Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Forum Econocom Group geopend

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
838 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
JdeFL
1
Eigenlijk zit je met een soort dubbel squeeze: marges donderden naar beneden (dat zou nu gestopt moeten zijn), maar ook schulden groeiden explosief (!) in dezelfde periode (17-19), van 185M naar 405M. Ook dit jaar nog.
Leefloon
0
quote:

JdeFL schreef op 9 januari 2020 11:14:

Marge blijkt toch ROP/omzet te zijn.

Eigenlijk, was leasing vroeger het trekpaard (In 2017 nog zowat 60% van de inkomsten).... Vreemd.

Dat hoef je niet verder te zoeken (analistenbijeenkomst, conference call e.d.), want ROP (met voetnoten) is dan het enige relevante uitgesplitste in die (half-)jaarlijkse rapporten.

Een door Chef B gerapporteerde werkelijke groei in 2017 zou de oorzaak kunnen zijn voor die relatieve afname, omdat leasing voor een ICT-onderneming een tamelijk unieke activiteit is, waarbij het kopen van groei lastiger is en de rente ongetwijfeld ook een rol speelt.

Als de synergie (nog) minder wordt, dan mag van mij de leasing naar een 49-51 joint-venture toe. Waarbij de winstverdeling niet 49-51 hoeft te zijn, wanneer de klant van deze joint-venture via Econocom eigenlijk iets te dure hardware verkrijgt. Een specialist kan zich bijvoorbeeld ook beter op een eventuele populariteit van private of kleinschaligere leasing richten, wanneer Econocom daar als ICT-reusje verder weinig aan verdient.

Terzijde: voor de koers en voor de naamsbekendheid van econocom.nl zou een tweede notering, bij Euronext Amsterdam, kunnen helpen. In Nederland zou ik misschien nooit van econocom.nl hebben gehoord. Maar dat zou evengoed kunnen liggen aan een geniale marketing, waarbij ik niet getarget wordt ómdat ik geen target ben.
Leefloon
0
quote:

JdeFL schreef op 9 januari 2020 11:37:

schulden groeiden explosief (!) in dezelfde periode (17-19), van 185M naar 405M. Ook dit jaar nog.

Gelukkig is er op de wereld maar één oceaan, want alleen al de OCEANE was bruto "goed" voor zo'n €200 miljoen euro. Inderdaad het begin van de eerste koersval(len).

Het heeft een reden dat een ROP-verdubbeling exclusief rentelasten en niet per aandeel wordt gepresenteerd, en de koersval ontblootte via de zoon nog meer pijnpunten van ooit opgepoetste cijfers van de telkens verdubbelende vader.

Overigens viel de weggevallen marge in Italië mij mee, meer verloren marge dan verwacht, ten opzichte van de omzet. Met een Italiaanse parasiet zou je kunnen vermoeden dat de Italiaanse marge al tegenviel. Dat die parasiet een marge van 10% voor zijn eigen verhaal verkoopt als 8% bij klanten, en bij Econocom doet alsof 7% in werkelijkheid het maximaal haalbare was (zijn winst is dan het verschil tussen 8% en 7%, en zijn smeermiddel om bij klanten binnen te komen is het verschil tussen 10% en 8%). De verloren business lijkt gelukkig meer op 10% dan op 7%. Het slechtere nieuws is dat de business wegvalt, maar het goede nieuws is dat Italiaanse marges niet al te laag waren.
Leefloon
0
quote:

JdeFL schreef op 9 januari 2020 11:17:

een ROP die amper groeide. Dacht van 124 naar 128M.

De mogelijkheid bestaat dat het nodig werd geacht om een groei van gemiddeld 5,2% te suggereren bij een anders nogal droevig aandeel, net zoals een stoffig en allang vervallen koersdoel van €10,50 bij Balta nodig is om dat nog ergens op te proberen te laten lijken: www.campus.de/buecher-campus-verlag/w...
[verwijderd]
0
De vegetarische pleur die in 2017 massaal werd besteld en verrekend is voornamelijk uitgeleverd in 2018 en 2019 . Hierdoor lijkt het op basis van de cijfers dat ik niets heb gedaan gedurende die laatste 2 jaar terwijl ik net hard heb gewerkt. Dan was 2017 veel rustiger.
Die geconsolideerde balans meet de activiteit niet correct. Niet in 2017; niet in 2018 en niet in 2019. 2020 kan een kentering betekenen. Op voorwaarde dat die fictieve IFRS meeromzet van 345 M van 2017 wel degelijk ingelopen is in 2018 en 2019.
[verwijderd]
1
quote:

Leefloon schreef op 9 januari 2020 11:45:


[...]

Terzijde: voor de koers en voor de naamsbekendheid van econocom.nl zou een tweede notering, bij Euronext Amsterdam, kunnen helpen.


Leefloon, ik wou dit vragen: er worden ook Econocom aandelen verhandeld op alternatieve platforms. Dus niet op Euronext Brussel maar elders. Kan je eens een voorbeeld geven van een dergelijk platform? Dank je.
Leefloon
0
quote:

Chef B schreef op 9 januari 2020 14:27:

Kan je eens een voorbeeld geven van een dergelijk platform?

Dat kan ik, maar ik ga zelf liever geen al te actieve bijdrage leveren aan het promoten van off-topic gegevens waarin sommigen informatie menen te herkennen. Denk aan sprookjes over omzetten, die bij 2x zoveel beursuitbaters in kwantiteit kunnen verdubbelen, en ik ben nog actiever voorstander van centrale markten en tegenstander van parasiterende Aldi-beurzen. Door het Single Order Book van Euronext blijft Euronext (Brussel) de centrale markt wanneer Euronext Amsterdam erbij zou komen voor Econocom, en Euronext heeft een deugdelijke gratis gegevensvoorziening. Aldi-beurzen besparen daarop.

Euronext Parijs noemde ik niet, want daar valt econocom.fr minder op dan een econocom.nl in Nederland. Belgische midcap is ongeveer Nederlandse smallcap, maar in de CAC Small zitten bijvoorbeeld al belachelijk veel ondernemingen. Nog daargelaten dat de Fransen van onherkenbare historische symbols houden, wat de herkenbaarheid van klein grut niet ten goede komt. Daarom:de suggestie van het grotere Euronext Amsterdam als tweede notering, voor de naamsbekendheid en voor de marketing. Ik denk niet dat econocom.nl in Nederland breed bekend is. WDP is een voorbeeld van een aandeel met een dubbele notering.

Ik heb niet de ambitie om idiotie en kennishiaatsprookjes te stoppen, dus via brokers kun je Aldi-beurzen terugvinden. Tradegate Exchange is een Duits beursje waar Belgische aandelen, maar toevallig niet het voor klanten van flatex.nl te onbekende Econocom, worden verhandeld. Vandaag 6615 aandelen AB InBev, en historische gegevens lijken er niet gratis beschikbaar te zijn.

Houd het maar bij Euronext, en houd er rekening dat Euronext serieuze concurrenten heeft. Dé koersen en omzetten van Euronext mag je als leidend beschouwen. Net zoals beurshandel, waarvan de meest snelle URL voor koers- en omzetgegevens de website about:blank is.

Wie sprookjes wil gaan vertellen, zal zo min mogelijk via mij aan 2x zoveel losse flodders komen, en zasl dan zelf moeten zoeken. Zo moeilijk is dat niet. flatex heeft een duidelijke link naar hun beurs, en er zijn wel meer (ogenschijnlijk) "goedkope" brokers die parasiterende Aldi-beurzen gebruiken. Een beursgebouw met service, versus een buitenland computerhok in de EU.

Succes met het zoeken, en nog meer succes met het zoeken van gratis historische gegevens van de gevonden Aldi-beurzen.
Leefloon
0
quote:

Chef B schreef op 9 januari 2020 12:32:

De vegetarische pleur die in 2017 massaal werd besteld en verrekend is voornamelijk uitgeleverd in 2018 en 2019

Dat is een prachtig, ongevraagd voorbeeld van een hierboven bedoeld idioot sprookje, waarbij de genegeerde werkelijkheid geweld wordt gedaan. Fictie. Zinloze bezigheidstherapie is meer jouw hobby dan de mijne, maar ik heb dan ook niets bereid dat nu urenlang moet stoven.

Of geen sprookje, maar een feitelijk al onjuiste als-dan redenering waarbij niet aan de "voorwaarde" (van de als) wordt voldaan. Een Amerikaanse stijl; National Geographic of Seeking Alpha vullen er dagelijks uren zendtijd mee. Jij kunt het echter ook niet helpen dat ik toevallig geen Alpha Seeker ben. Liever een kwak vegetarische pleur dan een if & could.
JdeFL
0
quote:

Leefloon schreef op 9 januari 2020 11:45:


[...]
...
Terzijde: voor de koers en voor de naamsbekendheid van econocom.nl zou een tweede notering, bij Euronext Amsterdam, kunnen helpen. In Nederland zou ik...


Omdat je erop terugkomt...
Niet voor niets spreekt Econocom van BeLux. Zonder Ne... Inderdaad, geen doelgroep.
JdeFL
0
2018, een voetnoot: (1) Adjusted for restatements related to the application of IFRS 15.
Voila, geen hocus pocus, maar aangepaste omzet.
[verwijderd]
0
quote:

JdeFL schreef op 9 januari 2020 15:57:


2018, een voetnoot: (1) Adjusted for restatements related to the application of IFRS 15.
Voila, geen hocus pocus, maar aangepaste omzet.


Precies. Dat zeg ik ook. Het IFRS recept is aangepast .En daardoor zit er een boekhoudkundige bubbel in het geconsolideerde systeem van 345M, waar we ons op verkijken. De lijkjes in de kast zijn het niet. Het is die bubbel die we voelen. En die is van voorbijgaande aard.
Leefloon
0
quote:

JdeFL schreef op 9 januari 2020 15:50:

Niet voor niets spreekt Econocom van BeLux. Zonder Ne... Inderdaad, geen doelgroep.

Maar wel een (waarschijnlijk te onbekende) econocom.nl, i.e. gericht op Nederland. Geen focusland, net zoals Italië. Het is de tweede, commerciële beursnotering die relatief goedkoop is binnen de EU, die via de notering een zakelijke doelgroep kan bereiken, en wat door de grotere financiële markt de koers iets kan steunen. Ik zou vóór stemmen, maar aan de voorwaarden mag worden toegevoegd dat het besluit unaniem moet zijn.

Computerweg 22, Utrecht: ("niemand" die het weet, maar) ze zitten er echt. Oké, vermoedelijk in een bedrijfsverzamelgebouw, vlakbij treinrails. Een operationeel steunpunt? Internationale bestaande klanten daargelaten, verwacht ik dat Econocom daarbuiten nauwelijks bekend is. Daar is iets aan te doen, en ze hoeven daarvoor F.C. Utrecht niet te gaan hoofdsponsoren.
JdeFL
1
www2.deloitte.com/nl/nl/pages/audit/a...

Komt er toch gewoon op neer dat bepaalde omzetten te vroeg geboekt werden, bij afsluiten contract ipv bij levering/uitvoering (ifrs15). En dat vanaf 2018 alles terug helemaal oké is, omdat dan onm. correct geboekt wordt, volgens de nieuwe norm.
En gemiddeld rendement…. allé jongen, waar blijf je het uithalen.... Heb het al gepost, er bestaat een forum waar ze op zoiets kicken.....
Vroeger haalde TMF marges boven 6%, tot 7.3%. En nu met moeite 4%. Je gaat met gemiddeldes niet ver komen...
Leefloon
0
quote:

JdeFL schreef op 9 januari 2020 15:57:

the application of IFRS 15.

Geen complottheorie zonder iets dat "zou kunnen". Helaas delen in werkelijkheid de aandeelhouders niet in de omzet, wordt dezelfde restated-voetnoot niet herhaald bij de ROP of WPA, ging het over marge en niet over omzet, en daalt de winst en dus winstmarge ondanks verschoven omzet alleen maar. Dus een steeds grotere afstand ten opzichte van 5,2% "gemiddelde marge", ondanks meer omzet.

Misschien is het een idee om Econocom er in een open brief aan De Tijd op te wijzen dat de gevonden lijken niet bestaan, en dat het er eigenlijk heel erg goed gaat?
[verwijderd]
0
Een vader steekt het huis niet vol lijken om het dan aan zijn zoon te verkopen.

En heel erg goed zal het dan wel niet gaan.
Maar 1.6% organische groei in de eerste 9 maanden. Laat dat toch maar eens goed bezinken. Ik geef toe, ik heb even moeten zoeken en ben god weet waar uitgekomen. Maar het is echt wel een onrealistisch cijfer. Het kan niet. Kan iemand op een nieuwjaarsfeestje van Econocom binnendringen? Eens de sfeer snuiven.

Ik voel me kiplekker.
Steek ik een thermometer in mijn mond.
40 graden verdorie.
1)Ik moet dringend naar de spoed.
2)Ik moet dringend die thermometer laten nakijken?
Leefloon
1
quote:

Leefloon schreef op 9 januari 2020 15:34:

Zinloze bezigheidstherapie is meer jouw hobby dan de mijne, maar ik heb dan ook niets bereid dat nu urenlang moet stoven.

3) Stop voortaan geen in gebruik zijnde vleesthermometer in je mond, en stop die na oraal gebruik ook niet meer terug in het halfgare stoofvlees.
4) Ga op het oordeel van gevestigde medisch deskundigen af.
5) Zie anders het eerdere linkje naar alternatieve therapieën.

Kortom: je zou dezelfde moeite ook eens kunnen steken in het uitzoeken van hoe iets wél werkt. De reputatie van Econocom wordt van virtuele hypotheses in ieder geval niet beter. Dan kun je het beter de grond in boren, wegens een (oncontroleerbaar of louter subjectief) slecht technisch plaatje of zo, en hopen op woedende tegenreacties...
[verwijderd]
0
Het is enkel het hocus-pocus van mijn betoog dat overblijft.
Niet het IFRS-recept waarnaar ik evengoed verwijs en dat kan aantonen dat ik de aanpassing begrijp.
Niet het recept-concept waarmee ik evengoed kon tonen te begrijpen dat IFRS kookboekboekhouden is.
Niet de link tussen IFRS en de crisis 2008.

JdeF zegt En gemiddeld rendement…. allé jongen, waar blijf je het uithalen...
Ik sprak nooit over gemiddeld rendement.
Ik sprak over gemiddelde organische groei van de laatste 3 jaar. 5,2%. ((11,2 + 2,7 + 1,6)/3)
Als dat echt zo verkeerd is.
Ik wil niemand woedend maken.
Ik zal proberen weg te blijven.
JdeFL
0
Een beetje telwerk levert dit op. Schattingen (op basis van beschikbare cijfers) voor 2019.
Omzet 2765M, ROP marge 4.4%, ROP dan 121.7M (net onder de beloofde 128M), financiële lasten 20.6M, nettoW 49.4M, per aandeel 0.201€, KW 11.2.
Niks spectaculairs, vrij correct gewaardeerd. Geen groeiaandeel, die status is het kwijt.
Stijgende financiële lasten (-4.5M), Italiaanse put (-7M?), hogere verkoopinspanningen en gerealiseerde kostenbesparingen houden mekaar zowat in evenwicht.
Leefloon
0
quote:

Chef B schreef op 9 januari 2020 19:54:

Als dat echt zo verkeerd is.

Whatever. Je steekt zelf veel moeite in iets, inclusief tabellen met cijfers, en gaat dan daarmee fictie schrijven. Verwijst iemand naar een inhoudelijk interessante beurssite waar Econocom óók wordt verhandeld, dan vind ik het risico iets te groot dat het binnenkort gaat over dat Econocom op een BAVA van Econocom stemt voor de overname van Econocom door Econocom.

Had je expres een foutje gemaakt in die tabellen, dan had ik die niet gezien. Dat ik het kijken naar een trein, waarvan de kans bijna 100% is dat deze binnen de kortste keren ontspoort.

Daar is bijvoorbeeld Seeking Alpha een veel "beter" platform voor. Die kunnen je zelfs betalen voor Amerikaans, bombastisch als-dan tromgeroffel dat niet té ridicuul is, en hebben minder interesse Ze zijn er dol op gekruide maaltijden.

Om vergelijkbare redenen lees ik SA "nooit". Teveel hedge fund managers, die iets selectief en uitgebreid in de verf zetten voor hun inkomsten, om vervolgens als diepe specialist niet eens te weten op welke beurs het aandeel wordt verhandeld. Om er te publiceren moet je wel van de Amerikaanse schrijfstijl houden, inclusief als-dan fictie. En je treft er meer fans/slachtoffers, die allang blij zijn dat iemand ononderbouwd €3,50 noemt

Eén ongevraagde verduidelijing: ik had het rond de vegetarische pleur over de belangen van de eigenaar van het restaurant, en zat dus niet in een omzettunnel. Je kunt in 2017 de omzet stimuleren door een fles wijn van 500 euro voor 500 euro te verkopen, maar on-topic was het belang vooral de winst. Winstmarge.

Tijdsverspilling of nutteloze bezigheidstherapie of niet, er zijn ergere gevallen van mensen die met halve waarheden hele fictie gaan schrijven. Nu is het vooral de tevergeefse moeite die opvalt, en de geringe echte belangstelling voor de fictionele romans. Ik had graag gewoon een beurs genoemd, maar niet wanneer een gezellige stamgast net iets teveel op heeft en opeens eigen verhalen gaat vertellen op basis van waar anderen een minder fictief gesprek over voeren.

Bij SA, echt een tip voor auteurs van interessant lijkende fictie, kun je je overigens beter op grotere noteringen richten, want Econocom is niet Amerikaans genoeg en trekt ook te weinig aandacht om uitbetaald te krijgen. BUD is een betere keuze. Ik vrees dat "kok" er niet tussen de beroepenlijst staat, maar degradeer dan naar zo'n toch al altijd met Sjef aangesproken "hedge fund manager" of zo.
Leefloon
1
Ik verwacht een iets hogere ROP, en de nettowinst zal dezelfde voetnoten hebben als de ROP. Een iets hogere ROP, desnoods geforceerd, omdat de 128 op 24 oktober is bevestigd ("guidance confirmed"). Indicatief tussen 125 en 130. De 128 werd immers niet de onderkant van een vork.

Er is wel wat potentieel, maar 31 december was al onhandig voor wedstrijdjaar 2020. In elk geval illustreren de cijfers, ROP 127,5 of niet, waarom ik €3,10 van ING als "niet pessimistisch" bestempelde. Er moet vrij veel ietsjes beter om zo'n koers een gezonde, normale koers te noemen, met een opwaarts potentieel van maximaal nog eens 15%.

Gokken op een meevaller "kan", want in de lage K/W-met-voetnoten lijkt angst te zitten. Eerst zien, en dan geloven. Een meevaller kan zijn dat er nog een onderdeel verkocht is, om iets relatief kleins te noemen zonder de ROP-marge richting 4,61% (127,5) te redeneren.

Boekjaar 2020 telt ook, wanneer kostenbesparingen gunstig zijn en investeringen in de verkoop blijven renderen. Ik hoop op een wezenlijke afwaardering van goodwill, want dat vind ik gezond(er), en zie t.o.v. een conservatieve redenering enig potentieel. Met voetnoten.
838 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Econocom Group Meer »

Koers 2,762   Verschil -0,01 (-0,29%)
Laag 2,752   Volume 105.304
Hoog 2,810   Gem. Volume 175.590
21 feb 2020 17:35
label premium

Mist rond vertrek co-CEO Econocom

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Inloggen Ontdek Premium