Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Koffiepraatjes

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
1.474 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 68 69 70 71 72 73 74 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
voda
0
Nutri-score wordt nieuw voedsellogo

Nederland krijgt weer een voedselkeuzelogo. Vanaf 2021 wordt het Franse Nutriscore op de voorkant van verpakkingen ingevoerd. Het logo moet consumenten in de supermarkt helpen betere keuzes te maken.

Het nieuwe logo, dat in opdracht van de Frabse overheid door wetenschappers werd opgesteld, lijkt op het energielabel. De groene A staat voor de gezondste optie, de rode E is de minst verantwoorde keuze. Een algoritme berekent de score op de hoeveelheid calorieën, suikers, verzadigd vet, zout, eiwit, vezels, fruit, groente, peulvruchten en noten in het product. De maatregel, donderdag gepresenteerd door staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid), maakt deel uit van het Nationaal Preventieakkoord.

Aanpassingen
Afgelopen zomer stuurde een groep van ruim 170 voedingswetenschappers en -deskundigen nog een brandbrief aan de staatssecretaris om af te zien Nutri-score. Het systeem komt niet overeen met de Nederlandse voedingsrichtlijn, bekend als de de Schijf van Vijf. Zo scoren wit- en bruinbrood scoren allebei een A, terwijl vezelrijk volkoren gezonder is. Olijfolie, dat juist past in een gezond eetpatroon, krijgt een slechte score.

Blokhuis erkent dat Nutri-score verwarrend en misleidend kan zijn. Het voedselscoresysteem wordt daarom aangepast om het beter te laten aansluiten bij de Schijf van Vijf. 'Dit is de best mogelijke uitkomst.' zegt Michelle van Roost van kennis- en communicatiebureau Voedingsjungle, de initiatiefnemer van de brandbrief. 'De score moet niet van een algoritme komen dat voor de consument niet transparant is.'

Steeds meer landen
Nederland volgt met het besluit andere Europese landen. Afgelopen september heeft Duitsland besloten het voedselkeuzelogo door te voeren. Ook Zwitserland en Spanje gaan het invoeren. In Frankrijk, waar het systeem vandaan komt, en België wordt het logo al langer gebruikt. Voedselfabrikanten zijn niet verplicht om het voedselkeuzelogo op hun verpakking te zetten.

fd.nl/economie-politiek/1326313/nutri...
Bijlage:
haas
0
Steeds meer Nederlanders wekken samen
duurzame energie op,blijkt uit cijfers
in de Lokale Energie Monitor.Het aantal
projecten steeg van 69 in 2018 naar 582
dit jaar.Die produceren genoeg stroom
voor 235.000 huishoudens.De stijging
komt doordat steeds meer mensen zoeken
naar een alternatief voor aardgas.Het
gaat niet alleen om stroom uit wind en
zon,maar ook om warmte uit bijvoorbeeld
gft-afval of oppervlaktewater.
voda
0
Noord-Korea doet rakettest

(ABM FN-Dow Jones) Noord-Korea heeft vrijdag aan de oostkust twee raketten afgevuurd. Dit meldde The Wall Street Journal vrijdag op basis van informatie van het leger van Zuid-Korea.

Met de test hoopt Pyongyang volgens kenners de druk op Washington te verhogen om de sancties tegen het land te verlichten. De gesprekken over denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland liepen recent nog vast.

Het ministerie van defensie van Zuid-Korea meldde dat Noord-Korea de raketten een paar mijl van de Noord-Koreaanse havenstad Hamhung, langs de oostkust, afvuurde. De raketten vlogen op circa 60 mijl hoogte tot 240 mijl buiten de kust, zei het ministerie.

De staatsmedia van Noord-Korea bevestigden de lancering en meldde een "supergroot meervoudig raketsysteem" te testen. Deze laatste provocatie markeert de veertiende test dit jaar en volgde op een bezoek van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un aan een militaire basis nabij de Gele Zee een dag eerder.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright 2019 Dow Jones & Company, Inc. All rights reserved.
voda
0
‘Deze technologie kan het aantal verkeersdoden halveren’

Slimme, voorspellende technologie in auto’s kan het aantal verkeersdoden met 44 procent terugdringen. Dat claimt het bedrijf MDGo uit Israël, dat met sensorgegevens en kunstmatige intelligentie de verwondingen van inzittenden kan voorspellen. De medische startup, waarin onder meer autofabrikant Hyundai veel geld investeert, zegt in Tel Aviv inmiddels indrukwekkende resultaten te boeken.

Roland Tameling 01-12-19, 10:00

,,Per jaar gebeuren er wereldwijd meer dan 7.2 miljoen verkeersongelukken, waarvan er meer dan een miljoen in Europa plaatsvinden. Daarbij raken zo’n 83.000 mensen per maand ernstig tot dodelijk gewond, globaal gezien overlijdt er elke vijf seconden iemand aan de gevolgen van een verkeersongeval.” Die feiten zetten de Israëlische dokter Itay Bengod zo’n tweeënhalf jaar geleden aan het denken, waarna hij met twee andere specialisten MDGo oprichtte.

Lees ook
Rijhulpjes maken auto's vaak gevaarlijker, aldus Onderzoeksraad voor Veiligheid
Horrorcrash: vrachtwagen stort van viaduct

Vanuit de alarmcentrale van Tel Aviv werkt dit jonge bedrijfje aan het terugdringen van sterftecijfers in het verkeer. Bengod en zijn team gebruiken daarvoor technologie in moderne auto’s. ,,In vrijwel elke auto zitten tegenwoordig talloze sensoren die ons van hele waardevolle informatie kunnen voorzien. Zo’n zogenoemde driewegsensor (die de voorwaartse, zijwaartse en verticale bewegingen van een auto in de gaten houdt) weet veel meer over een auto-ongeluk dan wij mensen. Hoe hard is de auto bijvoorbeeld gecrasht, van welke kant is hij precies geraakt, zijn er airbags geopend door de klap? Met die gegevens kunnen wij mensenlevens redden.”

