Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Investeringsmaatschappijen voor dichte deur

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. Vitavita 9 december 2015 08:15
    Investeerder HAL kreeg van TenCate de deur in het gezicht

    Bron: FD, Jeroen Bos, Joris Kooiman,
    maandag 7 december 2015, 6:00
    Update: maandag 7 december 2015, 12:15

    Krantentitel: ‘Investeerder HAL kreeg van TenCate het lid op de neus’

    TenCate weigerde dit voorjaar in gesprek te gaan over een alternatief voor de omstreden overname door private-equityhuis Gilde en zijn partners Parcom en ABN Amro Participaties. In mei, ruim een maand voor de bekendmaking van de voorgenomen overname door Gilde, klopte HAL bij het beursgenoteerde textieltechnologiebedrijf uit Twente op de deur. Maar de investeringsmaatschappij uit Rotterdam kreeg nooit de kans haar voorstel te bespreken, vertellen ingewijden het FD.

    TenCate bevestigt desgevraagd dat langetermijnbelegger HAL is langs geweest in Almelo, maar stelt dat nooit sprake is geweest van een overnamebod 'cash voor aandelen', zoals bij Gilde. In plaats daarvan wilden de Rotterdammers een aanmerkelijk belang nemen en in ruil daarvoor een onderdeel uit de HAL-portefeuille onderbrengen bij TenCate. Om welk onderdeel het ging, is onduidelijk.

    Interesse HAL

    De interesse van HAL, bekend als grootaandeelhouder van onder meer Boskalis, Grandvision, Vopak en FD Mediagroep, is pikant in het licht van de felle kritiek op de overname door Gilde. Aandeelhouders, onder wie vastgoedondernemer Aat van Herk en Kempen Participaties, vinden het bod van €24,60 per aandeel veel te laag en vragen zich af waarom de rvc en het bestuur zo snel akkoord zijn gegaan. Bovendien heerst er onvrede onder beleggers over de rol van topman Loek de Vries en commissaris Egbert ten Cate in de totstandkoming van de transactie.

    Beiden participeren straks in het nieuwe, niet-beursgenoteerde Ten Cate en hebben daarmee een financieel belang in de deal, terwijl De Vries bij het slagen van de verkoop bovendien zijn baan als ceo behoudt. Aanvankelijk was de rvc van plan de 64-jarige topman volgend jaar met pensioen te sturen, terwijl De Vries ook niet zou zijn voorgekomen in de plannen van HAL. Daarbij werpt de financiering van de overname door Gilde, grotendeels met schulden, de vraag op of de overname wel past bij de groeiambities van TenCate.

    Strategie bedrijf


    In Nederland is de strategie van een bedrijf voorbehouden aan het bestuur. Aangezien bemoeienis van HAL de strategie van TenCate zou raken, stond het bestuur van het Twentse bedrijf juridisch in zijn recht toen het dit voorjaar besloot de belangstelling te negeren. Bovendien zijn de voorstellen onvergelijkbaar. Gilde doet een bod in contanten, HAL wil een aanmerkelijk belang in ruil voor het inbrengen van een flrma uit eigen stal.

    Opmerkelijk blijft dat interesse van een kapitaalkrachtige langetermijnbelegger als HAL niet eens heeft geleid tot een gesprek om de mogelijkheden te verkennen.

    De verkoop aan Gilde staat vanmiddag op de agenda bij een bijzondere aandeelhoudersvergadering in Almelo. Voor een soepele overname is het nodig dat 95% van de stukken wordt aangeboden.

    HAL onthield zich van commentaar.
  2. [verwijderd] 9 december 2015 08:17
    'Waterland bij TenCate voor dichte deur'

    AMSTERDAM (AFN) - Vezelfabrikant TenCate heeft dit voorjaar ook geweigerd overnamegesprekken te voeren met private-equityhuis Waterland. Dat meldde het Financieele Dagblad woensdag op basis van ingewijden.
    Eerder stelde de krant al dat investeringsmaatschappij HAL in mei de deur in het gezicht kreeg. Die wilde naar verluidt slechts een aanmerkelijk belang nemen in het bedrijf, Waterland zou heel TenCate over willen nemen.
    Waterland zou via een brief de voorzitters van de raad van bestuur en raad van commissarissen hebben benaderd. Het kreeg echter een ,,summiere afwijzing'', volgens TenCate was het niet opportuun om het gesprek aan te gaan.
    Destijds voerde TenCate onderhandelingen over een overname door een consortium van drie private-equitypartijen aangevoerd door Gilde Buy Out Partners. Veel beleggers vinden de deal die daar uitkwam, van 24,60 euro per aandeel, echter te mager.

    ====================

    Na voor de HAL blijkt nu dus ook voor Waterland de deur dichtgehouden. Er was en is dus wel degelijk genoeg belangstelling. Van serieuze partijen. Deze zaak en de rol van De Vries erin wordt steeds schimmiger. Deze CEO krijgt steeds meer uit te leggen.
  3. forum rang 5 maci 9 december 2015 08:49
    FD Jeroen Bos:

    TenCate wees ook Waterland de deur

    ‘Ook private-equityhuis Waterland stond bij TenCate voor dichte deur’
    Vezelfabrikant TenCate heeft dit voorjaar ook geweigerd overnamegesprekken te voeren met private-equityhuis Waterland. Eerder werd al bekend dat investeringsmaatschappij HAL in mei de deur in het gezicht kreeg. Maar de afwijzing van Waterland is pikanter omdat deze private-equitypartij interesse had om geheel TenCate over te nemen. HAL wilde slechts een aanmerkelijk belang in het technisch textielbedrijf nemen.

    Summiere afwijzing

    Bronnen vertellen het FD dat Waterland in april een brief heeft gestuurd om zijn interesse kenbaar te maken. In de brief schreef Waterland dat het de mogelijkheden wilde verkennen voor een volledige overname van het Almelose bedrijf. Het schrijven, in jargon een ‘love letter’ genoemd, was gericht aan de voorzitters van de raad van bestuur en de raad van commissarissen. Dat zijn Loek de Vries en Jan Hovers.

    Waterland kreeg per kerende post een uiterst summiere afwijzing. Volgens TenCate was het niet opportuun om het gesprek met Waterland aan te gaan. Op het moment van schrijven voerde TenCate onderhandelingen over een overname door een consortium van drie private-equitypartijen aangevoerd door Gilde Buy Out Partners.

    De overnamepoging door Gilde is omstreden. Aandeelhouders, zoals Kempen Oranje Participaties en vastgoedondernemer Aat van Herk vinden het bod van €24,60 per aandeel veel te laag. Zij vragen zich af waarom bestuur en de commissarissen zo snel ermee hebben ingestemd.

    Daar komt nog onvrede bij over de dubbele petten van topman Loek de Vries en commissaris Egbert ten Cate. Beiden mogen na de overname investeren in het nieuwe, niet-beursgenoteerde TenCate en hebben daarmee een financieel belang in de deal. De Vries bij een geslaagde overname bovendien zijn baan als ceo behouden. Aanvankelijk was de raad van commissarissen van plan de 64-jarige topman in 2016 met pensioen te sturen, maar Gilde wil wel door met de lang zittende ceo.

    Rumoerige vergadering

    Op een rumoerige aandeelhoudersvergadering afgelopen maandag zei president-commissaris Hovers nog dat er nooit sprake is geweest van een ander bod op het bedrijf. Hij ging echter niet in op vragen over toenaderingspogingen van andere partijen gedurende de onderhandelingen met Gilde. ‘We zijn de afgelopen jaren geregeld benaderd, maar dat heeft nooit tot een concreet bod geleid’, wilde hij slechts kwijt.

    Hovers verdedigde een overname door Gilde door erop te wijzen dat dit een kapitaalkrachtige partij is die TenCate kan helpen met acquisities. TenCate voert een zogenoemde buy-and-buildstrategie en groeit door overnames te doen. Dat maakt het des te opvallender dat Waterland niet eens aan tafel mocht komen voor een gesprek. Een van de specialismen van het private-equitybedrijf is namelijk buy-and-build. Dat heeft Waterland ook in de brief aan TenCate geschreven.

    Ook over de financiële slagkracht van Waterland hoefde geen twijfel te bestaan. De brief ging de deur uit daags nadat Waterland haar zesde fonds had gesloten. Daarin zit €1,55 mrd en het geeft de investeringsmaatschappij de mogelijkheid om meer dan €500 mln in een transactie te steken.

    Waterland is bekend als grootaandeelhouder van onder meer afvalverwerker Inashco, Brouwerij Bosteels en assurantiebedrijf Aevitae.

    De private-equitymaatschappij onthield zich dinsdag van commentaar. Ook TenCate wilde ingaan niet op vragen over de toenadering van Waterland.

    Aandeelhoudersstructuur Ten Cate
    Gilde heeft 95% van de aandelen nodig om Ten Cate van de beurs te halen. 15,7% gaan in op bod (blauw), van 72,8% is nog onbekend of ze in gaan op bod (grijs). 11,5% wil niet in gaan op bod (oranje).
    Delta Lloyd
    Delta Deelnemingen Fonds
    Loek de Vries
    Overige aandeelhouders
    NN Groep
    UBS Groep
    Norges Bank
    Old Mutual
    Dimensial Fund Advisors
    Aat van Herk
    Psquared Asset Management
    Kempen Capital Management
    ====================================

    (Kleurtjes worden niet weergegeven, maar partijen zijn langzaamaan wel bekend.)
  4. poolbeer 9 december 2015 20:07
    Waarom al die exclusiviteit voor Gilde? Als er meerdere partijen aankloppen dan ga je toch in gesprek om de prijs op te drijven. De gespreken waren al 6 maanden aan de gang! Ze hebben alle tijd genomen om alles te regelen. Zou leuk zijn als HAL of Waterland het pakket van Delta Lloyd voor een hoger prijs overnemen. Ze hebben diepe zakken en de tijd. Verder in 2011-2012 waren er gespreken met een o.a. Japanse autofabrikant voor composietweefsels. Niks meer van gehoord of binnenkort toch nieuws hierover? Heb geen goed gevoel voor de bestuurlijke kwaliteiten van dhr. de Vries zeker niet na de berichtgeving van afgelopen maandag.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 860,01 -0,62%
EUR/USD 1,0655 +0,11%
FTSE 100 7.895,85 +0,24%
Germany40^ 17.714,20 -0,69%
Gold spot 2.392,50 0,00%
NY-Nasdaq Composite 15.282,01 -2,05%

Stijgers

WDP
+3,12%
Kendrion
+2,92%
EBUSCO...
+2,67%
Vopak
+2,61%
NX FIL...
+2,17%

Dalers

JUST E...
-5,11%
TomTom
-4,68%
Fugro
-4,30%
ASMI
-4,00%
BESI
-3,64%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links