Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

SBM Offshore - on topic - februari 2016

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
600 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Dutchtenor
0
quote:

ff_relativeren schreef op 18 feb 2016 om 22:16:


@ Dutchtenor, de overtollige waterproduktie van mopu Deep Panuke kwam veel vroeger in het produktieproces dan opdrachtgever Encana en uitvoerder SBM Offshore verwacht hadden.

Ja, daarin zie ik een wezenlijk probleem. Namelijk dat er een besluit gaat komen om het offshore gasveld definitief stil te leggen na de winterperiode.

Dat zou ruim 5 jaar voor einde contract zijn als ik het goed interpreteer.

Maar als je alleen de D41 actief houdt, met een totaal van 65% van de productie aan gas en slechts 444kuub water? Of is het niet zo simpel? Uit de cijfers lijd ik af dat iedere bron zijn eigen productieuren draait.
Nogmaals, ik kan me voorstellen dat er redenen zijn om de andere bronnen toch actief te houden (alleen welke redenen..).

Waarom een bron met een goede opbrengst en weinig waterproductie stil leggen?
ff_relativeren
0
@ Dutchtenor,

die ene bron D-41 van Deep Panuke haalt momenteel 43 mm cubic feet aan gasproduktie.

De oorspronkelijke norm om de lease in te laten gaan, lag op 300 mm cubic feet,
en werd -omdat die norm nooit gehaald is- verlaagd naar 200 mm cubic feet.
Ook dat niveau werd nooit gehaald.

Het produktieplan voor mopu Deep Panuke voorzag bij ontwerp in een afbouw van gasvolume na enkele jaren, en een definitieve produktiestop zodra de produktie structureel onder de 80 mm cubic feet komt.


Om deze reden zie ik het handhaven van 1 uit 4 bronnen als een direkt probleem.
Je komt niet meer boven de absolute grens waarbij het platform stil gelegd gaat worden.


Greetzzz
[verwijderd]
0
quote:

ff_relativeren schreef op 18 feb 2016 om 22:39:


@ Dutchtenor,

die ene bron D-41 van Deep Panuke haalt momenteel 43 mm cubic feet aan gasproduktie.

De oorspronkelijke norm om de lease in te laten gaan, lag op 300 mm cubic feet,
en werd -omdat die norm nooit gehaald is- verlaagd naar 200 mm cubic feet.
Ook dat niveau werd nooit gehaald.

Het produktieplan voor mopu Deep Panuke voorzag bij ontwerp in een afbouw van gasvolume na enkele jaren, en een definitieve produktiestop zodra de produktie structureel onder de 80 mm cubic feet komt.


Om deze reden zie ik het handhaven van 1 uit 4 bronnen als een direkt probleem.
Je komt niet meer boven de absolute grens waarbij het platform stil gelegd gaat worden.


Greetzzz


Er vanuit gaande dat die getallen kloppen (ik heb ze niet scherp) moeten we nog steeds in aanmerking nemen dat daling tot onder de 80 mm cf. in 8-12 jaar veroorzaakt wordt door uitputting van de bron en dat de uitputting daarna vlot tot verdere daling zal leiden.

Het handhaven van 1 bron zou kunnen betekenen dat de uitputting niet nabij is en dat er dus op die bron niet direct een grote verdere daling verwacht hoeft te worden.

Niettemin een heikele kwestie, waarbij ook in aanmerking genomen moet worden
- de investering van 1,1 miljard is bij lange na niet terugverdiend
- de kosten dayrate vs te produceren cf. moeten voor de eigenaar van de bron de doorslag geven; misschien verdienen ze er maar bar weinig meer aan. De 1,1 miljard verdienen ze vast niet terug. Het afkopen van het FPSO contract zal ook niet voor noppes zijn
- verder hebben ze in ieder geval in de winter het gas hard nodig
- zou het boren van een nieuwe bron nog uitkomst kunnen bieden??

KC


ff_relativeren
0
extra info : de financiering van het Deep Panuke project werd in augustus 2015 al een downgrade gegeven door Fitch :

www.businesswire.com/news/home/201508... .
Gregoor
0
Dank je voor het nieuws ff. Maar wat is je concrete verwachting hiermee voor SBM? Je plaatst het immers op het on-topic forum, dus ben benieuwd welke impact je voor SBM voorziet? Ik zie die namelijk nog niet.
Gregoor
0
We hebben een klein probleem m.b.t. promotie naar de AEX. Zoals bekend wordt dit gedaan op basis van marktkapitalisatie per einde beurs morgenavond. Echter besloot Air France-KLM dat ze vandaag ruim 10% moest stijgen. Daarmee hebben ze nu een marktkapitalisatie van 1% meer.

Het wordt morgen dus duimen draaien om te kijken hoe het eindigt. Ik ga er namelijk vanuit dat het feit dat ze ook in Parijs genoteerd zijn geen invloed heeft op kansen voor ze om in de AEX te komen?
ff_relativeren
0
@ Gregoor, het Deep Panuke platform is een SBM Offshore platform.
De financiering die door Fitch een downgrade kreeg, is een SBM Offshore financiering.

Zo lang de lease van het platform loopt, ligt het risico voor lagere produktie -voor zover wij weten- bij Encana. Ik vraag me af of dat ook zo is als het leasecontract voortijdig wordt ontbonden.


Op dit forum werd met de te hoge waterproduktie steevast verwezen naar een instabiel gasveld dat gewoon even tot rust moest komen. En dat het absoluut geen platformprobleem zou zijn.

Welnu, na bijna een half jaar rust zijn we weer terug bij af. Het waterprobleem is niet opgelost door het gasveld rust te geven. Wat mij betreft is de optie van andere problemen dan een instabiel gasveld, weer open. Hoe verklaar je anders wat we nu zien gebeuren ?


Voor wat betreft een eventuele promotie naar de AEX :
Misschien is het zelfs beter voor SBM Offshore om in de AMX te blijven.
Dan zit het aandeel in minder mandjes, en is het minder overgeleverd aan de forse beurssentimenten.

Wie weet, zijn er volgend jaar ten tijde van de herweging nieuwe FPSO contracten en ziet de horizon er veel vriendelijker uit ..


Greetzzz
Kopermans
0
Bedankt voor de link naar de Fitchratings, ff.

Maar als ik de 'Peer Comparison' lees, dan stelt er zich blijkbaar toch geen probleem: "Deep Panuke's fixed lease payment structure is stronger than similar peers with revenues subject to reductions based on availability, force majeure or production levels. The ability to pass through nearly all costs provides Deep Panuke with a more stable projected financial profile than its peers, indicating that lower DSCRs are adequate to reach investment grade. Deep Panuke's low leverage and short debt tenor are also favorable features compared with similar availability-based projects." De opbrengsten van het platform zijn dus zeker, los van productie en beschikbaarheid. Het probleem is er enkel een van Encana.

Betreffende promotie: ik zie niet in hoe niet-promotie gunstiger kan zijn. Liever nog wat meer meedobberen met de algemene beurssentimenten, als je lot bepaald zien worden door het abjecte spel van de professionele shorters. Eens terug in de AEX zouden zij snel de aftocht moeten blazen, gezien de koopdruk die dan volgt. Met vandaag 80.5% van de aandelen in vaste handen, wordt dat een meer dan heikele bedoening.
ff_relativeren
0
Goedemorgen @ Kopermans,

Fitch benoemde in de downgrade niet alleen de pluspunten maar ook toegenomen risico's. Het zijn de risico's die de doorslag gaven om een downgrade te geven. Ondanks de pluspunten.


vwb een mogelijke promotie naar de AEX ; de prijs van ruwe olie heeft zich deze afgelopen nacht boven de $ 30,- per vat gehouden, ondanks rode borden op de Oosterse beurzen.

Dat zou kunnen betekenen dat olie-gerelateerde aandelen het vandaag redelijk zullen doen bij ons. En dat de kleine voorsprong op bijvoorbeeld ASMI en Wereldhave overeind blijft in de race naar de AEX. Blijft over : Air-France KLM .. die wellicht vandaag iets terrein prijs gaat geven na de jump gisteren.

Alles kan nog. Vanavond weten we meer.
Remfin
0
Olie lager, shorters at play.
Ik zie de AEX "kans" behoorlijk slinken.
Zoals ook door ff aangegeven is een notering in de AEX niet per defenitie beter voor SBM op dit moment.

Ik zie de koers vandaag naar beneden gaan...
ff_relativeren
0
zo lang de prijs van ruwe olie boven de $ 30,- per barrel blijft, valt het wel mee.
Dat zou je zelfs als een steuntje in de rug kunnen uitleggen voor olie-gerelateerde aandelen.


Greetzzz
Kopermans
0
Die risicotoename - vastgesteld door Fitch op 6 augustus - was toch wel te relativeren, ff:

Fitch stelt enkel vast dat de kans Encana tot stopzetting zou kunnen beslissen, groter is geworden, gezien de productiviteitsproblemen. Maar die mogelijkheid tot stopzetting van het contract bestaat enkel wanneer SBM failliet of insolvent zou blijken.

Die situatie is sinds augustus grondig veranderd.

Denken we al maar aan de financiering van enkele projecten die werd afgerond. En verder worden de schulden nog meer teruggedrongen (zeker nu grote opdrachten hun oplevering zien naderen) terwijl de orderportefeuille aan leaseinkomsten SBM uiterst gezond maken, mag SBM weer bieden bij Petrobras, heeft het enkele FEED-opdrachten gekregen, is het in pole position voor enkele bouw/leaseopdrachten, is er de claim die ettelijke honderden miljoenen waard kan zijn, zijn er verschillende vaste aandeelhouders bijkomend ingestapt, etc.

Als de situatie van SBM vandaag herbekeken zou worden, zou er heel wat minder reden zijn zich ongerust te voelen.
ff_relativeren
0
uiterst gezond @ Kopermans ? Terwijl het onderhanden-werk per kwartaal 2 volledig opgedroogd is ?

Honderden miljoenen verzekeringsclaim terwijl er al anderhalf jaar geen uitkomst is ondanks de vele advocatenbureau's die ermee bezig zijn ?

SBM mag weer bieden bij Petrobrás .. terwijl er nog geen leniency deal is,
hetgeen vooralsnog betekent dat FPSO-orders niet mogen worden toegekend.


Je bent wellicht iets te voorbarig geweest @ Kopermans.
Kopermans
0
Ik zei niet dat alles weer in orde was, ff.

Maar op elk van de drie punten die je vermeldt is de situatie vandaag fundamenteel beter dan zes maanden geleden, dat was mijn punt:
- FEED-opdrachten, met zicht op uitvoering
- de grote verzekeringsclaim waar SBM met verrassend veel zelfvertrouwen de verzekeraar voor de rechtbank heeft gedaagd
- het kunnen meedingen bij Petrobras, waar de schikking in zicht is.
Remfin
0
quote:

gpjf schreef op 19 feb 2016 om 10:06:


Voor de balans inderdaad heel prettig!


Alle meningen zijn welkom.
gpjf
0
Ik begin me toch af te vragen of SBM de AEX gaat halen als ik met name de koersontwikkeling van Flowers Trade vandaag weer zie. Heeft iemand een linkje naar de Behr site waar dat op staat want ik kan hem niet vinden? Bij voorbaat dank. Ik krijg hierboven de indruk dat de stand vanavond nabeurs bepalend is, klopt dit want ik had volgende week in mijn hoofd zitten?
Kopermans
0
SBM is de 'surprise package' op de shortlist voor het Equus platform voor Hess (voor de kust van West-Australië), naast twee concurrenten (Upstream Online). Drie concurrenten zijn dus al afgevallen.

Via het archief:

Three shortlisted for Equus platform EPC job

"Mustang with Samsung Heavy Industries, McDermott with Keppel Offshore & Marine, and SBM Offshore challenging for the time being on a sole basis, said..., experience with large topsides while Keppel is a world leader in building semisub drilling rigs. Sources said SBM was the surprise package, especially given its declarations that the top-end FPSO market is its focus, not platforms. Sources said SBM will eventually tie up with a major fabrication yard in South Korea or[/b] "

www.upstreamonline.com/live/1424469/t...
Bokie
0
quote:

Kopermans schreef op 19 feb 2016 om 10:26:


SBM is de 'surprise package' op de shortlist voor het Equus platform voor Hess (voor de kust van West-Australië), naast twee concurrenten (Upstream Online).

Via het archief:

Three shortlisted for Equus platform EPC job

"Mustang with Samsung Heavy Industries, McDermott with Keppel Offshore & Marine, and SBM Offshore challenging for the time being on a sole basis, said..., experience with large topsides while Keppel is a world leader in building semisub drilling rigs. Sources said SBM was the surprise package, especially given its declarations that the top-end FPSO market is its focus, not platforms. Sources said SBM will eventually tie up with a major fabrication yard in South Korea or[/b] "

www.upstreamonline.com/live/1424469/t...


Is dat iets vergelijkbaars als Deep Panuke ?
600 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

SBM Offshore Meer »

Koers 15,965   Verschil +0,17 (+1,04%)
Laag 15,605   Volume 281.690
Hoog 16,005   Gem. Volume 971.617
19-sep-19 14:34
label premium

SBM: Vertrouwen komt te voet...

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Inloggen Ontdek Premium