Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Koffiepraatjes

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
1.071 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 48 49 50 51 52 53 54 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
DeZwarteRidder
0
Extra DFT
15:26
Financieel
’Dertig miljoen zoek in grote goudfraude’

Ruim 600 klanten van beleggingsfirma Gold Investment Europe uit Naarden, waar de fiscale opsporingsdienst FIOD afgelopen april een inval deed wegens verdenking van fraude, zijn samen zo’n dertig miljoen opgelicht.
voda
0
Minder miljonairs wereldwijd

(ABM FN) Het aantal miljonairs, gerekend in dollars, is wereldwijd met 0,3 procent gedaald in 2018. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de consultant Capgemini waarbij men het vermogen van de rijkste burgers jaarlijks in kaart probeert te brengen.

2018 was een moeilijk jaar voor de miljonairs. Zo daalde het gemiddelde vermogen van de zogenaamde high-net-worth indivuals, dat wil zeggen mensen met een vermogen van meer dan 1 miljoen dollar waarbij het eerste huis niet meetelt, met 3 procent wereldwijd.

Dit komt ondermeer doordat de aandelenmarkten volgens Capitumni gemiddeld daalden met 15 procent in 2018, wat ook nog eens gepaard ging met een hoge volatiliteit.

Vooral Azië werd geraakt. Deze regio was verantwoordelijk voor 50 procent van het welvaartsverlies, terwijl het welvaartsverlies in Europa beperkt bleef tot 24 procent.

Het aantal dollar miljonairs in Europa daalde hierdoor ook met 0,5 procent tot ongeveer 4,8 miljoen.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
DeZwarteRidder
0
'Dertig miljoen verdwenen door goudfraude'

Gepubliceerd op 9 jul 2019 om 17:52 | Views: 0

NAARDEN (AFN) - De ruim zeshonderd klanten van beleggingsfirma Gold Investment Europe zijn samen voor ongeveer dertig miljoen euro het schip ingegaan. Dat is volgens De Telegraaf naar voren gekomen uit de eerste onderzoeksresultaten van het strafrechtelijk onderzoek.

In april deed de Fiscale Inlichtingen en OpsporingsDienst (Fiod) een inval bij het bedrijf uit Naarden. Gold Investment Europe zou zich schuldig hebben gemaakt aan fraude bij de handel in goud. Het zou gaan om zogeheten forward gold sale (FGS), waarbij consumenten goud "rechtstreeks uit de goudmijn" met 10 procent korting geleverd zouden krijgen binnen tien maanden.

De levering bleef in dit geval echter uit. Het bedrijf zou dat wijten aan problemen in de goudmijn in Tanzania, maar volgens het Openbaar Ministerie was er sprake van oplichting. De hoofdverdachte zit sinds april vast.
ffff
0
Nog maar drie weken geleden hadden we het in de KK ook uitgebreid over goud. Over trackers , over opslag bij de firma die het goud verkoopt of gewoon: Boter bij de vis.
Bovenstaand bericht is toch weer de zoveelste les voor mensen die eventueel een gedeelte van hun vermogen in goud willen investeren: Boter bij de vis en niets op papier of op een computerwebsite.

Die hoofdverdachte zwijgt hooguit een paar jaartjes en heeft daarna miljoenen.… Zo ging dat ook enkele jaren geleden bij de diamantfraude…

Je hebt mensen die het nooit leren en zich toch weer laten besodemieteren.


Peter
voda
0
Belastingdienst wil time-out in rechtszaken over toeslagenfraude

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën biedt in afwachting van de uitkomsten van twee nadere onderzoeken naar het falen van de Belastingdienst in fraude-onderzoek naar toeslagen, een time-out aan in alle rechtszaken hierover.

Snel stuurde dinsdag een brief naar de Tweede Kamer waarin hij een eerder toegezegd onderzoek naar de 170 zogenoemde CAF-zaken (Combiteam Aanpak Facilitators) detailleert. Volgens zijn woordvoerder spelen er in alle 170 CAF-zaken 'meerdere' rechtszaken.

Maandag bleek de Belastingdienst al op haar schreden terug te keren bij de rechter in een andere CAF-zaak met één Rotterdamse ouder. De D66-bewindsman wil nu 'elkaar even niet zien voor de rechter', zegt hij tegen BNR.
De Auditdienst Rijk (ADR) gaat het handelen van de dienst in alle zaken vanaf de start van het CAF in 2013 tot heden na. Op de vraag hoeveel andere kwesties er zijn zoals de 300 gevallen van het Eindhovense gastouderbureau dat eerder tot ophef leidde, zegt Snel dinsdag tegen BNR dat het 'moeilijk is om over aantallen uitspraken te doen'.

Maar als dezelfde vorm van 'onbehoorlijk bestuur' ook in andere gevallen heeft plaatsgevonden, wil hij gedupeerden op dezelfde manier tegemoetkomen. Vorige week zegde Snel toe niet alleen de ten onrechte gestaakte toeslagen alsnog te willen uitbetalen, maar ook immateriële schade.
Snel wacht daarvoor behalve op de nadere inventarisatie door de ADR ook op een advies van een commissie onder leiding van oud-vice-president Piet-Hein Donner van de Raad van State. Die zou zo snel mogelijk na de zomer met haar eerste aanbevelingen over de CAF-zaken moeten komen.

Intussen wil Snel al dat de dienst Toeslagen zich 'anders gaat opstellen, met ook oog voor de menselijke maat'. In lopende en komende rechtszaken zal dat ook de lijn worden, zegt Snel toe in zijn brief aan de Kamer.

fd.nl/economie-politiek/1308105/belas...
DeZwarteRidder
0
Nieuwe regeling schuldsanering voor levensvatbaar bedrijf

Bedrijven die op het punt staan failliet te gaan maar wel (gedeeltelijk) levensvatbaar zijn, kunnen straks een onderhands akkoord sluiten met hun schuldeisers en aandeelhouders om de schulden te saneren. De rechter kan het akkoord vervolgens goedkeuren. Minister Sander Dekker (rechtsbescherming) heeft vandaag een wetsvoorstel ingediend bij de Kamer dat dat mogelijk moet maken.
Maarten van Ast 09-07-19, 11:06

Het voorstel houdt volgens Dekker de mogelijkheid open van een ‘dwangakkoord’ als uiterste redmiddel. ‘Het enkele feit dat er een effectieve en efficiënte regeling bestaat die leidt tot een snelle finale beslissing van de rechter, kan de noodzaak van een daadwerkelijke gang naar de rechter voorkomen’, aldus de minister in de toelichting bij het voorstel. ‘Met deze regeling kunnen bedrijven worden gered en kan hun toekomst worden veilig gesteld. Dit draagt ook bij aan behoud van werkgelegenheid.’

Via het akkoord worden alle betrokken schuldeisers en aandeelhouders verbonden. Schuldeisers of aandeelhouders die niet hebben ingestemd, kunnen toch aan het akkoord worden gebonden als de besluitvorming over en de inhoud van het akkoord aan bepaalde eisen voldoet. Vandaar de term ‘dwangakkoord’. Een van de eisen is dat de schuldeisers en aandeelhouders in de gelegenheid moeten zijn geweest om hun zegje over het akkoord te doen via een stemming. Een rechter buigt zich uiteindelijk over de vraag of de overeenkomst ‘redelijk’ is en dus van kracht wordt.
Regeling

Op dit moment ontbreekt een wettelijke regeling, waardoor een schuldsaneringsakkoord alleen mogelijk is als alle schuldeisers en aandeelhouders daarmee instemmen. Ligt er ook maar één dwars, dan gaat de deal niet door en kan de onderneming alsnog failliet gaan. De enige uitweg is dat de overige partijen een onevenredig deel van de herstructureringslasten voor hun rekening nemen.
voda
0
'Veel beleggers laten zich in slaap sussen'

Topbelegger hekelt het vluchten naar monetaire verruiming

De optimistische interpretatie die aan de ontmoeting tussen de Chinese en Amerikaanse leiders tijdens de G20-top in Osaka werd gegeven, stelde de markten natuurlijk gerust. Maar dat was niet het meest essentiële nieuws. Een column van Didier Saint-Georges.
Door Didier Saint-Georges, Managing Director en lid van het Investment Committee bij Carmignac

(finanzen.nl) - De Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank hebben de afgelopen weken beide gezinspeeld op de mogelijkheid hun activa-inkoopprogramma weer nieuw leven in te blazen.
Na de vroegtijdig onderbroken poging in 2018 om een punt achter het uitzonderlijke monetaire beleid te zetten, bereiden de centrale banken zich er nu op voor om die ommekeer een blijvend karakter te geven door de bekende "Quantitative Easing" weer uit de kast te halen en waar de markten de afgelopen tien jaar van konden profiteren.
Hoe bevreemdend de situatie is

Dat is tot nu toe ongetwijfeld de belangrijkste gebeurtenis van 2019 voor de markten. Dit heeft veel meer impact dan de saga rond het Chinees-Amerikaanse handelsconflict. De vraag is of dit zogeheten onconventionele beleid, dat tot een zeer irrationele situatie op de markten heeft geleid, hetzelfde effect zal hebben als in het verleden.
Die irrationele situatie valt moeilijk te ontkennen: het bedrag aan obligaties met een negatieve rente (dat wil zeggen dat de kredietgever de kredietnemer een vergoeding betaalt) ligt wereldwijd inmiddels op 13.000 miljard dollar.
En terwijl de wereldwijde schuld inmiddels 317 procent van het wereldwijde bbp bedraagt (het hoogste niveau ooit), bereikte de Amerikaanse aandelenindex S&P 500 op zijn beurt ook een historisch hoogtepunt.
Het mislopen van een geweldige marktstijging

