Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

DSM - 2e kwartaal 2014

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
voda
0
'Winst en omzet DSM nemen af'

VRIJDAG 1 AUGUSTUS 2014, 13:28 uur | 210 keer gelezen

AMSTERDAM (AFN) - DSM heeft de winst en omzet in het tweede kwartaal naar verwachting zien dalen. Het speciaalchemiebedrijf, dat dinsdag voorbeurs zijn kwartaalcijfers presenteert, heeft last van negatieve wisselkoerseffecten en de matige economische omstandigheden.
Analisten verwachten in doorsnee dat de omzet van DSM vorig kwartaal met 7 procent is gedaald, tot 2,3 miljard euro. De nettowinst, voor bijzondere posten, ging volgens hen met bijna 18 procent omlaag tot 116,2 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (ebitda) zakte naar verwachting van 345 miljoen naar 301,6 miljoen euro.

DSM gaf eerder aan voor heel 2014 te rekenen op een stabilisering van de ebitda op het niveau van vorig jaar. Daarbij nam het bedrijf aan dat de invloed van negatieve wisselkoersen heel het jaar ongeveer hetzelfde zou zijn, en dat negatieve effecten ter waarde van 70 miljoen euro konden worden gecompenseerd. Verder waarschuwde DSM voor aanhoudend moeilijke economische omstandigheden, met lage groei in Europa, bescheiden groei in de VS en een vertraging in opkomende markten.

Beperkte verlaging

Analist Wim Hoste van KBC Securities gaf in een vooruitblik aan te rekenen op een beperkte verlaging van de outlook. Hij wees daarbij op de gevolgen van de brand in een fabriek in het Zwitserse Sisseln, die DSM begin juli meldde. KBC verwacht voor 2014 nu een ebitda van 1,21 miljard euro, waar eerder 1,24 miljard euro werd ingetekend.

DSM gaf in mei zelf al aan dat de wisselkoersen zich tot dat moment slechter hadden ontwikkeld dan het bedrijf aannam op het moment dat de outlook werd geformuleerd. In 2013 bedroeg het bedrijfsresultaat 1,26 miljard euro, In het eerste kwartaal van dit jaar werd een resultaat van 270 miljoen euro gerealiseerd.

voda
0
DSM kwartaalwinst hoger op lagere omzet- Preview

AMSTERDAM (Dow Jones)--DSM (DSM.AE) zal dinsdag voorbeurs een hogere nettowinst op een lagere omzet over het tweede kwartaal van 2014 bekendmaken, verwachten analisten. Dertien door Vara Research geraadpleegde analisten komen gemiddeld uit op een 6,6% lagere omzet van EUR2,308 miljard tegen EUR2,470 miljard een jaar gelden en een 14,8% lager operationeel resultaat (EBITDA) van EUR294 miljoen tegen EUR345 miljoen. Zeven van hen voorzien gemiddeld een 8,0% hogere netto kwartaalwinst van EUR121 miljoen, tegen EUR112 miljoen (na bijzondere posten) vorig jaar. Analisten voorzien een verdere daling van de EBITDA bij Nutrition en Polymer Intermediates door zwakke marktomstandigheden en prijsverlagingen, maar een hogere EBITDA bij Performance Materials dankzij kostenbesparingen en hogere volumes. Ze zijn benieuwd naar de invloed van de valutaverhoudingen en van de recente brand in het Zwitserse Sisseln op de outlook voor 2014, en of DSM nadere mededelingen zal doen over de investering van Third Point in het bedrijf; al dan niet in relatie tot voorgenomen desinvesteringen of het aangaan van joint ventures. Bij de presentatie op 6 mei van de cijfers over het eerste kwartaal zei DSM te verwachten dit jaar "in een aanhoudend uitdagend klimaat" met betere prestaties minimaal de negatieve valuta-effecten te compenseren. Omstreeks 12.50 uur noteert het aandeel vlak op EUR51,22, terwijl de AEX met 0,1% stijgt. (BTK)

Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com


voda
0
DSM kwartaalresultaat lager op nagenoeg gelijke omzet - Update
(Update van eerder gepubliceerd bericht 'DSM kwartaalresultaat lager op nagenoeg gelijke omzet', om informatie, commentaar CEO, CFO, analisten, en actuele koers toe te voegen)

Door Bart Koster

Van DOW JONES NIEUWSDIENST

AMSTERDAM (Dow Jones)--Koninklijke DSM nv (DSM.AE) heeft in het tweede kwartaal van 2013 een lager bedrijfsresultaat voor rente, belasting, afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) uit voortgezette activiteiten geboekt, door lagere resultaten bij Nutrition en Polymer Intermediates, maar gestegen resultaten bij Performance Materials. Bij Nutrition en Performance Materials daalde de omzet licht, waar deze bij Polymer Intermediates toenam.

"We zien een verbetering van het momentum voor Performance Materials in Europa, maar aanhoudend zwakke marktomstandigheden voor Polymer Intermediates, vooral door lagere marges bij caprolactam", zegt chief executive Feike Sijbesma in een telefonische toelichting. "Bij Nutrition presteerde Animal goed, maar bleef Human last houden van druk op consumentenbestedingen", aldus de CEO.

Het resultaat voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) uit voortgezette activiteiten en voor bijzondere posten, kwam in het afgelopen kwartaal 12% lager uit op EUR293 miljoen tegen EUR332 miljoen een jaar eerder. In het resultaat is een negatief valuta-effect van EUR29 miljoen, en een schade van EUR16 miljoen door de brand bij een dochterbedrijf in Zwitserland verwerkt.

De nettowinst na bijzonder posten over de eerste drie maanden kwam 30% lager uit op EUR78 miljoen tegen EUR112 miljoen, en per aandeel bedroeg de winst EUR0,45 tegen EUR0,64.

De omzet uit voortgezette activiteiten, voor bijzondere posten, over de driemaandsperiode steeg licht naar EUR2,288 miljard tegen EUR2,282 miljard een jaar geleden. De totale omzet daalde met 5%. De operationele kasstroom bedroeg EUR126 miljoen.

De kwartaalresultaten bevatten voor de analisten over het algemeen geen grote verrassingen.

Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers spreekt van "gemengde resultaten" en wijst daarbij op de tegenvallende autonome omzet van Nutrition in de VS, lagere prijzen voor babyvoeding in Azie, en de tegenvallende prijzen van caprolactam.

De cijfers komen grotendeels overeen met de verwachting van analisten van Rabobank Equity Research. Ze merken op dat de marge van Nutrition van 20,7% de grote positieve verrassing is, maar dat aan de andere kant de autonome groei van slechts 1% daar wel wat mager is. De groeps-EBITDA van EUR293 miljoen is overeenkomstig de verwachting, net als de prestaties van de andere divisies buiten Nutrition. De analisten tekenen hierbij aan dat Performance Materials een licht tegenvallende autonome omzetgroei liet zien, en dat Polymer Intermediates een goede omzet, maar een nog zwakker dan verwachte marge realiseerde.

Voor Wim Hoste van KBC Securities zijn de EBITDA-cijfers licht beter dan verwacht, wat volgens hem te danken is aan lager dan voorziene corporate kosten. Hij vindt het belangrijk dat de EBITDA-marge van 20,7% bij Nutrition weer terug is boven de 20%-drempel. Hij vindt de waardering van het aandeel aantrekkelijk en voorziet een geleidelijke verbetering van het resultaat bij Nutrition in de komende kwartalen. Zijn advies is buy bij een koersdoel van EUR63,00.

Het concern uit Heerlen streeft voor 2014 naar een verbeterde onderliggende prestatie, in een uitdagende macro-omgeving, maar merkt op dat rekening wordt gehouden met een negatief valuta-effect van circa EUR70 miljoen en aanhoudende zwakte in de caprolactam-operaties.

De analisten spreken van een verlaagde outlook, waarin niet meer wordt gesproken over volledige compensatie van negatieve valuta-effecten, zoals wel werd gedaan bij de resultaten over het eerste kwartaal.

"We hebben de outlook inderdaad licht neerwaarts bijgesteld", bevestigt CFO Rolf-Dieter Schwalb, die toevoegt dat de grote acquisities van de afgelopen jaren "naar tevredenheid presteren".

DSM ondervindt geen hinder van de sancties tegen Rusland, wat voor DSM een relatief kleine markt is, en met name Nutrition-activiteiten betreft, aldus CEO Sijbesma.

Het aandeel DSM noteert dinsdag omstreeks 12.30 uur 0,7% hoger op EUR50,85, op een 0,7% hogere AEX-index.

Door Bart Koster; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 5201; bart.koster@wsj.com


voda
0
DSM Nutrition marge positief, andere divisies conform verwachting - Market Talk

AMSTERDAM (Dow Jones)--DSM (DSM.AE) komt met cijfers over het tweede kwartaal die grotendeels overeenkomen met de verwachting van analisten van Rabobank Equity Research waren. Ze merken op dat de marge van Nutrition van 20,7% de grote positieve verrassing is, maar dat aan de andere kant de autonome groei van slechts 1% wel mager is. De groeps-EBITDA van EUR293 miljoen is overeenkomstig de verwachting, net als de prestaties van de andere divisies buiten Nutrition. De analisten tekenen daarbij wel aan dat Performance Materials een licht tegenvallende autonome omzetgroei liet zien en dat Polymer Intermediates een goede omzet, maar een nog zwakker dan verwachte marge realiseerde. Ze constateren tevens dat de outlook licht neerwaarts is bijgesteld. Rabo houdt een buy-advies bij een koersdoel van EUR58,00. Omstreeks 10.30 uur noteert het aandeel 1% hoger op EUR50,98, terwijl de AEX met 0,7% stijgt. (BTK)

Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com


voda
0
DSM Human Nutrition presteert zwak, zegt ABN Amro - Market Talk

AMSTERDAM (Dow Jones)--DSM (DSM) laat over het tweede kwartaal een EBITDA in lijn met consensus zien, waarbij licht lager dan verwachte resultaten in de kerndivisies wordt gecompenseerd door lagere corporate kosten, zegt Mutlu Gundogan van ABN Amro. De analist merkt verder op dat de divisie Human Nutrition & Health de zwakste prestaties heeft geleverd, met een 5% lagere omzet dan in het eerste kwartaal. De analist wit dat aan vraaguitval voor dieetsupplementen met vitamines en Omega3-visolie in de VS en verminderde omzet van baby- en kindervoeding in China en Zuidoost-Azie. De omzetdaling bij Human werd echter deels gecompenseerd door Animal Nutrition & Health met een omzetstijging van 11% ten opzichte van het eerste kwartaal. De omzet bij Performance Materials daalde licht en volgens de analist is de sterke omzetstijging bij Polymer Intermediates te danken aan de opening van een tweede caprolactam-productielijn in China. ABN Amro houdt op DSM een reduce-advies bij een koersdoel van EUR48,00. Omstreeks 14.55 uur noteert het aandeel 1,7% hoger op EUR51,34, terwijl de AEX met 0,2% stijgt. (BTK)

Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com


6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

DSM Koninklijke Meer »

Koers 108,150   Verschil -0,85 (-0,78%)
Laag 107,750   Volume 459.481
Hoog 109,050   Gem. Volume 627.733
18-okt-19 17:36
label premium

DSM: Goed, maar prijzig

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Inloggen Ontdek Premium