Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Dagafsluiting van de AEX, en andere beurzen.

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
3.008 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 ... 147 148 149 150 151 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
voda
0
Damrak sluit overwegend in het rood

Euronext kan winst van afgelopen dagen niet vasthouden.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft woensdag de winsten van de voorgaande vier handelsdagen niet kunnen vasthouden, waarbij de twee grootste indices in het rood sloten. De AEX index daalde 0,2 procent naar 483,21 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,1 procent liet optekenen tot 6282,79 punten. Alleen voor de AScX resteerde een plus van 0,2 procent naar 826,33 punten.

"Het is op dit moment erg rustig en er gebeurde vandaag heel weinig dat opviel", zei analist Corné van Zeijl van Actiam. De marktvorser wees er op dat de volumes in de aanloop naar het kerstweekeinde zeer laag zijn en dat weinig partijen geneigd zijn om nu aandelen te kopen of verkopen.

Op macro-economisch gebied waren er woensdag twee cijfers uit Nederland. De investeringen in Nederland zijn in oktober van dit jaar gestegen, maar in een flink lager tempo dan de voorgaande maanden, zo bleek woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In oktober lag het volume van de investeringen in materiële vaste activa 0,6 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar, beduidend minder dan in de voorafgaande maand, toen de investeringen met 9,2 procent stegen. De teruggang kwam volgens het CBS vooral doordat in oktober de investeringen in personenauto's en infrastructuur krompen. De investeringen in woningen groeiden in oktober opnieuw aanzienlijk.

"Dat de verkopen van nieuwe auto's vorig jaar in de laatste maanden veel sterker waren dan nu, is logisch, omdat vorig jaar de kopers nog konden profiteren van lagere bijtellingsregels, die in januari van dit jaar minder gunstig zijn geworden", zei Van Zeijl.

Nederlandse bestaande koopwoningen waren in november 6,0 procent duurder dan een jaar eerder, bleek woensdag uit cijfers van het CBS en het Kadaster. De stijging van de huizenprijzen voor bestaande koopwoningen betekent dezelfde groei als in augustus van dit jaar, op dat moment de hoogste prijsstijging in 14 jaar tijd. Het gemiddelde prijsniveau van de bestaande koopwoningen lag in november 2016 even hoog als in september 2005. Het prijspeil ligt 13,2 procent hoger dan in juni 2013, maar nog wel 11,1 procent lager dan in augustus 2008.

Het consumentenvertrouwen in de eurozone is in december opnieuw verbeterd, hoewel de index nog wel negatief bleef, zo bleek woensdag uit voorlopige cijfers van de Europese Commissie. De index voor het consumentenvertrouwen verbeterde van een stand van 6,1 negatief in november naar 5,1 negatief in december.

De Zweedse Riksbank heeft de rente woensdag gehandhaafd op min 0,50 procent en verwacht niet dat de benchmark de komende twee jaar boven nul uitkomt. In een toelichting op het rentebesluit meldde de centrale bank dat het de Zweedse economie verder ziet aansterken en de inflatie ziet stijgen. Evenwel zijn er volgens de bank risico's die de opwaartse beweging van de inflatie in gevaar kan brengen, waaronder de ontwikkeling van de kroon in een klimaat waarin de Europese Centrale Bank zijn opkoopprogramma blijft handhaven en de Federal Reserve de rente verhoogt. Een renteverhoging wordt dan ook niet eerder verwacht dan 2018. De bank verwacht zelfs op de korte termijn eerder het tarief te moeten verlagen dan te verhogen.

De bestaande woningverkopen in de Verenigde Staten zijn in november gestegen, zo maakte The National Association of Realtors woensdag bekend. De verkoop van bestaande woningen nam met 0,7 procent toe ten opzichte van oktober tot een geannualiseerd aantal van 5,61 miljoen stuks, waar economen 5,54 miljoen hadden verwacht.

De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week gestegen, kwam woensdag uit nieuwe cijfers van de Energy Information Administration naar voren. In de week eindigend op 16 december namen de voorraden met circa 2,3 miljoen vaten toe tot 485,4 miljoen vaten. De benzinevoorraden daalden met ongeveer 1,3 vaten tot 228,7 miljoen vaten. De voorraden stookolie en andere destillaten slonken met 2,4 miljoen vaten tot 153,5 miljoen vaten. De capaciteitsbenutting liep op van 90,5 naar 91,5 procent.

Olie noteerde in het rood na het verschijnen van het voorradenrapport. Een februari-future West Texas Intermediate daalde 0,1 procent tot 53,23 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,2 procent lager bewoog naar 55,22 dollar.

De euro/dollar noteerde bij het slot in Europa op 1,0431. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0412 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0394 op de borden.

Stijgers en dalers

SBM Offshore en Galapagos waren woensdag de grootste stijgers in de AEX-index. Beide fondsen profiteerden van goed nieuws dat dinsdagavond naar buiten kwam.

SBM Offshore meldde dinsdagavond van dochteronderneming Esso Exploration and Production Guyana van ExxonMobil de opdracht te hebben gekregen voor de bouw van een FPSO. Het drijvende productie- en opslag-platform zal ingezet worden bij het Liza-project in Guyana. In eerste instantie zal de oliedienstverlener de pre-project planning en het ontwerp van de FPSO op zich nemen. Onder voorbehoud van een definitieve investeringsbeslissing in 2017, volgt achtereenvolgens de bouw, installatie en operatie van de installatie.



(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Deel 2:

NIBC verhoogde woensdag vanwege het goede nieuws het koersdoel voor SBM Offshore van 15,50 naar 19,00 euro bij handhaving van een koopaanbeveling. Het aandeel sloot woensdag 3,8 procent hoger. "Eindelijk weer eens goed nieuws van SBM Offshore, maar we moeten dat nou ook weer niet overdrijven", aldus Van Zeijl, die erop wees dat de definitieve beslissing pas in de loop van 2017 valt.

Galapagos sloot woensdag 1,7 procent in de plus, nadat het biofarmabedrijf dinsdagavond de resultaten van een Fase 2 onderzoek naareen middel tegen taaislijmziekte bekend had gemaakt en daarbij sprak van competitieve resultaten. "Het succes van deze studie is in twee opzichten een belangrijke mijlpaal", aldus professor en hoofdonderzoeker Jane Davies in een toelichting. Volgens hem blijkt GLPG1837 als nieuwe CFTR potentiator veilig en significant effectief. "Ten tweede toont het aan dat CF patiënten, ondanks dat de complexiteit van de zorg voor CF patiënten snel evolueert, toegewijd zijn aan de verdere ontwikkeling van CFTR modulatoren", aldus Davies.

Boskalis Westminster maakte woensdag bekend samen met Van Oord hoogstwaarschijnlijk een opdracht van Rijkswaterstaat te krijgen voor de versterking van de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen. Het betreft vooralsnog een voorlopige gunning, voor een opdracht van in totaal 90 miljoen euro. Van dit bedrag komt dan de helft voor rekening van Boskalis. "Geen echte verrassing, want deze opdracht zat al in de pijplijn", zei Van Zeijl. Het aandeel Boskalis sloot woensdag 0,5 procent hoger.

Shell was woensdag de grootste daler in de AEX, na de bekendmaking van de Amerikaanse olievoorraden waarbij het fonds 0,9 procent verloor.

In de Midkap verloor Air Franse-KLM 1,8 procent, nadat de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep bevestigde dat piloten van de Franse tak van Transavia de directie van de budgetmaatschappij van Air France-KLM officieel gemeld hebben in het kerstweekeinde te gaan staken. Het betreft een groep bij Transavia France gedetacheerde Air France-vliegers, die met de actie betere arbeidsvoorwaarden willen afdwingen. De groep dreigt van 23 tot en met 26 december het werk neer te leggen, maar de actie wordt volgens Franse media niet gesteund door de Franse pilotenvakbond SNPL.

Kunstmestfabrikant OCI was met een plus van 2,1 procent de grootste stijger in de AMX-index.

Bij de kleinere fondsen in de AScX kreeg Kiadis Pharma een fors verlies van 6,7 procent te verwerken, nadat het biofarmabedrijf voorbeurs bekendmaakte het Fase II onderzoek met ATIR101, een potentieel middel tegen bloedaandoeningen als leukemie, voort te zetten ondanks dat bij enkele van de in totaal 15 patiënten bepaalde complicaties werden waargenomen. Tien van de vijftien patiënten die deelnemen aan het onderzoek kregen één dosis ATIR101 toegediend. Nadat bij zes van deze tien patiënten een tweede dosis werd toegediend, traden bij enkele patiënten complicaties op. Het Independent Data Monitoring Committee (IDMC) deed na overleg de aanbeveling op basis van de vooraf gedefinieerde veiligheidsmaatregelen door te gaan met het onderzoek, maar patiënten geen tweede dosis meer toe te dienen.

ICT-dienstverlener Ordina was woensdag in de AScX de grootste stijger, waarbij het fonds er 1,6 procent bij kreeg.

Bij de lokale fondsen kreeg Eurocastle Investment Limited er 0,6 procent bij, nadat het vastgoedbedrijf meldde een belang van 25 procent te hebben genomen in een portefeuille van vier zogenaamde "slechte leningen" aan een kredietnemer. De bruto boekwaarde van de moeilijk inbare leningen bedraagt in totaal 16 miljoen euro. Daarnaast meldde Eurocastle dat de verkoop van 66 van in totaal 67 vastgoedobjecten van de twee resterende Duitse vastgoedportefeuilles Belfry en Truss met succes zijn afgerond en 2,3 miljoen euro hebben opgeleverd.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurs noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent lager op 2.268,12 punten. De Dow Jones index daalde 0,1 procent naar 19.963,75 punten en de Nasdaq noteerde 0,3 procent in het rood op 5.468,40 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved
voda
0
Kleine verliezen op Europese beurzen

Beleggers beginnen boeken te sluiten.

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn woensdag overwegend met kleine verliezen de dag uitgegaan. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot 0,2 procent lager op 360,56 punten, de Duitse DAX noteerde een vrijwel vlakke slotstand van 11.468,64 punten en de Franse CAC 40 liet een verlies zien van 0,3 procent op 4.833,82 punten. De Britse FTSE 100 eindigde fractioneel in de min op 7.041,42 punten.

Volgens marktanalist Craig Erlam van Oanda was het opnieuw een weinig spannende, nieuwsluwe handelsdag met de feestdagen die dichterbij komen, waardoor er dus nauwelijks meer grote economische publicaties op de rol staan.

