Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

dpa 2015

424 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 22 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Nel 5 januari 2015 13:13
    Een fusie die geen fusie werd. Trouwe volgers van de effectenbeurs hebben zo hun eigen klassiekers: Wolters Kluwer en Reed Elsevier, ABN Amro en ING, Ahold en Delhaize, het blauwtje dat SABMiller afgelopen najaar liep bij Heineken, Shell en BP (althans volgens Reuters). En laten we toch vooral niet vergeten (DPA Group: 1,60 -2,32% -0,04) en ( ICT Automatisering: 5,85 +1,37% +0,08).

    Anderhalf jaar geleden stelde detacheerder DPA een huwelijk voor met ICT Automatisering, nadat het vlak er voor 20% van de aandelen in het automatiseringsbedrijf uit Barendrecht had verworven. De poging mislukte, omdat ICT de meerwaarde niet inzag van deze bundeling. DPA deed de plannen daarop in de ijskast, al heeft het nooit helemaal afscheid genomen van de gedachte.

    'Njet'

    Heeft ICT Automatisering zijn aandeelhouders een dienst bewezen met zijn 'njet' van destijds? DPA wilde een 50/50-fusie en stelde een ruilverhouding voor van 4 aandelen ICT tegen 13 aandelen DPA. Op de laatste koers van ICT betekende dit een bonus van een derde voor het aandeel. Met zijn prompte afwijzing leek de beursgenoteerde automatiseerder zijn eigen aandeelhouders dus te duperen.

    Nu zijn we ruim achttien maanden verder. ICT Automatisering klom van €3,50 voorafgaand aan het huwelijksaanzoek tot eerst €4,60, zijnde de waardering die DPA aan het aandeel gaf. Daarna werd het management vervangen, ging een beoogde maar omstreden overname niet door en volgde een sanering in Duitsland. Inmiddels staat het aandeel rond €5,75. Per saldo werd het fonds twee derde meer waard.

    Schrale troost

    De aandeelhouders DPA hebben daarentegen minder reden tot vreugde. Hun bedrijf deed in de tussentijd een aantal overnames, kwam met een emissie, maar het aandeel staat nog altijd op eenzelfde niveau, zo rond €1,50.

    Wel hebben zij één schrale troost. Hun bedrijf verwierf ten slotte ruim 20% van de ICT-aandelen, tegen een prijs van €4,60. Daarop bedraagt de koerswinst nu zo'n €2 mln. Na aftrek van ruim een half miljoen rentekosten resteert een (papieren) nettowinst op dit pakket van €1,5 mln.

    Lachen en huilen

    Opgeteld is het ICT-pakket nu €10 mln waard. Dat is een aanzienlijk bedrag voor DPA dat zelf een beurswaarde van pakweg €75 mln heeft. Alleen vertaalt zich dit niet in een hogere koers van de detacheerder.

    Mocht DPA nog eens aan de deur kloppen, dan volstaat de ruilverhouding van destijds al lang niet meer. Op 50/50-basis zouden op vier aandelen ICT geen 13 aandelen DPA moeten worden ingeleverd, maar iets meer dan 15. Als DPA opnieuw een premie van een derde zou voorstellen, zouden de aandeelhouders maar liefst 20 stukken moeten inleggen voor het huwelijk.

    Van ruilen komt huilen, luidt een oude beurswijsheid. Ruim anderhalf jaar na dato hebben de ICT-aandeelhouders volop reden om te lachen. Maar die van DPA waren misschien nog niet zo slecht af geweest met het ruiltje.
  2. [verwijderd] 6 januari 2015 20:56
    quote:

    Nel schreef op 6 januari 2015 18:40:

    We gaan het spoedig zien wie dit was
    Olav Berten, die eerder van ruim 12% naar 7% ging? Er lijkt echter nog wat meer verkocht dan 7%. Zou hij alles verkocht hebben, impliceert dat toch ook einde COO?

    Of Delta Lloyd, maar die hadden een half jaar terug juist uitgebreid.

    En wie heeft gekocht?

    • Project Holland Beheer B.V.: 16,0%

    • Atrium Beheer en Advies B.V.: 11,6%

    • O.O. Berten Holding B.V.: 7%

    • Gestion Deelnemingen II B.V.: 8,9%

    • Gestion Deelnemingen V B.V.: 6,2%

    • KasTrust Bewaarder Gestion Actief Beheer Fonds B.V.: 4,9%

    • Janivo Beleggingen B.V.: 8,8%

    • T.W.E. Beheer B.V.: 10,6%

    • Delta Lloyd levensverzekeringen N.V.: 7,7%

    • Delta Lloyd Deelnemingenfonds N.V.: 3,7%
  3. forum rang 4 Nel 8 januari 2015 09:29

    Delta Lloyd wijzigt belang in DPA Group

    Redactie ABM Financial News - 8 januari 2015, 09:04
    Delta Lloyd doet belang van hand en Delta Lloyd Deelnemingen Fonds vergroot.

    Delta Lloyd heeft het belang in DPA Group afgemeld, terwijl Delta Lloyd Deelnemingen fonds het belang in DPA juist verhoogde. Dit bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 6 januari 2015.



    Delta Lloyd meldde een kapitaalbelang van 0,00 procent zonder stemrecht in DPA Group, terwijl het bedrijf op 6 mei 2011 nog een belang van 7,67 procent meldde bij een dito stemrecht.



    Daarentegen meldde Delta Lloyd Deelnemingen Fonds een belang van 11,35 procent bij een zelfde stemrecht. De vorige melding dateert van 18 augustus vorig jaar. Toen bedroeg het kapitaalbelang nog 3,65 procent bij een stemrecht van eveneens 3,65 procent.


  4. forum rang 4 Nel 12 januari 2015 16:58
    DPA zet 2015 in teken van autonome omzetgroei en kijkt over de grens



    Door Andre Sterk

    Van DOW JONES NIEUWSDIENST


    AMSTERDAM (Dow Jones)--DPA Group nv (DPA.AE) wil vanuit zijn ambities in de internationale arbeidsbemiddeling van schaarse profielen, medische, maar ook technische beroepen uit Spanje dit jaar verder opschalen en bestudeert de groeimogelijkheden in Duitsland, waar het sinds de overname van Fagro in Dusseldorf is vertegenwoordigd. Na een jaar van acquisities zal dit jaar de nadruk komen te liggen op autonome groei.

    "Met de groei willen we in principe naar EUR200 miljoen tegen naar schatting over 2014 EUR100 miljoen. Dat is geen doel op zich en meer is niet nodig, omdat we anders het ondernemerschap kwijt raken en dat willen we niet. Daarvoor staat dat dat te hoog in ons vaandel", aldus CEO Eric Winter van DPA tegen Dow Jones Nieuwsdienst.

    In 2014 werd een paar essentiele overnames gedaan, waarmee de detacheerder ook steeds meer een consultant wordt. Die uitbreidingen, waarvan Fagro verreweg de meeste substantie qua omvang inbracht, droegen in 2014 al bij aan de winstgevendheid en omzetvorming van DPA. Fagro droeg in het derde kwartaal van 2014 voor EUR1,7 miljoen aan de omzet bij. Fagro werd per 1 september vorig jaar geconsolideerd in de cijfers en dat betekent dat de EUR1,7 miljoen e e n maand omzet impliceert. Fagro is een adviesbureau voor finance en controlspecialisten.

    Het zette DPA op een groeipad die het onlangs ook voorbij de 1.000 directe personeelsleden bracht. Inclusief indirect personeel heeft DPA dan ook nog ongeveer 200 zelfstandigen zonder personeel (zzp-ers) in dienst. Het aandeel daarvan daalt. "Wij streven naar meer eigen mensen, omdat we verwachten dat de markt aantrekt en zo onze marges kunnen verbeteren. Zzp-ers hebben nu eenmaal een lagere marge", aldus Winter.

    Winter streeft met DPA al geruime tijd naar een zo nauw mogelijke relatie met opdrachtgevers. "Wij zien bij opdrachtgevers een sterke neiging om hun eigen inkoop te rationaliseren en met minder suppliers zaken te doen. Schaalgrootte helpt ons de juiste kandidaten aan ons te binden en in gesprek te raken en te blijven met grote partijen. Daarbij komt dat de markt snel verandert en daarmee de behoeften van opdrachtgevers. Als je niet kort op de bal speelt, verlies je snel grip op de markt en sluit de kennis & kunde van professionals niet meer aan bij de vraag van opdrachtgevers en dat los je zeker niet op door prijzen voor je dienstverlening te verlagen", aldus Winter.

    Met het aanbod van specialismen in combinatie met opleidingen voor kandidaten, bij DPA allemaal mensen met een HBO- of universitaire opleiding, wil DPA opdrachtgevers voor langere tijd aan zich binden. "Wij willen een specialismenkabinet zijn voor heel Nederland. Hoe ingewikkelder het functieprofiel, hoe beter het voor DPA is. De combinatie van niche en opleidingen is onze toegevoegde waarde, waarmee we ons onderscheiden van de concurrentie. Op deze manier is een opdrachtgever steeds meer een partner met wie we samenwerken", aldus Winter.

    DPA werkt al sinds jaar en dag met raamcontracten, verbintenissen voor langere tijd met een opdrachtgever, die zich gedurende een vastgestelde periode verplicht gebruik te maken van de dienstverlening van, in dit geval, DPA, op het moment dat daar aanleiding voor is. Dit instrument is een zeer hulpvaardig medium om de banden met een opdrachtgever te professionaliseren en te intensiveren."

    Winter verwijst met het opleidingsaspect naar de aanstaande wijzigingen in het ontslagrecht. Vanaf 1 juli 2015 krijgen vaste en tijdelijke werknemers die twee jaar of langer in dienst zijn geweest, bij ontslag een transitievergoeding. Die kan de werknemer gebruiken voor bijvoorbeeld scholing of de overstap naar een andere baan. "Die scholingsplicht biedt een heleboel nieuwe kansen. In specifieke markten kan DPA mensen wellicht helpen om hun transitievergoeding zo productief mogelijk te benutten en de kansen van de scholingsplicht te benutten", aldus Winter.

    DPA verzorgt sinds een circa zeven jaar deze opleidingen in samenwerking met grote zakelijke klanten via de DPA-Academy.
  5. forum rang 4 Nel 12 januari 2015 16:59
    e n van de veranderingen in de markt die Winter markeert, betreft het risico dat een partij als DPA moet dragen met de output. "Opdrachtgevers scherpen hun kwaliteitseisen continu aan. De uitdaging voor DPA is dan ook een optimale match. Lever je geen kwaliteit, dan loop je het risico op leegloop. En dat past in het huidige beeld: je moet eenvoudigweg meer doen voor je geld dan, zeg, zes of zeven jaar terug. Een van de voordelen van een nauw contact met een opdrachtgever is dat je onderweg veel minder een tariefsdiscussie hebt," aldus de DPA-CEO.

    Bij de overheid signaleert Winter ook een sterke verzakelijking aan de inkoopzijde, vooral bij gemeentes. "Daar zie je een bundeling van de inkoop via digitale marktplaatsen. Omdat de transparantie alleen maar is toegenomen, staan daardoor de marges onder druk."

    Met een huidig accent op autonome groei ligt er overigens nog wel een aantal initiatieven op tafel: onderzoek naar de uitbreidingmogelijkheden in de regio Dusseldorf, waar DPA via Fagro een kantoor heeft, en opschaling van medisch personeel uit Spanje. "We hebben er daarvan nu zestig in Nederland bemiddeld en we zien, in combinatie met de verbetering van de taalvaardigheden, een essentieel punt in de operatiekamer met al die mondkapjes voor, voldoende mogelijkheden voor uitbreiding. Verder willen we ervaring opdoen met de plaatsing van technici uit Spanje en investeren we start-ups, zoals in legal services. Er bestaat er bij migratiediensten veel behoefte aan HBO-juristen", aldus Winter.

    In het vierde kwartaal van 2014 heeft DPA stevig geinvesteerd in nieuwe commerciele interne mensen en in professionals, met name financiel specialisten. Daarvan verwacht Winter van het tweede kwartaal van dit jaar zichtbare resultaten.

    Maar 2015 wordt in zijn visie niet een jaar van woeste groei in de markt. "We zouden heel graag een barometer hebben die ons vertelt wat de trend in de markt is, zoals de uitzendbranche die heeft met de vierwekelijkse ABU-cijfers. Die is er voor detacheerders niet, omdat een sluitende definitie ontbreekt en partijen ook niet zo heel happig zijn hun data te delen met derden. Ik houd mij vast aan de volgende stelregel: tussen een aantrekkende vraag naar uitzendkrachten en een dito vraag naar gedetacheerde professionals zit negen tot achttien maanden. Als dit klopt kunnen we op zijn vroegst in de tweede helft van het jaar een stijging van de detacheringscurve tegemoet zien", aldus Winter.

    Winter is en blijft tegen de achtergrond van die verwachting dan ook een voorstander van stimulering van flexibiliteit in de arbeidsmarkt. Die maakt het mogelijk om tegen acceptabele risico's verplichtingen met professionals aan te gaan. Maar dat effect stimuleert opdrachtgevers ook sneller om professionals in loondienst te nemen. DPA is voorstander van een verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt, met name omdat het een positieve economische impuls geeft aan de macro-economie. "Wat ik echter mis, is een innovatie-agenda. Niet alleen stimuleert dit de kenniseconomie, het is ook bij uitstek een specialistisch werkveld waar DPA actief is en wil blijven. Innovatiewerkzaamheden richten zich nu juist zo typisch op nieuwe technologie-ontwikkelingen en hebben een projectmatig karakter. Dit sluit goed aan bij onze dienstverlening."

    DPA maakt op dinsdag 10 maart de cijfers over het vierde kwartaal bekend.


    Door Andre Sterk; Dow Jones Nieuwsdienst; andre.sterk@wsj.com; +31-20-571 5201


    (END) Dow Jones Newswires

    January 12, 2015 10:53 ET (15:53 GMT)
424 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 22 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 865,36 +0,00%
EUR/USD 1,0653 -0,17%
FTSE 100 7.877,05 +0,37%
Germany40^ 17.761,80 -0,05%
Gold spot 2.388,23 +1,15%
NY-Nasdaq Composite 15.683,37 -1,15%

Stijgers

VIVORY...
+11,51%
JUST E...
+5,71%
Air Fr...
+4,18%
FASTNED
+3,00%
RANDST...
+2,65%

Dalers

Pharming
-9,63%
ASMI
-6,10%
Avantium
-6,01%
PostNL
-5,84%
TomTom
-3,31%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links