Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Van Lanschot Kempen NV AEX:VLK.NL, NL0000302636

  • 32,150 17 apr 2024 17:35
  • +0,600 (+1,90%) Dagrange 31,300 - 32,400
  • 64.387 Gem. (3M) 88,5K

Van Lanschot straks ranke private bank

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 6 augustus 2015 15:59
    Van Lanschot straks ranke private bank - Market Talk

    AMSTERDAM (Dow Jones)--De verkoop van de portefeuille met hypotheken op commercieel vastgoed laat zien dat het bestuur van Van Lanschot (LANS.AE) vastberaden is om de bank om te vormen tot een lichtgewicht private bank die weinig kapitaal nodig heeft, stelt analist Albert Ploegh van ING. Met de transactie, die de geplande afbouw van een niet tot het kernbedrijf behorende leningenboek versnelt, ontdoet Van Lanschot zich volgens Ploegh van een van zijn meest riskante portefeuilles. Hierdoor verbetert het risicoprofiel van de bank, in ruil voor een boekverlies van EUR23 miljoen. De verdere afbouw van het leningenboek, tot de helft van de oorspronkelijke EUR4,4 miljard, zal uiteindelijk veel kapitaal vrijmaken voor Van Lanschot, verwacht de analist. Hij sluit meer van dit soort deals in de toekomst niet uit. ING heeft een buy-advies en koersdoel van EUR25,50. Het aandeel Van Lanschot wint donderdag rond 14.45 uur 0,3%. (archie.vanriemsdijk@wsj.com)


    Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

  2. Hoederman 11 augustus 2015 20:36
    Het Financieele Dagblad | 11-08-2015 /pagina 17 /sectie Beurs

    Ik kijk graag naar aandelen die niet of nauwelijks (meer) gevolgd worden door analisten en toch stiekem opkruipen. Interessant is het als zo’n aandeel tegen verouderde koersdoelen aan begint te schurken of daar doorheen breekt. Dat is voor analisten het signaal om huiswerk te maken.

    Zo’n aandeel is momenteel Van Lanschot, dat door slechts vijf analisten gevolgd wordt, van wie twee hun huiswerk doen en drie achterstallig onderhoud moeten plegen. Niet lang geleden noemden Engelse beleggers Van Lanschot gekscherend Van Longshot, vrij vertaald: vrij kansloos. Maar recentelijk schreef een analist een rapport met de titel‘No Brainer!’. Is dat zo?

    Trading. Het aandeel is dit jaar met bijna 40% gestegen, tot €?24, maar is nog ver van de €?80 van vóór de crisis. De liquiditeit is zeer beperkt: een aandelenvolume van zo’n achtduizend per dag. Best link, vooral voor institutionele beleggers. Toch hebben slimme beleggers als Wellington en Invesco grote belangen overgenomen van Friesland Bank en SNS. Zij vinden het liquiditeitsrisico ondergeschikt aan de potentie van het aandeel.

    Strategisch. Van Lanschot probeerde voorheen hopeloos op alle fronten met de grote jongens mee te spelen. Ceo Carl Guha richt zich nu op private banking, iets waar de bank goed in kan zijn gezien haar reputatie van chique, onafhankelijke bank. Dochter Kempen wordt in de markt gezet als echte, lokale zakenbank en vermogensbeheerder. Om het spectrum van kapitaalintensieve financiële dienstverlening te completeren is onlinebeleggingscoach Evi in de markt gezet. Kapitaalintensieve activiteiten worden afgestoten om de balans te verkorten, vrijdag wederom bevestigd door de verkoop van €?400 mln aan onroerendgoedleningen. Van Lanschot wordt zo steeds meer een pure dienstverlener.

    Fundamenteel. Hoe korter de balans, hoe minder bank en hoe meer dienstverlener. Het reduceert de noodzaak van risicovoorzieningen en transformeert inkomsten van transactie- naar servicegedreven. De kapitaalratio’s van Van Lanschot zijn inmiddels uitstekend en verbeteren continu. Naarmate deze strategische transformatie vordert, worden de resultaten minder hoekig en onderliggende inkomsten beter voorspelbaar. De succesvolle uitrol van die strategie zal de discount ten opzichte van sectorgenoten (van zo’n 30% momenteel) gestaag verkleinen. Momenteel betaalt Van Lanschot 40% van de winst uit als dividend. Dat kan bij duurzaam verbeterende kwaliteit stijgen naar een sectorgemiddelde van 60%, wat resulteert in een dividendrendement van 5-6%.

    Conclusie: liquiditeit blijft een zorg, maar fundamenteel wordt Van Lanschot steeds interessanter. De kans groeit gestaag dat de bank transformeert van Long Shot naar No Brainer.

    Marco Groot is medeoprichter van consultancy- en coachingsbureau 8daw. Hij werkte vijfentwintig jaar in de financiële sector. Disclaimer en meer columns op fd.nl/groot.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Van Lanschot Kempen weet wat aandeelhouders willen

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links