Maar die irrationale situatie is bijna gemeengoed geworden doordat alle grote centrale banken deze al tien jaar in stand houden. Laatstgenoemden gaan er (waarschijnlijk terecht) van uit dat een eventuele recessie desastreuze gevolgen zou kunnen hebben voor economieën met een te hoge schuldenlast.
Ze verbinden zich ertoe om koste wat het kost een dergelijke situatie te vermijden. Die verbintenis, die de banken ertoe bracht om, ongeacht de prijs, zo'n 13.000 miljard aan staatsobligaties te kopen, wordt steeds sterker, maar is niet in staat de economie weer op de rails te zetten. Hierdoor konden de financiële markten op hun gemak jarenlang profiteren van een irrationele situatie.
Maar dit betekent ook dat iedere rationeel denkende aandelenbelegger waarschijnlijk een geweldige marktstijging, of in ieder geval een gedeelte daarvan, heeft misgelopen (in deze periode lag het gemiddelde jaarrendement van de Amerikaanse aandelenindex S&P 500 op 14 procent).
Gevaarlijk om de onhoudbare logica te negeren

Het is dus gevaarlijk om de onhoudbare logica van een irrationele situatie, die tot stand is gebracht door machtige en gerespecteerde centrale banken, te negeren. Van de Fed, die over de meeste middelen beschikt, verwacht men vooral maatregelen om het dollaraanbod te verhogen. Hierdoor zou de koers van de Amerikaanse munt, tot grote vreugde van alle landen waarvan de staatsschuld in dollar luidt, kunnen dalen.
Deze irrationele situatie kan allerlei kanten opgaan, en in de meeste gevallen zien die er niet bijzonder aantrekkelijk uit voor beleggers:
• Eindeloze voortzetting: een makkelijke hypothese, die te mooi is om waar te zijn.

• Een moedige centrale bank besluit om de monetaire overvloed opzettelijk te beëindigen: theoretisch mogelijk, maar welke centrale bank wil verantwoordelijk worden gehouden voor een grote financiële crisis?
• Hoogtevrees op de markten: oftewel een situatie waarin de centrale banken hun geloofwaardigheid verliezen die door een vlucht vooruitlopend op de garantie en hun onvermogen om de groei te herstellen, resulteren in buitensporige speculaties op de markten, waardoor het vertrouwen op een gegeven moment gaat wankelen.
• Een expansief begrotingsbeleid, gefinancierd door de centrale banken, die toch al in de overdrive staan: een beleid dat sinds 2009 taboe is, maar nu zijn gram zou kunnen halen dankzij de druk van sociale bewegingen. Einde van het orthodoxe begrotingsbeleid, wat zeer nadelig zou kunnen zijn voor de obligatiemarkten en ongetwijfeld ook een zeer verstorende invloed op de aandelenmarkten zou hebben.
• Radicale belastingverhoging voor spaarders om stimuleringsmaatregelen ten gunste van de consument te financieren.
• Protectionisme: het favoriete alternatief voor landen die zichzelf sterk genoeg achten om de hun ontbrekende inkomsten binnen te halen via heffingen op andere landen.
Pijnlijk bewust van de afloop

Maar hoeveel beleggers zouden het aandurven om op korte termijn niet te profiteren van de zoveelste monetaire verruiming, ook al zijn we ons pijnlijk bewust van de weinig bemoedigende afloop van deze situatie?
Velen laten zich nog in slaap sussen door de valse rationaliteit van het uit 2007 daterende devies van Chuck Prince, toenmalig Chief Executive Officer van Citibank: "Zolang de muziek doorspeelt, moet je opstaan en dansen".
Didier Saint-Georges is Managing Director en lid van het Investment Committee bij de Franse fondsenboutique Carmignac. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.

www.finanzen.nl/aandelen/nieuws/veel-...
DeZwarteRidder
0
Arrestaties in beleggingsfraude

Door ANP Producties
3 uur geleden in FINANCIEEL

Utrecht - De FIOD heeft twee mannen uit Amsterdam en uit Schagen (55 en 48 jaar) aangehouden wegens beleggingsfraude. Ze worden verdacht van witwassen, oplichting en verduistering. Er is beslag gelegd op de administratie, 20 bankrekeningen, 3 auto’s, een goudbaar van 500 gram, geld, dure horloges en 6 schilderijen. De FIOD doorzocht twee woningen, een bedrijfspand en een opslagbox in Amsterdam, Amstelveen en Schagen.

Uit het onderzoek blijkt dat twee bedrijven van het duo, Anglo Dutch Mining (ADM) en Royal Gold Mining (RGM), vermoedelijk 2 miljoen euro hebben ontvangen door de verkoop van certificaten van aandelen voor de financiering van mijnbouwconcessies. Ze hadden de investeerders voorgehouden dat geld aan te wenden voor goudmijnen in Australië, Canada, Suriname en West-Afrika, maar dat gebeurde niet. Vermoedelijk is de inleg van de investeerders door beide verdachten gebruikt voor privébestedingen.

Het strafrechtelijk onderzoek is gestart na een aangifte van de Autoriteit Financiële Markten. De FIOD roept gedupeerde investeerders op zich te melden.
voda
0
ECB overwoog nieuwe stimuleringsmaatregelen

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank overwoog bij zijn laatste beleidsvergadering om spoedig nieuwe stimuleringsmaatregelen in te zetten, waaronder een renteverlaging en een nieuwe ronde obligatie-opkopen. Dit bleek donderdag uit de notulen van de beleidsvergadering op 5 en 6 juni.

