Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Krijg nou de HIQ.....!!!

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
45 Posts, Pagina: 1 2 3 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
DeZwarteRidder
0
do 23 jul 2015, 11:36
Voormalige topper HiQ Invest Market Neutral Fund crasht
Van onze redactie

Met vele duizenden computertransacties per dag realiseerde het HiQ Invest Market Neutral Fund jarenlang prachtige resultaten. Daarin is sinds vorig jaar hardhandig een einde gekomen. Het te grote vertrouwen dat de fondsbeheerder in zijn strategieën en posities aan de dag legde, bezorgde de deelnemers tientallen procenten verlies.

Het leek ook bijna te mooi om waar te zijn. Met een marktneutrale strategie – dus onafhankelijk van het beursklimaat – een jaarlijks rendement van 12-13% realiseren. En dat door via een computerprogramma een belegging te kopen en een daaraan gerelateerde - op dat moment historisch relatief dure - belegging te verkopen. In de eerste zeven jaar na de oprichting in 2007 ging dat goed.

Niet geheel duidelijk is waarom de prestaties van het HiQ Invest Market Neutral Fund sinds medio vorig jaar dramatisch verslechterd zijn. De koers stortte met 44% in, met de min van 14% in juni als dramatisch dieptepunt.

De fondsbeheerder wijst zelf onder meer op extreme prijsontwikkelingen in de grondstoffenmarkt en - recenter - de grote volatiliteit als gevolg van de zorgen over Griekenland. Het HiQ Invest Market Neutral Fund schuwt het risico bovendien niet, door geregeld verliesgevende posities uit te breiden in de verwachting dat het uiteindelijk goed komt. Dit pakte soms rampzalig uit.

Het HiQ Invest Market Neutral Fund zet zijn prestaties af tegen de EuroStoxx50 sinds de oprichting in augustus 2007. Daaruit blijkt dat deelnemers van het eerste uur er nog altijd goed uitspringen. Maar de meeste deelnemers zijn later ingestapt en hebben het zwaar voor hun kiezen gekregen.
DeZwarteRidder
0
ma 14 jul 2014, 11:40
Slimme handelsrobot (maar niet heus!)
Van een onzer verslaggevers

Hedgefondsen zijn vanwege de hoge instapbedragen slecht bereikbaar voor kleine beleggers. Het Nederlandse HiQ Invest Market Neutral Fund is een uitzondering.

HiQ Invest Market Neutral Fund

Fondsbeheerder Jasper Anderluh

Belegd vermogen €90 miljoen

Koers €22,81 (30 juni)

Rendement 2012 26,54%, 2013 3,57%, 2014 tot nu toe 6,39%

Kosten (Total Expense Ratio) 3,03%

Strategie Op basis van een analyse van historische koersontwikkelingen wordt een voorspelling gemaakt van toekomstige koersontwikkelingen. aan de hand daarvan worden long- en shortposities aangegaan.

Vanaf een inleg van €2500 kunnen particulieren deelnemen in een geautomatiseerd handelsprogramma, zoals veel grote handelshuizen die voor eigen rekening voeren.

Dagelijks voert het handelsprogramma 20.000 tot 50.000 transacties uit, een enorm aantal dat direct de vraag oproept naar de omvang van de transactiekosten. Die zijn inderdaad hoog, vertelt Jasper Anderluh, een van de directeuren van HiQ Invest. „Die kwamen vorig jaar uit op 0,02%. Niet over het beheerde vermogen – dat bedraagt €90 miljoen – maar over het verhandelde vermogen.” Die optelsom van alle aan- en verkopen bedroeg over 2013 zo’n 5 miljard euro, aldus de hedgefondsbeheerder. De transactiekosten zouden dan zo’n €1 miljoen bedragen, ongeveer 1,1% van het belegde vermogen in het fonds. „Als we €50 kosten moeten maken voor een transactie die €300 oplevert, dan doen we dat”, aldus Anderluh.
Forse kosten én winst

Die transactiekosten wegen niet mee in de kostenratio TER. Die ratio bedroeg bij dit fonds 3% over 2013. Dat zijn forse kosten die op het rendement drukken. Dat rendement ziet er echter goed uit, sinds de oprichting van het fonds zeven jaar geleden hebben beleggers een winst gemaakt van maar liefst 128%.

De doelstelling van het fonds is een jaarlijks rendement te behalen van 15 tot 20%, zo vertelt Anderluh. Dat staat los van het algemene beurssentiment, dat in de beleggingsaanpak van het Market Neutral Fund wordt geneutraliseerd. Het handelsmodel van HiQ Invest maakt namelijk gebruik van de relatieve over- of onderwaardering van aandelen ten opzichte van een mandje andere waarden.
Relatief

Anderluh geeft als voorbeeld het aandeel Royal Dutch Shell versus een mandje andere olieaandelen, de olieprijs en de euro-dollarwisselkoers. „Het fundamentele model heeft op basis van het verleden een juiste, natuurlijke verhouding tussen deze waarden berekend”, zo legt Anderluh uit. Klopt dat patroon niet langer, doordat Shell een te hoge prijs heeft, dan gaat het model short in Shell en long in het mandje van andere factoren. En omgekeerd als Shell ’te goedkoop’ blijkt.
Koersbewegingen voorspellen

De kern van het model is volgens Anderluh dat op korte termijn relatieve koersbewegingen voorspeld kunnen worden. „Uiteindelijk doet het model dit bij 1800 onderliggende waarden. Dat willen we graag nog verder uitbreiden.”
Spreiding

„De grote kracht van het fonds is dat het een lage correlatie heeft met aandelen. Het is daarmee ideaal als aanvulling op een bestaande aandelenportefeuille, het zorgt immers voor spreiding en een lagere volatiliteit”, aldus Anderluh. Die correlatie is zo laag vanwege de eerder beschreven strategie om onevenwichtigheden in de relatieve waarderingen te benutten.

Anderluh: „Het geld van beleggers wordt 24 uur per dag gebruikt. We zijn actief op 65 beurzen, zodra de beurs van Australië opengaat beginnen we.”
Pinoooo
0
quote:

Marty.mcFly schreef op 23 september 2015 11:11:


En weer fors naar beneden. Bizar.


Dat is inmiddels geen verrassing meer. ;-)
Marty.mcFly
0
Overigens de benchmark, eurostoxx 50, die HIQ op hun website plaatst is zwaar misleidend omdat ze de dividenden weglaten. Toch netto zeker 2,5% per jaar. Bekende truc in hedgefund land. Als je die mee zou nemen, wat wel zo eerlijk zou zijn, presteert hun fonds slechter dan de benchmark.

Overigens kan je ook twijfelen aan deze benchmark, waarom eigenlijk de eurostoxx 50? Waarom geen wereldindex?
Marty.mcFly
0
Ja, de vraag is of ze DeGiro ook meeslepen aangezien die twee zo met elkaar zijn verweven. Zowel DeGiro als HIQ maken verlies, ook al groeit DeGiro qua klantenbestand (HIQ krimpt alleen maar). Het geld vliegt de tent uit. Hoe lang gaat dat toch goed?

En waar is de AFM? Die moeten toch toezicht houden? Hoe kunnen bestuursleden bij HIQ/DeGiro dubbele petten ophebben? Hoe is het risico management daar eigenlijk geregeld? Waarom voert DeGiro geheime extra kosten in zonder klanten daarop te wijzen?
Pinoooo
0
Misschien gewoon je verlies nemen? Het heeft geen zin een slecht verliezer te zijn. ;-)
Marty.mcFly
0
ik zit er niet in, maar ken wel mensen die het schip in zijn gegaan. Het gaat hier ook niet om mij, maar om waarom de AFM niets doet, terwijl de ambtenaren die daar werken wel een vorstelijk salaris krijgen om toezicht te houden. Nou, waar is dat toezicht dan? Let wel, als DeGiro omvalt verliezen veel particulieren hun inleg zonder backup van het depositogarantiestelsel. Lijkt me toch een vrij serieuze aangelegenheid.
Pinoooo
0
quote:

Marty.mcFly schreef op 8 maart 2016 11:32:


ik zit er niet in, maar ken wel mensen die het schip in zijn gegaan. Het gaat hier ook niet om mij, maar om waarom de AFM niets doet, terwijl de ambtenaren die daar werken wel een vorstelijk salaris krijgen om toezicht te houden. Nou, waar is dat toezicht dan? Let wel, als DeGiro omvalt verliezen veel particulieren hun inleg zonder backup van het depositogarantiestelsel. Lijkt me toch een vrij serieuze aangelegenheid.


Volgens mij kiezen mensen die in Hiq zitten hier bewust voor. Jaren met veel plezier ingezeten. Gelukkig op tijd het keerpunt zien aankomen en met een klein winstje eerste helft van 2015 uitgestapt.

En de Giro? Bij faillissement houdt je volgens mij gewoon je effecten. En de je cash zit gewoon beschermd in een geldmarkt-fund.
Marty.mcFly
0
Wat betreft HIQ geef ik gelijk, dat is het risico wat je neemt. En sommigen hebben wel degelijk winst gemaakt. Mooi dat jij daar een van bent.

Wat betreft DeGiro ben ik iets somberder dan jij. We zullen het zien. Ik hoop wel dat de AFM actie onderneemt, zonder publiekelijk daar ruchtbaarheid aan te geven om een bankrun te voorkomen. Ik heb mijn geld weggehaald bij DeGiro voor de zekerheid.
Pinoooo
0
quote:

Marty.mcFly schreef op 9 maart 2016 11:44:


Wat betreft HIQ geef ik gelijk, dat is het risico wat je neemt. En sommigen hebben wel degelijk winst gemaakt. Mooi dat jij daar een van bent.

Wat betreft DeGiro ben ik iets somberder dan jij. We zullen het zien. Ik hoop wel dat de AFM actie onderneemt, zonder publiekelijk daar ruchtbaarheid aan te geven om een bankrun te voorkomen. Ik heb mijn geld weggehaald bij DeGiro voor de zekerheid.


Nog een toevoeging wat betreft Hiq: Eigenlijk zijn de beheerders heel eerlijk geweest. Sinds 2014 lees je elke maand in het verslag dat hun strategieën niet meer werken. Voor mij een reden geweest om uit te stappen. Voor degene die zijn blijven zitten waren hiervan op de hoogte en kiezen bewust om te blijven zitten in een niet werkende strategie.

Degiro: Een bankrun? Het is geen bank. Dus lijkt me nvt. ;-)
turbotrader2013
0
De hebzucht overheerst ook hier weer. Regel 1 in beleggings fondsen land is: beleg alleen in fondsen waar de eigenaren zelf ook in beleggen. Bij Hiqinvest in dat prachtige pand en bankiers mentaliteit is dat natuulijk wel anders. Overigens is beleggen in een NL fonds niet zo heel slim, aangezien we in NL achter de grote beurzen aanlopen. En een belegd vermogen van 90 miljoen Euro is natuurlijk een lachtertje. Ook bij fonds beleggingen geldt dat men de cijfertjes niet zomaar moet aannemen en vooral zaken als sharp ratio en Drawdown goed moet bestuderen. De Sharpe ratio van dit fonds is werkelijk nog slechter dan van een aap.
Marty.mcFly
0
Correctie: het fondsvermogen is inmiddels gekrompen tot 15 miljoen euro. Toch hebben ze nog zat personeel in dienst met vorstelijke salarissen.
Marty.mcFly
0
De resultaten van mei en juni zijn nog niet gepubliceerd op hun website.....vreemd. De benchmark houden ze al een jaar niet meer bij.
45 Posts, Pagina: 1 2 3 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Indices

AEX 471,46 -1,43%
EUR/USD 1,0806 -0,45%
Germany30^ 9.545,46 -0,26%
Gold spot 1.618,22 0,00%
LDN100-24h 5.383,59 0,00%
NY-Nasdaq Composite 7.373,08 -1,53%

Stijgers

Flow T...
+6,01%
Ahold ...
+3,84%
JUST E...
+3,48%
Ajax
+3,29%
GrandV...
+2,68%

Dalers

Wereld...
-9,98%
UNIBAI...
-9,05%
Aegon
-8,49%
Nedap
-7,93%
ADYEN NV
-6,62%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare