 8% per jaar voor een aantal jaren en dan ben je er ook’. Zoals ASR dat nu doet met de beloning van zijn topman Jos Baeten.

Feit is dat Wijers als commissaris bij Heineken heeft meegewerkt aan een omstreden retentiebonus voor topman Jean-François van Boxmeer. Hij is gewend aan kritiek op topbeloningen. Maar de politicus-bestuurder zal niet alleen de beloningskwestie moeten oplossen, maar ook de barsten moeten lijmen die er zijn ontstaan in de relatie tussen bank en samenleving, tussen bank en politiek en tussen bank en zijn interne organisatie. Zodat Nederland weer een beetje gaat houden van ING.

Haags bezoek bij de aandeelhoudersvergadering
De angel mag dan voorlopig uit het beloningsdebat zijn gehaald door ING, toch heeft fractievoorzitter Lilian Marijnissen van de SP aangekondigd maandag naar Amsterdam te komen om de aandeelhoudersvergadering bij te wonen. Zij kan haar vragen stellen bij agendapunt 2, als na het duurzaamheidsverslag het beloningsbeleid ter bespreking voorligt.

Het wordt sowieso interessant omdat in de recent opgefriste code voor goed ondernemingsbestuur de ceo wordt opgeroepen een standpunt in te nemen over zijn eigen beloning. Weliswaar heeft president-commissaris Van der Veer eerder gezegd dat het standpunt van Ralph Hamers uitsluitend voor de commissarissen blijft. Maar het wordt interessant te zien wat de ING-top doet als aandeelhouders zoals belangenclub voor pensioenfondsen Eumedion er nadrukkelijk naar vragen.

Verder kunnen aandeelhouders zich een mening vormen over een geactualiseerd profiel van zowel de raad van bestuur als de raad van commissarissen. En natuurlijk over het gevoerde beleid.
*voetnoot
0
Luchtkasteel
0
Ik ben nieuw op het draadje aangaande ING. Is er eerder op ING forum besproken wat de effecten van de belastingmaatregelen van Trump op ING zouden kunnen zijn? Meer specifiek --> op de q1 '18 resultaten?
*voetnoot
0
ex dividend 25 of 26 April?
Ik zie verschillende berichtgevingen (IEX pag en ING pag)?
EchtWaarJoh
0
quote:

*voetnoot schreef op 23 apr 2018 om 15:12:


ex dividend 25 of 26 April?
Ik zie verschillende berichtgevingen (IEX pag en ING pag)?Notering EX dividend op 25 april voorbeurs.

*voetnoot
0
quote:

EchtWaarJoh schreef op 23 apr 2018 om 16:02:


Dat is dan dom van ING want het is 25 april voorbeurs.
Oké dank net nog gekeken 26e is record date.
Houden dus 25e aan.
218 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

ING Groep Meer »

Koers 10,214   Verschil 0,00 (0,00%)
Laag 9,980   Volume 22.055.265
Hoog 10,282   Gem. Volume 19.390.516
16-okt-19 17:37
label premium

ING houdt behoorlijk goed stand

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Inloggen Ontdek Premium