Beleggers moesten het woensdag onder meer doen met voorlopige cijfers over het consumentenvertrouwen in de eurozone in december. Dat bleek verbeterd hoewel de indicator in negatief terrein bleef. Verder stegen de Franse producentenprijzen in november minder dan verwacht en liet de Zweedse centrale bank de negatieve rente ongewijzigd op min 0,5 procent. De Riksbank had daarbij de boodschap dat de rente de komende twee jaar waarschijnlijk niet boven de nul procent uit komt. Een verdere renteverlaging is bovendien waarschijnlijker dan een verhoging.

Het opkoopprogramma dat de Riksbank uitvoert, werd ook verlengd tot het eind van de eerste helft van 2017, hoewel het bestuur van de centrale bank enigszins verdeeld was over dat besluit. Volgens econoom Chiara Silvestre van UniCredit was de toelichting op het monetaire besluit redelijk mild.

Olie noteerde woensdag lang in het groen maar het wekelijkse Amerikaanse olievoorradenrapport zorgde voor druk op de futures vanwege een sterker dan verwachte toename. Rond het Europese slot stond de februari-future West Texas Intermediate 0,8 procent lager op 52,90 dollar en noteerde de februari-future Brent 0,9 procent lager op 54,86 dollar.

De euro krabbelde woensdag weer wat op en noteerde rond het sluiten van de Europese beurzen op 1,0433. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0401 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0389 op de borden.

Stijgers en dalers

In Milaan verloor Monte dei Paschi di Siena meer dan 12 procent. De oudste bank ter wereld zou met een omruilbod voor aandeelhouders, waarbij obligaties voor aandelen kunnen worden geruild, opnieuw veel te weinig kapitaal opgehaald hebben, meldden diverse media. De bank zelf publiceerde vandaag een document waarin het de termijn waarop het in liquiditeitsproblemen komt met zeven maanden verkortte naar vier maanden.

Italiaanse sectorgenoten als UniCredit en Intesa Sanpaolo eindigden woensdag wel hoger, met respectievelijke koerswinsten van 1,3 en 0,1 procent.

Spaanse banken stonden onder druk door een oordeel van het Europees Hof dat sommige kredietverstrekkers veel te hoge hypotheekrentes hebben berekend. Hierop moeten de banken miljarden terugbetalen. "Dat is een forse klap voor de sector", volgens marktanalist Craig Erlam van Oanda.

In Madrid verloor Banco Santander 0,4 procent en leverde BBVA 0,9 procent in. Banco Popular Español daalde maar liefst 5,8 procent en CaixaBank sloot 0,8 procent lager.

Elders was het beeld onder de financiële waarden verdeeld, nadat bekend werd dat de Zwitserse financiële toezichthouder COMCO een boete van bijna 100 miljoen Zwitserse frank oplegt aan een aantal mondiale grootbanken voor het manipuleren van belangrijke rentetarieven. Deutsche Bank en Société Générale, die onder meer genoemd worden als banken zich zich hieraan schuldig hebben gemaakt, sloten achtereenvolgens 1,2 en 0,3 procent in de min. De Britse banken Royal Bank of Scotland en Barclays, die ook werden beboet, wisten de dag wel hoger te sluiten, met winsten van respectievelijk 0,9 en 0,5 procent.

Een opvallende koersbeweging was er voor Actelion, dat 6,4 procent steeg. Woensdag werd bekend dat farmareus Johnson & Johnson in gesprek is met de Zwitserse biofarmaceut over een overname. Inmiddels zouden de twee bedrijven exclusieve onderhandelingen voeren. Eerder sprak Actelion ook met het Franse Sanofi. Dat aandeel verloor in Parijs 0,6 procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen waren de koersborden op Wall Street lichtrood gekleurd. De S&P 500 index, de Dow Jones index en de Nasdaq verloren allen 0,1 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
AEX sluit tamme handelsdag met klein verlies

Gepubliceerd op 22 dec 2016 om 17:44 | Views: 39

AMSTERDAM (AFN) - De effectenbeurs in Amsterdam is donderdag met lichte verliezen de handel uitgegaan. Elders in Europa gaven de graadmeters een gemengd beeld. Veel viel er evenwel niet te beleven op de beursvloeren in de aanloop naar de kerstdagen.

In Amsterdam sloot de toonaangevende AEX-index 0,3 procent lager op 482,47 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 682,18 punten. De DAX in Frankfurt leverde 0,1 procent in, de CAC 40 in Parijs eindigde nagenoeg vlak en de FTSE in Londen won 0,3 procent
.
Sterkste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen was staalconcern ArcelorMittal met een verlies van 2,4 procent. Bovenaan de AEX met een plus van 0,6 procent stond technologieconcern Philips, gevolgd door verf- en chemiebedrijf AkzoNobel dat 0,5 procent won.

SBM Offshore

SBM Offshore zakte 1,2 procent. Een dag eerder boekte de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie nog een flinke koerswinst dankzij een contract met de Amerikaanse oliereus ExxonMobil. Vopak leverde 0,6 procent in na de bekendmaking van een overname in België waarbij geen financiële details werden verstrekt.

Altice (min 0,4 procent) kon eveneens op belangstelling rekenen. Het kabel- en telecombedrijf kondigde aan zijn activiteiten in België en Luxemburg voor 400 miljoen euro te verkopen aan Telenet. De verkoop van Coditel Brabant moet nog worden goedgekeurd door de Belgische autoriteiten.

Monte dei Paschi

In Milaan ging Monte dei Paschi di Siena na een positieve start 7,5 procent omlaag. De noodlijdende Italiaanse bank lijkt er niet in te slagen een interventie door de Italiaanse overheid te voorkomen. De regering neemt daarom volgens Italiaanse media mogelijk donderdag al een besluit over een ingreep.

In Zürich was Actelion een opvallende winnaar met een plus van 4,1 procent. Het Zwitserse farmacieconcern voert exclusieve gesprekken met het Amerikaanse medische bedrijf Johnson & Johnson (J&J) over een overname. Eerdere gesprekken daarover leidden nog tot niets.

De euro was 1,0450 dollar waard, tegen 1,0426 dollar bij het Europese slot een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 52,91 dollar, die van Brentolie ging 1 procent omhoog naar 55,00 dollar per vat.
voda
0
Kleine verliezen op Damrak

Beleggers al in vakantiestemming.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag licht lager de dag uitgegaan, waarbij veel beleggers ondanks de stroom aan macro-economische publicaties al in een vakantiestemming waren. De AEX sloot 0,2 procent lager op 482,47 punten, terwijl de AMX 0,1 procent verloor en de AScX 0,3 procent moest laten gaan.

"Het is overal zichtbaar dat de volumes afnemen en dat de boeken van beleggers gesloten worden. De koersuitslagen blijven klein", aldus beleggingsspecialist Tycho Schaaf van online broker Lynx.

Marktanalist Naeem Aslam van Think Markets sprak ook van dunne handelsvolumes met de feestdagen voor de deur, ondanks de stroom aan macrodata die verschenen. Zo groeide de Amerikaanse economie in het derde kwartaal met 3,5 procent en dat was beter dan verwacht, volgens Aslam.

Volgens econoom Philip Marey van Rabobank rechtvaardigt het groeicijfer het besluit van de Federal Reserve van vorige week om de rente te verhogen. Hij was zelf vooral te spreken over de opwaartse bijstellingen van de bedrijfsinvesteringen en de overheidsbestedingen.

Een ander, normaliter belangrijk cijfer voor de markt, waren de orders voor duurzame goederen in Amerika. Die daalden in november fors, met 4,6 procent, maar er was een afname van 5 procent verwacht, dus werd er in het algemeen niet heel sterk op gereageerd.

De Amerikaanse persoonlijke inkomens en uitgaven, die voor de Fed weer van belang zijn, lieten een verdeeld beeld zien, met een lichte stijging van de uitgaven bij stabiele inkomens.

Vrijdag belooft opnieuw een nieuwsluwe dag te worden. Mogelijk kunnen groeicijfers uit Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk nog voor enige beweging zorgen maar dat zal niet veel om het lijf hebben.

Olie noteerde donderdag bij het Europese slot hoger. Een vat West Texas Intermediate steeg 0,9 procent naar 52,94 dollar en een vat Brent werd 1,1 procent duurder op 55,03 dollar.

De euro/dollar noteerde bij het slot in Europa op 1,0450. Bij de opening donderdagochtend noteerde het muntpaar op 1,0435, na een koers van 1,0428 bij de slotbel op Wall Street woensdagavond.

Stijgers en dalers

In de AEX sloten 6 van de 25 fondsen donderdag in het groen. Koploper was Philips, dat 0,6 procent steeg. In het algemeen waren de winsten echter beperkt in de Amsterdamse hoofdgraadmeter. ING Groep en ABN AMRO kregen beide een koersdoelverhoging van Kepler Cheuvreux bij een gehandhaafd koopadvies. Analist Benoit Pétrarque was vooral te spreken over het kernkapitaalratio van ABN AMRO, terwijl er voor ING mogelijk meer beperkingen zijn. ABN AMRO sloot 0,2 procent in de min en ING won 0,2 procent.

Vopak verloor 0,6 procent. Woensdagavond werd bekend dat het tankopslagbedrijf een akkoord heeft bereikt met het Antwerpse Exmar voor de overname van de drijvende LNG opslag- en hervergassingsactiviteiten van het Belgische bedrijf door Vopak. Volgens analist Quirijn Mulder van ING zal de deal vermoedelijk een waarde hebben van 650 miljoen tot 700 miljoen dollar. De analist denkt verder dat de deal mogelijk meer dan een miljard dollar zou kunnen bedragen, indien Vopak later beslist ook de belangen van de andere partners over te nemen.

Altice maakte de verkoop bekend van Belgische en Luxemburgse activiteiten aan Telenet Group voor een bedrag van 400 miljoen euro. Bryan Garnier sprak van een goede prijs. Analist Thomas Coudry stelde dat het verkopen van niet-strategische onderdelen Altice zullen helpen bij het afbouwen van de omvangrijke schuldenpositie. Het aandeel verloor 0,4 procent.

Drager van de spreekwoordelijke rode lantaarn was ArcelorMittal, dat 2,4 verloor, gevolgd door Gemalto dat 1,4 procent moest laten gaan. Ook SBM Offshore kon met een min van 1,2 procent niet in het groen komen. Canaccord Genuity verhoogde evenwel het koersdoel voor de oliedienstverlener van 15,00 naar 17,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling.

In de Midkap bleven de stijgers beperkt tot een bandbreedte van rond een procent. OCI steeg 1,2 procent, na een koersdoelverhoging door JPMorgan Cazenove. Analist Neeraj Kumar verwacht dat de prijsdynamiek voor de grondstof ureum in het eerste kwartaal van 2017 afneemt. Voorts verwacht de analist dat de bijdrage van de minderheidsbelangen in OCI Partners aan de winst tot 5 procent in de komende twee jaar zal bedragen.

