Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Dagafsluiting van de AEX, en andere beurzen.

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
3.091 Posts
Pagina: «« 1 ... 147 148 149 150 151 ... 155 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 10 voda 9 maart 2020 18:32
  Europese beurzen keihard onderuit

  (ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn maandag keihard onderuit gegaan. De Stoxx Europe 600 eindigde 7,4 procent in het rood op 339,50 punten, de Duitse DAX leverde 7,9 procent in op 10,625,02 punten. De Franse CAC 40 sloot 8,4 procent in de min op een slot van 4.707,91 punten en de Britse FTSE 100 eindigde 7,7 procent lager op 5.965,77 punten.

  Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets kreeg het sentiment vandaag stevige klappen door de aanhoudende zorgen over het coronavirus en nu ook de zorgen over een prijzenoorlog op de oliemarkt.

  Dit weekend implodeerde de olieprijs, nadat afgelopen week OPEC en Rusland niet tot een nieuw akkoord kwamen om de olieproductie verder in te perken. De huidige productie-afspraken lopen eind maart af en vooralsnog is er geen zicht op een verlenging.

  Daarom is Saoedi-Arabië van plan de olieproductie vanaf april op te voeren tot ruim boven de 10 miljoen vaten per dag ondanks de recente druk op de vraag naar olie vanwege het coronavirus. Ook de prijzen worden fors verlaagd, zodat staatsoliebedrijf Aramco zijn marktaandeel kan waarborgen.

  Door de dreigende prijzenoorlog kelderde de prijs voor een vat WTI maandag 18 procent en voor Brent zelfs met bijna 20 procent.

  Analist Hans van Cleef van ABN AMRO denkt dat de olieprijs vanaf het huidige niveau niet heel veel verder zal dalen. "Wij verwachten dat de OPEC alsnog met haar partners in gesprek gaat om tot een soort akkoord te komen", zei Van Cleef.

  Het Internationaal Energieagentschap meldde maandag in haar maandrapport dat de uitbraak van het coronavirus in China en de verspreidingen vervolgens over de hele wereld, de vraag naar olie drukt. Daarom verlaagde het IEA ook zijn ramingen voor de vraag naar olie in 2020.

  Ondertussen blijven de aandelenmarkten in de ban van het coronavirus, dat zich steeds verder verspreidt in Europa. Inmiddels zit Noord-Italië bijna volledig op slot en worden steeds meer evenementen aangepast of afgelast in de hoop de virusuitbraak in te dammen.

  Later deze week is de Europese Centrale Bank aan zet. Marktkenners rekenen erop dat de ECB de depositorente verder verlaagt, met 10 of zelfs 20 basispunten. "Maar dit zal weinig effect hebben om de economie in de eurozone te beschermen tegen de impact van COVID-19", waarschuwden economen van HSBC in een voorbeschouwing.

  Op macro-economisch vlak kwam maandag uit Duitsland het nieuws dat de export in januari gelijk was aan de voorgaande maand, terwijl de import met 0,5 procent steeg. De Duitse handelsbalans kwam uit op een overschot van 18,5 miljard euro. Tevens werd bekend dat de Duitse industriële productie in januari op maandbasis met 3,0 procent is gestegen, terwijl op jaarbasis sprake was van een daling met 1,3 procent.

  De euro/dollar noteerde rond het slot in Europa op 1,1465. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1291.

  Bedrijfsnieuws

  De verliezen waren maandag breed gedragen. In heel Europa stonden financiële waarden stevig onder druk. Deutsche Bank daalde 11,5 procent, Commerzbank 15,4 procent, ING 14,3 procent en Société Générale 17,7 procent.

  Luchtvaartaandelen hielden de schade nog enigszins beperkt dankzij de dalende olieprijzen. British Airways-moeder IAG verloor 2,9 procent en Lufthansa 8,2 procent. Air France-KLM liet wel bijna 10 procent gaan.

  Defensieve aandelen als AkzoNobel en Unilever beperkten de verliezen 3 tot 4 procent.

  De Milanese beurs kreeg de hardste klappen, met een verlies van ruim 11 procent. Aan de energiesector gerelateerde bedrijven als Eni en Saipem verloren zo'n 21 procent. UniCredit leverde 13,4 procent in.

  De kelderende olieprijzen zorgden ook voor een bloedbad onder aandelen gerelateerd aan de sector. Royal Dutch Shell verloor 17,6 procent, BP zelfs 19,5 procent en Total 16,6 procent.

  Tussenstanden Wall Street

  De Amerikaanse beurzen noteerden maandag ook diep in het rood. Rond het slot in Europa stond de S&P 500 6 procent in de min.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
 2. forum rang 10 voda 9 maart 2020 20:20
  Vopak witte raaf op bloedrood Damrak

  Maandag was de grootste daling van de AEX ooit, gemeten in punten. Er gingen 40,63 punten van de index af, die sloot op 490,66 punten. In procenten, de daling was 7,6%, haalt het slechts de zevende plaats van de allerslechtste beursdagen in Amsterdam, sinds de invoering van de EOE-index.

  Oorzaak van al dit beursleed waren de gekelderde olieprijzen in combinatie met de corona-angst. Rusland weigerde dit weekend tijdens een overleg met olieproducerende landen zijn productie te verlagen. Om de Russen uit te roken hebben de Saudi's hun oliekraan opengezet, wat de olieprijs maandag met 20% omlaag joeg. Tegen het sluiten van de Amsterdamse beurs kostte een vat Brent-olie $36,04.

  Shell
  Flinke pech was er voor beleggers in Royal Dutch Shell. Het duurde maar liefst 28 minuten voordat de openingskoers op de borden stond en die was 20,4% lager. Later op de dag herstelde de koers zich enigszins, maar op het einde van de dag was er toch 17,5% af.

  Daarmee was het olieconcern niet eens de grootste daler. ArcelorMittal, het conjunctuurgevoelige staalbedrijf verloor ook 17,5%.

  Financials
  Doordat staatsobligaties in trek waren daalden de rendementen daarop hard. Tegen het sluiten van de Amsterdamse beurs was het rendement op de tienjarige Amerikaanse staatslening met 26 basispunten gedaald naar 0,51%. De Duitse tienjaarsrente zakte met 14 basispunten naar -0,86%, maar die van Italië steeg met 35 basispunten naar 1,42%.

  Lagere rendementen op veilig geacht staatspapier is slecht nieuws voor financiële waarden. Verzekeraars kregen het hard voor de kiezen. Aegon verloor 16,9%, NN Group 12,0% en ASR Nederland 9,2%. Hetzelfde geldt voor de banken. ABN Amro was hier de grootste daler, vermoedelijk omdat het bedrijf veel blootstelling heeft aan de oliesector. Er ging 14,9% van de koers af. ING groep verloor 14,2%.

  Witte raaf
  Vopak was het enige fonds dat in de plus eindigde. Het aandeel kreeg er 3,2% bij, vanwege de te verwachten grotere vraag naar olieopslagcapaciteit.

  Ook bij de middelgrote fondsen was er maar één stijger. Flow Traders won 7,1%. De liquiditeitsprovider op beurzen profiteert van volatiele markten en was daarom vandaag zeer in trek.

  De grootste daler was Fugro. Meer dan een kwart (26,2%) ging er van de beurswaarde af. De bodemonderzoeker is afhankelijk van het sentiment op de oliemarkt en heeft ook last van een hoge schuldenlast. Eind februari werd de emissie van een obligatie van €500 mrd afgeblazen, waardoor een herschikking van de schulden op de lange baan is geschoven.

  Andere grote dalers waren AMG (-20,6%) en SBM Offshore (-18,4%).

  Corbion verloor 8,9% nadat het bedrijf een forse daling van de winst had gepubliceerd, terwijl de omzet met 8,8% steeg.

  De AEX van 9 maart in een oogopslag

  fd.nl/beurs/1337487/vopak-witte-raaf-...
 3. forum rang 10 voda 9 maart 2020 20:35
  Beleggers in paniek na extreme daling olieprijs

  Beleggers zijn maandag in paniek geraakt na een extreme daling van de olieprijs en de aanhoudende angst voor negatieve economische gevolgen van de uitbraak van het coronavirus. De Amsterdamse beurs beleefde de slechtste dag sinds de financiële crisis in 2008, terwijl de handel in de Verenigde Staten zelfs even werd stilgelegd na grote verliezen. Rentes op staatsobligaties gingen naar nieuwe laagterecords.

  Na jaren waarin de koersen almaar opliepen, krijgen beleggers nu weer echt de zenuwen. De AEX-index verloor maandag 7,7% en sloot op 490,66 punten. De hoofdgraadmeter van de Amsterdamse beurs belandde voor het eerst in vier jaar tijd in een zogeheten bearmarkt. Daarvan is sprake als de koersen meer dan 20% zijn gedaald vanaf een top.

  Ook de Europabrede mand aandelen Stoxx 600, die geldt als richtsnoer voor de markt, staat nu meer dan een vijfde onder de piek van 19 februari. Sindsdien verloren Europese aandelen €1800 mrd aan beurswaarde.


  Op de Amerikaanse beurzen waren de verliezen kort na de opening zelfs zo groot, dat de handel een kwartier werd stilgelegd. Beursuitbater New York Stock Exchange zet die schokdemper in als de koersen meer dan 7% dalen. Dat gebeurde voor het laatst tijdens de crisis.

  'Dit is heel uitzonderlijk. Correcties van 6% à 7% op één dag zie je zelden', zegt hoofd beleggingsstrategie Valentijn van Nieuwenhuijzen van vermogensbeheerder NNIP. 'Het is overduidelijk dat angst en emotie een grote rol spelen in het marktgedrag van beleggers.'

  De dramatische wending op de aandelenbeurzen werd ingeleid door een daling van de olieprijs met meer dan 30%. Saoedi-Arabië verlaagde plots zijn verkoopprijzen na een mislukt overleg met Rusland over de olieproductie. De Saoedi's en andere landen die samen oliekartel Opec vormen willen nog eens 1,5 miljoen minder vaten olie uit de grond halen bovenop al geldende productiebeperkingen. De vraag naar olie daalde namelijk al flink nu vooral Chinese fabrieken stil liggen door het coronavirus. De Russen hebben echter geen trek in die productieverlaging. Met de extreme prijsdaling hopen de Saoedi's dat de Russen alsnog willen onderhandelen.


