Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Balansverkleining ECB en FED

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 10 DeZwarteRidder 24 september 2017 14:17
    De verdwijntruc met 4.500 miljard dollar

    Van onze redacteur Pascal Dendooven

    De Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve, of Fed) start in oktober met het inkrimpen van haar balans. De effecten die de Fed de voorbije jaren heeft opgekocht om geld in de economie te pompen (en zo de crisis die uitbrak in 2008 te bestrijden), worden beetje bij beetje weer van de hand gedaan. Daarmee zet hij een punt achter tien jaar anticrisisbeleid. Waar ging dat weer over en wat doet die Fed eigenlijk?

    1 Wat heeft de Fed besloten?

    De Federal Reserve maakte woensdagavond bekend door te gaan met het gradueel verhogen van de kortetermijnrente. Dit jaar komt er nog een derde renteverhoging, volgend jaar zullen er verschillende zijn. Daarnaast begint de Fed met het langzaam laten uitdoven van zijn balans. Vanaf oktober zullen opgekochte obligaties die op vervaldag komen, niet meer worden herbelegd.

    2 Wat was het nut van de lage rente?

    De centrale bank wil dat de prijzen stabiel blijven en dat er vertrouwen is in de munt van het land. Daarnaast probeert de Fed de economische groei te stimuleren, om zo jobs te creëren. De belangrijkste hefboom is de kortetermijnrente. In moeilijke tijden kan de Fed de rente verlagen in de hoop dat mensen minder sparen (omdat het spaarboekje minder opbrengt) en meer geld laten rollen. Omgekeerd, als bedrijven door de lage rente goedkoper kunnen lenen, worden meer investeringen rendabel.

    De Fed zag dat het verlagen van de korte­termijnrente alleen niet voldoende impact had. Daarom begon hij met het opkopen van obligaties, een beleid dat bekend werd als quantitative easing (QE). Zo kon de Federal Reserve ook de langetermijnrente doen dalen. Door het opkopen van obligaties steeg de koers ervan, maar daalde de rente. Een voorbeeld maakt het mechanisme duidelijk. Stel dat de overheid op de markt obligaties moeten uitgeven tegen 6 procent, om beleggers te overtuigen hun geld erin te stoppen. Als dat papier tegen zijn uitgifteprijs noteert (100) met een coupon van 6 procent, strijkt de belegger zes procent op. Als er grote vraag is naar die obligaties, zal de koers stijgen. Als die bijvoorbeeld stijgt naar 120, dan zakt het rendement van de obligatie naar 5 procent (6/120 x 100 = 5 procent).

    3 Hoe laat je die obligaties verdwijnen?

    De Fed heeft voor 4.500 miljard dollar aan obligaties opgekocht en op zijn balans staan. Die wil hij nu langzaam laten uitdoven. Concreet zal de Fed, telkens als een obligatie op vervaldag komt, dat geld niet meer investeren in een nieuwe obligatie. Zo smelt de totale som op de balans langzaam weg.

    4 Wat als de economie intussen begint te slabakken?

    De Amerikaanse economie zit al acht jaar in een opwaartse fase. Dat is lang. De kans dat de economie opnieuw met een recessie te maken krijgt, is groot. Doordat het uitdoven van de balans een werk van lange adem wordt, is het waarschijnlijk dat de Fed straks met een te zwakke economie zal worden geconfronteerd. Moet hij dan opnieuw obligaties opkopen? Niet noodzakelijk. Het opkopen van obligaties om de lange rente te drukken, was een uitzonderlijke maatregel. Wanneer de Amerikaanse economie verzwakt, zal de rente voldoende genormaliseerd zijn om opnieuw via klassieke recepten (verlaging van de kortetermijnrente) de economie te stimuleren. En als dat niet helpt, kan de Fed nog altijd beslissen tijdelijk de afbouw van zijn balans stop te zetten.

    5 En Europa?

    De Europese Centrale Bank (ECB) is pas later gestart met het opkopen van waarde­papier om de economie te stimuleren. De ECB zal binnenkort bekendmaken hoe ze eerste stapjes richting normalisatie ziet. Econoom Philippe Ledent (ING) verwacht dat de ECB pas begin 2019 start met haar eerste renteverhoging.
  2. forum rang 10 DeZwarteRidder 26 september 2017 17:18
    Mario Draghi kan niet op tegen bitcoin
    door Madelon Vos
    gepubliceerd 26 sep 2017 om 16:15

    Ik kan niks tegen bitcoin beginnen. Dat is wat Draghi gisteren eigenlijk zei.