Air France-KLM won 0,8 procent. Het koersdoel van de luchtvaartgroep ging Goldman Sachs omhoog van 5,00 naar 5,30 euro met een ongewijzigd Neutraal advies. De Amerikaanse zakenbank was in het algemeen positiever over de brede transport- en reissector in Europa. In de verhoging zijn veranderingen in wisselkoersen, olieprijzen en rentetarieven nu ingeprijsd, evenals de meest recente vervoerscijfers. Sligro Food Group steeg 1,2 procent, na de overname van de online aanbieder van kerstgeschenken Tintelingen.

Onder de grootste dalers binnen de AMX bevonden zich Fugro, Besi en Aperam, met verliezen van achtereenvolgens 1,4, 1,2 en 0,9 procent.

Onder de kleinere fondsen vielen de koersstijgingen op van Ordina, dat 3,7 procent steeg, en van Accell, dat 1,3 procent won.

Source Group maakte bekend dat de fusie met HeadFirst bijna is afgerond. Het aandeel sloot 0,1 procent lager.

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese beurzen waren de koersborden op Wall Street rood gekleurd. De Dow Jones index daalde 0,2 procent, de S&P 500 verloor 0m3 procent en de Nasdaq noteerde 0,5 procent lager.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Europese beurzen sluiten verdeeld

Weinig actie in aanloop naar Kerst.

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag verdeeld de dag uitgegaan. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index zakte 0,2 procent naar 359,82 punten, de Duitse DAX sloot 0,1 procent lager op 11.456,10 punten. De Franse CAC 40 sloot vrijwel vlak op 4.834,63 punten. De Britse FTSE 100 won 0,3 procent op 7.063,68 punten.

In aanloop naar de feestdagen waren de volumes lager dan normaal, hoewel er voldoende was voor beleggers om zich op te richten, zoals een reeks aan, vooral Amerikaanse, economische publicaties, maar ook de kapitaalproblemen van de oudste bank ter wereld, Banca Monte dei Paschi di Siena.

"De Europese bankensector stond onder druk. De Italiaanse bankencrisis wordt versterkt door de toegenomen spanningen bij Spaanse banken die miljarden aan hypotheekrentes moeten terugbetalen", volgens marktanalist Ipek Ozkardeskaya van London Capital Group.

Marktanalist Naeem Aslam van Think Markets sprak van lage handelsvolumes met de feestdagen voor de deur, ondanks de stroom aan macrodata die verschenen. Zo groeide de Amerikaanse economie in het derde kwartaal met 3,5 procent en dat was beter dan verwacht, volgens Aslam.

In het algemeen zorgde de stroom aan macro-economische data donderdag niet voor grote bewegingen. Vrijdag belooft opnieuw een nieuwsluwe dag te worden. Mogelijk kunnen groeicijfers uit Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk nog voor enige beweging zorgen maar dat zal niet veel om het lijf hebben.

Olie noteerde donderdag bij het Europese slot hoger. Een vat West Texas Intermediate steeg 0,9 procent naar 52,94 dollar en een vat Brent werd 1,1 procent duurder op 55,03 dollar.

De euro/dollar noteerde bij het slot in Europa op 1,0450. Bij de opening donderdagochtend noteerde het muntpaar op 1,0435, na een koers van 1,0428 bij de slotbel op Wall Street woensdagavond.

Bedrijfsnieuws

De meeste aandacht ging uit naar Banca Monte dei Paschi di Siena. De pogingen van de bank om zichzelf te redden lijken mislukt, waardoor de Italiaanse overheid in beeld komt. Het aandeel verloor 7,5 procent. "Het is opmerkelijk hoe ordelijk het instorten van de bank lijkt te verlopen", zei vermogensbeheerder Rahul Kalia van Aberdeen Asset Management.

Net als woensdag stonden ook Spaanse banken vandaag wat onder druk, nu het Europees Hof geoordeeld heeft dat de banken miljarden aan hypotheekrentes moeten terugbetalen. Banco Santander verloor 0,4 procent, BBVA daalde 0,2 procent en Banco Popular Espanol verloor 1,3 procent.

In het algemeen sloten financiële waarden in Europa in de verdeeld. Deutsche Bank daalde 1,1 procent en Commerzbank verloor 0,6 procent, terwijl de banken in Parijs stegen. Société Générale steeg 0,1 procent en Credit Agricole won 0,4 procent.

De Zwitserse biofarmaceut Actelion won 4,1 procent nadat woensdagavond bekend werd dat het concern exclusieve onderhandelingen voert met farmareus Johnson & Johnson over een overname.

Altice bereikte een akkoord met Telenet Group over de verkoop van zijn dochtervennootschap Coditel Brabant voor een bedrag van 400 miljoen euro, zonder schulden en zonder contanten. Het aandeel Altice sloot 0,4 procent lager.

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese beurzen waren de koersborden op Wall Street rood gekleurd. De Dow Jones index daalde 0,2 procent, de S&P 500 verloor 0m3 procent en de Nasdaq noteerde 0,5 procent lager.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
AEX komt nauwelijks van zijn plaats

Weinig actie op Damrak met Kerst voor de deur.

(ABM FN-Dow Jones) De AEX is vrijdag dicht bij huis gebleven. De Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot 0,1 procent hoger op 482,86 punten, terwijl de AMX 0,3 procent steeg en de AScX 0,2 procent won.

"Het kerstweekend staat voor de deur. Daarom zijn de financiële markten de laatste dagen langzaam in slaap gesust", omschreef beleggingsspecialist Tycho Schaaf van onlinebroker Lynx de handelsweek.

Vrijdag waren de volumes dan ook laag. Op macro-economisch vlak was er aandacht voor groeicijfers uit Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. De Franse economie groeide in het derde kwartaal met 0,2 procent op kwartaalbasis, na een krimp van 0,1 procent in de drie maanden ervoor. De Britse economie groeide in het afgelopen kwartaal met 0,6 procent op kwartaalbasis, waarmee sprake was van een lichte vertraging na de groei van 0,7 procent in het tweede kwartaal. De Nederlandse economie groeide in de periode van juli tot en met september met 0,8 procent ten opzichte van de drie maanden ervoor.

Verder werd bekend dat het consumentenvertrouwen in Duitsland in januari fractioneel verbeterde, van 9,8 naar 9,9. Onderzoeksinstituut GfK meet altijd een maand vooruit. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen zoals de Universiteit van Michigan dat meet, steeg deze maand tot 98,2. De verkoop van nieuwe woningen in Amerika steeg in november met ruim 5 procent.

Deutsche Bank wist op de valreep een schikking van 7,2 miljard dollar te treffen met het Amerikaanse ministerie van Justitie over de verkoop van zogenoemde rommelhypotheken. Eerder dit jaar kwam de Duitse grootbank nog zwaar onder druk te staan omdat de boete mogelijk veel hoger uit zou komen. Analisten van Morgan Stanley wezen erop dat de onzekerheid rondom de schikking nu is weggenomen, net als de omvang van de boete die uiteindelijk moet worden betaald. In Frankfurt steeg het aandeel Deutsche Bank vrijdag 0,3 procent.

Banca Monte dei Paschi di Siena slaagde er niet in om zelf voldoende kapitaal op te halen om overeind te blijven en dus lijkt staatssteun nu noodzakelijk. Volgens marktanalist Ron van der Does van IG is de bank "too big to fail", omdat veel Italianen voor hun oude dag obligaties hebben in de bank. Rome heeft inmiddels een steunfonds van 20 miljard euro voor zijn banken in het leven geroepen. In het aandeel Monte dei Paschi werd vrijdag niet gehandeld.

Olie noteerde bij het Europese slot vrijwel onveranderd. Een vat West Texas Intermediate daalde 0,1 procent naar 52,90 dollar en een vat Brent werd 0,1 procent duurder op 55,10 dollar.

De euro/dollar noteerde bij het slot in Europa op 1,0450. Bij de opening vrijdagochtend noteerde het muntpaar op 1,0446, na een koers van 1,0436 bij de slotbel op Wall Street donderdagavond.

Stijgers en dalers

In de AEX sloot een meerderheid van de 25 fondsen in het groen. Koploper was NN Group, dat 3,7 procent steeg. De verzekeraar maakte bekend dat Delta Lloyd een overnamebod van 5,40 per aandeel heeft geaccepteerd. Het bod betekent een premie van 55 procent op de gemiddelde koers van Delta Lloyd in de drie maanden voorafgaand aan het aanvankelijke bod van 5 oktober. Het bod ligt echter maar 2 procent hoger dan het eerste bod van 5,30 euro, en beduidend lager dan de 5,80 euro waar analist Matthias De Wit van KBC Securities op had gerekend. De analist verhoogde het koersdoel op NN Group vrijdag van 35,00 euro naar 41,00 euro en herhaalde het koopadvies. Het aandeel Delta Lloyd verloor vrijdag 0,2 procent in de AMX.

Randstad kreeg vrijdag een koersdoelverhoging van 50,00 naar 52,00 euro bij Goldman Sachs met een ongewijzigd Neutraal advies. Daarbij werden de ramingen voor de verwachte winst per aandeel voor 2017 met 4 procent opwaarts bijgesteld van 3,79 naar 3,94 euro. Het aandeel sloot vrijdag 0,4 procent hoger.

Ook het koersdoel van Unilever ging vrijdag omhoog bij Goldman Sachs, van 35,50 naar 36,00 euro met een ongewijzigde verkoopaanbeveling. De analisten voorzien meerdere uitdagingen voor het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern, zoals deflatoire druk in de ontwikkelde markten, een zwakkere groei in de opkomende markten waar lokale spelers bovendien marktaandeel afsnoepen en de opkomst van e-commerce. Het aandeel Unilever steeg 0,2 procent.

Heineken, dat 0,1 procent hoger sloot, kreeg een koersdoelverlaging van Société Générale, van 96,00 naar 83,00 euro. Het koopadvies bleef staan. De analisten van de Franse bank menen dat Heineken een verdedigbare stap zet op de Britse biermarkt met de overname van circa 1.900 pubs van Punch Taverns. Voor 2017 verlaagden de analisten verder hun margeverwachtingen voor Mexico met 200 basispunten vanwege de depreciatie van de Mexicaanse peso. Dit haalt 50 basispunten van de groepsmarge, aldus Société Générale, maar de deal met Punch Taverns vangt dit op.

Onder de Midkappers zaten de vastgoedfondsen in de lift, met Vastned Retail dat 2,2 procent won en WDP dat 1,1 procent steeg. Philips Lighting droeg de spreekwoordelijke rode lantaarn en leverde 1,3 procent in.

Air France-KLM sloot 0,2 procent hoger. Vrijdag werd bekend dat de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij een deel van het belang in het Spaanse boekingsbedrijf Amadeus IT Group heeft verkocht voor een bedrag van 201 miljoen euro.

Onder de kleinere fondsen vielen BinckBank en Lucas Bols op, met respectievelijke stijgingen van 2,9 en 1,9 procent.

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese beurzen waren de koersborden op Wall Street lichtrood gekleurd. De Dow Jones index daalde 0,1 procent, waardoor de kans dat de toonaangevende index de 20.000 punten nog voor de Kerst haalt, lijkt verkeken. De breed samengestelde S&P 500 noteerde vrijwel vlak en techbeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent lager.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Europese beurzen vlak gesloten

Volumes laag in aanloop naar Kerstweekeinde.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag dicht bij huis gebleven, waarbij sprake was van lage volumes vanwege het Kerstweekeinde. Wel ging er aandacht uit naar de Europese bankensector.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot vlak op 359,97 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,1 procent op 11.449,93 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,1 procent op 4.893,68 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,1 procent hoger op 7.068,17 punten. De Britse beurzen waren slechts een halve dag geopend, vanwege de viering van Kerstavond.

De focus ging vrijdag met name uit naar de Europese bankensector, na miljardenschikkingen van diverse Europese banken met het Amerikaanse ministerie van Justitie en het mislukte reddingsplan voor de Italiaanse bank Monte dei Paschi. "Het feit dat we nu weten wat de omvang van deze schikkingen is is op zichzelf al positief", aldus marktstrateeg Guy Miller van Zurich Insurance Group. "Het was niet duidelijk hoe groot de omvang van de boetes zou zijn, de bandbreedte varieerde enorm", voegde hij toe.

Beleggers kregen een beperkt aantal macro-economische cijfers te verwerken. De Franse economie is in het derde kwartaal op kwartaalbasis met 0,2 procent gegroeid. Op jaarbasis was sprake van een groei van 1,0 procent. In het Verenigd Koninkrijk kwam de economische groei in het derde kwartaal op kwartaalbasis uit op 0,6 procent. Bij de vorige raming in november werd er nog uitgegaan van een groei van 0,5 procent op kwartaalbasis. Op jaarbasis kwam de groei uit op 2,2 procent, tegen een eerder gemelde groei van 2,3 procent.

Het Duitse consumentenvertrouwen gemeten door onderzoeksbureau GfK steeg van 9,8 in december naar 9,9 in januari. Er werd aanvankelijk gerekend op een stabiele ontwikkeling op 9,8.

Olie noteerde vrijdag in het rood. Een februari-future West Texas Intermediate daalde 0,1 procent op 52,89 dollar, terwijl een februari-future Brent vlak bewoog op 55,05 dollar.

De euro/dollar noteerde rond het Europese slot op 1,0451. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0441 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0436 op de borden.

Bedrijfsnieuws

In het aandeel Banca Monte dei Paschi di Siena werd vrijdag niet gehandeld na het nieuws dat het reddingsplan voor de noodlijdende bank is mislukt. Monte dei Paschi slaagde er niet in om bij particuliere beleggers 5 miljard euro aan vers kapitaal op te halen, ondanks dat er wel voor bijna 2,5 miljard euro aan achtergestelde obligaties werden omgeruild. De Italiaanse overheid riep in de vroege uren vrijdag een reddingsfonds van 20 miljard euro in het leven om Italiaanse banken in moeilijkheden te helpen.

De overige Italiaanse banken stegen wel. Unione di Banche Italiane won 0,2 procent, BPER Banca noteerde 1,0 procent hoger en Banca Popolare di Milano won 1,3 procent.

Deutsche Bank en Credit Suisse hebben met de Amerikaanse autoriteiten schikkingen getroffen over de verkoop van rommelhypotheken in aanloop naar de financiële crisis. Vanochtend meldde Deutsche Bank een schikking te hebben getroffen met de toezichthouder van naar verluidt 7,2 miljard dollar. Credit Suisse schikt voor 5,3 miljard dollar. Deutsche Bank won 0,4 procent. Credit Suisse daalde 0,9 procent.

Barclays verloor eveneens 0,9 procent, nadat de bank meldde een civiele procedure te starten tegen het Amerikaanse ministerie van Justitie, vanwege de claims over de verkoop van rommelhypotheken.

Vivendi verloor 0,7 procent, nadat het mediaconcern bekendmaakte een 28,8 procent belang te hebben in het Italiaanse Mediaset, ondanks de voortdurende juridische strijd tussen de twee bedrijven. Vivendi streeft naar een belang van 30 procent, de wettelijke drempe, die nodig is om een overnamebod te lanceren.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de handel in Europa noteerde de toonaangevende S&P 500 index vlak op 2.260,28 punten, waarbij de Dow Jones index en technologiebeurs Nasdaq 0,1 procent in het rood noteerden.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Amsterdamse beurs positief gestemd op kalme handelsdag

Financiële fondsen reageren wisselend op zorgen rond Italiaanse banken.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen hebben op de eerste dag van de laatste handelsweek van het jaar met lage handelsvolumes geprofiteerd van een positief sentiment. De Amsterdamse hoofdgraadmeter AEX sloot 0,2 procent hoger op 483,58 punten, terwijl de AMX 0,4 procent steeg en de AScX 0,3 procent won. De opwaartse lijn van de laatste handelsdag voor het kerstweekeinde werd daarmee voortgezet.

"De volumes waren natuurlijk erg laag, maar de stemming zat er goed in en een ouderwetse eindejaarsrally lijkt nu een feit te worden", zei marktanalist Ron van der Does van IG. "Het wordt interessant om te zien wat er na de jaarwisseling gaat gebeuren, maar ik zie geen aanwijzingen of aanleidingen waarom het na 1 januari minder zou worden", zo vervolgde de marktanalist.

Op macro-economisch gebied waren er dinsdag slechts een beperkt aantal cijfers, uit Japan en de Verenigde Staten. De werkloosheid in Japan is in november licht gestegen, zo bleek uit overheidsdata. Het werkloosheidspercentage, aangepast voor seizoensinvloeden, steeg van 3,0 procent in oktober naar 3,1 procent in november. Vorige maand zaten 1,97 miljoen Japanners zonder baan. Dat waren er 120.000 minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

De huizenprijzen in Amerika stegen in oktober licht, kwam uit de S&P Case-Shiller huizenprijsindex naar voren. De nationale index steeg met 0,2 procent op maandbasis en 5,6 procent op jaarbasis. De prijzen in de twintig meest stedelijke gebieden stegen in oktober met 0,1 procent ten opzichte van september, terwijl op jaarbasis sprake was van een stijging van 5,1 procent. In de tien meest stedelijke gebieden bleven de prijzen in oktober ten opzichte van september stabiel.

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie nam in december verder toe, zo bleek uit cijfers van The Conference Board. De index voor het consumentenvertrouwen steeg van 109,4 in november naar 113,7 in december, nadat consumenten in de voorgaande maand ook al flink positiever gestemd waren. De deelindicator voor de economische verwachtingen voor het komend halfjaar verbeterde op maandbasis zelfs van 94,4 naar 105,5.

De aandacht ging vooral weer uit naar de zorgen rond de Italiaanse banken en in het bijzonder naar de hoge nood bij Banca Monte dei Paschi. De oudste bank ter wereld heeft veel meer kapitaal nodig dan eerder gedacht, zo bevestigde de geplaagde bank maandagavond.

Waar de Europese Centrale Bank eerder nog inschatte dat de oudste bank ter wereld een kapitaaltekort had van 5 miljard euro, zou dit op basis van een stresstest uit juli, feitelijk 8,8 miljard euro zijn. De ECB zou Monte dei Paschi daarmee beoordelen zoals het eerder ook Griekse banken beoordeelde. Van die 8,8 miljard euro komt 4,3 miljard euro voor rekening van obligatiehouders, terwijl Rome 4,5 miljard euro zal bijdragen via het vorige week opgezette steunfonds van 20 miljard euro.

Monte dei Paschi zei in de maandavond gepubliceerde verklaring dat de ECB heeft gewaarschuwd voor een "snelle verslechtering" van de liquiditeitspositie in de afgelopen maand. De bank zag een flinke deposito-uitstroom, terwijl het worstelde om kapitaal op te halen om zo te voldoen aan de deadline die de ECB had gesteld. Uiteindelijk slaagde de bank hier niet in.

"Het lijk mij dat het economisch belang van de bank in Italië te groot is om niet met een oplossing voor de problemen te komen", zei Ron van der Does over de zorgelijke situatie. "Ik denk niet dat ze deze bank zullen laten omvallen."

Het aantal faillissementen in Nederland komt dit jaar naar verwachting uit rond de 5.100, een afname ten opzichte van 2015 met 15 procent, zo bleek dinsdag uit cijfers van het ING Economisch Bureau. In alle sectoren, met uitzondering van de zorg, was er sprake van een daling van het aantal faillissementen, waarbij de grootste afname waarneembaar was in de bouw. De daling was volgens ING te danken aan de grote dynamiek op de woningmarkt vanwege de aantrekkende economie en de lage rente, als ook aan de stijging van de koopkracht. De ING-economen verwachten dat het aantal faillissementen in 2017 voor het vierde jaar op rij zal afnemen. De verwachte daling van 10 procent zou bovendien betekenen dat het aantal faillissementen komend jaar weer op het niveau van voor de crisis uitkomt.

De Nederlandse uitzendmarkt groeide in de afgelopen weken wederom, zelfs in een iets hoger tempo dan in de vorige periode, meldde brancheorganisatie ABU. Het aantal gewerkte uren in de Nederlandse uitzendsector nam in periode 12, die liep van week 45 tot en met 48 van dit jaar, met 7 procent op jaarbasis op. De omzet steeg in dezelfde periode met 8 procent. In periode 11 steeg het aantal uitzenduren nog met 6 procent en nam de omzet eveneens toe met 6 procent.

Olie noteerde bij het Europese slot hoger. De februari-future voor een vat West Texas Intermediate steeg 1,4 procent naar 53,75 dollar en de maart-future voor een vat Brent werd 1,3 procent duurder op 56,63 dollar.

De euro/dollar noteerde bij het slot in Europa op 1,0461. Bij de opening noteerde het muntpaar op 1,0447, na een koers van 1,0452 bij de slotbel op Wall Street vrijdagavond.

"Opvallend was het NRC-interview dit weekeinde met president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank, die in zijn hoedanigheid als lid van het ECB-bestuur voor het eerst en als eerste onomwonden pleitte voor een snel einde van het opkoopprogramma van staatsleningen van de Europese Centrale Bank", stelde Van der Does van IG. "Dat is een zeer opmerkelijke uitspraak voor een ECB-bestuurder. Als dit navolging krijgt, zou dat de koers van de euro en ook de rente wel eens een flinke duw omhoog kunnen geven. De euro is immers vooral op basis van het zeer ruime opkoopbeleid juist omlaag gegaan", aldus de marktvorser.

Stijgers en dalers

In de AEX sloten slechts 7 van de 25 fondsen dinsdag in het rood. In de hoofdindex reageerden de bankfondsen wisselend op de ontwikkelingen rond Banco Monte del Paschi. ABN AMRO sloot 0,1 procent hoger, terwijl ING Groep juist 0,6 procent verloor en daarmee onderaan bivakkeerde onder de hoofdfondsen.

Randstad rapporteerde een winst van 0,2 procent, in reactie op de cijfers van brancheorganisatie ABU over de Nederlandse uitzendmarkt.

Philips steeg 0,3 procent. "Het aandeel is vanaf de zomer aan een gestage klimvlucht begonnen, nadat het concern met de nadrukkelijke focus op technologie voor de gezondheidszorg met hoge rendementen beleggers meer houvast heeft gegeven", zei Van der Does van IG. "De koers kan denk ik nog wel verder omhoog richting 30 euro."

In de AEX was Galapagos de sterkste stijger met een winst van 3,0 procent. "Galapagos blijft het sterk doen. Sinds september is het aandeel op een stroom van goed nieuws constant omhoog gegaan en het zou mij niet verbazen als sectorgenoot en partner Gilead steeds bijkoopt", lichtte Van der Does toe.

voda
0
Deel 2:

In de Midkap was kaartenmaker TomTom met een plus van 2,2 procent één van de sterkste stijgers. Concurrent HERE, eigendom van de Duitse autofabrikanten Audi, BMW en Daimler, maakte bekend een belang van 10 procent aan twee Chinese bedrijven en een investeringsfonds uit Singapore te hebben verkocht. Volgens analist Martijn den Drijver van NIBC onderstreept dit de onderwaardering van TomTom, maar betekent dit ook dat HERE in China de koppositie gaat innemen, tenzij TomTom erin slaagt ook een lokale partner te vinden. "Het nieuws over HERE kan positief en negatief worden uitgelegd, maar het is in ieder geval goed sectornieuws", aldus marktanalist Van der Does.

Air France-KLM was met een verlies van 0,9 procent de grootste daler in de AMX-index. De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep wordt zowel bij Air France als bij KLM al geruime tijd geplaagd door arbeidsconflicten, die in het afgelopen kerstweekeinde bij budgetdochter Transavia France escaleerden in een staking onder Franse piloten die daar door Air France zijn gedetacheerd. Het luchtvaartfonds werd ook niet gesteund door de Franse minister van Transport Alain Vidalies, die dit weekeinde in een interview in de Franse krant La Tribune zei dat circa een derde van de intercontinentale vluchten van Air France verlieslatend is.

In de AScX was BinckBank met een winst van 2,7 procent de grootste stijger. Daarentegen stond Basic-Fit flink onder druk met een min van 1,6 procent.

Bij de lokale fondsen viel Source Group op met een winst van maar liefst 12,3 procent na de bekendmaking van de afronding van een fusie met Headfirst. Op basis van de geschatte operationele resultaten voor 2016 ontstaat een combinatie met een omzet van circa 450 miljoen euro, meldde Source. Het genormaliseerde bedrijfsresultaat (EBITDA) zal naar verwachting meer dan 6 miljoen euro bedragen, waarbij de nettowinst voor amortisatie 4 miljoen euro zal bedragen.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent hoger op 2.271,47 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent en de Nasdaq noteerde 0,7 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Europese beurzen op winst na lang Kerstweekend

Weinig volume en beweging op aandelenbeurzen.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag na een lang weekend in verband met de viering van Kerstmis iets hoger gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,1 procent op 360,48 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,2 procent op 11.472,24 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,2 procent op 4.848,28 punten. De Britse FTSE 100 bleef gesloten en zal de handel na een lang weekend op woensdag hervatten.

Beleggers moesten het doen met een vrijwel lege macro-economische agenda, uitgezonderd cijfers over de Nederlandse uitzendbranche. Het aantal gewerkte uren in de Nederlandse uitzendsector nam in periode 12, die liep van week 45 tot en met 48 van dit jaar, met 7 procent op jaarbasis op. De omzet steeg in dezelfde periode met 8 procent. In periode 11 steeg het aantal uitzenduren nog met 6 procent en nam de omzet eveneens toe met 6 procent.

Volgens president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank moet de Europese Centrale Bank zo snel mogelijk zijn omvangrijke maandelijkse opkoopprogramma van obligaties afbouwen. De centrale bank koopt momenteel voor 80 miljard euro per maand aan staatsobligaties op. Vanaf april wordt dit bedrag verlaagd tot 60 miljard euro. "Het is duidelijk dat we die taperingfase niet lang meer kunnen uitstellen", beweerde de centraal bankier.

Wat betreft de economische omstandigheden in Italië en de problemen binnen de bankensector, zei Knot dat landen in de eurozone verder uit elkaar groeien. "Het wordt zo steeds moeilijker om één monetair beleid te voeren," volgens de DNB-president.

De euro/dollar noteerde op 1,0457. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0447 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0452 op de borden.

Olie noteerde dinsdag in het groen. Een januari-future West Texas Intermediate steeg 1,4 procent op 53,73 dollar, terwijl een maart-future Brent 1,3 procent hoger bewoog op 56,60 dollar.

Later in de handelsweek kijken beleggers uit naar cijfers over het Italiaanse consumenten- en ondernemersvertrouwen, de monetaire geldhoeveelheid in de eurozone en de Nederlandse producentenprijzen. Verder passeren nog inflatiecijfers uit Spanje en de Italiaanse producentenprijzen.

Bedrijfsnieuws

De Europese Centrale Bank informeerde Monte dei Paschi dat het kapitaaltekort van de noodlijdende Italiaanse bank is gestegen tot 8,8 miljard euro, van de eerder verwachte 5 miljard euro, nadat de Italiaanse overheid vorige week met een reddingsplan kwam. Daarmee komt het bedrag dat de Italiaanse regering ter redding in de noodlijdende bank zal moeten steken fors hoger uit dan eerder verwacht. Sinds vrijdag ligt de handel in het aandeel stil.

De Franse retailer Groupe Casino deed een bod in contanten op de aan de Nasdaq genoteerde online-retailer Cnova van 5,50 dollar per aandeel. De Franse retailer en de Latijns-Amerikaanse divisies van het bedrijf houden al een controlerend belang in Cnova. Groupe Casino wil de divisie van de beurs halen zodra zij meer dan 95 procent van het uitstaand aandelenkapitaal in handen hebben. Groupe Casino verloor 0,9 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent hoger op 2.269,28 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,5 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Damrak sluit na kalme dag iets hoger

Financials onder druk.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn woensdag met een minimale winst gesloten. De AEX index steeg 0,1 procent op 484,20 punten, terwijl de AMX eveneens 0,1 procent hoger eindigde en voor de AScX een plus resteerde van 0,3 procent.

De handelsdag werd opnieuw gekenmerkt door uiterst lage volumes, waarbij de Amsterdamse hoofdindex handelde binnen een bandbreedte van minder dan één punt.

Op macro-economisch vlak kregen beleggers inzicht in het Italiaanse consumenten- en ondernemersvertrouwen over december. Het vertrouwen onder consumenten steeg, terwijl het ondernemersvertrouwen iets daalde. Verder bleken de detailhandelsverkopen in Spanje in november te zijn gestegen met 3,3 procent op jaarbasis, na een groei met 2,1 procent in oktober.

Olie noteerde woensdag in het groen. Een februari-future West Texas Intermediate steeg 0,6 procent op 54,20 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,5 procent hoger bewoog op 57,09 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0393. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0455 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0457 op de borden.

Beleggers kijken donderdag uit naar cijfers over de monetaire geldhoeveelheid in de eurozone. Verder passeren de Amerikaanse groothandelsvoorraden en staan de wekelijkse cijfers over de olievoorraden geagendeerd. Vrijdag komen in Nederland cijfers vrij over het ondernemersvertrouwen en de producentenprijzen.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 14 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal met een winst van 1,8 procent. Ook indexzwaargewicht Royal Dutch Shell beleefde een goede dag en sloot 0,8 procent hoger. Tankopslagbedrijf Vopak steeg 0,7 procent.

Financials hadden een moeizame dag. ABN AMRO sloot weliswaar 0,4 procent hoger, ING Groep gaf 0,1 procent prijs en verzekeraar NN Group eindigde zelfs 1,5 procent in het rood en was daarmee hekkensluiter. "De koers [van NN] is aardig opgelopen in de nasleep van de overname van Delta Lloyd en het aandeel doet vandaag een stapje terug", stelde vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management.

In de AMX was het BE Semiconductor Industries dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg 2,1 procent, gevolgd door Intertrust dat 1,9 procent meer waard werd. TomTom steeg 1,4 procent.

Arcadis was de gebeten hond met een verlies van 1,9 procent. Ook Air France-KLM kon met een min van 1,6 procent niet in het groen komen.

Onder de kleinere fondsen steeg Ordina met 4,9 procent en dikte Probiodrug 4,5 procent aan, terwijl BinckBank 1,3 procent daalde.

Het lokaal genoteerde Coca-Cola European Partners sloot 0,4 procent hoger, ondanks dat het aandeel ex-dividend noteerde.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent lager op 2.262,90 punten. De Dow Jones index deed tevergeefs een nieuwe poging om de magische grens van 20.000 punten te doorbreken en noteerde fractioneel lager op 19.941,10 punten en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,3 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Kleine winsten voor Europese beurzen

Hoogste slotstand ooit voor Britse beurs.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag overwegend hoger gesloten, waarbij in Londen een nieuwe recordstand op de borden kwam.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,3 procent op 361,53 punten, de Duitse DAX presenteerde een fractioneel hogere slotstand van 11.474,99 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een iets lager slot op 4.848,01 punten. De Britse FTSE 100 hervatte de handel na een lang weekend en sloot 0,5 procent hoger op 7.106,08 punten, een nieuw record.

"De Europese aandelenmarkten zijn duidelijk niet in beweging te brengen", aldus Tom Simonts van KBC Bolero. De marktenspecialist sprak verder van een "nieuwsarme dag".

De Spaanse detailhandelsverkopen stegen in november met 3,3 procent op jaarbasis, na een plus van 2,1 procent in oktober. In Italië kwamen cijfers over het vertrouwen onder consumenten en ondernemers naar buiten. De index die het vertrouwen onder consumenten meet, steeg van 108,1 in november naar 111,1 in december. Het samengestelde ondernemersvertrouwen daalde daarentegen iets, van 101,4 in november naar 100,3 deze maand.

Uit cijfers van State Street bleek verder dat het vertrouwen onder institutionele beleggers in Europa in december flink is gestegen, van 86,4 naar 100,1 punten. "De stijging van het vertrouwen in Europa ondanks de nee-stem in het Italiaanse referendum is opmerkelijk en suggereert dat beleggers hebben leren leven met politieke onzekerheid en hun beleggingsportefeuilles daarop hebben aangepast", zei macrostrateeg Michael Metcalfe van State Street Global Markets in een toelichting op de index.

Olie noteerde woensdag in het groen. Een februari-future West Texas Intermediate steeg 0,4 procent op 54,12 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,3 procent hoger bewoog op 57,01 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0375. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0455 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0457 op de borden.

Bedrijfsnieuws

ijnbouwers zaten in de lift. BHP Billiton won 4,3 procent, Fresnillo steeg 5,2 procent en Anglo American zag de beurswaarde met 4,0 procent toenemen.

Financiële waarden stonden daarentegen onder druk, en dan in het bijzonder Italiaanse bankaandelen. In Milaan leverde Banco Popolare 2,2 procent in en noteerde UniCredit 1,2 procent in de min. Intesa Sanpaolo gaf 0,8 procent prijs. In het aandeel van het geplaagde Banca Monte dei Paschi wordt sinds voor de kerst niet meer gehandeld.

Elders konden bankaandelen ook niet in het groen komen. In Amsterdam verloor ING Groep 0,1 procent en in Parijs gaf Société Générale 0,2 procent prijs. In Frankfurt moest Deutsche bank 0,1 procent laten gaan en verloor Commerzbank 1,7 procent.

Het aandeel Airbus reageerde nauwelijks op de aankondiging om opnieuw te snijden in de productie van zijn superjumbo A380. Het aandeel verloor 0,3 procent. Het aandeel van Rolls-Royce, dat motoren aan Airbus levert, steeg 0,9 procent.

BP sloot 1,2 procent hoger. De Britse oliereus neemt in Australië 527 benzinestations en 16 ontwikkelingssites over van Woolworths en betaalt daarvoor 1,79 miljard Australische dollar, omgerekend circa 1,3 miljard Amerikaanse dollar.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,6 procent lager op 2.254,81 punten. De Dow Jones index handelde fractioneel lager en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,7 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
AEX sluit licht lager

Weinig actie op Damrak.

(ABM FN-Dow Jones) De AEX is donderdag, op de een-na-laatste handelsdag van het jaar, lager geëindigd. De Amsterdamse hoofdgraadmeter eindigde 0,4 procent lager op 482,46 punten, terwijl de AMX en de AScX vrijwel vlak sloten.

Het verlies van donderdag was Europees breed gedragen en volgde op een behoorlijke daling op Wall Street woensdag. "Na enkele rustige dagen kregen de Amerikaanse beurzen gisteren weer met wat verkoopdruk te maken. De negatieve stemming van gisteren in de Verenigde Staten heeft impact op het sentiment op de Europese markten", zei beleggingsspecialist Youri Sleutel van onlinebroker Lynx.

"Toch is er nog zeker geen sprake van paniek. De daling ging gepaard met lage volumes en er hoeft dus nog niet al te veel waarde aan de dalingen worden gehecht", aldus Sleutel.

In Azië viel met name het verlies van ruim een procent voor de Japanse Nikkei index op. De beurs in Tokio voelde de druk van de koersdaling van het aandeel Toshiba, dat opnieuw fors onder druk stond, met een verlies van 17 procent. Dinsdag en woensdag verloor de elektronicafabrikant al meer dan 30 procent aan beurswaarde na de aankondiging van een verwachte miljardenafschrijving op de Amerikaanse nucleaire activiteiten.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat de geldhoeveelheid in de eurozone in november met 4,8 procent is gestegen. Daarnaast steeg de kredietverstrekking aan niet-financiële bedrijven met 2,2 procent en die aan huishoudens met 1,9 procent. Met name die laatste data zijn belangrijk voor de Europese Centrale Bank vanwege het effect van hun herfinancieringsoperaties.

Vanmiddag stonden er een aantal Amerikaanse publicaties op de rol. De belangrijkste waren de groothandelsvoorraden, die in november stegen na een kleine daling in oktober, en de wekelijkse steunaanvragen, die daalden en al 95 weken op rij onder het niveau van 300.000 stuks noteren. Dit is sinds 1970 niet meer gebeurd.

Olie noteerde verdeeld. Het wekelijkse Amerikaanse olievoorradenrapport liet donderdagmiddag een lichte stijging zien van de olievoorraden, terwijl de benzinevoorraden en die voor stookolie daalden. Rond het Europese slot stond de februari-future West Texas Intermediate vrijwel vlak op 54,01 dollar en noteerde de februari-future Brent 0,4 procent hoger op 56,42 dollar.

De euro noteerde rond het sluiten van de Europese beurzen op 1,0488. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0462. Woensdag leek de Europese munt nog dichter richting pariteit te bewegen, met een koers van onder de 1,04 dollar.

Bedrijfsnieuws

Van de 25 fondsen binnen de hoofdgraadmeter sloten er 14 in het rood. Koploper was KPN met een winst van 1,8 procent, gevolgd door Unibail-Rodamco met een winst van 1,4 procent.

De rode lantaarn was voor ArcelorMittal, dat 2,1 procent verloor. Financiële waarden konden ook niet in het groen komen. ING Groep daalde 1,5 procent en ABN AMRO daalde 0,9 procent.

Verder was er weinig bedrijfsnieuws. BlackRock meldde een kleiner belang in Aegon. Het aandeel van de verzekeraar verloor 1,0 procent.

Binnen de Midkap kon Air France-KLM op wat aandacht rekenen. Donderdag werd bekend dat de verkoop van zijn belang van 49,99 procent in cateringbedrijf Servair aan HNA is afgerond. Hoewel Air France-KLM geen financiële details vrij gaf over de transactie, wordt de ondernemingswaarde van Servair geschat op 475 miljoen euro. Het aandeel Air France-KLM verloor 0,9 procent.

De AMX werd aangevoerd door WDP dat 1,4 procent in de plus sloot, en Eurocommercial Properties dat 1,3 procent aan beurswaarde kon toevoegen.

Verliezen waren er voor BE Semiconductor Industries, dat 1,8 procent verloor en Fugro, dat 1,6 procent daalde.

Onder de kleinere fondsen vielen de koersstijgingen van Ordina en NSI op. De fondsen wonnen respectievelijk 3,0 en 1,4 procent. Verliezen waren er voor Probiodrug en AMG, met dalingen van achtereenvolgens 2,1 en 2,0 procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het slot in Europa noteerden de Amerikaanse beurzen overwegend vlak. De S&P 500 en de Dow Jones index stonden dichtbij hun slotstanden van woensdag en de Nasdaq daalde 0,2 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Overwegend rode koersborden in Europa

Britse FTSE zet wel nieuw record neer.

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag overwegend lager gesloten. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index eindigde 0,4 procent in de min op 360,26 punten, de Duitse DAX verloor 0,2 procent op 11.451,05 punten en de Franse CAC 40 liet een verlies zien van 0,2 procent op 4.838,47 punten.

De Britse FTSE 100, die woensdag op de hoogste stand ooit sloot, deed daar vandaag een schepje bovenop en steeg 0,2 procent tot een nieuw recordniveau van 7.120,26 punten.

In Europa reageerden de markten donderdag, bij een gebrek aan nieuws en zeer lage volumes, vooral op de stevige koersdalingen op Wall Street een dag eerder, volgens beleggingsspecialist Youri Sleutel van onlinebroker Lynx. Marktstrateeg Mike van Dulken van Accendo Markets wees erop dat beleggers wat winst namen en risico van tafel haalden.

Na de verrassende uitverkiezing van Donald Trump als nieuwe Amerikaanse president werd een rally ingezet en bleven de markten in het algemeen goed liggen. Na het slot van woensdag was de Stoxx Europe 600 nog een kleine drie punten verwijderd van een stijging van 20 procent waarmee een 'bull market' wordt aangeduid. Over heel het jaar noteert de index evenwel ruim een procent lager.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat de geldhoeveelheid in de eurozone in november met 4,8 procent is gestegen. Daarnaast steeg de kredietverstrekking aan niet-financiële bedrijven met 2,2 procent en die aan huishoudens met 1,9 procent.

"Dat is goed nieuws voor de ECB", volgens Howard Archer van IHS. "De data voeden de gedachte dat de ECB de eerstkomende tijd waarschijnlijk geen aanpassingen zal doen in zijn monetaire beleid", aldus de econoom.

Vanmiddag stonden er een aantal Amerikaanse publicaties op de rol. De belangrijkste waren de groothandelsvoorraden, die in november stegen na een kleine daling in oktober, en de wekelijkse steunaanvragen, die daalden en al 95 weken op rij onder het niveau van 300.000 stuks noteren. Dit is sinds 1970 niet meer gebeurd.

Olie noteerde verdeeld. Het wekelijkse Amerikaanse olievoorradenrapport liet een lichte stijging zien van de olievoorraden, terwijl de benzinevoorraden en die voor stookolie daalden. Rond het Europese slot stond de februari-future West Texas Intermediate vrijwel vlak op 54,01 dollar en noteerde de februari-future Brent 0,4 procent hoger op 56,42 dollar.

De euro noteerde rond het sluiten van de Europese beurzen op 1,0488. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0462. Woensdag leek de Europese munt nog dichter richting pariteit te bewegen, met een koers van onder de 1,04 dollar.

Stijgers en dalers

Financiële waarden stonden donderdag opnieuw onder druk. In Italië daalde Banco Popolare 3,8 procent, leverde Banca Popolare di Milano 3,5 procent in en verloor Unione di Banche Italiane 3,1 procent.

De FTSE Italia All-Share Banks Sector index daalde donderdag 1,3 procent en moet inmiddels op jaarbasis al bijna 40 procent laten gaan.

Europees breed konden financials donderdag ook niet in het groen komen. ING Groep verloor 1,5 procent in Amsterdam en in Frankfurt leverde Deutsche Bank 1,9 procent in en sloot Commerzbank 1,3 procent lager. Credit Agricole daalde in Parijs 1,2 procent en Société Générale moest 0,8 procent laten gaan. In Londen was het beeld voor bankaandelen niet anders, met een verlies van 1,1 procent voor Barclays en een daling van 1,2 procent voor Lloyds Banking Group.

Producenten van edelmetalen deden het beter in de Britse hoofdstad, dankzij de hogere goudprijs, die volgens marktanalist Ipek Ozkardeskaya van London Capital Group kon profiteren van de zwakkere dollar en lagere Amerikaanse obligatie-yields.

Randgold steeg 4,8 procent en Fresnillo won 4,6 procent. "Die twee sprongen er echt uit", zei marktanalist Chris Beauchamp van IG, die erop wees dat juist die twee fondsen de afgelopen maanden onder druk stonden.

Mijnbouwers moesten het verder doen met kleine verliezen. Anglo American leverde 0,4 procent in en Rio Tinto daalde 0,5 procent. BHP Billiton zag een verlies van 0,8 procent op de borden komen.

Verder was er nauwelijks nog specifiek bedrijfsnieuws op de voorlaatste handelsdag van het jaar.

Tussenstand Wall Street

Rond het slot in Europa noteerden de Amerikaanse beurzen overwegend vlak. De S&P 500 en de Dow Jones index stonden dichtbij hun slotstanden van woensdag en de Nasdaq daalde 0,2 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Damrak sluit vlak

AEX sluit dit jaar ruim negen procent hoger.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is op de laatste handelsdag van 2016 iets hoger gesloten. De AEX dikte 0,2 procent aan op 483,17 punten. Op jaarbasis won de hoofdgraadmeter, exclusief dividend, 9,4 procent.

Met dividend steeg de AEX meer dan 13,5 procent. "Het was zeker een aandelenjaar", aldus analist Corne van Zeijl van Actiam. De enige sector die volgens de marktkenner achterbleef was vastgoed, met een verlies van ongeveer 4,5 procent.

Veel reuring was er vandaag niet. De agenda was vrijwel leeg en grote beurzen als Frankfurt en Londen sloten de deuren al na een halve dag handel.

Op macro-economisch vlak viel op dat de inflatie in Spanje in december flink opliep, van 0,7 procent in november naar 1,5 procent deze maand.

Verder bleek het groeitempo in de Amerikaanse regio Chicago afgenomen. De inkoopmanagersindex voor de regio daalde van 57,6 in november naar 54,6 in december. In oktober noteerde de index echter nog op 50,6, waarmee de index voor het vierde kwartaal gemiddeld op 54,3 lag, het hoogste niveau in twee jaar tijd, ondanks de aanvankelijk slechte start van het kwartaal.

De euro/dollar noteerde vrijdag op 1,0554. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0543 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0482 op de borden.

Olie tekende vrijdag een verlies op. Een februari-future West Texas Intermediate daalde 0,4 procent naar 53,55 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,5 procent goedkoper werd op 56,58 dollar.

Stijgers en dalers

In de AEX bleven de koersbewegingen beperkt. Louter Ahold Delhaize en Unibail-Rodamco wisten een beweging van meer dan een procent te laten zien. Het aandeel van de grootgrutter steeg 1,5 procent, terwijl ook het vastgoedfonds 1,5 procent duurder werd. De grootste daler was Vopak met een verlies van 0,8 procent.

Onder de Midkappers ging Intertrust aan de leiding met een koerswinst van 1,8 procent, gevolgd door Weerldhave met 1,5 procent. De grootste daler was TomTom met een verlies van 1,4 procent, op de voet gevolgd door Air France-KLM met een daling van 1,3 procent.

Onder de kleinere fondsen ging Takeaway aan kop met een winst van 0,8 procent, terwijl Ordina 2,1 procent verloor. De koers van Ordina verdubbelde in 2016 desalniettemin.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Europese aandelenhandel verloor de Dow Jones index vrijdag 0,1 procent op 19.810,29 punten. De breder samengestelde S&P 500 index verloor 0,2 procent en techbeurs Nasdaq leverde 0,6 procent in.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Kleine plus voor AEX in slotsessie 2016

Gepubliceerd op 30 dec 2016 om 17:40 | Views: 325

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index in Amsterdam is vrijdag met een kleine plus gesloten. Ook elders in Europa kleurden graadmeters groen. Beleggers moesten het in de laatste sessie van het jaar doen met een lege agenda. Ook was er nauwelijks nieuws voorhanden om de handel richting te geven.

Beleggers kunnen terugkijken op een roerig en per saldo positief beursjaar 2016. De AEX-index sloot op een stand van 483,17 punten, waarmee het jaar circa 9 procent boven de slotstand van vorig jaar eindigde. De MidKap eindigde op de laatste handelsdag van het jaar 0,1 procent in de min op 687,25 punten, en bleef daarmee circa 2 procent onder de slotstand van 2015.

Supermarktbedrijf Ahold Delhaize eindigde in de slotsessie van 2016 boven aan de AEX met een winst van 1,7 procent. Tankopslagbedrijf Vopak sloot de rij met een verlies van 1 procent.

Parijs

De graadmeter in Parijs, die net als die in Amsterdam de hele dag open bleef, eindigde de slotsessie van 2016 met een plus van 0,5 procent. Daarmee werd het jaar afgesloten met een winst van krap 5 procent. De beurzen in Londen en Frankfurt sloten al aan het begin van de middag met bescheiden winsten. De FTSE eindigde 2016 met een plus van ruim 14 procent. De Duitse beurs won dit jaar bijna 7 procent.

De Europese beurzen boekten hun winsten dit jaar sinds 9 november, de dag na de Amerikaanse presidentverkiezingen. In Amsterdam zakte de AEX na de bekendmaking van Donald Trump als winnaar eerst nog onder het slotniveau van 2015, om vervolgens op dezelfde dag al een lange winstreeks in te zetten. Dat beeld was ook zichtbaar op de beurzen in Parijs en Frankfurt.

Londen

Londen kende een nog veel beter beursjaar. De FTSE bereikte vrijdag de hoogste stand uit zijn historie. Dat record werd gerealiseerd door de opmars sinds de keuze van de Britten om de EU te verlaten, en de bijbehorende stevige daling van het Britse pond.
In Amsterdam, Frankfurt en Parijs wordt de handel maandag hervat. In Londen, New York en op de meeste plaatsen in Azië blijven de beurzen op 2 januari dicht.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,2 procent naar 53,65 dollar. Brent werd 0,3 procent goedkoper, bij 56,68 dollar per vat. De euro werd bij de slotbel voor 1,0555 dollar verhandeld, tegen 1,0480 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.
voda
0
Europese beurzen sluiten hoger

Beleggers moesten het doen met weinig richtinggevend nieuws.

(ABM FN) De Europese beurzen zijn vrijdag op de laatste handelsdag van het jaar hoger gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index won 0,3 procent op 361,19 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,3 procent op 11.481,06 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,5 procent op 4.862,31 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,3 procent hoger op 7.142,83 punten, waarmee een jaarwinst werd geboekt van circa 14 procent.

"Geen vuurwerk op de laatste handelsdag van 2016", aldus marktenspecialist Tom Simonts van KBC Bolero. De volumes waren vandaag volgens Simonts vergelijkbaar met "hoogzomerse niveaus".

De beurzen in Londen en Frankfurt sloten vandaag al na een halve handelsdag. De beurzen van Euronext, waaronder die in Amsterdam, hanteerden daarentegen de reguliere openingstijden, net als Wall Street.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de Spaanse inflatie in december flink is gestegen. Op jaarbasis kwam de inflatie in december uit op 1,5 procent, versus 0,7 procent een maand eerder.

Verder bleek het groeitempo in de Amerikaanse regio Chicago afgenomen. De inkoopmanagersindex voor de regio daalde van 57,6 in november naar 54,6 in december. In oktober noteerde de index echter nog op 50,6, waarmee de index voor het vierde kwartaal gemiddeld op 54,3 lag, het hoogste niveau in twee jaar tijd, ondanks de aanvankelijk slechte start van het kwartaal.

Olie noteerde vrijdag in het rood. Een februari-future West Texas Intermediate daalde 0,3 procent op 53,62 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,1 procent lager bewoog op 56,10 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0576. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0543 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0482 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Met name oliefondsen stonden vrijdag onder druk, waarbij BP 0,3 procent lager sloot en Royal Dutch Shell 0,8 procent verloor.

Elekta won 0,8 procent, nadat het Zweedse gezondheidszorgbedrijf meldde een 13-jarige overeenkomst gesloten te hebben met de Stockholm County Council en New Karolinska Solna om de behandeling tegen kanker verder te ontwikkelen.

Verder sprak Monte dei Paschi vrijdag de verwachting uit dat de Italiaanse bank 6,6 miljard euro nodig heeft om het hoofd boven water te houden.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index vrijdag 0,3 procent lager op 2.243,14 punten. De Dow Jones index daalde 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,7 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.

pers@abmfn.be

Redactie: +32(0)78 486 481

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Na een wat moeizame start van 2016 heeft de AEX-index een jaarwinst weten te behalen van 9,4%, op een slotstand van 483,17 punten.
Een groot deel van die winst kwam in de laatste maanden tot stand, na de onverwachte verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten.

Hillary Clinton lag lange tijd op koers om de eerste vrouwelijke president van de VS te worden, maar uiteindelijk ging Trump er met de winst vandoor. De aandelenrally die volgde, werd vooral geïnspireerd door de gedachte dat de nieuwe president meer wil investeren, bijvoorbeeld in infrastructuur.

Brexit
Er was afgelopen jaar nog een andere politieke verrassing: de Brexit. In juni koos een meerderheid van de bevolking in het Verenigd Koninkrijk voor een vertrek uit de Europese Unie, terwijl in gokkantoren vooraf juist werd uitgegaan van een zogenoemde 'Bremain'.

De onverwachte referendumuitslag bracht de financiële markten kortstondig van hun stuk, maar uiteindelijk viel de schade mee. Vooral het Britse pond leed onder de uitslag. Wel besloot Bank of England het belangrijkste rentetarief met 25 basispunten te verlagen en het opkoopprogramma van obligaties uit te breiden tot 435 miljard pond.

Beleidsmaatregelen centrale banken
Naast Bank of England verlaagden meer centrale banken de rente. In januari kwam de centrale bank van Japan met een negatieve depositorente van 0,1%, in de hoop hiermee de inflatie op te krikken. In september deed ze daar nog een schepje bovenop, met een vastgesteld tienjaars rentetarief dat de komende jaren rond het nulpunt moet blijven. Veel effect hebben de maatregelen echter nog niet.

