Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Pharming Group AEX:PHARM.NL, NL0010391025

  • 0,881 25 apr 2024 17:35
  • -0,024 (-2,60%) Dagrange 0,875 - 0,910
  • 4.203.859 Gem. (3M) 6,9M

problemen bij concurrent van Pharming, Pharming gaat marktaandeel vergroten

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. pharmaceutje 7 juli 2017 18:56
    Problemen bij Sanquin helpen Pharming

    Na de spurt op vrijdag is de koers van Pharming in een jaar tijd verdubbeld. Het biotechnologiebedrijf profiteert van aanhoudende problemen bij het Nederlandse Sanquin inzake de productie van Cinryze in opdracht van het Amerikaanse Shire.

    Klik hier voor meer nieuws en actuele koersinformatie over Pharming Group

    Cinryze is een medicijn tegen angio-oedeem, dat zorgt voor plotseling opkomende zwellingen. Het later door Pharming op de markt gebrachte concurrerende Ruconest blijft qua omzet ver achter, maar bleek in het fase 2 onderzoek effectiever te zijn.

    Vanwege de tekorten dringt Shire er bij artsen in belangrijke belangrijke Europese markten op aan Cinryze niet meer bij een groot deel van de patiënten voor te schrijven. In Frankrijk gaat de aanbeveling zelfs gepaard met het noemen van onder meer Ruconest als alternatief.
  2. [verwijderd] 9 juli 2017 07:52
    quote:

    Karel slimpie schreef op 9 juli 2017 00:06:

    Een nog een Duits bericht over leveringsproblemen Cinryze van Shire

    www.pharmazeutische-zeitung.de/index....

    Met een vermelding Ruconest als alternatief.
    prima kareltje!! voor diegenen die liever engels lezen, net als ik:
    translate.google.com/translate?hl=en&...

    behalve voor de FDA wordt het ook voor de EMA belangrijker om Ruconest goed te keuren voor Prophylaxis
  3. [verwijderd] 9 juli 2017 10:04
    Het is allemaal al wat langer bekend

    Finaicieel dagblad
    28 dec 16 Thieu Vaessen • Ondernemen

    fd.nl/ondernemen/1181178/commerciele-...
    Misschien’, zegt Dirk Jan van de Berg, bestuursvoorzitter van bloedbedrijf Sanquin, ‘hebben we wel te slimme mensen in dienst.’ Slimme onderzoekers die graag dingen uitproberen. Slimme werknemers die weinig op hebben met officiële productieprocedures omdat ze andere oplossingen zien en denken: zo kan het toch ook.

    Zulke intelligente creativiteit, dat kan dus niet meer. Althans niet bij het dochterbedrijf Sanquin Plasma Products dat geneesmiddelen produceert. ‘Productie van medicijnen vergt discipline. Je kunt niet wildwest-achtig maar wat produceren’, zegt Van den Berg. De voormalige Bloedbank heeft inmiddels 2860 werknemers in dienst en is goed voor een omzet van €450 mln.

    Belangrijkste opdracht bijna kwijt

    Bij Van den Bergs aantreden een jaar geleden was de situatie urgent. Al twee jaar lag er bij Sanquin een waarschuwingsbrief van de Amerikaanse toezichthouder FDA. De productieprocedures van met name van het medicijn Cinryze waren niet op orde. Sanquin liep het risico zijn belangrijkste commerciële opdracht kwijt te raken.

    De urgentie werd niet door iedereen gevoeld. ‘Er waren wel mensen bezig met verbetering van de procedures, maar de aandacht ging te veel uit naar het voortzetten van de productie’, zegt Van den Berg. ‘Na mijn aantreden hebben we het sein omgezet. Het gaat om compliance, om strikte naleving van de procedures. Ook als de productie vervolgens vertraging oploopt en we inkomsten mislopen.’
    Bedrijf in bloed

    Productie is stil komen te liggen

    Aanleiding voor het gesprek met Van den Berg is het bericht dat Cinryze voorlopig in de Verenigde Staten niet leverbaar is als gevolg van productieproblemen bij Sanquin. Tot schrik van patiënten met angio-oedeem, een zeldzame aandoening waarbij weefsel in het gelaat en de keel van patiënten plotseling kan zwellen.

    Van den Berg erkent dat de productie van Cinryze dit jaar enkele keren is stilgevallen. ‘De gebrekkige focus op discipline bij de geneesmiddelenproductie vindt zijn oorsprong in de onderzoekstraditie van Sanquin. Van onderzoekers komen mooie ideeën, maar niet de beste logistieke processen. Laten we daar eerlijk over zijn. Het is een enorme inspanning om die manier van denken te veranderen.’

    Waarschuwing ging van tafel

    Toch zegt Van den Berg dat hij niet is geschrokken van de productievertraging dit jaar. Integendeel: de vertraging bewijst juist dat Sanquin serieus werk heeft gemaakt met verbetering van de discipline. ‘Het is onze wens de processen helemaal op orde te krijgen. Om allerlei procedures te kunnen implementeren, moest het tempo van productie wel omlaag.’

    Sanquins bestuursvoorzitter zag zijn gelijk bevestigd in de reactie van de FDA. De Amerikaanse toezichthouder trok zijn waarschuwingsbrief dit jaar in. De Amerikanen waren tevreden omdat Sanquin zich veel beter hield aan de procedures. De lagere productievolumes nam de FDA voor lief.

