Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Dagafsluiting van de AEX, en andere beurzen.

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
3.020 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 143 144 145 146 147 148 149 150 151 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
voda
0
AEX herstelt van nieuwe verkoopgolf

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag overwegend lager gesloten, maar wist de ochtendverliezen grotendeels weg te werken, nadat de Amerikaanse futures van rood naar groen draaiden.

De AEX sloot 0,2 procent lager op 581,78 punten. De Midkap-index sloot 0,8 procent hoger en de Smallcaps eindigden 0,2 procent lager.

"De markt was letterlijk en figuurlijk oversold", zei handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO. "Dan krijg je een moment waarop men denkt, het is genoeg geweest met de koersdalingen". De computers die op koopjes jagen komen dan weer in actie, voegde hij toe.

Na forse verliezen op Wall Street dinsdagavond bereikte de AEX kort na tien uur in de ochtend zijn voorlopige dieptepunt op 565 punten, waar enkele dagen eerder nog 615 punten op de borden had gestaan. "Dan is het ook wel fair dat er een kleine bodem wordt gelegd, dat er wat stabilisatie plaatsvindt", zei Bonsee.

Uiteindelijk veerde de index ruim vijftien punten op in de loop van de middag om uiteindelijk met een kleine min te eindigen.

Intussen is het coronavirus niet geweken, erkende Bonsee. Uitbreiding van de epidemie naar Europa, waar met name in Italië een flink aantal besmettingen is vastgesteld, was aanleiding voor de koersdalingen van de afgelopen dagen.

De financieel directeur van luchtvaartmaatschappij KLM riep alle hens aan dek met een oproep aan het management om op alle mogelijke vlakken te bezuinigen, om een verwachte grote omzetdaling op te kunnen vangen.

De Amerikaanse president Donald Trump zal woensdagavond iets zeggen over het coronavirus, wellicht met de bedoeling de onrust op de markten te sussen. Dinsdag waarschuwden autoriteiten in de VS dat Amerikanen zich moet voorbereiden op de komst van het virus naar hun land, met de bijbehorende quarantaines en verstoringen van het personen- en goederenverkeer.

Eerder op de dag noemde investment manager Simon Wiersma van ING het niet verkeerd dat beleggers beginnen te beseffen dat de pandemie wel eens langer kan gaan duren dan eerder gedacht. ING voorziet een "behoorlijk negatieve impact" op de arbeidsmarkt en het consumentenvertrouwen. Er zijn gelukkig signalen dat het dagelijks leven in grote delen van China langzaam weer op gang komt, zei Wiersma, maar dat is ook wel nodig, want veel kleinere Chinese bedrijven hebben maar voor enkele maanden geld om de crisis te overbruggen.

Op macro-economisch vlak bleek dat er in januari 8 procent meer nieuwe eengezinswoningen in de VS werden verkocht dat een maand eerder, terwijl de olievoorraden afgelopen weken licht stegen.

De euro/dollar noteerde op 1,0899. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0883. De olieprijs was licht hoger dan dinsdagavond, op 49,98 dollar in New York.

Stijgers en dalers

In de AEX won Wolters Kluwer na het openen van de boeken 3,6 procent. Volgens Barclays overtrof het databedrijf de verwachtingen, maar belooft 2020 wel minder autonome groei dan in 2019. Unibail-Rodamco-Westfield won 1,9 procent. "We zien eindelijk weer wat vraag naar de vastgoedfondsen", zei Bonsee.

Onderaan eindigde Galapagos, met een verlies van bijna 3 procent, wat eerder op de dag nog meer dan 5 procent verlies was. Het fonds was de voorgaande periode zeer sterk gestegen, maar werd de afgelopen dagen hard afgestraft.

NN Group won 1,8 procent na een koopaanbeveling van Mediobanca. Adyen, dat donderdag met cijfers komt, verloor 1,8 procent.

ASMI was de uitblinker onder de Midkappers met een koerswinst van 9,9 procent, na kwartaalcijfers. ING noemde de cijfers nog beter dan voorzien en Degroof Petercam vond de afgegeven outlook sterk. ASMI verwacht in dit eerste halfjaar 660 miljoen euro aan omzet te realiseren, ruim meer dan de 617 miljoen euro waarop Degroof rekende.

Flow Traders profiteerde eerder op de dag nog van de volatiele beursstemming, maar sloot uiteindelijk licht lager.

Altice Europe was de Midkapper die het hardst onderuitging, met bijna 3 procent koersverlies.

Fugro meldde een opdracht van de Australische overheid maar sloot toch 0,2 procent lager.

In de AScX pluste Kiadis 20 procent, na goedkeuring in de VS voor een onderzoek naar NK-cellen. Accell leverde 3,5 procent in en was daarmee de sterkste daler.

Lokaal daalde Alumexx 6 procent, nadat grootaandeelhouder MountainShield het belang verkleinde.

Tussenstand Wall Street

Bij de slotgong in Amsterdam noteerden de Amerikaanse beurzen in het groen, met stijgingen tot wel 1,5 procent voor de Nasdaq.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen vrijwel vlak gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag grofweg onveranderd gesloten, ondanks de stevige verliezen in de ochtenduren.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot vlak op 404,62 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,1 procent op 12.774,88 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,1 procent op 5.684,55 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,4 procent hoger op 7.042,47 punten.

De Europese aandelenmarkten stonden woensdag het grootste deel van de handelsdag lager en leken daarmee voor de vijfde opeenvolgende dag af te stevenen op een lager slot, vanwege zorgen over de verspreiding van het coronavirus, terwijl bedrijven als Lufthansa en Danone waarschuwden dat hun resultaten door het virus onder druk komen te staan.

De Europese beurzen trokken zich tegen het einde van de handelsdag echter op aan de groene koersenborden op Wall Street, nadat de Dow maandag en dinsdag twee uitermate beroerde handelsdagen beleefde, nadat de Centers for Disease Control and Prevention Amerikanen waarschuwde zich voor te bereiden op uitbraken.

Europa kampt met een virus-uitbraak in Italië, maar het aantal besmettingen in Duitsland, Frankrijk en Spanje loopt ook op, terwijl in Zuid-Korea en Iran het aantal infecties eveneens steeg.

Analist Luc Filip van SYZ Private Banking zei dat hij zijn blootstelling aan Europese aandelen eerder deze maand heeft verlaagd "omdat we de markt te zelfvoldaan vonden over de economische impact van de uitbraak van het coronavirus in China". Daarbij is de Europese economie erg afhankelijk van de wereldhandel, zei hij.

Op macro-economisch vlak werd vaochtend bekend dat het Franse consumentenvertrouwen in februari een pas op de plaats maakte.

De euro/dollar noteerde op 1,0889. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0880 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0879 op de borden.

Olie noteerde woensdag tot 0,2 procent hoger.

Bedrijfsnieuws

Danone steeg 1,1 procent. De Franse voedingsgroep rapporteerde over het afgelopen kwartaal een hogere omzet en stelde de verwachtingen voor de autonome omzetgroei in 2020 neerwaarts bij vanwege de volatiele en onzekere economische omstandigheden in verband met de uitbraak van het coronavirus.

Wolters Kluwer won 3,6 procent. Het databedrijf boekte in 2019 een 2 procent hogere winst en kondigde tevens een inkoopprogramma van eigen aandelen aan.

ASM International steeg 9,9 procent. De halfgeleiderspecialist rapporteerde een sterk vierde kwartaal en gaf een solide outlook af voor de eerste helft van het huidige boekjaar.

Rio Tinto leverde 0,1 procent in. De mijnbouwer boekte het afgelopen jaar een lagere winst en zei zich voor te bereiden op kortetermijneffecten, zoals verstoringen in de aanvoerketens als gevolg van het virus.

Solvay zakte 2,9 procent. Het Belgische chemiebedrijf boekte in 2019 een iets lager dan verwachte omzet en zei dat het coronavirus een "extra tegenwind" betekent voor het bedrijf.

Deutsche Lufthansa voert enkele maatregelen door om de kosten omlaag te brengen in reactie op de voorziene impact van het coronavirus. "Het is nog niet mogelijk om te bepalen wat de exacte impact van de huidige ontwikkelingen zullen zijn op de winst”, aldus Lufthansa. De luchtvaarder wil meer inzicht geven op 19 maart, wanneer het bedrijf met de jaarcijfers komt. Het aandeel daalde met 1,5 procent. KLM kondigde vervolgens ook maatregelen aan.

Peugeot heeft in 2019 stijgende resultaten geboekt, maar verwacht wel tegenwind op de Europese automarkt in 2020. Voor 2020 voorziet Peugeot dat de Europese automarkt met 3 procent zal krimpen en met 2 procent in Rusland, terwijl Zuid-Amerika vermoedelijk stabiel blijft. Peugeot mikt bij automotive op een aangepaste operationele marge van gemiddeld 4,5 procent tussen 2019 en 2021. Het aandeel steeg met 4,8 procent.

Adecco steeg 2,1 procent. Adecco wist in het vierde kwartaal van 2019 weer winst te boeken. Vooruitkijkend zei Adecco een vertraging te voorzien door de aanhoudende mondiale onzekerheid en mogelijk ook verstoringen door de uitbraak van het coronavirus. Onderliggend denkt Adecco dit jaar evenwel een verbetering van de EBITA-marge te kunnen realiseren.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,6 procent hoger op 3.117,77 punten. De Dow Jones index steeg 1,4 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,7 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX sluit fors lager

(ABM FN-Dow Jones)De Amsterdamse beurzen zijn donderdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 3,8 procent tot 559,98 punten, terwijl de AMX een verlies van 4,9 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 3,5 procent.

De AEX index kende vandaag wederom een lastige beursdag. Wel wist de Amsterdamse beursgraadmeter het verlies in het laatste deel van de handel nog enigszins in te lopen.

De eerste tik is uitgedeeld, stelde beursexpert André Brouwers van Het Beleggingsinstituut. "Het besef lijkt nu pas te landen in de markt wat voor impact het virus kan gaan hebben op de economie. De grote jongens als Apple en Microsoft gaan nu ook echt mee naar beneden."

Voor de korte termijn kan de beurs rond de huidige niveaus even steun vinden, denkt Brouwers. De steun voor de AEX ligt rond de 555 punten maar belangrijker is de steun zone van 3020-3030 voor de S&P 500. Als we hier vandaag boven sluiten, is er wat herstel mogelijk."

