Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel SBM Offshore AEX:SBMO.NL, NL0000360618

  • 14,280 24 apr 2024 17:35
  • -0,100 (-0,70%) Dagrange 14,280 - 14,480
  • 338.032 Gem. (3M) 543,6K

SBM Offshore - off topic - februari 2015

95 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Chela 1 februari 2015 16:29
    quote:

    ff_relativeren schreef op 30 januari 2015 12:36:

    Is dhr Philippe Barril een kwartiermaker voor Technip, om te toetsen welke onderdelen van SBM Offshore interessant zijn ? Of mogelijk een kwartiermaker voor een volledige fusie tussen Technip en SBM Offshore ?
    Het zou mij niet verbazen.
    Via dit knuppeltje van @ff_ en de kwinkslag van @klaar over de twee Philippes bij SBM kom ik op de constatering dat het bedrijf zwaar leunt op Franse inbreng bij haar management. Met nòg meer Philippes :-)

    - Bruno Chabas (CEO)
    - Jean Philippe Barril (COO) en opvolger van:
    - Jean Philippe Laurès (ex-COO)
    - Philippe Levy (country director Brazil)
    - Jean Philippe Rodriguez (sales director Angola)
    - Ivan Replumaz (managing director SBM Malaysia)

    Over die kwartiermaker:
    Technip is ruim 3x SBM Offshore met een markt cap van €6,6 miljard, maakt ook FPSO's en is ...Frans :-)
    En dan is er nog die consolidatieslag in de olieserviceverlening.

    Ook duidelijk:
    Philippe Levy's uitspraken over het belang van de Brasa werf voor SBM:
    "Without Brasa we wouldn't have been in a position to win," says Philippe Levy, who is yard General Manager in addition to his role as Brazil Country Director for SBM Offshore. "Petrobras gave us the award because we had more capacity for local content".

    Zomaar wat zondagmiddaggedachten..
  2. dmv 2 februari 2015 12:14
    @Chela eens en ik moet zeggen dat ff mij ook aan het denken heeft gezet.

    Mocht HAL daadwerkelijk van plan zijn om één grote offshore organisatie op te zetten dan zou het erg onlogisch zijn dat ze hun aandelen aan Technip zouden aanbieden.

    Technip is één van de grotere EPC companies, ze concurreren met Bechtel, KBR, JGC, Chiyoda, Fluor, CB&I etc. Wanneer het klopt dat HAL / Boskalis alles wil concentreren worden zij een concurrent voor deze partijen.

    Een grote hobbel is dat de eerder genoemde partijen op dit moment in grote mate contracten gunnen aan Boskalis / DW etc. Gaan concurreren met je broodheer lijkt mij een linke strategie.

    Negatief: Ik zie dit niet gebeuren
    Positief: Biedingsstrijd :)
  3. Chela 2 februari 2015 21:37
    oglobo.globo.com/economia/petroleo-e-...

    RIO - Het corruptieschandaal in Petrobras creeërt een nieuwe bijwerking: uitstel van de zelfredzaamheid in het produceren van derivaten (diesel en benzine)die Petrobras trachtte te bereiken in 2020. De annulering en uitstel van vier raffinaderijen van Petrobras zal al dit jaar resulteren in een stijging van meer dan 27,5% in diesel invoer volgens de schatting van de Braziliaanse Infrastructuur Center (CBIE). In 2016 zal de handelsbalans van de sector nog negatiever zijn als men een stijging verwacht van 43% in brandstofaankopen, waardoor de afhankelijkheid van Brazilië in de evaluatie van experts uit de industrie toeneemt.

    Vorige week kondigde Petrobras de annulering aan van de Premium I (Maranhão) en II (Ceará) raffinaderijen aan, evenals een tweede eenheid van de Abreu e Lima Raffinaderij, in Pernambuco, die al voor 91% voltooid was en deze zomer in werking zou treden met een capaciteit tot 115.000 vaten verwerken/dag. In Rio zal COMPERJ zijn investering reduceren.

    Haroldo Lima, voormalig directeur-generaal van het Nationaal Agentschap van Petroleum, betreurde de opschorting van de projecten, met de nadruk dat het land terug was naar het pre-Lula tijdperk:

    - De voormalige president Lula wilde vier raffinaderijen bouwen. We keren nu terug naar de oude situatie, toen het land 33 jaar van nieuwe raffinaderijen verstoken bleef.

    De annulering van de projecten vindt plaats op een moment dat de vraag naar brandstoffen sterk blijft. De verwachting is dat het verbruik zal toenemen tussen de 3% en 5% dit jaar, na een groei van 5,6% in 2014. Volgens een industrie-expert importeert Brazilië 15% van het totale verbruik van 2,4 miljoen vaten per dag. Zonder deze projecten zou Brazilië verhoogd risico lopen van de afhankelijkheid tot boven de 20%, die het land in strategische termen kwetsbaar zou laten. Zelfs met de teruggang in de economie op de korte termijn is de verwachting dat de vraag zal blijven stijgen in de komende jaren.

    - Zonder deze projecten wordt Brazilië een grote importeur, niet alleen van benzine en diesel, maar ook van nafta en kerosine (vliegtuigbrandstof). En daarmee het risico loopt om net als Mexico of Iran, olie-exporteur te worden, als we de productie van de pre-salt velden verhogen, en importeur van derivaten te worden - zei Alexander Szklo, hoogleraar Energie Planning van Coppe / UFRJ .

    Volgens de oorspronkelijke planning van Petrobras zou Brazilië met alle projecten zelfvoorziening bereiken in vijf jaar tijd, met de verwerking van 3 miljoen vaten per dag, evenhoog als de consumptie.
    De daling van de investeringen in raffinaderijen weerspiegelt de Lava-jet operatie van de Federale Politie (PF). Vorige week maakte Petrobras bekend dat de kosten van corruptie, inefficiëntie in projecten en de wisselkoers, naast andere factoren, op zouden lopen tot een US$ 33,5 miljard ten koste van haar activa. Hiervan komt 94% uit de distributiepoot waar de raffinaderijen werden geleid door Paulo Roberto Costa, voormalig directeur van Petrobras die een omkopingsschandaal onthulde dat in de miljarden loopt.

    Petrobras zei dat het bezig is met een herwaardering van de markt met de opvatting dat de vraag kan worden voldaan "door het verwerkingssysteem van de bestaande raffinaderijen te herschikken." Hierbij zal rekening worden gehouden met de aanpassingen in COMPERJ en Abreu e Lima.

    Ondanks de toegenomen afhankelijkheid van buitenlandse producten, zeggen sommige experts dat de beslissing van Petrobras juist was. Adriano Pires, directeur van CBIE, blijkt uit het uitstel dat de keuze van de projecten een politieke en niet een economische was.

    - De schorsing van deze projecten is een duidelijk teken dat de criteria die werden gebruikt voor de bouw politieke waren en niet de technische en economische. Petrobras moet haar investeringen in de olieproductie concentreren in de pre-salt lagen. Wie de investeringen in de raffinage moet uitbreiden is de private sector - zei Pires.

    David Zylbersztajn schat dat om dit te laten gebeuren het land een duidelijk prijsbeleid voor derivaten nodig heeft, met stabiele regels en zonder inmenging van de federale overheid, die de brandstofprijzen vaststelt en ze gebruikt voor haar inflatiecontrolebeleid:

    - Wie zal investeren in een land dat een monopolie structuur maakt, dat een inkrimping van de markt mogelijk maakt?
  4. [verwijderd] 4 februari 2015 13:38
    BRASILIA (AFN/BLOOMBERG) - De omkoopaffaires waarin het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras is verwikkeld hebben topvrouw Maria das Graças Foster haar baan gekost. Zij heeft samen met vijf andere directeuren haar functie neergelegd, zo maakte Petrobras woensdag bekend.

    Braziliaanse media meldden dinsdag al dat de Braziliaanse president Dilma Rousseff de top van het oliebedrijf de wacht had aangezegd. Dat besluit hangt samen met het omvangrijke onderzoek naar de betaling van steekpenningen aan medewerkers van Petrobras. Zij zouden de afgelopen jaren veel smeergeld hebben aangenomen van toeleveranciers die uit waren op opdrachten van het olie- en gasbedrijf.

    De overgebleven bestuurders van Petrobras komen vrijdag bijeen om een nieuw managementteam te formeren.
  5. [verwijderd] 4 februari 2015 19:00
    Klokkenluider SBM Offshore doet boekje open over corruptiezaken

    Een schip van SBM Offshore voor de kust van Rio de Janeiro

    Het beursgenoteerde miljardenbedrijf SBM Offshore heeft de afgelopen drie jaar feiten over de aard en omvang van de corruptie binnen het bedrijf bewust achtergehouden.

    Documenten en bandopnamen die dat moeten bewijzen zijn in het bezit van voormalig SBM-medewerker Jonathan Taylor, die voor het eerst een interview heeft gegeven, aan Vrij Nederland en aan Nieuwsuur.

    Vanavond een interview met klokkenluider Jonathan Taylor en een reactie van SBM-bestuurder Sietze Hepkema. Te gast is Jeroen Brabers, onafhankelijk integriteits- en compliance adviseur en voormalig Group Director Integrity van TNT.

    Chantage

    Volgens Taylor was de leiding van het bedrijf al vanaf begin 2012 op de hoogte van de "omvangrijke en stelselmatige corruptie". Fraude zit volgens de klokkenluider in het "DNA van het bedrijf".

    Taylor: "SBM-bestuurder Sietze Hepkema zei in 2012 'ik ben hier niet om mensen aan het kruis te nagelen. Ik ben hier niet om te oordelen wat moreel juist of onjuist is. We moeten een bedrijf runnen. Ik ga niet elke steen omdraaien om alle misstappen in het verleden te achterhalen'."

    SBM ontkent alle beschuldigingen "ten sterkste". Het bedrijf wil niet in detail op de aantijgingen ingaan, omdat er een juridische procedure zou lopen tegen Taylor. SBM beschuldigt hem van chantage, maar kan hiervan geen bewijs overleggen aan Nieuwsuur.

    SBM Offshore heeft steeds gezegd dat de corruptiepraktijken incidenteel voorkwamen, deels buiten medeweten van de bestuurders. Maar uit de informatie die klokkenluider Taylor deels in het geheim vergaarde, blijkt dat de bedrijfstop wel degelijk op de hoogte was van de praktijken.

    Koersgevoelige informatie

    In 2012 raakte Taylor betrokken bij een intern onderzoek naar corruptiepraktijken nadat documenten daarover binnen het bedrijf waren opgedoken. Er werden tientallen miljoenen smeergeld betaald om contracten binnen te halen in verschillende landen over de hele wereld.

    Uit documenten en bandopnamen blijkt dat toezichthouders en bestuurders van SBM op advies van hun advocaten besloten hiervan slechts summier melding te maken, ondanks de verplichting koersgevoelige informatie te openbaren.

    Claims

    SBM trof in 2014 een schikking met het Openbaar Ministerie voor een recordbedrag van 240 miljoen dollar (192 miljoen euro), de grootste uit de Nederlandse geschiedenis. Naast een boete van 40 miljoen werd ook nog 200 miljoen dollar aan onterecht verkregen voordeel ingevorderd. Daarmee voorkwam SBM vervolging in Nederland en de Verenigde Staten wegens corruptiepraktijken.

    Het offshorebedrijf had in Angola, Equatoriaal-Guinea en Brazilië mensen omgekocht om opdrachten of informatie over projecten binnen te halen. Dat gebeurde langdurig, van 2007 tot en met 2011. Uit de documenten van Taylor blijkt nu ook in landen als Griekenland, India, Nigeria en Vietnam te zijn gefraudeerd.

    Volgens Taylor heeft SBM tot 2012 zeker voor 200 miljoen euro aan steekpenningen betaald. Het OM laat weten dat een onderzoek eventueel heropend kan worden indien zich nieuwe feiten en omstandigheden voordoen.

    "Aandeelhouders zouden het terugtreden van de Raad van Bestuur moeten eisen", zegt Taylor.

    Duidelijkheid

    In Brazilië loopt nog een groot onderzoek naar corruptie rond staatsoliemaatschappij Petrobras. Daarbij is SBM ook betrokken: er hangen het bedrijf in die zaak nog twee claims boven het hoofd, die van de Braziliaanse toezichthouder en van Petrobras.

    De Vereniging van Effectenbezitters (VEB), die belangen van aandeelhouders behartigt, vindt dat SBM Offshore verplicht is nu echt duidelijkheid te verschaffen
  6. Chela 5 februari 2015 12:56
    quote:

    JInv schreef op 4 februari 2015 13:38:

    BRASILIA (AFN/BLOOMBERG) - De omkoopaffaires waarin het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras is verwikkeld hebben topvrouw Maria das Graças Foster haar baan gekost. Zij heeft samen met vijf andere directeuren haar functie neergelegd, zo maakte Petrobras woensdag bekend.
    Wat zei Dilma Rousseff op 27 januari m.b.t. de omkoopaffaires?

    In ministerial meeting, Dilma says you have to 'punish people' and 'not destroy the companies'..

  7. Haddie 5 februari 2015 16:59
    quote:

    PrinceV schreef op 4 februari 2015 19:27:

    Dit is niet het eerste nieuws wat naar buiten komt over eventuele fraude/corrupte zaken in brazilië. Zolang er onzekerheid is zal SMBO volatiel as hell blijven. En vaak is dit nadelig voor de koers.

    Long term zeker een mooi aandeel, maar dan moet je denken aan 2016-2018
    Zit meer te denken aan...tussen 15.30 en 17.30....dagelijks voorlopig...
95 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Hoog dividendrendement SBM Offshore oogt aanlokkelijk

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links