  Voorlopig raakt Saoedi-Arabië enkel beleggers. Oliemaatschappijen kregen flinke maandag tikken. Het Britse BP ging bijna 20% onderuit. Op de Amsterdamse beurs verloor zwaargewicht Shell 17,5%, het grootste eendaagse verlies voor dit aandeel ooit. Normaal gesproken zijn lagere olieprijzen goed voor oliefondsen, maar dat geldt nu niet. 'Op korte termijn zijn de consequenties negatiever, omdat de oliesector enorm belangrijk is voor het wereldwijde investeringsklimaat. En juist die verwachte investeringen staan onder druk', zegt belegger Van Nieuwenhuijzen.

  Dat komt omdat ook de corona-uitbraak beleggers nog altijd bezighoudt. Zo ging de Milanese beurs maandag 11% omlaag nadat de Italiaanse overheid draconische maatregelen had aangekondigd om de verspreiding van het virus te beperken.

  Staatsobligaties populair
  Beleggers staken hun geld wederom in staatsobligaties, die als minder risicovolle beleggingen worden gezien. Daarbij moeten ze wel genoegen nemen met een steeds lagere vergoeding. Zo daalde de rente op de Amerikaanse staatslening met een looptijd van tien jaar naar een nieuw laagterecord van 0,53%. Het is hard gegaan, een maand geleden stond de Amerikaanse tienjaarsrente nog 1% hoger. Beleggers verwachten nu dat de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve binnenkort de rente nog verder gaat verlagen.


  Ook de Europese Centrale Bank komt woensdag mogelijk met een renteverlaging. Beleggers liepen daar maandag alvast op vooruit: de euro stond 1% hoger ten opzichte van de dollar. De Duitse tienjaarslening, richtsnoer voor de eurozone, ging vijftien basispunten omlaag, naar -0,86%. De Nederlandse evenknie tikte eveneens een nieuw dieptepunt aan: -0,66%.

  Die negatieve rente is overigens goed nieuws voor de Nederlandse overheid, die dinsdag $4 mrd tot $6 mrd hoopt op te halen bij beleggers met een nieuwe tienjaarslening. Met deze marktrente kost geld lenen de overheid waarschijnlijk geen geld.

  fd.nl/beurs/1337390/beleggers-in-pani...
 4. forum rang 10 voda 10 maart 2020 17:50
  Toch weer rood slot AEX

  (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag toch weer flink lager gesloten. De AEX daalde 1,2 procent naar 484,70 punten.

  De opening op het Damrak was vanochtend nog heldergroen, maar gedurende de middag kwam de klad er in.

  De draai vanochtend naar boven danken we aan de plannen van de Amerikaanse president Donald Trump, zei beurskenner Andre Brouwers van Het Beleggingsinstituut. Trump wil de economie een steun in de rug geven nu het coronavirus een bedreiging voor de groei vormt.

  "Maar vervolgens zakt de markt wel weer heel makkelijk weg", zag Brouwers. Dat betekent volgens hem "dat er nog heel wat pijn in de markt zit" en dat het nog te vroeg is om te spreken van bodemvorming.

  Brouwers denkt dat de AEX eerst nog eens de 470 punten zal testen en dat dan duidelijk gaat worden of er inderdaad sprake is van een bodem, of dat de markt toch in een langdurige dalende trend is gevallen.

  Het beurssentiment lijdt volgens Brouwers serieus onder het coronavirus, "en een complete lock down van Italië draagt daar zeker aan bij".

  Beleggers hadden weinig macro-economisch nieuws om zich aan vast te houden.

  De economie van de eurozone bleek afgelopen kwartaal nog maar nipt gegroeid. De Franse industriële productie steeg, maar minder hard dan voorzien.

  In de VS nam het vertrouwen van ondernemers in het mkb licht toe.

  De euro/dollar handelde op 1,1338. Dit was maandagavond rond het slot van de handel op het Damrak 1,1465.

  Olie werd ruim 7 procent duurder, na de enorme prijsdaling van maandag.

  Stijgers en dalers

  Dankzij de hogere olieprijs sloot Royal Dutch Shell 3,5 procent hoger. Volgens analisten van UBS is het dividend van Shell veilig. De energiereus heeft voldoende flexibiliteit, menen de analisten.

  Unibail-Rodamco-Westfield won 0,9 procent.

  Verder domineerde het rood. Heineken daalde 3,6 procent een Ahold Delhaize werd zelfs 5,9 procent goedkoper.

  In de Midcap gingen AMG en PostNL aan de leiding met winsten van 4,9 en 3,7 procent.

  Basic-Fit kwam met cijfers en die werden beloond met een koerswinst van 1,5 procent. ING sprak van sterke jaarresultaten en Morgan Stanley van een bemoedigende outlook. Basic-Fit liet weten dat het coronavirus vooralsnog weinig effect heeft op de bedrijfsactiviteiten en de fitnessketen voorziet ook geen leveringsproblemen bij zijn belangrijkste toeleveranciers. Tegenover ABM Financial News zei topman René Moos dat er wel een noodplan klaarligt.

  Air France-KLM daalde 1,9 procent. De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij vervoerde in februari minder passagiers. Een analistenrapport van Citigroup wees erop dat hoe langer de impact van het coronavirus duurt, hoe groter de noodzaak wordt voor de Europese luchtvaartsector om te consolideren. De Europese Commissie maakte dinsdag bekend dat men luchtvaartmaatschappijen voorlopig een ontheffing geeft om te zorgen dat hun start- en landingsrechten niet in gevaar komen nu er vluchten worden geschrapt door de virusuitbraak.

  Daarentegen daalde Fugro 8,3 procent.

  In de AScX won B&S 9,5 procent, maar leverde Van Lanschot Kempen 4,3 procent in.

  In de lokale lijst viel de Amerikaanse oliedienstverlener Core Lab op met een koersdaling van 18,4 procent. Beursnieuweling CM.com verloor 4,7 procent.

  NIBC daalde 6,2 procent en noteert inmiddels ruim onder het overnamebod van Blackstone van 9,85 euro per aandeel.

  Tussenstanden Wall Street

  De Amerikaanse beurzen noteerden rond het slot in Amsterdam tot krap een procent hoger.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
 5. forum rang 10 voda 10 maart 2020 18:31
  Europese beurzen weten niet te herstellen

  (ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn er dinsdag niet in geslaagd om te herstellen van de forse klappen van maandag. De Stoxx Europe 600 eindigde 1,1 procent in het rood op 335,64 punten, de Duitse DAX leverde 1,4 procent in op 10,475,49 punten. De Franse CAC 40 sloot 1,5 procent in de min op een slot van 4.636,61 punten en de Britse FTSE 100 eindigde 0,1 procent lager op 5.960,23 punten.

  Maandag gingen de aandelenmarkten wereldwijd zeldzaam hard onderuit vanwege de aanhoudende zorgen omtrent het coronavirus en een onverwachte prijzenoorlog op de oliemarkt. Dinsdag leek een hersteldag te worden maar tijdens de middaghandel zakten de aandelenmarkten toch weer weg.

  "Het was weer een volatiele dag", zag marktanalist David Madden van CMC Markets. De beurzen begonnen de dag optimistisch vanwege aangekondigde stimuleringsmaatregelen van de Amerikaanse president Donald Trump om het coronavirus te bestrijden, maar hielden het positieve gevoel niet vast, volgens Madden omdat de voorstellen van Trump vooralsnog niet zijn verwezenlijkt.

  Analisten van Beacon Policy Advisors wezen erop dat de maatregelen nog weinig concreet zijn, anders had Trump ze wel aangekondigd tijdens zijn persmoment maandag, en dat onderhandelingen in het Amerikaanse Congres lastig worden.

  Ondertussen blijft het virus zich verspreiden. Heel Italië zit inmiddels op slot in de hoop de uitbraak daar in te dammen. Na China is Italië het meest getroffen land ter wereld, met bijna 9.200 besmettingen.

  Op macro-economisch vlak werd dinsdag bekend dat de industriële productie in Frankrijk in januari met 1,2 procent is gestegen. Er was op een plus van 1,7 procent gerekend.

  Uit de eurozone kwamen nieuwe groeicijfers over het vierde kwartaal van 2019. De groei bleek ten opzichte van een eerder gemelde 0,9 procent, met 1,0 procent iets beter. Op kwartaalbasis kwam de groei echter vrijwel volledig tot stilstand.

  De olieprijs noteerde dinsdag 7,0 procent hoger, na de ongekende daling met 25 procent van maandag. De euro/dollar noteerde op 1,1338.

  Bedrijfsnieuws

  Deutsche Post heeft in het vierde kwartaal van 2019 een licht hogere omzet geboekt en het bedrijfsresultaat met dubbele cijfers zien oplopen. De onderneming stelde over 2019 een 10 procent hoger dividend voor van 1,25 per aandeel. Het postbedrijf ziet tot nog toe een marginaal effect van het coronavirus voor DHL Supply Chain en DHL, maar verwacht significante gevolgen voor de divisies Global Forwarding en Express. Het aandeel won 6,1 procent.

  Oliereuzen, maandag nog het kind van de rekening, deden dinsdag betere zaken, hoewel het herstel uiteindelijk beperkt bleef. BP, dat tevens een deel met het Franse TechnipFMC bekendmaakte, won 3,4 procent. Total steeg 1,7 procent en Royal Dutch Shell 3,7 procent.

  Wanneer de impact van de corona-uitbraak nog veel langer aanhoudt, kan dit de Europese luchtvaartsector tot fusies dwingen, schreef Citigroup dinsdag in een analistenrapport. Volgens analist Mark Manduca raken de zes grootste luchtvaartmaatschappijen in Europa "in een verbluffend tempo" geld kwijt, nu bedrijven en consumenten hun reisplannen afzeggen door de virusuitbraak.

  De Europese Commissie schiet luchtvaartbedrijven wel te hulp met maatregelen. Zo behouden de maatschappijen hun zogenoemde slots ondanks dat ze momenteel niet alle afgesproken vluchten uitvoeren om die start- en landingsrechten te behouden.

  Air France-KLM sloot dinsdag 1,9 procent lager. In februari vervoerde de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij minder passagiers. Het vrachtvervoer steeg in dezelfde maand.

  Tussenstanden Wall Street

  Rond het sluiten van de Europese beurzen noteerden de indexen op Wall Street tot een procent hoger.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
 6. forum rang 10 voda 11 maart 2020 18:04
  AEX eindigt lager

  (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs kon woensdag de ochtendwinsten niet vasthouden en is lager gesloten, nadat op Wall Street de stress rond de coronacrisis weer toesloeg, na een fors herstel op dinsdag.

