Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Eurocommercial Properties AEX:ECMPA.NL, NL0015000K93

  • 21,100 16 apr 2024 10:02
  • -0,200 (-0,94%) Dagrange 20,950 - 21,100
  • 6.249 Gem. (3M) 43,4K

Enorm lage koers, wat is er aan de hand?

246 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 maart 2017 18:29
    Vandaag weer een enorm raar koersverloop op een zeer hoge omzet.
    Wat is er aan de hand?

    Aandeel noteert 30% onder iw na prima cijfers. Goed dividendrendement en stabiele outlook.

    Zijn er grote partijen die er belang bij hebben dat de koers laag blijft?

    Ook in de eindveiling enorme volumes.

    Raar.

    Helaas nu zelf een klein verlies. Begrijp niet wie op deze prijs zijn aandelen verkoopt. De kans dat we lager gaan lijkt heel klein.
  2. forum rang 4 junkyard 17 maart 2017 19:34
    Eurocommercial noteert 12,4% beneden NNNAV, de korting van 30% is dus wat overdreven.

    Eurocommercial is hierin niet alleen, de meeste vastgoedfondsen in NL noteren beneden NNNAV. Kijk maar naar Vastned (-20%), Wereldhave (-15%), NSI (-10%). Alleen U-R springt hier goed uit, met een notering ruim boven NAV. Maar U-R heeft flinke voordelen tov andere vastgoedfondsen, meer robuust en betere financieringsmogelijkheden.

    Vastgoed is het afgelopen halfjaar niet erg in trek onder beleggers, door de opgelopen groei verwachtingen en vooruitlopend op verdere rente stijgingen (die vastgoed waarderingen negatief beïnvloeden) zijn beleggers meer in cyclische aandelen gestapt.

    Op dit niveau een prima instap moment voor vastgoed fondsen met een mooi dividend rendement. Ik maak mij geen zorgen om deze koers, als ik de mogelijkheid heb koop ik bij. Maar dan geef ik nu toch de voorkeur aan Vastned, ik verwacht hier bij aanvang van het inkoopprogramma (en afronding Turkije deal) een stijging.

    Het hoge volume kan ik niet verklaren, maar dit kan dagelijks flink verschillen in dit soort fondsen.
  3. [verwijderd] 17 maart 2017 20:56
    Iw 43 euro. Zie laatste verslag. Nog geen 30% maar verschil is veel groter dan bij bijvoorbeeld Vastned en UR zit er ruim boven. ECM heeft zeer hoge bezettingsgraad en zit in landen waar juist de economie aantreft. In Zweden een goede investering gedaan. Hoe verklaar je dan het verschil?
  4. forum rang 4 junkyard 17 maart 2017 22:16
    NNNAV vind ik een betere (meer objectieve) maatstaf om de huidige koers mee te vergelijken. Vastned en Wereldhave worden tegen een hogere korting tov NNNAV verhandeld.

    ECM zit vooral in Italië (43%) en Frankrijk (36%), in deze landen is de economische groei laag. Daarnaast is in beide landen sprake van politieke onrust (maar goed, waar niet?).
  5. forum rang 9 objectief 18 maart 2017 08:12
    We constateren een opmerkelijk koersverloop in dit fonds de laatste 2 dagen n.l. zeer hoge omzet terwijl de koers blijft liggen. Dit laatste zien we ook bij de andere vastgoedfondsen. Het lijkt erop dat de belangstelling naar deze sector gaat toenemen waarbij de koersen flink kunnen oplopen...ik ben benieuwd naar volgende week. (NB. wat is NNNAV?)
  6. forum rang 4 junkyard 18 maart 2017 11:13
    What is the distinction between EPRA NAV and EPRA NNNAV?
    The EPRA NAV is intended to reflect the true business of an investment property company (a ’going concern’ measure) – where the assumption is that assets are held for the long term. Accordingly, it excludes deferred taxes related to future disposals and the fair value of hedging instruments as both of these are not expected to materialise. The NNNAV is a 'spot' fair value measure and incorporates management’s view of the fair value of deferred tax and hedging instruments. It also adjusts to fair value debt which is held at amortised cost in EPRA NAV (which reflects the contracted payments).
  7. forum rang 4 junkyard 18 maart 2017 11:26
    In geval van Eurocommercial hebben met name de derivaten een hoge negatieve waarde, en is er sprake van een latente belastingverplichting en een negatieve waarde van de beleningen, wat is niet is verwerkt in de intrinsieke waarde van het aandeel aangezien dit wordt gerapporteerd op going concern basis (waarbij deze negatieve waarde in de loop der jaren zal verdwijnen). Deze zaken zouden wel afgerekend moeten worden in geval van een directe verkoop van alle bezittingen.