    Veel cryptobeleggers speculeren er al maanden – of misschien al jaren – over: is de ECB of de FED in staat om bitcoin te verbieden en haar daardoor om zeep te helpen? Als tegenargument werd vaak gebruikt dat het domweg gewoon niet mogelijk is om de bitcoin te verbieden, regulering is wellicht wel weer mogelijk.

    Gisteren kwam Draghi dan eindelijk met de verlossende uitspraak, waar velen van ons al tijden op zaten te wachten. Wat hij precies zei was het volgende: "Wij zijn eigenlijk niet in staat om bitcoin en andere digitale valuta's te verbieden en te reguleren."

    Zijn uitspraken kwamen naar aanleiding van een vraag van het European Parliament's Committee of Economic and Monetary Affairs, over of de ECB voornemens heeft om cryptocurrencies te reguleren of zelfs volledig te verbieden.
    Levensvatbaar

    "We moeten ons afvragen welke effecten cryptocurrencies hebben op de economie", zei Draghi. Hij voegde daaraan toe dat crypto’s nog te onvolwassen zijn om als een levensvatbare betaalmethode te worden beschouwd.

    Daarnaast werd benadrukt dat de ECB zich momenteel het meest druk maakt om de cybersecurity en beveiligingsrisico’s die cryptocurrencies met zich meebrengen. Dit is een belangrijk agendapunt van de ECB.

    Mario doet voorkomen alsof de toenemende populariteit van de crypto’s hem niet zo deert. Hij gaf echter begin deze maand zijn visie op het onthullen van de nieuwe Estlandse cryptomunt, die toch iets anders insinueerde: "Ik zal commentaar geven op de Estlandse beslissing: geen lidstaat kan een eigen valuta invoeren. De valuta van de eurozone is de euro." Mario was hier overduidelijk niet van gediend.

    Na deze woorden van Draghi kunnen wij met zekerheid zeggen dat de ECB graag haar handen afhoudt van de bitcoin. Bitcoin is volgens de ECB immers nog te onvolwassen om als levensvatbaar te worden beschouwd. En tja, Draghi heeft ook eigenlijk wel gelijk.

    De marktkapitalisatie valt niet te vergelijken met de hoeveelheid euro’s die momenteel in onze economie circuleren, vanuit dat oogpunt is deze markt nu inderdaad nog te verwaarlozen.
    Opkoopbeleid

    Neem alleen al haar opkoop beleid waarmee de ECB instaat is om maandelijks voor pak’m beet 80 miljard extra euro’s de economie in te pompen. Vanuit dit opzicht is er slechts anderhalve maand nodig om de totale wereldmarkt van crypto’s te evenaren. En als we de bitcoin- en cryptomarkt zouden willen vergelijken met de totale geldhoeveelheid is dat vergelijken eigenlijk niet eens aan de orde. Maar ach, wat niet is... Kan nog komen!
  3. forum rang 10 DeZwarteRidder 26 september 2017 17:43
    quote:

    hirshi schreef op 26 september 2017 17:28:

    De gulden als bitcoin bestaat al.
    Heb nog een laatst uitgegeven tientje en die heeft nu al meer waarde dan de equivalent in euro's.
    In het voorjaar heb ik ook mooie tulpen in de aanbieding.
    Jij bent te oud voor de bitcoin, dus maak je niet druk.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 872,66 +0,71%
EUR/USD 1,0674 +0,20%
FTSE 100 8.041,48 +0,22%
Germany40^ 18.038,20 +0,99%
Gold spot 2.304,57 -0,97%
NY-Nasdaq Composite 15.451,31 +1,11%

Stijgers

VIVORY...
+34,91%
PROSUS
+3,70%
JUST E...
+3,06%
ALLFUN...
+2,85%
Accsys
+2,33%

Dalers

RANDST...
-6,37%
Akzo N...
-4,93%
NSI
-4,34%
FASTNED
-2,43%
Fugro
-1,97%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links