Voor de iets langere termijn sluit de beleggingsexpert een daling naar de lows van eind 2018 niet uit. "Toen was er angst voor een recessie. Die angst lijkt me onder de huidige omstandigheden gegronder dan destijds."

Olie noteerde donderdag in het rood. Een april-future West Texas Intermediate daalde 4,3 procent tot 46,62 dollar.

Voor de zesde dag op rij noteert de euro vandaag hoger ten opzichte van de dollar, constateerde analist Ranko Berich van Monex Europe. Maar aangezien de eurozone een open economie is en vermoedelijk harder wordt geraakt dan de Amerikaanse economie, betekent dit volgens Berich dat de rally in de euro/dollar fragiel is.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,0975. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0922 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0880 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten bijna alle 25 aandelen in het rood, alleen IMCD wist zich aan de malaise te onttrekken, met een winst van 1,3 procent. In het afgelopen jaar boekte IMCD een 13 procent hogere omzet op 2.690 miljoen euro. ING sprak van gemengde resultaten, waarbij vooral de vrije kasstroom erg sterk was.

Adyen verloor na zijn cijferrapportage 0,2 procent. Het fintechbedrijf zag de omzet in de tweede helft van 2019 fors groeien, maar bleef wel iets achter op de analistenverwachtingen. De analisten van KBC Securities besloten tot een koersdoelverhoging na de cijfers van Adyen van 700,00 naar 735,00 euro bij handhaving van het Houden advies.

Wolters Kluwer kreeg na de woensdag goed ontvangen jaarcijfers een koersdoelverhoging van Berenberg van 62,00 naar 68,00 euro bij een ongewijzigd Houden advies. Elke koersdaling kan evenwel worden aangegrepen om te kopen, adviseerde de bank. Wolters Kluwer Health is een samenwerking aangegaan met SAS Health. Het aandeel daalde 1,4 procent.

Aalberts was met 10,0 procent de grootste daler. De onderneming zag in 2019 ondanks een iets hogere omzet de winst dalen. Volgens ING heeft Aalberts "niet heel best" gepresteerd in 2019. "Maar dramatisch was het ook weer niet."

Galapagos kende ook een zeer zwakke beursdag met een 8,5 procent koersdaling.

De zwaargewichten ASML, Royal Dutch Shell en Unilever verloren respectievelijk 4,4, 3,9 en 2,5 procent.

De financials Aegon en ABN AMRO daalden ruim 5,0 procent. Duitse autoriteiten hebben donderdag een inval gedaan bij het kantoor van ABN AMRO in Frankfurt. Dit meldden Duitse media en werd door een woordvoerder van de bank aan ABM Financial News bevestigd. Volgens de Duitse media zou de inval te maken hebben met de rol van ABN AMRO in de zogeheten cum-ex affaire.

In de AMX noteerden flitshandelaar Flow Traders en AMG respectievelijk 1,1 en 0,7 procent in de plus. Volgens ABN AMRO waren de resultaten van AMG conform verwachting, terwijl plannen voor een beursgang van AMG Technologies mogelijkheden biedt. IEX verwacht dat AMG een comeback zal maken, na in de afgelopen tijd flink onder druk te hebben gestaan.

Grootste daler was Altice Europe met 10,5 procent. Fugro had het ook zwaar en moest 8,5 procent inleveren. AirFrance-KLM en ASMI verloren 7,0 tot 8,0 procent.

Onder de kleinere aandelen was Kiadis Pharma met 13,1 procent een grote daler, maar het aandeel won op woensdag nog ruim twintig procent na goedkeuring in de VS voor een onderzoek naar NK-cellen.

Het lokaal genoteerde Core Laboratories steeg 5,2 procent. Brill, CM.com en Curetis hadden het een stuk lastiger. Deze aandelen werden 8,0 tot 9,0 procent minder waard.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,6 procent lager op 3.067,11 punten. De Dow Jones index daalde 1,7 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,8 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Donkerrode koersenborden in Europa

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag verder gedaald. De Stoxx Europe 600 eindigde 3,8 procent in het rood op 389,45 punten, de Duitse DAX leverde 3,2 procent in op 12.367,46 punten. De Franse CAC 40 sloot 3,3 procent in de min op een slot van 5.495,60 punten en de Britse FTSE 100 eindigde 3,5 procent lager op 6.796,40 punten.

De zorgen over het coronavirus blijven aanhouden. Inmiddels zijn er ruim 82.500 besmettingen. In Europa zijn de meeste besmettingen nog altijd in Italië.

"Een zware dag voor aandelen in de DAX, FTSE 100 en CAC", zag marktanalist David Madden van CMC Markets. Het was al een slechte week voor aandelen, volgens Madden, maar donderdag was wel de meest pijnlijke dag. "Beleggers haastten zich naar de uitgang nu de zorgen over de verwachte economische impact steeds groter worden."

Vanwege het coronavirus verlaagden analisten van Bank of America donderdag de groeiramingen voor China, Europa en de Verenigde Staten

De Amerikaanse zakenbank stelde de verwachting voor het bruto binnenlands product van China met 40 basispunten neerwaarts bij. Eerder dit jaar had de bank al een aanpassing van 20 basispunten doorgevoerd. Voor Europa werd het bbp eveneens met 40 basispunten naar beneden bijgesteld. Voor de VS bleef de aanpassing beperkt tot 10 basispunten.

Voor de Europese aandelenmarkten zien de analisten bovendien een beperkt opwaarts potentieel. "Door de aanpassingen die we hebben doorgevoerd ten aanzien van de groeiramingen, denken we dat de ruimte omhoog voor de Stoxx 600 beperkt is tot 420 punten tot augustus, een upside van 4 procent."

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat het consumentenvertrouwen in de eurozone in februari is verbeterd. De index die het vertrouwen weergeeft, noteerde in februari op min 6,6, van 8,1 negatief in januari en december. De cijfers waren een bevestiging van voorlopige data.

De euro/dollar noteerde rond het Europese slot op 1,0975. Olie werd ruim 2 procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws

Adyen heeft de omzet in de tweede helft van 2019 fors zien groeien, maar bleef wel iets achter op de analistenverwachtingen. De groei bij de betaaldienst was met name te danken aan een stijgend aantal transacties. Onder meer McDonald's en Subway werden aan het klantenbestand toegevoegd. Het aandeel verloor donderdag 0,2 procent.

De resultaten van AB InBev vielen tegen. “In 2019 hebben we onder onze verwachtingen gepresteerd en we zijn dan ook niet tevreden met onze resultaten”, aldus de Belgische brouwer. Ten aanzien van het coronavirus schat de bierbrouwer de impact in China op ongeveer 285 miljoen dollar voor de omzet en ongeveer 170 miljoen dollar voor de EBITDA. Het aandeel verloor donderdag 11 procent aan waarde.

Bayer boekte in het vierde kwartaal van 2019 meer winst en omzet. De winst bedroeg in het vierde kwartaal 1,41 miljard dollar, tegen een verlies van 3,92 miljard een jaar eerder. Het grote verlies van het voorgaande jaar was te wijten aan eenmalige posten, aldus Bayer. Op de beurs moest het bedrijf 4,3 procent in waarde achteruit.

Zalando realiseerde in 2019 een flinke groei. "We kijken terug op een erg succesvol jaar", zei CFO David Schröder in een toelichting. In totaal plaatsten 31 miljoen klanten, een plus op jaarbasis van 17 procent, 145 miljoen orders. Dit leverde een omzet op van 6,5 miljard euro, ruim meer dan de 5,4 miljard euro in 2018. Het aandeel daalde toch 8,8 procent omdat de outlook voor 2020 de mogelijke impact van het coronavirus niet meeneemt.

Carrefour heeft in 2019 weer winst geboekt, ondanks een licht lagere omzet, en verhoogde de doelstellingen voor 2022. Het aandeel sloot vlak.

Engie behaalde afgelopen jaar een hogere omzet en bedrijfsresultaat. De omzet in 2019 bedroeg 60,1 miljard euro, een stijging van 5,4 procent. De recurrente nettowinst van Engie steeg in 2019 met 9 procent tot 2,7 miljard euro. De cijfers werden beloond met 2,3 procent koersstijging.

Het aandeel Aston Martin verloor 9,0 procent aan waarde, nadat de autofabrikant met cijfers kwam en het vertrek van CFO Mark Wilson aankondigde. De noodlijdende autofabrikant leed in 2019 een verlies van 113 miljoen Britse pond. Dat was bijna het dubbele van het verlies in 2018. Bovendien werd bekend dat Aston Martin in een emissie miljoenen aandelen wil aanbieden tegen een prijs van 207 pence per aandeel, hetgeen een flinke korting vertegenwoordigt ten opzichte van de huidige koers.

Reckitt Benckiser is in 2019 in de rode cijfers gedoken, mede door afgestoten activiteiten ter waarde van bijna 900 miljoen Britse pond. Volgens Reckitt stonden de resultaten ook nog eens onder druk door een schikking met het Amerikaanse ministerie van justitie ter waarde van 1,4 miljard dollar, gerelateerd aan een fraudezaak bij de farmaceutische onderneming Indivior. Het aandeel sloot 4,2 procent lager.

Hennes & Mauritz ondervindt geen grote problemen in zijn aanvoerketens door de impact van het coronavirus. De Zweedse retailer haalt zijn kleding onder meer uit China, Bangladesh en Cambodja. Juist omdat H&M niet afhankelijk is van één land, is er de nodige flexibiliteit. Wel blijven 135 van de 518 winkels van H&M in China voorlopig gesloten. Het aandeel sloot donderdag 3,3 procent lager.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden donderdag rond het Europese slot ook stevig in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX sluit opnieuw fors lager

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs zijn vrijdag met opnieuw een flink gesloten.

De AEX index daalde 3,7 procent tot 539,38 punten, terwijl de AMX een verlies van 3,2 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 2,1 procent.

De markt zette vrijdag de scherp neerwaartse trend voort, na donderdag ook al 3,8 procent lager gesloten te zijn,. Beleggers zijn nog altijd onzeker over de impact van de verspreiding van het coronavirus. Inmiddels zijn er wereldwijd ruim 83.000 besmettingen bevestigd.