    EPRA NNNAV is daarmee de beste indicatie van de werkelijke huidige marktwaarde van het eigen vermogen.
  8. forum rang 9 objectief 18 maart 2017 11:34
    Mijn keuze is vooral op ECM gevallen vanwege de lage koers t.o.v. de intrinsieke waarde, daarbij ben ik me bewust dat de bezettingsgraad van 99% niet voor verbetering vatbaar is maar anderzijds is dit goed voor de resultaten.

    Verder is m.i. VastNed een risico met Turkije (kan nog afketsen) en Wereldhave heeft problemen in Finland, terwijl ik Unibail-Rodamco niet wil vanwege de Franse dividendbelasting. Zo maakt ieder zijn eigen afweging.
  9. forum rang 4 junkyard 18 maart 2017 11:51
    Klopt, Vastned is nu wat meer speculatief door de Turkije deal en is nog steeds in transitie met wijzigende strategie, en de kwaliteit van Wereldhave vastgoed is een stuk lager wat een verhoogd risico met zich meebrengt (lagere huren / lagere waarderingen). De franse dividend belasting en transactiebelasting, en de hoge waardering tov intrinsieke waarde is zeker een groot nadeel bij U-R.

    Voor de lange termijn is ECM een prima keuze, door de hoge kwaliteit / bezetting is er meer kans dat huren en waarderingen verhoogd kunnen worden. Een nadeel vind ik de jaarlijkse verwatering van aandelen door nieuwe uitgifte. Daarnaast vind ik de financieringslast van ECM erg hoog (2,7%, maar ook bij nieuwe beleningen aan de hoge kant), is de dividend payout tov directe resultaat erg hoog (onder druk dit jaarlijks te verhogen?), en wordt in Zweden valutarisico gelopen.
  10. [verwijderd] 18 maart 2017 11:53
    Maar dan nog begrijp ik niet dat beleggers verkopen op deze koers. Dan neem je dus verlies want de koers staat op het laagste punt sinds jaren. De enige reden kan zijn dat je op een lagere koers weer zou willen instappen maar ik zie persoonlijk geen reden waarom de koers nog lager zal gaan. De aantrekkende inflatie en rente hebben niet veel invloed. Dankzij deze inflatie kunnen bestaande huren worden verhoogd en volgens mij staan de meeste leningen voor meerdere jaren vast. Maargoed ik hou ze vast want een stijging richting 35 euro op korte termijn zie ik wel gebeuren.
  11. ReadArt 18 maart 2017 13:11
    quote:

    MichaV schreef op 18 maart 2017 11:53:

    Maar dan nog begrijp ik niet dat beleggers verkopen op deze koers. Dan neem je dus verlies want de koers staat op het laagste punt sinds jaren. De enige reden kan zijn dat je op een lagere koers weer zou willen instappen maar ik zie persoonlijk geen reden waarom de koers nog lager zal gaan. De aantrekkende inflatie en rente hebben niet veel invloed. Dankzij deze inflatie kunnen bestaande huren worden verhoogd en volgens mij staan de meeste leningen voor meerdere jaren vast. Maargoed ik hou ze vast want een stijging richting 35 euro op korte termijn zie ik wel gebeuren.
    Vermoedelijk verwachten ze meer winst te maken door hun geld in een ander aandeel te steken. Zoals hierboven al gezegd zijn cyclische bedrijven meer in trek nu de economie aantrekt. Hoewel hogere consumentenbestedingen het voor ECP ook makkelijker maakt om een hoge bezettingsgraad vast te houden en de huren te verhogen.
  12. [verwijderd] 18 maart 2017 13:30
    Begrijp ik allemaal maar vorig jaar rond deze tijd stond de koers rond de 40. In de tussentijd goede resultaten geboekt en vooral in Frankrijk lijkt alles weer rustig. ECP is niet zo groot, zou er dan toch iets spelen? Neem gisteren. In een half uur tijd stijgt de koers 1,0% om daarna alsmaar te dalen. Kijk het de komende weken even aan, niet dat ik verkoop maar misschien nog iets bijkoop. Vind persoonlijk juist riskant om nu in ING of bv. Arcelor in te stappen.
  13. forum rang 4 junkyard 18 maart 2017 13:47
    Alle vastgoedfondsen zijn afgelopen jaar gedaald, vanwege veranderingen in de wereld economie vinden beleggers vastgoedfondsen nu minder interessant. Dit heeft niets te maken met de performance van ECP, dit is over de gehele markt zichtbaar.

