Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

hedgefonds mengt zich: 32,20 conservatieve waardering!

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. DrKoo 26 november 2015 07:00
    Het Zwitserse hedgefonds PSquared Asset Management heeft zich in het gewoel rond de overname van TenCate gemengd. Het activistische fonds heeft een belang van 2,77% in de Almelose producent van technisch textiel en kunstgras genomen en probeert nu druk te zetten op de biedende partijen om met een hoger bod te komen. Dat blijkt uit correspondentie in handen van het FD.
    Geen gelopen race

    De komst van PSquared laat zien dat de overname van TenCate nog geen gelopen race is. De overname is omstreden: Verschillende aandeelhouders hebben stevige kritiek op het overnameproces. Zij zijn ontevreden over de hoogte van het overnamebod en klagen over mogelijke belangenverstrengeling, onder meer van commissaris Egbert ten Cate.

    Private-equityhuizen Gilde Buy Out Partners, ABN Amro Participaties en Parcom bieden €?24,60 per aandeel TenCate. De overname wordt unaniem gesteund door het bestuur en de commissarissen van TenCate. Ook grootaandeelhouder Delta Lloyd heeft ingestemd met het bod. Zij zijn samen goed voor 16% van de uitstaande aandelen. De afgelopen jaren hebben ook andere private-equitypartijen naar TenCate gekeken, maar zij haakten af omdat zij het een te riskante investering vonden .

    Het is niet bekend hoeveel andere aandeelhouders hun stukken hebben aangeboden. Wel is duidelijk dat er aanzienlijk verzet is bij een deel van de aandeelhouders. Dat zijn zowel particuliere als professionele beleggers, zoals Kempen Asset Management en het Add Value Fund.

    Het is nu duidelijk dat ook PSquared een hoger bod probeert te forceren. Het fonds heeft daarom vorige week een brief gestuurd aan Gilde Buy Out Partners. Daarin noemt hoofd beleggingen Patrick Bierbaum het bod van €?24,60 een grove onderschatting van de waarde van het bedrijf. Het hedgefonds komt zelf uit op een 'conservatieve waardering' van €?32,20 per aandeel.

    Veel hoger totaal

    PSquared komt op dat bedrag nadat het fonds heeft uitgerekend wat de individuele delen van TenCate waard zijn. Tel die waarden bij elkaar op en je komt op een veel hoger totaal uit. Gilde en TenCate hebben echter bepaald dat de eerste drie jaar na de overname geen substantiële delen van het bedrijf verkocht mogen worden. Dat was voor het bestuur een belangrijke reden om in te stemmen met het bod.

    Het hedgefonds meent echter dat Gilde en de andere bieders nu de prijs betalen voor TenCate als geheel, maar dat op termijn tegen betere prijzen in stukken zullen verkopen. Misschien al voor beperkende clausule afloopt. 'Wij hebben er weinig vertrouwen in dat deze afspraak intact blijft na de overnametransactie', schrijft PSquared aan Gilde.

    Analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen is ook van mening dat de losse delen van TenCate meer waard zijn dan het bod van Gilde impliceert. 'Maar het is theoretische kwestie, zolang het management het bedrijf in tact wil houden.' Hij wijst er wel op de overnemende partijen TenCate niet kopen om het binnen drie jaar als geheel weer van de hand te doen.

    Gilde pareert in een tegenbrief de stelling van PSquared door erop te wijzen dat Delta Lloyd als houder van 15% van de aandelen al heeft toegestemd in de overname tegen het huidige bod. De private-equitymaatschappij noemt het bod 'fair' en wijst erop dat eerder ook Rabobank en NBIC die conclusie hebben getrokken. Gilde gaat niet in op het opknipscenario dat de Zwitsers schetsen.

    Uitrookprocedure

    Volgens PSquared houdt het bod ook onvoldoende rekening met de aantrekkende resultaten bij TenCate. Gilde voert daar tegenin dat de resultaten vooral beter zijn door gunstigere wisselkoersen en de gedaalde olieprijs. De premie ten opzichte van de werkelijke waarde van het aandeel zou zelfs groter zijn geworden, sinds het bod is uitgebracht.

    De hamvraag is of het beleggers gaat lukken een hoger bod te forceren. Joost van Beek acht de kans vooralsnog klein. 'Het lijkt alsof de kopers het houden bij het huidige bod en dan maar zien waar het schip strandt.'

    Gilde wil 95% van de stukken binnenhalen om dan een uitrookprocedure te kunnen starten. Maar met twee derde van de stukken kunnen de kopers ook een overname forceren.
    Bij Gilde en PSquare was niemand beschikbaar voor een reactie.
  2. [verwijderd] 26 november 2015 08:17
    De druk neemt in ieder geval steeds verder toe en wellicht dat ook andere grootaandeelhouders hierdoor "geïnspireerd" raken.
    Illustrerend voor het vigerend korte termijndenken in Nederland vind ik overigens het argument dat Gilde en Ten Cate maar ook TG aanvoeren dat het bedrijf bij overname door Gilde c.s. de eerste 3 jaar niet in delen verkocht zal worden.
    Drie jaar... In landen als China zou men een dergelijke termijn zien als het direct opknippen van het bedrijf na overname.
    Na drie jaar gaan die Gilde-jongens die CEO De Vries en commissaris Egbert Ten Cate met uitstekende prive-vooruitzichten gelijmd hebben heel veel geld verdienen...
    Als deze deal in ongewijzigde vorm doorgaat voorspel ik binnen drie jaar een Zembla -documentaire over de gang van zaken rond de overname van Ten Cate door Gilde.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 880,76 +0,68%
EUR/USD 1,0687 -0,14%
FTSE 100 8.081,13 +0,45%
Germany40^ 18.187,30 +0,27%
Gold spot 2.314,31 -0,33%
NY-Nasdaq Composite 15.696,64 +1,59%

Stijgers

VIVORY...
+22,78%
ASMI
+10,01%
NX FIL...
+6,09%
RANDST...
+3,96%
BESI
+3,37%

Dalers

ALLFUN...
-8,78%
ING
-4,96%
Avantium
-2,76%
Flow T...
-1,84%
DSM FI...
-1,41%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links