"De aandelenbeurzen blijven maar dalen. Beleggers lijken volledig in paniek te raken en rennen allemaal tegelijk richting de uitgang", zag beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx. "En de daling is nog altijd niet voorbij. De meeste beurzen zijn de afgelopen week ruim 10 procent aan waarde verloren. Het lijkt hiermee de slechtste handelsweek sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 te worden", voegde hij toe.

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij was er geen ontsnappen aan. Gedurende de hele dag was er sprake van verkoopdruk.

De recente verliezen duiden volgens Schutte inderdaad op paniek, waarbij het erop lijkt dat de markt probeert in te prijzen dat de economische impact van het virus tot een recessie zal leiden. De beleggingsspecialist gaat er overigens niet van uit dat dag in dag uit sprake zal zijn van verkoopdruk. Hij verwacht dat autoriteiten als het IMF en de centrale banken weldra een "pr-offensief" zullen starten, waardoor de markt iets minder overspannen zal reageren op de toch wel zorgwekkende ontwikkelingen.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat het aantal werklozen in Duitsland in februari is gedaald met 10.000, na een daling van 4.000 in de voorgaande maand. Tevens werd bekend dat de consumentenprijzen in Duitsland in februari op jaarbasis met 1,7 procent zijn gestegen.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de VS het nieuws dat de persoonlijke inkomens in de VS in januari harder dan verwacht zijn gestegen, terwijl de bestedingen conform de verwachting stegen. Daarnaast liet de Chicago PMI een flinke stijging zien, terwijl het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie in februari iets meer dan verwacht steeg.

De euro/dollar noteerde op 1,1003. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1033 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0998 op de borden

Olie noteerde vrijdag tot 6,0 procent lager.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten alle 25 aandelen in het rood, waarbij ABN AMRO met een verlies van 6,5 procent de sterkste daler was, gevolgd door NN Group en Galapagos met verliezen van elk 5,7 procent.

Adyen verloor 0,9 procent en was daarmee de minst sterke daler. UBS verhoogde vrijdag het koersdoel voor Adyen van 850,00 euro naar 905,00 euro en handhaafde het koopadvies, na de sterke halfjaarcijfers van de Nederlandse betaalspecialist.

In de Midkap wisten alleen Flow Traders en AMG de voeten droog te houden. Flow Traders, dat profiteert van veel beweging op de beurzen, won 2,3 procent, terwijl AMG 1,0 procent steeg.

Air France-KLM verloor 6,4 procent. Fugro daalde 6,6 procent, na het nieuws dat het heeft besloten een obligatie-uitgifte ter waarde van 500 miljoen euro vanwege de ongunstige marktomstandigheden niet door te laten gaan. Volgens analisten van IEX vergroot dit de kans op een claimemissie.

WDP was met een verlies van 7,3 procent de sterkste daler van de Midkappers.

Ook de kleinere fondsen werden niet gespaard, waarbij ICT de rode lantaarn droeg met een verlies van 14,2 procent. ICT Group zag de omzet in 2019 nog oplopen, maar de winstgevendheid viel terug, mede door minder eenmalige boekhoudkundige baten.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 2,1 procent lager op 2.916,22 punten. De Dow Jones index daalde 2,5 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,2 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX beleeft slechtste week sinds najaar 2008

Gepubliceerd op 28 februari 2020 17:42 | Views: 1.989

AEX 18:05
539,38 -20,60 (-3,68%)

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een fors verlies gesloten. Daarmee speelde de AEX-index sinds maandag bijna 13 procent kwijt. De graadmeter heeft zo zijn slechtste week sinds oktober 2008 achter de rug. Zorgen over de verspreiding van het nieuwe coronavirus hielden de overhand, wat ook op beurzen elders in Europa voor zware verliezen zorgde.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot vrijdag 3,7 procent lager op 539,38 punten. De MidKap raakte 3,2 procent kwijt op 843,12 punten. Londen, Parijs en Frankfurt kelderden tot 3,9 procent. De hoofdindex in Milaan zakte 3,6 procent.

De laatste keer dat de graadmeter van de 25 belangrijkste beursfondsen in Amsterdam zo'n slechte week achter de rug had, was 10 oktober 2008. Destijds zorgde de financiële crisis ervoor dat de AEX in één week tijd bijna 25 procent daalde.

Luchtvaartsector

Het coronavirus duikt wereldwijd op steeds meer plekken op, met recent twee besmettingen in Nederland. Grootschalige sluitingen van bedrijven, massa-quarantaines en opdrogend toerisme kunnen de mondiale economie aanzienlijke schade aanrichten. De Europese Centrale Bank (ECB) ziet nog geen reden om maatregelen te nemen naar aanleiding van de virusuitbraak, maar houdt de situatie wel "nauwlettend" in de gaten.

Vooral de luchtvaartsector werd hard geraakt door de virusuitbraak. Na het eerdere winstalarm van Air France-KLM (min 6,4 procent), kwamen nu ook easyJet (min 0,9 procent) en British Airways-moeder IAG (min 8,4 procent), en Finnair (min 6,3 procent) met waarschuwingen voor een negatieve impact op de resultaten.

Flow Traders

Ook andere sectoren werden niet gespaard. Zo verloren alle 25 AEX-bedrijven terrein. Grootste daler was ABN AMRO met een verlies van 6,5 procent. In de MidKap profiteerde beursintermediair Flow Traders juist van de toegenomen volatiliteit op de markten met een plus van 2,3 procent, waarmee het een van de weinige winnaars was. Automatiseerder ICT Group kelderde ruim 14 procent bij de kleinere bedrijven na tegenvallende jaarcijfers.

In Frankfurt verloor BASF 4,9 procent. Het Duitse chemieconcern waarschuwde bij de publicatie van de jaarcijfers voor een "significante impact" van het coronavirus op de resultaten.

De euro was 1,0994 dollar waard tegen 1,0975 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 4,6 procent minder op 44,86 dollar. Brentolie werd 3,1 procent goedkoper op 50,55 dollar per vat.
voda
0
Malaise op Europese beurzen houdt aan

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag nog verder weggezakt. De Stoxx Europe 600 eindigde 3,5 procent in het rood op 375,65 punten, de Duitse DAX leverde 3,9 procent in op 11.890,35 punten. De Franse CAC 40 sloot 3,4 procent in de min op een slot van 5.309,90 punten en de Britse FTSE 100 eindigde 3,2 procent lager op 6.580,61 punten.

De zorgen over het coronavirus houden aan. Inmiddels zijn er ruim 83.000 besmettingen. In Europa zijn de meeste besmettingen nog altijd in Italië, maar ook in Duitsland en Frankrijk zijn ook tientallen meldingen.

Het toenemende aantal besmettingen en het groeiend aantal landen met besmettingen in de afgelopen dagen, zorgen voor een "zeer hoog" besmettingsrisico wereldwijd. Hiervoor waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie vrijdag. Eerder gold er een hoog besmettingsrisico.

Volgens de WHO kunnen de meeste besmettingen nog wel worden herleid naar bekende contacten of clusters van besmettingen in een bepaald gebied. "Er is vooralsnog geen bewijs dat het virus zich vrij verspreidt in de samenleving", aldus de gezondheidsorganisatie.

"De aandelenmarkten in Europa zijn van kwaad tot erger tot vreselijk gegaan terwijl de verkoopdruk de hele week verder toenam", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets, die veel paniek ziet op de markten omdat beleggers vrezen dat de virusuitbraak leidt tot een recessie in Europa. De pan-Europese Stoxx Europe 600 en Duitse DAX verloren afgelopen week dik 12 procent.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de werkloosheid in Duitsland in februari is gedaald, terwijl de ontwikkeling van de inflatie op jaarbasis gelijk is gebleven in februari, op 1,7 procent. Op maandbasis was sprake van een lichte verbetering.

Olie noteerde vrijdag fors procent lager. De euro/dollar noteerde op 1,1003. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0998.

Bedrijfsnieuws

BASF heeft in het vierde kwartaal van 2019 minder omzet en winst behaald en waarschuwde voor de negatieve effecten van het coronavirus dit jaar. Het aandeel verloor 4,9 procent aan waarde.

Prijsvechter easyJet heeft vrijdag aangekondigd dat het enkele vluchten zal annuleren en kostenbesparende maatregelen doorvoert omdat de uitbraak van coronavirus de vraag in Italië en andere Europese markten heeft getroffen. Het aandeel easyJet verloor 0,9 procent.

Ook sectorgenoot International Consolidated Airlines Group ondervindt stevige hinder van de gevolgen van het coronavirus, meldde het moederbedrijf van British Airways vrijdag. Het aandeel verloor 8,4 procent.

Munich Re heeft afgelopen jaar de eigen winstverwachtingen overtroffen, ondanks dat de winst in het vierde kwartaal onder druk stond. De herverzekeraar mikt voor dit jaar op een winst van 2,8 miljard euro en 52 miljard euro aan brutopremie-inkomsten. In 2020 wil Munich Re ook een aandeleninkoopprogramma van 1 miljard euro lanceren. Het aandeel daalde 5,7 procent.

Vertrekkend topman Sergio Ermotti heeft afgelopen jaar bij UBS een lagere vergoeding ontvangen nadat de bank de doelen voor de middellange termijn moest verlagen en een hoge boete in Frankrijk kreeg opgelegd. UBS verloor vrijdag 4,3 procent aan waarde.

Volkswagen denkt in 2020 4 procent meer omzet te kunnen boeken bij gelijkblijvende volumes. De Duitse autofabrikant houdt wel de impact van het coronavirus in de gaten, omdat dit mogelijk invloed heeft op de outlook. Het aandeel won 0,8 procent. Vrijdag meldde Volkswagen ook een schikking te hebben getroffen met de Duitse VZBV over de zogeheten sjoemeldiesels van het concern. Daarmee is 830 miljoen euro gemoeid. Daarmee voorkomt de autofabrikant een class-action rechtszaak.

Rolls Royce boekte over 2019 een stijging van de onderliggende winst van 25 procent. De koers van het aandeel steeg 3,2 procent. Daarmee was de fabrikant van luxe-auto's één van de weinige stijgers in Europa.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden vrijdag rond het slot in Europa stevig in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Uitgelicht: de beursweek in beeld

(ABM FN-Dow Jones) De onzekerheid over de impact van het coronavirus domineerde de handelsweek en leidde wereldwijd tot forse verliezen op de aandelenmarkten. Volgens marktkenners was er geen ontsnappen aan.

Director of Research Multi Asset Grethe Schepers van Fidelity International neemt voor de camera van ABM Financials News de balans op. "Hoewel de economische gevolgen buiten China vooralsnog relatief beperkt zijn, heeft het virus in China voor schokgolven in de Chinese economie gezorgd", zei Schepers. "De gevolgen daarvan gaan we elders ook voelen", voegt zij toe.

www.youtube.com/watch?v=HiX-0vUOKzA

Ook de cryptomarkt gaat gebukt onder het coronavirus en krijgt zware klappen te verwerken. Arthur Stolk, managing director van Icoinic, geeft een update.

www.youtube.com/watch?v=HnHkzngQb40&a...

Beleggingsspecialist Wubbe Bos van online broker LYNX ziet daarentegen ook kansen. Hij zet een aantal zogenaamde 'crisis-aandelen' op rij.

www.youtube.com/watch?v=EFo3Ifa0-kI

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Beperkte koerswinst AEX

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft maandag de ochtendwinsten grotendeels zien verdampen, maar sloot dealsniettemin hoger. De AEX won in een volatiele handelssessie 0,5 procent op 542,17 punten.

"De beurzen blijven enorm bewegelijk", zo stelde beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management. "De schommelingen op dagbasis zijn flink."

De beurzen in Amsterdam openden stevig hoger, maar gaven al snel terrein prijs. "Het nieuws over de verdere verspreiding van het coronavirus en slechte macro-economische cijfers uit China deden een duit in het zakje", aldus Schutte.

Dit weekend bleken de officiële inkoopmanagersindices voor de industrie en dienstensector in China in februari in een vrije val terecht te zijn gekomen. De productie daalde in China scherp, omdat veel bedrijven gesloten waren of op halve kracht werkten als gevolg van de restricties die werden opgelegd met het oog op het coronavirus. Maandagochtend bevestigde Markit de daling, terwijl ook in Japan de industrie kromp als gevolg van het coronavirus.

Schutte noemt het vooralsnog te vroeg voor een langdurig herstel en verwacht nog meer dagen met flinke bewegingen. "Maar we kijken wel met kopersogen naar dit soort momenten, want de recente koersdalingen bieden ook wel weer kansen. De vraag is alleen of al het leed al in de koersen verwerkt zit. Beleggers zullen voorlopig voorzichtig blijven."

De activiteit in de industrie van de eurozone is in februari minder hard gekrompen. Ook in Duitsland was dat het geval. Opvallend was dat in Nederland de industrie juist in een hoger tempo groeide.

Econoom Chris Williamson van IHS Markit zag ondanks de dalingen en de uitbraak van het coronavirus toch "bemoedigende signalen" dat de neerwaartse druk afneemt. Wel is het nog afwachten wat de impact van coronavirus zal zijn, vooral op de toeleveringsketens.

Schutte van Noesis sluit niet uit dat de wereldwijde economie in de komende kwartalen een inhaalslag kan maken, maar dat sommige sectoren, waaronder retail en de luchtvaartsector, de verloren inkomsten mogelijk niet meer terugverdienen.

Olie noteerde maandag in het groen. Een april-future West Texas Intermediate steeg 3,7 procent tot 46,89 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1153. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1063 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1038 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 12 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door KPN met een winst van 2,8 procent. Galapagos won 2,2 procent. Vorige week daalde het fonds bijna met een kwart.

Ook Shell liet een herstel zien met 2,1 procent koerswinst. ASML, een ander zwaargewicht in de index, mocht 0,9 procent bijschrijven.

Randstad en Aalberts waren onder in de lijst te vinden met verliezen van respectievelijk 5,2 en 4,9 procent.

In de AMX voerden Intertrust en WDP de boventoon met een plus tot 4,7 procent. Fugo deed het ook goed met 4,3 procent koerswinst. Een week eerder daalde de bodemonderzoeker nog met 29 procent.

Just Eat Takeaway.com is een arbitrageprocedure gestart bij de Internationale kamer van koophandel tegen Delivery Hero, omdat het Duitse bedrijf zich niet zou houden aan een standstill-afspraak tussen beide bedrijven. Het aandeel sloot 2,0 procent lager.

Air France-KLM profiteerde vandaag niet van het licht verbeterde sentiment op de beurs. Het aandeel werd 7,8 procent minder waard. Flow Traders, dat vorige week tegen de trend in steeg, daalde maandag 1,0 procent.

Onder de kleinere fondsen waren Alfen en Vivoryon de best presterende aandelen met 4,5 en 17,7 procent koerswinst.

Sif Holding mocht maandag 1,2 procent bijschrijven. Voorbeurs werd bekendgemaakt dat Sif en Kajima Corporation een contract hebben getekend voor de levering van 33 monopiles en 33 verbindingsstukken voor het Akita-Noshiro-windpark van 140 megawatt in Japan.

Het lokaal genoteerde Ctac en SnowWorld werden 9,4 tot 11,3 procent meer waard. Deze fondsen werden vorige week nog flink afgestraft. Brill volgde met 8,9 procent.

Stern kende een zwakke dag met 4,9 procent koersverlies.

Tussenstand Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 2,3 procent hoger op 3.019,61 punten. De Dow Jones index steeg 2,4 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 2,2 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Beperkt herstel voor AEX na renteverlaging Fed

(ABM FN-Dow Jones) Amsterdamse beurs is dinsdag fors hoger gesloten en gaf daarmee het voorzichtige herstel van maandag een vervolg, hoewel een forse tussentijdse renteverlaging door de Federal Reserve de volatiliteit niet echt verminderde.

De AEX sloot 1,5 procent hoger op 550,22 punten. De Midkap-index steeg 2,7 procent en de Smallcaps werden 3,0 procent meer waard. Toch staat de AEX nog fors lager dan ruim een week geleden.

"De hoop op steunmaatregelen zet de beurzen hoger", aldus investment manager Simon Wiersma van ING dinsdagochtend. In de middag was het zo ver, met een tussentijdse renteverlaging door de Federal Reserve met 50 basispunten. De stevige monetaire stap, die volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank wat paniekerig overkwam, liet de beurzen eerst sterk oplopen, toen terugvallen en daarna weer licht stijgen.

Marey merkte op dat de daadkracht van de Fed om met 50 basispunten te verlagen, en niet met 25 punten, betekent dat de centrale bank al snel veel kruit heeft verschoten. Marey ziet nog ruimte voor 100 basispunten aan renteverlagingen bij de Fed dit jaar, mogelijk één keer in de zomer en nogmaals in september.

De centrale bank van Australië verlaagde vanochtend de rente van 0,75 naar 0,50 procent vanwege het coronavirus. "Dat is het laagste niveau ooit", aldus Wiersma.

Marktanalist Naeem Aslam denkt dat de Canadese centrale bank het voorbeeld van de Fed nog kan volgen.

De Europese Centrale Bank en de Bank of Japan hebben daar eigenlijk geen ruimte meer voor en bij de huidige lage rentestanden zou een renteverlaging door deze centrale banken ook weinig zin hebben, zei Lukas Daalder van BlackRock Nederland. Andere maatregelen om het mkb te steunen, bijvoorbeeld door obligaties van die bedrijven op te kopen, zouden zinvoller zijn, dacht de instutitionele belegger. "Dat soort stappen kun je nog wel verwachten."

Het was de eerste keer sinds 2008 dat de Fed de rente tussentijds verlaagde. "Dat geeft wel aan hoe groot de gevolgen van het coronavirus voor de economie worden ingeschat. Mensen die nog blijven zeggen dat het virus niet veel anders dan een gewoon griepvirus is, hebben echt ongelijk gekregen", aldus Daalder.

Voorzitter Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank zei maandagavond nog ook klaar te staan om in te grijpen. De Amerikaanse presidente Donald Trump eiste voorafgaand aan de rentestap al dat de Fed ook met stevige maatregelen zou komen. Na de rentestap zei de president dat de Fed nog veel meer moet versoepelen, zodat de Amerikaanse rentestand gelijk wordt getrokken met andere landen.

De euro/dollar handelde op 1,1172. Aan het begin van de middag was dit nog 1,1132. Olie werd circa 0,8 procent goedkoper, op 47,05 dollar per vat voor de future in New York.

Stijgers en dalers

Koploper in de AEX was Adyen met een winst van ruim 4 procent.

Galapagos en ASML volgden met stijgingen van rond 3,5 procent.

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell won 0,6 procent, nadat de grootmacht eerder op de dag nog ruim 3 procent koerswinst kon optekenen.

Alleen ABN AMRO ging echt onderuit na de renteverlaging. Het aandeel daalde 3,8 procent. Ook ING verloor 1 procent.

In de AMX sloot SBM Offshore bovenaan met een winst van ruim 5 procent. Ook Corbion, Just Eat en Altice Europe werden ruim 4 procent meer waard.

Onderaan sloten BAM, Eurocommercial en AMG lager.

In de AScX ging Pharming 6,6 procent hoger. Vastgoedfondsen NSI en Vastned wonnen ook 6 en 5 procent. Ook Accsys de houtveredelaar, herstelde van de eerdere verliezen en klom 5,5 procent.

Tussenstanden Wall Street

Wall Street noteerde dinsdag rond het sluiten van de Europese beurzen weer tot 1,5 procent lager, na winst voor de hoofdindices een uur eerder, in een zeer wisselvallige handelsdag.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen sluiten hoger na renteverlaging Fed

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag hoger gesloten, maar leverden wel een deel van de eerdere winsten in na een plotselinge forse renteverlaging door de Federal Reserve.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot dinsdag 1,2 procent hoger op 380,63 punten. De Duitse DAX liet een stijging zien van 1,1 procent naar 11.985,39 punten. De Franse CAC 40 tekende een winst op van 1,1 procent met een stand van 5.393,17 punten. De Britse FTSE won dinsdag 1,0 procent op 6.718,20 punten.

"Beleggers hadden hoge verwachtingen van de telefonische top van de G7-leiders, aangezien er geruchten gingen dat er gecoördineerde stimuleringsmaatregelen getroffen zouden worden", stelde marktvorser David Madden van CMC Markets. In aanloop naar de top schoten de aandelenmarkten omhoog, zag Madden. "Maar uiteindelijk was het nieuws niet zo spannend."

De telefonische vergadering van de G7 leverde geen concrete acties op. "Beleggers reageerden op de weinig inspirerende update door hun blootstelling aan aandelen te verkleinen", aldus de marktvorser van CMC.

De Federal Reserve kwam later op de dag wel in actie, in navolging van de Reserve Bank of Australia vanochtend, en verlaagde de beleidsrente met 50 basispunten tot een bandbreedte van 1,00 tot 1,25 procent, om de gevolgen van het coronavirus op te vangen. Volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank toonde de Fed daadkracht door de rentes plotseling te verlagen, maar de renteverlaging is fors en komt volgens Marey wat paniekerig over.

Rabobank had het beter gevonden als de Fed meer geleidelijk de rente had verlaagd. "Zo had de centrale bank kunnen zien hoe de markten op een eerste verlaging hadden gereageerd. Zouden de markten verder wegzakken, dan was een extra renteverlaging tegen het einde van maart nog mogelijk. Nu is het kruit al verschoten", aldus de marktvorser.

Madden zag dat de Europese aandelenmarkten na de renteverlaging kortstondig een sprong maakten om vervolgens toch een groot deel van de winsten weer in te leveren. De onverwachte renteverlaging door de Fed is volgens Madden een teken van zwakte, omdat het suggereert dat de Amerikaanse centrale bank alles wil doen om tegemoet te komen aan de verwachtingen in de markt.

Vanuit de eurozone kwam dinsdag de voorlopige inflatie over februari die duidde op 1,2 procent. De verwachting lag vooraf ook op 1,2 procent. Een maand eerder was de inflatie nog 1,4 procent. De producentenprijzen over januari van de muntunie kwamen op jaarbasis 0,5 procent lager uit tegen een afname met 0,6 procent in december.

De werkloosheid in de muntunie kwam in januari uit op 7,4 procent, net als een maand eerder.

De euro/dollar handelde op 1,1172. Aan het begin van de middag was dit nog 1,1132. Olie noteerde dinsdag tot 0,5 procent hoger.

Bedrijfsnieuws

Ryanair schrapt van 17 maart tot 8 april tot een kwart van zijn korte afstandsvluchten, waarbij vooral vluchten op Italiaanse bestemmingen worden geannuleerd. De koers van Ryanair steeg dinsdag 3,0 procent.

De geplaagde reissector herstelde wat, na forse verliezen in de afgelopen tijd. Naast Ryanair, stegen luchtvaartmaatschappijen als Lufthansa, International Consolidated Airlines Group en Wizz Air 2,3 tot 7,2 procent.

Beiersdorf heeft in het afgelopen boekjaar de autonome omzet zien stijgen en verwacht ook dit jaar groei. Het bedrijf uit Hamburg wil het dividend handhaven op 0,70 euro per aandeel. Beiersdorf mikt voor 2020 op een onderliggende EBIT-marge van 14,0 tot 14,5 procent, bij een autonome omzetgroei van 3 tot 5 procent. De onderneming kon dinsdag nog geen indicatie geven over de effecten van het coronavirus. In de outlook is daar dan ook geen rekening mee gehouden. Het aandeel steeg dinsdag 1,0 procent.

Het aandeel Qiagen steeg met 17,0 procent, nadat Thermo Fisher liet weten bereid te zijn 39,00 euro per aandeel neer te tellen voor het diagnosticabedrijf.

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese beurzen noteren alle belangrijke Amerikaanse indexen in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Zwaargewichten helpen AEX aan winst

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag verdeeld gesloten, geholpen door positief sentiment onder beleggers in de Verenigde Staten, waar de linkse presidentskandidaat Bernie Sanders het onderspit lijkt te hebben gedolven.

De AEX-index sloot 1,4 procent hoger op 555 punten, geholpen door zwaargewichten Unilever, ASML en Shell. De Midkap-index steeg 0,1 procent en de Smallcaps eindigde lager.

De Amerikaanse aandelenbeurzen stegen weer, nadat ze dinsdag nog onderuitgingen omdat een onverwachte renteverlaging door de Fed zou wijzen op een naderende recessie. Ook hier trokken enkele grote fondsen zoals Apple en Microsoft de kar.

Volgens beleggingsspecialist Wubbe Bos van Lynx was het vooral de overwinning van Joe Biden in de verkiezingsrace om het Democratische presidentskandidaatschap die de futures naar het groen liet draaien. Zakenman Michael Bloomberg stapte uit de race en steunt Biden. "Voor beleggers is het gevaar Bernie Sanders daarmee wel geweken", zei Bos.

Afgezien daarvan hebben de aandelenbeurzen de afgelopen dagen ook wel een erg harde afstraffing gehad en was het volgens Bos logisch dat beleggers de blik omhoog richtten, waarvoor ze de kans kregen door het uitblijven van slecht nieuws rond het coronavirus in combinatie met de gunstige uitkomst van 'Super Tuesday' in de Amerikaanse voorverkiezingen.

Op de Amsterdamse beurs tekende zich woensdag een scheiding af tussen aandelen die volgens beleggers wel hard geraakt zullen worden door het virus, en aandelen die er relatief immuun voor zijn.

Bos van Lynx denkt dat er nog wel nieuws zal komen over meer scholen die dicht worden gegooid vanwege het virus, of fabrieken. Credit Suisse rapporteerde dat het schrappen van zakelijke vluchten de reissector zo'n 500 miljard euro kan kosten dit jaar, als de problemen met het virus het hele jaar aanhouden. "Het is ook gemakkelijker geworden om dingen digitaal te doen en vanuit huis te werken", zei Bos. "Dus de drempel om alle reizen te schrappen en het kantoor dicht te gooien is kleiner geworden."

Economisch nieuws was er uit de VS, waar Markit en ISM met tegenstrijdige berichten over de dienstensector kwamen. Volgens Markit kromp de economische activiteit in de sector in februari, zoals voorspeld. ISM kwam juist uit op een verrassende groeiversnelling.

Eerder op de dag bleek dat in de meeste Europese landen de dienstensector in een lager tempo groeide in februari. In Italië nam het groeitempo echter juist toe. Hoofdeconoom Chris Williamson van Markit zag "veerkracht" gezien het coronavirus, maar ook onderliggende signalen die slecht nieuws kunnen zijn.

De euro/dollar noteerde op 1,1130. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1179 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,1172 op de borden.

De olieprijzen stegen tot 1,2 procent. De olievoorraden in de VS stegen afgelopen week in beperkte mate, waar een sterkere toename was verwacht.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen sloot Ahold Delhaize bovenaan met een winst van bijna 5 procent.

DSM won 3,7 procent nadat een sectorgenoot, Evonik Industries, goed ontvangen resultaten bekendmaakte. Ook Wolters Kluwer won terrein en sloot 2,5 procent hoger.

"Een bedrijf als Ahold heeft minder last van het virus dan bijvoorbeeld Air France", zei Wubbe Bos. "En het is ook niet logisch om je abonnement bij Wolters Kluwer op te gaan zeggen vanwege het virus."

De grote verliezer in de AEX was Aalberts, dat 5 procent minder waard werd. Dit bedrijf is juist wel sterk afhankelijk van de internationale industrie- en handelsstromen.

Ook ING verloor bijna 2 procent, terwijl sectorgenoot ABN AMRO het droog hield en zelfs 1 procent steeg.

In de AMX waren er geen sterke stijgers. Just Eat Takeaway eindigde bovenaan met een winst van 2,0 procent. Ook Boskalis, SBM Offshore en de halfgeleiderfondsen ASMI en BESI eindigden in het groen.

Air France-KLM was de grote verliezer, met 4 procent. Credit Suisse citeerde een onderzoek dat erop wijst dat de zakelijke reiziger dit jaar wereldwijd wel eens meer dan een derde minder kan gaan uitgeven door het coronavirus, en dat gaat om 500 miljard euro voor de hele branche. Luchtvaarders zijn voor hun winst sterk afhankelijk van de duurdere kaartjes die zakelijke reizigers kopen, volgens de bank.

Onder de Smallcaps won Lucas Bols 2,4 procent en verloor Kendrion - een sectorgenoot van Aalberts - 2,6 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse aandelenbeurzen stonden rond sluitingstijd in Amsterdam stevig in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen sluiten hoger

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa vonden woensdag enigszins, hoewel aarzelend, de weg omhoog en sloten de dag af met een aardige plus. De Stoxx Europe 600 index eindigde 1,4 procent in het groen op 386,30 punten, de Duitse DAX steeg 1,2 procent tot 12.127,69 punten. De Franse CAC 40 sloot 1,3 procent hoger op een slot van 5.464,89 punten en de Britse FTSE 100 won 1,5 procent op 6.815,59 punten.

De aandelenmarkten openden woensdag nog wat onzeker, maar vonden gedurende de ochtend de weg omhoog. Daarmee leken beleggers de onverwachte stimuleringsmaatregelen van de Federal Reserve, zij het met wat aarzeling, toch te omarmen. In navolging van de Fed kondigde de Canadese centrale bank woensdagmiddag een renteverlaging aan ter bestrijding van de econmische impact van het coronavirus. Het is nu wachten op de Europese Centrale Bank. Vooralsnog staat een rentebesluit gepland voor volgende week donderdag.

"De beweging omhoog werd vermoedelijk beïnvloed door de speculatie dat de Bank of England en de ECB de rente op korte termijn ook zullen verlagen", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.

Er zijn ook beleggers die denken dat de centrale banken hun kruit nog even droog houden om te zien wat er verder gebeurt, maar na de onverwachte renteverlaging van de Fed, zal het speculeren over maatregelen van andere centrale banken voorlopig aanhouden, denkt Madden.

Op maro-economisch vlak was er aandacht voor inkoopdata uit de mondiale dienstensectoren. De dienstensector in China liet voor februari een fikse krimp zien, net als eerder al de industrie. De inkoopmanagersindex halveerde bijna, van 51,8 in januari naar 26,5 afgelopen maand.

In Duitsland was sprake van een minder sterke groei van de dienstensector in februari, maar de eurozone als geheel veerde tussen januari en februari wel iets op.

"De economie van de eurozone toonde in februari veerkracht ondanks de verstoringen door de uitbraak van het coronavirus", aldus econoom Chris Williamson van Markit. De onderliggende data voorspellen echter wel problemen in de nabije toekomst. Volgens Williamson groeit de economie in de eurozone in het eerste kwartaal tot nog toe met 0,1 tot 0,2 procent maar zijn er duidelijke neerwaartse risico's en een waarschijnlijke economische verzwakking in maart.