MDGo-oprichter Itay Bengod © Hyundai

Tien seconden
Door de technologie kan MDGo binnen tien seconden een precieze inschatting maken van de ernst van de situatie na een ongeluk. Naast de sensordata uit de betrokken auto, gebruikt het bedrijf ook eindeloos veel gegevens over de impact die auto-ongelukken hebben op het menselijk lijf. Itay Bengod: ,,Daarvoor analyseren we bijvoorbeeld de resultaten van de dummy’s die autofabrikanten gebruiken tijdens de verplichte botsproeven, maar hebben we ook een uitgebreide database met verwondingen die mensen hebben opgelopen na eerdere auto-ongevallen.”

,,Op die cijfers laten we vervolgens kunstmatige intelligentie los: door middel van talloze computersimulaties kunnen we vrijwel elke soort crash nabootsen, waardoor onze algoritmes een hele nauwkeurige voorspelling kunnen doen van de gevolgen van een crash. Daarvoor hebben we niet meer dan tien seconden nodig. Dus nog voordat de hulpdiensten kunnen worden ingeschakeld, kan onze technologie bijvoorbeeld al voorspellen of er een ambulance nodig is. Sterker nog, door de GPS-gegevens weten we precies waar het ongeluk gebeurd is en kunnen we dus meteen bepalen of het wellicht slimmer is om een traumahelikopter de lucht in te sturen. Die eerste minuten na het ongeluk zijn zo belangrijk, daar pakken we de meeste winst.”

Dokter Itay Bengod legt de technologie van MDGo uit © Hyundai

Overlevingskansen
De technologie van MDGo kan ook kostbare tijd sparen zodra de verkeersslachtoffers in het ziekenhuis zijn, legt Bengod uit. ,,Voor verplegers en artsen blijft het heel moeilijk om de situatie van een patiënt goed in te schatten. Zelfs een hele goede traumadokter met veel ervaring weet in hooguit 40 tot 50 procent van de gevallen precies de juiste diagnose te stellen. Aan een blauwe plek op een buik, vaak veroorzaakt door de veiligheidsgordel, kun je bijvoorbeeld niet zien of iemand interne bloedingen heeft. Ons systeem kan een veel preciezere inschatting maken: in maar liefst 88 procent van de gevallen zit ons algoritme op het juiste spoor. Door het voorkomen van een ‘misdiagnose’ wordt de overlevingskans van een slachtoffer al snel twee keer zo groot.”

Bovendien is het systeem in staat om het ziekenhuis eerder en beter voor te bereiden op de komst van een patiënt. Als uit de gegevens van MDGo blijkt dat een verkeersslachtoffer een vergrote kans op interne bloedingen heeft, kan een Medisch Centrum bijvoorbeeld eerder een operatiekamer klaar maken. ,,In veel gevallen hoeft er niet eens een CT-scan meer gemaakt te worden omdat onze voorspellingen zo accuraat zijn. Deze technologie scheelt dus veel tijd en geld, maar redt vooral levens.”

De alarmcentrale van Tel Aviv in Israël werkt al met MDGo © Hyundai

Niet in Nederland
Op dit moment maakt de medische alarmcentrale van Israël al gebruik van MDGo’s vinding. Maar volgens CEO Bengod duurt het nog wel even voordat landen zoals Nederland het ook kunnen toepassen. ,,Het probleem is dat andere landen vaak meerdere meldkamers hebben, waardoor het lastiger is om het proces te automatiseren en stroomlijnen. Daarnaast lopen we in verschillende landen tegen beperkende regels aan, bijvoorbeeld op het gebied van persoonsgegevens en privacy. Bovendien moeten auto’s voorzien zijn van een kastje zodat wij op afstand de data kunnen uitlezen. In de Verenigde Staten beginnen we binnenkort met een proefproject, maar natuurlijk is het ons doel om dit systeem in alle landen van de wereld uit te rollen.”

Dat is meteen één van de redenen dat autofabrikant Hyundai besloot het project van MDGo te steunen. Door middel van de divisie ‘Hyundai Cradle’ investeert de Koreaanse multinational in veelbelovende technologische startups. Volgens het hoofd van de afdeling, Ruby Chen, past MDGo precies in die strategie: ,,Dit soort technologie is hard nodig om onze auto’s zo veilig mogelijk te maken en onze ambitieuze doelstellingen te halen. Natuurlijk werken we ook aan manieren om ongelukken te voorkomen maar ook in de toekomst zullen auto’s jammer genoeg blijven crashen. Daarom is het belangrijk om onze modellen te voorzien van slimme systemen die onze klanten beschermen. De kennis en kunde van MDGo zal ons daarbij helpen.”

www.ad.nl/auto/deze-technologie-kan-h...
DeZwarteRidder
0
Denemarken voltooit wilde-zwijnenhek langs grens met Duitsland

Na tien maanden bouwen heeft Denemarken zijn omstreden hek tegen wilde zwijnen langs de grens met Duitsland voltooid. Het hekwerk kostte de Denen uiteindelijk een stuk minder dan begroot.
Buitenlandredactie 02-12-19, 12:49 Laatste update: 15:15

Maandagochtend bevestigden bouwvakkers het laatste deel van het hek bij de grensovergang Sofiedal zo'n 20 kilometer ten noordwesten van het Duitse Flensburg. Daarmee is het Deense bouwproject - van bijna 70 kilometer, van de Baltische naar de Noordzee - voltooid.

Sinds eind januari hadden de Denen aan het wildezwijnenhek gebouwd. Het bouwwerk kostte slechts ongeveer 6 miljoen in plaats van de oorspronkelijk geschatte 11 miljoen euro. Volgens de autoriteiten heeft het hek twintig permanente openingen als grensovergang en waterloop.

Varkenspest

Ook moet door middel van geuren worden voorkomen dat de zwijnen de grens overschrijden. Voor wandelaars zijn er ook poorten en kleine trappen langs het hek. Het wilde-zwijnenhek is een van de maatregelen die Denemarken inzet om zijn belangrijke en winstgevende varkensfokkerij tegen de Afrikaanse varkenspest te beschermen.

Deze ziekteverwekker sloeg recentelijk in Polen toe. Veel mensen in de hechte Duits-Deense regio beschouwen het hek echter als een hindernis en een symbool van marktafscherming. Het effect van het hek wordt ook door experts in twijfel getrokken.
voda
0
Cash betalen boven 3000 euro in de ban in strijd tegen witwassen, maar helpt het?

Niet meer met bankbiljetten de nieuwe keuken, stukadoor of auto betalen, maar het geld voortaan gewoon overmaken. Het kabinet wil de strijd met zwart geld harder aangaan en wil daarom een verbod op contante betalingen van meer dan 3000 euro. Vandaag komt het kabinet met het wetsvoorstel.

Jaarlijks wordt er in Nederland maar liefst 16 miljard euro witgewassen, bleek uit eerder onderzoek van het WODC. Dat is 2,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp), alles wat mensen in Nederland verdienen. Een deel daarvan wordt via cash betalingen witgewassen of via banktransacties, weet Paul Vlaanderen, voorzitter van de anti-corruptieorganisatie Transparency International. "Het gaat in totaal om grote sommen geld."

Meldplicht
Op dit moment moeten ondernemers officieel melding maken als klanten vanaf 10.000 euro cash willen betalen. Als het voorstel wordt aangenomen, zijn cashbetalingen van meer dan 3000 euro voortaan taboe. Ook het bedrag omzeilen via meerdere losse betalingen is dan ook verboden. Deze maatregel geldt al in België.

Autohandelaar Willem Beukenkamp van Indewal in Zwolle is uitgesproken voorstander, ook al kost het hem klanten. Tot voor kort kwamen bijna dagelijks ondernemers uit het buitenland auto's of partijen auto's bij hem kopen met cashgeld. Dat ging soms over vele tienduizenden euro's. Hij moest dan onderzoek doen naar de ondernemer en ook melden dat hij veel geld had ontvangen. Veel tijd ging erin zitten, maar hij kon niet anders: als hij cash bij voorbaat zou weigeren, zouden klanten naar concurrenten gaan. "Dat zou mijn eigen ondergang kunnen zijn."

Vertrouwen
Van de ondernemers met wie hij zaken deed, weet hij zeker: die waren wel te vertrouwen. "Ze betaalden met contanten omdat geld overmaken via de bank in sommige landen veel omslachtiger is. Maar we kregen bijna dagelijks ondernemers die bijvoorbeeld geen legitimatie wilden laten zien. Bij ons konden ze dan niet terecht, maar dan gingen ze waarschijnlijk door naar een volgende ondernemer. Niet iedereen neemt het even nauw, je kan snel veel geld verdienen."

Zelf heeft Beukenkamp al maatregelen genomen toen bekend was dat het kabinet werkte aan het verbod. Sinds november kunnen klanten bij hem alleen maar via de bank betalen. Daarmee loopt hij iets voor op de meeste andere autohandelaren. Sommige klanten heeft hij daardoor verloren, maar het is het waard, zegt hij. "Ik wilde er het liefst zo snel mogelijk vanaf. Het risico was te groot, we waren er te veel tijd mee kwijt."

Grote stap
De maatregel is een grote stap en houdt verschillende brancheorganisaties bezig. Zo vindt autobrancheorganistie BOVAG dat de minister nog wel een stap verder mag gaan. "We willen als BOVAG graag de mogelijkheid bespreken om cashbetalingen bij handel van auto’s helemaal achterwege te laten en louter naar bankbetalingen over te gaan." Op die manier zouden de 'rotte appels' helemaal uit de markt verdwijnen, denkt de organisatie.

Maar Detailhandel Nederland staat er juist anders in. De limiet van 3.000 euro is veel te streng, vinden ze daar. Winkeliers die bijvoorbeeld aan toeristen verkopen, zouden daar de dupe van kunnen worden, menen ze. "Zij betalen regelmatig met cash doordat ze niet kunnen pinnen met hun bankpassen. Grote kans dat zij de aankoop dan achterwege laten."

Ook wijst Detailhandel Nederland erop dat de regeling niet geldt voor verkoop via Marktplaats. "We zijn tegen witwassen van crimineel geld en willen zeker meewerken aan het bestrijden ervan. Alleen is het de vraag of dit een effectieve maatregel is."

Prijzen
Fraude-expert Paul Vlaanderen ziet de discussie, begrijpt de moeilijkheden, maar prijst de maatregel wel. "In Nederland wordt naar verhouding heel veel geld witgewassen. We staan internationaal gezien met een paar nul achter. Met dit soort maatregelen maken we een inhaalslag. Er zullen wellicht zwakke plekken zijn, maar je moet ergens beginnen."
Dat toeristen de dupe zijn, gelooft hij niet. "Toeristen die meer dan drieduizend euro voor een product betalen, hebben ook wel een goede creditcard.

Afschrikken
Criminelen die met willen witwassen, zul je afschrikken doordat ze minder hoge bedragen cash kunnen afrekenen, denkt hij. Maar daar moet het absoluut niet bij blijven. "Via banktransacties en vastgoed wordt ook geld witgewassen. En dan gaat om vele euro's meer dan bij cash betalingen."

www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/ca...
leek2018
0
quote:

voda schreef op 2 dec 2019 om 16:21:


Cash betalen boven 3000 euro in de ban in strijd tegen witwassen, maar helpt het?