    Zoals je zelf aangeeft is ECP niet zo groot, kleine onverklaarbare koersbewegingen gedurende de dag horen bij een klein fonds. Er hoeft maar een beperkt aantal kopers / verkopers actief te zijn om de koers te laten bewegen.

    Beleggen in een vastgoedfonds, en zeker ECP, is meer gericht op de lange termijn "buy and hold" met het periodiek incasseren van dividend (defensief). Dat is in de huidige markt niet zo interessant voor beleggers, vandaar dat velen de overstap hebben gemaakt naar aandelen als Arcelor of ING, fondsen die direct profiteren van economische groei / rente verhogingen.
  14. [verwijderd] 18 maart 2017 18:42
    Maar ECM staat veel lager dan de andere vastgoedfondsen. Laagste in drie jaar tijd met in principe betere resultaten, bijna 8% dividendrendement en een KW-verhouding rond de 8.
    Volgens mij nu wel een heel makkelijke prooi. Denk dat een bod van 40 euro per aandeel al voldoende is...
  15. [verwijderd] 19 maart 2017 09:48
    De verwachting is dat het dividend net als de afgelopen jaren stijgt. Dus richting 8% is goed mogelijk. ECM staat op zijn laagste koers in drie jaar tijd de andere fondsen zeker niet. Het alsmaar vergelijken met andere fondsen is niet helemaal fair. Het gaat mij om dit fonds en de vraag waarom er een tijdje geleden meer voor werd gegeven. Natuurlijk stijgt de rente enz enz maar alles lijkt meer invloed te hebben op ECM. Om dan toch een vergelijking te maken met vastned. Ik zie maar zeer weinig redenen waarom dat fonds beter gewaardeerd zou moeten worden. Maargoed ieder zijn eigen visie.
  16. forum rang 4 junkyard 19 maart 2017 10:29
    Of als de koers verder daalt naar 25 euro, dan hebben we ook een dividend rendement van 8% :) Dividend rendement lijkt mij op basis van het huidige dividend en de huidige koers, mogelijke toekomstige dividend verhogingen (of koersbewegingen) meenemen in dit percentage is nogal speculatief.

    Een vergelijking over de afgelopen 3 jaar (maart 2014 tot maart 2017). Wereldhave -32% (van 60 naar 41 euro, hoog 70), NSI -14% (van 4,40 naar 3,80, hoog 4,60), Vastned -7% (van 36 naar 33,50, hoog 47), Eurocommercial +6% (van 31 naar 33 euro, hoog 43). Ok, baas boven baas, U-R +22% (van 180 naar 220, hoog 260).

    Er is dus geen sprake van dat alleen Eurocommercial daalt. Sterker nog, Eurocommercial doet het redelijk goed t.o.v. deze fondsen. Dit rijtje geeft naar mijn idee ook de kwaliteit van de onderliggende vastgoedfondsen weer qua vastgoed, strategie / visie en management (wat in de huidige koers is verwerkt):
    (1) U-R
    (2) Eurocommercial
    (3) Vastned
    (4) Wereldhave
    NSI past iets minder in dit rijtje aangezien NSI een zware weging van kantoren in de portefeuille heeft.

    Vastned heeft op korte termijn mijn voorkeur vanwege de hoogste korting tov NNNAV, en het positieve effect van afronding Turkije deal (wat nog onzeker is, daarmee meer speculatief).

    Zodra vastgoed meer in trek raakt onder beleggers, zullen al deze fondsen hiervan profiteren.
  17. [verwijderd] 20 maart 2017 16:15
    Nouja ben benieuwd de komende periode. Het lijkt dat vastgoed een beetje opkrabbelt na de flinke daling van de afgelopen maanden. Zoals eerder gemeld vind ik de cyclische aandelen al te duur aan het worden. Zeker gezien de onzekerheid die er is. Dan maar eventueel wat minder rendement maar wel bijna zeker rendement.
246 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links