    Scheiding van activiteiten

    Logischerwijs zal de winst van het geneesmiddelenbedrijf SPP van Sanquin dit jaar flink lager uitvallen, maar Van den Berg voorziet geen verlies. Toch voert de bestuursvoorzitter een duidelijkere scheiding door van de diverse activiteiten, mede om te voorkomen dat een mogelijk faillissement van het geneesmiddelenbedrijf negatieve gevolgen heeft voor de publieke taak van de Bloedbank. Die laatste Sanquin-dochter is verantwoordelijk voor het afnemen van bloed van burgers en het leveren van bloedproducten aan ziekenhuizen.

    Minder vraag naar bloedzakjes

    De niet-commerciële Bloedbank van Sanquin heeft zo zijn eigen problemen, met als kanttekening dat die problemen voortkomen uit een heel positieve ontwikkeling: het voortschrijden van de medische wetenschap. Dankzij betere operatietechnieken (onder meer kijkoperaties) en meer precisiemedicijnen is de vraag naar bloedzakjes van Sanquin sterk afgenomen. In de afgelopen zeven jaar bedroeg de afname 24%.

    Sanquin heeft bij de Bloedbank flink moeten snijden in de kosten. Van den Berg was eerder ambassadeur in China, voor zijn carrière een andere wending nam, en de diplomaat in de bestuursvoorzitter komt even boven als hij zegt: ‘De organisatie heeft naar beneden moeten meegroeien.’ Het is een eufemisme voor het feit dat ruim 300 van de 1500 banen bij het bloedbankenbedrijf verloren gingen.

    Jonge mannen mogen niet afhaken

    De bloedbank heeft de afnemende vraag vier jaar lang opgevangen zonder zijn prijzen te verhogen, dankzij kostenreducties. Inmiddels is volgens Van den Berg de grens bereikt. Het is geen optie om het aantal locaties te verminderen, want dan gaan de reistijden voor donoren omhoog en dan haken de jonge mannen als eerste af. Dat is niet wenselijk. Van den Berg: ‘Gelukkig ziet het ministerie van Volksgezondheid dat ook.’ Hij verhoogt de prijzen van de zakjes bloed per 1 januari met 3%, voor het eerst dus in vijf jaar. Ziekenhuizen moeten dan €216 betalen voor een zakje bloed van 200 milliliter.

    De striktere scheiding tussen de Bloedbank en de commerciële Sanquin-activiteiten roept wel de vraag op of de twee pijlers onder de organisatie niet beter helemaal zelfstandig verder kunnen gaan. Van den Berg voelt er niets voor. ‘Nederland is een van de weinige landen waar alle activiteiten rond bloed nog onder één dak zitten. Ik vind het heel belangrijk om dat verband te behouden.’

    Maar toch, de buitenwereld zit niet stil. Het commerciële dochterbedrijf SPP van Sanquin ziet de vraag naar zijn geneesmiddelen op basis van bloedplasma groeien met 7% per jaar. Dat is een aantrekkelijk percentage. Van den Berg laat doorschemeren dat er wel eens potentiële kopers op de stoep hebben gestaan: ‘We zeggen maar niets. Maar we willen het onderdeel graag houden. Want Nederland wil niet van anderen afhankelijk zijn voor de levering van plasma-geneesmiddelen.’

    Als de productie van het geneesmiddelenbedrijf weer helemaal op orde is, hoopt Van den Berg op extra inkomsten die hem op termijn in staat stellen nog eens honderd wetenschappers extra in dienst te nemen, bovenop het huidige aantal van 250. ‘Met 350 wetenschappers zouden we echt massa hebben en kunnen we verschil maken.’

    Sanquin ontstond in de jaren negentig door fusies van lokale bloedbanken en uiteindelijk ook door het samengaan met Centraal Laboratorium voor de Bloedtransfusie (CLB) van het Rode Kruis. De ‘not-for-profitorganisatie’ mag als enige in Nederland bloed inzamelen, bestemd voor de ziekenhuizen.

    Met een omzet van circa 130 miljoen euro is de Bloedbank is nog altijd de bekendste divisie van Sanquin. Inmiddels is echter het commerciële dochterbedrijf Sanquin Plasma Products (SPP) veel groter. Met de productie van geneesmiddelen uit bloedplasma realiseert Sanquin een omzet van ruim 240 miljoen euro.

    De divisie Diagnostiek die laboratoriumtesten uitvoert voor ziekenhuizen en andere opdrachtgevers, is gemeten naar omzet (70 mln euro) de derde activiteit van Sanquin. De organisatie heeft nog drie andere divisies: research, reagenst en tissues and cells.

    Voor de productie van geneesmiddelen voor de Amerikaanse markt, met name Cynrize, maakt Sanquin gebruik van bloedplasma dat afkomstig is van Amerikaanse donoren.

  4. pharmaceutje 9 juli 2017 15:41
    Ach een mens mag toch af en toe wat weg dromen. I.i.g. zal de k0ers vanaf maandag weer rustig verder stijgen. Beleggers nemen alvast een voorschotje op dat wat komen gaat. Laten we hopen dat Pharming ons niet teleur gaat stellen maar dat verwacht ik ook niet.
    Ik heb vertrouwen in de financ. directeur. Hij gaat van Pharming een winstgevend bedrijf maken.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Logische herfinanciering Pharming

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links