Niet meer met bankbiljetten de nieuwe keuken, stukadoor of auto betalen, maar het geld voortaan gewoon overmaken. Het kabinet wil de strijd met zwart geld harder aangaan en wil daarom een verbod op contante betalingen van meer dan 3000 euro. Vandaag komt het kabinet met het wetsvoorstel.

Jaarlijks wordt er in Nederland maar liefst 16 miljard euro witgewassen, bleek uit eerder onderzoek van het WODC. Dat is 2,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp), alles wat mensen in Nederland verdienen. Een deel daarvan wordt via cash betalingen witgewassen of via banktransacties, weet Paul Vlaanderen, voorzitter van de anti-corruptieorganisatie Transparency International. "Het gaat in totaal om grote sommen geld."De politiek denkt weer dat ze witwassen tegen kunnen gaan. Hoe dom kan je zijn. Klinkt goed voor de Bühne, maar is een utopie. Zwart geld is de olie in de economie. Zonder zwart geld lopen de ZZP ërs in de Bijstand
voda
0
Vacature in Nissewaard

Het zou een mooie vacaturetekst zijn: 'Gemeente Nissewaard zoekt iemand die per direct en op verantwoorde wijze €88 mln kan uitgeven. De kandidaat beschikt over uitstekende kennis van duurzaamheid en begrijpt het verschil tussen visie en fantasie. Salarisindicatie: marktconform.'

Nissewaard - een gemeente onder Rotterdam bestaande uit Spijkenisse, Hekelingen, Zuidland en zo verder - houdt een belang van 2,14% in Eneco. Vorige week werd dat energiebedrijf voor €4,1 mrd verkocht aan Mitsubishi en Chubu. Als de transactie volgend jaar is afgerond, komt er bijna €88 mln naar rekening van de gemeente Nissewaard.

Hun reguliere jaarinkomsten zijn €284 mln. Dat zijn ook de uitgaven. De begroting is in evenwicht. Dus heeft de gemeente straks plots een fors overschot: het vet druipt van de botten.


Een gemeente kan eigenlijk niet zoveel met geld. Twintig jaar geleden verloor de provincie Zuid-Holland miljoenen guldens door vrolijk te bankieren bij Ceteco, een handelshuis dat failliet ging. Sindsdien mogen lagere overheden niet meer beleggen, maar alleen risicomijdend sparen. Toch bleek bij het Icesave-echec van elf jaar terug dat 23 gemeenten en provincies €200 mln gemeenschapsgeld bij de omvallende bank hadden staan. Oeps.

Dus moeten gemeentes nu écht schatkistbankieren. Dat houdt in 'dat instellingen hun liquide middelen aanhouden bij het ministerie van Financiën', zo meldt dat ministerie. Een andere mogelijkheid is dat een gemeente of provincie met een overschot, geld uitleent aan een regionale overheid met een tekort.

Het ministerie hamert evenwel op schatkistbankieren. Obligaties met een looptijd tot één jaar heten schatkistpapier. Het rendement op die korte obligaties is negatief. Anders gezegd: een partij die kort geld leent aan de overheid, ontvangt minder dan die heeft gestald.

De consequentie voor Nissewaard? De gemeente ontvangt straks €88 mln. Stel dat Nissewaard dat voor een jaar wegzet bij de Staat. De rente op dat korte geld is: -0,6%. Na een jaar ontvangt Nissewaard dan €87,5 mln. Een verlies van vijf ton.

Dus moet de gemeente wellicht iemand zoeken die in razend tempo een fatsoenlijke bestemming vindt voor de Eneco-opbrengst. Liefst duurzaam: blauwdruk voor een warmtenet, isoleren van woningen, een nieuw stadspark. Als de persoon die dit verzint een ton verdient, is dat alsnog zinvoller dan niets doen: want dan slinkt het vermogen van Nissewaard.

Intussen zijn er in de gemeente al volop ideeën. Het CDA wil het Enecogeld gebruiken om de gemeenteschuld van €270 mln iets te verlichten. De Volkspartij wil dat elke inwoner van de gemeente gewoon €1.000 krijgt.

We gaan het meemaken, daar in Nissewaard.

Reageren? Mail naar Bartjens@fd.nl.

fd.nl/ondernemen/1326477/vacature-in-...
Bijlage:
voda
0
Beursblik: tien waanzinnige voorspellingen van Saxo voor 2020

(ABM FN-Dow Jones) Saxo Bank heeft dinsdag zijn jaarlijkse tien 'waanzinnige voorspellingen' voor 2020 gepubliceerd.

Hoewel de voorspellingen nogal onwaarschijnlijk lijken, is er altijd een kans dat één of meerdere van deze voorspelling toch werkelijkheid worden, aldus Saxo. De voorspellingen vormen voor iedereen die beurs volgt een duidelijke waarschuwing, aldus Steen Jakobsen, verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid bij Saxo.

De eerste voorspelling is dat de techsector in zwaar weer terecht komt, zoals ook gebeurde na 1960 en 1980. Alleen de allergrootste techbedrijven, zoals Facebook, Microsoft en Google, zullen volgens Saxo het hoofd boven water weten te houden.

Een andere voorspelling is dat de Amerikaanse economie harde klappen krijgt en in een recessie belandt. De inflatie zal echter juist oplopen. Ofwel stagflatie, aldus Saxo.

Een derde voorspelling is dat de Europese Centrale Bank onder leiding van nieuwbakken voorzitter Christine Lagarde het roer omgooit en de rente verhoogt. Dit betekent voor de bankensector dat 2020 een heel mooi jaar wordt.

Verder kan het tij voor de oliesector wel eens keren, aldus Saxo. Aanhoudende productiebeperkingen van de OPEC en een snel groeiende vraag uit Azië maken van de oliesector een grote winnaar.

Naast stagflatie in de Verenigde Staten, doet Saxo nog twee voorspellingen voor de VS. Allereerst de lancering van een 'America First' belasting door Trump in een poging zijn herverkiezing veilig te stellen. Die belasting zal fabrikanten die in Amerika produceren een voordeel bieden ten opzichte van buitenlandse producenten. Dit zal voor nieuwe handelsconflicten zorgen.

Maar mogelijk verliest Trump wel de verkiezingen, aldus Saxo, en nemen de Democraten de macht over. Niet alleen zijn zij de baas in het Witte Huis, maar wellicht slagen zij er ook in de macht te grijpen in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Voor beleggers in farmaceuten zou dit wel eens slecht nieuws kunnen zijn, aldus de broker. De discussies over het zorgstelsel en de prijzen voor medicijnen komen weer op tafel en de koersen van farmabedrijven kunnen dan hard dalen.

Verder noemt Saxo nog een energiecrisis in Zuid-Afrika en het noodzakelijk aanpassen van het Zweedse immigratiebeleid met een sterk oplopende Zweedse kroon als gevolg. Hongarije zou wel eens uit de Europese Unie kunnen stappen en Azië creëert een eigen reservevaluta.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Komende zes jaar 465.000 meer banen dan werknemers

De arbeidsmarkt blijft de komende zes jaar krap. Dat voorzien onderzoekers van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit van Maastricht. Er is behoefte aan ruim twee miljoen 'nieuwkomers' op de arbeidsmarkt, terwijl er tussen 2019 en 2024 slechts 1,6 miljoen gediplomeerden zullen bijkomen.

Vooral de ICT'ers zitten volgens het ROA-rapport gebeiteld. De grootste groei van de werkgelegenheid valt te verwachten in de techniek en in zorg en welzijn. De jammerklachten over een tekort aan verpleegkundigen en leraren zullen ook de komende zes jaar niet van de lucht zijn, waarschuwen de onderzoekers.

Die wordt vooral verwacht in bedrijfseconomische en administratieve beroepen, in transport en logistiek en in technische en commerciële beroepen. Maar mbo'ers in economisch-administratieve richtingen moeten hier vooral niet uit afleiden dat hun relatief povere baankansen aanzienlijk verbeteren, zegt onderzoeksleider Didier Fouarge van het ROA. 'Voor de meeste van deze beroepen, behalve de technische, is er voldoende aanbod.'

Dat er voor honderdduizenden mensen nieuw werk is, wil volgens de onderzoekers niet zeggen dat er letterlijk evenzoveel robots of mensen van buiten Nederland moeten bijkomen. 'Technisch kun je inderdaad concluderen dat we 465.000 mensen tekortkomen, maar die manier van kijken is te statisch. Scholieren en werkgevers zullen andere keuzes gaan maken', zegt Fouarge. 'Bovendien moet je het aanbod van kortdurige werklozen er nog van aftrekken.'

Daarentegen sluit het ROA ook niet uit dat de instroom van nieuwe gediplomeerden nog wordt overschat, door de groei van het aantal buitenlandse studenten in de afgelopen jaren. Die blijven hier immers niet allemaal hangen. In dat geval zijn de tekorten in beroepsrichtingen met veel buitenlandse studenten dus nog groter dan ze nu lijken — en de perspectieven om in deze sectoren een baan te vinden juist wat beter. Het ROA gaat komend jaar een verdiepend onderzoek instellen om te achterhalen hoe groot dit effect is.

'We hebben 120.000 nieuwe mensen nodig in de technologiesector', verzucht werkgeversvoorzitter Ineke Dezentjé Hamming van FME vrijdag bij het 125-jarig bestaan van CNV Vakmensen, 'maar ze zijn gewoon op.' Een van de grieven van Dezentjé Hamming is dat deze werklozen geen opleiding mogen volgen, omdat ze dan niet beschikbaar zijn voor werk, zei ze vrijdag. Volgens de jongste CBS-cijfers zaten er in het derde kwartaal ruim 200.000 mensen korter dan een jaar zonder werk.

Volgens Fouarge suggereren de grote verschillen in baankansen tussen studierichtingen dat hier op school meer aandacht voor komt. Hoewel de arbeidsmarkt zeker niet het eerste is waar scholieren aan denken bij hun studiekeuze, laat onderzoek zien dat voorlichting over verwachte baankansen en beloning wel degelijk helpt om keuzes te beïnvloeden.

fd.nl/economie-politiek/1326459/komen...
voda
0
DNB: beleid ECB stuwt aandelen

Gepubliceerd op 3 dec 2019 om 13:48 | Views: 104

AMSTERDAM (AFN) - Aandelenkoersen lopen harder op dan verwacht als gevolg van het ruime monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat concludeert toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van eigen onderzoek.

De ECB koopt sinds 2015 op grote schaal obligaties op om de inflatiedoelen te behalen. Dit beleid heeft er onder meer voor gezorgd dat rentes worden gedrukt, waarmee gunstige financieringscondities ontstaan.

Beleggers zijn in hun zoektocht naar rendement verder bereid om meer risico's te nemen. Veilig geachte investeringen met voldoende rendement zijn namelijk niet te vinden. Voor de grotere risico's die beleggers lopen worden zij echter in mindere mate gecompenseerd. Daarmee bestaat volgens de DNB ook de kans op overwaardering van risicovolle beleggingen als aandelen.

DNB benadrukt dat juist in de periodes rond de aankondiging van kwantitatieve verruiming aandelenkoersen in doorsnee harder opliepen dan op basis van onderliggende factoren mag worden verwacht.
voda
0
Negatieve rente kost zorginstellingen geld

Ziekenhuizen, gehandicaptenzorgorganisaties en consultatiebureaus zijn sinds kort tienduizenden euro’s per jaar kwijt aan negatieve rente. Deze grote en middelgrote zorginstellingen moeten een vergoeding betalen aan Nederlandse banken over het kasgeld dat ze op hun bankrekening hebben staan, meldt de Volkskrant.

Binnenlandredactie 04-12-19, 06:40

Vooral zorginstellingen met meer dan 10 miljoen euro aan kasgeld betalen sinds enige maanden negatieve rente. Banken brengen deze rente aan steeds meer zorginstellingen in rekening.

Onder meer het ziekenhuis UMCG, jeugd- en gehandicaptenzorginstelling Pluryn en consultatiebureau Jeugdgezondheidszorg Zuid-Holland West betalen een negatieve rente over het geld op hun bankrekening. Vaak kunnen de zorginstellingen niet anders, omdat ze verplicht zijn voldoende reserves in kas aan te houden.

“Het ministerie heeft op dit moment geen signalen dat de lage rente leidt tot problemen voor zorginstellingen”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid.

www.ad.nl/binnenland/negatieve-rente-...
voda
0
Helaas voor shortsellers: megafonds Japan leent geen aandelen meer uit

Zouden shortsellers er wakker van liggen? Elon Musk sprong een gat in de lucht toen hij het bericht las dat het Government Pension Investment Fund (GPIF) van Japan zijn buitenlandse aandelen niet meer beschikbaar stelt aan shortsellers. 'Bravo. Dit is wat je moet doen! Shortselling moet verboden worden', aldus de Tesla-topman.

Met een belegd vermogen van $733 mrd is GPIF het grootste pensioenfonds ter wereld. De $390 mrd die het belegt buiten Japan wil het nu niet meer uitlenen, aldus een persbericht van dinsdagochtend. De reden: als het aandelen uitleent, kan het niet meer instaan voor wat er met die aandelen gebeurt. Met de aandelen verschuift bijvoorbeeld ook het stemrecht naar de lener.

Belastingfraude

Ook kunnen ze door de lener gebruikt worden om belastingfraude te plegen, zoals in het cum-ex fraudeschandaal gebeurde. Daarbij werden aandelen rond het uitkeren van het dividend geleend en doorverkocht. Vervolgens vroegen zowel de koper als de verkoper dividendbelasting terug, waardoor belastingdiensten een keer te veel belasting teruggaven. Door het in- en uitlenen van grote pakketten aandelen was het voor de fiscus moeilijk te achterhalen wie de aandelen op dividenddatum werkelijk in bezit had.

En natuurlijk kunnen partijen ook short gaan met uitgeleende aandelen. Dat is waar Musk zo'n hekel aan heeft en waarom hij dinsdag zo blij was. Hij geeft graag af op shortsellers die in zijn ogen de grootste veroorzakers zijn van de plotse koersdalingen waaraan de aandelen van zijn Tesla soms onderhevig zijn. Om hem te treiteren stuurde Musk hedgefundmanager David Einhorn, een bekende criticaster en shortseller van Tesla, vorig jaar zelfs een paar te korte onderbroeken, oftewel 'short shorts'.

Shortsellers als Einhorn lenen aandelen van partijen als GPIF en verkopen die aandelen dan door. Ze hopen op een koersdaling, zodat ze de aandelen later goedkoper terug kunnen kopen om terug te leveren aan de uitlenende partij, die over zo'n transactie rente ontvangt.

Andere pensioenfondsen

Voor enorme fondsen als GPIF vormen de opbrengsten van het uitlenen van aandelen een significant deel van de inkomsten. Volgens persbureau Reuters verdiende het pensioenfonds hieraan de afgelopen drie jaar, tot eind vorig jaar $346 mln, alleen al met de buitenlandse portefeuille.

Maar het fonds staat zich ook graag voor op zijn aandacht voor beleggen volgens de ESG-criteria (milieu, sociale ongelijkheid en deugdelijk bestuur). Volgens de Financial Times zou dat de belangrijkste reden zijn om nu te stoppen met uitlenen. Nu is de vraag of andere pensioenfondsen volgen. Dan is de aandelenkoers van Tesla niet meer te stoppen. Denkt Elon Musk.

fd.nl/beurs/1326827/helaas-voor-short...
voda
0
Cybercriminelen plukken in een nacht tijd 1 miljoen euro van man uit Noord-Nederland

Een man in Noord-Nederland is onlangs in een nacht tijd voor 1 miljoen euro geplukt door cybercriminelen. Een internationale campagne moet mensen nu voor internetfraude waarschuwen.

Binnenlandredactie 04-12-19, 11:14 Laatste update: 12:52

Dat meldt het Dagblad van het Noorden. Het slachtoffer kreeg een sms die afkomstig leek te zijn van zijn eigen bank. In het tekstbericht stond dat zijn pinpas verouderd zou zijn. In een link in het bericht kon de man meteen een nieuwe aanvragen. Het slachtoffer werd doorverwezen naar een nagemaakte website van zijn bank en vulde zijn gegevens in. De volgende ochtend was hij bijna een miljoen euro armer.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie geeft aan dat er verder geen details worden gegeven over het slachtoffer om zijn identiteit te beschermen. Op de vraag of het wellicht om een zakelijke rekening gaat, komt ook geen antwoord. ,,Het onderzoek loopt nog, dus we hebben afgesproken dat we niet in details gaan treden’', aldus Bart Olmer.

,,De actie viel samen met zijn persoonlijke situatie. Zijn pas was echt aan vervanging toe’’, vertelt persofficier Gerben Wilbrink. ,,In goed vertrouwen stuurde hij zijn pasje op.’’ De man schakelde de politie in. Middels onderzoek moet duidelijk worden wie hierachter zit, aldus Wilbrink. ,,Maar de geldezel komt altijd in beeld. Daar is geen ontsnappen aan.’’

Katvangers
,,Een van de grootste zaken ooit’’, zegt Jeroen Houwink, officier van justitie van het Arrondissementsparket Noord-Nederland, over de kwestie van de man in Noord-Nederland. Er waren 140 katvangers bij betrokken, ‘geldezels’ genaamd. Die vingen elk zo’n 3.000 tot 4.000 euro vanuit het crimineel netwerk voor het wegsluizen van de buit.

Cybercriminelen rukken op. Het eerste halfjaar van 2019 is er voor 3,8 miljoen schade door internetfraude geconstateerd.

Dat is bijna gelijk aan heel 2018, zegt Houwink, die gespecialiseerd is in internetfraude. Toen werd er in een jaar voor 3,8 miljoen euro genoteerd.

Geldezel
Daarom hebben politie, justitie en ruim 300 banken in 31 landen de handen ineen geslagen. In het kader van het project EMMA (European Money Mules Association) starten ze vandaag de campagne: don’t be a mule. Oftewel: wees geen geldezel.

Dat zijn mensen die hun bankrekening aanbieden aan criminelen. De fraudeurs parkeren daar tijdelijk gestolen geld. De zogenoemde geldezel krijgt daar een vergoeding voor, variërend van een geldsom tot een hamburger.

Zolang er mensen zijn die tegen betaling hun rekening beschikbaar stellen aan cybercriminelen, stoppen dergelijke praktijken niet.

Met het project EMMA willen politie, justitie en banken mensen alert maken voor de gevaren van het geldezel zijn. Die maken deel uit een crimineel netwerk. Ook al zijn ze zelf niet bij de oplichting betrokken.

De pakkans is groot. Sporen leiden altijd naar de rekeninghouder. Die wacht straf en wordt door de bank in de ban gedaan. Dit betekent dat hij jarenlang geen lening kan krijgen of een rekening mag openen. Ook is het voor de geldezel lastig zich los te maken uit het circuit. Dat kan hem op bedreiging komen te staan.

www.ad.nl/binnenland/cybercriminelen-...
voda
0
SCMaglev Train Could Link DC & Baltimore

It is reported that US authorities are now within months of deciding the fate of a project nearly 20 years in the making a proposed high-speed train linking DC and Baltimore in 15 minutes. The dream is an American version of the world’s fastest train, currently in operation within the shadow of Mt Fuji. The train is called an SCMaglev, an advanced bullet train that uses superconducting magnets to levitate four inches above the ground and travel at record speeds.

Japan has already moved through several generations of bullet trains since the 1960's. The scientific arena of building levitating trains, sparking economic growth in the process, is an area where Japan feels it can return the favor of advanced defense assistance.

Source : Strategic Research Institute
Bijlage:
voda
0
Minister: verbod negatieve rente mogelijk later

Gepubliceerd op 6 dec 2019 om 06:26 | Views: 0

DEN HAAG (AFN) - Een verbod op een negatieve spaarrente is op dit moment niet nodig, maar mogelijk in de toekomst wel. Als spaarders niet meer voldoende mogelijkheden hebben om naar een bank te gaan die geen negatieve rente rekent, volgen er eventueel wel stappen.

Dat meldt minister Wopke Hoekstra (Financiën) na overleg met de banken en een vergelijking met andere landen. Een verbod nu zou, "gegeven de uitingen van banken" en de nadelen van zo'n drastische stap, onevenredig zijn.

Hoekstra benadrukt dat hij een negatieve rente voor gewone spaarders (tot 100.000 euro) zeer ongewenst vindt. Zulke spaarders moeten voldoende mogelijkheden houden om te bankieren bij een bank die geen negatieve rente rekent. Mochten die mogelijkheden in de toekomst aanzienlijk worden beperkt, dan gaat de bewindsman bekijken of maatregelen nodig zijn.

Hoekstra ging in gesprek met banken nadat in de Tweede Kamer zorgen waren geuit dat spaarders mogelijk voor hun spaartegoed moeten gaan betalen.
voda
0
Nederlandse bedrijven potten veel geld op

Gepubliceerd op 9 dec 2019 om 08:10 | Views: 248

AMSTERDAM (AFN) - Nederlandse bedrijven sparen relatief veel in vergelijking met ondernemingen in andere Europese landen. Dat concludeert De Nederlandsche Bank (DNB) na onderzoek. Nederlandse bedrijven keren nog niet de helft van hun winst (49 procent) uit als dividend. De gemiddelde dividenduitkering in het eurogebied ligt op 83 procent.

Vooral in het midden- en kleinbedrijf keren ondernemers zichzelf steeds minder winst uit. Nog geen derde van de verdiensten wordt aan aandeelhouders uitgekeerd. Bij het mkb is een onderneming vaak in handen van de directeur-grootaandeelhouder. Volgens DNB zorgen fiscale prikkels ervoor dat deze ondernemers veel van hun winsten oppotten. Het mkb is volgens de toezichthouder daarmee een belangrijke veroorzaker van het grote spaaroverschot in Nederland.

In 2018 bereikte het Nederlandse overschot op de lopende rekening, de kernindicator voor het spaaroverschot, met 11 procent van het bruto binnenlands product (bbp) een nieuw record. Vooral omdat bedrijven sparen.
DeZwarteRidder
0
Dít is de slechtste slogan van het jaar
Updated 38 min geleden
1 uur geleden in BINNENLAND

DEN HAAG - „Onze vis smaakt als de tongzoen van een zeemeermin.” Dat is de slechtste slogan van het jaar geworden. Daarmee won de Arnhemse visbar Zilte Zeemeermin de dubieuze titel. De visbar kreeg een kwart van de stemmen en bleef het UWV voor, met „Werken met zinhoud”.

Het was de achtste keer dat het platform Slechte Slogans de verkiezing organiseerde. De afgelopen week kon iedereen via de site zijn stem uitbrengen op de tien genomineerde reclamekreten. In totaal brachten 3992 stemmers 7055 stemmen uit.

Andere kanshebbers waren „Uit onze handen uw tanden” van Steven de Vries Tandtechniek; „Shop en kom tot jeselfie” van Groupon; „Je rijbewijs hale doe je bij die kale” van rijschool Rayactie en „Wij verkopen uw huis. Nogal fidus” van Fidus Makelaardij. „Op één na de beste!” van Lobatrans bezorgdienst eindigde als laatste.

Eerdere winnaars zijn onder meer „We doen wel vrouwen maar knippen ze niet” (barbier), „Zit je haircut” (kapper) en „Iedere paal gaat erin” (heibedrijf).

Volgens de organisatie legt de verkiezing de deelnemende ondernemers overigens geen windeieren.
voda
0
Lachgas wordt drug: kabinet werkt aan landelijk verbod voor recreatief gebruik

Lachgas gaat onder de Opiumwet vallen en wordt daarmee verboden voor recreatief gebruik. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) heeft dit besloten na een risicobeoordeling van drugsbeoordelingscommissie CAM (Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs). Hierin staat dat het risico van lachgasgebruik substantieel is.

Volgens het CAM kan al na een enkele keer lachgasgebruik sprake zijn van ernstige neurologische schade wanneer iemand een vitamine B12-tekort heeft. Dit is bij de gebruiker vaak onbekend. Bij excessief gebruik treden ook gezondheidsincidenten op bij mensen die geen B12-tekort hebben. Ook schat de commissie het gebruik van lachgas in het verkeer in als 'groot tot zeer groot'. Lachgas verlaagt ernstig de rijvaardigheid en het reactievermogen.

Gebruik onder jongeren

Lachgas is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een veelgebruikt middel onder jongeren. Zij nemen een 'ballonnetje', waar lachgas middels een slagroomspuit in wordt gespoten. Door dit lachgas via de ballon in te ademen ontstaat een korte roes.

Zo'n 'ballonnetje' wordt door jongeren regelmatig gecombineerd met alcohol. Het Trimbos-Instituut waarschuwde hier vorig jaar al voor: door het verdovende effect van alcohol is er geen 'adequate ademprikkel' en kan dus zuurstoftekort ontstaan. Bij gebruik van lachgas kan sowieso misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid ontstaan door dit zuurstoftekort.

Toename gezondheidsklachten

In het persbericht van de overheid schrijft Blokhuis dat het kabinet deze 'risico's met de gezondheid van met name jongeren niet langer kan accepteren. De beoordeling van het CAM laat zien dat het recreatief gebruik van lachgas ontzettend schadelijk kan zijn en zelfs bij beperkt gebruik al tot serieuze gezondheidsschade kan leiden.'

De toename in gebruik van lachgas was ook te zien in het aantal meldingen van gezondheidsklachten: in 2017 kreeg het Nationaal Vergiftigingen en Informatiecentrum 48 meldingen van gezondheidsklachten na gebruik van lachgas, tegenover 67 in de eerste helft van 2019.

Eigenlijk gebruik

Oorspronkelijk is lachgas bedoeld voor onder meer gebruik in slagroomspuiten in de horeca. Deze 'eigenlijke toepassingen' van het goedje worden van het verbod vrijgesteld, 'oneigenlijke toepassingen' zoals recreatief gebruik wordt wel verboden.

Tot nu toe viel lachgas niet onder de opiumwet en was het dus legaal. Patronen om ballonnen mee te vullen zijn vrij verkrijgbaar bij groothandelaren en detailhandelaren. Lachgas wordt nu op lijst II van de Opiumwet geplaatst, waar softdrugs onder vallen. Op lijst I staan harddrugs zoals cocaïne en heroïne.

Medicinaal lachgas - puur lachgas vermengd met pure zuurstof - wordt, net als eigenlijk gebruik in de horeca, niet verboden. In de zorg wordt het als verdoving gebruikt vanwege de kalmerende werking.

fd.nl/economie-politiek/1327456/lachg...
1.474 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 68 69 70 71 72 73 74 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Markt vandaag

Kleine plussen Wall Street na handelsdeal

13 dec De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag dicht bij huis gebleven. Beleggers op Wall Street leken niet er... 1

  Indices

  AEX 602,86 +0,53%
  EUR/USD 1,1119 -0,57%
  Germany30^ 13.304,90 +0,17%
  Gold spot 1.475,90 0,00%
  LDN100-24h 7.370,06 +1,11%
  NY-Nasdaq Composite 8.734,88 +0,20%
  US30# 28.160,38 +0,11%

  Stijgers

  ALTICE...
  +3,00%
  TKH
  +2,02%
  Takeaw...
  +1,73%
  ASML
  +1,72%
  OCI
  +1,55%

  Dalers

  Galapagos
  -2,18%
  Kiadis...
  -1,96%
  Ordina
  -1,71%
  Alfen ...
  -1,63%
  Vastned
  -1,54%

  Nieuws Forum Meer»

  (14)

  efreddy op 14-dec-19 00:28
  (29)

  Adek 2001 op 14-dec-19 00:25
  (2)

  suske wiet op 13-dec-19 23:24
  (1)

  suske wiet op 13-dec-19 23:19
  (26)

  Kaviaar op 13-dec-19 21:37

  Column Forum Meer»

  (300)

  Call me Put op 14-dec-19 00:41
  (5)

  rene66 op 14-dec-19 00:38
  (309)

  Oboema uit Zimbabwe op 13-dec-19 09:10
  (16)

  Snugger op 13-dec-19 13:28
  (2)

  Snugger op 13-dec-19 12:48