Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Britten starten met verkoop aandelen RBS

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 3 augustus 2015 18:28
    Britten starten met verkoop aandelen RBS

    Gepubliceerd op 3 aug 2015 om 18:17 | Views: 13

    LONDEN (AFN) - De Britse overheid is begonnen met de verkoop van aandelen in Royal Bank of Scotland (RBS). Het overheidsorgaan dat de aandelen bezit meldde maandag circa 600 miljoen effecten van de hand te doen.

    Dat komt neer op 5,2 procent in een zogeheten snelle transactie. RBS was tot vandaag voor 78 procent in handen van de overheid, die de bank in 2008 redde van de ondergang tijdens de financiële crisis.

    Geruchten over het begin van de verkoop deden afgelopen weekend al de ronde. De eerste transactie is gericht op institutionele partijen, zoals pensioenfondsen en verzekeraars maar ook hedgefondsen of buitenlandse staatsinvesteringsfondsen. Het afstoten van het resterende belang, waar ook particuliere beleggers aan mee kunnen doen, staat gepland voor volgend jaar.

  2. forum rang 10 voda 4 augustus 2015 16:25
    Britse regering verkoopt eerste tranche RBS met verlies

    Door Max Colchester en Ian Walker

    Van DOW JONES NIEUWSDIENST


    LONDEN (Dow Jones)--De Britse regering heeft een aanvang gemaakt met de langverwachte privatisering van Royal Bank of Scotland, met de verkoop van een belang van 5,4% voor GBP2,1 miljard (EUR3,0 miljard), waarmee de belastingbetaler zijn eerste verlies op de redding van de bank incasseert.

    De overheidsinstelling die de bancaire bezittingen van de Britse overheid beheert, UK Financial Investments (UKFI), meldde dinsdag de aandelen te hebben verkocht voor GBP3,30 per stuk, wat 2,25% lager is dan de slotkoers van maandag.

    De aandelenplaatsing was 2,4 keer overtekend. De meeste kopers waren kortetermijnbeleggers, volgens een bron die bekend is met de gang van zaken. De Britse regering meldde maandag dat het nabeurs een eerste tranche van zijn belang in RBS zou verkopen middels een snelle veiling.

    Het aandeel RBS noteert dinsdagochtend 1,7% lager in Londen.

    Na de desinvestering houdt de Britse overheid nog een economisch belang van 72,9% in RBS. De volgende transactie volgt op zijn vroegst over 90 dagen.

    Chief executive Ross McEwan van RBS verwelkomde de verkoop van de aandelen, die de Britse regering verwierf toen de bank moest worden gered in 2008.

    "Het is een belangrijk moment dat de progressie weerspiegelt die we boeken om een sterkere, simpelere en eerlijkere bank te worden. We hebben nog veel werk voor de boeg maar zijn vastbesloten om een bank te bouwen waar het land trots op kan zijn", aldus McEwan.

    De Britse regering moest in totaal GBP45,5 miljard in RBS pompen om de bank te redden tijdens de financiele crisis, en betaalde daarmee gemiddeld GBP5 per aandeel, zodat de Britse belastingbetaler nu verlies lijdt op de verkoop van de eerste pluk aandelen.

    Volgens minister van financien George Osborne is dit echter wat de Britse economie nu nodig heeft. "Ik was niet de minister die RBS redde, maar ik ben de minister die nu verantwoordelijk is om het juiste te doen voor de Britse economie", zei hij. "Het zou het makkelijkste zijn om weg te duiken voor de moeilijke beslissingen en RBS in staatshanden te laten. Maar voor de economie en de belastingbetalers is het beter om te beginnen met de verkoop van ons belang."

    Na de redding in 2008 hoopten Britse beleidsmakers dat de omvangrijke internationale en investment banking-activiteiten van RBS genoeg winst zouden genereren om de bank weer op eigen benen te laten staan. Maar in 2013 bleven de verliezen nog steeds oplopen en werd duidelijk dat de 'handen af'-strategie van de regering was mislukt. De regering begon zich actiever te bemoeien met de bank, stuurder de CEO weg, dwong de bank om zijn investment bank terug te snoeien en zijn Amerikaanse onderdelen te verkopen.

    Het idee dat de aandelenkoers weer snel zou stijgen boven de prijs die bij de redding was betaald, lieten de Britse ambtenaren varen.

    Eerder dit jaar kreeg de Britse minister van financien het advies van UKFI dat de verkoop van GBP25 miljard aan RBS-aandelen haalbaar is voor 2020.

    Hoeveel verlies of winst de Britse belastingbetaler zal realiseren op de verkoop van RBS, is onduidelijk. De bank ondergaat een ingrijpende reorganisatie die in 2019 klaar moet zijn. De bank waarschuwde vorige week dat dividend er niet in zit tot begin 2017, omdat de bank alle inkomsten nodig heeft om aankomende stresstests te doorstaan en de vele juridische claims te schikken.


    Door Max Colchester en Ian Walker; Dow Jones Nieuwsdienst, +31-20-5715200 ; archie.vanriemsdijk@wsj.com

2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 860,01 -0,62%
EUR/USD 1,0655 +0,11%
FTSE 100 7.895,85 +0,24%
Germany40^ 17.714,20 -0,13%
Gold spot 2.392,50 0,00%
NY-Nasdaq Composite 15.282,01 -2,05%

Stijgers

WDP
+3,12%
Kendrion
+2,92%
EBUSCO...
+2,67%
Vopak
+2,61%
NX FIL...
+2,17%

Dalers

JUST E...
-5,11%
TomTom
-4,68%
Fugro
-4,30%
ASMI
-4,00%
BESI
-3,64%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links