  De AEX eindigde 0,1 procent lager op 484,16 punten, geholpen door koersherstel bij zwaargewichten ASML en Unilever. De Midkap-index daalde echter 2,2 procent en de Smallcaps gingen ook gemiddeld met 3,1 procent omlaag.

  "Gisteren hadden we een hele sterke rebound," zei beleggingsstrateeg Wim Zwanenburg van Stroeve en Lemberger, over het herstel op Wall Street in de avond. "Maar vandaag sloeg de totale paniek weer toe." De schrikreactie wordt aan van alles toegeschreven, waaronder een somber rapport van Goldman Sachs en twijfel over de beloofde stimulering door president Trump. "De inschattingen wisselen per dag", aldus Zwanenburg.

  Terwijl beleggers iedere dag heen en weer worden geworpen tussen hoop en vrees, breidt het coronavirus zich verder uit en richt het steeds meer schade aan. Dat allerlei bedrijven met winstwaarschuwingen komen, is dan ook logisch, volgens Zwanenburg.

  "Toch denk ik eerlijk gezegd dat de markten overdreven reageren". Het rapport van Goldman Sachs concludeerde dat dit wel eens het einde van een langdurige bull market zou kunnen markeren, en het begin van een "event-driven bear market", een langdurig dalende markt.

  "Wij denken dat het een 'event-driven' correctie is, waarna er inhaalvraag zal zijn die zal bijdragen aan winstherstel", aldus Zwanenburg.

  Ook anderen zijn hoopvol gestemd. "Wij lopen op dit moment op de aandelenmarkt niet verder mee richting de uitgang", stelde econoom Luc Aben bij Van Lanschot Kempen. "Er is al veel slecht nieuws in de koersen van aandelen ingeprijsd."

  Aben wees erop dat in bepaalde sectoren het dividendrendement is opgelopen, zoals bij niet-duurzame consumentengoederen en telecom. Dat zou steun bieden voor aandelen. "Wij zijn van mening dat we nu niet moeten verkopen."

  In de ochtend reageerden de aandelenkoersen positief op een renteverlaging door de Bank of England met 50 basispunten. De centrale bank gaat ook het Britse midden- en kleinbedrijf ondersteunen, evenals de banken.

  De Europese Commissie kondigde dinsdagavond al aan 25 miljard euro vrij te maken voor de crisis en ook Italië, dat zijn openbare leven geheel heeft stilgelegd, kondigde voor tientallen miljarden aan maatregelen aan.

  In de middag verdween het optimisme weer.

  De Hongaarse regering kondigde de noodtoestand af in verband met de virusuitbraak. Van alle kanten werden evenementen geschrapt en vluchten geannuleerd, om verspreiding van het virus te voorkomen.

  In de middag bleken de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week te zijn gestegen, met 7,7 miljoen vaten. Er was een kleinere toename voorspeld. De OPEC verlaagde intussen zijn verwachtingen voor de vraag naar olie dit jaar fors. De prijsoorlog tussen Saoedi-Arabië en Rusland heeft de olieprijs in een vrije val gebracht, die pas ophoudt als de twee landen de strijdbijl begraven, enkele landen hun productie weer gaan inperken of als de VS minder olie gaan produceren omdat dit te duur wordt met de lage olieprijs, zo voorziet het Japanse MFUG Bank.

  De olieprijzen daalden met 4,5 procent, na een flinke stijging op dinsdag.

  Eerder werd bekend dat de Britse economie stabiliseerde in januari en de industriële productie licht daalde, terwijl het handelstekort in de driemaandsperiode tot en met januari afnam met 3,9 miljard pond tot 0,5 miljard pond.

  De euro/dollar noteerde op 1,1274. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1283 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1298 op de borden.

  Stijgers en dalers

  Onder de hoofdfondsen op Euronext Amsterdam waren dalers en stijgers ongeveer in evenwicht.

  Vopak was de sterkste stijger met een plus van 3,9 procent. Het tankopslagbedrijf werd gevolgd door Aegon, dat de koers eerder nog zag zakken tot een zeldzaam laag niveau van ruim 2 euro. Aegon won woensdag 1,7 procent. Ook sectorgenoten NN en ASR zaten in de lift, net als zwaargewicht ASML.

  Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell leverde juist weer fors in, 2,4 procent. De sterkste daler was echter IMCD met 2,8 procent.

  In de AMX sloten alleen vastgoedfondsen Eurocommercial en WDP hoger.

  Forse verliezen waren er voor bodemonderzoeker Fugro, dat de oliemarkt ziet instorten door de veel lagere olieprijs, terwijl het juist nieuw geld wil aantrekken, en kunstmestfabrikant OCI. Beide aandelen zakten rond de 9 procent.

  Bij de kleinere aandelen waren Kendrion en B&S de gebeten hond. De aandelen daalden respectievleijk 7,3 en 12,5 procent. Grote stijgers ontbraken. Vastned won 1,1 procent.

  Ook op de lokale markten waren de grote uitslagen vooral aan de onderkant te vinden, met ruim vijftien fondsen die meer dan 5 procent prijsgaven.

  Tussenstanden Wall Street

  De Amerikaanse beurzen stonden woensdag 3 tot 4 procent lager, nadat dinsdag de koersen nog met gemiddeld 4 tot 5 procent herstelden.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
 7. forum rang 10 voda 12 maart 2020 16:07
  Pffffoei oei

  Beursupdate: AEX bijna 10 procent lager

  (ABM FN-Dow Jones)De Amsterdamse beurzen noteerden richting het einde van de middag fors lager. De AEX index daalde 9,7 procent tot 437,30 punten, terwijl de AMX een verlies van 10,6 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 10,3 procent.

  Beleggers raken er steeds meer van bewust dat dit niet zomaar een virus is, gaf chief investment officer Lukas Daalder BlackRock Nederland aan. "De maatregelen die de overheden aankondigen worden niet uit luxe genomen. Het platleggen van bijna al het vliegverkeer tussen Europa en de VS is niet zomaar wat en dat gaat economische consequenties hebben."

  Delen van de economie komen stil te leggen en dat heeft natuurlijk zijn uitwerking op de uitgaven van de consument, merkte Daalder op.

  In het komende kwartaal zal meer duidelijk worden wat de impact op de bedrijfscijfers zijn, denkt de CIO. "Dat zal niet veel positiefs opleveren. De nieuwsstroom zal nog wel even negatief blijven. Maar dat betekent niet dat de markt zal blijven dalen. In het verleden draaide de markt eerder dan dat het nieuws draaide.

  "Op een gegeven moment is zoveel risico ingeprijsd dat er in de markt weer mooie kansen zijn om in te stappen."

  Daalder ziet wel twee lichtpuntjes. "China en Zuid-Korea hebben laten zien dat het virus in te dammen is, en daarnaast is het coronavirus niet iets dat de fundamenten van de economie aantast. De infrastructuur blijft gewoon bestaan en voor de bevolkingsgroei zal het op lange termijn geen consequenties hebben."

  Wel benadrukte Daalder dat het van belang is dat de overheden de juiste keuzes maken. "Ze moeten voorkomen dat bedrijven door de huidige situatie omvallen. Daar moet passende hulp aan worden verleend."

  Ook de Amerikaanse beurzen stonden flink in het rood. De handel op Wall Street werd zelfs een kwartier stilgelegd.

  Olie noteerde donderdag in het rood. Een april-future West Texas Intermediate daalde 5,7 procent tot 31,12 dollar.

  De euro/dollar noteerde op 1,1168. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1314 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1274 op de borden.

  Stijgers en dalers
  In de AEX noteerden alle aandelen lager.

  ABN AMRO en ING waren de sterkste dalers met verliezen van 15,0 en 15,8 procent. Ook andere financials hadden het moeilijk Aegon en NN group daalden rond de 14,0 procent.

  Unibail-Rodamco-Westfield moest 14,5 procent in waarde achteruit.

  Zwaargewicht Royal Dutch Shell noteerde 11,1 procent lager op 13,71 euro.

  In de AMX wist Flow Traders het groen te vinden met een winst van 1,0 procent.

  Verder noteerden de Midkappers echter in het rood. Altice was de grootste verliezer met een verlies van 24,0 procent.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
 8. forum rang 10 voda 12 maart 2020 16:12
  AEX diep in het rood na stilgelegde handel VS en ECB

  Gepubliceerd op 12 maart 2020 14:56 | Views: 8.905

  AEX 16:08
  437,77 -46,39 (-9,58%)

  AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index op de beurs in Amsterdam stond donderdagmiddag ruim een uur na de opening van Wall Street diep in het rood. De handel in New York werd al voor de tweede keer deze week automatisch stilgelegd vanwege zeer grote verliezen. Op de handelsvloeren heerst paniek nadat de Verenigde Staten een inreisverbod voor Europeanen afkondigden. Daarnaast reageerden beleggers teleurgesteld op de steunmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB).

  De ECB beloofde onder meer zijn opkoopprogramma voor obligaties te verruimen. Ook gaat de centrale bank extra goedkope leningen aan banken verstrekken. De maatregelen moeten een financiële crisis door het nieuwe coronavirus afwenden. De rentetarieven bleven ongemoeid.

  De hoofdindex noteerde omstreeks 15.55 uur een min van 8,4 procent op 443,71 punten. Eerder werd even een koersverlies van ruim 10 procent genoteerd. Parijs, Londen en Frankfurt verloren tot meer dan 9 procent. De beurs in Milaan zakte circa 11 procent. De MidKap in Amsterdam raakte 10 procent kwijt tot 642,82 punten.

  Dieprood

  Alle 25 fondsen in de AEX stonden diep in het rood. Financiële fondsen als verzekeraars Aegon en NN Group en banken ING en ABN AMRO behoorden tot de grootste verliezers met minnen tot 18 procent. Betaalbedrijf Adyen, dat 5,2 procent daalde, liet de kleinste koersval zien. In de MidKap daalde Eurocommercial Properties bijna 14 procent. De vastgoedexploitant geeft een aantal huurders in Italiaanse winkelcentra uitstel bij betalingen van huur vanwege het coronavirus. Grootste daler bij de middelgrote fondsen was bodemonderzoeker Fugro, met een min van ruim 24 procent.