"Er was overeenstemming in brede zin dat, gezien de toegenomen onzekerheid, die vermoedelijk zou aanhouden, het uitvoerend bestuur klaar moest staan om het monetaire beleid verder te verruimen door al zijn instrumenten aan te passen", volgens de notulen.

Bij het rentebesluit begin juni liet de ECB de belangrijkste rente ongemoeid op 0,00 procent, bleef de depositorente staan op 0,40 procent negatief en de strafrente op 0,25 procent.

Wel paste de centrale bank daarbij de zogenoemde forward guidance aan. Gingen de beleidsmakers er eerder nog van uit dat de rentes de rest van 2019 op hun huidige niveaus zouden blijven, werd dit bij het afgelopen rentebesluit verlengd tot zeker de eerste helft van 2020, in de hoop de inflatie daarmee dichter bij het doel van rond de twee procent te krijgen.

De verruimingsgezindheid van de ECB werd half juni nog extra benadrukt tijdens het jaarlijkse centrale banken symposium in het Portugese Sintra. In een toespraak zei voorzitter Mario Draghi dat wanneer de inflatie niet aantrekt, de centrale bank in kan grijpen met aanvullende stimuleringsmiddelen, waaronder een renteverlaging.

De notulen die donderdag zijn vrijgegeven onderstrepen Draghi's woorden. De beleidsmakers zijn vooral bezorgd dat de mondiale onzekerheid langdurig op de economie van de eurozone zal wegen.

Daarnaast zijn de inflatieverwachtingen verslechterd en liggen die rond het dieptepunt in 2016.

"Voor 2021 wordt rekening gehouden met een inflatie van 1,6 procent, wat nog aardig verwijderd is van de doelstelling van het uitvoerend bestuur", stelden de notulen.

"Het werd daarom als belangrijk gezien dat het uitvoerend bestuur zijn bereid om in te grijpen benadrukte [...] en zich verder voorbereidt op onvoorziene negatieve omstandigheden in de komende tijd."

De euro is na het verschijnen van de ECB-notulen vrijwel stabiel gebleven rond 1,1275.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Video: Hoe belangrijk is een renteverlaging nou echt

(ABM FN-Dow Jones) Chief Investment Strategist Lukas Daalder van BlackRock Nederland plaatst vraagtekens bij het effect van een renteverlaging door de Federal Reserve. "In hoeverre is dat 'kwartje' en de timing nou echt belangrijk", aldus Daalder. De strateeg licht toe.

www.youtube.com/watch?v=6CGRqZGA77g

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Zorgkosten voor basispakket stijgen in 2019 tot €46,4 mrd

Ongeveer de helft van de kosten van het basispakket gaat op aan medisch specialistische zorg.Foto: Dijkstra

De zorguitgaven aan het basispakket stijgen dit jaar naar verwachting met €2,1 mrd tot €46,4 mrd, 4,6% meer dan in 2018. De grootste kostenstijging komt van hulpmiddelen en de huisartsenzorg.

Dat staat in de Zorgcijfers Monitor van Zorginstituut Nederland, de overheidsinstelling die adviseert over de inhoud van het basispakket. Ongeveer de helft van alle kosten van het basispakket gaat op aan medisch specialistische zorg. Deze stijgen in 2019 naar verwachting met €821 mln — of 3,1% — tot €23,8 mrd.

Zorghulpmiddelen
Procentueel stijgen de kosten van zorghulpmiddelen het meest, namelijk met 7,3% tot €1,6 mrd. Deze kostenstijging was al voorzien en wordt vooral veroorzaakt door de btw-stijging van 6% naar 9% en hogere uitgaven aan diabeteshulpmiddelen.
Ook de huisartsenzorg steeg opvallend, namelijk met 6,8% naar €3,7 mrd. Die toename is vooral toe te schrijven aan afspraken die zijn gemaakt om met behulp van huisartsen zorg dichterbij de patiënt te krijgen.

Langdurige zorg
Ook de kosten van langdurige zorg, zoals verblijf in een verplegingshuis, stijgen flink, in het eerste kwartaal van 2019 met 8,9% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In tegenstelling tot de uitgaven aan het basispakket kunnen deze kosten niet worden geraamd voor heel 2019, maar hebben alleen betrekking op het eerste kwartaal.

Uit die cijfers blijkt dat het grootste gedeelte van de stijging in absolute zin is toe te schrijven aan verblijf in een zorginstelling. Die kosten stegen met €331,8 mln, of 8,5%.

Relatief gezien was de stijging met respectievelijk 20,3% en 24,9% het sterkst bij het volledige en modulaire pakket thuis. Het eerste bevat alle beschikbare langdurige zorg. In het modulaire pakket zitten niet alle onderdelen. Deze stijging is in lijn met het overheidsbeleid om met name ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen.

fd.nl/economie-politiek/1308687/zorgk...
voda
0
Appen achter stuur minder duur in buitenland

Een verkeersovertreding tijdens de vakantie hoeft niet altijd duur uit te pakken. In Oostenrijk levert het vasthouden van een mobiele telefoon achter het stuur een boete op van minstens €50. In Duitsland is dat €100. Die boetes staan in schril contrast met Nederland, waar dezelfde overtreding minstens €240 kost. Dat blijkt uit een inventarisatie van Adac, de Duitse wegenwacht.