ECB
Begin maart draaide de Europese Centrale Bank (ECB) de geldkraan verder open, in een poging de inflatie en economische groei aan te jagen. Daarbij ging het belangrijkste rentetarief naar een nooit eerder bereikte 0% en de depositorente naar 0,40% negatief.

Tegelijkertijd werden de maandelijkse opkopen van obligaties opgevoerd van 60 naar 80 miljard euro. De stimuleringsmaatregelen waren vooraf al ingecalculeerd door de markt, waardoor het positieve effect van korte duur was.

Pas in december zette de ECB de volgende stap, met enerzijds een verlenging van het obligatie-opkoopprogramma tot december 2017, maar anderzijds een aangekondigde verlaging van het maandelijkse opkoopbedrag naar 60 miljard euro vanaf april volgend jaar.

Fed
In tegenstelling tot andere centrale banken, was de Amerikaanse Federal Reserve juist begonnen met het afbouwen van stimuleringsmaatregelen. Nadat de zogenoemde federal funds rate in december vorig jaar voor het eerst in ruim negen jaar werd verhoogd, ging de markt voor 2016 uit van zeker twee, maar misschien zelfs wel vier renteverhogingen.

Maar het werd uiteindelijk slechts één verhoging, aan het eind van het jaar, aangezien de Amerikaanse economie aanvankelijk maar moeilijk op stoom wist te komen en er veel onzekerheden waren over de Brexit. Deze maand steeg het belangrijkste rentetarief met 25 basispunten, tot een bandbreedte van tussen de 0,50 en 0,75 procent.

OPEC in actie
Voor de olieprijs gaat 2016 de geschiedenis in als het jaar waarin de OPEC echt moest ingrijpen, nadat de prijs voor een vat ruwe olie in anderhalf jaar tijd was gekelderd van ruim 100 dollar naar circa 25 dollar.

Na moeizame onderhandelingen slaagden de OPEC-leden erin afspraken te maken over een productiebevriezing; ook met grote olieproducenten van buiten het kartel. Voor de olieprijs leidde dit tot een stijging tot boven de 50 dollar per vat.

Dow Jones net niet door 20.000 punten
Van een heel sterke kerst- of eindejaarsrally was dit jaar geen sprake, maar de markten bleven in het algemeen goed liggen sinds de klim begin november werd ingezet. Zelfs de kapitaalproblemen bij de oudste bank ter wereld (het Italiaanse Banca Monte dei Paschi Siena) en het vertrek van de Italiaanse premier Matteo Renzi na een verloren referendum over staatshervormingen brachten beleggers niet van de wijs.

De Dow Jones-index flirtte met de psychologische grens van 20.000 punten, maar slaagde er net niet in deze te doorbreken.

Stijgers en dalers
Het merendeel van de AEX-fondsen wist in 2016 koerswinst te boeken. ArcelorMittal was daarbij de duidelijke koploper, met een koerswinst van circa 80%. Ook Altice en ASML deden het goed, met winsten van 42 en 29%.

KPN droeg de spreekwoordelijke rode lantaarn, met een koersverlies van circa 19%. Het telecombedrijf kwam dit jaar langzaam op stoom, maar wist in de tweede helft van 2016 wel betere resultaten te boeken. Een fikse uitkering van een speciaal dividend drukte bovendien stevig op het jaarrendement.

In de Midkap ging BE Semiconductor Industries aan kop, met een koerswinst van ruim 70%. Flow Traders en Arcadis sloten de rij: zij moesten elk 28% prijsgeven.

Voor PostNL stond 2016 in het teken van de ongevraagde biedingen van zijn Belgische sectorgenoot Bpost. In mei liepen onderhandelingen over een mogelijk bod spaak, waarna Bpost in november opnieuw enkele pogingen waagde. Uiteindelijk gooiden de Belgen de handdoek in de ring. Voor PostNL werd de keuze voor zelfstandigheid beloond met een jaarwinst van bijna 17%.

Beursdebutanten
In 2016 maakten zes bedrijven hun debuut op de Amsterdamse beurs: Sif (leverancier van funderingspalen voor offshore-windmolens), veevoerbedrijf ForFarmers, de van Philips afgesplitste lichtdivisie Philips Lighting, verzekeraar ASR Nederland, fitnessketen Basic-Fit en maaltijdbezorger Takeaway.com. Alle beursdebutanten zagen hun slotkoers uitkomen boven de introductiekoers. Vooral Philips Lighting deed goede zaken.

Wij wensen u een gelukkig, gezond en succesvol 2017!

Heeft u vragen of suggesties of wilt u iets weten, mail het naar academy@alex.nl
voda
0
Damrak start 2017 met winst

Europese macrocijfers worden goed opgepakt.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn maandag op de eerste handelsdag van het jaar 2017 hoger gesloten. De AEX index steeg met 0,7 procent op 486,37 punten, terwijl de AMX 0,9 procent won en voor de AScX een plus resteerde van 1,0 procent.

"De Amsterdamse beurzen, maar ook andere Europese beurzen, zijn het jaar redelijk positief van start gegaan", aldus vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer.

De aandelenmarkten openden nog in het rood, maar vonden uiteindelijk toch de weg naar boven. Volgens Nijkamp kwam dit door positieve macrocijfers over de Europese industrie. "Deze cijfers bepaalden het sentiment", zo stelde de vermogensbeheerder.

Op macro-economisch vlak stonden maandag namelijk een reeks Europese inkoopmanagersindexen geagendeerd. Uit de data bleek dat de Nederlandse industrie in december 2016 verder is aangetrokken. De inkoopmanagersindex steeg van 57,0 in november naar 57,3 in december.

De bedrijvigheid in de industrie in de eurozone groeide in december in een hoger tempo. De inkoopmanagersindex steeg van 53,7 in november naar 54,9 in december. De inkoopmanagersindexen van individuele lidstaten als Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië lieten eveneens een versnelling van de groei zien.

"Vooral de cijfers uit Frankrijk en Italië waren een positieve verrassing", aldus Nijkamp. Volgens de vermogensbeheerder waren er maandag verder weinig richtinggevers, aangezien de Amerikaanse en Britse beurzen gesloten bleven.

Beleggers kijken dinsdag uit naar inflatiecijfers uit zowel Frankrijk als Duitsland, evenals de nieuwste data over de Duitse arbeidsmarkt. Uit China, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten komt bovendien de inkoopmanagersindex voor de industrie vrij.

Volgens Nijkamp wachten beleggers nu vooral op de Amerikaanse bedrijfscijfers over het afgelopen kwartaal. "Dan wordt duidelijk welk effect de gestegen dollar heeft gehad op de bedrijfswinsten", zo stelde Nijkamp. De vermogensbeheerder vraagt zich af of de cijfers de huidige rally ondersteunen of dat er een correctie zal volgen. Evenwel blijft het sentiment onderliggend positief, aldus Nijkamp.

De euro/dollar noteerde op 1,0473. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0516 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0518 op de borden.

Stijgers en dalers

In de AEX sloten 24 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van KPN dat 2,1 procent bijschreef. Verder stegen Galapagos en Randstad met respectievelijk 1,9 en 1,7 procent. Volgens beursexperts moeten beleggers dit jaar, naast Ahold en Aegon, ook KPN in de portefeuille hebben. Dit bleek uit de maandelijkse enquête die Actiam onder 102 experts hield. "Na een verlies van 19 procent is dit aandeel [KPN] rijp voor herstel, zo vindt men", aldus Corné van Zeijl, verantwoordelijk voor de enquête.

NN Group rondde de verkoop van Mandema & Partners aan Van Lanschot Chabot af. De verkoopplannen werden in juli van 2016 aangekondigd, zonder financiële details te vermelden. Het aandeel sloot 0,5 procent hoger.

Onder de hoofdfondsen bleef Heineken dicht bij huis met een plus van 0,1 procent, terwijl Ahold Delhaize 0,2 procent aan beurswaarde bijschreef. Unibail-Rodamco was met een verlies van 0,1 procent de grootste daler.

In de Midkap was het BAM Groep dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg 3,4 procent, gevolgd door Eurocommercial Properties dat 2,3 procent won. ASR Nederland bleek in de AMX de gebeten hond met een verlies van 0,2 procent en ook Air France-KLM kon met een min van 0,4 procent niet in het groen komen.

Onder de kleinere fondsen won bouwer Heijmans maar liefst krap 9 procent. Analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers wees als mogelijke verklaring voor de sterke koersontwikkeling op de positieve berichtgeving waarmee de bouwonderneming recentelijk naar buiten is gekomen. "Daar komt bij dat het aandeel vorig jaar slecht presteerde en veel beleggers kopen zo'n fonds dan aan het begin van het nieuwe jaar." Ook AMG Advanced Metallurgical Group was in trek met een winst van 4,9 procent.

Telegraaf Media Groep verloor 0,3 procent, nadat het mediabedrijf op de laatste dag van 2016 aan medewerkers meldde 45 banen te schrappen van de 185 voltijdbanen bij de regionale redacties, door deze samen te voegen met de landelijke redacties. Takeaway.com gaf 1,0 procent prijs.

Wall Street gesloten

De Amerikaanse beurzen hielden maandag de deuren gesloten in verband met de viering van Nieuwjaar.

Vrijdag eindigde Wall Street lager. De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,5 procent naar 2.238,83 punten, de Dow Jones index verloor 0,3 procent op 19.762,60 punten en de Nasdaq sloot 0,9 procent lager op 5.383,12 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
3.008 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 ... 147 148 149 150 151 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Indices

AEX 471,49 -2,47%
EUR/USD 1,0927 -0,94%
Germany30^ 9.572,11 -3,66%
Gold spot 1.582,81 +0,59%
LDN100-24h 5.475,28 -2,98%
NY-Nasdaq Composite 7.700,10 -0,95%

Stijgers

Acomo
+3,11%
Wereld...
+2,77%
B&S Gr...
+2,60%
Lucas ...
+2,60%
Royal ...
+2,54%

Dalers

WDP
-7,91%
RANDST...
-7,86%
Sif Ho...
-7,78%
Arcelo...
-6,48%
Wolter...
-6,33%

Nieuws Forum Meer»

(3)

De lente komt eraan op 1 apr 2020 15:53
(2)

De lente komt eraan op 1 apr 2020 15:52
(3)

Hjvd op 1 apr 2020 15:50
(15)

Geen Geld Geen Zorgen op 1 apr 2020 15:42
(1)

tampi op 1 apr 2020 15:23

Column Forum Meer»

(276)

Stokered op 1 apr 2020 15:56
(182)

masondillon op 1 apr 2020 15:54
(120)

its all in the game op 1 apr 2020 15:49
(47)

Poen op 1 apr 2020 15:18
(6)

JJMM op 1 apr 2020 15:17
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare