Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wat na het gepruts van Ascher met de arbeidsmarkt? Advies WRR.

115 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 februari 2017 22:22
    Flexwerk Maak flexibel werk duurder en vast werk goedkoper.

    Dat adviseert de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Want te veel flexibilisering leidt tot nieuwe kwetsbare groepen die in grote onzekerheid leven over hun inkomen.

    Teruggaan naar de arbeidsmarkt van vroeger is niet mogelijk en niet wenselijk, schrijft de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in het rapport 'Voor de zekerheid' dat vandaag is verschenen. Maar de overheid kan met nieuwe wetgeving de verschillen tussen vaste werknemers en flexibele krachten wel verminderen. 

    En bedrijven kunnen dat ook, als ze wat vaker in hun personeelsbeleid het goede voorbeeld geven in plaats van de randen van de wet opzoeken. Nu is tijdelijk werk nog zelden 'een opstapje naar vast werk', merkt de WRR op. In 1999 kreeg nog 43 procent van de tijdelijke krachten een vast contract na een jaar, in 2013 was dat maar 12 procent. 
    Diverse maatregelen
     
    Linksom of rechtsom moet flexibel werk duurder worden.
    Vaak doen tijdelijke contractanten min of meer hetzelfde werk dan hun collega's in vaste dienst, vindt de Raad. Daarom moet het sociale zekerheidsstelsel ook voor hen gelden. In het rapport worden een aantal maatregelen voorgesteld. Zoals voor iedereen die werkt een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering en/of een verplichte pensioenopbouw. 

    Of er kunnen afspraken komen over minimumtarieven voor flexibel personeel, waardoor de flexwerkers zelf kunnen sparen voor hun oude dag of zichzelf verzekeren tegen ziekte. Het adviesorgaan oppert dat ondernemers ook aan tijdelijk werkenden een transitievergoeding moeten betalen als ze het bedrijf verlaten. Of beloon werkgevers die veel vaste contracten aanbieden met lagere premies. 

    Een andere mogelijkheid die de WRR oppert is de sociale zekerheid te personaliseren: een persoonlijke spaarrekening voor iedereen die aan te spreken is bij werkloosheid, een scholingstekort, ziekte of ouderdom. Ook een optie is om in te zetten op  een 'basisverzorgingsstaat' waarin iedereen verplicht meedoet aan basale vormen van sociale zekerheid. Daar bovenop kunnen mensen zich zelf verder verzekeren.

    Al deze opties verdienen verdere uitwerking, meldt de WRR. Want linksom of rechtsom moet flexibel werk duurder worden, zodat het voor de werkgever minder aantrekkelijk is om op personeel te bezuinigen door vaste krachten te weren. Anders ontstaat er een te grote groep die in te grote financiële onzekerheid leeft. Dat heeft weer allerlei gevolgen voor de gezondheid voor mensen en voor de economie in zijn geheel.
    Europees kampioen flexwerken" Groet, Jonas
  2. [verwijderd] 7 februari 2017 22:38

    Mijn commentaar om te beginnen:

    1. Als ondernemers ertegen aan lopen dat vaste krachten aannemen te duur is vanwege mogelijke ziekenkosten dan breng je dat naar collectieve kosten dan maar minder buitenlanderuitgaven zoals de miljarden voor gelukszoekers en aan corrupte regiems.

    2. Afspraken over minimumtarieven? Typisch een oplossing die er naast schiet en vanachter het bureau bedacht zonder realiteitsbesef.

    Niet te controleren in samenhang met het daadwerkelijk gewerkte aantal uren en zeker in geval van tijdelijke contracten waarbij de werkgever de seizoenarbeiders er via niet verlenging van de contracten ze er zo uitschopt.

    3. Het wondermiddel: persoonlijke spaarrekening "Een andere mogelijkheid die de WRR oppert is de sociale zekerheid te personaliseren: een persoonlijke spaarrekening voor iedereen die aan te spreken is bij werkloosheid, een scholingstekort, ziekte of ouderdom".

    Die persoonlijke spaarrekening zal nu net voor die groep veelal jonge flexies niet al te hoog zijn.

    4. Waarom geen hard voorstel van geen sociale zekerheid voor buitenlanders die hier even een aantal jaren langskomen? Politieke correctheid wieder?

    Groet, Jonas
  3. [verwijderd] 8 februari 2017 10:00
    (*) twee jaar maximum regel per direkt afschaffen

    (*) ziektekosten niet langer ten laste van werkgever, maximaal paar weken

    (*) ontslag veel makkelijker/goedkoper maken

    (*) eventueel ook een ontslagvergoeding bij einde flexcontract

    (*) eens heel goed kijken naar juist de semi-overheids instellingen waar veel gewerkt wordt met flexcontracten (onderwijs, welzijn, zorg)
  4. forum rang 4 New dawn 8 februari 2017 10:43
    quote:

    BEN stierig schreef op 8 februari 2017 10:00:

    (*) twee jaar maximum regel per direkt afschaffen

    (*) ziektekosten niet langer ten laste van werkgever, maximaal paar weken

    (*) ontslag veel makkelijker/goedkoper maken

    (*) eventueel ook een ontslagvergoeding bij einde flexcontract

    (*) eens heel goed kijken naar juist de semi-overheids instellingen waar veel gewerkt wordt met flexcontracten (onderwijs, welzijn, zorg)
    Mee eens.

    Vraag, hebben uitzendbureaus een economisch/maatschappeljke functie na de eventuele aanpassingen ? M.a.w. moeten ze worden toegestaan ?
  5. forum rang 9 objectief 8 februari 2017 10:47
    quote:

    izdp schreef op 7 februari 2017 23:46:

    Je prutst met Ascher. Het is Asscher.
    Ja, Jonas is een negatieveling die met steeds weer met verhalen komt over politici waarvan hij de naam niet eens kan schrijven...eerder was het Samson en nu Ascher..

    Hoe diep kan een mens zakken!!!!
  6. forum rang 4 New dawn 8 februari 2017 11:03
    Wat heeft het nu voor nut om een poster persoonlijk aan te vallen omdat hij de naam van een politicus niet helemaal goed schreef ? Iedereen wist wie er werd bedoeld ...

    Reageer inhoudelijk, veel beter.

    En er worden veel schrijffouten gemaakt. De meeste zijn nauwelijks een probleem. Iemand heeft hier bv een zaak geopend waar je eten kunt afhalen.
    Met grote letters staat op de pui: Pyramide. Iedereen weet wat er wordt bedoeld.
  7. [verwijderd] 8 februari 2017 13:57

    New dawn, het gaat inderdaad niet om een s meer of minder in een naam, maar het was wel een foutje van me. De inhoud moet voorop staan en dan vind ik de arbeidsmarkt hier toch een veel belangrijker onderwerp dan de laatste uitspraak van ene Trump ofzo.

    Het is een gegeven dat een vast contract nauwelijks meer haalbaar is voor vooral jongeren. Dat heeft gevolgen op velerlei gebied zoals de huizenmarkt, het gevoel van zekerheid etc etc. Dit raakt heel veel weknemers hier. Hoe ga je hier mee om?

    Ben ziet een oplossing in een Amerikaanse aanpak: geen gedoe en hire and fire maar in het wilde weg als iemand niet bevalt of als je iemand aanneemt. Het is simpel voor de werknemers: gemakkelijk eruit gegooid en gemakkelijk weer aangenomen. Zoiets. Amerikanen ook de zgn progressieven aldaar vinden dat heel gewoon.

    De andere kant is de mogelijke wat al te overdreven bescherming van de werknemers alhier, maar moet je dan doorschieten naar de Amerikaanse aanpak? Asscher is er in ieder geval niet in geslaagd een alternatief effectief te doen zijn, maar heeft veeleer de tweedeling verergerd op de arbeidsmarkt. Ik stel hiermee niet dat een redelijke oplossing gemakkelijk is. Dat zal ook gelden voor een nieuwe minister.

    WRR heeft gelijk denk ik met dit "Maak flexibel werk duurder en vast werk goedkoper", maar dat ze met wat povere suggesties voor verder onderzoek komen, stelt teleur.

    Groet, Jonas
  8. forum rang 4 New dawn 8 februari 2017 14:18
    @Jonas

    Ik ben het met je eens wat betreft de huizenmarkt e.d. Jonge mensen kunnen geen normaal leven opbouwen. Ze zijn min of meer verplicht te gaan huren.
    Ook leven ze constant in onzekerheid wat op den duur niet goed is voor de gezondheid.

    Of de politiek oren zal hebben na de verkiezingen is de vraag. Dhr. Asscher zijn PvdA staat er slecht voor in de peilingen. Traditie is dat een partij liever niet aan een regering deelneemt omdat ze denk ik bang zijn nog kleiner te worden, als ze veel water bij de wijn moeten doen.

  9. forum rang 9 objectief 8 februari 2017 14:34
    quote:

    New dawn schreef op 8 februari 2017 14:18:

    @Jonas

    Ik ben het met je eens wat betreft de huizenmarkt e.d. Jonge mensen kunnen geen normaal leven opbouwen. Ze zijn min of meer verplicht te gaan huren.
    Ook leven ze constant in onzekerheid wat op den duur niet goed is voor de gezondheid.

    Ik vind het een kul verhaal van Jonas, die als gewoonlijk de plank weer mis slaat.
    Pure onzin.
  10. forum rang 6 izdp 8 februari 2017 15:30
    Kulopmerking van je Fred.

    Het stuk van Jonas heeft juist erg veel inhoud. Jij kan daar uitstekend jouw visie tegenover zetten. Het is immers een ontzettend belangrijk onderwerp voor onze economie en toekomst.

    Ik reageerde omdat ik het humor vond om het mooie woordje prutsen en dat in één zin aan te tonen: geweldig.
    Ik mag toch hopen dat ik niet overal een smiley achter hoef te zetten.
  11. forum rang 9 objectief 8 februari 2017 15:40
    quote:

    izdp schreef op 8 februari 2017 15:30:

    Kulopmerking van je Fred.

    Het stuk van Jonas heeft juist erg veel inhoud. Jij kan daar uitstekend jouw visie tegenover zetten. Het is immers een ontzettend belangrijk onderwerp voor onze economie en toekomst.

    Wat is jullie ontmoetingsplaats??? Ik ben het volkomen oneens met pulp verhaal van Jonas.
  12. forum rang 6 izdp 8 februari 2017 16:24
    Ik was er te moe voor en ik vind het een uiterst moeilijk onderwerp.
    Waar ik vooral mee worstel is de toenemende onzekerheid.
    In NL houden we daar overduidelijk niet van. We sparen ons te pletter en we verzekeren ons te pletter.
    Veranderingen op dat vlak veroorzaken enorme schokgolven. Zie HRA, zie AOW, zie de lastenverzwaringen in combi met het verminderde vangnet.
    Lees dan de armoedeval voor 45+ en hoppa: het probleem ligt op straat.
    De vraag is vooral: hoe kunnen we het netjes regelen; dusdanig dat we niet zoiets krijgen a la VS.
    We moeten we weer polderen zonder te pamperen. Ik denk ook dat een basisinkomen hiervoor eigenlijk de enige mogelijkheid is.
  13. [verwijderd] 8 februari 2017 16:49
    Waar ik vooral mee worstel is dat je nu na twee jaar flexcontract verplicht op zoek moet naar ander werk, terwijl vaak zowel werkgever als werknemer tevreden zijn en door zouden willen. Maar doordat werk jaarlijks projectmatig gefinancierd wordt (bijvoorbeeld ook door de overheid NB) kan er geen vast contract vanaf. Wat de werknemer vaak ook geen probleem vindt.

    Met dank aan m'n buurman A.

    En vaste contracten zijn met name voor MKB veel te riskant, zeker als een werknemer ziek wordt.
115 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 860,01 -0,62%
EUR/USD 1,0653 +0,09%
FTSE 100 7.895,85 +0,24%
Germany40^ 17.712,40 -0,70%
Gold spot 2.387,05 +0,32%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

WDP
+3,12%
Kendrion
+2,92%
EBUSCO...
+2,67%
Vopak
+2,61%
NX FIL...
+2,17%

Dalers

JUST E...
-5,11%
TomTom
-4,68%
Fugro
-4,30%
ASMI
-4,00%
BESI
-3,64%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links