Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

PostNL februari 2017

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
1.060 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Pjedro
0
PostNL wringt zich in bochten om dividend te kunnen uitkeren

Ruim tweeëneenhalve maand had PostNL de tijd om plannen te smeden die beleggers zouden overtuigen.
Na het afketsen van de overnameonderhandelingen met het Belgische Bpost begin december probeert bestuursvoorzitter Herna Verhagen hen nu tevreden te stellen met dividend, bezuinigingen en een hogere winstverwachting voor 2020.
Het afketsen van de overname door het Belgische Bpost zette de druk er goed op voor bestuursvoorzitter Herna Verhagen en haar financiële rechterhand Jan Bos.
Toen de Belgen begin december definitief de deur werd gewezen, deed PostNL een beroep op het geduld van haar aandeelhouders. Bij de jaarcijfers zou het post- en pakkettenbedrijf met maatregelen komen ‘die de waarde-propositie voor aandeelhouders verbeteren’.
Dat moment is nu gekomen. De plannen van het bestuursduo getuigen niet van heel veel fantasie. De knoppen waaraan gedraaid wordt zijn het dividend, een nieuwe bezuinigingsronde en een snellere verschuiving naar e-commerce.
Aan de reactie op de beurs af te lezen zijn beleggers overwegend teleurgesteld. Direct na opening van de handel zette de koers een daling in om rond het middaguur een verlies te noteren van ruim acht procent. Een duidelijker signaal over de teleurstelling onder beleggers konden bestuur en commissarissen van PostNL haast niet krijgen.

Inlossen
Dat de dividendbelofte nu wordt ingelost, is allerminst een verrassing.
PostNL had bij de halfjaarcijfers in augustus vorig jaar al uitgesproken in 2017 dividend te willen gaan betalen. Die winstuitkering was cruciaal om richting beleggers een signaal af te geven dat het bedrijf voldoende cash peurt uit het afleveren van post en pakketten en vertrouwen heeft in de komende jaren.
Beleggers krijgen eind april een dividend van 12 eurocent overgemaakt. Zij kunnen daarbij kiezen tussen contanten of stockdividend.
Het is voor het eerst dat PostNL dividend gaat uitkeren sinds het bedrijf medio 2011 als afsplitsing van TNT een eigen beursnotering kreeg.

Bochten
De manier waarop de dividendbelofte wordt ingelost, is bijzonder. Bestuur en commissarissen wringen zich namelijk in allerlei bochten om toch een winstuitkering te kunnen presenteren.
De oude spelregels gaan enkele maanden nadat PostNL een overname door branchegenoot Bpost torpedeerde acuut overboord.
Verhagen en haar financiële rechterhand Jan Bos hadden de afgelopen jaren namelijk twee harde voorwaarden waaraan moest zijn voldaan voordat beleggers dividend zou worden betaald. De eerste was dat het geconsolideerde eigen vermogen positief zou zijn. De tweede de zekerheid over een kredietoordeel van minimaal BBB+.
Maar PostNL eindigde 2016 weer met een negatief eigen vermogen: 79 miljoen euro onder nul om precies te zijn. Een jaar eerder was dat nog 209 miljoen euro negatief. Het argument de afgelopen jaren was telkens dat het negatieve (geconsolideerde) eigen vermogen een dividendbetaling niet mogelijk maakte.
Verhagen ziet in dit negatieve eigen vermogen nu echter geen obstakel meer. ‘Door de verkoop van ons belang in TNT Express, de verminderde gevoeligheid van onze pensioenverplichting voor renteschommelingen en onze solide resultaten over 2016 is het geconsolideerd eigen vermogen van PostNL aanmerkelijk verbeterd’, aldus Verhagen. In de loop van 2017 verwacht Verhagen het buffervermogen weer positief te krijgen.

Op de schop
Onder de oude spelregels van PostNL zou er dus ook nu nog geen dividendbetaling kunnen plaatsvinden.
En daarom gaan de randvoorwaarden voor het dividend op de schop. De stand van het eigen vermogen is niet langer bepalend. De schuldratio wordt doorslaggevend. De nettoschuld mag niet meer dan tweemaal het bedrijfsresultaat zijn. Dat verhoudingsgetal ligt volgens PostNL nu ruimschoots onder de twee en de verwachting is dat die ratio de komende jaren verder kan worden verlaagd.
Verhagen en Bos willen voortaan 75 procent van het netto onderliggende cashresultaat uitkeren. Bovendien is het een progressief dividendbeleid, wat zoveel betekent als dat de uitkering ieder jaar zal moeten toenemen. Aandeelhouders moeten dit voorgestelde dividendbeleid tijdens de aandeelhoudersvergadering op 18 april nog wel goedkeuren.

‘Snellere transformatie’
PostNL wil de komende jaren ook sneller veranderen van een klassiek postbedrijf in een ‘leidend logistiek e-commerce concern’.
Er wordt nog meer ingezet op groei bij de pakkettendivisie. E-commerce moet in 2020 goed zijn voor 45 procent van de omzet, tegen 30 procent nu.

Het verhaal hierover is op zich wel bekend. Webwinkelen groeit nog steeds hard en het verzadigingspunt is nog lang niet bereikt. PostNL voorziet een jaarlijks groeitempo voor de pakkettendivisie richting de 10 procent. Tegelijk moeten de marges op peil blijven. Vorig jaar zat de pakkettendivisie op 11 procent winstmarge.
Echt veel schot zit daarin overigens niet. De marge schommelt al vier jaar rond die 11 procent. Dat laat zien dat PostNL de volumegroei onvoldoende weet te vertalen in winstgevende groei. Dat komt onder andere door scherpe concurrentie, maar ook doordat PostNL alsmaar meer geld kwijt is aan onderaannemers die namens het bedrijf de pakketten bezorgen.

Nieuw vergezicht
Verhagen noemde dit tijdens de jaarcijferpresentatie in een Amsterdams hotel aan de Zuidas een ‘snellere transformatie’. Om dat voor elkaar te boksen zijn volgens de bestuursvoorzitter in 2017 wel extra investeringen nodig in sorteer- en bezorgcentra in de Benelux. Deze moeten in 2018 of 2019 opengaan.

Het komend jaar zal dat vreten aan het resultaat. De winstverwachting, PostNL hanteert het onderliggende cash bedrijfsresultaat als graadmeter, zal daardoor lager uitvallen. De eerder aangegeven bandbreedte van 230 tot 270 miljoen euro is van tafel en vervangen door een boven- en ondergrens die beiden tien miljoen euro lager liggen.
Daarna moet het vliegwiel gaan draaien. Voor 2020 presenteert Verhagen beleggers een nieuw vergezicht en mikt op een onderliggend cash bedrijfsresultaat tussen de 310 miljoen euro en 380 miljoen euro. Dat is ruim een kwart hoger dan over het afgelopen jaar.

Naar België
PostNL zag Bpost niet zitten, maar vindt België als markt wel aantrekkelijk. Heeft de afgeblazen fusie met Bpost PostNL op een idee gebracht? Het lijkt er bijna op. Het Nederlandse bedrijf legde nooit veel nadruk op zijn activiteiten in België, maar uit de presentatie van de jaarcijfers blijkt dat het bedrijf toch kansen ziet bij de zuiderburen.
Een van de kernpunten om de transformatie van post- naar pakketbedrijf te maken is het ondersteunen van Nederlandse klanten met hun expansie in België.

PostNL wees erop dat het inmiddels ook heel Wallonië kan bedienen en liet weten dat het serviceniveau bij de zuiderburen naar hetzelfde niveau als in Nederland wordt getild.
In het jaarverslag is te lezen dat met de al geopende achttien nieuwe centra een investering van 240 miljoen euro was gemoeid. Ervan uitgaande dat de investering in de twee Belgische centra dezelfde omvang heeft, gaat het dus om een investering richting de 30 miljoen euro in het land.
De avonturen van PostNL in Duitsland en Italië zijn overigens al jaren weinig succesvol. In totaal haalde het bedrijf buiten de eigen landsgrenzen een omzet van één miljard euro, op een concernomzet van ruim 3,4 miljard euro.
Maar waar Nederland een marge oplevert van zo’n tien procent, hebben de buitenlandse activiteiten een marginale winstmarge van 1,4 procent.

www.veb.net/artikel/06184/postnl-wrin...
Accuboor
0
Tip voor IR PostNL (heb ik ze ook al meerdere keren gemaild afgelopen jaar)

Vermeldt in je persbericht ook de Net debt van MINUS EUR 86mln en de EBITDA16 van EUR 383mln...

Dan kan elke investeerder het volgende sommetje direct maken en hoeven ze niet zo te zoeken (zo wordt het ook sneller opgenomen in Bloomberg etc...)

Ondernemingswaarde (EV) = (442,5mln aandelen * EUR 4,07) + (-86mln net debt) = EUR 1.715mln

EV/ EBITDA16 = 1.715/383 = 4,5X

Een koopje internationaal vergeleken. Bpost doet 6,5X en Deutsche >8x Maar dan moet je wel faciliteren dat je eenvoudig vergeleken kan worden!!!

(6,5X (bpost) resulteert in indicatieve waarde van 5,82 voor PostNL...)
prinszicht
0
Onder het genot van een drankje word ik toch wat milder. Kan ook zijn dat ik dit soort dagen al vaak genoeg heb meegemaakt. Tis jammer dat we elkaar een beetje de put in praten. Ik ben zeer content met de 12 cent. En een lange neus naar Causeway. Die hebben er vandaag nog wat miljoenen op de markt gegooid. Morgen weer. Geen dividend voor deze guru's. Moet je nagaan. Das ruim 5 miljoen gratis geld voor deze gasten. Plus dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor deze koers. Zij kunnen hem maken of breken. En de pensioenfondsen of hopelijk John pakken ze wel op. Liever voor nog minder dan 4. Dus zet hem op. En voor iedereen die nog kan kopen, hou je vingers aan de knoppen.
Eurowin
0
quote:

Rising hope schreef op 27 feb 2017 om 20:14:


[...]Positief stuk!www.telegraaf.nl/dft/bedrijven/postnl...


Jij noemt dat positief..


Al met al wordt er nu diep gesneden in het bedrijf ten einde de aandeelhouders tevreden te stellen. Niets mis mee, maar om de huid al te schieten voordat de beer geschoten is, lijkt een beetje op paniekvoetbal. PostNL blijft nu eenmaal een krimpbedrijf dat zich bevindt in zware concurrentie.
williedevil
0
quote:

eu-forist schreef op 27 feb 2017 om 18:36:


Herna in de media!
youtu.be/TNagLd5D6tE


Wat een enorm zielloos verhaal, wat wordt die tent enorm slecht verkocht. Niet te geloven dat enig ander bedrijf zo iemand in zou willen lijven.
Toekomstbeeld
0
Ze heeft de aandeelhouders gesproken en die 5,75 euro van Bpost hadden we toch niet gekregen haha Wat een verhaal.

www.nrc.nl/nieuws/2017/02/27/postnl-r...
Vermogen
0
Een overname vorig jaar door Bpost was niet in het belang van de stakeholders, zei tante Herna, die goed is voor een jaarsalaris van 1,5KK.

Binnenkort worden er mensen ontslagen, mensen met een gezin, hypotheek.
Mensen van boven de 50 die misschien net zo lang als mevr. Verhagen bij het bedrijf werken.

Zij hoeft zich financieel nooit meer zorgen te maken, maar wel die arme mensen die straks zonder baan komen te zitten.

In het belang van de stakeholders....
Accuboor
0
quote:

Toekomstbeeld schreef op 27 feb 2017 om 22:23:


Ze heeft de aandeelhouders gesproken en die 5,75 euro van Bpost hadden we toch niet gekregen haha Wat een verhaal.

www.nrc.nl/nieuws/2017/02/27/postnl-r...

Dank voor het artikel.
Toekomstbeeld
0
quote:

prinszicht schreef op 27 feb 2017 om 21:57:


Onder het genot van een drankje word ik toch wat milder. Kan ook zijn dat ik dit soort dagen al vaak genoeg heb meegemaakt. Tis jammer dat we elkaar een beetje de put in praten. Ik ben zeer content met de 12 cent. En een lange neus naar Causeway. Die hebben er vandaag nog wat miljoenen op de markt gegooid. Morgen weer. Geen dividend voor deze guru's. Moet je nagaan. Das ruim 5 miljoen gratis geld voor deze gasten. Plus dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor deze koers. Zij kunnen hem maken of breken. En de pensioenfondsen of hopelijk John pakken ze wel op. Liever voor nog minder dan 4. Dus zet hem op. En voor iedereen die nog kan kopen, hou je vingers aan de knoppen.


Allemaal goede punten echter het koersverlies van vandaag had Herna best kunnen voorkomen door het allemaal iets slimmer aan te pakken mbt de Outlook 2017. Op 10 mln kan niemand het jaar voorspellen.

Verder zijn de positieve effecten van de overnames in Duitsland pas vandaag kenbaar gemaakt maar wel ergens op een slide in de achterhoede. Ook doodzonde en gewoonweg een zoveelste gemiste kans om de zaken te benadrukken die juist positief bijdragen. De extra omzet voortkomend uit de overnames had men al in december kunnen uitleggen met een mooi persbericht. Vandaag nog eens herhalen......

Herhaling herhalen en nog eens herhalen is de kracht van sterke communicatie!


williedevil
0
Als Bpost slim is herhalen ze hun zet en doen ze gewoon weer een openbaar bod op PostNL, wippen Herna eruit, die heeft toch nauwelijks meer enig krediet bij welke aandeelhouder dan ook en profiteren ze van de huidige koersval en de leemte die in de politiek gaat ontstaan. Volgens mij zullen een heleboel aandeelhouders blij zijn met een bod van 5,60€. Ik wel in ieder geval, ik zou meteen tekenen. In dat geval is Bpost ook nog eens ca 0,4€ minder kwijt per aandeel dan wat ze bij de vorige bieding kwijt zouden zijn geweest. Er ligt een gouden kans te wachten.
Vermogen
0
quote:

Accuboor schreef op 27 feb 2017 om 22:29:


[...]
Dank voor het artikel.


Wat een gelul. Een beursgenoteerd bedrijf doet een bod om even later te zeggen: doen we toch niet!
Er uit met die tante.
prinszicht
0
quote:

Toekomstbeeld schreef op 27 feb 2017 om 22:30:


[...]

Allemaal goede punten echter het koersverlies van vandaag had Herna best kunnen voorkomen door het allemaal iets slimmer aan te pakken mbt de Outlook 2017. Op 10 mln kan niemand het jaar voorspellen.

Verder zijn de positieve effecten van de overnames in Duitsland pas vandaag kenbaar gemaakt maar wel ergens op een slide in de achterhoede. Ook doodzonde en gewoonweg een zoveelste gemiste kans om de zaken te benadrukken die juist positief bijdragen. De extra omzet voortkomend uit de overnames had men al in december kunnen uitleggen met een mooi persbericht. Vandaag nog eens herhalen......

Herhaling herhalen en nog eens herhalen is de kracht van sterke communicatie!

Ik ben geen fan van Herna. Dat is geen excuus maar een constatering. Echter, ik vermoed, dat deze ellendige dag gewoon moest gebeuren. Causeway moet er uit. Die hebben een brevet van onvermogen gegeven en vandaag daad bij woord gevoegd. En de timing van Herna is kwalijk alsmede haar algehele handelen. Het dividend verhaal had veel eerder op tafel gekund en verder rept er niemand over de te lage opbrengst van TNT. Maar ik heb het idee dat zelfs een eurootje dividend vandaag niet had uitgemaakt. De berichten gingen van gematigd positief naar ellendig. Daar probeer ik doorheen te lezen. En het zuur had ik ook nog verstopt in 2016 / 2017. Laat Causeway nog ff uitrazen. De big boys gaan kopen en zetten ze te kakken.
tedje007
0
Nog steeds blij dat ik alles op 1 aandeel na verkocht heb. Nog nooit zo'n goedkoop theaterticket in mijn handen gehad voor een puike voorstelling waarin elementen van een thriller, satire en humor en vooral drama verenigd zitten. Ik hoop op een schitterende apotheose, de AvA, waar het drama compleet wordt.....de aandeelhouders nemen het heft in handen en sturen bestuur en commissarissen met pek en veren naar huis. Ik kan niet wachten. Wat hebben deze mensen aan aandeelhouderswaarde vernietigd, ongekend. Een tweede seizoen in dit theater, waarin de juridische nasleep in beeld wordt gebracht, sluit ik niet uit.
Zonder gekheid: erg triest allemaal. Het heeft velen van ons veel schade toegebracht en ons nu proberen te sussen met onrealistische vergezichten en een schamele fooi doet denken aan vervlogen tijden waar keizers het volk rustig hielden met brood en spelen. Ik vind het persoonlijk des te verbazingwekkender dat niemand hier ingrijpt en het bestuur maar kan blijven aanrommelen en ambtelijke marionetten van Kamp cs blijken te zijn.
Ritageld
0
quote:

williedevil schreef op 27 feb 2017 om 22:33:


Als Bpost slim is herhalen ze hun zet en doen ze gewoon weer een openbaar bod op PostNL, wippen Herna eruit, die heeft toch nauwelijks meer enig krediet bij welke aandeelhouder dan ook en profiteren ze van de huidige koersval en de leemte die in de politiek gaat ontstaan. Volgens mij zullen een heleboel aandeelhouders blij zijn met een bod van 5,60€. Ik wel in ieder geval, ik zou meteen tekenen. In dat geval is Bpost ook nog eens ca 0,4€ minder kwijt per aandeel dan wat ze bij de vorige bieding kwijt zouden zijn geweest. Er ligt een gouden kans te wachten.


Misschien zijn er nog wel mogelijkheden voor een "fusie" tussen Bpost en PostNL. Een mogelijkheid daartoe is het afsplitsen van de Postbank binnen Bpost. PostNL is dan in het overgeblevene de bovenliggende partij. Overigens heeft PostNL Bpost helemaal niet nodig. Het is precies andersom na de afsplitsing van de Postbank!MG76
0
Koersdoel omhoog van 5,00 naar 5,25 euro.

(ABM FN-Dow Jones) Jefferies heeft het advies van PostNL verhoogd van 5,00 naar 5,25 euro en handhaafde het advies op Kopen.

"PostNL versnelt zijn transformatie naar een logistieke dienstverlener in de e-commerce, terwijl het concern zijn kostenbesparingen verhoogt om de waarde van de [traditionele] postdivisie te beschermen in een verslechterende markt", aldus analist David Kerstens.

De spoedige hervatting van dividenduitkering, in combinatie met een duidelijk dividendbeleid, resulteert in een gemiddeld dividendrendement van meer dan 6 procent, voegde Kerstens toe.

De analist concludeerde te verwachten dat de waardering van het aandeel verder zal verbeteren, terwijl de competitieve marktomstandigheden in de Nederlandse postmarkt toenemen.

Het aandeel PostNL sloot maandag op een vlak Damrak 7,4 procent lager op 4,07 euro
ajax1954
0
1.060 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

PostNL Koninklijke Meer »

Koers 1,930   Verschil -0,01 (-0,54%)
Laag 1,917   Volume 2.778.810
Hoog 1,953   Gem. Volume 5.713.224
17-sep-19 17:35
label premium

PostNL nog steeds dirty cheap

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Inloggen Ontdek Premium