De detailhandelsverkopen in de eurozone stegen in januari met 0,6 procent en daarmee iets sterker dan verwacht.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1130. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1152. Olie werd 1,6 procent duurder. De Amerikaanse olievoorraden liepen afgelopen week minder sterk op dan verwacht.

Bedrijfsnieuws

Evonik Industries boekte in het vierde kwartaal van 2019 hogere resultaten, maar lijkt in 2020 niet veel winstgroei te verwachten. De winst steeg van 4 miljoen naar 160 miljoen euro, terwijl de omzet opliep van 3,26 miljard naar 3,28 miljard euro. Voor 2020 mikt het speciaalchemiebedrijf op een stabiele omzet en een aangepaste EBITDA van 2,0 miljard tot 2,3 miljard euro. Het aandeel won in Frankfurt toch 6,0 procent.

De Italiaanse overheid en ArcelorMittal lijken de strijdbijl te hebben begraven. De staalreus meldde woensdagmiddag dat het tot een akkoord is gekomen met Rome over een "significante" investering van de Italiaanse overheid in AM Invest. Concrete bedragen werden niet genoemd. "De basis voor een belangrijke nieuwe samenwerking", aldus het staalbedrijf, dat eerder de noodlijdende Italiaanse staalfabriek Ilva kocht. Het aandeel ArcelorMittal ging 1,2 procent hoger.

Een lange lijst van bestuurders van Unilever stelt zich beschikbaar voor herbenoeming. Dit maakte het Brits-Nederlandse concern woensdagmiddag bekend. Onder de voorgenomen herbenoemingen bevinden zich CEO Alan Jope, CFO Graeme Pitkethly en oud-topman Feike Sijbesma van DSM. Het aandeel Unilever won 2,2 procent.

Air France-KLM verloor 4,1 procent. Credit Suisse citeerde een onderzoek dat erop wijst dat de zakelijke reiziger dit jaar wereldwijd wel eens meer dan een derde minder kan gaan uitgeven door het coronavirus, en dat gaat om 500 miljard euro voor de hele branche. Luchtvaarders zijn voor hun winst sterk afhankelijk van de duurdere kaartjes die zakelijke reizigers kopen, volgens de bank.

Lufthansa houdt ondertussen zo'n 150 vliegtuigen aan de grond vanwege het coronavirus, waarmee ongeveer 20 procent van de vloot uit de running is. Dit zal invloed hebben op de resultaten, verwacht analist Madden. Het aandeel Lufthansa steeg 0,4 procent.

Intu Properties leverde woensdag liefst 41 procent in. Het Britse vastgoedbedrijf ziet af van een financieringsronde van 1 miljard Britse pond, bedoeld om de schuldenberg te verlagen.

Banken behoorden in heel Europa tot de grootste dalers, als gevolg van de Amerikaanse renteverlaging en de verwachting voor verlagingen elders in de wereld. BNP Paribas verloor 1,3 procent, Deutsche Bank daalde 1,0 procent en ING werd 1,8 procent goedkoper.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden woensdag rond het slot in Europa stevig in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX opnieuw fors lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag met een stevig verlies gesloten. De AEX index daalde 0,9 procent tot 552,54 punten, terwijl de AMX een verlies van 2,5 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 2,7 procent.

Na een positieve start zag de markt in de loop van de ochtend de winsten vervliegen, vanwege de aanhoudende zorgen over de economische impact van het coronavirus, terwijl de stroom aan winstwaarschuwingen van bedrijven aanhoudt en het aantal besmettingen met het virus toeneemt. In Nederland zijn er nu 82 gevallen bekend.

Het Internationaal Monetair Fonds heeft de groeiverwachtingen voor dit jaar en volgend neerwaarts bijgesteld. De Verenigde Staten groeien dit jaar niet met 1,9, maar met 1,7 procent en volgend jaar opnieuw met 1,7 procent. Het IMF heeft inmiddels 50 miljard dollar klaarstaan om de economie te ondersteunen.

"Winstwaarschuwingen en berichten over het schrappen van vluchten in de luchtvaart hebben de markt nu toch een behoorlijke tik gegeven, waardoor het enthousiasme om terug in de markt te stappen niet erg groot is", zei beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management. "Voorzichtigheid troef is het devies momenteel", voegde hij toe.

De beleggingsadviseur merkte op dat in Europa de verspreiding van het virus pas gaat beginnen. "In China zie je dat het stabiliseert. Zodra dat hier het geval is, zal de druk er enigszins vanaf komen", zei Schutte. Tot die tijd zal de volatiliteit volgens hem aanhouden.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek donderdag dat de Nederlandse consumentenprijzen in februari met 1,6 procent zijn gestegen, tegen een stijging van 1,8 procent in januari.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de VS het nieuws dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering vorige week licht is gedaald. De Amerikaanse arbeidsproductiviteit en kosten stegen in het vierde kwartaal met respectievelijk 1,2 procent en 0,9 procent. De fabrieksorders daalden in januari dan weer met 0,5 procent, wat meer was dan verwacht.

Oliekartel OPEC wil samen met zijn partners, de zogeheten OPEC+, nog eens 1,5 miljoen vaten per dag minder gaan produceren. Olie noteerde donderdag vlak.

De euro/dollar noteerde op 1,1191. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1133 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1134 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten slechts 7 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Prosus met een winst van 1,2 procent.

Adyen was een goed tweede en steeg 0,9 procent. Het Amsterdamse betaalplatform maakte voorbeurs bekend dat het gaat samenwerken met de Mexicaanse restaurantketen Guzman y Gomez in Singapore. Financiële details werden niet gedeeld.

Unilever steeg tevens 0,9 procent, DSM noteerde 0,5 procent hoger, terwijl Ahold Delhaize 0,3 procent hoger noteerde, Wolters Kluwer won o,2 procent, terwijl NN Group onderaan de lijst van stijgers bungelde met een winst van 0,1 procent..

ArcelorMittal was donderdag de sterkste daler onder de hoofdfondsen met een verlies van 6,5 procent. Aalberts daalde 6,4 procent en Aegon verloor 4,9 procent.

UBS verhoogde donderdag het advies voor RELX van Verkopen naar Neutraal, en stelde het koersdoel opwaarts bij van 18,25 naar 19,00 pond. De zakenbank denkt dat het aandeel goed zou moeten presteren in een wereld die wordt gedomineerd door macro-economische risico's. Het aandeel daalde desalniettemin 1,0 procent.

In de AMX stak Boskalis er met kop en schouders bovenuit met een plus van 5,4 procent. Boskalis verdiende afgelopen jaar 75 miljoen euro. In 2018 leed de maritieme dienstverlener nog verlies. "Deze winst lag boven onze verwachting en ook de EBITDA was hoger dan we hadden verwacht", aldus analist Thijs Hollestelle van ING. Kepler Cheuvreux benadrukte vooral de instroom van nieuwe opdrachten voor de tak Offshore Energy.

ASMI en AMG waren de twee overige stijgers van de AMX met winsten van achtereenvolgens 0,3 procent en 0,1 procent.

TKH boekte in de laatste zes maanden van 2019 een omzet van 736,4 miljoen euro, hetgeen op jaarbasis een stijging betekende van 0,9 procent. Autonoom betekende dit wel een afname van 3,9 procent op jaarbasis. Het aandeel verloor 3,2 procent. ING noemde de cijfers geen verrassing. Kepler Cheuvreux sprak van een gemengde update, met een magere omzet maar ook met sterke marges.

Aan de daling van de koers van Air France-KLM is nog geen einde gekomen. Donderdag noteerde het aandeel weer 11,3 procent lager.

Fugro heeft van INPEX Masela een opdracht ontvangen voor zeebodemonderzoek voor de kust van Indonesië. De financiële details van de opdracht werden niet vermeld. Het aandeel daalde 5,0 procent.

Onder de kleine fondsen waren Ordina en Accsys met winsten van 1,2 procent en 0,8 procent de twee sterkste stijgers. ForFarmers en Kiadis Pharma waren de twee overige stijgers.

Alfen verloor 8,4 procent en was daarmee de sterkste daler in de AScX. Infestos verkleinde het belang van 18,7 naar 3,4 procent. Pharming daalde 4,1 procent na het openen van de boeken.

Frank Cocx is door Lucas Bols voorgedragen als nieuwe CFO. De koers van de distillateur daalde 4,0 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,6 procent lager op 3.078,04 punten. De Dow Jones index daalde 1,9 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,3 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen sluiten lager

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag toch weer weggezakt, nadat woensdag nog herstel optrad. De Stoxx Europe 600 eindigde 1,4 procent in het rood op 380,76 punten, de Duitse DAX leverde 1,5 procent in op 11.944,72 punten. De Franse CAC 40 sloot 1,9 procent in de min op een slot van 5.361,10 punten en de Britse FTSE 100 eindigde 1,6 procent lager op 6.705,43 punten.

Na het positieve slot op Wall Street zagen de belangrijkste indices in Europa donderdag bij opening nog wel kans plussen te laten zien, maar gaandeweg de ochtend keerde de onrust over de effecten van het coronavirus weer terug in de markt.

"Hoe meer geld in het probleem wordt gepompt, hoe nerveuzer beleggers worden", volgens marktanalist David Madden van CMC. Beleggers zien ingrijpen vooral als teken van zwakte, zo lijkt het, denkt de marktvorser.

Volgens marktstrateeg Richard McGuire van Rabobank is de volatiliteit op de aandelenmarkten het gevolg van het getouwtrek tussen de impact van het virus en het optimisme over monetaire stimulering.

Analist Olivier d'Assier van Qontigo voorspelt dat dit nog wel even zo blijft. "Korte termijn beleggers kopen aandelen vanwege de verwachte monetaire maatregelen en medium- en langetermijn beleggers bouwen het risico juist af."

Op macro-economisch vlak was het donderdag rustig in de eurozone.

Olie noteerde vlak nadat de OPEC+ bekendmaakte de productie met nog eens 1,5 miljoen vaten per dag te verlagen.

De euro/dollar noteerde op 1,1191. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1132.

Bedrijfsnieuws

Bankaandelen stonden donderdag onder druk. Marktanalist David Madden van CMC Markets wees op het feit dat de STOXX banking index inmiddels in een bear market is beland.

