Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

ARCADIS 2015

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
485 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 20 21 22 23 24 25 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Bolo
0
quote:

samui schreef op 30 dec 2015 om 11:30:


www.analist.nl/corporatenieuws/24256-...


Thanks!

Ik zie dat het artikel van oktober is en dat het fraude-onderzoek dus nog niet bekend was bij de auteur.

Groet,
Bolo
mr.Franz
0
Redactie ABM Financial News - 31 december 2015, 09:16
Flink jaarverlies in de maak.
Voor ingenieursconcern Arcadis zat het venijn dit jaar in de staart, want de onderneming raakte in december betrokken bij een onderzoek naar onrechtmatigheden in Brazilië, waardoor de koers een flinke tik kreeg.

Veel is nog onzeker over de rol van Arcadis bij het fraudeonderzoek van de Braziliaanse autoriteiten naar een aantal bouwbedrijven die werken aan het Sao Francisco waterinfrastructuurproject. Arcadis meldde 14 december dat zijn kantoren in Sao Paulo zijn bezocht, net als het huis van een van zijn projectmanagers.

Het Nederlandse advies- en ingenieursbureau werkt sinds 2005 aan het waterproject, dat bedoeld is om de Sao Francisco rivier om te leiden naar droge gebieden, om die van irrigatie en drinkwater te voorzien. Arcadis werkt hier samen met het Braziliaanse bedrijf Concremat in een consortium.

Volgens een analist van ING is nu een onzekere periode aangebroken voor de onderneming. Financiële risico's liggen daarbij niet zo zeer in de hoogte van een eventuele boete, maar in het slechtste geval kan Arcadis wel worden uitgesloten van overheidsprojecten en dat levert meer schade op. Uit voorzorg trok ING de koopaanbeveling op Arcadis in.

Ongeacht of het bedrijf fouten heeft gemaakt, kan het Braziliaanse fraudeonderzoek bovendien lang gaan duren, en het is maar de vraag of beleggers willen blijven investeren in een bedrijf dat lijdend voorwerp is in een dergelijk onderzoek. De analist van ING wees ook op het risico dat Arcadis een intern onderzoek gaat uitvoeren en als dit wordt uitgebreid naar de vele andere landen waar het concern actief is, kan dit een kostbare en langdurige aangelegenheid worden.

Beleggers schrokken van het nieuws en zetten de koers op de dag van de aankondiging 10,5 procent lager. In de eerste vier maanden van het jaar steeg de koers nog geleidelijk en bereikte het aandeel op 15 april een hoogste niveau van 31,24 euro. Daarna ging het echter overwegend bergafwaarts, met nog een kleine opleving in oktober.

"De verdamping van 180 miljoen euro aan beurswaarde lijkt ons hoog in verhouding tot de mogelijke financiële schade voor Arcadis", aldus een analist van Theodoor Gilissen Bankiers in reactie op de koersval na het bekend worden van het fraudeonderzoek. Volgens de analist gaat het om een "bescheiden" contract voor Arcadis.

Bank Degroof Petercam besloot zelfs na het bekend worden van het fraudeonderzoek om het advies voor Arcadis juist te verhogen en het fonds van de verkooplijst te halen. Volgens de analist van Bank Degroof Petercam is de Braziliaanse tak van Arcadis slechts goed voor vijf procent van de totale omzet.

Arcadis is dit jaar bezig geweest om het in 2014 overgenomen Britse adviesbureau Hyder Consulting en Amerikaanse architecten- en ontwerpbureau Callison te integreren. Zo werd veel werk verricht om de marges bij Hyder, de grootste overname ooit voor de Nederlanders, op te krikken richting de groepsmarges.

In februari was het management positief gestemd over de vooruitzichten voor dit jaar. De acquisities zouden aan de omzet en winst bijdragen, het orderboek was goed gevuld en de sterke dollar zou een steun in de rug zijn. Het jaar verliep evenwel niet vlekkeloos. In de Verenigde Staten, de grootste omzetmarkt voor het concern, verliep het herstel trager dan verwacht. De concurrentie in de milieumarkten is hier hoog. Ook de groei in de opkomende markten nam af, met name in Brazilië, dat momenteel in een recessie verkeert.

Voor de korte termijn zullen beleggers nu moeten afwachten hoe het Braziliaanse fraudeonderzoek zich ontwikkelt. Als het onderzoek snel wordt afgerond dan kan de koers weer herstellen naar de niveaus voordat het nieuws bekend werd, stelt ING.

De koers sloot woensdag op 18,79 euro. Dat betekent ten opzichte van begin dit jaar een verlies van 24,6 procent.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20-262 29 78

link: www.deaandeelhouder.nl/news/2015/12/3...
de tuinman
0
Flop in 2015, top in 2016? (6)
door Jurry Brand


AMSTERDAM -
DFT zet de grootste dalers in de AEX en Midkap van afgelopen jaar op een rij. Worden de afgestraften van dit jaar de hoogvliegers van 2016? In deze zesde en laatste aflevering: Arcadis.
Foto: VWD


(Klik hier voor een vergroting van de grafiek)
•Bedrijf: Arcadis
•Genoteerd in: AMX
•Daling dit jaar (t/m 16 december 2015): -22,1%
•Advies analisten: 4 kopen, 3 houden

Ingenieurs- en adviesbureau Arcadis beleefde tot een paar weken geleden een vrij anoniem beursjaar. Het bedrijf stuurde zo nu en dan een bericht uit over een binnengehaalde opdracht, en liet bij de kwartaalcijfers telkens weten dat er 'sterke groei' was behaald.

Maar op 14 december kwam er ineens een ander soort bericht, onder het kopje 'Arcadis bevestigt dat zijn team in Brazilië meewerkt aan een informatieverzoek van federale autoriteiten over het São Francisco-project'.

Hoewel Arcadis uitlegde dat het onderzoek van de Braziliaanse autoriteiten zich richt op de bouwbedrijven die betrokken zijn bij het project, en Arcadis' dochterbedrijf in het land niets bouwt, schrokken beleggers toch (het aandeel kletterde 10,5% omlaag, de grootste daling in 17 jaar tijd). Zeker met de Braziliaanse perikelen rond SBM Offshore nog vers in het geheugen.

Petrobras-schandaal

Ook rond Arcadis waren er al eerder in het jaar zorgen over de gang van zaken in Brazilië. Maar dat had te maken met het schandaal rond het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras. Daardoor werden in allerlei sectoren projecten uitgesteld, en dat raakte ook Arcadis, zo meldde het bedrijf bij de eerstekwartaalcijfers.

Maar volgens topman Neil McArthur zou Arcadis op middellange termijn bij het binnenhalen van klussen in Brazilië kunnen profiteren van zijn goede reputatie op het gebied van integriteit. Niettemin kwam er sinds de eerstekwartaalcijfers een beetje de klad in de beurskoers.

'Geen bouwbedrijf'

Door het onderzoek van de Braziliaanse autoriteiten werd die neergang versterkt. Het onderzoek draait om een waterproject, waarbij de loop van de São Francisco, de op één na langste rivier van Brazilië, wordt verlegd. Arcadis' Braziliaanse dochter Logos fungeert in een samenwerkingsverband met branchegenoot Concremat als projectbeheerder.

Volgens lokale media hebben de bouwers in het project 200 miljoen Braziliaanse real (ruim €47 miljoen) verdonkeremaand bij de uitvoer van een deel van de klus. "Wij zijn geen bouwbedrijf'', benadrukte de Arcadis-zegsman eerder.

Analisten schatten in dat het huidige contract van Arcadis een waarde heeft van circa $35 miljoen. Dat is relatief beperkt, zegt KBC. "Maar de huidige situatie en risico's voor Arcadis zijn moeilijk in te schatten."

'Maanden van onzekerheid'

Volgens analist Quirijn Mulder van ING zijn de risico's rond Arcadis wel degelijk toegenomen. "Er is niks bewezen, en dat zal misschien ook wel nooit gebeuren, maar de ervaring leert dat dergelijke zaken in elk geval zorgen voor maanden van onzekerheid."

Het risico voor Arcadis zit 'm ook niet in een mogelijke boete, als die er al komt, schrijft Mulder medio december in een rapport. "De risico's liggen vooral in de mogelijke gevolgen als Arcadis - in het slechtste geval - wordt uitgesloten van het deelnemen aan tenders voor overheidsprojecten." De grootste onzekerheid ligt in het uiteindelijke oordeel van de autoriteiten, dat lange tijd op zich kan laten wachten.

Donkere wolk

Voor het management staan er dan ook lastige maanden voor de deur, aldus Mulder. Zij moeten op een juiste manier omgaan met het onderzoek. "De aandelenkoers zal in onze ogen reageren op elk nieuws over dit onderzoek", schrijft de ING-analist.

Al met al verwacht Mulder niet dat Arcadis de komende maanden een hoogvlieger zal zijn op de beurs. Hoewel het aandeel volgens hem fundamenteel aantrekkelijk is, hangt het Braziliaanse onderzoek als een donkere wolk boven de beurskoers. "Het onderzoek zal bovengemiddeld veel aandacht krijgen en heeft het risicoprofiel van Arcadis doen stijgen. Wij denken dat dat de beurskoers in de komende paar maanden zal drukken."
Werkbij
0
quote:

[verwijderd schreef:

id=8699167 date=201508101300]
Welk aandeel is nou zo goedkoop als Arcadis?

Je kunt TomTom kopen met een K/W 2016 van 60-100 en een dalende omzet.

Of je koopt Arcadis met een K/W 2016 van 10-13 en een stijgende omzet.

Soms kan stock picking best eenvoudig zijn.


Zo eenvoudig is stock picking blijkbaar niet. Had toch maar Tom2 gekozen.
Student biologie
0
quote:

Werkbij schreef op 4 sep 2016 om 18:52:


[...]

Zo eenvoudig is stock picking blijkbaar niet. Had toch maar Tom2 gekozen.


Arcellor op 3 gekocht, fagron op 4 gekocht, aegon op 3,4 gekocht en nu arcadis calls gekocht. Lukt mij toch best aardig. Het enige probleem is om ze te houden :(
nu alleen nog maar lt calls.
485 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 20 21 22 23 24 25 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Arcadis Meer »

Koers 16,990   Verschil -0,08 (-0,47%)
Laag 16,950   Volume 160.442
Hoog 17,240   Gem. Volume 237.227
24-mei-19 17:36
label premium

Meevallend Arcadis (update)

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Inloggen Ontdek Premium