Zie pdf en link voor meer infographs.

Snelheidsduivels weten dat in Duitsland te hard rijden relatief goedkoop is. Een overschrijding van 20 kilometer per uur op de Autobahn kost 'slechts' minimaal €35. Dat is een veelvoud lager vergeleken met Nederland. In Scandinavische landen kan men beter het gaspedaal niet te ver intrappen. Noorwegen beboet bijvoorbeeld 20 kilometer per uur te hard rijden met minimaal €480.


Een verkeersovertreding tijdens de vakantie hoeft niet altijd duur uit te pakken. In Oostenrijk levert het vasthouden van een mobiele telefoon achter het stuur een boete op van minstens €50. In Duitsland is dat €100. Die boetes staan in schril contrast met Nederland, waar dezelfde overtreding minstens €240 kost. Dat blijkt uit een inventarisatie van Adac, de Duitse wegenwacht.

Snelheidsduivels weten dat in Duitsland te hard rijden relatief goedkoop is. Een overschrijding van 20 kilometer per uur op de Autobahn kost 'slechts' minimaal €35. Dat is een veelvoud lager vergeleken met Nederland. In Scandinavische landen kan men beter het gaspedaal niet te ver intrappen. Noorwegen beboet bijvoorbeeld 20 kilometer per uur te hard rijden met minimaal €480.

Na wat drankjes op het terras achter het stuur kruipen? In Tsjechië en Hongarije is dat niet toegestaan. Daar worden alle beschonken bestuurders bestraft. In Polen, Noorwegen en Zweden is maximaal 0,2 promille alcohol in het bloed toegestaan, minder dan in Nederland met een grens van 0,5 promille. Het Verenigd Koninkrijk hanteert als enig Europese land een maximum van 0,8 promille, met uitzondering van Schotland.

Te diep in het glaasje kijken wordt veelal wel zwaarder bestraft dan in Nederland (vanaf €325). In Denemarken kan een overtreding voor alcohol achter het stuur zelfs een maandsalaris kosten. In Polen kan een beschonken bestuurder zo maar voor €1200 op de bon worden geslingerd en in Duitsland beginnen de boetes vanaf €500.


Veel bedragen in het overzicht zijn minimumboetes. Als een Duitse agent van mening is dat een snelheidsovertreding gevaar oplevert, dan kan een boete opeens een stuk hoger uitpakken. In Finland en Zwitserland is een deel van de boetes afhankelijk van het inkomen, vooral bij flinke overtredingen. In de meeste landen komen zware delicten bij de rechter terecht.

Toch beboet?Ben je in het buitenland betrapt op een verkeersovertreding? Zo'n bekeuring kun je soms wel maanden na je vakantie in de brievenbus verwachten. Internationale wetgeving staat landen toe gegevens uit kentekenregisters uit te wisselen. De ANWB adviseert de boete snel te betalen, dat kan in sommige landen een korting opleveren. Niet betalen? Dan loop je het risico op een later moment staande te worden gehouden en alsnog te moeten afrekenen. Soms met aanvullende kosten.

fd.nl/economie-politiek/1308140/appen...
Bijlage:
voda
0
Kort | Oud-Fifa-bestuurder moet $79 mln betalen wegens corruptie

Foto: Reuters.

Een rechter in New York heeft Jack Warner (hier op archiefbeeld) een boete opgelegd van $79 mln (ruim €70 mln) wegens corruptie. De gewezen vicepresident van wereldvoetbalbond Fifa, geboren in Trinidad en Tobago, heeft tientallen miljoenen dollars verduisterd in de tijd dat hij bestuurder was bij de Concacaf, de bond voor Midden- en Zuid-Amerika. Warner ontving vergoedingen voor het onderhands toekennen van uitzendrechten aan regionale televisiezenders. De rechtszaak was aangespannen door de Concacaf.
Bron: FD.nl
Bijlage:
voda
0
Bankpas als ov-chipkaart, gaat dat werken?

Het einde van de ov-chipkaart nadert. Reizigers moeten straks met hun smartphone of bankpas de poortjes openen.

Waarom stoppen met de ov-kaart?
Omdat we achter dreigen te gaan lopen. In Londen kun je al met je bankpas de metro pakken, hier moeten we een prijzige ov-chipkaart kopen en los saldo toevoegen. Onhandig en duur voor de vervoersbedrijven zelf, zo schreef staatssecretaris Stientje van Veldhoven in een brief aan vervoerders. Dus per 2023 - twaalf jaar nadat de chipkaart de strippenkaart verving - kunnen we wat haar betreft een nieuw betaalmiddel toevoegen zoals inchecken met je bankpas of mobiel. Mits we de techniek aan de praat krijgen.

Alle ov-poortjes, scanners van controleurs en ov-fietslezers moeten nieuwe chiplezers krijgen.

Hoe moet het werken?
Ongeveer zoals het nu gaat in parkeergarages. Houd de bankpas bij binnenrijden op een lezer en doe hetzelfde bij uitrijden. Geld gaat van de rekening en de slagboom opent. Parkeerbedrijf Qpark gebruikt dit systeem en ov-bedrijven willen het ook, zij het met een subtiele verandering. De vervoerders schrijven niet direct geld af als je door een poortje loopt, maar gebruiken de bankpas voor identificatie. Een datacentrum ergens in het land (dat ligt nog niet vast) verzamelt alle ritten per bankpas en boekt dan in één keer het geld af. Wie te weinig saldo heeft, komt rood te staan bij de vervoerders en zal moeten bijstorten. Of mag de dag erop het station niet meer in.

Kan dit met de huidige ov-poortjes?
Nee, en dat is een probleem. Er zijn nu 60.000 paaltjes in het land en die moeten op de schop. Inchecken met bankpas werkt dankzij nfc (near field communication), dezelfde contactloze techniek als een bankpas in de supermarkt gebruikt. Dus alle ov-poortjes, scanners van controleurs, ov-fietslezers en andere automaten moeten nieuwe chiplezers krijgen. Ook is er een softwareupdate nodig, contactloos betalen werkt volgens EMV-C, een standaard ontwikkeld door Eurocard, Mastercard en Visa. Pas na die updates kunnen dus de poortjes en paaltjes overweg met mobiele telefoon of bankpas.

Het FD duikt in de wetenschap en techniek achter een nieuwsbericht. Klik hier voor meer afleveringen.

Werkt het dan even snel?
Dat is niet zeker, want er zijn zorgen over de transactietijd en latency, de tijd die het kost om een opdracht te geven en dat het systeem reageert. Met de ov-chipkaart check je in een halve seconde in of uit, aldus Translink, het bedrijf achter de huidige reiskaart. Maar met de nieuwe techniek gaat het misschien trager. 'Het moet net zo snel gaan', zegt een woordvoerder. 'Dat is een eis, je wilt geen opstopping krijgen bij de poortjes op de stations.' De betrokken partijen zeggen komende jaren de tijd te nemen om dit verder te ontwikkelen.

Wat kost de invoering?
'Miljoenen', aldus een NS-woordvoerder zonder meer details te geven. Ook een zegsman van de samenwerkende ov-bedrijven kan niet specifieker worden. Vervoerders zeggen dit in lopend onderhoud te kunnen doorvoeren, en stellen dat het zal lonen omdat consumenten kunnen kiezen. Ze hoeven straks niet per se een kaart te kopen (volgens de reizigersvereniging een van de duurste in Europa). Vervoersbedrijven besparen omdat ze bestaande technologie van banken en fintechs kunnen gebruiken.

Dat lijkt de slimste innovatie te zijn: andermans techniek inzetten. Toen de ov-chipkaart in 2011 verplicht werd, was de smartphone vrij nieuw, bestond contactloos betalen niet en liepen consumenten nog het postkantoor in voor betalingen. Nu werkt zelfs een horloge als bankpas. De ov-kaart, duur en met veel pijn en moeite ontwikkeld, lijkt klaar voor iets nieuws.

fd.nl/futures/1307782/bankpas-als-ov-...
hirshi
0
Nu kan ik al zonder pincode aan de kassa betalen en straks ook gewoon reizen met mijn bankpas in het openbaar vervoer. Een uitstekende ontwikkeling. Kon het maar morgen ingevoerd worden en niet pas over vier jaar.
voda
0
Geen contant geld opnemen levert korting op bij ING

ING gaat als eerste bank in Nederland klanten korting geven op de kosten van hun betaalrekening wanneer zij geen geld meer uit de muur trekken. Wie als ING-klant minder dan vier keer per jaar contant geld opneemt, krijgt twintig procent korting.

Economieredactie 12-07-19, 11:21

De Volkskrant meldt dat deze regeling geldt voor mensen die een Oranjepakket bij de bank hebben. Voor iemand die minder dan vier keer per jaar contant geld opneemt kost de betaalrekening 1,25 euro per maand aan bankkosten. Per jaar valt er per betaalrekening 3,60 euro te besparen. De regeling geldt vanaf 1 oktober.

De woordvoerder van ING vertelt tegen de krant dat de kortingsregeling inspeelt op de trend dat klanten steeds minder vaak contant geld opnemen bij de geldautomaat. Maar ook de bank spint er garen bij. ,,In het algemeen is een contante geldopname bij een automaat duurder dan een pinbetaling’’, aldus de woordvoerder.

ABN Amro en Rabobank
Ook de twee grote concurrenten van ING kijken naar het initiatief. ABN Amro laat aan de krant weten dat ze de kortingsregeling overwegen, de Rabobank laat alleen weten nog geen besluit te hebben genomen.

www.ad.nl/economie/geen-contant-geld-...
voda
0
Cryptodieven maken 28 miljoen euro buit bij hack op Japanse cryptobeurs

Een onbekend aantal hackers heeft zo’n 3,5 miljard (28,7 miljoen euro) aan cryptomunten buitgemaakt bij een roof op de Japanse cryptobeurs BITPoint. Dat meldt het gedupeerde bedrijf, Remix Point, vandaag.