"Er is een risico dat het aantal slechte leningen in de komende maanden toeneemt terwijl de gezondheidscrisis [vanwege het coronavirus] de Europese economie schaadt", aldus Madden. "Door de negatieve depositorente van de ECB is het lastiger voor banken om te verdienen aan kredietverstrekking dus mocht de centrale bank de rente verder verlagen, wordt de situatie voor banken penibel.

Aandelen Commerzbank verhandelden donderdag op een dieptepunt en sloten 4,2 procent lager. Deutsche Bank leverde 3,1 procent in, ING verloor 3,6 procent en Société Générale daalde 5,8 procent.

Merck KGaA behaalde in het vierde kwartaal fors minder winst, maar de omzet nam wel toe. De Duitse farmaceut is positief over 2020 ondanks de verwachte impact van het coronavirus. Het aandeel won 0,3 procent.

Continental heeft in 2019 een hoger dan verwacht verlies gedraaid bij een licht hogere omzet. De bandenproducent verlaagde het dividend, waarop het aandeel donderdag 12,4 procent liet gaan.

Henkel had in 2019 last van winstdruk vanwege de teruglopende economische groei en extra investeringen, en is ook voor 2020 somber gestemd. De aandelenkoers van de maker van zeep en wasmiddelen sloot 5,2 procent lager.

Boskalis zag de cijfers over 2019 beloond met een koerswinst van 5,4 procent. Analisten van Kepler Cheuvreux waren te spreken over de orderinstroom.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen, noteerden de Amerikaanse beursindexen op Wall Street stevig in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX weer hard onderuit

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is in mineur het weekend ingegaan vanwege de aanhoudende zorgen over het coronavirus. De AEX eindigde 3,9 procent lager op 531,29 punten. Dat betekende op weekbasis een verlies van 1,5 procent.

Een sterk Amerikaans banenrapport bood gedurende de middaghandel geen houvast voor beleggers op het Damrak. De banengroei in de VS van 273.000 stuks in februari was weliswaar een stuk hoger dan verwacht, maar bevat nog geen enkel zichtbaar effect van het coronavirus, zei marktanalist Philip Marey van Rabobank tegen ABM Financial News.

"Om daar meer inzicht in te krijgen moet nog even gewacht worden op het rapport over maart", zo gaf Marey aan. "Voor de Federal Reserve is dit rapport nu even een gegeven, omdat de omstandigheden vragen om verdere renteverlagingen, naar waarschijnlijk 0,00 procent, waarna het belangrijkst rentetarief naar verwachting voorlopig ook op dat niveau gehandhaafd blijft", voorziet Marey.

Eerder deze week verlaagde de Fed onverwacht zijn belangrijkste rente om de Amerikaanse economie op koers te houden,maar dit lijkt een averechts effect te hebben gehad op de aandelenmarkten. Volgende week is de Europese Centrale Bank aan zet.

Olie werd vrijdag ruim 8 procent goedkoper. De OPEC vergaderde over een extra productieverlaging van 1,5 miljoen vaten per dag maar Rusland lag dwars, waardoor er geen akkoord werd bereikt. Dit brengt ook de alliantie tussen het kartel en Moskou in gevaar.

De euro/dollar noteerde op 1,1320. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1234.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter waren er vrijdag louter dalers. KPN en AkzoNobel hielen de schade het meest beperkt, met verliezen van minder dan een procent.

Oceanwood Capital Management heeft via een brief de opsplitsing van DSM geëist, een niet heel unieke oproep, vindt analist Martin Crum van IEX. Wel vindt Crum dat het hedgefonds zich op een bijzonder moment meldt. Er is bij DSM immers een wisseling van de top gaande, terwijl de af te splitsen tak Perfomance Materials "het momenteel ook zwaar" heeft, terwijl de tak Nutrition het wel goed doet. Die tegenwind voor Materials zal een eventuele verkoopprijs niet ten goede komen, waarschuwde Crum. Bij ING en Degroof Petercam denken de analisten dat de brief niet voor veel panier zal zorgen bij DSM. "Het is een partij met maar een hele kleine positie in DSM, in Engeland zeggen we 'all mouth and no trousers’. Kortom ze trekken wel een hele grote broek aan", meent analist Reg Watson van ING. DSM verloor 3,0 procent aan waarde.

Sterkste daler in de AEX was Royal Dutch Shell, met een verlies van 5,9 procent na de forse daling van de olieprijzen.

In de AMX deed Flow Traders het aardig met een plus van 0,8 procent. De flitshandelaar gedijt bij volatiele markten. Air France-KLM was koploper en steeg 3,3 procent. Ook andere luchtvaartmaatschappijen deden het goed, vermoedelijk omdat de olieprijs zo hard daalde. Op weekbasis verloor het aandeel Air France-KLM echter zo'n 17 procent.

Onderin waren Altice en Just Eat Takeaway te vinden. Zij leverden in de Midcap ruim 6 procent in en sloten daarmee de rij.

Bij de kleine fondsen presteerde Accell het zwakst, met een daling van het aandeel van 10,2 procent. De fietsfabrikant boekte in 2019 meer omzet, maar zag de winst wel afnemen en stelt daarom een lager dividend voor. Analist Tijs Hollestelle van ING noemde de resultaten teleurstellend.

Vivoryon was de enige stijger in de AScX en won 6,2 procent.

Het lokaal genoteerde Stern verloor 5,6 procent. De omzet steeg licht van 988,7 miljoen euro in 2018 naar 989,3 miljoen euro het afgelopen jaar. Stern boekte in 2019 een resultaat na belastingen van 21,4 miljoen euro, in vergelijking met 0,5 miljoen euro een jaar eerder.

Ctac moest 6,4 procent inleveren na het openen van de boeken. TIE Kinetix was de enige stijger, met 3,2 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs noteerden de indexen op Wall Street stevig lager.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen in mineur het weekend in

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag fors lager gesloten. De Stoxx Europe 600 eindigde 3,7 procent in het rood op 366,80 punten, de Duitse DAX leverde 3,4 procent in op 11.541,87 punten. De Franse CAC 40 sloot 4,1 procent in de min op een slot van 5.139,11 punten en de Britse FTSE 100 eindigde 3,6 procent lager op 6.462,55 punten.

Volgens marktanalist Connor Campbell van Spreadex zijn beleggers volledig in paniek door de gevolgen van het coronavirus. "De renteverlagingen van diverse centrale banken die we deze week zagen, hebben de ernst van de situatie alleen maar benadrukt", aldus de marktkenner.

De Stoxx Europe 600 daalde deze week ruim 2 procent en de Duitse DAX zelfs bijna 3 procent. Beleggers vluchtten in zogenaamde veilige beleggingen als de Japanse yen en staatsobligaties. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde naar een dieptepunt van 0,69 procent en de Duitse variant noteerde vrijdag op 0,726 procent, het laagste punt in een half jaar.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de Duitse fabrieksorders in januari flink zijn gestegen, na een afname in december. Het sterke herstel in januari zou normaliter kunnen worden beschouwd als een teken van stabilisatie en een toename van de productie in de komende maanden, volgens econoom Carsten Brzeski van ING. "Maar dat was voor het coronavirus."

Olie werd vrijdag ruim 8 procent goedkoper. De OPEC vergaderde over een extra productieverlaging van 1,5 miljoen vaten per dag maar Rusland lag dwars, waardoor er geen akkoord werd bereikt. Dit brengt ook de olie-alliantie tussen het kartel en Moskou in gevaar.

De euro/dollar noteerde rond het Europese slot op 1,1320. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1234.

Bedrijfsnieuws

Aandelen in de reisbranche stonden onder druk vanwege de impact van het coronavirus. TUI daalde 1,4 procent. Luchtvaartaandelen wisten juist op te krabbelen door de lagere olieprijzen, met winsten van 1 tot 3 procent voor Ryanair en Air France-KLM.

Aandelen van International Consolidated Airlines Group werden 2,0 procent meer waard ondanks het bericht dat twee personeelsleden van dochter British Airways positief hebben getest op het coronavirus.

EssilorLuxottica heeft in 2019 de omzet en de winst zien aantrekken. In het huidige boekjaar merkt de onderneming wel de impact van het coronavirus en dan met name in China, waar circa 5 procent van de omzet wordt gerealiseerd. De koers van het aandeel verloor vrijdag 3,9 procent.

CGG heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar de omzet verder zien dalen, terwijl de bodemonderzoeker nog wel een nettowinst wist te realiseren. Het aandeel daalde 11,9 procent.

De Italiaanse multinational Prysmian leverde 6,7 procent in na teleurstellende cijfers en een voorzichtige outlook.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen, noteerden de Amerikaanse beursindexen op Wall Street stevig in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX kent weer rode handelsweek

(ABM FN-Dow Jones) De AEX is afgelopen week verder weggezakt nadat de hoofdindex een week eerder al in een correctie belandde.

Op een slot van 531,29 punten op vrijdag, verloor de hoofdgraadmeter nog eens 1,5 procent op weekbasis. Vorige week eindigde de AEX op 539,38 punten, toen een verlies van bijna 13 procent.

Beleggers zitten nog vol in de risk-off modus, zag beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management.

De Federal Reserve verlaagde afgelopen week onverwacht de federal funds rate met 0,5 procentpunt, en ook de Canadese en Australische centrale banken grepen in met renteverlagingen. Dit om de economische impact van het coronavirus te bestrijden.

Het ingrijpen door de Fed heeft volgens Schutte een averechts effect gehad. In plaats van rust uit te stralen kwam deze boodschap paniekerig over, aldus de marktvorser.

Volgende week is de Europese Centrale Bank aan de beurt. "Ik ben heel benieuwd wat Lagarde gaat doen en zeggen. Ze zit met een aardige erfenis."

Schutte gaat er van uit dat voorzitter Christine Lagarde zal aangeven dat de overheden zelf moeten gaan stimuleren. "Maar bekend is dat deze over het algemeen niet zo snel reageren."

Marktanalist Philip Marey van Rabobank had het beter gevonden als de Fed in geleidelijke stappen de rente had verlaagd. "Zo had de centrale bank kunnen zien hoe de markten op een eerste verlaging reageerden. Zouden de markten verder wegzakken, dan was een extra renteverlaging tegen het einde van maart nog mogelijk. Nu is het kruit al verschoten", aldus de marktvorser.

De forse renteverlaging legt de lat volgens Marey hoger voor toekomstige ingrepen. Volgens Rabobank heeft de Fed nog ruimte om dit jaar met 100 basispunten te verlagen. "Mogelijk een keer in de zomer en een keer in september."

