Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Pharming Group AEX:PHARM.NL, NL0010391025

  • 0,901 25 apr 2024 10:13
  • -0,003 (-0,39%) Dagrange 0,889 - 0,910
  • 671.636 Gem. (3M) 6,9M

progress on finance Pharming

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. jurpsy 14 november 2016 13:54
    Pharming zet financiering op poten.

    Pharming komt vandaag met een voorlopig financieringsvoorstel. In de loop van de week, of uiterlijk begin volgende week, moet meer duidelijk worden hoe, en tegen welke voorwaarden een en ander gaat geschieden. Ook op het forum heeft CEO Sijmen de Vries het persbericht gepubliceerd.
    Het gaat in totaal om een bedrag van 87 miljoen euro, dat in twee delen uiteenvalt:
    • 37 miljoen euro via een lening
    • 50 miljoen euro via een combinatie van een converteerbare obligatie en een eventuele claimemissie
    De rentepercentages die betaald moeten worden zijn niet mals, 8 à 8,5%, maar daar moet u ook weer niet te veel van schrikken. Ik heb wel meegemaakt dat bedrijven 15 tot 20% moesten betalen (mijn vroegere nachtmerrie Eurocastle bijvoorbeeld) om aan geld te komen.
    Het eerste deel
    Laten we de onderdelen per stuk bekijken. De lening van 37 miljoen euro (eigenlijk 40 miljoen dollar) wordt verstrekt op voorwaarde dat Pharming eenzelfde bedrag ophaalt via een converteerbare obligatie of een claimemissie. De geldverstrekker heeft op die manier onderpand.
    Pharming vergoedt op deze lening 8% rente, en betaalt op het einde van de looptijd (42 maanden, dus tot juni 2020) nog eens 9% over het geleende bedrag. Jaarlijks kost Pharming dit 3,2 miljoen dollar, en bij aflossing in 2020 nog eens 3,6 miljoen dollar.

    Het tweede deel
    Deel twee bestaat uit de converteerbare obligatie, en een eventuele claimemissie. Volgens CEO Sijmen de Vries, die vanochtend overigens de beurshandel opende, is het streven een claimemissie zo klein mogelijk te houden, dan wel te voorkomen.
    Dat hangt af van het succes van de converteerbare obligatie, waarvoor De Vries deze week in de Verenigde Staten op roadshow gaat. Die convertible vergoedt een rente van 8,5%, kent een conversiepremie van 25% en heeft een looptijd van 5 jaar.
    Dat wil zeggen dat wanneer de gemiddelde aandelenkoers waarvan uitgegaan wordt 24 cent is, de prijs waarop de houders van de convertible hun lening kunnen omwisselen in aandelen 1,25 * 0,24 = 0,30 euro is.
    Tot nog toe is er voor 17 miljoen euro aan die obligaties verkocht, en de hoop is dat dat bedrag nog flink kan oplopen deze week.
    Claimemissie voor restant
    Mocht dat niet lukken, dan wordt de overige 33 miljoen euro (Pharming wil met het tweede deel van de financiering immers 50 miljoen euro ophalen) binnengehaald via een claimemissie.
    De beurswaarde van het bedrijf is momenteel 412 miljoen aandelen * 0,235 = 96,8 miljoen euro, zodat in het ergste geval een emissie van 4 op 10 te verwachten valt. Dat betekent dat voor elke 10 aandelen die u bezit, u bijvoorbeeld 4 nieuwe kunt kopen tegen 0,20 euro per aandeel.
    Zover is het echter nog lang niet, want zoals gezegd is er goede hoop dat de converteerbare obligatie deze week nog meer kopers trekt.
    Warrants
    Dan worden er bij het uitoefenen van de convertible extra warrants verstrekt. Het persbericht spreekt van een warrant dekking van 20%. Dat houdt in dat wanneer de uitoefenprijs voor die aandelen bijvoorbeeld 0,30 euro is, daarbij voor 20% van de uitgeoefende som aan warrants verkregen wordt.
    Dat geldt ook voor de partijen die de eventuele claimemissie onderschrijven, al is het percentage daar wat hoger, 25%.
    Wat betekent dit nu voor de aandeelhouders?
    De claimemissie wordt dus redelijk bescheiden van aard. Maximaal 33 miljoen euro, maar als ik de kansen zo moet inschatten, zou het eerder op 20 miljoen euro of zelfs lager uit kunnen komen.
    Ik sprak net met Sijmen de Vries en hoewel een reële inschatting niet te maken is, denkt hij wel een aantal ijzers in het vuur te hebben om partijen over de streep te trekken:
    • De leveringsproblemen (lees hier het FD-artikel daarover) bij concurrent Shire komen momenteel goed uit. Vanuit ethisch én commercieel oogpunt heeft Valeant, de huidige distributeur in de VS, artsen inmiddels geinformeerd over de beschikbaarheid van Ruconest, het produkt van Pharming,
    • Zelftoediening van het intraveneus aan te brengen produkt is in de VS al toegestaan, maar in Europa nog niet. Daar lijkt nu verandering in te komen, nu een Europese toezichthouder daartoe een positief advies heeft gegeven,
    • Gisteren presenteerde men data inzake de fase II studie naar de preventie van angio-oedeem-aanvallen. Volgens Pharming waren die zeer positief, en hoewel niet uit te sluiten valt dat er nog een fase-III studie aan te pas moet komen, zou dit de afzetmarkt min of meer kunnen verdubbelen.
    Paar rekenscenario's
    Of De Vries er in slaagt partijen over de streep te trekken horen we uiterlijk ergens volgende week. Wanneer een claimemissie overbodig wordt, zal de verwatering pas op termijn plaatsvinden, en tegen een hogere koers.
    Dan nog even wat rekenvoorbeelden. Ik ga hierbij uit van drie scenario's:
    • scenario 1: 50 miljoen euro via converteerbare obligatie
    • scenario 2: 30 miljoen euro via converteerbare obligatie
    • scenario 3: 17 miljoen euro via converteerbare obligatie
    Daarbij ga ik uit van een conversieprijs van 0,30 euro (25% boven beurskoers) en een eventuele claimemissieprijs van 0,20 euro. Onderstaand ziet u een overzicht van de aantallen nieuwe aandelen die er dan (op termijn) bijkomen:

    convertible warrants uit convertible claimemissie totaal verwatering
    scenario 1 166 miljoen 33 miljoen 0 199 miljoen 48%
    scenario 2 100 miljoen 20 miljoen 100 miljoen 220 miljoen 53%
    scenario 3 56 miljoen 11,3 miljoen 165 miljoen 232 miljoen 56%

    Ik moet er wel bij opmerken dat wanneer de claimemissie niet goed wordt opgepikt, de underwriters ook nog eens een partij warrants (25% extra) krijgen, en er op die manier nog eens extra verwatering plaatsvindt.
    Het succes van zo'n emissie is niet te voorspellen: soms wordt 90 à 95% gewoon opgevraagd, maar ik kan me ook wel emissies herinneren die net over de 50% kwamen. Daarbij kan de onderneming vroegtijdig de convertibles aflossen, bij een voorspoedige gang van zaken.

  2. jurpsy 14 november 2016 13:56

    Rentelasten
    De rentelasten voor Pharming gaan de komende jaren behoorlijk in de papieren lopen. Sowieso wordt over de eerste lening (40 miljoen dollar) jaarlijks 8%, oftewel 3,2 miljoen dollar (2,96 miljoen euro) vergoed. Plus bij aflossing in juni 2020 nog eens 3,6 miljoen dollar extra.
    Hierbij dient ook opgemerkt dat op aflossingsdatum dus de hoofdsom * 1,09 = 43,6 miljoen dollar dient te worden betaald.
    De convertible kost 8,5% per jaar. In scenario 1 wordt dat 4,25 miljoen euro, bij scenario 2 nog 2,55 miljoen euro en wanneer we op het huidige niveau van 17 miljoen euro blijvn steken nog 1,445 miljoen euro. Schematisch de rentelasten op jaarbasis:

    lening (in mln. euro) convertible (in mln. euro) totaal
    scenario 1 2,96 4,25 7,45
    scenario 2 2,96 2,55 5,75
    scenario 3 2,96 1,45 4,64

    Het wegzetten van die convertible is nog niet zo'n eenvoudig karwei, omdat men dit soort financieringen graag genoteerd ziet staan aan een beurs, en dan ook nog enige liquiditeit wenst. Fugro bijvoorbeeld plaatste 190 miljoen euro in één keer. Met deze relatief kleine bedragen wordt dat er niet makkelijker op.
    Dan nog even terug naar het pro forma plaatje wat Pharming 3 oktober de wereld in stuurde. De pro forma cijfers hieronder gaan er vanuit dat de deal met Valeant al begin dit jaar plaats heeft gevonden.



    U ziet dat de toename in kosten over de eerste 8 maanden 5,6 miljoen euro behelst. Dat is op jaarbasis 8,4 miljoen euro. Daarin zitten niet alleen de rente kosten die nu betaald moeten worden, maar ook de salarissen van het personeel dat van Valeant wordt overgenomen.
    Dat betekent dat de omzet nog wel wat mag toenemen, voordat winstgevendheid ook daadwerkelijk bereikt kan worden. Zo bezien is er ook wel wat voor te zeggen wél een gedeelte via een claimemissie op te halen.
    Daarnaast is de financieringslooptijd vrij kort te noemen. In juni 2020 moet er dan een herfinanciering komen voor de lening van 40 miljoen dollar (er moet dan 43,6 miljoen dollar op tafel komen) en anderhalf jaar later, als de koers nog onder de 30 cent staat, moeten de convertibles afgelost worden.
    Hoge marges op Ruconest
    Alles staat of valt dus met het succesvol verder uitrollen van het produkt in de VS. De marges zijn bijzonder hoog, waardoor extra omzet al snel extra bedrijfsresultaat betekent. Vanochtend verzorgde CEO Sijmen de Vries de opening van de beurshandel op het Damrak.

6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links