Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

ASML 2018 koffiepraat

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
279 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 ... 10 11 12 13 14 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
roloff
0
Als iedereen het op 3 lijntjes gaat zetten schieten we met de nieuwe aanpak niets op. Jij bent AF!
Beperktedijkbewaking
0
quote:

rolof schreef op 28 jan 2018 om 07:41:


[...]
...
ps. o ja, Beperktedijkbewaking (Han), we kennen elkaar van het Fugro forum (lang geleden toen het nog zeer goed ging met dat bedrijf), overschat me een beetje. Ik ben geen echte techneut (al ben ik ingenieur / ir.). Ik ben niet voor niets na die werktuigbouwkunde gewisseld naar Bedrijfskunde. Kan gemakkelijker in grote lijnen en concepten denken (niet goed in piefjes en palletjes en bitjes en bytjes). Jij (Inion) bent waarschijnlijk EL´er (Electro) dus wel een echte techneut.

Roloff, ik denk niet dat ik je overschat. Jij bent met 1 of 2 anderen de beste kenner hier van het bedrijf ASML, en ik heb daar veel aan. Ik ben (beter: was) fysicus en snap daarom sommige principes van de ASML-machines. Maar niet alle, en absoluut geen details.

Wel heb ik er allerlei herinneringen en zelfs emoties bij. In de 70-er jaren was mijn oudere (helaas te vroeg overleden) lievelingszwager onderzoeker bij het NatLab, halfgeleidertechnologie. De voorlopers van ASML, ik heb er hier geloof ik wel vaker over geschreven. Ik was aan het afstuderen, daarna militaire dienst, ik was bewonderend en jaloers tegelijk.
Iets later deed ik aan vastestof-fysica, maar dat had weinig met chips te maken en werd geen echt succes. Nog weer later heb ik veel met lasers gewerkt, maar wederom: had niets met het werkgebied van ASML te maken. Dat is nu 30-35 jaar geleden, en wat ik mij vooral herinner zijn de problemen met de optiek en de uitlijning. 80% van de inspanning ging naar het trillingsvrij maken van de opstelling, en het concentreren/focusseren van de laserbundel. En dan moest het eigenlijke onderzoek nog beginnen. Klein overeenkomstje met ASML: we moesten maanden wachten op speciale lenzen uit Dld, of het Zeiss was weet ik niet meer.

Nogmaals: ik snap weinig van die ingewikkelde ASML-machines. Nou ja, in mijn studie deed ik nog het bijvak plasmafysica (plus stage in Rijnhuizen/Juthphaas, waar de oudere Jan Terlouw toen soms nog over de vloer kwam). Dus als ze het bij ASML over plasma's hebben, besef ik hoe knap ze bezig zijn. Plasma's, magneetvelden en laserlicht tezamen zijn moeilijker dan kernfysica.
Maar dat ze bij die verscheepte machines de optiek uitgelijnd en op orde kunnen houden vind ik pas echt knap. Leve niet alleen de fysici bij ASML, maar ook hun werktuigbouwkundigen en monteurs. Wij waakten als een kloek over onze opstelling, en bij de eigenlijke metingen gingen alle toegangsdeuren op slot. Die luxe heeft ASML niet.

@Inion: Heb je ook nog met Algol60 op ponsbanden gewerkt? Die scheurden vaak, dan moest je ze plakken met tape, en dat gedeelte byte voor byte herstellen. Fred Flintstone in het IT-tijdperk, haha.

Inion
0
quote:

Beperktedijkbewaking schreef op 29 jan 2018 om 10:20:


[...]
....
@Inion: Heb je ook nog met Algol60 op ponsbanden gewerkt? Die scheurden vaak, dan moest je ze plakken met tape, en dat gedeelte byte voor byte herstellen. Fred Flintstone in het IT-tijdperk, haha.


Hij praat weer tegen me! Dat is toch mooi. ;-)

Of ze scheurden weet ik niet meer en echt er mee gewerkt zou ik het niet noemen. Het was Algol60 praktikum. Ergens in 1974 of daaromtrent. Een aantal opdrachten in Algol60 programmeren, zelf de ponskaarten maken op zo'n grote IBM-machine en dan het pakje kaarten afgeven bij een operator. Vond het wel fascinerend.
A3aan
0
Bij mij op kantoor werden de ponskaarten door typejuffrouwen gemaakt met een ULO-opleiding. Leuke meiden hoor! Daar niet van. Hebben bij mij in de klas gezeten. Zelf dus ook als jongste bediende begonnen op 16-jarige leeftijd.
Beperktedijkbewaking
0
quote:

Inion schreef op 29 jan 2018 om 10:32:


[...]
Hij praat weer tegen me! Dat is toch mooi. ;-)

Of ze scheurden weet ik niet meer en echt er mee gewerkt zou ik het niet noemen. Het was Algol60 praktikum. Ergens in 1974 of daaromtrent. Een aantal opdrachten in Algol60 programmeren, zelf de ponskaarten maken op zo'n grote IBM-machine en dan het pakje kaarten afgeven bij een operator. Vond het wel fascinerend.

Heb ik ergens gezegd niet meer met jou te willen praten?

Ter zake, of althans ter koffieleut:
Waar programmeerden ze in 1974 in godsnaam nog in Algol? Mijn Algol-herinneringen zijn van 1967/1968. Die ponsbandjes ook.

Ponskaarten zijn van na 1970, en dan meestal in Fortran. Ik heb er tienduizenden lines in geschreven, en later in laten schrijven. En nog weer later in programmeertalen die ik niet zelf meer kende. Geeft niet, zolang je de functionaliteit en de over-all architectuur maar in de gaten houdt.
Overheidsambtenaren (vooral bij RWS) zijn er best goed in geworden. Je hoeft hen echt niet meer over IT-architecturen te vertellen.

Hier een FD-artikel erover:
fd.nl/morgen/1227628/digitale-archite...

Met de auteur heb ik ooit enkele jaren een werkkamer gedeeld...

Inion
0
Nou iig nog op de THT tijdens het Algol60 praktikum. Je link naar het FD levert slechts een pagina op met het verzoek een abonnement te nemen.
Beperktedijkbewaking
0
Nou, @inion, vooruit dan, uit het FD:

De gereedschapskist van de cio heet digitale architectuur en dat is de specialisatie van de theoretisch natuurkundige Daan Rijsenbrij. Hij werkte ruim dertig jaar bij automatiseringsbedrijf Capgemini en was hoogleraar Bedrijfsinformatica aan de VU en de Radboud Universiteit. Hij onderwierp in de loop der jaren als ‘dwarskijker’ een lange rij IT-projecten aan een kritisch onderzoek.

De lijst (financiële) debacles die Rijsenbrij aan zich voorbij zag trekken, zijn naar zijn stellige mening allemaal terug te voeren op gebrek aan aandacht voor architectuur. ‘Neem het drama bij de Belastingdienst, in het bijzonder met de problemen rond toeslagen. Dan hoor ik mensen zeggen dat de Tweede Kamer te hoge eisen stelt aan de Belastingdienst. Kletskoek. Met een goede architectuur en een zorgvuldige en onpartijdige manier van tegen het licht houden is zo’n systeem Tweede Kamer-proof te maken.’

Aan oneliners over zijn gedurende vele jaren opgebouwde ervaringen heeft Rijsenbrij geen gebrek: ‘Automatiseren zonder architectuur is als rommelen in het duister'; ‘Architectuur staat voor orde en samenhang en is een kwestie van beschaving'; ‘Architectuur bepaalt de winstgevendheid en continuïteit van een onderneming. De cio is even belangrijk als de cfo'; ‘Het zal blijken dat de belangrijkste architecten van de eenentwintigste eeuw de architecten van de digitale wereld zijn'.

Hij is wat minder rap van de tongriem gesneden als hem wordt gevraagd een definitie te geven wat digitale architectuur dan precies inhoudt. ‘Eigenlijk boeit die vraag me niet erg. Er is in ieder geval geen bedrijf dat hieraan ontkomt. Een strak geregisseerde en logische architectuur is absoluut nodig, anders ben je overgeleverd aan leveranciers, afdelingsmanagers en een wildgroei aan nieuwe applicaties die over de werknemers wordt uitgestort. Het is vaak moeilijk en niet sexy, maar zonder goede architectuur zijn er geen slimme apparaten te maken, raken medewerkers de weg kwijt, lopen bedrijfsprocessen spaak en is security onhaalbaar. De digitale architect hoort dus regelmatig in de boardroom te worden geraadpleegd .’Genoeg zo? Zijn oneliners ken ik al 40 jaar. Zijn top- of dieptepunt: "Romans zijn vormen van mislukte psychologie", of woorden van die strekking...
Enfin, ik carpoolde ooit met hem. Hij valt best mee, zijn vrouw is ook heel aardig.

Beperktedijkbewaking
0
Wat me ook opvalt, is dat hier veel expats aan het woord zijn. Wat bezielt jullie toch? Allemaal belastingvluchtelingen?
Don't worry. Mijn dochter woont met de haren in Melbourne, na eerder Mexico-City (brrh) en Makassar. Mijn schoondochter komt uit ZA.

Ik ben gewoon in NL gebleven. Sterker nog, ik heb nooit verder dan 70 km van de Utrechtse Domtoren gewoond. En er verder vandaan zal ik ook nooit meer wonen. Mijn graf zal uitzicht hebben op de Dom.
Mijn Nederlands is perfect, zoals jullie hoop ik lezen kunnen. Ik heb kleine NL poëzieprijzen gewonnen. My English is fluent as well.
Maar mijn Uteregs is naturel.
Waat dachie waat! Ben onduh de rookh vaan de Demkoa gebore. Aaltij die vule waas vaan me moerdeh. En ik maor draaie an die slingeh. Vooh aal daat grut dah onduh me kwaam.

Lelijk dialect, hè? Maar het kan nog erger. Ergens in de buurt van Geldermalsen. De meest lelijke kruising van Uteregs en Broabaants. Breekh me de bekh nie opeh.

Wat dit met ASML te maken heeft? Weet ik veel, het is toch koffieleut? Maar wel dat mijn meest geliefde ooit in 040 woonde. En ik heb het zelf verpest...
Dat wil ik niet herhalen bij ASML. Cryptisch? Ja, een beetje, trek je eigen conclusies. De af-en-toe poster xynix hier weet exact wie ik bedoel. Hij kent haar talent en mijn verdriet.

Velen zijn hier optimistisch vanwege de cijfers of markten van ASML. maar sommigen hebben echt begrip, zelfs liefde voor 040.
No more to say.

Gastone
0
De nieuwe koffiehoek van het ASML-forum wint met vlag en wimpel! De hoogste kijkcijfers! Gewoon even lekker ontspannen bijkomen met een bakkie Van Nelle.

Inion
0
[Modbreak IEX: Gelieve elkaar niet persoonlijk aan te vallen, bericht is bij dezen verwijderd.]
roloff
0
quote:

Inion schreef op 29 jan 2018 om 18:08:


;-)

Zo is het. Glaasje port mag ook.
@Inion, het nationale drankje van Portugal.
roloff
1
quote:

Inion schreef op 30 jan 2018 om 21:20:


Dit gaat niet goed komen met dit forum.
Jawel hoor, gaat wel goed komen. Gewoon ff rustig aan doen.
rene66
1
quote:

rolof schreef op 30 jan 2018 om 21:47:


[...]Jawel hoor, gaat wel goed komen. Gewoon ff rustig aan doen.
Daar heb ik ook vertrouwen in, het gaat volgens mij de goede kant op.

Wel jammer dat de beurs even naar beneden is gegaan. Van de andere kant geeft het ook wel rust. Als de beurs te snel doorschiet dan is de kans op een flinke daling vroeg of laat ook een stuk groter volgens mij.
Inion
1
@rolof en @rene66: ja, een glaasje port mag ik graag nuttigen aan het eind van de middag. Wat dat betreft zit ik al op de Portugese toer. ;-)

Ik zet er een punt achter voor vandaag. De beurs twijfelt wat. Rentezorgen en cijferzorgen. En gewoon zorgen om de zorgen. Later deze week weten we wat de grote techbedrijven aan de overkant er van gemaakt hebben.
roloff
1
... en ASML heb je (althans ik wel) voor de lange termijn.

Ik ben aandelen belegger en die paar dipjes ben ik over een tijdje allang weer vergeten.
279 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 ... 10 11 12 13 14 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

ASML Holding Meer »

Koers 231,100   Verschil +3,10 (+1,36%)
Laag 227,800   Volume 324.121
Hoog 231,700   Gem. Volume 1.481.730
21-okt-19 15:02
label premium

ASML: EUV breekt los

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Inloggen Ontdek Premium