Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Centrale banken los van de realiteit

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 februari 2015 09:52
    Dat oud-DNB-president Nout Wellink net als zijn opvolger Klaas Knot geen fan van de kwantitatieve verruiming (QE) door de ECB is was al bekend, maar nog niet eerder verwoordde hij het in het openbaar zo direct als vanavond, tijdens het jaarlijkse diner van de CFA Society (Chartered Financial Analysts).

    Nu alle centrale banken min of meer hetzelfde doen, namelijk "whatever it takes" om hun doel te bereiken - en dat betekent in de meeste gevallen forse of minder forse QE-programmas - is Wellink bang "dat het systeem op een zeker moment zal breken".

    Het redden van banken door het verschaffen van liquiditeit, waar Wellink tijdens zijn periode als DNB-president ook aan meedeed, was een nodige ingreep, zegt hij, maar het beleid om massaal in te kopen op financiële markten kan volgens hem "rampzalig eindigen".

    Gevangene van de markt

    Als voorbeeld van wat er mis kan gaan noemt hij de beperkte liquiditeit in de obligatiemarkt. "Veel obligaties zitten in vaste handen. De vrij verhandelbare markt is misschien 1600 miljard euro groot. De ECB zet 1140 miljard euro in." Dan loopt de centrale bank het gevaar om, zoals Welink het noemt, "prisoner of the financial markets" te worden.

    Daarbij twijfelt hij sterk aan de capaciteit van de ECB om de inflatie te sturen - en te voorspellen. "Ik heb er zelf deel van uit gemaakt, maar ik moet zeggen dat de ECB geen indrukwekkende geschiedenis heeft op het gebied van inflatievoorspellingen."

    En de belangrijkste denkfout die de ECB nu maakt is dat QE daadwerkelijk de inflatie zal opjagen. "Japan was de eerste centrale bank die met QE begon, tussen 2001 en 2006. Dat heeft niet of nauwelijks effect op de inflatie gehad." Met een knipoog naar Frankfurt brengt Wellink in herinnering dat hij de Japanse QE-variant destijds al aanduidde als "Kamikaze-QE".

    Centrale banken "los van de realiteit"

    Dat QE in Europa nodig zou zijn om deflatiegevaar te bestrijden is volgens de gepensioneerde centrale bankier ook al geen sterk argument. Ook nu neemt hij Japan als voorbeeld. "Het prijspeil in Japan is nu ongeveer net zo hoog als begin jaren negentig. De inflatie heeft zich daar bewogen tussen de 1% à 2% positief en 1% à 2% negatief. Dat is geen deflatie, dat is prijsstablititeit."

    Gecombineerd met het gegeven dat QE in datzelfde Japan weinig effectief is gebleken, is de vraag volgens Welink gerechtvaardigd of "het medicijn niet heroverwogen" moet worden. Zeker nu andere krachten - zoals vergrijzing - voor een natuurlijke druk op de inflatie zorgen.

    "Ik ben bang dat de centrale banken los van de realiteit raken," aldus Wellink tegen zijn gehoor van beleggers, bankiers en analisten. "Alle kaarten zetten op het halen van een inflatiedoel is gevaarlijk. Wat centrale banken nu doen is nooit eerder gedaan. Maar ze doen het allemaal. Het kan niet zo zijn dat iedereen maar door kan blijven gaan met dit 'whatever it takes'-beleid."
  2. gerrit 69 7 februari 2016 15:26
    www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/25157...

    zo 07 feb 2016, 10:00
    'Centrale banken kunnen crisis niet aan'
    door onze redactie DFT
    AMSTERDAM -
    Centrale banken zijn met hun monetaire hulp uitgespeeld. De aan krediet verslaafde economieën moeten zelfstandig verder. Maar ze kunnen zich niet meer baseren op de oude berekeningen van het IMF, Fed of DNB. Ze veren te weinig mee, stelt econoom Mohamed El-Erian, in een van deze maand nieuw verschenen boeken.

    Volgens de strateeg van Allianz - tevens ex-topman van obligatiereus Pimco en voormalig beleidsadviseur van president Obama - in 'The Only Game in Town' (Random House, $28) is het recent in zwang geraakte patroon van langdurig geringe investeringen, lage inflatie en lage groei aan zijn eind gekomen.
    De wereldeconomie zal snel grote schokken vertonen, die de centrale banken tot nu toe alleen hebben kunnen uitstellen.
    'Never surrender'
    Voor economen, politici, beleidsmakers en beleggers was het speelveld nog nooit zo onoverzichtelijk en veranderen de regels zo snel.
    Bestaande vaste patronen van onderzoek verliezen steeds meer kracht, omdat de economie zo drastisch snel verandert, betoogt de econoom.
    Hij vindt beleidsmakers veel te week. El-Erian citeert Churchills 'never surrender'-speech in de Tweede Wereldoorlog. Die houding hebben beleidsmakers en politici nodig om de snel veranderende economie te lijf te gaan.
    Aanval op robots
    'The Rise and Fall of American Growth' (Princeton Univerity Press, €37), een historisch overzicht van industriële revoluties en hun productiviteit van macroeconoom Robert Gordon, geldt nu al als een van de meest belovende boeken voor 2016.
    Het zijn dik 700 pagina's onderbouwing van zijn aanval op de opgehemelde zogeheten derde economische revolutie met ict en hun aanbidders van Silicon Valley en vooral robots.
    Vernieuwingen die daar vandaan komen hebben lang niet zoveel impact als de uitvinding van de explosiemotor, de telefoon en gloeilamp. Een robot kan nog niet eens de was opvouwen, typeerde hij eerder in het FD.
    Zijn conclusie: de Verenigde Staten zullen tot 2040 hooguit een beperkte groei doormaken, omdat de huidige vernieuwingen gewoon veel te weinig impact zullen maken.
    Vernieuwer Jobs
    Hoe goed was Steve Jobs nou echt als vernieuwer? Nogal goed. Afgezet tegen honderden bestudeerde topondernemers was hij niet de geweldigste programmeur of ontwerper, maar met zijn scherpe visie wist hij in de chaos van de ontwerpkamer als geen ander prioriteiten te stellen.
    Hij werd daarbij nauwelijks in de wielen gereden door concurrenten, omdat hij al anticipeerde op hun producten maar vooral hun problemen. En op wat consumenten ooit zouden willen.
    Vooruit denken
    In 'Vooruit kijken en terug redeneren' (Uitgeverij AUP) formuleren hoogleraren David Yoffie (Harvard) en Michael Cusumano (MIT Boston) de in de praktijk ontdekte lessen van Jobs bij Apple. Voor alles wat hij deed bestond geen handboek.
    De auteurs geven Bill Gates (Microsoft) en Andy Grove (Intel) eveneens veel credits. De drie deden vijf dingen hetzelfde: vooruit denken, hoog inzetten, niet alleen producten maken maar ook het systeem eromheen. Ze bleven tactisch lang onder de radar, maar gooiden hun gewicht daarna vol in de strijd en de organisatie werd telkens rondom henzelf gebouwd. Tips voor succes voor huidige bestuurders, stellen de auteurs.

    Maureen Sherry.
    Bankier Maureen Sherry kreeg bij Bear Stearns een zak geld aangeboden als ze bij haar vertrek zou zwijgen over hoe ze werd lastig gevallen en vernederd. Ze weigerde en schreef een aanklacht tegen Wall Street.
    Afrekening
    Het boek 'Opening Belle' (uitgever Simon & Schuster, $17,77) ligt als fictie in de winkel. Maar de goede verstaanders lezen het als een stevige afrekening met tientallen van haar collega's en leidinggevenden in een tienjarige carrière op Wall Street, waar ze de meest ranzige grappen en vernederingen moest slikken om er te overleven.
    Voor 'Opening Bell' sprak ze later nog een tiental vrouwelijke collega's die haar relaas van het leven in het financiële hoofdkwartier van de Verenigde Staten bevestigden als nog altijd zeer actueel. Het boek zorgde afgelopen weken voor nieuw tumult op Wall Street; Sherry heeft het gedrag van macho's weer op de agenda gezet.
    Grievend
    Dat een collega haar afgekolven moedermelk uit de koelkast opdronk, en een ander condooms in een pizzadoos achterliet was typerend en grievend.
    Het relaas van Sherry over een handelsvloer met vooral mannen vol adrenaline, nieuws en geschreeuw in een poging miljoenen te verdienen, staat in een lange traditie met schandalen.
    Zal er veel veranderen, vroeg een interviewer van The Guardian. ,,Het is als met Downton Abbey", antwoorde Sherry. ,,Niemand wil verandering."
  3. forum rang 5 Ed Verbeek 7 februari 2016 16:27
    quote:

    gerrit 69 schreef op 7 februari 2016 15:26:

    'Centrale banken kunnen crisis niet aan'

    Centrale banken zijn met hun monetaire hulp uitgespeeld....stelt econoom Mohamed El-Erian

    Volgens de strateeg van Allianz - tevens ex-topman van obligatiereus Pimco en voormalig beleidsadviseur van president Obama ...is het recent in zwang geraakte patroon van langdurig geringe investeringen, lage inflatie en lage groei aan zijn eind gekomen.
    De wereldeconomie zal snel grote schokken vertonen, die de centrale banken tot nu toe alleen hebben kunnen uitstellen.
    Hèhè, sites als zerohedge.com roepen dit al jaren
    en werden erom uitgelachen als 'doomdenkers' enz.

    maar nu komen 'vooraanstaande' economen er eindelijk ook achter.
    Gaan de aandelengekkies hem nu óók uitlachen?
  4. forum rang 4 s.lin 16 februari 2016 15:28
    'De negatieve rente illustreert de onmacht van de centrale banken'
    15/02/16 om Bijgewerkt om 12:59

    Geert Van Herck, hoofdstrateeg bij Keytrade Bank, vindt de negatieve rentes een teken van onmacht van de centrale bankiers. "De meest economische indicatoren wijzen naar beneden."

    moneytalk.knack.be/geld-en-beurs/bele...
  5. Geschorst en weet niet waarom 13 april 2019 14:58
    quote:

    morgen1 schreef op 13 april 2019 14:31:

    Column: Grote bedrijven lenen voor niks Door JAAP VAN DUIJN

    www.telegraaf.nl/financieel/3439034/c...
    Grote bedrijven kunnen goedkoop geld lenen, tegen 0% en kunnen in goedkope landen daar bedrijven goedkoop overnemen. Zo worden de westerse bedrijven sterker. Daar in tegen hebben de middenklassen het erg moeilijk. De winkels merken dit erg goed en hebben het hierdoor ook erg moeilijk. Het goedkope geld heeft niet alleen maar voordelen.
  6. Geschorst en weet niet waarom 14 april 2019 10:44
    quote:

    simidoc schreef op 14 april 2019 10:40:

    Bedrijven lenen goedkoop geld om hun eigen aandelen in te kopen.Zo kunnen ze steeds hogere nepwinsten blijven voorschotelen aan de argeloze beleggers.Dit gaat vroeg of laat slecht aflopen.
    Afgelopen jaar is er voor een record aan aandelen ingekocht. Winst per aandeel neemt toe, dit resulteert weer in hogere koersen. Bestaande schulden zijn veelal hergefinancierd. Rente is vaak van 7% teruggebracht naar 1,5%. De besparing verhoogt de winsten en de opbrengsten worden gebruikt voor aandeleninkoop.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 860,01 -0,62%
EUR/USD 1,0655 +0,11%
FTSE 100 7.895,85 +0,24%
Germany40^ 17.714,20 -0,69%
Gold spot 2.392,50 0,00%
NY-Nasdaq Composite 15.282,01 -2,05%

Stijgers

WDP
+3,12%
Kendrion
+2,92%
EBUSCO...
+2,67%
Vopak
+2,61%
NX FIL...
+2,17%

Dalers

JUST E...
-5,11%
TomTom
-4,68%
Fugro
-4,30%
ASMI
-4,00%
BESI
-3,64%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links