Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Europa, Euro, Brexit, etc.

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
1.890 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 ... 91 92 93 94 95 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
DeZwarteRidder
0
'Veel interesse in Nederland door Brexit'
14 min geleden

DEN HAAG - Zeker circa honderd buitenlandse bedrijven overwegen naar Nederland te verhuizen vanwege de Brexit. Dat zou ons land zo'n 5000 tot 10.000 nieuwe banen kunnen opleveren.

Dat heeft de voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Hans de Boer donderdag gezegd in een gesprek met de NOS.

Vooral voor financiële ondernemingen is het interessant om het Verenigd Koninkrijk te verlaten, sinds de Britten ervoor hebben gekozen uit de Europese Unie te stappen. "Ze willen weg uit Groot-Brittannië, niet alleen vanwege de brexit, maar vooral ook omdat het steeds duidelijker wordt dat het proces meerdere jaren van grote onzekerheid gaat geven," verklaart De Boer.

Hij baseert zijn schatting op de internationale contacten van de bedrijvenlobby. "En dan hebben we het niet over die buitenlandse bedrijven die hier al zitten, en vanwege de Brexit hun aanwezigheid willen uitbreiden", aldus de VNO-NCW-preses.

De aankomende verkiezingen in Nederland kunnen nog wel roet in het eten gooien. Volgens De Boer is nu sprake van "ijzersterke troefkaarten" als het gaat om vestigingsklimaat. Maar: "Nederland moet zijn scoringskansen nog wel verzilveren."

De bedrijven letten onder meer sterk op wat de politiek straks doet met de winstbelasting en de regeling voor expats. "Gaat de winstbelasting meer in de richting van bijvoorbeeld Ierland? Of gaat ze juist omhoog?" Dat zijn volgens de werkgeversvoorman vragen die de ondernemingen met interesse in Nederland eerst beantwoord willen zien.
morgen1
0
Brussel: Hypotheekschuld ontwricht economie
Vandaag, 13:27
BRUSSEL - Nederland moet de hypotheekrenteaftrek aanpakken en het pensioenstelsel hervormen, om de economie weer in balans te krijgen. Dat schrijft de Europese Commissie in haar jaarlijkse analyse van de Europese economieën.

Door de gestegen huizenprijzen zijn de hypotheekschulden van Nederlandse huishoudens gestegen, aldus Brussel. Mede daardoor is volgens de Commissie de Nederlandse economie uit evenwicht. Die constatering deed de EU de afgelopen jaren overigens vaker.


Ook over de arbeidsmarkt is Brussel bezorgd. Hoewel de werkloosheid afneemt, zijn er nog altijd signalen dat de nieuwe banen voor een groot deel bestaan uit tijdelijke contracten. En de verbetering van toegang van zzp’ers tot de sociale zekerheid is nog onvoldoende van de grond gekomen.

Nederland moet medio april een antwoord hebben geformuleerd op de zorgpunten.
DeZwarteRidder
0
Groot vrijhandelsverdrag uit 2013 treedt in werking

Gepubliceerd: 22 februari 2017 21:28 Laatste update: 22 februari 2017 22:48

Het grote wereldwijde vrijhandelsverdrag dat in 2013 werd gesloten bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) kan eindelijk in werking treden. Met de ratificatie van de overeenkomst door Tsjaad, Jordanië, Oman en Rwanda is het akkoord nu door meer dan de vereiste 110 landen bekrachtigd, meldt de WTO woensdag.

Het gaat om het eerste belangrijke mondiale handelsverdrag in meer dan twee decennia. De destijds op Bali gemaakte afspraken moeten vooral zorgen voor het versoepelen van douaneprocedures om de wereldhandel te bevorderen.

Ook moeten er voedselprogramma’s voor arme landen mee worden veiliggesteld. Het akkoord zou de wereldeconomie ruim een biljoen dollar kunnen opleveren. Naar schatting zorgt de deal wereldwijd bovendien voor 20 miljoen nieuwe banen, waarvan het merendeel in ontwikkelingslanden.
Ploumen

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) spreekt van het belangrijkste multilaterale akkoord dat sinds de oprichting van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in 1995 is gesloten.

"Kleine ondernemers in ontwikkelingslanden hoeven straks niet meer uren te wachten of moeilijke vergunningsaanvragen in te vullen om hun goederen in een buurland te verhandelen. Boeren hoeven niet meer bang te zijn dat hun waar bederft voordat het de grens over kan. De handel tussen deze landen zal toenemen en de hele bevolking zal daarvan profiteren", aldus Ploumen.
Door: ANP
DeZwarteRidder
0
Juncker wil geen harde grens tussen Ieren
4 min geleden

BRUSSEL - De grens tussen Ierland en Noord-Ierland moet na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zo open mogelijk blijven. Dat zei Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, donderdag na een ontmoeting met de Ierse premier Enda Kenny in Brussel. Ook Kenny heeft geen behoefte aan een harde grens. „En die komt er ook niet.”

Juncker zei de gevolgen van de Brexit voor de Ieren zo beperkt mogelijk te willen houden. Hij beloofde nauwe samenwerking met Ierland tijdens de onderhandelingen met de Britten. Zijn onderhandelaar Michel Barnier was aanwezig bij het gesprek.

De Britse premier Theresa May sprak zich eerder ook al uit tegen een echte grens met de belangrijke Ierse handelspartner. Van de Noord-Ieren stemde vorig jaar een meerderheid tegen het vertrek uit de EU.

Het Goede Vrijdagakkoord uit 1998 mag geen schade oplopen, betoogde Kenny verder. Dat akkoord betekende het einde van het bloedige conflict in Noord-Ierland en houdt de optie voor Noord-Ieren open om zich aan te sluiten bij Ierland.
DeZwarteRidder
0
Polen verwacht 200.000 Polen terug na Brexit
1 uur geleden

WARSCHAU - Tussen de 100.000 en 200.000 Polen die nu in Groot-Brittannië wonen, keren mogelijk terug naar huis als Groot-Brittannië de Europese Unie verlaat. Die verwachting sprak de Poolse regering maandag uit.

Polen zijn nu als EU-burger nog vrij om te reizen naar Groot-Brittannië en daar te werken. In het land wonen volgens Britse schattingen ruim 900.000 Polen.

Bij de terugkeer naar hun vaderland speelt overigens niet alleen de Brexit een rol, aldus de Poolse regering na vragen uit het parlement. Ook de verbeterde economische situatie in het midden-Europese land zou velen ertoe aanzetten voor een terugreis te kiezen.
DeZwarteRidder
0
Utrecht bij meest competitieve regio's Europa
Vandaag, 12:43

BRUSSEL - Utrecht is wederom hoog geëindigd op een lijstje van de meest competitieve regio's van Europa. De provincie heeft wel zijn eerste plaats moeten afstaan aan Londen, dat bij de vorige editie in 2013 nog op de tweede plek belandde.

De Europese Commissie beoordeelt sinds 2010 elke drie jaar welke gebieden het beste scoren op tal van thema's die belangrijk zijn voor de economie, zoals infrastructuur en innovatie. Utrecht is ditmaal op een gedeelde tweede plaats geëindigd, samen met het Britse Berkshire, Buckinghamshire en Oxfordshire.

Concurrentiekracht

In de top 10 van 2016 komen verder geen andere Nederlandse regio's voor. Daarmee doet ons land het wat concurrentiekracht betreft ietsje minder dan drie jaar terug. Nederland behoort samen met het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Denemarken en Zweden niettemin nog altijd tot de best scorende landen in de EU.

De minst competitieve regio's bevinden zich voornamelijk in Roemenië, Bulgarije, Griekenland en Zuid-Italië. Helemaal onderaan de lijst staat het Zuid-Amerikaanse Frans-Guyana, dat ook als een EU-regio wordt beschouwd.
DeZwarteRidder
0
Hogerhuis steekt spaakje in wiel

Nederlaag voor May: timing Brexit in gevaar
11 min geleden

LONDEN - De Britse regering moet de rechten van EU-buitenlanders in het land na een Brexit garanderen. Dat is de mening van het Britse Hogerhuis. Een meerderheid stemde woensdagavond in met een amendement op de wetgeving (artikel 50) die de aftrap moet geven voor het vertrek van de Britten uit de EU.

Het House of Lords nam met 358 tegen 256 stemmen het amendement aan. Dat is een tegenvaller voor May, die had gehoopt haar plan ongewijzigd door het parlement te loodsen. De regering had zich in bochten gewrongen om de nederlaag in het Hogerhuis te voorkomen, maar dat bleek niet genoeg om de eigenzinnige heren en dames van het Hogerhuis te vermurwen.

Nu moet het Lagerhuis zich over de Hogerhuis-voorstellen uitspreken. Bij een impasse heeft een meerderheid van het Hogerhuis al aangegeven het hoofd in de schoot te werpen. De timing voor het opstarten van de Brexit-onderhandelingen dreigt nu in gevaar te komen.
DeZwarteRidder
0
'Nederlandse bedrijven bevreesd voor brexit'
2 uur geleden

DEN HAAG - Veel Nederlandse bedrijven die actief zijn in Groot-Brittannië vrezen de gevolgen van de brexit. Ze voorzien complexere douaneprocedures als de Britten daadwerkelijk uit de EU zijn vertrokken en meer administratieve rompslomp, stelde ondernemersvereniging Evofenedex donderdag op basis van eigen onderzoek.

Daaruit blijkt dat een kwart van de bedrijven die importeren uit of exporteren naar het Verenigd Koninkrijk nu al hinder ondervindt van de brexit. Dit komt doordat hun Britse partners beslissingen en investeringen uitstellen. Op termijn voorziet bijna driekwart van de ruim honderd ondervraagde ondernemingen moeilijke douaneprocedures, terwijl bijna de helft hogere invoerrechten voorziet.

De bedrijven hopen dat er ook na de onderhandelingen over het vertrek van de Britten uit de EU sprake is van een gelijk speelveld, met eenvoudige douaneregels en efficiënte goederenstromen. Het Verenigd Koninkrijk is de derde handelspartner van Nederland, en is daarmee volgens Evofenedex goed voor zo'n 300.000 banen.
DeZwarteRidder
0
‘Doormodderen is prima strategie voor Europa’
40 min geleden Martin Visser

Met doormodderen in de Europese Unie is helemaal niks mis. Problemen met Griekenland en banken worden stapje voor stapje opgelost en dat werkt politiek gezien gewoon het beste.

Dat zegt Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën en voorzitter van de eurogroep, in een gesprek met financieel-economische journalisten. “Ik vind doormodderen helemaal niet erg, dat is wat politici doen. Zolang je maar voortmoddert in de goede richting, ben je goed bezig.”

Dijsselbloem staat erg nuchter in de discussie over de toekomst van de Europese Unie. Hij sprak geen voorkeur uit voor de vijf scenario’s die voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie woensdag presenteerde voor de EU.

“Ik ben dol op grote gebaren. Het zou vast sommige problemen oplossen, maar ook onmiddellijk weer nieuwe problemen creëren.” Dijsselbloem wil een zesde scenario aan die van Juncker toevoegen: “Ik heb één scenario gemist, namelijk ‘let’s finish what we started with’.”

Dijsselbloem wil dat de EU de bankenunie afmaakt en de Europese buitengrenzen bewaakt. Aan weidse vergezichten heeft hij geen behoefte.

Eind maart komen de Europese regeringsleiders in Rome bijeen om over de toekomst van de EU na te denken. De aanleiding daarvoor is de aanstaande Brexit.

Dijsselbloem erkent dat het doormodderen met de Griekse crisis slecht kan zijn voor de euro. “Het aanhoudende gezeur over Griekenland is schadelijk voor de beeldvorming van de eurozone. Griekenland blijft het beeld domineren.”
DeZwarteRidder
0
FD.nl

Dure frank mergelt Zwitserse groei uit

De Zwitserse economie is in het derde en vierde kwartaal van 2016 met maar 0,1% gegroeid. Een van de boosdoeners is de Zwitserse frank, die 4% in waarde toenam.
DeZwarteRidder
0
Kredietrecord uit Brussel naar Nederland
Gisteren, 16:45 Ruben Eg

DEN HAAG - Europa heeft vorig jaar voor een recordbedrag geïnvesteerd in Nederland. De Europese Investeringsbank (EIB) verstrekte voor €2,56 miljard leningen aan Nederlandse bedrijven.

Dit is €48 miljoen meer dan de EIB in 2015 aan financieringen verstrekte aan Nederland. De €2,56 miljard aan EIB-investeringen leverde Nederland een investeringimpuls van ongeveer €7,5 miljard op, aldus vicepresident Pim van Ballekom. De EIB zegt dat naast midcapbedrijven, ook steeds meer ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf en startups de weg naar de Europese gelden met lage rente vinden.

Leningen

De in Luxemburg gevestigde Europese Investeringsbank is eigendom van de 28 lidstaten van de Europese Unie. Het is de grootste internationale publieke bank ter wereld. De groei aan leningen kwam onder meer door de uitbreidingen van het aantal sectoren waar de EIB in 2016 kredieten aan verstrekte. Het gaat om woningbouwverenigingen, ov-bedrijven en innovatiebedrijven. Zo leende de RET €120 miljoen voor nieuwe trams. De Rotterdamse stadsvervoerder zegt hiermee de komende 30 jaar steeds €3 miljoen per jaar aan rente te besparen.

Op Schiphol sloot de EIB donderdag een kredietverlening af voor een nieuwe terminal op de luchthaven. Vervolgens werd in Den Haag een overeenkomst ondertekend met NIBC voor een Europese garantie van een €0,5 miljard aan leningen aan innovatieve midcaps.
DeZwarteRidder
0
Britten ’niet verplicht’ om Brexit te betalen
43 min geleden

LONDEN - Het Verenigd Koninkrijk kan zonder een penny te betalen uit de Europese Unie stappen. Volgens een rapport van het Britse Hogerhuis is er geen enkele wettelijke verplichting om financiële toezeggingen van de vroegere premier Cameron na te komen, melden Britse media.

Maar het is verstandig om dat in elk geval voor een deel wel te doen, als Groot-Brittannië na de scheiding met de voormalige EU-partners nog door een deur wil en toegang tot de Europese markt wil behouden.

Onderhandelen

De onderhandelingen met de EU over de uittreding van Groot-Brittannië beginnen als de Britse regering formeel een beroep heeft gedaan op Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon. Premier Theresa May heeft dit voor het einde van deze maand aangekondigd.

Europese politici hebben als prijs voor de Brexit bedragen genoemd van 55 miljard tot 60 miljard euro. Het betreft onder meer de Britse bijdragen aan de pensioenfondsen voor Europese ambtenaren, infrastructuurprojecten en de onttakeling van kerncentrales.
mjmj
0
Dit rapport heeft vooralsnog geen juridische status. Het is de vraag of de argumenten die worden gebruikt rechtsgeldig zijn. Onderschat Britten nooit als het om publieke beïnvloeding gaat.
Het artikel is feitelijk nep nieuws omdat de status van de beweringen onvoldoende wordt toegelicht en de journalist suggereert dat het gestelde "waar" is.
mjmj
0
quote:

mjmj schreef op 4 maart 2017 12:21:


Dit rapport heeft vooralsnog geen juridische status. Het is de vraag of de argumenten die worden gebruikt rechtsgeldig zijn. Onderschat Britten nooit als het om publieke beïnvloeding gaat. Als iets uit "Londen" of het "hogerhuis" komt wil niet zeggen dat het juridisch gezien steekhoudend is.

Het artikel is feitelijk nep nieuws omdat de status van de beweringen onvoldoende wordt toegelicht en de journalist suggereert dat het gestelde objectief en "waar" is.
mjmj
0
“This is simply what the UK owes. If you buy a pint in a bar, you have to pay for it even if you don’t drink it.”


www.theguardian.com/politics/2017/mar...
DeZwarteRidder
0
Nederland scoort met octrooien
31 min geleden Onze Correspondent

BRUSSEL - Nederlandse bedrijven is in 2016 een recordaantal octrooien toegekend. Het aantal verleende octrooien steeg met bijna 40 procent ten opzichte van een jaar eerder tot 2784. Dat blijkt uit cijfers van het Europees Octrooibureau (EOB).

Waar het aantal toegekende octrooien fors steeg, is het aantal aanvragen opmerkelijk genoeg iets gezakt (3,6%). Volgens het EOB is dit toe te schrijven aan het sterk gedaalde aantal aanvragen door de Nederlandse biotechnologie.

Philips is de Nederlandse nummer één octrooiaanvrager met 2568 verzoeken. In totaal is Nederland de nummer vier van Europa en nummer zeven van de wereld.

Absolute top

Als wordt gekeken naar het aantal octrooiaanvragen per inwoner dan behoort Nederland ook tot de absolute top. Na Zwitserland (892 aanvragen per miljoen inwoners), staat Nederland op plek twee met 405 aanvragen per miljoen inwoners. Vorig jaar bezetten we nog plek drie. Zweden en Denemarken complementeren de top vier.

In totaal ontving het EOB 160.000 Europese octrooiaanvragen in 2016, gelijk aan het recordaantal van 2015. Er was een sterke groei in aanvragen uit China (+24,8%) en uit Zuid-Korea (+6.5%), een daling in aanvragen uit de Verenigde Staten (-5.9%) en uit Japan (-1.9%), terwijl het aandeel van de 38 EOB-lidstaten zo goed als stabiel bleef (-0,2%).

’Europa blijft vooruitlopen’

De top 10 van landen waar de meeste aanvragen vandaan kwamen, bestaat uit de Verenigde Staten, Duitsland, Japan, Frankrijk, Zwitserland, China, Nederland, Zuid-Korea, Verenigd Koninkrijk en Italië.

EOB president Benoît Battistelli is tevreden. Volgens hem bevestigen de resultaten de aantrekkingskracht van Europa. „In een snel veranderende wereld – zowel politiek als economisch – willen bedrijven uit de hele wereld hun octrooien blijven beschermen in Europa. Ondanks de indrukwekkende groei van het aantal aanvragen uit Azië, blijven Europese bedrijven vooroplopen als het gaat om innovatie en economische groei in hun thuismarkten.”

DeZwarteRidder
0
Fraudedienst EU wil 2 miljard van Britten
14 min geleden

BRUSSEL - Het Verenigd Koninkrijk heeft jarenlang te lage importheffingen gevraagd voor kleding en schoenen uit China. OLAF, de fraudedienst van de EU, heeft dat vastgesteld en vraagt de Europese Commissie bijna 2 miljard euro aan gederfde douane-inkomsten bij de Britten te innen.

De Britten lieten criminele netwerken tussen 2013 en 2016 ondanks waarschuwingen hun gang gaan. Zo werden damesbroeken fictief gewaardeerd op 91 cent per kilo, terwijl alleen de marktprijs van katoen al 1,44 euro per kilo was.

De grootschalige importfraude met valse facturen is nog altijd niet gestopt en groeit zelfs, liet OLAF woensdag weten. Andere landen troffen wel maatregelen.

De spullen werden verhandeld naar de zwarte markt in EU-landen als Duitsland, Spanje, Frankrijk en Italië. Die zijn door de te lage prijzen 3,2 miljard euro aan btw-inkomsten misgelopen, berekende het fraudebureau. Om dit te voorkomen zijn maatregelen voorgesteld.
1.890 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 ... 91 92 93 94 95 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Markt vandaag

Wall Street stevig omlaag op virusvrees

21 feb De aandelenbeurzen in New York stonden vrijdag halverwege de handelsdag stevig in de min. Het sentiment wer...

  Indices

  AEX 617,33 0,00%
  EUR/USD 1,0820 -0,09%
  Germany30^ 13.493,90 -0,63%
  Gold spot 1.663,84 +1,24%
  LDN100-24h 7.278,98 -1,38%
  NY-Nasdaq Composite 9.576,59 -1,79%
  US30# 28.599,43 -1,37%

  Stijgers

  AALBER...
  0,00%
  ABN AM...
  0,00%
  Accell
  0,00%
  Accsys
  0,00%
  Acomo
  0,00%

  Dalers

  AALBER...
  0,00%
  ABN AM...
  0,00%
  Accell
  0,00%
  Accsys
  0,00%
  Acomo
  0,00%

  Nieuws Forum Meer»

  (5)

  Kaviaar op 24 feb 2020 07:43
  (22)

  Beursflip op 24 feb 2020 07:42
  (51)

  Kaviaar op 24 feb 2020 07:37
  (31)

  esprit se op 24 feb 2020 01:13
  (14)

  Erny op 23 feb 2020 22:07

  Column Forum Meer»

  (499)

  Vidoque op 24 feb 2020 07:42
  (5)

  Arie40 op 24 feb 2020 07:28
  (12)

  RolfRr op 23 feb 2020 13:23
  (36)

  Cézan op 23 feb 2020 09:08
  (44)

  Little Dagobert op 22 feb 2020 23:53