Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Pharming Group AEX:PHARM.NL, NL0010391025

  • 0,988 15 apr 2024 17:35
  • -0,023 (-2,23%) Dagrange 0,988 - 1,014
  • 5.323.102 Gem. (3M) 6,4M

Pharming krijgt waar het recht op heeft

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. pharmaceutje 5 juli 2017 22:48
    De huidige koersontwikkeling laat zien dat er niet alleen speculatief gehandeld wordt, integendeel. De koers heeft een technische weerstand opgebouwd en zal vervolgens verder gaan stijgen omdat steeds
    meer beleggers rekening houden met een operationele winst. Daar staat wel een verwatering van het totale aandelenpakket tegenover.
    De verwachting is dan ook dat de winst voor een gedeelte gebruikt gaat worden voor aandeleninkoop.
    We gaan het allemaal zien bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Zolang er niets geks gaat gebeuren verwacht ik binnenkort een koers van max. 0,44 cent op de borden. De cijfers zullen moeten aantonen of dit terecht is?
  2. forum rang 10 voda 9 juli 2017 16:07
    De Zaak Pharming

    Door Nico Inberg op 8 jul 2017 om 20:50 | Views: 4.004 | Categorie: Beurs vandaag

    Don't Look Back in Anger, zo luidt de tekst van een hitsong van de Britse band Oasis. Een zinsnede die van toepassing is op het voormalige biotechbedrijf Pharming. Ik zeg voormalige biotechbedrijf, want Pharming gaat, of is bezig zichzelf te katapulteren tot een pharmabedrijf.

    Nog geen Big Pharma, nog lang niet, maar toch: het verkoopt een medicijn en het doet dat dit jaar hoogstwaarschijnlijk voor het eerst met winst.

    Video link met Inberg: (zie link onderin naar het artikel)

    Vorige week, op de Hollandse Aandelenavond, werd mij het mes op de keel gezet om drie aandelen te 'tippen'. Met een degelijk vastgoedbedrijf als Eurocommercial Properties kun je je geen buil vallen, TomTom blijft onverminderd populair maar mijn keuze voor Pharming deed hier en daar wel wat wenkbrauwen fronsen.

    Toch durf ik het aan, omdat ik er steeds meer van overtuigd raak dat de omzetcijfers in de VS daadwerkelijk naar een hoger niveau getild gaan worden. De eerstekwartaalcijfers waren daarvan al een stille voorbode.

    Het verhaal Pharming is simpel. Vorig jaar kreeg het Leidse biotechbedrijf de kans om de verkooprechten voor de VS, Canada en Mexico terug te kopen.
    Die waren via een omweg (Santarus en Salix) in handen gekomen van Valeant, een monsterlijk aan elkaar geknoopte overnamemachine die opeens in moeilijkheden kwam.

    Met de pet rond

    Daarvoor was een heleboel geld nodig, liefst 125 miljoen dollar, wat meer was dan de beurswaarde van Pharming op dat moment. Een deel daarvan moest meteen betaald, de rest na het behalen van bepaalde omzetdoelstellingen.

    Daarnaast moest Pharming investeren in het marketingapparaat. Zowel in de VS, als in Europa, waar eerder al de verkooprechten voor veel West-Europese landen teruggehaald waren van het Zweedse Sobi. Ook Sobi maakte er verkooptechnisch een potje van, net als Valeant in de VS.

    De Vries stond voor de ondankbare taak nogmaals met de pet rond te gaan. Hoongelach was zijn deel, maar hij heeft het gered. Vraag niet hoe, maar via twee converteerbare obligaties, een lening a 8% en een relatief bescheiden claimemissie kwam er 110 miljoen euro op tafel.

    De Vries, een onverbeterlijke optimist, mag deze kapitaalronde wel beschouwen als zijn finest hour. Het geld was er, en de molen kon in gang worden gezet. Vanaf 8 december 2016 kwam de omzet uit de VS, Canada en Mexico volledig toe aan Pharming.

    Omzet schiet omhoog, convertible afgekocht

    Die omzet, daar draait het allemaal om. Pharming kwam vorig jaar met wat sigarendoosberekeningen, hoe de cijfers over 2016 eruit hadden gezien als de deal al een jaar eerder gestalte had gekregen.

    Statistiek overzichten

    De pro forma omzet over de eerste acht maanden van 2016 zou, wanneer Pharming de rechten volledig in haar bezit had, uitkomen op 17,7 miljoen euro. Per maand, gerekend met de cijfers van het eerste halfjaar, werd er 2,06 miljoen euro omgezet.

