Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Ordina - juni 2017

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
327 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
[verwijderd]
0
Da's niet zo mooi. Radiostilte aan de Ordina kant en een negatief advies doen de koers al snel wankelen vrees ik
hvasd2
0
Muurbloempje Ordina
Door Martin Crum op 19 jun 2017 om 13:20 | Views: 3 | Categorie: Beurs vandaag | Onderwerpen: banken, ICT, overheid
Artikel
Reacties
Gerelateerde instrumenten
Muurbloempje Ordina

Het is niet het jaar voor Ordina, de markt zit tegen, werknemers zijn schaars en beleggers hebben amper oog voor de automatiseerder. Dat is ergens wel apart, want vormt juist ICT niet het kloppende hart bij veel bedrijven?

De strubbelingen waar dit Utrechtse bedrijf mee kampt zijn nogal divers van aard en niet zo simpel op te lossen. Een quick scan van Ordina.

Lastige marktomstandigheden

Allereerst ondervindt Ordina hinder van een terughoudende Nederlandse overheid. Die laatste heeft op dit moment weinig zin om veel geld uit te geven aan automatiseringsprojecten wegens faal op faal. In hoeverre dat Ordina te verwijten valt, is een andere discussie. Feit is dat uit die hoek de opdrachten maar mondjesmaat loskomen.

Maar de schaarse overheidsbestedingen vormen niet het enige pijnpunt. Ook in de financiële sector, toch een belangrijke pijler voor Ordina, lopen de zaken bepaald niet crescendo. Dat ligt deels aan de klanten: banken zijn volop aan het reorganiseren, hetgeen een negatieve invloed heeft op ICT-investeringen.

Maar ook dat is slechts een deel van het verhaal: Ordina heeft ook grote moeite met het kunnen aantrekken van voldoende gekwalificeerd personeel en het vasthouden van bestaande werknemers.

De arbeidsmarkt is krap, zeker voor ICT-werknemers, maar bedrijven als Ordina moeten ook naar zichzelf kijken. Er zitten genoeg mensen met een ICT-achtergrond thuis op de bank, omdat zij net niet 100% aansluiten bij hetgeen de werkgever zoekt. Een beetje om- en bijscholing hoeft toch niet zoveel te kosten?

Banen, banen, banen:


Schaarse werknemers vasthouden

Daarnaast kun je als werkgever maar beter erg goed voor je schaarse werknemers zorgen. Oftewel: hou die specialisten vooral in huis en probeer te voorkomen dat zij ten prooi vallen aan job hopping en vlot babbelende headhunters die nu eenmaal hun centjes verdienen met ‘mensenhandel.’

Vergeet vooral niet dat Ordina vooral een ‘uurtje-factuurtje’ onderneming is. En dat brengt de nodige nadelen met zich mee. Er valt nu eenmaal weinig te factureren als er geen opdrachten zijn.

Pijnlijk, vooral als het werknemersbestand wel op volle sterkte is. Maar er valt ook weinig te factureren als Ordina wel opdrachten kan krijgen, maar vervolgens geen werknemers heeft om de opdrachten uit te voeren. Een lastige business, zoveel is zeker.

Financieel ijzersterk
De cijfers dan: daar is op het eerste gezicht weinig reden om vrolijk van te worden. Zo liep de omzet over het eerste kwartaal van 2017 licht (-/- 2%) terug tot afgerond 88 miljoen euro. En ook de EBITDA-marge liet een kleine achteruitgang zien tot 4,8%. Dat was vorig jaar over het eerste kwartaal nog 5,1.

Het nettoresultaat liep ook lichtjes terug: een nettowinst van 1,7 miljoen euro over het eerste kwartaal, versus 1,8 miljoen euro in Q1 2016.

Extra zorgelijk: Ordina profiteerde het eerste kwartaal van 2 extra werkdagen vergeleken met vorig jaar. Dat scheelt een slok op een borrel: 2,3 miljoen aan omzet en 1,7 miljoen euro aan EBITDA.

Daarmee rekening houdend zijn de cijfers dus nog slechter dan op het eerste gezicht al leek. Daar houden beleggers dus niet van: groei is het toverwoord.

Een wat somber verhaal tot nu toe voor Ordina, maar er zijn ook wel degelijk lichtpuntjes. Zo is de financiële positie van Ordina bijzonder gezond. De netto-schuldpositie bedroeg 2,5 miljoen euro eind eerste kwartaal. Dat lag begin 2016 nog op afgerond 11 miljoen euro. Altijd prettig, al is het effect van de sterk gedaalde schuld op het resultaat amper meetbaar: de rente is namelijk nogal laag.

Vooruitzichten
Ordina zelf spreekt van een “matige start van het jaar.” Dat laat zich toch kwalificeren als een understatement. De cijfers zijn gewoon niet goed (genoeg). Dat is het management zich terdege bewust, maar vraag is hoeverre men erin zal slagen het groeipad weer in te slaan.

Daarbij is het bedrijf uiteraard deels afhankelijk van de investeringsbereidheid van belangrijke klanten als de Nederlandse overheid en de financiële sector. Ook niet onbelangrijk: kom met producten waar klanten behoefte aan hebben. Daar kan Ordina uiteraard wel invloed op hebben.

De grootste uitdaging lijkt vooral te liggen op werknemersgebied. Zal Ordina erin slagen voldoende goed gekwalificeerde werknemers binnen te halen en houdt het bestaande werknemers vast?

Dat was het eerste kwartaal nog niet het geval: per saldo stroomde er 2% van de werknemers uit het bedrijf. Gaan we weer toe naar de tijden dat sollicitanten hun gesprek in de showroom van de dealer voerden, om gelijk een leaseauto mee te krijgen?