Techredactie 12-07-19, 11:38 Laatste update: 11:54

De dieven haalden het geld van de zogenaamde hot wallet van het bedrijf. Hot en cold wallets zijn termen in de cryptomarkt die het type portemonnee omschrijven. Een hot wallet is verbonden met internet, een cold wallet niet. Laatstgenoemde is dus veiliger, omdat deze niet via internet te benaderen - of te plunderen - is. Nadeel is alleen dat het onmogelijk is om te handelen met een cold wallet.

Lees ook
Trump kraakt cryptomunt Facebook af

Bitcoin zakt na explosieve stijging: nu minder dan 10.000 dollar waard
Lees meer

Volgens het bedrijf werd in de nacht van 11 op 12 juli een fout ontdekt. Het handelssysteem van het bedrijf bleek op dat moment al getroffen te zijn. De totale waarde van de roof moet nog worden onderzocht. De kans dat het geld terugkomt is zoals vaak bij een cryptoroof, nihil.

Binance
Eerder in mei werd de grote cryptobeurs Binance ook doelwit van hackers. Het ging toen om 7000 bitcoin, twee procent van alle bitcoins op die beurs, met een waarde van ongeveer 41 miljoen dollar. De hackers gebruikten phishing (hengelen, een vorm van internetfraude) en virussen om in te breken op accounts van verschillende gebruikers. Als die probeerden in te loggen, kregen de hackers hun gegevens in handen. Daarmee konden ze in de digitale portemonnees komen van Binance-gebruikers.

Volgens de beurs gingen de hackers gestructureerd en geduldig te werk. Daardoor wisten ze de bestaande beveiligingscontroles te omzeilen. Pas toen de transactie was uitgevoerd, gingen de alarmbellen bij Binance af. Alle andere opnames van bitcoins zijn toen onmiddellijk stopgezet.

www.ad.nl/tech/cryptodieven-maken-28-...
voda
0
Sleutelen aan spaartaks

De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) wil een snelle oplossing voor het probleem dat mensen met spaargeld worden belast voor rendement dat ze niet maken. Daartoe dient bij elke aangifte het spaargeld op individueel niveau te worden afgezonderd van de overige beleggingen.

Het is prijzenswaardig dat de NOB zich nu opwerpt voor alle belastingbetalers in plaats van grote bedrijven. Het voorstel is echter ambtelijk eerder onderzocht, maar bleek fraudegevoelig en handmatige controle te vereisen.

Het is geen kwestie van onwil. Maar de massale automatische verwerking van vooraf ingevulde aangiften is het laatste been waarop de geplaagde Belastingdienst nog staat.

De enig begaanbare weg lijkt om de belastingvrije voet in box 3 verder te verhogen, dan wel de fictieve spaarrente waarmee wordt gerekend sneller te verlagen. Lapwerk dus. Toch zal het daar wel op uitdraaien, want in tijden van negatieve rente wordt de spaartaks onhoudbaar.

fd.nl/opinie/1308476/sleutelen-aan-sp...
voda
0
Nederlander kiekt geheimzinnige mini-spaceshuttle VS in de ruimte

Na een paar maanden ‘jagen’ is het Ralf Vandebergh (43) uit het Limburgse Wittem gelukt. De satellietspotter wist met zijn telescoopcamera een zeldzame foto te maken van een onbemand ruimtevliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht in zijn baan rond de aarde. Het toestel is onderdeel van het geheimzinnige programma X-37B.

Caspar Naber 12-07-19, 13:18 Laatste update: 13:19

De foto, gepubliceerd op de vooraanstaande Amerikaanse astronomiesite space.com, leverde de Nederlander tot zijn verrassing veel buitenlandse media-aandacht op. ,,Ik had verwacht dat alleen echte satellietvolgers zouden reageren’’, zegt hij hoorbaar verbaasd over de telefoon.

Lees ook
Succesvolle lancering SpaceX-capsule naar ISS geeft NASA nieuwe hoop

Bestaan er aliens? Jens Hoeijmakers uit Zonnemaire hoopt daar met zijn onderzoek achter te komen
PREMIUM

De amateur-astrofotograaf schrijft de belangstelling toe aan het feit dat de media de X-37B bij zijn lancering, in september 2017 vanaf de Amerikaanse vlieg- en ruimtevaartbasis Kennedy Space Center in Florida, omschreven als ‘geheimzinnig ruimteveer’. Daarvan is alleen bekend dat het experimenten uitvoert en informatie verzamelt over objecten in de ruimte.

340 kilometer hoogte
Vandebergh wist het robotachtige ruimtevliegtuig te fotograferen op een hoogte van zo'n 340 kilometer. Dat deed hij ‘gewoon’ bij hem thuis met een op een telescoop gemonteerde astrocamera. ,,Wittem ligt tussen de heuvels in een dal. Dat schermt het strooilicht af van de omliggende steden Aken, Heerlen en Maastricht.’’ Hij is blij met het eindresultaat maar vond het voortraject naar eigen zeggen ‘het allermooist’.

