Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Meedoen met HAL in bouwmaterialen: TABS Holland

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
487 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ... 21 22 23 24 25 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
twinkletown
0
Gelezen in het FD (30-04-18)

Boze franchiser Intergamma opnieuw in de aanval

Het slepende conflict bij Intergamma, het moederbedrijf van klusketens Gamma en Karwei, laait weer op. De Franse Bourrelier Group, een van de grootste franchisenemers van Intergamma, heeft een bijzondere aandeelhoudersvergadering aangevraagd en dreigt met juridische stappen.

Bourrelier - tot voor kort Bricorama geheten - verzet zich tegen de manier waarop Intergamma zijn grootste franchisenemer en aandeelhouder - de Ierse bouwgroep CRH - wil uitkopen. Het Franse doe-het-zelf-bedrijf weigert mee te betalen zolang er geen extra zeggenschap tegenover staat.

Het conflict dreigt Intergamma te splijten. Als de deal doorgaat, valt het bedrijf achter de schermen uiteen in twee ondernemingen: een vennootschap met aandeelhouders die achter het plan staan en een vennootschap van acht dwarsliggers, waaronder Bourrelier.

Rommelig en rumoerig

De ruzie tussen de directie van Intergamma en een deel van de aandeelhouders begon vorig jaar. Intergamma bedacht een plan om de 156 Gamma-filialen en het aandelenbelang van 49,8% van CRH over te nemen. Een minderheid van de franchisers heeft zich daar fel tegen verzet.

De uitkoop van CRH - Project Guinness genaamd - daardoor verloopt rommelig en rumoerig. De belangrijkste tegenstander van het project is Bourrelier Group. De Fransen baten 75 doe-het-zelf-zaken van Gamma en Karwei uit en hebben een belang van 3,4% in Intergamma.

De Intergamma-directie wilde aanvankelijk dat andere franchisers € 140 mln zouden betalen om de winkels en de aandelen van CRH over te nemen. De directie had bedacht dat de aandelen ondergebracht werden in een stichting, die zou worden gecontroleerd door onafhankelijke bestuurders. De bestaande aandeelhouders moesten dus wel betalen, maar kregen daarvoor geen extra aandelen.
Rechter gaf Intergamma gelijk

Bourrelier Group en zeven andere aandeelhouders stapten afgelopen najaar naar de rechter om Project Guinness van tafel te krijgen. In december gaf de Ondernemingskamer Intergamma echter gelijk.

Ruim 92% van de aandeelhouders steunt de directie, maar die kan de opstandige aandeelhouders niet dwingen mee te doen met Project Guinness. De aandeelhouders die wel achter het plan staan, willen zich daarom afsplitsen van de dwarsliggers. Als de uitkoop van CRH rond is, zullen zij een nieuwe vennootschap oprichten. Dat kan al snel het geval zijn, want begin maart liet Intergamma al weten op korte termijn de transactie te willen afronden.

Op de bijzondere aandeelhoudersvergadering van volgende week hoopt Bourrelier antwoord te krijgen op de ongeveer tweehonderd vragen die Intergamma tot nog toe niet zou hebben beantwoord. Ook zullen de Fransen nog eens hun belangrijkste bezwaren aangeven. Zo weigeren zij afstand te doen van kortingen en inkoopbonussen op artikelen die zijn gekocht via de inkoopcentrale van Intergamma. Volgens Bourrelier eist Intergamma 45% of meer van die bonussen op, voor de financiering van Project Guinness.

'Alles om investeringen te beschermen'

'Intergamma schakelt van een pure franchiseorganisatie over naar een gemengd model, waarbij het zelf ook veel winkels gaat uitbaten', stelt een woordvoerder van Bourrelier. 'Dat is een heel ander soort bedrijf dan waarmee wij destijds in zee zijn gegaan.' Hij vreest dat Intergamma nu soms tegenover zijn franchisers komt te staan.

Bourrelier Group houdt 'alle strategische en juridische opties open'. Mocht de bijzondere aandeelhoudersvergadering niet het gewenste resultaat opleveren, dan zal het bedrijf alles doen om 'zijn historische investeringen en de toekomst van zijn winkels te garanderen'.

Intergamma wil niet reageren op de bezwaren van Bourrelier Group.

Jeroen Bos (FD)
benito c.
0
Het interessante voor ons is, dat CRH, eigenaar van groothandelsbedrijf BMN Bouwmaterialen en concurrent van TABS de detailhandel vaarwel zegt en zich gaat concentreren op de groothandel. Mochten er mededingingsproblemen zijn in geval van een grote overname, dan zijn die door de verkoop van het (Inter)Gamma belang in elk geval veel kleiner. CRH is samen met Saint Gobain een belangrijke kandidaat om TABS uiteindelijk over te nemen, mocht HAL dat een goed idee vinden.
DeBrakkeGrond
0
Claim van €100 mln tegen moederbedrijf Gamma en Karwei

Het Franse Bourrelier, eigenaar van 75 Gamma- en Karwei-winkels, eist de kortingen en inkoopbonussen terug die deze franchisegever ten onrechte zou hebben ingehouden.

Bron: FD (22 mei)
robert125
2
quote:

shaai schreef op 28 mei 2018 13:26:


waren er velen op de AvA?
ik heb het helaas gemist

Het was gezellig druk Goede info van de directie.Alles loopt volgens plan. Er zullen met het cash overschot geen grote investeringen gedaan worden, hooguit kleine overnames waar dat zinvol is. Gang van zaken bij Jongeneel kan nog verder verbeteren, daar bleek toch wat achterstallig onderhoud te zijn. De participatievoorziening van de directie eindigt als de directievoorzitter 65 is, dat zal eind 2019 zijn. Dan eindigen dus ook de grote dotaties ten laste van de winst en kan het gepubliceerde resultaat beter de werkelijke gang van zaken weergeven.Tevens is dan de verwachting dat er 6,5% minder aandelen uit zullen staan, die worden dan bij die gelegenheid ingekocht.
twinkletown
0
Bartjens (FD) over Intergamma

Een forse claim

Het is hommeles bij Intergamma. Volgens een opstandige franchisenemer heeft het moederbedrijf van bouwmarkten Gamma en Karwei ten onrechte kortingen en inkoopbonussen ingehouden. De Franse Bourrelier Group, eigenaar van 75 Gamma- en Karweiwinkels, meent dat Intergamma in de periode 2012 tot 2016 €100 mln te veel afgeroomd.

Dat geld moet Intergamma alsnog uitkeren aan de franchisers, eist Bourrelier. De Fransen hebben Intergamma al een ingebrekestelling gestuurd. Kan het doe-het-zelfbedrijf zo'n bedrag opbrengen?

Intergamma staat er volgens het laatste jaarverslag niet slecht voor. De onderneming heeft een nettokaspositie van €64 mln. Dat is niet genoeg om de hele claim van Bourrelier te voldoen. Mochten de Fransen hun zin krijgen - daar moet waarschijnlijk de rechter aan te pas komen - dan zal Intergamma dus geld moeten lenen. En dat kan.

Intergamma heeft vorig jaar zijn laatste plukje langlopende schulden afgelost en heeft dus ruimte om extra kapitaal van de banken te lenen. In de regel mag een onderneming drie keer het brutobedrijfsresultaat (ebitda) lenen. Met een ebitda van €10 mln over 2017, kan Intergamma in theorie €30 mln aantrekken.

Al bij al kan het bedrijf dus €94 mln ophoesten. Die €100 mln lukt niet, tenzij Intergamma pas volgend jaar betaalt. De onderneming maakte in 2017 een nettowinst van €6,0 mln. Als dat dit jaar weer lukt, kunnen ze in 2019 de hele € 100 mln overmaken naar de franchisenemers.

Is dat verstandig? Nee. Er blijft dan geen euro over om te investeren in het bedrijf. En dat is juist hard nodig. De formules Gamma en Karwei zijn de afgelopen jaren sleets geworden. Nu heeft Intergamma de Karwei-formule al bijgestuurd van bouwmarkt naar interieurspecialist, maar er moet nog altijd een boel worden verspijkerd. En snel, want Intergamma is aan de verliezende hand.

Volgens het CBS groeide de omzet van doe-het-zelfwinkels vorig jaar met 7% ten opzichte van 2016. Intergamma wist dat tempo niet bij te houden. Sterker nog: de omzet van Karwei en Gamma bleef vrijwel gelijk.

Als de Fransen - die overigens niet goed liggen bij een aanzienlijk deel van de franchisenemers - hun zin krijgen, is dat slecht nieuws voor Intergamma. Zij zouden zichzelf overigens ook in de voet schieten, omdat ze weliswaar een volle portemonnee krijgen, maar dan nog steeds met sleetse formules zitten. Daarom zullen de meeste franchisers niet van zins zijn hun deel van die € 100 mln op te eisen.

Waarom is Bourrelier dan zo wel gebrand op dat geld? Hebben de Fransen een geheime agenda en gaan ze na het cashen op eigen houtje verder, zonder Intergamma?
Leeser1959
0
Er komen geleidelijk wat meer aandelen in de laat te staan, is volgens mij voor het eerst in lange lange tijd.
robert125
0
Bij CRH gebeurt van alles, dit is een groot mondiaal bouwmaterialenbedrijf en in Nederland eigenaar van de grote concurrent van TABS BMN Bouwmaterialen.
Dit bericht was al van een tijdje geleden:
CRH verkoopt zijn distributietak in USA en wil zich mengen in consolidatie van Europese bouwgroothandel.

De Sunday Times meldt dat CRH zijn Amerikaanse distributietak (America Distribution) voor € 2,2 mrd verkocht aan Beacon Roofing Supply. En dat het bedrijf - volgens CEO Albert Manifold - een rol wil gaan spelen in de consolidatie van de Europese distributie van bouwmaterialen.

Recent(31 mei) is dat plan aangescherpt en worden nu alle strategische opties onderzocht.
We have initiated a strategic review of our Europe Distribution business, focused on improving the margins and returns of the business, as well as exploring other strategic options.
CRH heeft al eerder zijn belang in de Gamma´s verkocht en wil nu ook de andere Doe-het-zelf activiteiten van de hand doen. Wordt spannend wat men met de groothandels wil gaan doen. Deels afstoten of juist verdere consolidatie forceren met het oog op rendementsverbetering?
Leeser1959
0
quote:

robert125 schreef op 20 juni 2018 12:21:


Bij CRH gebeurt van alles, dit is een groot mondiaal bouwmaterialenbedrijf en in Nederland eigenaar van de grote concurrent van TABS BMN Bouwmaterialen.
Dit bericht was al van een tijdje geleden:
CRH verkoopt zijn distributietak in USA en wil zich mengen in consolidatie van Europese bouwgroothandel.

De Sunday Times meldt dat CRH zijn Amerikaanse distributietak (America Distribution) voor € 2,2 mrd verkocht aan Beacon Roofing Supply. En dat het bedrijf - volgens CEO Albert Manifold - een rol wil gaan spelen in de consolidatie van de Europese distributie van bouwmaterialen.

Recent(31 mei) is dat plan aangescherpt en worden nu alle strategische opties onderzocht.
We have initiated a strategic review of our Europe Distribution business, focused on improving the margins and returns of the business, as well as exploring other strategic options.
CRH heeft al eerder zijn belang in de Gamma´s verkocht en wil nu ook de andere Doe-het-zelf activiteiten van de hand doen. Wordt spannend wat men met de groothandels wil gaan doen. Deels afstoten of juist verdere consolidatie forceren met het oog op rendementsverbetering?


De aandelen TABS in elk geval stevig vasthouden, Hal zal in de komende consolidatieronde ook wel van zich laten horen.
paul142
0
Is er op de AvA van TABS Holland nog iets gezegd over een toekomstige beursgang?

Ik denk overigens dat HAL meer geneigd is om TABS Holland te verkopen aan een grotere partij. Wat dat betreft is het jammer dat CRH zich in de toekomst meer op andere segmenten lijkt te gaan concentreren.
robert125
0
quote:

paul142 schreef op 29 juni 2018 17:07:


Is er op de AvA van TABS Holland nog iets gezegd over een toekomstige beursgang?

Ik denk overigens dat HAL meer geneigd is om TABS Holland te verkopen aan een grotere partij. Wat dat betreft is het jammer dat CRH zich in de toekomst meer op andere segmenten lijkt te gaan concentreren.

Er is niet eens opnieuw naar gevraagd omdat het antwoord bekend is. HAL wil op dit moment niet verkopen, men is erg content met de ontwikkelingen. Bovendien zit er nog meer in het vat, zoals eerder in dit draadje aangegeven.
Het is zeker denkbaar dat HAL TABS uiteindelijk zal onderbrengen bij een grotere partij, de naam Saint Gobain wordt ook wel genoemd. Wat CRH betreft is het afwachten waar de strategische keuzes toe zullen leiden, CRH wil ofwel sterker worden in de distributie ofwel deze activiteiten deels verminderen. Het wordt sowieso spannend waar dat alles toe zal leiden. Eén ding is zeker: de markt zal in beweging blijven en dat levert ook mogelijk weer nieuwe kansen op.
Er is nu wat meer aanbod op NPEX, blijkbaar willen mensen ´winst´ nemen. Ik kan me niet in hun situatie verplaatsten, maar in zijn algemeenheid moet je dagelijks beoordelen of je je portefeuille vandaag opnieuw zo zou inrichten, zo je vandaag zou beginnen met beleggen, als die nu is. Als dat niet zo is, moet je verkopen wat je niet meer zou kopen en kopen wat je wel zou willen hebben. Te snel winst nemen en geen verlies willen nemen zijn menselijke maar verkeerde benaderingen. Wat mij betreft is TABS op minder dan 7x de winst, een dividendrendement van ruim 5% en een groeiende markt de komende jaren met stip een koop. Die koers is zo laag vanwege de relatieve onbekendheid, zeer gunstig voor de huidige kopers.
robert125
2
www.irishtimes.com/business/construct...

Interessante aannames voor de evt. verkoop van de Europese distributietak van CRH. Dit moet overigens eerst nog besloten worden, dus het artikel is speculatie. Uitgaande van de genoemde ebita en mogelijke opbrengst kom ik heel grof op een waarde per aandeel TABS van rond de 76,5 euro. Dus 9x de ebita. Nu moet daarbij wel bedacht worden dat CRH in veel Europese landen actief is, ook in landen waar men een minder sterke marktpositie heeft en in landen waar de bouw niet zo goed gaat als in Nederland. De vooruitzichten voor hun Nederlandse dochter BMN zullen dan ook beter zijn dan een dochter in bijv. Frankrijk. Dat zal zich ook vertalen in een hogere prijs voor dochters met betere vooruitzichten en grotere marktposities.
Leeser1959
0
Ieren stappen uit Gamma en Karwei

Gepubliceerd op 18 jul 2018 om 11:04 | Views: 26

ArtikelReacties

inShare

DUBLIN (AFN) - De Ierse bouwmaterialengigant CRH stapt volledig uit klusketens Karwei en Gamma. De voormalig grootaandeelhouder heeft zijn belang verkocht in Intergamma, het moederbedrijf van de bijna vierhonderd doe-het-zelf-winkels in Nederland en België. De deelneming van bijna 50 procent komt in handen van Intergamma zelf.

De franchiseorganisatie wordt door de transactie bovendien eigenaar van de 156 winkelpanden die voorheen door CRH werden uitgebaat. CRH verkocht ook 36 fysieke winkelpanden die het bedrijf in Nederland bezat. Die gaan over naar de Amerikaanse vastgoedinvesteerder W.P. Carey en worden vervolgens verhuurd aan Intergamma.

CRH hield zijn betrokkenheid bij Intergamma al geruime tijd tegen het licht. De belangrijkste overweging om uit de bouwmarktenwinkel te stappen is de complexe eigendomsstructuur van Intergamma. Met de afstoting is alles bij elkaar een bedrag van 510 miljoen euro gemoeid.

twinkletown
0
Met die 510 miljoen EUR kan CRH prima een bod doen op TABS Holland van 75 EUR per aandeel. Is dat geld ook weer goed besteed.
twinkletown
0
COBOUW - nieuws

CRH verkoopt belang in Gamma en Karwei voor 510 miljoen

CRH stapt volledig uit klusketens Karwei en Gamma. De Ierse bouwmaterialengigant heeft zijn belang in Intergamma, het moederbedrijf van de bijna vierhonderd doe-het-zelfwinkels in Nederland en België, voor 510 miljoen euro verkocht.

Dat heeft CRH woensdag bekendgemaakt. Koper van het belang van bijna 50 procent, is Intergamma zelf. De franchiseorganisatie wordt door de transactie eigenaar van de 156 winkelpanden die voorheen door CRH werden uitgebaat.