    Onderstaand ziet u nu de omzet over de eerste drie maanden van dit jaar, waarin Pharming het verkoopteam dus zelf aanstuurt. In drie maanden tijd is er een omzet geboekt van 15,2 miljoen euro, gemiddeld ruim 5 miljoen euro per maand.

    Statistiek overzichten

    Grote gamechanger
    Dát is de grote gamechanger, en als die cijfers zich zo doorzetten, zou Pharming dit jaar uit kunnen komen op een omzet van 60-70 miljoen euro, en wellicht zelfs hoger. Eerst zien dan geloven zullen velen zeggen, maar de koers wacht op niemand, zodat de eerste winst al weer weg is.
    Nog even terug naar de scepsis waarmee Pharming omgeven is. Die komt niet zomaar ergens vandaan. De koersgrafiek uit het filmpje liegt niet, en ook de omzet tot nog toe in Ruconest was zwaar teleurstellend, zowel in Europa, als in de VS:

    * Omzet Ruconest in Europa
    Statistiek overzichten

    Het Zweedse Sobi was verantwoordelijk voor de verkoop in Europa maar sloeg nog geen deuk in een pakje boter. Sinds medio vorig jaar kreeg Pharming de rechten deels weer terug. Sobi doet nu alleen Scandinavie, wat voormalige Russische staten en wat andere kleinere landen. U leest dat rijtje hier.
    In de VS was het ook al geen feest. De problemen bij Valeant verlamde het verkoopteam kennelijk. Valeant had uberhaupt het team al teruggebracht van 25 naar 11 mensen en ook daar viel er bitter weinig te oogsten voor Pharming.

    * Omzet Ruconest in de VS
    Statistiek overzichten

    Deze omzetcijfers zijn gebaseerd op de 30% die Pharming ontving, dus moeten effectief door 0,3 gedeeld worden om uit te komen op de totale omzet behaald met Ruconest.
    Dure herfinanciering
    Daags voor de publicatie van de kwartaalcijfers toverde Pharming een nieuwe financiering uit de hoge hoed. Orbimed, een Amerikaanse partij die veel investeert in de biotechsector, leende Pharming 100 miljoen dollar tegen 12%, voor vier jaar lang.
    Dit ter vervanging van de oude financiering. Met name de converteerbare obligatie uitgezet bij Hudson Bay, moest vervangen omdat daar veel verwatering door zou ontstaan. Met een afkoopsom van 16,5 miljoen dollar kon Hudson tevreden gesteld worden. Deze last wordt genomen in het tweede kwartaal, dat daardoor flink verliesgevend zal zijn.
    Duur, duur, duur allemaal, die financiering, en dat blijft voorlopig nog wel even een probleem. Omdat de marges echter behoorlijk hoog zijn, is het betalen van deze hoge rentes geen probleem, als de omzet maar voldoende omhoog gaat.
    Daarop is goede hoop, temeer daar concurrent Shire problemen schijnt te hebben met het leveren van haar product Cinryze, dat gemaakt wordt in Nederland bij bloedbank Sanquin. Gisteren publiceerde De Telegraaf er al over.
    Naar verluidt zou Shire de Europese markt even links laten liggen en artsen zelfs te adviseren over te stappen op Ruconest. Wat hiervan waar is, valt op dit moment nog niet te achterhalen, maar het is niet de eerste keer dat Sanquin problemen heeft.
    Conclusie
    Dat neemt allemaal niet weg dat Pharming gewoon moet proberen op eigen kracht door te groeien. De markt is groot genoeg in de VS (ca. 700 miljoen dollar), en als het middel straks ook nog preventief gebruikt mag worden komt er nog eens een extra 700 miljoen dollar aan marktpotentieel bij.
    Ruconest is in de VS sowieso beschermd tot juli 2026, en zal ook dan niet direct de generieke medicijnfabrikanten achter zich aan krijgen met deze relatief specialistische markt.
    Soms heb je ook een beetje geluk nodig. De problemen bij Valeant leverden Pharming de kans op om de verkooprechten voor de VS voor een schappelijk bedrag terug te kopen. Als de omzetmotor straks echt gaat lopen, wordt het zowaar nog een aandeel met potentie.

    Nico Inberg heeft een longpositie in Pharming

    Voor alle info (o.a. mey video), zie link:

    www.iex.nl/Column/268241/De-Zaak-Phar...

6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Kostenstijging Pharming een tegenvaller

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links