Als actieve satellietspotter wist hij dat de X-37B in juni veel passages over Nederland zou maken. ,,Ik ben een paar maanden op jacht geweest naar het ruimtevliegtuig. Dat spotte ik in mei voor het eerst met het blote oog maar op dat moment kon ik geen opnames maken. Na te hebben uitgerekend wanneer hij het best te fotograferen zou zijn - midden juni - zat ik klaar met mijn camera. Maar op het verwachte moment kwam de mini-shuttle niet opdagen.’’

Spanning
Vandebergh meldde het aan de groep satellietspotters waarvan hij deel uitmaakt. Die ontdekte dat het ruimtevliegtuig zich in een andere baan om de aarde bevond. De amateur-waarnemers maakten een nieuwe berekening van het moment waarop het onbemande ruimtevliegtuig opnieuw voorbij zou komen. Een paar dagen later vonden ze de X-37B terug.

,,Het allermooist vond ik de spanning’’, zegt de astronoom terugblikkend. Hij wist dat de mini-spaceshuttle in de loop van juli alleen nog overdag over Nederland zou komen en daardoor niet meer te fotograferen zou zijn. ,,Daardoor vroeg ik me constant af: haal ik het nog?’’

Verbaasd
Op 30 juni en 2 juli waren de atmosferische omstandigheden volgens hem ideaal en stelde hij zijn telescoop met camera op. De opnames op 30 juni waren volgens hem al geslaagd maar Vandebergh publiceerde ze niet in afwachting van betere. Die maakte hij twee dagen later.

,,Het was een super geslaagde opname’’, zegt de amateur-astrofotograaf terugblikkend. ,,Op de afbeelding is een stuk van de neus van het ruimtevliegtuig te herkennen en ook de laadruimte. Je kunt zelfs zien dat de laaddeuren openstaan. De gedetailleerdheid verbaasde me omdat je dat niet verwacht gelet op de hoogte en afmetingen van de X-37B. Die is ongeveer zo groot als een zakenvliegtuigje waarmee je amper één vleugel van de echte spaceshuttle kunt bedekken.’’

Toestellen als de X-37B zijn volgens hem normaal gesproken nauwelijks te zien boven onze horizon. Dit omdat ze op een lagere lengtegraad in een baan om de aarde worden gelanceerd. Vandebergh: ,,De mini-spaceshuttle werd op een iets hogere lengtegraad gelanceerd, net als het internationaal ruimtestation ISS.’’

Hoogtepunt
Hoe leuk hij alle media-aandacht ook vindt, de foto van de X-37B is voor hem minder bijzonder dan voor de buitenwereld. ,,Een écht hoogtepunt was de foto die ik in 2009 maakte van twee Amerikaanse astronauten die aan het werk waren buiten ruimtestation ISS. De eerste keer dat iemand erin was geslaagd om vanaf de aarde mensen in de ruimte te fotograferen.’’ Hij probeerde zo'n foto al sinds 2007 te maken maar dat lukte niet doordat de astronauten telkens op een niet-zichtbaar deel van het ruimtestation zaten of in de schaduw of doordat het zicht gewoon niet goed was.

Teleurstellingen
,,In deze hobby moet je veel geduld hebben en ben je afhankelijk van de weersomstandigheden en de atmosfeer. Daardoor is het een liefhebberij met veel teleurstellingen en slechts af en toe geluksmomenten. Als het lukt is dat mooi maar voor mij geen reden om een gat in de lucht te springen. Dat vind ik overdreven’’, aldus de amateur-astrofotograaf en wetenschapsjournalist.

Voor meer, zie link

www.ad.nl/tech/nederlander-kiekt-gehe...
Bijlage:
1.071 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 48 49 50 51 52 53 54 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Markt vandaag

Wall Street sluit lager

16 jul De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag licht lager geëindigd. Beleggers verwerkten de kwartaalresultat... 2

  Indices

  AEX 571,21 0,00%
  EUR/USD 1,1215 +0,03%
  Germany30^ 12.419,30 -0,09%
  Gold spot 1.404,95 -0,10%
  LDN100-24h 7.561,22 +0,10%
  NY-Nasdaq Composite 8.222,80 -0,43%
  US30# 27.350,55 +0,08%

  Stijgers

  AALBER...
  0,00%
  ABN AM...
  0,00%
  Accell
  0,00%
  Accsys
  0,00%
  Acomo
  0,00%

  Dalers

  AALBER...
  0,00%
  ABN AM...
  0,00%
  Accell
  0,00%
  Accsys
  0,00%
  Acomo
  0,00%

  Nieuws Forum Meer»

  (12)

  dasokwat op 17-jul-19 05:29
  (6)

  dasokwat op 17-jul-19 05:24
  (1)

  dasokwat op 17-jul-19 05:14
  (3)

  dasokwat op 17-jul-19 04:24
  (1)

  dasokwat op 17-jul-19 04:13

  Column Forum Meer»

  (141)

  ren-je-dement op 17-jul-19 06:27
  (10)

  Ronald Engels op 17-jul-19 00:40
  (4)

  Partout op 16-jul-19 19:33
  (6)

  Jeroentje-2018 op 16-jul-19 16:37
  (10)

  Tradingjunkie op 16-jul-19 14:21