De quick scan van Ordina maakt in ieder geval duidelijk waar de desinteresse van beleggers vandaan komt. Ordina verdiende over 2016 een schamele 0,05 euro per aandeel en keerde daarvan 40% uit, oftewel 0,02 euro. Er is een klein wonder voor nodig om het over dit jaar aanmerkelijk beter te doen.

Hoewel de wonderen de wereld nog niet uit zijn, is dat gezien de belabberde start van dit jaar bij Ordina voorlopig niet erg waarschijnlijk. Is er veel mis met het aandeel? Eigenlijk ook niet, maar voor een kooptrigger, los van eventuele speculatieve daghandel, is toch wel wat meer nodig.

Disclaimer: Crum heeft geen positie in bovenvermeld aandeel
[verwijderd]
0
Zo, niet erg positief. Tweemaal negatief bij analisten op korte tijd kan wel funest voor de vaste koers van de afgelopen weken zijn. We noteren weeral 6 cent onder de 1.60
pietje-2005
0
Ja, klinkt allemaal niet erg positief voor nabije toekomst.
Is allemaal wel waar, dacht ik, maar hoe "de markt"ermee omgaat is afwachten.
Vooral daghandel, denk ik.
Laatste week of drie redelijk stabiel blijven liggen, toch.
Zijn nog een tijd weg, de cijfers :-)
Succes
[verwijderd]
0
quote:

pietje-2005 schreef op 19 juni 2017 13:47:


Ja, klinkt allemaal niet erg positief voor nabije toekomst.
Is allemaal wel waar, dacht ik, maar hoe "de markt"ermee omgaat is afwachten.
Vooral daghandel, denk ik.
Laatste week of drie redelijk stabiel blijven liggen, toch.
Zijn nog een tijd weg, de cijfers :-)
Succes

Klopt volledig. Ze kunnen hiermee nog een extra dipje uitlokken, maar zal wel terug stabiliseren naar deze regio denk ik.
Wel al terug wat afgebouwd om dit risico af te dekken. Zit er nog een klein percentage in.
[verwijderd]
0
En anders kan je altijd nog even wat beleggen in roodmicrotech die komt over iets meer dan 2 weken met de omzetcijfers en die lijken erg goed te worden.
[verwijderd]
0
quote:

devisboer schreef op 19 juni 2017 17:46:


En anders kan je altijd nog even wat beleggen in roodmicrotech die komt over iets meer dan 2 weken met de omzetcijfers en die lijken erg goed te worden.


Als je van je geld af wil moet je inderdaad gaan beleggen in roodmicrotec. De koers is al te ver omhoog gespeculeerd. Dus er zit al te veel 'cijferlucht' in.
Kans dat ie hard terugvalt is veeeel te groot.

KPN is een betere optie. Stabiel aandeel, iets meer geduld nodig, maar vandaag nog een houd advies en koop advies met koersdoel 3.45
pietje-2005
0
Van Timsson naar KarenT, Karen?
Dacht hetzelfde van Rood, ja.
Ordina weer slapjes met de omzet, vandaag.
Hoe bedoelen ze, Zomer-rally ? ;-)
Succes
analyse_A3CD
0
Wie is in hemelsnaam Karen Pietje?
Geslachtsverandering of Transgender?
Ja Pietje dat is wat anders jonge dan vissen in troebel water!

De meeste gassies hebben het hier wel gezien met dit aandeel welke nog steeds een kw van omstreeks 30 noteert!

En omhoog praten helpt ook niet meer, omdat de fundamentels dit niet toelaten!
En de daghandel ligt zowat uitgeteld zijn knopen te tellen!?

En de Visboer bivakkeert momenteel op andere forums, samen met ene Diegy!??? haha
pietje-2005
0
Ja, Analyse, Ordina ligt er zeer rustig bij, en buiten hobbels met algemeen sentiment, zullen we op de cijfers moeten wachten voor wat beweging, zo te zien.
Geduld hebben we zat ;-)
Succes
[verwijderd]
0
Dat is ondergetekende analyse.

Ik heb al mijn Ordina's ook weer even van de hand gedaan om elders te beleggen.
Deze morgen zag je nog even een steunend blok terugkomen, maar als die zijn verhandeld ziet het er naar uit dat de koers weer richting 1.54 gaat.
torro
0
quote:

KarenT schreef op 20 juni 2017 13:45:


Dat is ondergetekende analyse.

Ik heb al mijn Ordina's ook weer even van de hand gedaan om elders te beleggen.
Deze morgen zag je nog even een steunend blok terugkomen, maar als die zijn verhandeld ziet het er naar uit dat de koers weer richting 1.54 gaat.


Toch iets te vroeg verkocht naar het nu blijkt
[verwijderd]
0
quote:

torro schreef op 20 juni 2017 14:04:


[...]

Toch iets te vroeg verkocht naar het nu blijkt

Nope, elders meer rendement behaald (tot nu toe)
pietje-2005
0
Jupiler-dagje en uitkijken want met dit weer schieten ze gelijk naar je knieen ;-)
Wordt het nog een plukkie-dag?
Succes
$euri
0
Doe mij nog maar zo'n rode aex dag, gaat hier dan tenminste beter of in ieder geval niet slechter
327 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Ordina Meer »

Koers 2,335   Verschil 0,00 (0,00%)
Laag 2,150   Volume 2.143.745
Hoog 2,350   Gem. Volume 282.831
17 feb 2020 17:35
label premium

Ordina: Dividend +90%

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Inloggen Ontdek Premium

Gerelateerde Video's