CRH verkoopt daarnaast 36 fysieke winkelpanden die het bedrijf in Nederland bezat aan W.P. Carey, een Amerikaanse vastgoedinvesteerder. De panden zullen vervolgens weer worden verhuurd aan Intergamma.
Complexe eigendomsstructuur belangrijkste overweging er uit te stappen

CRH hield zijn betrokkenheid bij Intergamma al geruime tijd tegen het licht. De belangrijkste overweging om uit de bouwmarktenwinkel te stappen is de complexe eigendomsstructuur van Intergamma. Met de afstoting is alles bij elkaar een bedrag van 510 miljoen euro gemoeid.

Lang niet alle franchisenemers zijn blij met de overname van het CRH-belang, zo bleek onlangs. Een Frans bedrijf, dat 75 Gamma- en Karwei-winkels bezit, tekende bezwaar aan bij Intergamma, vooral omdat de franchisenemers mee moeten betalen aan de uitkoop van CRH.
HappyOne
0
Sinds kort (dankzij het grote aanbod van afgelopen donderdag) ben ik aandeelhouder in TABS.
Voor mij voelt het een beetje dubbel. Aan de ene kant koop ik echt nooit aandelen die rond hun hoogste stand noteren. Dat gaat dwars tegen mijn beleggingsbeleid in. Aan de andere kant (en dat heeft de doorslag gegeven) is het echt een mooi bedrijf met een erg lage koers winst verhouding. De afgelopen jaren is er veel bereikt op het gebied van synergie en is er een mooi winstgevend bedrijf ontstaan. Conjunctuurgevoelig, dat snap ik, maar met een KW die ongeveer 40% lager is dan die van de bouwers op de beurs.
Dus al met al ben ik toch erg blij met de aankoop!
Leeser1959
0
quote:

HappyOne schreef op 21 juli 2018 09:53:


Sinds kort (dankzij het grote aanbod van afgelopen donderdag) ben ik aandeelhouder in TABS.
Voor mij voelt het een beetje dubbel. Aan de ene kant koop ik echt nooit aandelen die rond hun hoogste stand noteren. Dat gaat dwars tegen mijn beleggingsbeleid in. Aan de andere kant (en dat heeft de doorslag gegeven) is het echt een mooi bedrijf met een erg lage koers winst verhouding. De afgelopen jaren is er veel bereikt op het gebied van synergie en is er een mooi winstgevend bedrijf ontstaan. Conjunctuurgevoelig, dat snap ik, maar met een KW die ongeveer 40% lager is dan die van de bouwers op de beurs.
Dus al met al ben ik toch erg blij met de aankoop!


Succes !!!

Ik bezit ze al langere tijd en overweeg vanwege dezelfde argumentatie waarom jij ze gekocht hebt zelfs bij te kopen.
twinkletown
0
quote:

Leeser1959 schreef op 18 juli 2018 13:06:


Op dit moment genoeg stukken TABS aan de markt.

Het aanbod wordt inderdaad iets ruimer. Ik heb op dit moment een beperkt aantal stukken en overweeg (ook) om bij te kopen.

fbs.npex.nl/web/site/default.aspx?l=N...
487 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ... 21 22 23 24 25 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Indices

AEX 590,22 -0,52%
EUR/USD 1,0836 -0,14%
Germany30^ 12.965,60 -0,53%
Gold spot 1.648,06 -0,67%
LDN100-24h 7.091,97 -0,34%
NY-Nasdaq Composite 9.221,28 -3,71%
US30# 28.036,18 +0,24%

Stijgers

OCI
+7,25%
BAM
+4,75%
Ajax
+2,63%
VIVORY...
+2,43%
Ahold ...
+1,27%

Dalers

Alfen ...
-3,15%
Philip...
-2,25%
Brunel
-2,21%
ICT Group
-2,17%
Fugro
-2,11%

Nieuws Forum Meer»

(28)

robertn op 25 feb 2020 13:08
(3)

Donald de Kwakerd op 25 feb 2020 13:03
(1)

Mick75 op 25 feb 2020 13:03
(3)

Greenrider op 25 feb 2020 12:35
(18)

nstl op 25 feb 2020 12:33

Column Forum Meer»

(164)

retsok op 25 feb 2020 13:17
(2)

Leefloon op 25 feb 2020 12:49
(10)

Snugger op 25 feb 2020 12:30
(37)

Adje789 op 25 feb 2020 11:49
(6)

Snugger op 25 feb 2020 11:42