Op macro-economisch vlak was er afgelopen week aandacht voor inkoopdata uit de mondiale industrie en dienstensectoren. De industrie en dienstensector in China lieten voor februari een fikse krimp zien.

In Duitsland was sprake van een minder sterke krimp in de industrie terwijl de dienstensector in februari juist minder sterk groeide. Voor de eurozone als geheel was tussen januari en februari sprake van een verbetering in zowel de industrie als dienstensector.

"De economie van de eurozone toonde in februari veerkracht ondanks de verstoringen door de uitbraak van het coronavirus", aldus econoom Chris Williamson van Markit. De onderliggende data voorspellen echter wel problemen in de nabije toekomst. Volgens Williamson groeit de economie in de eurozone in het eerste kwartaal tot nog toe met 0,1 tot 0,2 procent maar zijn er duidelijke neerwaartse risico's en een waarschijnlijke economische verzwakking in maart.

In de VS stond de industrie in februari onder druk, maar hield de dienstensector nog aardig stand. Uit het Beige Book van de Fed bleek wel dat met name de reisbranche en toeristische sector in toenemende mate onder druk staan door het coronavirus.

Het officiële banenrapport dat vrijdag verscheen was sterk, met een banengroei van 273.000 stuks, maar biedt nog geen inzicht in de impact van het coronavirus op de werkgelegenheid in de VS, waarschuwde marktanalist Marey.

"Om daar meer inzicht in te krijgen moet nog even gewacht worden op het rapport over maart", zo gaf de marktkenner van Rabobank aan.

"Voor de Federal Reserve is dit rapport nu even een gegeven, omdat de omstandigheden vragen om verdere renteverlagingen, naar waarschijnlijk 0,00 procent, waarna het belangrijkst rentetarief naar verwachting voorlopig ook op dat niveau gehandhaafd blijft", voorziet Marey.

De euro steeg bijna 3 procent op weekbasis ten opzichte van de dollar en noteerde vrijdag op 1,1320.

Olie leverde deze week bijna 8 procent in. De OPEC vergaderde over een extra productieverlaging van 1,5 miljoen vaten per dag maar Rusland lag dwars, waardoor geen akkoord werd bereikt. Dit brengt ook de olie-alliantie tussen het kartel en Moskou in gevaar.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter hadden verliezers afgelopen week de overhand. Sterkste daler was Aalberts, dat 14,3 procent verloor.

Defensieve aandelen als Ahold Delhaize en Unilever stegen 6,9 en 3,0 procent. Wolters Kluwer won 2,7 procent op weekbasis.

DSM won 4,9 procent nadat activistische aandeelhouder Oceanwood Capital Management via een brief de opsplitsing van DSM eiste. Bij ING en Degroof Petercam denken de analisten dat de brief niet voor veel paniek zal zorgen bij DSM. "Het is een partij met maar een hele kleine positie in DSM, in Engeland zeggen we 'all mouth and no trousers’. Kortom ze trekken wel een hele grote broek aan", meent analist Reg Watson van ING.

In de AMX deed Boskalis het aardig met een winst van 4,7 procent. WDP was koploper en steeg 5,7 procent.

Boskalis verdiende afgelopen jaar 75 miljoen euro. In 2018 leed de maritieme dienstverlener nog verlies. "Deze winst lag boven onze verwachting en ook de EBITDA was hoger dan we hadden verwacht", aldus ING. Kepler Cheuvreux benadrukte vooral de instroom van nieuwe opdrachten voor de tak Offshore Energy.

TKH boekte in de laatste zes maanden van 2019 een omzet van 736,4 miljoen euro, hetgeen op jaarbasis een stijging betekende van 0,9 procent. Autonoom betekende dit wel een afname van 3,9 procent op jaarbasis. ING noemde de cijfers geen verrassing. Kepler Cheuvreux sprak van een gemengde update, met een magere omzet en sterke marges. Het aandeel verloor 5,6 procent op weekbasis.

Aan de daling van de koers van Air France-KLM kwam vrijdag een einde met een dagwinst van ruim 3 procent. De gehele branche voelt de pijn van het coronavirus, maar veerde vrijdag op door de daling van de olieprijs. Het aandeel van de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij verloor afgelopen week wel 17,4 procent.

Onder de kleine fondsen deed Vivoryon het goed met een winst van 12,2 procent op weekbasis. Brunel, met een flinke blootstelling aan de oliemarkt, leverde 8,3 procent in. Accell was de sterkste daler en verloor 11,2 procent.Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Bloedbad op Europese beurzen, AEX keldert 5 procent

Gepubliceerd op 9 maart 2020 09:24 | Views: 1.652

AEX 09:34
490,79 -40,50 (-7,62%)

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse AEX-index kelderde maandag bij de opening op het Damrak met ruim 5 procent. Ook op de andere Europese beurzen was sprake van een bloedbad en liepen de openingskoersen vertraging op door de grote handelsactiviteit. De vrees voor een economische recessie door de negatieve impact van het nieuwe coronavirus en een prijzenoorlog in de oliesector zorgden voor grote onrust op de financiële markten.
voda
0
Shell en banken trekken AEX diep in het rood

(ABM FN-Dow Jones) De AEX is maandag met een enorme daling aan de nieuwe handelsweek begonnen. De index sloot 7,7 procent lager op een slot van 490,66 punten.

De olieprijs daalde vandaag hard, met circa 18 procent.

OPEC en Rusland kwamen afgelopen week niet tot een verlenging en verdieping van de geldende productiebeperking en in reactie besloot Saoedi-Arabië dit weekend om de prijzen vanaf april flink te verlagen. Ook zal het koninkrijk de oliepompen naar verwachting flink open zetten wanneer het OPEC+ akkoord over een productiebeperking na deze maand ten einde komt.

"Aandelen gerelateerd aan de grondstoffensector gaan hierdoor het hardst onderuit", aldus beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management. "Er is een grote angst dat vooral Amerikaanse schalie-olieproducenten het moeilijk gaan krijgen. Faillissementen van dergelijke bedrijven zijn niet uitgesloten", waarschuwde de beleggingsadviseur. Ook financials sloegen noodgedwongen de weg omlaag in.

Albert Jellema van Probeleggen merkte vanochtend de nodige paniek onder klanten. Toch meent hij dat verkopen op deze niveaus niet verstandig is. Jellema verwacht dat de beurzen over 12 maanden weer boven de niveaus van nu zullen staan en vergrootte dan ook posities.

De euro/dollar steeg maandag naar 1,1465. En "dat is bijzonder", zei econoom Elwin de Groot van Rabobank, omdat de dollar vaak stijgt, als de olieprijs daalt.

De Groot noemt vooral de onverwacht sterke renteverlaging met 50 basispunten die de Amerikaanse centrale bank onlangs doorvoerde als reden. Hierdoor is de verwachting van nog veel verdere verlagingen van de rente aangewakkerd.

"Daarna is het ontstellend hard omlaag gegaan, met een tienjarige Amerikaanse staatslening", aldus de Groot.

Het verschil in de renteniveaus tussen de dollar en de euro is helemaal aan het inzakken. "De Amerikaanse rente komt heel snel naar de Duitse toe", benadrukte de econoom van Rabobank.

Stijgers en dalers

In de AEX winst alleen Vopak het groen te vinden. Met de enorme daling van de olieprijs en het besluit van Saoedi-Arabië om de productie flink op te voeren, verwachten beleggers dat de vraag naar olie-opslag juist flink zal stijgen. Vopak steeg 3,2 procent.

Royal Dutch Shell en ArcelorMittal waren de grootste dalers, met verliezen van 17,5 procent.

Ook financials hadden het erg lastig. Aegon daalde 16,9 procent, ABN AMRO 14,9 procent en ING 14,3 procent.

In de AMX waren het de oliedienstverleners die de kop van Jut waren. Fugro verloor 26,2 procent en SBM Offshore werd 18,4 procent goedkoper. AMG, een specialist in bijzondere metalen, verloor 20,6 procent.

Flow Traders profiteerde juist van de koersdalingen en het aandeel van de flitshandelaar werd 7,1 procent meer waard.

In de AScX werd Pharming met een koerswinst van 1,6 procent beloond voor de goedkeuring van de Amerikaanse toezichthouder FDA voor de nieuwe Nederlandse productiefaciliteit. De Europese toezichthouder EMA had al eerder de nieuwe Ruconest-fabriek goedgekeurd.

Accell daalde 19,4 procent en Brunel, dat ook een flinke blootstelling heeft aan de olie- en gasmarkt, verloor 13,9 procent.

In de lokale lijst viel de Amerikaanse oliedienstverlener Core Laboratories op met een koersval van 30,7 procent.

Tussenstanden Wall Street

In New York noteerden de grote indices tot ruim 6 procent lager.

Omdat dit weekend de zomertijd in de VS is ingegaan, opende Wall Street een uur eerder dan normaal en zal daardoor ook om 21:00 uur vanavond sluiten in plaats van 22:00 uur.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
3.020 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 143 144 145 146 147 148 149 150 151 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Indices

AEX 489,82 +3,89%
EUR/USD 1,0794 -0,17%
Germany30^ 10.220,60 +1,44%
Gold spot 1.672,64 +3,36%
LDN100-24h 5.663,03 +5,19%
NY-Nasdaq Composite 7.913,24 +7,33%

Stijgers

ASMI
+16,29%
Wereld...
+14,58%
OCI
+14,47%
ALTICE...
+12,16%
UNIBAI...
+11,46%

Dalers

Vopak
-4,87%
Nedap
-3,69%
Flow T...
-2,23%
GrandV...
-2,18%
B&S Gr...
-1,00%

Nieuws Forum Meer»

(12)

boomer92 op 7 apr 2020 01:14
(29)

boomer92 op 7 apr 2020 01:02
(11)

boldie op 7 apr 2020 00:52
(21)

Waarzegger op 7 apr 2020 00:49
(7)

suske wiet op 7 apr 2020 00:11

Column Forum Meer»

(654)

LT-Gokker op 7 apr 2020 01:08
(12)

BakkertjeMaart op 7 apr 2020 00:02
(4)

crypt op 6 apr 2020 21:05
(13)

andre68 op 6 apr 2020 20:42
(9)

wittedewith op 6 apr 2020 19:57
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare