Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel TomTom AEX:TOM2.NL, NL0013332471

  • 7,150 16 apr 2024 12:27
  • -0,125 (-1,72%) Dagrange 7,080 - 7,200
  • 72.768 Gem. (3M) 272,7K

TomTom februari 2017

3.568 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 179 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 31 januari 2017 06:57
    Ineens heb ik zin de nieuwe maanddraad te openen. Februari 2017 dus. Het jaarverslag komt eraan, altijd voer voor cijferaars.
    Of omdat ik in februari 1947 geboren ben, een berucht koude winter, en pas begon te krijsen nadat ik in een emmer ijskoud water 'gedoopt' was? Aldus mijn moeder. Oftewel: mijn eerste ervaring me de barre werkelijkheid.

    Verder maak ik nu makkelijk vanaf. Ik ga namelijk een paar dingen samenvatten die ik op het TT-forum al bijna twee jaar eerder schreef, n.a.v. een TomTom-event:
    www.iex.nl/Forum/Topic/1324601/1/TomT...

    Sommige getallen van toen moeten geactualiseerd worden. Die geef ik hieronder cursief en tussen haakjes aan. Enfin, daar gaat-ie:

    Dat was een leuke event, die woensdag in 2015! Apple-achtig sfeertje. Die Corinne, best een lekker ding vinden jullie niet? (Sorry dames!) Zeker voor ouderen zoals ik, maar ook bij jonge gasten zou op z'n minst het woord 'charmant' over de lippen moeten komen.

    Mijn eerste idee was het om het over het afnemende belang van de z.g. Tomtom-Apple deal te hebben. Vooral na Geelen gehoord te hebben.
    Een inspirerend verhaal. Maar sommige uitspraken vereisen een nadere duiding. Liegt hij met z'n getallen? Nee, maar hij rukt ze wel uit hun context. Heel vaak lees of hoor je van TT-zijde:
    “We hebben 400-500 miljoen data sources en zoveel triljoen GPS measurements tot nu toe, of zoveel miljard per dag, etc. “
    Met het eerste bedoelen ze de Apple iPhones, maar het tweede slaat op data van TT's eigen traffic probes (dus connected PND's, indash navigatie met TT inside, traffic apps). Dat zijn er nu ruim 7 (10) miljoen, en sterk groeiend in de komende jaren.

    Geelen negeert dat onderscheid, en begint iets anders. Hij toont een dia over 'current traffic, 134 mio sources'. Ach, zo'n current (actueel) gemiddelde zou best kunnen kloppen als je op dat moment actieve iPhones bedoelt. Er zijn nu door Apple zo'n 700 (1000) iPhones verkocht. Waarvan 500 (700) van versie 5 of hoger. Vele oudere exemplaren zullen nu wel afgedankt zijn, hopelijk via een inleverpunt voor duurzaam hergebruik. Maar vast nog wel zo'n 500 mln in omloop.

    Echter, wat zegt Geelen bij die dia? “Via our telecom partners”. Het woord Apple valt niet, in de hele event niet (en ook zelden meer tijdens hun cc's). Hij doelt op het oude Vodafone contract. De telecom providers meten verplaatsingen van mobiele telefoons van zendmast tot zendmast in hun netwerk Enig idee hoe groot zo'n GSM (sorry, G4) cel is?
    Niet voor niks geeft hij vervolgens een voorbeeld van een plotselinge file op een drukke snelweg, waar TT dan tijdig voor kan waarschuwen. Ja, dat kan RWS ook. Het gaat bij TT's bronnen juist om iets minder drukke secundaire wegen, en dan zijn hun eigen probes en trafficmodellen belangrijk. Het voorbeeld van Geelen was niet zo aardig voor collega Schaeffer.

    Gelukkig zegt hij later dat TT in staat is om een filestaart tot op 10 m nauwkeurig aan te geven. En dat TT's eigen probes ook helpen om snelle map updates te maken. Hij noemt ook nog een ander getal:
    “A billion anonymous GPS measurements may arrive per hour on our servers.”
    Dat klopt. Geelen kent z'n zaakjes wel, maar heeft bij zo'n praatje kennelijk geen zin in nuances. Die metingen komen van hun eigen connected klanten, niet van Apple, laat staan Vodafone. Het getal slaat overigens op een druk spitsuur (let op dat 'may'). Op een gemiddelde werkdag gaat het tegenwoordig om ruim 8 (10) miljard metingen, over een hele week om ca. 50 (65) miljard (world wide).

    Tot zover deze oude post. Geelen is nu wat rustiger (maar leve zijn Turing-foundation), de technisch en inhoudelijk meest interessante uitspraken komen nu van Alain De Taeye.

    Ik wens jullie een mooie beleggingsmaand, en zeker bij TomTom. Leve allen die hier technisch, commercieel of qua corporate governance inhoudelijk posten. Zij houden mij, oude bok, bij de les.

  2. [verwijderd] 31 januari 2017 07:56
    @ BDW, een waterman neem ik aan of je moet laat in februari geboren zijn.
    Ook ik ben een waterman, kenmerken, realist en zorgzaam, ik geloof dat die kenmerken voor jou ook wel kloppen, en voor je opmerking over Corinne hoef je wat mij betreft geen excuses aan de dames te maken, getuigd van een goede smaak.

    Fijn dat jij de openingsdraad voor je rekening hebt genomen en ik wens iedereen dan ook een succesvolle cijfermaand met een spike omhoog voor ons allemaal.

    Tini
  3. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 31 januari 2017 09:05
    quote:

    Misschien schreef op 31 januari 2017 07:56:

    @ BDW, een waterman neem ik aan of je moet laat in februari geboren zijn.
    Ook ik ben een waterman, kenmerken, realist en zorgzaam, ik geloof dat die kenmerken voor jou ook wel kloppen, en voor je opmerking over Corinne hoef je wat mij betreft geen excuses aan de dames te maken, getuigd van een goede smaak.

    Tini
    Zeker waterman, midden in die periode zelfs. Natuurlijk vind ik als exacteling die astrologie complete onzin.
    Maar ik kan je heel sterke verhalen vertellen van het tegendeel. Ik sta er nog steeds paf van. En met sterk bedoel ik sterk.

    Maar God, ik bedoel mijn Schepper, moge het weten.

    Excuus: ZIJN WEZEN is onuitsprekelijk. Joden weten dat.
    Jezus is de enige mens die het wist, en die naam echt uit mocht spreken.
    De profeet Mohammed kwam daarna, zo zegt hij, wiens naam ook geheiligd is in een heilig boek.

    Jammer van al die latere fanaten van beide kanten, zegt deze oer-calvinist.
  4. forum rang 6 tatje 1 februari 2017 09:21
    quote:

    groeibriljant schreef op 1 februari 2017 09:02:

    Apple verkoopt meer iPhones. Toch lekker die extra omzet voor TomTom Licensing.

    www.iex.nl/Nieuws/ANP-310117-291/Popu...
    Ja iets meer als de kwartaalwinst en Apple is eigenaar van Tom Tom.

    Hoop op de halfjaarswinst, als overname prijs.

    Wat doet Apple zelf in de SDC industrie.

    ‘Apple stopt met autoproject, verlegt focust naar autonoom rijsysteem’

    Apple zou zich in plaats van een eigen auto namelijk gaan richten op het maken van een autonoom autosysteem. Hiervoor gaat het bedrijf de samenwerking aan met bestaande automerken, in plaats van dat ze hier een eigen voertuig voor ontwikkelen. Er zou een deadline voor eind 2017 zijn gesteld. Tot dan krijgt het huidige team de tijd om aan het autonome rijsysteem te werken. Hiermee verlegt Apple dus de focus van hardware naar software. Na de deadline zal Apple de voortgang bekijken en een definitieve beslissing maken over de autoplannen.

    Als ik dit zo lees, geloof ik niet dat Apple niet met een eigen auto komt.

    Automerk kopen is een optie !

    IK lees eind 2017, daar had Elon Musk het toch ook over, van NY naar LA.
    Wil Tom Tom Amerika niet eind 2017 klaar hebben.

    Eind 2017 is dat de KEY.
  5. [verwijderd] 1 februari 2017 09:39
    quote:

    tatje schreef op 1 februari 2017 09:21:

    [...]

    ......

    IK lees eind 2017, daar had Elon Musk het toch ook over, van NY naar LA.
    Wil Tom Tom Amerika niet eind 2017 klaar hebben.

    Eind 2017 is dat de KEY.
    Inderdaad een opvallende uitspraak van Musk. Strookt ook met de planning van TomTom.

    De samenwerking Tesla-TomTom wordt naar mijn verwachting echter ruim voor die tijd bekend gemaakt. Musk gaat niet wachten totdat heel de USA klaar is qua hoofdwegennet. TomTom is al over de helft en dat deel kan direct qua HAD-maps en RoadDNA gebruikt worden als Tesla de software voor AP2 op orde heeft.
    Ergens de komende 3 maanden moet kunnen. Zeker met de extra ADAS-software en vision-expertise die Autonomos kan leveren.
  6. Juun 1 februari 2017 10:02
    quote:

    IEX - Forummoderator schreef op 1 februari 2017 09:59:

    Dag Juun.

    We zullen onderzoeken of dat mogelijk is.
    Nogmaals excuses voor het verdwijnen van diverse posts.
    Hoe heette dat draadje precies?

    Groet Henk
    Sorry Henk,
    Het draadje is alweer terecht. Het stond veel lager dan ik verwacht had.
  7. recital 1 februari 2017 10:09
    INSIDED BREIDT UIT NAAR VS

    De Nederlandse softwareleverancier inSided breidt uit naar de Amerikaanse markt. Het bedrijf maakte bekend een kantoor in New York te openen, een stap waarmee € 1.5 miljoen gemoeid is.

    inSided is gespecialiseerd in community engagement platforms voor onder meer Philips, Sonos, T-Mobile en TomTom. Het wil daarmee de interactie tussen merken en klanten faciliteren door middel van peer-to-peer support, ideation, co-creatie en klantreviews.

    Logische stap
    Begin 2016 haalde het bedrijf € 6 miljoen aan groeifinanciering op, waarvan een deel de opening van het kantoor in New York bekostigt. Het aantal medewerkers steeg afgelopen jaar van 40 tot bijna 100 en de licentieomzet steeg met 50 procent. Robin van Lieshout, ceo van inSided, stelt dat de groei van CRM en customer experience gerelateerde SaaS (Software as a Service) met 34 procent per jaar groeit en dat de stap naar de VS een logische is: ‘De VS zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van deze groei, met een door analisten geprojecteerde groei tot minimaal 60 procent ($ 67.2 miljard) van alle SaaS-uitgaven in 2019 in die regio. Als oprichters volgen we deze marktgroei op de voet.’

    Naar eigen zeggen verwacht inSided dat het actief zijn in een van de grootste en meest volwassen markten voor community engagement zal helpen om de product market fit te verstevigen, betere service te bieden aan Amerikaanse klanten en de Europese klanten te laten profiteren van de komende verbeteringen in het softwareplatform.
  8. harrysnel 1 februari 2017 10:21
    @kazoo

    Nog even een reactie op je bericht van gisteren in het januari draadje. Mijn mening over motieven van Management/IR en oordeel daarover is niet veranderd. Ik verleg de focus bewust om niet (nog meer) in herhaling te vervallen en daardoor idd een iets andere insteek.

    Goed dat je naar de investorday gaat en lees graag je bevindingen op dit forum. Zelf ga ik niet (ben ook niet uitgenodigd). Reden om sowieso niet te gaan: ik heb een relatief grote positie in TomTom, doe veel transacties in het fonds en heb een scenario voor ogen "hoe het verder zal gaan" met het bedrijf. Ik wil voorkomen dat ik op een dergelijke dag informatie verkrijg die niet openbaar is. Dat is ook de reden dat ik tot op heden geen contact heb gezocht met andere IEX leden buiten dit forum om. Er is mij meerdere malen gevraagd om contact op te nemen via ander kanaal om zaken te verduidelijken. Een medewerker vanuit top TomTom heeft mij ooit toegevoegd op LinkedIn maar ook daar heb ik geen actie ondernomen om gesprek aan te gaan.. Ik wil alles via de officiële kanalen horen of via een posting op dit forum zodat iedereen dit kan lezen. Ik wil het spel eerlijk spelen. Dit doe ik ook bij andere fondsen en bv nieuwjaarsborrel Galapagos ook al 2 jaar om deze redden overgeslagen terwijl me dat wel gezellig lijkt. Verder ben ik niet naïef en weet dat de beurs een slangenkuil is. Sinds 2000 actief en duizenden aandelen gevolgd en in honderden gezeten. Noem ik hier nogmaals om ook mijn "houding tov IR/Management" in breder kader te plaatsen. Verwonderdering over de gang van zaken ondanks mijn ervaring. Een optreden als dat van het TT management/IR heb ik niet eerder gezien op beurs en ik volg ook "schimmige bedrijven".

    Dit gezegd hebbende ben ik wel nieuwsgierig naar de toekomstige invulling van de RvC bij TomTom. Eerder kwamen de medelingen hierover begin februari dus wellicht daarover binnenkort duidelijkheid. Wat ik zie:
    - Dunn stopt over paar maanden.
    - Van der Veer heeft laatst met slechts 1 jaar nog verlengd (=3e termijn) en zal dus ook stoppen.
    - Blijven over: Wakkie (termijn loopt ook af maar is dacht ik pas zijn 2e termijn), Mw Tammenoms Bakker en Mw Elberse (beiden tot 2018) en de nieuwe commissaris de Kreij. Die bezetting is ondermaats.

    Mocht er geen duidelijkheid zijn voor "Investor Day" dan zou ik het fijn vinden als hier naar gevraagd wordt.

    Groet Harry.
3.568 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 179 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links