  De nieuwe zet voor de beurscrash kwam vanuit de VS. Amerikaanse president Donald Trump kondigde aan al het vliegverkeer van Europa naar de Verenigde Staten vanaf vrijdag middernacht (lokale tijd) op te schorten voor een periode van dertig dagen. Met de maatregel wil Trump de verdere verspreiding van het coronavirus in de VS tegengaan.

  Air France-KLM

  Air France-KLM moest het weer ontgelden. De luchtvaartcombinatie liet weten de impact van het reisverbod te bestuderen en daalde dik 10 procent. Het noodlijdende Norwegian Air zag zo'n 22 procent aan beurswaarde verdwijnen in Oslo. De budgetmaatschappijen easyJet en Ryanair leverden ruim 10 en 5,5 procent in. Lufthansa en IAG kelderden bijna 12 en ruim 11 procent. De Brits-Duitse reisorganisatie TUI zakte ongeveer 20 procent. De Franse hotelgroep Accor en vliegtuigbouwer Airbus verloren 16,5 en 13 procent in Parijs.

  De euro was 1,1148 dollar waard tegen 1,1410 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie zakte 4,6 procent in prijs tot 31,48 dollar. Brentolie werd 5,7 procent goedkoper op 33,70 dollar per vat.
 9. forum rang 10 voda 12 maart 2020 17:54
  Een na grootste dagverlies ooit voor beursindex AEX

  Gepubliceerd op 12 maart 2020 17:49 | Views: 0

  AEX 17:49
  432,10 -52,06 (-10,75%)

  AMSTERDAM (AFN/BLOOMBERG) - De hoofdindex op de Amsterdamse beurs sloot donderdag met zijn op een na grootste dagverlies ooit. De zogeheten AEX kelderde 10,8 procent vanwege alle onrust rond het nieuwe coronavirus. Op de handelsvloeren heerste paniek nadat de Verenigde Staten een inreisverbod voor Europeanen afkondigden. Daarnaast reageerden beleggers teleurgesteld op de steunmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB).

  De AEX-index sloot op 432,10 punten. Tijdens de handelsdag werd tijdelijk een min van meer dan 11 procent genoteerd. Het grootste dagverlies stamt nog altijd uit 1987. Op "Zwarte Maandag" 19 oktober 1987 raakte de AEX 12 procent kwijt.
 10. forum rang 10 voda 12 maart 2020 17:58
  AEX sluit ruim 10 procent lager.

  (ABM FN-Dow Jones)De Amsterdamse beurs is donderdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 10,8 procent tot 432,10 punten, terwijl de AMX een verlies van 13,0 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 10,8 procent.

  Het is een heftige daling vandaag, maar wel een begrijpelijke, stelde Cees Smit van Today's Groep. "De shutdown van bepaalde gebieden en landen heeft een extreem groot effect op de economie. Ik ben van mening dat we een recessie gaan krijgen."

  In vergelijking met 2008 gaat de daling nu wel heel snel, merkte Smit op. "Destijds kwam het negatieve nieuws stapsgewijs, nu komt het met grote brokken tegelijk en dat zie je terug in de koersen."

  Wat ook een verschil is met 2008 is dat de gereedschapskist van de Europese Centrale Ban een stuk leger is. "Destijds kon ECB de rente nog verlagen om de gemoederen te bedaren maar nu is de rente al negatief."

  De ECB liet donderdag tegen de verwachting in de depositorente ongemoeid, maar kwam wel met andere steunmaatregelen op de proppen vanwege de economische effecten van de uitbraak van het coronavirus.

  En die set maatregelen noemde econoom Elwin de Groot van Rabobank "een best pakket". Deze zijn volgens de econoom duidelijk sterk gericht op het loodsen van bedrijven door een crisisperiode. "Er is geen financiële crisis, maar een crisis in de reële economie, en daarvoor is liquiditeit nodig." En volgens De Groot is er met deze maatregelen ook voldoende liquiditeit.

  Volgens Smit moet de echte economische impact nog komen. "De komende 5 à 6 maanden zullen de slechte macro- en bedrijfseconomische cijfers zich verder verspreiden."

  Een V-herstel verwacht Smit dan ook niet. "Het zal even uitstuiteren worden. Het is naar mijn mening nog iets te vroeg voor een bodem, er moet nog een overgavegolf over de markt komen."

  Wel stelde de vermogensbeheerder dat de huidige koersen kansen bieden voor de lange termijn belegger. "Je moet nu niet al je kruit verschieten maar gefaseerd in kwaliteitsbedrijven instappen is geen slecht idee. Aandelen als Aegon, ING en Shell zijn nu wel heel fors gestraft."

  De luchtvaartsector mijdt Smit voorlopig nog wel. "Het is nog allemaal veel te onzeker, de kosten lopen daar gewoon door en er zijn maar weinig inkomsten. De problemen in de sector als gevolg van het coronavirus kunnen nog wel een paar maanden aanhouden."

  Olie noteerde donderdag in het rood. Een april-future West Texas Intermediate daalde 6,4 procent tot 30,88 dollar.

  De euro/dollar noteerde op 1,1091. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1314 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1274 op de borden.

  Stijgers en dalers

  In de AEX noteerden alle aandelen lager. De financials kregen rake klappen. Aegon daalde 21,6 procent. ING en ABN AMRO verloren respectievelijk 19,4 en 21,3 procent. NN Group werd 18,0 procent minder waard.

  Unibail-Rodamco-Westfield was de grootste daler met een verlies van 21,6 procent.

  Ook de drie indexzwaargewichten hadden het zwaar. Royal Dutch Shell noteerde 15,9 procent lager op 13,0 euro, Unilever zakte 7,2 procent en ASML verloor 8,3 procent

  In de AMX wist Flow Traders het groen te vinden met een winst van 0,7 procent.

  Verder noteerden de Midkappers echter in het rood. Fugro was de grootste verliezer met een daling van 26,0 procent. Altice deed het iets minder slecht met een verlies van 21,3 procent.

  Basic-Fit daalde 15,6 procent. Toch haalde Morgan Stanley het aandeel van de verkooplijst, omdat het bedrijf beter beschermd is tegen de huidige malheur dan sectorgenoten.

  Ook in de AScX was het huilen met de pet op. Hier was de grootste daler Ordina met een verlies van 19,8 procent.

  ForFarmers boekte in 2019 ondanks een iets hogere omzet toch minder winst, mede door een Britse afschrijving. KBC Securities verlaagde het koersdoel voor ForFarmers van 6,75 naar 6,00 euro. Het aandeel daalde 7,8 procent.

  Het lokaal genoteerde Hunter Douglas leverde 18,0 procent in. De fabrikant van Luxaflex wist de winst flink aan te jagen, ondanks een slechts iets hogere omzet.

  Beter Bed was ook onderin te vinden met een daling van 28,5 procent.

  Tussenstanden Wall Street

  Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 8,1 procent lager op 2.520,23 punten. De Dow Jones index daalde 8,7 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 7,8 procent in het rood.


  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
 11. forum rang 10 voda 12 maart 2020 18:12
  DAGSTANDEN!

  AEX:

  Vopak 43,050 -4,84%
  ADYEN NV 708,800 -5,19%
  IMCD 58,100 -6,82%
  UNILEVER 42,750 -7,17%
  Ahold Delhaize 18,734 -7,94%
  ASML 218,400 -8,24%
  Akzo Nobel 62,710 -8,88%
  PROSUS 53,980 -8,96%
  Philips Kon... 30,650 -9,14%
  Heineken 73,260 -9,26%
  KPN 1,849 -9,76%
  Wolters Kluwer 56,100 -9,78%
  DSM 88,940 -10,43%
  RELX 16,990 -11,74%
  Galapagos 143,650 -13,46%
  RANDSTAD NV 32,650 -14,03%
  AALBERTS NV 22,860 -15,49%
  Royal Dutch... 12,974 -15,90%
  ASR Nederland 20,390 -16,06%
  NN Group 21,580 -17,95%
  ArcelorMittal 7,535 -18,51%
  ING 5,161 -19,37%
  ABN AMRO BA... 7,488 -21,25%
  Aegon 1,794 -21,58%
  UNIBAIL-ROD... 70,500 -21,61%

  AMX:

  Flow Traders 22,140 +0,73%
  GrandVision 26,100 -2,68%
  SBM Offshore 10,555 -6,01%
  JUST EAT TA... 62,300 -9,45%
  Corbion 24,480 -10,07%
  Boskalis 17,300 -10,13%
  Arcadis 14,920 -10,39%
  Fagron 15,520 -10,39%
  WDP 20,505 -12,13%
  Air France-KLM 4,264 -12,69%
  Intertrust 12,570 -13,49%
  SIGNIFY NV 18,655 -13,67%
  TKH 29,300 -13,82%
  PostNL 0,990 -13,84%
  ASMI 79,780 -14,53%
  Aperam 17,890 -14,57%
  Basic-Fit 21,400 -15,58%
  Eurocommerc... 14,150 -17,49%
  BESI 23,950 -18,73%
  AMG 13,000 -18,88%
  Wereldhave 10,030 -19,11%
  BAM 1,490 -19,94%
  OCI 8,396 -21,02%
  ALTICE EURO... 2,896 -21,28%
  Fugro 3,221 -25,95%

  AScX:

  Vastned 21,200 -6,40%
  NSI 40,100 -6,74%
  ForFarmers 4,820 -7,84%
  Sligro 18,140 -8,66%
  Accsys 0,930 -8,82%
  Ajax 14,600 -9,03%
  Nedap 39,000 -10,76%
  TomTom 6,966 -11,71%
  Acomo 15,500 -11,93%
  Alfen N.V. 19,000 -12,24%
  Neways 5,960 -12,35%
  Brunel 4,975 -12,41%
  B&S Group SA 6,060 -12,55%
  Pharming 0,930 -12,84%
  Kendrion 12,760 -13,90%
  Van Lanscho... 13,640 -14,00%
  Lucas Bols 9,100 -14,15%
  Accell 15,520 -14,54%
  Heijmans 5,100 -14,72%
  Sif Holding 9,200 -15,75%
  VIVORYON TH... 3,850 -15,75%
  Kiadis Pharma 1,370 -18,21%
  ICT Group 5,800 -19,67%
  Ordina 1,660 -19,81%

 12. forum rang 10 voda 13 maart 2020 17:59
  AEX sluit licht hoger na wilde rit

  (ABM FN-Dow Jones)De Amsterdamse beurs is vrijdag licht hoger gesloten. De AEX index steeg 0,2 procent tot 432,85 punten, terwijl de AMX een winst van 3,2 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,1 procent.

  De beursdag begon met hoop, stelde sales trader Gert Berendse van ING. "Beleggers putten eerst moed uit de maatregelen die her en der werden aangekondigd."

  "Maar de hoop vervloog en de enorme winst van ruim 30 punten voor de AEX verdween als sneeuw voor de zon."

  Negatieve berichten maakten de belegger toch weer onzeker, denkt Berendse. "Spanje kondigde de noodtoestand af. Daarnaast was er het gerucht dat de Braziliaanse president Jair Messias Bolsonaro besmet zou zijn, dit werd later overigens weer ontkracht."

  Maar belangrijker is dat de Amerikaanse president Donald Trump richting het einde van de handel op Wall Street een toespraak zal houden. "Verwacht wordt dat hij de noodtoestand uit zal roepen, maar dat is nog niet zeker. Beleggers hebben een hekel aan onzekerheid en daar is er op dit moment genoeg van."

  Er zullen niet veel handelaren zijn die een te grote positie het weekend over willen nemen, dat zorgt ook voor koersdruk aldus de sales trader van ING. "In twee dagen kan heel veel gebeuren."

  "Het zal de komende periode nog erg onrustig blijven op de beurzen", waarschuwde Berendse tot slot nog.

  Olie noteerde vrijdag hoger. Een april-future West Texas Intermediate noteerde 1,4 procent in het groen op 31,94 dollar.

  De euro/dollar noteerde op 1,1081. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1170 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dag stond er een stand van 1,1189 op de borden.

  Stijgers en dalers

  In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 18 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ASR met een winst van 8,2 procent.

  ArcelorMittal herstelde ook wat van de harde klappen van de afgelopen dagen. Het aandeel noteerde 6,5 procent hoger.

  De zwaargewichten in de AEX wisten het herstel gedurende de dag niet vast te houden. Aan het einde van de handelsdag noteerde Unilever 1,3 procent lager, ASML verloor 1,1 procent en Royal Dutch Shell was met een verlies 1,4 het op een na zwakste aandeel. Randstad was met een verlies 2,2 procent de drager van de rode lantaarn.

  In de Midkap was er een fors herstel voor Fugro en Air France KLM met winsten van respectievelijk 23,3 en 12,7 procent. Op weekbasis bleef er wel een verlies van 44,2 procent voor de bodemonderzoeker staan en de luchtvaartmaatschappij deed het iets beter met een weekverlies van 'slechts' 15,8 procent.

  Eurocommercial sloot vrijdag de rij met een verlies van 6,1 procent.

  Onder de kleinere aandelen won Sif 10,7 procent na publicatie van de jaarcijfers. De winst in het vierde kwartaal was volgens ING hoger dan voorzien, maar het orderboek liep iets terug en de Roermondse funderingsspecialist keert geen dividend uit.

  Kendrion was een goede tweede met een plus van 8,6 procent. Vastned leverde 6,6 procent in.

  Onder de lokale fondsen schoten Ctac, DPA en Lavide 8 tot 14 procent omhoog.

  Tussenstanden Wall Street
  Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,8 procent hoger op 2.526,00 punten. De Dow Jones index steeg 1,7 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,5 procent in het groen.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
 13. forum rang 10 voda 13 maart 2020 19:02
  Europese beurzen herstellen iets richting weekend

  (ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag met licht herstel het weekend ingegaan. De Stoxx Europe 600 eindigde 1,4 procent in het groen op 299,16 punten, de Duitse DAX steeg 0,8 procent tot 9.232,08 punten en de Franse CAC 40 sloot 1,8 procent in de plus op 4.118,36 punten. De Britse FTSE 100 eindigde 2,5 procent hoger op 5.366,11 punten.

  De afgelopen week ontstond flinke paniek vanwege het snel toenemende aantal besmettingen met het coronavirus in Europa. Ook een dreigende prijzenoorlog op de oliemarkt hielp het sentiment niet. Op weekbasis leverde de pan-Europese Stoxx 600 ruim 18 procent in en de Duitse DAX zelfs 20 procent.

  Donderdag was de allerslechtste dag voor de beurzen in Europa en wereldwijd. Vrijdag was sprake van een gedeeltelijk herstel, maar leverden de Europese indexen een groot deel van de winst van eerder op de dag richting het slot in. Dat gebeurde dinsdag en woensdag ook al.

  "Het illustreert de nervositeit in de markten", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.

  Ondertussen voert de EU de maatregelen op om de impact van het virus te bestrijden. Brussel overweegt onder meer om zijn strenge begrotingsregels voor lidstaten voorlopig te schrappen. Ook is een investeringsfonds van 37 miljard euro opgezet.

  In Amerika zou president Trump overwegen om vanavond de noodtoestand uit te roepen vanwege de corona-uitbraak, meldde persbureau Bloomberg. De president houdt om 20:00 Nederlandse tijd een persconferentie in het Witte Huis.

  Inflatiecijfers uit Duitsland en Frankrijk waren vrijdag weinig spannend. In Duitsland stabiliseerde de inflatie in februari op 1,7 procent. In Frankrijk stegen de consumentenprijzen in dezelfde maand met 1,4 procent, een lichte vertraging ten opzichte van januari.

  De euro/dollar noteerde op 1,1072. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1170. Olie noteerde vrijdag 0,6 procent lager.

  Bedrijfsnieuws

  Air France-KLM heeft vrijdag de eigen kas gestut. De koers van het aandeel van de geplaagde luchtvaartonderneming ging vervolgens 12,7 procent omhoog. Andere luchtvaartaandelen herstelden ook deels van de afstraffing van donderdag. Lufthansa won 7,3 procent, Ryanair steeg 2,1 procent en IAG sloot 4,9 procent hoger.

  De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft toestemming gegeven voor het noodgebruik van een nieuwe coronavirustest van Roche. De Zwitserse farmaceut zag de koers van zijn aandeel vrijdag 3,2 procent stijgen.

  In Londen, Frankfurt en Parijs sloten financials met stevige plussen na de zeldzaam hoge verliezen van donderdag. De aandelenkoers van Crédit Agricole won 4,1 procent, die van Deutsche Bank ging met 4,8 procent omhoog. Commerzbank steeg 3,8 procent en Barclays won 5,0 procent.

  Oliefondsen volgden de volatiele bewegingen van de olieprijs. Royal Dutch Shell steeg uiteindelijk 0,3 procent, Total verloor 1,4 procent en BP ging 0,5 procent hoger.

  RTL Group heeft in 2019 een hogere omzet en winst behaald, terwijl het voorgestelde dividend gelijk bleef. Het aandeel won 10,7 procent.

  Tussenstanden Wall Street

  De Amerikaanse beurzen noteerden rond het slot in Europa 2,5 procent hoger.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
 14. forum rang 10 voda 14 maart 2020 13:42
  AEX besmet met coronavirus

  (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is deze week keihard onderuit gegaan. Op een slotstand van 432,85 punten op vrijdag, leverde de AEX op weekbasis 18,5 procent in. Daarmee was het de op één na slechtste week ooit voor de hoofdindex, die de week nog startte op 531 punten.

  De handelsweek begon in mineur vanwege een dreigende prijzenoorlog op de oliemarkt. Nadat oliekartel OPEC en partner Rusland er vorige week niet in slaagden nieuwe productie-afspraken te maken om de impact van het coronavirus tegen te gaan, maakte het meest prominente lid van het kartel Saoedi-Arabië bekend dat men de productie vanaf april stevig opvoert. Ook de prijzen worden volgende maand verlaagd om marktaandeel te beschermen.

  De olieprijs kelderde door dit nieuws met 25 procent, de sterkste eendaagse daling sinds 1991. In de dagen die volgden leek de olieprijs wat te herstellen, maar richting het eind van de week werd olie meegetrokken in de algehele malaise rond het coronavirus, om op weekbasis uiteindelijk ruim 21 procent te verliezen.

  De verdere verspreiding van COVID-19 en de maatregelen die landen nemen om het virus in te dammen, zorgden deze week voor de meeste paniek onder beleggers. Het aantal besmettingen wereldwijd staat inmiddels op bijna 135.000 en daar waar de uitbraak in China inmiddels onder controle lijkt, is dat in Europa, de VS en Midden-Oosten verre van het geval.

  Met meer dan 15.000 geïnfecteerden is Italië het land met de meeste besmettingen in Europa en Rome nam deze week verregaande maatregelen om het virus onder controle te krijgen. Inmiddels ligt het openbare leven in Italië vrijwel stil.

  De Verenigde Staten kondigden een inreisverbod af voor inwoners van veel Europese landen, wat vooral de luchtvaartsector hard gaat raken.

  "Er zijn extra maatregelen nodig door beleidsmakers om de onrust weg te nemen", volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management. "Er moet een gecoördineerd plan komen dat wereldwijd wordt omarmd. Kapitaalinjecties van duizenden miljarden door de Federal Reserve zijn niet voldoende."

  De vraag is volgens Schutte hoeveel ellende er momenteel is ingeprijsd. Chinese fabrieken lijken in toenemende mate de productie weer op te starten, maar of Europa en VS hetzelfde patroon volgen blijft nog de vraag. "Voorlopig blijft de onzekerheid spelen."

  Economen van Bank of America rekenen qua economische impact in de eurozone en de VS, vooralsnog op een relatief bescheiden krimp, maar sluiten enerzijds een korte maar hevige mondiale recessie met herstel voor eind tweede kwartaal, en anderzijds een langer durende recessie, tot zeker het eind van het tweede kwartaal, niet uit. In dat laatste geval wordt herstel pas in de tweede jaarhelft verwacht.

  De economen van de Amerikaanse bank blijven evenwel positief over Europese aandelen want een stevige recessie lijkt sowieso ingeprijsd.

  Bank of England verlaagt rente, ECB niet

  Nadat de Federal Reserve vorige week de rente onverwacht verlaagde om de Amerikaanse economie op koers te houden ondanks de corona-uitbraak, keken beleggers deze week vooral naar de Europese Centrale Bank om dat spoor te volgen.

  Vooraf mikten economen op een kleine verlaging van de depositorente, maar die kwam er niet. Wel kondigde de ECB "een best pakket aan maatregelen" af, vond econoom Elwin de Groot van Rabobank.

  En die maatregelen, zo legde De Groot uit, zijn duidelijk sterk gericht op het loodsen van bedrijven door een crisisperiode. "Er is geen financiële crisis, maar een crisis in de reële economie, en daarvoor is liquiditeit nodig." En volgens De Groot is er met deze maatregelen ook voldoende liquiditeit.

  Banken kunnen tegen "echt heel gunstige" voorwaarden lenen, meent de econoom van Rabobank. Ook de extra 120 miljard euro om obligaties op te kopen tot het einde van het jaar, is volgens Rabobank een slimme zet, omdat de centrale bank maandelijks kan bepalen hoeveel het van dit bedrag wil inzetten.

  Dat de markten niet onder de indruk waren, had wellicht te maken met één specifieke opmerking van voorzitter Christine Lagarde, tijdens de toelichting op het rentebesluit, volgens analisten van Nomura.

  Lagarde zei namelijk dat de ECB er niet is om de renteverschillen, de zogeheten spreads, tussen de verschillende eurolanden te overbruggen.

  Die uitspraak was verrassend, aldus de Japanse bank. In het licht van het mandaat van de ECB is de opmerking wellicht correct "maar het is niet iets wat je zegt als de markten onderuit gaan", aldus de marktvorsers.

  Volgens Rabobank heeft Lagarde daarmee de 'whatever it takes' houding die de ECB onder haar voorganger Mario Draghi had aangenomen, "praktisch ontkracht".

  Daar waar de ECB verraste door de rente niet te verlagen, deed de Bank of England dat wel, en direct met 50 basispunten.

  Economen van Nomura vinden dat de Bank of England de rente met nog eens 15 basispunten moet verlagen. De beleidsvergadering die gepland staat op 26 maart komt daarvoor te vroeg, aldus Nomura, maar het daaropvolgende rentebesluit van mei juist te laat. Mogelijk zal daarom nog een noodvergadering worden gehouden in april, denken de economen.

  De euro/dollar startte de week boven de 1,14 dollar en noteerde vrijdag op 1,1095.

  Stijgers en dalers

  Geen enkel fonds in de AEX wist deze week terreinwinst de boeken, uitgezonderd Vopak, dat 2,3 procent steeg.

  Verder waren de verliezen fors en veelal dubbelcijferig.

  Financials als ING Groep, ABN AMRO en Aegon leverden 31 tot 33 procent in en Royal Dutch Shell liet in het spoor van de lagere olieprijs bijna 31 procent gaan.

  In de Midcap was het beeld niet anders. Grandvision wist de schade met een verlies van 5,3 procent nog te beperken, maar verder leverden alle AMX-aandelen meer dan 10 procent in, tot wel 44 procent voor rode lantaarndrager Fugro.

  Uitzondering was Flow Traders, dat op weekbasis 3,4 procent steeg. De flitshandelaar spint momenteel garen bij de zeer volatiele handel op de financiële markten.

  Air France-KLM verloor op weekbasis 15,8 procent. De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij wordt hard geraakt door de gevolgen van het coronavirus en de dalende olieprijs kon die pijn deze week nauwelijks verlichten.

  Onder de kleine fondsen leverden Accell en ICT respectievelijk 33,2 en 38,9 procent in.

  ForFarmers daalde 11,5 procent na het openen van de boeken. Het veevoederbedrijf had in de tweede jaarhelft last van de zachte winter en de impact van het stikstofdebat in Nederland. ForFarmers verwacht voor 2020 een continuering van deze trend.

  Sif heeft in het vierde kwartaal van 2019 meer winst geboekt dan voorzien, maar het orderboek liep iets terug en de Roermondse funderingsspecialist keert geen dividend uit. ING had op een dividend van 3 cent per aandeel gerekend. Het aandeel verloor deze week 16,8 procent.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
 15. forum rang 10 voda 16 maart 2020 18:51
  AEX fors lager gesloten

  (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag in de lijn met de omringende aandelenmarkten met verlies gesloten, vanwege de zorgen over het coronavirus en ondanks een heel stevige renteverlaging van de Amerikaanse Federal Reserve zondagavond, hoewel de markt tegen het einde van de handelsdag toch een deel van de eerdere verliezen weer goedmaakte.

  De AEX index daalde 3,7 procent tot 416,77 punten en noteerde tussentijds zelfs meer dan 10 punten onder de 400 punten. De AMX liet een verlies van 6,2 procent optekenen en voor de AScX resteerde een koersafstraffing van 9,5 procent.

  In heel Europa waren de markten maandag volledig in de greep van het oprukkende virus. Een golf aan nieuwe besmettingen dwong Europese overheden het afgelopen weekeinde tot een reeks nieuwe maatregelen, waardoor de economieën van Europa deels stilvallen.

  De bewegingsvrijheid van burgers is in een groot aantal landen sterk aan banden gelegd. Zo zijn scholen en universiteiten gesloten en ook horeca en niet essentiële winkels houden gedwongen de deuren gesloten. De gezondheidscrisis is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie in Europa zo ernstig geworden, dat het continent wordt beschouwd als het nieuwe epicentrum van de pandemie.

  Begrotingsmaatregelen op Europees niveau zouden volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management kunnen helpen om het volgens hem te paniekerige sentiment weer enigszins onder controle te krijgen. Wat volgens Schutte tevens zou kunnen helpen is dat Den Haag de uitbetaling van salarissen garandeert de komende paar maanden, zoals in Denemarken werd aangekondigd. "Dat zou een hoop rust creëren onder de vele ZZP'ers", aldus Schutte. Verder is er volgens de beleggingsadviseur geen peil op trekken en is het moeilijk inschatten of de kwestie na drie weken, wanneer de maatregelen aflopen, "is opgelost of dat het veel langer gaat duren", zei Schutte.

  In een poging het effect van het virus op de economie te verzachten, verlaagde de Federal Reserve zondag de rente tot bijna nul. Daarnaast kondigde de centrale bank aan voor 700 miljard dollar aan staatsobligaties en door hypotheek gedekte leningen op te kopen, terwijl de New York Fed maandag zei 148,1 miljard dollar in het financiële systeem te hebben gepompt.

  Vanuit China kwam voorbeurs het nieuws dat de industriële productie en de detailhandelsverkopen sterk zijn gedaald. De productie daalde in januari en februari met 13,5 procent, terwijl de detailhandelsverkopen op jaarbasis zelfs met 20,5 procent terugvielen.

  Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de VS het nieuws dat de New York Fed index voor de industrie in maart in negatief territorium is geschoten. De zogeheten Empire State index daalde van 12,9 in februari naar 21,5 negatief deze maand, het laagste niveau sinds 2009.

  De euro/dollar noteerde op 1,1153. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1105 op de borden.

  Olie noteerde maandag tot 6,5 procent lager.

  Stijgers en dalers

  In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 4 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ASML met een winst van 1,2 procent. Randstad won 0,2 procent, evenals Wolter Kluwer.

  Ahold Delhaize steeg 1,1 procent. Kepler Cheuvreux verhoogde het advies voor Ahold Delhaize van Houden naar Kopen en het koersdoel van 24,30 naar 25,20 euro. "Zoals de meeste supermarkten, zou Ahold Delhaize moeten profiteren van de pandemie", aldus de analisten van Kepler, die Ahold Delhaize ook een van de best gepositioneerde supermarktbedrijven vindt.

  Unibail-Rodamco-Westfield daalde maar liefst 19,5 procent en was daarmee de sterkste daler in de hoofdindex. Het vastgoedbedrijf moet winkelcentra sluiten als gevolg van de coronacrisis. Berenberg verlaagde daarop het advies voor Unibail van Kopen naar Houden met een koersdoel van 100,00 euro. Eerder was het koersdoel nog 150,00 euro. Berenberg wil meer details over de operationele plannen voor de middellange termijn. De analisten verwachten lagere winsten voor het vastgoedfonds en voorzien bovendien dat de ontwikkelingspijplijn wordt verkleind.

  ING en Aegon gingen opnieuw onderuit met verliezen tot 9,6 procent. ArcelorMittal verloor 10,5 procent, terwijl AkzoNobel 11,4 procent daalde.

  In de AMX koersten eveneens bijna alle aandelen lager, met uitzondering van Flow Traders dat 7,0 procent won en OCI en PostNL die achtereenvolgens 4,3 procent en 0,1 procent hoger sloten. KBC Securities en UBS verhoogden het koersdoel voor Flow Traders. "De recente piek in de volatiliteit is een ideale omgeving voor market makers als Flow Traders", schreven de analisten van UBS.

  Basic-Fit verloor 20,0 procent. De fitnessketen maakte bekend de deuren van zijn clubs te hebben gesloten vanwege het coronavirus. ING voorziet evenwel geen problemen voor de balans van Basic-Fit, zelfs niet als de clubs twee maanden gesloten blijven.

  Wereldhave verloor 13,0 procent. Het vastgoedbedrijf moet ook winkelcentra sluiten en onduidelijk is nog wat dit voor de winst zal betekenen. Sectorgenoot Eurocommercial daalde 22,7 procent. Berenberg haalde Eurocommercial van de kooplijst en verlaagde het koersdoel van 30,00 naar 23,00 euro.

  Air France-KLM verloor 10,1 procent. De luchtvaartmaatschappij meldde in de komende dagen het aantal vluchten significant terug te gaan schroeven, waardoor het aantal beschikbare stoelen per kilometer mogelijk met 70 tot 90 procent kan dalen.

  Onder de kleinere aandelen explodeerde de koers van Curetis. Het diagnosticabedrij gaat een snelle test voor het coronavirus aanbieden, die wordt gemaakt door diens Chinese partner BGI en die goed gecombineerd kan worden met de longontstekingtest van Curetis. Het aandeel sloot 84,3 procent hoger.

  Verder was het kommer en kwel. ForFarmers, Vivoryon en Heijmans waren de enige stijgers in de AScX met winsten van respectievelijk 7,2 procent, 6,5 procent en 1,4 procent. Kendrion verloor 16,0 procent. NSI leverde 15,8 procent in en Van Lanschot daalde 15,3 procent.

  Sligro verloor 16,9 procent. Een woordvoerder van het groothandelsbedrijf zei dat de sluiting van de horeca vanwege het coronavirus duidelijk merkbaar is bij het bedrijf in de bestellingen van afnemers. Verder hebben Jumbo en Coop een claim neergelegd ter waarde van 83 miloen euro.

  Stern daalde 16,0 procent nadat de fusiegesprekken met Hedin zijn opgeschort.

  Tussenstanden Wall Street

  Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 7,4 procent lager op 2.511,36 punten. De Dow Jones index daalde 8,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 7,4 procent in het rood.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
 16. forum rang 10 voda 16 maart 2020 18:52
  Europese beurzen sluiten flink lager

  (ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn maandag in het rood geëindigd. De stevige verliezen die een groot deel van de dag op de koersenborden stonden, werden wel deels weggewerkt door een late beweging omhoog. De Stoxx Europe 600 sloot uiteindelijk 4,9 procent in het rood op 284,63 punten, de Duitse DAX daalde 5,3 procent tot 8.742,25 punten en de Franse CAC 40 sloot 5,8 procent in de min op 3.881,46 punten. De Britse FTSE 100 eindigde 4 procent lager op 5.151,08 punten.

  "De aandelenmarkten noteerden opnieuw stevig in het rood omdat de zorgen over het coronavirus aanhouden", aldus marktanalist David Madden, die ook zag dat de indexen richting het slot iets herstelden.

  Volgens hem dient de onverwachte renteverlaging van de Federal Reserve zondag als een waarschuwing voor de markten. "Het wekt de indruk dat de Fed nerveus is", aldus Madden.

  Een golf van nieuwe coronavirusbesmettingen in Europa heeft regeringen van de grootste economieën afgelopen weekeinde gedwongen strengere maatregelen te nemen, waaronder het inperken van de bewegingsvrijheid van burgers en de sluiting van horeca en alle niet essentiële winkels.

  De gezondheidscrisis is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie in Europa zo ernstig geworden, dat het continent wordt beschouwd als het nieuwe epicentrum van de pandemie. Wereldwijd zijn nu zo'n 175.000 mensen besmet.

  Niet alleen centrale banken grijpen in. Het Internationaal Monetair Fonds zei maandag dat men in totaal 1 biljoen dollar aan noodkrediet in kan zetten om landen te helpen de coronacrisis het hoofd te bieden.

  Op macro-economisch vlak werd bekend dat de industriële productie en de detailhandelsverkopen in China in de gecombineerde maanden januari en februari fors zijn gedaald, met respectievelijk 13,5 en 20,5 procent.

  "Beleggers vrezen dat de economieën in Europa hetzelfde lot wacht in de komende maanden", aldus Madden.

  De euro/dollar noteerde rond het Europese slot op 1,1161.

  Olie werd maandag 7 procent goedkoper.

  Bedrijfsnieuws

  De verliezen op de Europese beurzen waren maandag breed gedragen. Financials en energie-aandelen leverden in, net als aandelen van bedrijven in de reisbranche en luchtvaartsector.

  In Londen ging TUI onderuit met een koersverlies van 12,7 procent, nadat de reisorganisatie de meeste reizen moest annuleren vanwege de corona-uitbraak.

  Air France-KLM meldde in de komende dagen het aantal vluchten significant terug te gaan schroeven, waardoor de capaciteit mogelijk 70 tot 90 procent zal dalen. Air France-KLM sloot maandag 10,1 procent lager. Deutsche Lufthansa verloor 7,9 procent en easyJet daalde 19,3 procent.

  Lufthansa zal het dividend schrappen, meldde de maatschappij zaterdag. De Europese luchtvaart staat volgens sectorgenoot easyJet voor een onzekere toekomst. "Het is duidelijk dat gecoördineerde overheidssteun nodig is om ervoor te zorgen dat de industrie overleeft en kan blijven opereren als de crisis voorbij is."

  H&M verloor 10,7 procent. De Zweedse retailketen zei dat de Chinese omzet van een stijging met 27 procent tot 23 januari is omgeslagen naar een daling van 24 procent in de periode tot en met 29 februari. Hoewel de verkoop in China geleidelijk lijkt te herstellen, ziet het modeconcern zich nu geconfronteerd met problemen in Europa, waar steeds meer winkels tijdelijk worden gesloten.

  Aandelen van supermarkten waren maandag wel in trek, omdat consumenten aan het hamsteren slaan vanwege de corona-uitbraak.

  Sainsbury steeg 0,5 procent, Ocado won 4,2 procent en Albert Heijn-moeder Ahold Delhaize ging 1,1 procent omhoog.

  Uitgaansgelegenheden en bioscopen hadden het daarentegen moeilijk, nu Europese landen steeds meer op slot gaan. Cineworld daalde 15,1 procent, Kinepolis verloor 14 procent.

  Tussenstanden Wall Street

  De Amerikaanse beurzen gingen maandag rond het Europese slot stevig onderuit, met verliezen tot 8 procent.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
 17. forum rang 10 voda 17 maart 2020 18:01
  AEX krabbelt op

  (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag gedurende de middaghandel opgeveerd, in het voetspoor van Wall Street. De AEX sloot uiteindelijk 1,8 procent hoger op 424,26 punten.

  De handel was opnieuw volatiel. Op het Damrak startte de AEX dinsdag hoger, om vervolgens halverwege de ochtend weer weg te zakken en 's middags weer te herstellen.

  "De onzekerheid over de economische gevolgen van het coronavirus is bijzonder groot", volgens investment manager Simon Wiersma van ING. "Hoe langer het duurt voordat we de strijd tegen het coronavirus hebben gewonnen, hoe groter de economische impact zal zijn. Dan is het wel positief om te constateren dat centrale banken en overheden klaar staan met steunpakketten om de economische pijn te verzachten."

  De Amerikaanse minister van financiën Steven Mnuchin kondigde dinsdagmiddag economische steunmaatregelen aan waarmee zelfstandige ondernemers, multinationals en consumenten die getroffen worden door de gevolgen van het coronavirus snel worden geholpen.

  De maatregelen die de Amerikaanse regering wil nemen, omvatten onder meer leningen voor kleinere Amerikaanse ondernemingen en leengaranties voor getroffen sectoren als de luchtvaart en de horeca. Ook moet er een soort regeling komen voor werktijdverkorting.

  Mnuchin benadrukte ook dat het de bedoeling is dat Wall Street opent blijft. Dit is het streven van de grote banken en de New York Stock Exchange, aldus de minister. Indien nodig worden de handelsuren mogelijk wel ingekort.

  De macro-economische agenda was dinsdag redelijk goed gevuld. Belangrijkste indicatoren waren de Duitse ZEW, de Amerikaanse detailhandelsverkopen en de industriële productie in de VS.

  De Duitse ZEW index voor het economisch sentiment is in maart opnieuw flink onder druk komen te staan. De verwachtingsindex daalde van 8,7 in februari naar 49,5 negatief voor deze maand. Economen hadden op een daling tot 30,0 negatief gerekend. De index die het vertrouwen in de huidige omstandigheden weergeeft, daalde van 15,7 punten negatief vorige maand naar 43,1 negatief in maart.

  Volgens econoom Carsten Brzeski van ING is een technische recessie in Duitsland vrijwel onvermijdelijk. Hij rekent dan ook op een economische krimp van 1,5 procent in 2020.

  Verder zijn de verkopen in de Amerikaanse detailhandel in februari onverwacht met 0,5 procent gedaald op maandbasis, waar een kleine stijging was voorspeld. De industriële productie in de Verenigde Staten is in februari juist gestegen, met 0,6 procent. Dit was beter dan verwacht.

  De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,0976. Olie werd 0,7 procent duurder.

  Stijgers en dalers

  Defensieve aandelen deden dinsdag goede zaken. KPN steeg 15,8 procent en Ahold Delhaize 7,5 procent. Unilever won 7,3 procent nadat JPMorgan Cazenove het aandeel van zijn verkooplijst haalde.

  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft dinsdag aanbieders zonder eigen netwerk geen mogelijkheid gegeven om toegang af te dwingen tot de netwerken van KPN en VodafoneZiggo, zoals de toezichthouder ACM dat wel wilde.

  Unibail-Rodamco-Westfield droeg de spreekwoordelijke rode lantaarn met een verlies van 7,4 procent.

  In de Midcap daalde GrandVision 10,4 procent. De Europese Commissie heeft per 16 maart het diepgaande onderzoek naar de overname van GrandVision door EssilorLuxottica stilgelegd. Dit gebeurt als betrokken partijen niet tijdig de gewenste informatie aanleveren. De Commissie zei begrip te hebben voor bedrijven die kampen met de effecten van het coronavirus.

  Eurocommercial Properties leverde 7,3 procent in.
  Koploper in de AMX was het aandeel Just Eat Takeaway, dat 10,1 procent steeg na een koopadvies van Jefferies.

  Onder de kleinere aandelen daalde Vastned 12,7 procent. ForFarmers zag de beurswaarde juist met 11,7 procent toenemen.

  Beter Bed verloor 7,3 procent. De omzet uit voortgezette activiteiten steeg in 2019 met 7,5 procent naar 185,8 miljoen euro. Het nettoresultaat daalde van 6,9 miljoen positief naar 4,2 miljoen euro negatief in 2019. Vooralsnog zijn de effecten van het coronavirus klein, merkte Beter Bed op. KBC Securities verlaagde het koersdoel van 3,00 naar 2,00 euro. ING was tevreden over de financiële positie van het bedrijf.

  Het lokaal genoteerde Curetis schoot maar liefst 100 procent omhoog, nadat de koers op maandag ook al explodeerde. Het diagnosticabedrijf gaat een snelle test voor het coronavirus aanbieden, die wordt gemaakt door diens Chinese partner BGI en die goed gecombineerd kan worden met de longontstekingtest van Curetis.

  Tussenstanden Wall Street

  Rond het slot in Amsterdam noteerden de Amerikaanse beurzen flink hoger.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
 18. forum rang 10 voda 17 maart 2020 18:01
  KPN straalt op groen Damrak

  Gepubliceerd op 17 maart 2020 17:51 | Views: 169

  AEX 17:58
  424,26 +7,49 (+1,80%)

  KPN 17:38
  2,05 +0,28 (+15,80%)

  AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index in Amsterdam is dinsdag duidelijk in de plus gesloten. Ook elders in Europa kleurden graadmeters groen. De vrees dat het nieuwe coronavirus economieën wereldwijd in een totale recessie zal storten, bleef de markten in zijn greep houden getuige het grillige koersverloop. KPN was een opvallende stijger op Beursplein 5, na een voor het bedrijf gunstige uitspraak over het al dan niet open moeten stellen van het netwerk.

  De AEX-index sloot, aangevoerd door KPN, uiteindelijk 2,2 procent in het groen op 417,58 punten. De MidKap steeg 1,8 procent tot 591,00 punten. Frankfurt, Parijs en Londen maakten eerdere verliezen ook ruimschoots goed en eindigden tot 2,8 procent hoger.

  Telecomconcern KPN won 16 procent. Het concern is net als branchegenoot VodafoneZiggo toch niet verplicht zijn netwerken open te stellen voor de diensten van hun concurrenten. Ook de winst van verzekeraar Aegon (plus 12,6 procent) sprong in het oog. Unibail-Rodamco-Westfield (min 7,4 procent) zette de daling voort door de sluiting van veel winkelcentra van de vastgoedinvesteerder.

  Luchtvaart

  Andermaal ging veel aandacht uit naar luchtvaartbedrijven. Volgens de internationale branchevereniging IATA raakt het geld bij steeds meer maatschappijen op. Financiële steun van overheden om ze de coronacrisis door te helpen moet dan ook niet te lang meer op zich laten wachten. Air France-KLM steeg in de MidKap 1,2 procent.

  Moody's benadrukte in een rapport ook nog maar eens dat de luchtvaart in zwaar weer verkeert. De kredietbeoordelaar verlaagde de rating van easyJet en Lufthansa en gaat zijn oordeel over IAG en diens dochter British Airways herzien. IAG en easyJet verloren in Londen dik 6 procent. Lufthansa won in Frankfurt 3,2 procent.

  In Parijs zakte Airbus 8,6 procent. De vliegtuigbouwer legt de productie bij zijn fabrieken in Frankrijk en Spanje voor vier dagen stil in verband met de virusuitbraak.

  Curetis

  Curetis bleef profiteren van de aankondiging dat het biotechbedrijf met een detectiekit voor het coronavirus komt, en won 100 procent aan beurswaarde. Beter Bed leverde dik 7 procent in. De beddenverkoper leed afgelopen jaar verlies en verwacht dat klanten dit jaar terughoudender kunnen worden vanwege het coronavirus.

  De euro was 1,0978 dollar, tegen 1,1152 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde een fractie in prijs tot 28,67 dollar. Brentolie werd 1,1 procent goedkoper op 29,73 dollar per vat.
 19. forum rang 10 voda 17 maart 2020 19:08
  Europese aandelenmarkten vatten moed

  (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag hoger gesloten, na een handelsdag met opnieuw veel volatiliteit, veroorzaakt door de coronavirus-crisis.

  De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 2,3 procent tot 291,07 punten, de Duitse DAX klom 2,3 procent op 8.939,10 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 2,8 procent op 3.991,78 punten. De Britse FTSE 100 sloot 2,8 procent hoger op 5.294,90 punten.

  Beleggers zagen Spanje een pakket van 200 miljard euro aankondigen om de gevolgen van de gezondheidscrisis te bestrijden, en waarschijnlijk zullen op korte termijn meer van dit soort reddingspakketten volgen, stelde marktanalist David Madden van CMC Markets. Europese leiders hebben elkaar dinsdag telefonisch gesproken over de crisis en handelaren hopen op een stevig antwoord op de gezondheidscrisis.

  Ook de Amerikaanse minister van financiën Steven Mnuchin zou dinsdag Republikeinse senatoren polsen over een stimuleringspakket van 850 miljard dollar.

  De stijgingen van dinsdag volgen op de enorme verliezen op de beurzen van maandag.

  De markt kreeg aan het einde van de handelsdag een sterke impuls van de Amerikaanse Federal Reserve, die rechtstreeks kortlopend schuldpapier gaat opkopen bij bedrijven, om te voorkomen dat die in herfinancieringsproblemen komen.

  De dollar steeg intussen sterk ten opzichte van de euro en het Britse pond, omdat beleggers vluchten in de liquiditeit van de Amerikaanse munt.

  Ondanks het hernieuwde optimisme op de beurs, waren er nog steeds verliezers, zoals in de reisbranche, waar Ryanair, Carnival en Tui lager sloten, zo merkte Madden op. De luchtvaart blijft een van de sterkst getroffen sectoren.

  Ook huizenbouwers verliezen terrein, terwijl bedrijven in de horeca hard geraakt worden door de adviezen van Europese overheden om publieke etablissementen te mijden. Dinsdag werd ook bekend dat het Europese kampioenschap voetbal een jaar zal worden uitgesteld, tot de zomer van 2021.

  Het negatieve sentiment op de beurzen vanwege het coronavirus werd dinsdag zichtbaar in sommige economische cijfers, zoals in de leidende indicator van de ZEW. De vertrouwensindex voor Duitse ondernemer kelderde van 8,7 in februari naar 49,5 negatief in maart. Er was vooraf gerekend op een daling tot 30,0 negatief.

  Oudere cijfers bleven nog positief. In de Verenigde Staten bleek dinsdag dat de industriële productie in februari met 0,6 procent is toegenomen, na een daling van 0,5 procent in januari. De groei is sterker dan verwacht.

  De Amerikaanse detailhandelsverkopen daalden in februari juist onverwacht, met 0,5 procent, na een toename van 0,6 procent in januari. Economen gingen uit van 0,1 procent meer omzet.

  Het vertrouwen van Amerikaanse huizenbouwers daalde licht in maart, maar bleef positief.

  De olieprijs daalde opnieuw. Een mei-future West Texas Intermediate noteerde 2,2 procent in het rood op 28,90 dollar, terwijl voor een mei-future Brent 30,08 dollar werd betaald, een daling van 0,4 procent.

  De euro/dollar noteerde op 1,1093, na een sterke opwaardering van de dollar omdat beleggers in liquiditeit vluchten. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1137 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er nog 1,1170 op de borden.

  Bedrijfsnieuws

  EssilorLuxottica steeg 1,0 procent. De Europese Commissie heeft het onderzoek naar de overname van GrandVision door het zonnebrillenconcern stilgelegd, totdat partijen ontbrekende informatie hebben aangeleverd.

  Volkswagen heeft besloten om zijn Europese fabrieken voor twee weken te sluiten vanwege het coronavirus. Eerder mikte de fabrikant nog op een omzetstijging van 4 procent voor 2020, maar CFO Frank Witter zei dinsdag dat de onzekerheid over de omvang en de duur van de virusuitbraak het onmogelijk maakt om een betrouwbare outlook af te geven. CEO Herbert Diess waarschuwde dat 2020 "een zeer moeilijk" jaar zal worden. Het aandeel Volkswagen sloot dinsdag 2,5 procent hoger.

  Vliegtuigbouwer Airbus legt de komende 4 dagen de productie in Frankrijk en Spanje stil in verband met de uitbraak van het coronavirus. Het aandeel Airbus noteerde dinsdag 8,6 procent lager.

  AB InBev heeft 9 miljard dollar opgenomen uit een kredietfaciliteit die banken wereldwijd beschikbaar stelden. Dit meldde de Britse krant Financial Times op basis van bronnen. Het aandeel sloot 1,7 procent lager.

  Jefferies heeft het advies voor Just Eat Takeaway.com verhoogd van Houden naar Kopen, waarbij het koersdoel van 70,00 naar 88,00 euro ging. De koers steeg 10,1 procent.

  Tussenstanden Wall Street

  Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 4,6 procent hoger op 2.497 punten. De Dow Jones index steeg 3,8 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 5,0 procent in het groen.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
 20. forum rang 10 voda 18 maart 2020 17:51
  Beurzen en olieprijzen gaan opnieuw flink omlaag

  Gepubliceerd op 18 maart 2020 17:48 | Views: 0

  AEX 17:47
  404,10 -20,16 (-4,75%)

  AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zijn woensdag met forse verliezen gesloten na de koerswinsten van een dag eerder. Ook de olieprijzen gingen weer flink omlaag. De onzekerheid rond het nieuwe coronavirus en de vrees dat de pandemie de wereldeconomie in een recessie zal storten hielden de financiële markten in de greep. Ondanks de omvangrijke steunpakketten laten de beurzen al weken wilde koersbewegingen zien, waarbij historische verliesdagen worden opgevolgd door stevige oplevingen.

  De AEX-index aan de beurs in Amsterdam eindigde 4,8 procent in het rood op 404,10 punten. De index zakte net als aan het begin van de week weer even onder de 400 punten. De MidKap daalde 5,8 procent tot 570,03 punten. Londen, Frankfurt en Parijs raakten tot 5,9 procent kwijt.

  De olieprijzen zakten daarnaast tot het laagste niveau in jaren. Een vat Amerikaanse olie werd 17,4 procent goedkoper op 22,24 dollar. Brentolie kostte 11 procent minder op 25,56 dollar per vat. Naast de coronacrisis, zijn de oliemarkten al dagen in de ban van de prijzenoorlog tussen Saudi-Arabië en Rusland.

  Van de grote Europese beursgraadmeters bleef het verlies in Milaan duidelijk beperkt. De hoofdindex daar zakte 1,2 procent. De Italiaanse toezichthouder heeft het verbod op shortselling verlengd. Beleggers mogen er 90 dagen niet meer speculeren op koersdalingen van aandelen.
3.091 Posts
Pagina: «« 1 ... 147 148 149 150 151 ... 155 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Indices

AEX 532,57 -1,12%
EUR/USD 1,1122 +0,23%
Germany30^ 11.672,30 +0,74%
Gold spot 1.735,84 +0,37%
LDN100-24h 6.101,78 -0,69%
NY-Nasdaq Composite 9.489,87 +1,29%

Stijgers

ADYEN NV
+5,16%
Wolter...
+3,34%
Flow T...
+3,28%
Acomo
+2,93%
Lucas ...
+1,90%

Dalers

Fugro
-10,39%
Wereld...
-7,19%
UNIBAI...
-6,47%
Air Fr...
-5,77%
Sligro
-5,17%

Nieuws Forum Meer»

(77)

Dead cat bounce op 1 jun 2020 01:12
(11)

peter545 op 1 jun 2020 01:05
(7)

Hangyodon op 1 jun 2020 00:05
(16)

A3aan op 31 mei 2020 23:20
(23)

Pieter Vandewalle op 31 mei 2020 21:08

Column Forum Meer»

(956)

MaxR op 1 jun 2020 02:55
(41)

Leefloon op 31 mei 2020 12:14
(14)

Jilles van den Beukel op 31 mei 2020 09:31
(3)

Felix07 op 31 mei 2020 09:21
(3)

Sander50 op 31 mei 2020 06:47
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare