Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Dagafsluiting van de AEX, en andere beurzen.

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
2.802 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 135 136 137 138 139 140 141 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
voda
0
AEX wacht af

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn woensdag lager gesloten, na beter dan verwachte economische cijfers uit de Verenigde Staten en in afwachting van een rentebesluit van de Federal Reserve en meer bedrijfsresultaten.

De AEX index eindigde 0,04 procent lager op 581,61 punten, terwijl de Midkap-index 1,0 procent daalde en de index van kleinere fondsen AScX 0,3 procent goedkoper werd.

De meevallende groei- en banencijfers slaan de Federal Reserve redenen uit handen om het stimulerende monetaire beleid nog een stap op te hogen. Verwacht wordt dat de Federal Reserve de rente woensdagavond voor de derde keer dit jaar verlaagt met 25 basispunten.

"De markt zit op zijn handen in afwachting van de Federal Reserve", zei beleggingsstrateeg Wim Zwanenbrug van Stroeve en Lemberger. Op de achtergrond speelde ook de handelsdeal tussen China en de Verenigde Staten een rol, nu Brexit door het nieuwe uitstel uit het zoeklicht is verdwenen.

Eerder op de dag bleek dat de Amerikaanse economie sterker dan verwacht groeide in het derde kwartaal, met 1,9 procent. Economen gingen uit van 1,6 procent. Volgens marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets is het door de markten gehoopte "ultra-verruimend" monetair beleid van de Federal Reserve daarmee van tafel. "Het wordt tijd dat beleggers de realiteit erkennen."

ADP meldde een banengroeicijfer van 125.000 voor oktober, waar de markt op 100.000 had gerekend. Het cijfer voor september werd wel fors neerwaarts bijgesteld, van 135.000 naar 93.000.

Philip Marey van Rabobank verwacht na het sterke groei- en banencijfer dat de Fed de rente niet nog een keer zal verlagen in december.

Handelaar Hans de Jonge van Degroof Petercam vindt die conclusie te voorbarig. "Die verwachting verandert zo ongeveer elk uur". Behalve op het rentebesluit wachten beleggers volgens hem ook op de resultaten van zwaargewichten ING en Royal Dutch Shell donderdag.

Zwanenburg wees nog op de Amerikaanse techbedrijven die nabeurs met resultaten komen. Volgens hem zijn de bedrijfsresultaten over het algemeen beter dan vooraf werd gevreesd.

De Franse economie is in het derde kwartaal van 2019 in een iets hoger tempo gegroeid dan voorzien, bleek woensdag verder. De werkloosheid in Duitsland bleef op 5,0 procent staan, aangepast voor seizoensinvloeden.

Verder kwam de Duitse inflatie uit op 1,1 procent in oktober, tegen 1,2 procent in september.

De olieprijs daalde ruim een procent nadat de Amerikaanse olievoorraden afgelopen weken sterker dan verwacht stegen, met 5,7 miljoen vaten. Een toename van 0,8 miljoen vaten was voorspeld. Een december-future West Texas Intermediate daalde 1,6 procent tot 54,58 dollar, terwijl een december-future Brent 1,2 procent lager bewoog op 60,51 dollar.

De euro/dollar stond op 1,1123. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1121 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er 1,1101 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden een minderheid van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Galapagos met een winst van 3,4 procent. "Een opvallende stijging", meende handelaar Hans de Jonge van Degroof Petercam, die dacht dat dit een vertraagde positieve reactie op de kwartaalcijfers kon zijn.

ArcelorMittal presteerde het zwakst. De koers van de staalfabrikant daalde 3,5 procent. Analisten verwachten dat de staalreus in het derde kwartaal flink minder winst heeft gemaakt.

De financials ING en Aegon waren ook in de onderste regionen te vinden met verliezen van 1,8 en 1,7 procent. Volgens De Jonge kon dit komen door zwakke cijfers van Deutsche Bank, hoewel de resultaten van Credit Suisse en Commerzbank juist meevielen. "Blijkbaar schrikken beleggers nog steeds van Deutsche Bank, waar het al tijden een puinhoop is."

In de AMX ging BAM onderuit op de cijfers van sectorgenoot Heijmans. Het bouwbedrijf werd 3,9 procent minder waard. BAM sleepte wel een opdracht binnen voor de bouw van het Chiltern Lifestyle Centre in Amersham. BAM is geselecteerd als eerste keus voor het project. De gunning is pas definitief als er geen bezwaren worden ingebracht door andere gegadigden. Met de opdracht is ongeveer 36 miljoen Britse pond gemoeid.

Maritiem bodemonderzoeker Fugro sloot met een plus van 2,4 procent bovenaan.

De koers van Grandvision daalde 0,4 procent. De brillenverkoper stelde de outlook voor 2019 neerwaarts bij, na een hoger operationeel resultaat in het derde kwartaal. Voor Morgan Stanley wakkert deze waarschuwing twijfel aan over de winstgevendheid en het onderliggende groeitraject onder de nieuwe meerderheidsaandeelhouder EssilorLuxottica.

Bij de kleinere fondsen werden de resultaten van ICT Group niet goed ontvangen. Het aandeel sloot bijna 9 procent lager. De autonome omzet vertraagde sterker dan voorzien, stelde NIBC in een reactie op de derdekwartaalcijfers.

Ook Heijmans liet een veer. Het bouwbedrijf herhaalde zoals verwacht de outlook voor 2019, maar waarschuwde voor de stikstof- en PFAS-dossiers die de bouwsector dreigen lam te leggen. Al met waren er geen verrassingen, oordeelde analist Tijs Hollestelle van ING. De koers zakte bijna 5 procent.

Bij de lokale fondsen werd stamcelbedrijf Esperite 83 procent meer waard, nadat het bedrijf zijn schuld inloste bij de partij die het faillissement had aangevraagd.

Ook het aandeel van biotechbedrijf Curetis schoot omhoog, met 80 procent, zonder duidelijke oorzaak.

Tussenstand Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent lager. Ook de andere Amerikaanse aandelenindices bewogen nauwelijks.


Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX positief de week uit

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,7 procent tot 580,78 punten, terwijl de AMX een winst van 1,8 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,9 procent.

"Qua volumes was het rustig op de Europese beurzen maar niet qua koersstijging", aldus salestrader Gert Berendse van ING.

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in oktober harder dan verwacht gestegen. In oktober was sprake van een groei van 128.000 banen. De markt rekende op slechts 75.000 banen. Het cijfer over september werd opwaarts bijgesteld van 136.000 naar 180.000 banen. Het cijfer over augustus werd bijgesteld van een groei met 168.000 banen naar 219.000 banen. De loongroei bedroeg 3,0 procent op jaarbasis.

"De renteverlagingen van de afgelopen tijd lijken op de arbeidsmarkt hun vruchten af te werpen, terwijl het oktobercijfer van vandaag in elk geval niet noodzaakt tot nog een verlaging, waarmee het voornemen van de Fed om de rente dit jaar niet meer te verlagen terecht lijkt", aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank.

Een beetje verbaasd is Berendse wel over hoe de markten bewegen. "Nu zijn de cijfers beter dan verwacht en gaat de beurs omhoog terwijl nog niet zo lang geleden dat juist negatief werd uitgelegd omdat de Fed dan geen reden zou hebben om de rente verder te verlagen."

Daarnaast kijkt de salestrader ook met verbazing naar het Witte Huis. "Het lijkt wel media-machine, er worden veel positieve berichten naar buiten gebracht over hoe fantastisch het gaat, bijvoorbeeld door nu telkens maar te roepen dat de gesprekken met China zo goed gaan, voorlopig werkt het want de beurzen gaan omhoog."

Berendse gaf wel aan dat er aan de andere kant ook niet echt een alternatief is voor aandelen.

De economische activiteit in de Amerikaanse maakindustrie is in oktober minder hard gekrompen dan een maand eerder, maar de verbetering was onder verwachting. De ISM inkoopmanagersindex steeg van 47,8 in september tot 48,3 in oktober. Er werd door geraadpleegde economen gerekend op een verbetering tot 49,1.

De samengestelde inkoopmanagersindex voor de industrie in de Verenigde Staten van Markit Economics steeg van 51,1 in september naar 51,3 in oktober, waar in de voorlopige meting nog 51,5 werd gerapporteerd.

Olie noteerde vrijdag hoger. Een december-future West Texas Intermediate noteerde 1,9 procent in het groen op 55,20 dollar, terwijl voor een januari-future Brent 60,70 dollar werd betaald, een stijging van 1,8 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1170. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1163 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1148 op de borden.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen ging ArcelorMittal aan kop met een winst van 6,0 procent. ArcelorMittal reageert doorgaans positief op goed nieuws over de Chinese industrie.

Galapagos noteerde 2,2 procent hoger. Galapagos en samenwerkingspartner Gilead Sciences zullen nieuwe gegevens presenteren uit hun onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma voor ontstekingsziektes tijdens het jaarlijkse congres van het American College of Rheumatology/Association of Rheumatology Professionals in Atlanta, dat plaatsvindt tussen 8 en 13 november.

Wolters Kluwer noteerde juist in het rood na cijfers, met een verlies van 2,1 procent. In de afgelopen negen maanden liep de omzet op, maar nam het resultaat af. De outlook werd gehandhaafd en de dataspecialist verhoogde het aandeleninkoopprogramma.

In de AMX won Basic-Fit 6,2 procent. In de afgelopen negen maanden werden er bij de fitnessketen 20 procent meer lidmaatschappen afgesloten, tot in totaal 2,13 miljoen. De omzet trok met 27 procent aan op jaarbasis tot 371,5 miljoen euro en de omzet per lid per maand steeg met 6 procent tot 20,24 euro. Morgan Stanley sprak van een bemoedigend kwartaal.

ASMI won 9,5 procent, in de nasleep van de cijferrapportage van donderdag. De toeleverancier van de halfgeleider industrie maakte vrijdag bekend dat het aandeleninkoopprogramma ter waarde van maximaal 100 miljoen euro per vandaag is gestart.

Corbion steeg 0,4 procent. De producent van biologische ingrediënten en biochemicaliën verwacht dat de autonome omzetgroei in het hele boekjaar onder de eerder afgegeven bandbreedte van 3 tot 6 procent groei zal uitkomen. Vooral de omzet noemde Kepler Cheuvreux een flinke meevaller.

Onder de kleinere aandelen won Kendrion 5,2 procent. Brunel steeg 2,2 procent. Na de winstwaarschuwing van vorige week bestempelde ING de cijfers vandaag als licht meevallend.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen kleurden vrijdag rond het Europese slot groen, met nieuwe records in de maak voor de S&P 500 en de Nasdaq.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen sluiten hoger

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag hoger gesloten. De Stoxx Europe 600 steeg 0,7 procent tot 399,43 punten, de Duitse DAX won ook 0,7 procent op 12.961,05 punten, de Franse CAC 40 sloot 0,6 procent hoger op 5.761,89 punten en Britse FTSE 100 sloot 0,8 procent in het groen op 7.302,42 punten.

Het Amerikaanse banenrapport was beter dan verwacht en in combinatie met de sterker dan verwachte groeicijfers uit de VS eerder deze week, lijkt de grootste economie ter wereld nog altijd aardig robuust.

"Het positieve nieuws uit de VS zorgt voor een goede start van de maand november", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. Vooral het sterke banenrapport stelde gerust.

Op macro-economisch vlak was het in Europa vrijdag rustig. Beleggers konden wel aan de slag met inkoopdata uit Japan en China. De inkoopmanagersindex voor de Japanse industrie daalde in oktober tot het laagste niveau in jaren, terwijl in de Chinese industrie in dezelfde maand juist sprake was van een opleving.

In het Verenigd Koninkrijk kromp de industrie in oktober nipt, terwijl een sterkere afname van de bedrijvigheid was voorzien. In de Verenigde Staten was het beeld gemengd: de inkoopmanagersindex zoals Markit die samenstelt liet een iets sterkere groei zien in oktober, terwijl die van ISM opnieuw een krimp vertoonde.

De euro/dollar verhandelde rond het Europese slot op 1,1170. Olie werd bijna twee procent duurder op 55,25 dollar.

Bedrijfsnieuws

Nu het cijferseizoen ongeveer op de helft is, heeft zo'n 48 procent van de Europese bedrijven die de boeken heeft geopend het zowel boven als onder de streep beter gedaan dan verwacht, volgens analisten Bank of America Merrill Lynch. Wat verder bemoedigend is, is dat het aantal winstwaarschuwingen tot nu toe lager is dan in het tweede kwartaal.

Wolters Kluwer opende vrijdag de boeken, met een gemengd resultaat. De omzet steeg, maar het resultaat daalde. De outlook werd gehandhaafd en het databedrijf verhoogde zijn aandeleninkoopprogramma. Het aandeel verloor meer dan 2 procent.

Danske Bank behaalde in het derde kwartaal een hogere winst, maar werd wel voorzichtiger over de outlook. Het aandeel verloor 4,0 procent.

Broker TP ICAP behaalde afgelopen kwartaal een hogere winst en omzet en handhaafde de outlook. Het aandeel won 6,5 procent aan beurswaarde in Londen.

Novo Nordisk presteerde in het derde kwartaal beter dan verwacht. Het Deense farmabedrijf profiteerde van een sterkere groei van behandelingen tegen diabetes en obesitas. Het aandeel steeg 3,6 procent.

Peugeot, dat donderdag nog flink onderuit ging na het fusienieuws met Fiat Chrysler, herstelde vrijdag in Parijs met een winst van bijna 3 procent. Fiat Chrysler won ruim een half procent in Milaan.

De sterke inkoopcijfers uit China misten hun uitwerking niet op staalbedrijven in Europa. Thyssenkrupp won bijvoorbeeld ruim 4 procent en ArcelorMittal zelfs 6,0 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen kleurden vrijdag rond het Europese slot groen, met nieuwe records in de maak voor de S&P 500 en de Nasdaq.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX doet stapje terug

(ABM FN-Dow Jones) De AEX is afgelopen week iets teruggezakt nadat een nieuwe jaartop aanvankelijk duidelijk in zicht kwam.

Op een slotstand van 580,78 punten op vrijdag, daalde de Amsterdamse hoofdgraadmeter 0,5 procent op weekbasis. Vorige week vrijdag sloot de AEX op 583,81 punten.

Nu het cijferseizoen ongeveer op de helft is, heeft zo'n 48 procent van de Europese bedrijven die de boeken heeft geopend het zowel boven als onder de streep beter gedaan dan verwacht, volgens data van Bank of America Merrill Lynch.

Wat verder bemoedigend is, is dat het aantal winstwaarschuwingen tot nu toe lager is dan in het tweede kwartaal. Wel is de gemiddelde winstverwachting voor heel 2019 van de bedrijven gedaald.

China twijfelt over handelsdeal

Deze week ontstond toch weer wat onzekerheid over de Amerikaans-Chinese handelsdeal. Beijing zou twijfels hebben over een langetermijnakkoord.

De Amerikaanse president Donald Trump trachtte beleggers op te vrolijken door aan te geven dat Beijing en Washington op zoek zijn naar een nieuwe locatie om binnenkort de eerste fasedeal te kunnen ondertekenen. Dat zou later deze maand in Chili gebeuren tijdens een economische conferentie, maar vanwege de politieke onrust in het land gaat die bijeenkomst niet door.

Voor de president zelf was er deze week overigens minder reden tot vrolijkheid want het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemde in met een resolutie waarmee het onderzoek naar een eventuele afzettingsprocedure wordt geformaliseerd.

Fed last pauze in

Veel aandacht was er deze week ook voor het rentebesluit van de Federal Reserve, hoewel een derde opeenvolgende verlaging, die er ook kwam, grotendeels was ingeprijsd.

Volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank brachten het rentebesluit en de daaropvolgende toespraak van voorzitter Jerome Powell weinig verrassingen. "Powell bevestigde tevreden te zijn met het huidige monetaire beleid en verwacht dat dit beleid voor nu voldoende is", aldus de analist.

Amerikaanse economie nog altijd robuust

Nadat groeicijfers over het derde kwartaal eerder deze week al iets beter waren verwacht, bleek het Amerikaanse banenrapport vrijdag ook beter dan verwacht.

In oktober werden in de Verenigde Staten 128.000 banen gecreëerd. De markt rekende op slechts 75.000 banen. Het cijfer over september werd bovendien opwaarts bijgesteld van 136.000 naar 180.000 banen en de groei in augustus van 168.000 naar 219.000 banen. De loongroei bedroeg 3,0 procent op jaarbasis en dit was conform de verwachting.

"De renteverlagingen van de afgelopen tijd lijken op de arbeidsmarkt hun vruchten af te werpen, terwijl het oktobercijfer in elk geval niet noodzaakt tot nog een verlaging, waarmee het voornemen van de Fed om de rente dit jaar niet meer te verlagen terecht lijkt", aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank.

"De vrees voor een recessie, die afgelopen zomer nog heerste, blijkt vooralsnog onterecht", voegde Simon Wiersma, investmentmanager bij ING, toe.

Beleggers op Wall Street lijken recessievrees ook te hebben afgeschud, want de S&P 500 bereikte deze week een nieuwe recordstand. Ook de Nasdaq flirtte vrijdag met een nieuw record.

Toch verkiezingen in Verenigd Koninkrijk

Brexit ging deze week een nieuwe fase in, eentje van toch wel onzekerheid. De Europese Unie verleende aan het begin van de week uitstel tot eind januari 2020 en uiteindelijk stemde het Lagerhuis ook in met vervroegde verkiezingen, op 12 december aanstaande.

"Laten we er vanuit gaan dat Boris Johnson de verkiezingen van 12 december wint, dan neemt de kans op een Brexit met het voorstel zoals het er nu ligt, toe, en zul je eerst de nodige bewegingen in het pond zien. Daarna zal de munt vooral reageren op het regeringsbeleid ten aanzien van investeringen en de fiscale implicaties ervan", volgens valutahandelaar Chris Jongbloed van Saxo Bank.

De euro/dollar steeg deze week 0,8 procent tot 1,1161. De dollarzwakte wordt vooral veroorzaakt door de onzekerheid rond een handelsdeal tussen de VS en China.

Volgende week

Komende week publiceren onder meer Vopak, PostNL, DSM, Ahold Delhaize, Aperam, ArcelorMittal, BAM, Euronext en Boskalis hun kwartaalupdates. Air France-KLM houdt dinsdag een beleggersdag.

Buitenlandse bedrijven met kwartaalcijfers zijn onder andere Siemens, Commerzbank, BMW, Disney, Lufthansa, Société Générale en Credit Agricole.

Op macro-economisch vlak is er aandacht voor het rentebesluit van de Bank of England op donderdag. Wijzigingen worden niet verwacht, zolang Brexit nog geen feit is maar het nieuwe inflatierapport geeft de markt mogelijk wel meer inzicht in het toekomstige rentebeleid van de Britse centrale bank.

Verder volgen maandag inkoopdata over de industrie in de eurozone en de VS en woensdag die over de dienstensector.

Stijgers en dalers

Koploper in de AEX was Galapagos, dat deze week bekendmaakte te stoppen met de ontwikkeling van een behandeling tegen eczeem omdat de werkzaamheid niet voldoende kan worden aangetoond. Analist Lenny Van Steenhuyse van KBC Securities verlaagde zijn koersdoel licht, maar wees er ook op dat slechts een klein deel van de volledige waardebepaling van Galapagos wordt bepaald door het betreffende antilichaam MOR106, aangezien de exclusieve wereldwijde rechten al in licentie waren gegeven aan Novartis. Het aandeel won 13,5 procent.

ING Groep verloor 1,7 procent na zijn kwartaalrapportage. Voor KBC Securities waren de cijfers overtuigend genoeg om het aandeel op de kooplijst te zetten bij handhaving van het koersdoel van 13,00 euro. Eerder was het advies nog Accumuleren. KBC sprak van solide resultaten en Jefferies wees met name op de veerkrachtige rentemarge.

Royal Dutch Shell heeft in het derde kwartaal van 2019 minder winst geboekt, maar deed het flink beter dan analisten hadden voorzien. Toch verloor het aandeel op weekbasis 2,4 procent, mogelijk omdat Shell aangaf minder aandelen in te willen kopen, volgens analist Jos Versteeg van InsingerGilissen. De analist bestempelde de koersval van de afgelopen dagen als een mooi instapmoment.

Grootste daler in de hoofdindex was KPN, dat 4,9 procent verloor.

voda
0
Deel 2:

In de Midkap viel ASM International op met een winst van 9,2 procent. ASMI gaf volgens Degroof Petercam dan ook een "geweldige outlook" af. NIBC vond de resultaten opnieuw sterk en bleek eveneens te spreken over de verwachtingen. Dit is vooral te danken aan de goed presterende markt voor logic en foundry.

Basic-Fit wist ook te overtuigen en won op weekbasis 4,1 procent. In de eerste 9 maanden was de groei sterker dan verwacht en werden er ook meer clubs geopend dan waar analisten op hadden gerekend. Analisten van Morgan Stanley spraken dan ook van een bemoedigende update.

De duimen gingen omlaag voor AMG, met een verlies op weekbasis van 6,9 procent. ING noemde de outlook van AMG voor 2020 voorzichtig, nadat in het derde kwartaal een hoger EBITDA-resultaat werd geboekt dan verwacht.

Air France-KLM leverde op weekbasis een bescheiden 0,2 procent in. ING sprak van een voorzichtige outlook. Verder viel het operationeel resultaat lager uit dan verwacht.

Intertrust daalde 4,8 procent. Het EBITA-resultaat viel tegen in het derde kwartaal omdat er meer werd geïnvesteerd. De autonome groei was wel beter dan verwacht, oordeelden analisten van UBS.

VolkerWessels viel op onder de kleine fondsen, nadat deze week bekend werd dat grootaandeelhouder Reggeborch de bouwer van de beurs wil halen. "Dit is de tweede keer. De vorige keer was in 2003. Dat heeft anti-cyclisch beleggen. Jammer dat de gewone aandeelhouder iedere keer het haasje is", zei analist Corne van Zeijl van Actiam in een reactie. Het aandeel steeg 20,4 procent op een slot van 21,00 euro op vrijdag.

Heijmans heeft conform verwachting de outlook voor 2019 herhaald, maar waarschuwde voor de ontwikkelingen rondom stikstof en PFAS. Al met al geen verrassingen, oordeelde analist Tijs Hollestelle van ING. De koers zakte deze week 1,2 procent.

ICT Group was de sterkste daler, met een verlies van 9,9 procent op weekbasis. Het bedrijf sprak deze week van een teleurstellend derde kwartaal en een sterker dan verwachte verslechtering van de markt, met klanten die onverwacht projecten stil legden.

Opvallende lokale stijgers waren Curetis, wiens dochterbedrijf Ares Genetics een eerste test startte rond moleculaire antibioticaresistentie, en Esperite, dat zijn schuld zou hebben ingelost bij een partij die eerder het faillissement van het bedrijf aanvroeg. Curetis won op weekbasis liefst 120 procent en Esperite zelfs 158,1 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX hoger de dag uit

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is de week goed begonnen. De AEX sloot maandag 0,8 procent hoger op 585,55 punten.

"De beurzen liggen er erg goed bij en beleggers zijn positief gestemd", aldus vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management. Van Eerden zag dat vooral cyclische aandelen er goed bij lagen. "Deze bedrijven profiteren direct als de economie weer wat aantrekt", aldus de vermogensbeheerder. Van Eerden denkt dat de grootste dip in de wereldeconomie voorbij is. "Er komen langzaam weer betere berichten boven."

Van Eerden wees ook op wat optimisme rond de handelsontwikkelingen. De Amerikaanse minister van Handel, Wilbur Ross, zei dat er goede gesprekken zijn geweest met autofabrikanten uit Europa en Japan, en dat importheffingen wellicht voorkomen kunnen worden.

Wel merkte Van Eerden op dat de Amerikaanse fabrieksorders daalden in september. "Dit laat de noodzaak voor een handelsakkoord zien."

De Britse premier Boris Johnson heeft het dreigement van een no-deal Brexit losgelaten in de hoop meer kiezers te trekken tijdens de aanstaande parlementsverkiezingen, zo bleek dit weekend. Dit neemt ook weer wat onzekerheid van tafel, volgens marktkenners.

Op macro-economisch vlak waren er cijfers uit de eurozone. De activiteit in de industrie van de eurozone bleek in oktober iets minder hard te zijn gekrompen. De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg van 45,7 in september naar 45,9 afgelopen maand. De voorlopige raming lag op 45,7. De Franse industrie liet een groeiversnelling zien en de krimp in Duitsland nam iets af.

Econoom Chris Williamson van IHS Markit concludeerde desalniettemin dat de industrie in de eurozone in de zwaarste krimp van de afgelopen zeven jaar zit. En dit zal ook terug te zien zijn in de groei van het bruto binnenlands product in het vierde kwartaal, zo waarschuwde hij.

De euro/dollar handelde op 1,1141. Olie werd ruim twee procent duurder.

Stijgers en dalers

In de AEX was ArcelorMittal koploper met een winst van 3,9 procent, na het optimisme rond de handelsbesprekingen tussen China en de Verenigde Staten.

Aegon werd 2,2 procent duurder en ASML won 2,1 procent. KBC Securities verhoogde het koersdoel met 25 euro naar 275,00 euro. ASML noteerde ook nog eens ex-dividend vandaag.

De verliezen bleven redelijk beperkt. Takeaway daalde 2,6 procent. De maaltijdbezorger zet de plannen met Just Eat door, zo bleek vanochtend.

Verder verloor Vopak 3,7 procent na het afgeven van een kwartaalupdate. ABN AMRO haalde het aandeel van de favorietenlijst en ook ING noemde de kwartaalupdate wat tegenvallend.

In de Midkap kreeg AMG er 8,3 procent bij na de afstraffing van vorige week. Corbion won 4,7 procent. ASMI steeg 1,1 procent. Credit Suisse heeft maandag het koersdoel voor ASMI verhoogd van 90,00 naar 103,00 euro.

TomTom daalde 0,9 procent. PostNL maakte een deel van de verliezen van vanochtend weer goed, maar sloot nog wel 4,5 procent lager. De cijfers van het postbedrijf waren lager dan de consensus. En vooral de ontwikkelingen bij Pakketten zorgen voor voorzichtigheid. "Al met al een wat teleurstellend derde kwartaal", aldus ING, "maar de outlook voor 2019 en de consensus zien er nog steeds goed uit".

In de AScX ging Ordina 5,6 procent in het groen en won ForFarmers 2,5 procent.

De verliezen waren verder klein, met uitzondering die van B&S. Na een kwartaalupdate verloor B&S 6,0 procent. Kepler Cheuvreux sprak dan ook van teleurstellende cijfers.

Het lokaal genoteerde Vivoryon steeg maar liefst 6,6 procent na een initieel koopadvies van NIBC. De bank wees op de recente kapitaalinjectie die Vivoryon in staat stelt zijn onderzoeken te bekostigen.

DPA won 2,6 procent. NIBC was goed te spreken over de oplopende marge van de detacheerder. En die trend zal de rest van dit jaar doorzetten, denken de analisten.

Tussenstand Wall Street

Bij het slot van de Europese aandelenhandel stegen de Amerikaanse beurzen circa 0,4 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX naar hoogste stand van jaar

Gepubliceerd op 4 nov 2019 om 17:46 | Views: 752

AEX 18:05
585,55 +4,77 (+0,82%)

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index is maandag op de hoogste stand van dit jaar gesloten. De Amsterdamse beursgraadmeter ging, net als andere Europese beurzen, omhoog op hoop over een handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China. Postbedrijf PostNL werd in Amsterdam afgestraft na een tegenvallend handelsbericht.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot met een plus van 0,8 procent op 585,55 punten. Daarmee werd de hoogste slotstand sinds mei 2001 bereikt. De MidKap won 1 procent tot 883,44 punten. Parijs, Londen en Frankfurt klommen tot 1,4 procent.

Bedrijven die gevoelig zijn voor de handelsontwikkelingen waren in trek. Zo ging staalconcern ArcelorMittal aan kop in de AEX met een winst van 3,9 procent. Het bedrijf besloot bovendien de huur- en koopovereenkomst van het Italiaanse fabriek Ilva op te zeggen. Italië liet al weten de stap van het staalconcern niet te accepteren. Bij de middelgrote bedrijven wonnen metaalconcerns AMG en Aperam 8,3 en 1,5 procent.

Vopak

Vopak (min 3,7 procent) was de grootste daler bij de hoofdfondsen. Het tankopslagbedrijf hield zijn kwartaalomzet op peil, maar zag de bezettingsgraad dalen. In de MidKap stond PostNL onderaan met een min van 4,5 procent. De overname van rivaal Sandd drukte duidelijk op de resultaten van de postbezorger. PostNL liet tevens weten zijn posttarieven volgend jaar te verhogen.

Detacheerder DPA profiteerde van de krapte op de arbeidsmarkt en werd 2,6 procent hoger gezet. Biotechnoloog Vivoryon Therapeutics won 6,6 procent na een koopadvies van NIBC.

BMW en Daimler

Automakers zaten in de lift nadat de Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross zei dat Amerikaanse invoertarieven op Europese en Japanse auto's mogelijk niet doorgaan. In Frankfurt stegen Volkswagen, BMW en Daimler tot 2,9 procent. In Parijs kregen PSA en Renault er tot 3,4 procent bij. In Dublin werden de resultaten van budgetmaatschappij Ryanair beloond met een koerswinst van 8,5 procent.

De euro was 1,1141 dollar waard, tegen 1,1169 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,8 procent duurder op 57,21 dollar. Brentolie klom 1,5 procent in prijs tot 62,61 dollar.
voda
0
Handelshoop stuwt beurzen in Europa

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn maandag hoger gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 1,0 procent tot 403,41 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 1,4 procent op 13.136,28 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 1,1 procent op 5.824,30 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,9 procent hoger op 7.369,69 punten.

"Handelshoop heeft het sentiment goed gedaan op de mondiale beurzen", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. "De handelsrelatie tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie beweegt zich in de goede richting, nu de Amerikaanse minister van Handel, Wilbur Ross, heeft laten weten dat er waarschijnlijk geen reden is om met importheffingen te komen voor Europese auto's", aldus Madden.

Er hebben "goede gesprekken" plaatsgevonden met fabrikanten uit de Europese Unie en Japan, aldus Ross. "Wij hopen dat de onderhandelingen die wij met individuele bedrijven hebben gevoerd over hun investeringsplannen voldoende vruchten zullen afwerpen."

Verder zijn er ook positieve geluiden over de onderhandelingen tussen China en de VS. “Willbur Ross en Li Keqiang spraken elkaar vandaag in Bangkok en lijken vergevorderd met de onderhandelingen over de zogenaamde fase 1 overeenkomst die een verdere escalatie van de handelsoorlog moet voorkomen”, aldus marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank. Volgens Mevissen is de Amerikaanse president Donald Trump klaar om een akkoord te ondertekenen, maar dat geldt ook voor China, “omdat ook de Chinese economie wel een duwtje in de goede richting kan gebruiken”.

"Beleggers waren eerder nog bezorgd dat de Amerikaanse president Donald Trump de Europese Unie, net als China, zou belasten met heffingen, maar de opmerkingen van Ross geven beleggers de hoop dat een volledige handelsoorlog vermeden kan worden", aldus Madden van CMC Markets. "Dit deed de Europese beurzen goed."

“Ondanks dat de top in Chili op 16 en 17 november niet doorgaat, is de verwachting dat beide partijen voor 1 december een akkoord zullen overeenkomen,” zo verwacht Mevissen.

Op macro-economisch vlak kregen beleggers vanochtend al de inkoopmanagersindexen voor de industrie in de eurozone te zien.

De industrie van de eurozone is in oktober iets minder hard gekrompen. De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg van 45,7 in september naar 45,9 afgelopen maand. De voorlopige raming lag op 45,7.

De Franse industrie liet een groeiversnelling zien en de krimp in Duitsland nam iets af. Verder zijn de Spaanse en Italiaanse industrie wel iets harder gekrompen.

Econoom Chris Williamson van IHS Markit concludeerde desalniettemin dat de industrie in de eurozone in de zwaarste krimp van de afgelopen zeven jaar zit. En dit zal ook terug te zien zijn in de groei van het bruto binnenlands product in het vierde kwartaal, zo waarschuwde hij.

De euro/dollar handelde op 1,1141. Olie werd ruim twee procent duurder.

Bedrijfsnieuws

International Consolidated Airlines Group koopt Air Europa voor 1 miljard euro van IB OPCO Holdings. IAG, het moederbedrijf van British Airways en Iberia, verwacht de transactie in de tweede helft van 2020 te kunnen afronden, nadat het goedkeuring heeft gekregen van de betrokken autoriteiten. Het aandeel sloot 1,0 procent hoger.

Telefonica Deutschland wist het verlies in het derde kwartaal te verkleinen. Het verlies liep terug naar 24 miljoen euro. Dat was 6 miljoen euro minder dan vorig jaar. De aangepaste operationele winst, de zogeheten Obida, steeg zelfs sterk naar 588 miljoen euro. Dat leverde een marge op van 31,6 procent. Telefonica Deutschland herhaalde de outlook voor 2019, met een grofweg vlakke omzet en vlakke tot iets stijgende Obida. Het aandeel steeg met 1,8 procent.

Siemens Healthineers boekte in het afgelopen kwartaal zowel meer omzet als winst en presteerde beter dan verwacht. De Duitse fabrikant van medische apparaten zag de winst stijgen van 374 miljoen naar 507 miljoen euro. De omzet nam met 12 procent toe naar 4,1 miljard euro. Voor het nieuwe jaar mikt Siemens Healthineers op een omzetgroei van 5 tot 6 procent en voor de wat langere termijn op tenminste 5 procent. Het aandeel wist 9,5 procent bij te schrijven.

Luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht, maar voorziet ontslagen, vanwege vertragingen bij leveringen van Boeing. Ryanair rapporteerde over het tweede kwartaal, inclusief het drukke zomerseizoen, een stijging van de nettowinst met 8,2 procent, wat beter was dan de consensusverwachting. De omzet steeg met 20 procent tot 3,1 miljard euro. Het aandeel steeg 7,8 procent.

Vopak verloor 3,7 procent na het afgeven van een kwartaalupdate. ABN AMRO haalde het aandeel van de favorietenlijst en ook ING noemde de kwartaalupdate wat tegenvallend.

Banco Santander zal mogelijk zijn kapitaaldoel in 2020 niet halen. Hiervoor waarschuwden analisten van Berenberg maandag. Dat was reden voor de analisten om hun koersdoel voor de Spaanse bank te verlagen van 3,60 naar 3,20 euro. Het aandeel won 3,3 procent.

De Europese Commissie is een formeel onderzoek gestart naar mogelijke samenspanning van de Franse supermarktketens Casino en Intermarche. Dit maakte Brussel maandagmiddag bekend. Hierdoor zijn mogelijk Europese regels overtreden, aldus de Commissie. Casino won desondanks 1,9 procent.

Autofabrikanten deden het goed. BMW won 3,1 procent en Volkswagen 2,9 procent. In Parijs steeg Peugeot 3,4 procent.

Tussenstand Wall Street

Bij het slot van de Europese aandelenhandel stegen de Amerikaanse beurzen circa 0,4 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Nieuwe jaartop voor AEX

(ABM FN-Dow Jones) De AEX heeft dinsdag een nieuwe jaartop bereikt, geholpen door een positief sentiment en zwaargewichten als Unilever en Shell. Op een slot van 590,65 punten steeg de Amsterdamse hoofdgraadmeter 0,9 procent. De vorige jaartop van ruim 586 punten dateerde uit juli. De index staat inmiddels op het hoogste niveau in 18 jaar.

Voor de AMX restte zelfs een nieuw record, op 884,75 punten.

"Beleggers waren in ieder geval enthousiast over de berichten op het handelsfront", volgens beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx.

Amerikaanse en Chinese onderhandelaars overwegen om enkele opgelegde importheffingen in te trekken als onderdeel van een mogelijke handelsdeal. Dit schreef The Wall Street Journal dinsdag op basis van bronnen. Daarnaast maakte de People's Bank of China bekend dat de belangrijkste rente is verlaagd om de financieringskosten voor bedrijven te drukken. Dit moet de Chinese economie stimuleren.

Maandag regende het records voor de Dow Jones, S&P 500 en de Nasdaq. Dinsdag lijkt sprake van een adempauze, iets dat niet zo verrassend is, volgens Blekemolen, wanneer je naar de grafiek kijkt voor de S&P 500. "De opwaartse sprong waarbij een gap is gevormd, lijkt op een zogeheten exhaustion gap. Dit duidt op vermoeidheid in de trend, en kan een adempauze of een correctie inluiden."

Op macro-economisch vlak was er dinsdag aandacht voor de inkoopdata uit de Chinese dienstensector die over de maand oktober een lichte verzwakking lieten zien. In het Verenigd Koninkrijk was in dezelfde maand sprake van een onverwachte verbetering tot 50, precies de grens tussen groei en krimp.

In de Verenigde Staten was het beeld dan weer verdeeld. Zo groeide de activiteit harder in oktober volgens de inkoopmanagersindex van ISM, maar liet die van Markit juist een daling zien tot het laagste niveau in ruim drie jaar.

Toch was het niet alleen slecht nieuws volgens econoom Chris Williamson van Markit, want bedrijven binnen de Amerikaanse dienstensector werden wel positiever over het komende jaar vanwege de afnemende handelsspanningen en monetaire stimulering. "Maar het optimisme ligt nog wel scherp lager dan een jaar geleden", aldus Williamson.

Verder zakte het tekort op de Amerikaanse handelsbalans tussen augustus en september van 55 miljard tot 52,5 miljard dollar. Er was gerekend op een tekort van 52,2 miljard dollar. Daarbij daalde de export met 0,9 procent en de import met 1,7 procent. In september nam het handelstekort met China met 0,9 procent af. De export naar China daalde daarbij met 1 miljard dollar en de import van Chinese goederen met 1,9 miljard dollar.

In de eurozone was het dinsdag op economisch vlak rustig, met alleen de producentenprijzen die over september op maandbasis een lichte stijging vertoonden en op jaarbasis een daling. Woensdag verschijnen inkoopdata over de dienstensector in de eurozone.

Olie noteerde dinsdag ruim een procent hoger. Het oliekartel OPEC verwacht dat de olieproductie de komende vijf jaar verder wordt teruggeschroefd, onder meer om een toename van de Amerikaanse output op te vangen, net als een minder sterke vraag naar olie.

De euro/dollar noteerde rond het Amsterdamse slot op 1,1065. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1138.

Stijgers en dalers

Zwaargewichten als Unilever, Royal Dutch Shell en ING Groep zorgden er dinsdag voor dat de AEX het beter deed dan omringende beurzen in Europa, met winsten van 0,9 tot 1,7 procent. Ook verzekeraars NN Group, ASR en Aegon deden het goed, en stegen 1,9 tot 2,5 procent.

Onder de hoofdfondsen konden de cijfers van DSM ook op goedkeuring rekenen. De omzet steeg afgelopen kwartaal met 1 procent van 2.265 miljoen naar 2.290 miljoen euro en de aangepaste EBITDA liep op van 406 miljoen naar 426 miljoen euro. KBC Securities sprak van een licht meevallende winstontwikkeling terwijl Morgan Stanley weinig verrassingen zag. Het aandeel steeg 2,2 procent.

ArcelorMittal kon opnieuw profiteren van het positieve sentiment rond de Amerikaans-Chinese handelsbesprekingen, plus het nieuws van maandag dat het staalbedrijf afziet van de overname van de Italiaanse staalfabriek Ilva. Het aandeel steeg 2,2 procent.

De AEX kende dinsdag slechts een handvol dalers. Met een min van 0,8 procent, was Heineken de grootste verliezer.

Eurocommercial voerde dinsdag de Midcap aan, met een winst van 3,5 procent. PostNL, dat maandag nog 4,5 procent lager sloot na het vrijgeven van tegenvallende kwartaalcijfers, wist dinsdag deels te herstellen met een stijging van 2,3 procent.

Air France-KLM kon beleggers nog niet overtuigen met zijn middel langetermijndoelen en leverde 5,7 procent in. Het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern wil onder meer weer dividenden gaan uitkeren. De nieuwe doelstellingen kunnen volgens Bank of America Merrill Lynch een ommekeer betekenen, resulterend in margegroei en een groter marktaandeel.

BAM Groep won 1,3 procent. BAM en Heijmans hebben een vergunning aangevraagd bij de Autoriteit Consument & Markt voor de oprichting van een gezamenlijk asfaltbedrijf. Heijmans won 0,7 procent.

Onder de kleinere aandelen won Kendrion 4,0 procent na de cijfers en de aankondiging dat het bedrijf het inkoopprogramma van eigen aandelen stopzet. De tegenwind houdt aan, aldus NIBC, maar de groeivooruitzichten blijven goed. De overname van Intorq gebeurt volgens de analisten tegen een nette prijs.

Accell won 2,4 procent. NIBC verhoogde het koersdoel voor de fietsfabrikant van 26,00 naar 28,00 euro, met een ongewijzigde koopaanbeveling. Vooral de e-bike kan de omzet van Accell aanjagen.

B&S Group verloor 3,4 procent, nadat het aandeel maandag al zes procent daalde na cijfers. Morgan Stanley haalde het aandeel van de kooplijst. Het advies ging naar Gelijkgewogen met een koersdoel van 12,90 euro, van eerder 16,50 euro. Kepler Cheuvreux handhaafde het koopadvies wel, maar verlaagde het koersdoel van 16,50 naar 14,00 euro.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs, noteerde Wall Street dicht bij huis. De Dow Jones index noteerde licht boven het recordslot van maandag.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen sluiten licht hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen sloten dinsdag licht hoger, en daarmee rond de hoogste niveaus in vier jaar tijd, terwijl de markt zich bleef verheugen op een mogelijke Amerikaans-Chinese handelsdeal.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index eindigde 0,2 procent in de plus op 404,23 punten, nadat maandag al het hoogste niveau sinds augustus 2015 werd neergezet.

De Duitse DAX steeg 0,1 procent op 13.148,50 punten. De Franse CAC 40 won 0,4 procent met een stand van 5.846,89 punten. De Britse FTSE steeg dinsdag 0,3 procent naar 7.388,08 punten.

Maandag sloot Wall Street hoger op de kans dat de VS recent ingevoerde importheffingen zal schrappen om een gedeeltelijk handelsakkoord met China te kunnen sluiten. Een oproep van de Chinese premier Xi Jinping tot ontspanning van de handelsrelaties door middel van gesprekken gaf volgens marktanalist David Madden van CMC Markets aandelenbeleggers ook een reden om te kopen.

"Er waren weinig fundamentele aanjagers voor de marktstijging", meende ING. Een sterk Amerikaans banenrapport van vrijdag werkt ook nog door op het sentiment.

De Europese bedrijfsresultaten tot en met maandag laten een gemiddelde winstdaling van 5 procent zien, volgens Morgan Stanley.

In de eurozone was het dinsdag op economisch vlak rustig, met producentenprijzen die over september op maandbasis een lichte stijging vertoonden. Een Amerikaanse inkoopmanagersindex voor de dienstensector viel beter uit dan verwacht.

Woensdag verschijnen inkoopdata over de dienstensector in de eurozone. In het Verenigd Koninkrijk verbeterde deze index in oktober onverwacht tot 50, balancerend op de grens tussen groei en krimp. "De outlook is iets beter omdat een aantal bedrijven erop rekent dat Brexit begin volgend jaar is opgelost, maar over het algemeen blijft het sentiment historisch laag", aldus Markit.

Olie noteerde dinsdag tot 1,5 procent hoger. Oliekartel OPEC verwacht dat de olieproductie de komende vijf jaar verder wordt teruggeschroefd, om stijgende Amerikaanse output en een minder sterke mondiale vraag naar olie op te vangen. Ook het optimisme over een handelsdeal steunde de olieprijs.

De euro/dollar noteerde rond het Europese slot 0,5 procent lager op 1,1065. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1138.

Stijgers en dalers

Banken waren opnieuw in trek, met koerswinsten tot 2 procent voor Banco Santander, ING en zelfs Deutsche Bank.

De Duitse automaker BMW steeg 1,7 procent in aanloop naar de kwartaalcijfers woensdag. Energiebedrijf RWE was minder geliefd en sloot 2,6 procent lager.

Siemens Gamesa Renewable Energy, de Duits-Spaanse fabrikant van windturbines, verloor 8,7 procent op tegenvallende omzet- en margevooruitblik. Het bedrijf sprak van een overgangsjaar en gaat 600 kantoorbanen schrappen.

De Deense juwelenverkoper Pandora ging ook onderuit op tegenvallende kwartaalresultaten. Het aandeel werd 17,6 procent minder waard.

Telefonica verloor 1,0 procent. Het Spaanse telecombedrijf meldde een kwartaalverlies, door herstructureringskosten, maar handhaafde de winstverwachting voor 2019 en het dividendbeleid.

HelloFresh groeide in het derde kwartaal stevig door en bevestigde zijn winstverwachting voor dit jaar, die recent al was verhoogd. De maaltijdbezorger steeg 0,9 procent.

Air France-KLM ging onderuit met 5,7 procent, nadat de nieuwe doelen voor de middellange termijn niet overtuigden. Bank of America Merrill Lynch houdt toch rekening met herstellende marge en marktaandeel. Het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern wil ook weer dividend gaan uitkeren.

ArcelorMittal werd 2,2 procent meer waard in Amsterdam, meeliftend op het positieve sentiment nadat het staalbedrijf maandag liet weten af te zien van de overname van de Italiaanse staalfabriek Ilva.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs noteerde Wall Street dicht bij huis. Maandag bereikten de Dow Jones index, S&P 500 en Nasdaq nieuw records.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX heeft 600 punten in vizier

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag met een keurige plus gesloten dankzij onder meer de koerswinst van Ahold Delhaize. De AEX won 0,7 procent en eindigde op 594,93 punten.

Vermogensbeheerder Joop van de Groep van Fintessa ziet het sentiment positief kantelen. De groei blijft toch aardig, vindt de vermogensbeheerder, zoals ook bleek uit het Amerikaanse banenrapport van afgelopen vrijdag. En gisteren deed de ISM-index "ook nog een duit in het zakje".

Daarbij vallen de bedrijfscijfers mee, ondanks een moeilijke vergelijkingsbasis die wellicht vooraf iets te veel deed afschrikken.

"De consument in met name de VS blijft goed geluimd en bereid tot uitgeven, en dat is goed met het belangrijke feestseizoen voor de deur", aldus Van de Groep.

De dienstensector in de eurozone stond er in oktober ook iets beter voor, zo meenden de inkopers vanochtend.

Econoom Chris Williamson van Markit waarschuwde evenwel dat ondanks deze stijging van de inkoopmanagersindex de eurozone dicht tegen stagnatie aanzit. Hij wees onder meer op de dalende orderboeken. Bedrijven boeken groei, aldus Markit, door eerder ontvangen orders uit te leveren. En dat betekent volgens de econoom dat er een risico is dat de economie in het vierde kwartaal zal krimpen.

De detailhandelsverkopen in de eurozone stegen in september licht.

Van de Groep denkt dat een harde Brexit steeds onwaarschijnlijker wordt en een eerste fase deal tussen de VS en China komt steeds dichterbij. Peilingen voor de aanstaande presidentsverkiezingen in Amerika maken volgens de vermogensbeheerder dat president Donald Trump ook wel een succesje kan gebruiken.

Al met al rekent Van de Groep op een goed vierde kwartaal op de beurs en na het oversteken van de psychologische grens op 600 punten, kan de beurs verder omhoog om het jaar sterk te eindigen, denkt hij. "December is doorgaans een uitstekende maand voor beleggers."

De euro/dollar handelde op 1,1071. De olieprijs was licht volatiel na een sterker dan verwachte stijging van de Amerikaanse olievoorraden.

Stijgers en dalers

In de AEX sloten de meeste aandelen hoger. Koploper was Ahold Delhaize dat 5,0 procent steeg na de publicatie van kwartaalcijfers. ING concludeerde dat Ahold positief blijft verrassen. Kepler Cheuvreux vond de ontwikkelingen in zowel de VS als Nederland goed, evenals de groei die online werd geboekt.

Galapagos werd 3,4 procent duurder en DSM 2,9 procent. Indexzwaargewicht Unilever won 2,3 procent.

De grootste dalers waren ASML en ArcelorMittal met verliezen van 1,4 en 2,5 procent. De staalreus opent donderdag de boeken en er wordt een stevige winstdaling verwacht.

Het aandeel ASML kwam onder druk te staan na een artikel in de Nikkei Asian Review. In een reactie aan ABM Financial News liet een woordvoerder van ASML weten dat er voor levering van EUV-technologie aan China een licentie nodig is. En die is nu verlopen. ASML is in gesprek met het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken over een vernieuwing van de licentie. Hoe lang dit gaat duren, kon de woordvoerder niet zeggen.

In de AMX ging Aperam aan de leiding met een koersstijging van 10,7 procent. De cijfers van de fabrikant van roestvast staal werden goed ontvangen. ING wees erop dat de kasstroom en nettoschuld zich in het afgelopen kwartaal iets beter ontwikkelden dan verwacht.

Air France-KLM steeg 1,9 procent en Arcadis werd 1,8 procent duurder.

Altice en PostNL waren de sterkste dalers met verliezen van respectievelijk 1,8 en 3,1 procent.

In de AScX ging Sif, in aanloop naar een kwartaalupdate donderdag, 3,9 procent in het groen. Nedap won 1,2 procent.

Kendrion en Kiadis verloren 2,1 en 2,6 procent.

Het lokaal genoteerde Lavide werd 17,3 procent duurder.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de deuren op het Damrak noteerden de S&P 500 en Dow Jones index overwegend vlak. De Nasdaq daalde circa 0,3 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen eindigen hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag licht hoger gesloten, met hulp van macro-economische cijfers uit de eurozone.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 steeg 0,2 procent naar 405,07 punten. De Duitse DAX won ook 0,2 procent op 13.179,89 punten. De Franse CAC 40 kon 0,3 procent bijtekenen tot 5.866,74 punten. De Britse FTSE steeg 0,1 procent naar 7.396,65 punten.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets bleef de stemming goed op peil, rond de handelsbetrekkingen tussen China en de VS.

Daarnaast waren er goede macrocijfers. De Duitse fabrieksorders stegen in september met 1,3 procent, terwijl vooraf was gerekend op een stijging met 0,1 procent. De dienstensectoren van Duitsland, Frankrijk en de eurozone versnelden hun groeitempo. Vooral Frankrijk en de eurozone zagen de indices aardig oplopen, tot bijna 53 voor Frankrijk.

De detailhandelsverkopen van de eurozone stegen in december op jaarbasis met 3,1 procent.

Ook waren er de cijfers over de olievoorraden van afgelopen week, die bleken gestegen. Een december-future West Texas Intermediate noteerde 1,6 procent in het rood op 56,29 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1075. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1077 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1073 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Er was een reeks bedrijfsresultaten, met onder meer de Franse bank Société Générale, de Duitse autofabrikant BMW en het Nederlands-Belgische Ahold Delhaize.

Société Générale zag de kwartaalomzet en de winst dalen, maar de bank wist zijn kapitaalpositie, de Tier 1 ratio, te verbeteren met een half procentpunt tot 12,5 procent. Het aandeel sloot ruim 3 procent hoger.

BMW boekte in het afgelopen kwartaal meer winst na maatregelen om de efficiëntie te verhogen. Er ging 1 procent van de koers van de autofabrikant af.

Lufthansa won 1 procent. De Duitse luchtvaartmaatschappij gaat vluchten schrappen na een oproep om te gaan staken. Dat kan tot 180.000 passagiers en ook omwonenden treffen.

Wirecard boekte in het derde kwartaal meer winst, dankzij aantrekkende volumes. Het betaalbedrijf blijft rekenen op op een EBITDA tussen 765 miljoen en 815 miljoen euro. Voor het nieuwe boekjaar 2020 verwacht het bedrijf een EBITDA te boeken van 1,0 miljard tot 1,12 miljard euro. Het aandeel verloor 2,6 procent.

Adidas boekte meer omzet én winst dan verwacht en de outlook werd gehandhaafd. De Duitse fabrikant ziet het omzetmomentum in het vierde kwartaal verder verbeteren. Voor dit jaar bleef de verwachting staan. Het aandeel leverde 5 procent in.

In Amsterdam blonken Ahold Delhaize en Aperam uit. Het supermarktconcern zag de kwartaalomzet en winst stijgen en verhoogde de doelen voor de kostenbesparingen van 540 miljoen naar 600 miljoen euro. Het concern blijft positief verrassen, zei ING. Het aandeel won 5 procent.

Aperam rapporteerde minder sterk dan in het kwartaal ervoor. De fabrikant van roestvrij staal verwacht dat de EBITDA stijgt en de schulden afnemen. Het aandeel steeg toch 11 procent.

Het Deense ISS verloor 20 procent in Kopenhagen, na een verlaging van de margeprognose vanwege de vertragingen in Frankrijk en contractuele problemen in eigen land en in Hong Kong.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de deuren in Europa noteerden de S&P 500 en Dow Jones index overwegend vlak. De Nasdaq daalde circa 0,3 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,4 procent tot 597,11 punten, terwijl de AMX een winst van 1,3 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,2 procent.

Woensdag sloot de Amsterdamse hoofdgraadmeter nog op een recordniveau.

De AEX leek voorbeurs af te steven op een vlakke opening, na berichten dat een handelsovereenkomst tussen de Verenigde Staten en China pas in december zou kunnen worden ondertekend, terwijl het er eerder op leek dat dit nog deze maand zou gaan gebeuren. Aanvullende berichtgeving dat Beijing en Washington een akkoord hebben bereikt over het intrekken van importheffingen gaf de markten wereldwijd vanochtend evenwel een steun in de rug.

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij beweegt de markt momenteel op één thema en dat zijn de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China. "De kou is uit de lucht...we zien momenteel ook geen rare twitter-berichten meer van Trump, maar het is belangrijk dat dit op een zeker moment wel geformaliseerd wordt", benadrukte Schutte. "Maar je ziet dat spijtoptanten terugkeren naar de markt en dat de rentes stevig aantrekken. Het momentum zit er goed in", voegde hij toe.

In de afgelopen dagen vond dan ook een doorbraak plaats boven de eerdere jaartop van 586,30 punten. Hiermee werd meer opwaartse ruimte gecreëerd. Technisch analist Bas Heijink van ING merkte echter op dat de huidige opleving niet krachtig is. Volgens hem is geen sprake van een structurele opwaartse beweging, maar van een zogenaamde blow-off beweging, voordat een krachtige neerwaartse draai plaatsvindt.


Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek donderdag dat de inflatie in Nederland in oktober is gestegen van 2,6 procent tot 2,7 procent op jaarbasis.

De industriële productie van Duitsland over september liet een onverwachte daling van 0,6 procent op maandbasis zien. Er was een daling verwacht met 0,3 procent.

In de loop van de ochtend kwamen van de Europese Commissie de nieuwe economische ramingen naar buiten. Voor 2019 gaat de EC nu uit van een groei van de economie van de eurozone met 1,1 procent, voor 2020 en 2021 in beide gevallen van van 1,2 procent. Afgelopen zomer lagen de prognoses van de EC nog op respectievelijk 1,2 procent en voor 2020 en 2021 op 1,4 procent.

De Bank of England heeft donderdaq zoals verwacht het monetaire beleid gehandhaafd, waardoor de belangrijkste rente blijft staan op 0,75 procent. De centrale bank verwacht dat de groei van de Britse economie de komende jaren zal aantrekken. De groei zal op korte termijn nog worden gedrukt, maar gedurende 2020 weer aan kracht winnen, dankzij een stimulerend fiscaal beleid en een "geleidelijk herstel" van de mondiale groei.

Vanuit de VS kwam het nieuws dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de week eindigend op 2 november met 8.000 is gedaald tot 211.000, terwijl gerekend wed op 215.000 aanvragen.

De euro/dollar noteerde op 1,1045. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1072 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1065 op de borden.

Olie noteerde donderdag tot 1,9 procent hoger.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 18 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal met een winst van 6,7 procent. Afgelopen kwartaal realiseerde het staalconcern een EBITDA-resultaat van 1.063 miljoen dollar, hetgeen meer was dan de 930 miljoen dollar waar analisten vanuit gingen. Volgens ING versloeg de staalreus op bijna alle vlakken de prognoses.

ING was met een winst van 2,7 procent de op één na sterkste stijger. Galapagos was met een verlies van 1,1 procent de sterkste daler. Adyen verloor 0,7 procent en Unilever daalde 0,5 procent.

Ahold Delhaize verloor 0,9 procent. Woensdag steeg het aandeel echter fors na het openen van de boeken. ABN AMRO verhoogde donderdag het koersdoel van 26,00 naar 26,50 euro per aandeel met een onveranderde koopaanbeveling.

UBS verhoogde donderdag het koersdoel voor DSM van 124,00 naar 126,00 euro met een onveranderde koopaanbeveling. Het aandeel won 0,2 procent.

In de AMX waren de schijnwerpers gericht op BAM Groep. In het derde kwartaal behaalde de bouwer een resultaat voor belastingen, gecorrigeerd voor herstructureringen, bijzondere waardeverminderingen en pensioenbaten, van 47,7 miljoen euro. Beleggers haalden opgelucht adem dat negatieve verrassingen achterwege bleven, en het aandeel klom 3,8 procent. KBC Securities sprak van een sterk kwartaal, maar verlaagde wel het koersdoel. ABN AMRO noemde het een solide kwartaal, maar meent dat er meer van zulke kwartalen nodig zijn om het vertrouwen van beleggers terug te winnen.

AMG was daarentegen de sterkste stijger met een winst van 4,7 procent.

Boskalis heeft de voorlopige gunning gekregen van Rijkswaterstaat voor het groot onderhoud van de rijksweg N3. Dit meldde de maritiem dienstverlener donderdag. De maritiem dienstverlener steeg 2,0 procent.

Roestvaststaalconcern Aperam won in navolging van ArcelorMittal 1,9 procent. ING verhoogde het koersdoel licht na de goed ontvangen kwartaalcijfers op woensdag.

Eurocommercial Properties verloor 8,2 procent vanwege een ex-dividend notering.

Basic-Fit won 0,3 procent na de aankondiging de uitrol van nieuwe clubs op te voeren.

Onder de kleinere aandelen ging Sif Holding met 8,4 procent onderuit. De productie van Sif nam afgelopen kwartaal toe ten opzichte van dezelfde periode van 19 kiloton naar 46 kiloton. Vorig jaar speelde de vertraagde aanvoer van staal en extreem lage waterstanden Sif parten. De marges stonden afgelopen kwartaal onder druk, maar Sif rekent op een herstel in het vierde kwartaal. Wel merkte de CEO Fred van Beers op dat voor de productie in 2020 er nog wel veel onzekerheid is ten aanzien van het Vineyard project in Amerika.

Ordina won bij hoge volumes circa 6 procent. Geert Schaaij van Beursgenoten tipte het aandeel als overnameprooi. Maar ook fundamenteel kan de koers volgens hem nog verder omhoog.

Kiadis Pharma won 15,8 procent. Het biotechbedrijf presenteert tijdens een jaarlijks hematologiecongres in het Amerikaanse Florida nieuwe onderzoeksdata met betrekking tot zijn belangrijkste behandeling ATIR101, zo maakte het bedrijf bekend.

Het lokaal genoteerde Avantium steeg met 2,4 procent. Avantium opende een fabriek in Delfzijl voor de productie van mono-ethyleen glycol, of MEG. De opening is een opstap naar de grootschalige commerciële productie van plantaardige MEG.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,6 procent hoger op 3.094,60 punten. De Dow Jones index steeg 0,8 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,8 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX blijft dicht bij huis

(ABM FN-Dow Jones) De AEX is vrijdag dicht bij huis gebleven. De AEX index daalde 0,1 procent tot 596,50 punten, terwijl de AMX een winst van 0,4 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,3 procent.

De AEX schommelde vrijdag tussen lichte winsten en verliezen.

"Langzaam maar zeker verschuiven de geopolitieke onzekerheden naar de achtergrond. De brexit gaat mogelijk pas vanaf volgende maand na de verkiezingen weer een rol spelen en de ontwikkelingen in de handelsoorlog lijken gunstig te verlopen", zei investmentmanager Simon Wiersma van ING. "Dit betekent niet dat alle problemen uit de wereld zijn", voegde hij toe.

Het optimisme over een handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China liep vrijdag toch een kleine deuk op, na berichten dat er geen formeel plan op tafel ligt om de heffingen terug te draaien. "Er zijn geen plannen om de heffingen terug te draaien in ruil voor een zogenaamd fase 1 akkoord", zei één van de bronnen. Trump bevestigde later op de dag via Twitter China nog niet te hebben beloofd om de heffingen in te trekken.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dat de Nederlandse industrie in september 1,2 procent meer heeft geproduceerd.

Uit de Chinese handelsbalans van oktober bleek vrijdagochtend vroeg weer een afgenomen export. Op jaarbasis daalde deze met 0,9 procent, maar dat was wel minder dan de verwachte daling met 3,1 procent.

Duitsland publiceerde ook zijn handelsbalans over september met een gestegen export en invoer. Die exportcijfers zouden volgens ING wel eens kunnen betekenen dat Duitsland een technische recessie ontloopt.

De industriële productie van Frankrijk over september kwam met een plus van 0,3 procent weer boven water. In augustus daalde de productie ten opzichte van juli met 0,9 procent. Deze plus lag licht onder de prognose.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de Amerikaanse groothandelsvoorraden in september harder dan verwacht zijn gedaald, terwijl het consumentenvertrouwen in november is gestegen.

De euro/dollar noteerde op 1,1022. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1048 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1049 op de borden.

Olie noteerde vrijdag tot 0,9 procent lager.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 10 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Aalberts met een winst van 1,0 procent, gevolgd door Unilever en Akzo Nobel met winsten van beide 0,8 procent. IMCD was met een verlies van 1,3 procent de sterkste daler.

Galapagos steeg 0,4 procent. Het biotechbedrijf krijgt net als Altice een plek in de MSCI Global Standard Indexes. Altice won in de AMX 5,0 procent.

Heineken steeg 0,1 procent. Degroof Petercam heeft vrijdag het advies voor Heineken verhoogd van Verkopen naar Houden, met een onveranderd koersdoel van 97,00 euro.

ING Groep leverde 1,2 procent in. ASML verloor 0,6 procent en in de AMX waren Besi en ASMI met verliezen van 1,7 tot 2,2 procent de grootste dalers. De Taiwanese chipreus TSMC liet vanochtend weten dat de omzet in oktober minder sterk groeide dan in september.

ArcelorMittal noteerde 0,1 procent lager, nadat Moody's de outlook voor de staalreus verlaagde van stabiel naar negatief.

In de AMX was Boskalis een positieve uitschieter met 3,6 procent na een kwartaalupdate van de maritieme dienstverlener. Boskalis ziet een stabiel marktbeeld voor de baggeractiviteiten, en een sterk herstel in de tweede jaarhelft voor Offshore Energy, na een zwakke eerste zes maanden. Boskalis presteerde volgens KBC Securities in het derde kwartaal "duidelijk beter" dan in de eerste jaarhelft.

Basic-Fit ging in de Midkap aan kop met een winst van 5,7 procent en Corbion won 3,1 procent.

SBM Offshore won 2,0 procent. SBM sleepte een nieuwe opdracht binnen van Exxon Mobil. ING noemde het nieuws positief, maar niet heel verrassend.

Onder de kleinere bedrijven verloor Kiadis Pharma 3,9 procent.

Sligro won 3,0 procent. ABN AMRO vindt aandeel Sligro weer koopwaardig.

Het lokaal genoteerde Euronext verloor 4,5 procent na cijfers. Volgens ING realiseerde Euronext minder omzet dan verwacht, maar werd dit gecompenseerd door kostenverlagingen.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent lager op 3.081,95 punten. De Dow Jones index daalde 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen lager de week uit

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag lager gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,3 procent tot 405,42 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,5 procent op 13.228,56 punten en voor de Franse CAC 40 noteerde fractioneel lager op 5.889,70 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,6 procent lager op 7.359,38 punten.

De Verenigde Staten hebben China nog niet beloofd om importheffingen in te trekken. Dit zei de Amerikaanse president Donald Trump vrijdag tegenover journalisten bij het Witte Huis.

De opmerking van Trump zette de koersen wat onder druk, stelde analist David Madden van CMC Markets. "Dit gaf handelaren een reden om aandelen van de hand te doen. Dit gebeurde echter wel op milde wijze omdat de deur voor het gedeeltelijk terugdraaien van de tarieven wel open bleef staan."

Uit de Chinese handelsbalans van oktober bleek vrijdagochtend vroeg weer een afgenomen export. Op jaarbasis daalde deze met 0,9 procent, maar dat was wel minder dan de verwachte daling met 3,1 procent.

Duitsland publiceerde ook zijn handelsbalans over september met een gestegen export en invoer. Die exportcijfers zouden volgens ING wel eens kunnen betekenen dat Duitsland een technische recessie ontloopt.

De industriële productie van Frankrijk over september kwam met een plus van 0,3 procent weer boven water. In augustus daalde de productie ten opzichte van juli met 0,9 procent. Deze plus lag licht onder de prognose.

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in november opgelopen. De index voor het consumentenvertrouwen steeg van 95,5 eind oktober naar 95,7. De verwachting vooraf lag op 95,3.

De groothandelsvoorraden in de Verenigde Staten zijn in september harder dan verwacht gedaald. De groothandelsvoorraden namen met 0,4 procent op maandbasis af. Vooraf werd gerekend op een afname met 0,3 procent.

Olie noteerde vrijdag lager. Een december-future West Texas Intermediate noteerde 0,7 procent in het rood op 56,77 dollar, terwijl voor een januari-future Brent 61,95 dollar werd betaald, een verlies van 0,6 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1022. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1049 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1046 op de borden.

Bedrijfsnieuws
Allianz heeft in het derde kwartaal van 2019 een hogere winst en inkomsten gerapporteerd ten opzichte van een jaar eerder en verwacht aan de bovenkant van de outlook voor 2019 uit te komen. Voor 2019 mikte Allianz op een operationele winst van 11 miljard tot 12 miljard euro. Inmiddels verwacht de verzekeraar aan de bovenkant van deze bandbreedte uit te komen. De koers van het aandeel Allianz noteerde 2,7 procent lager.

Boskalis heeft conform verwachting van analisten de outlook voor 2019 herhaald, na een goede omzetontwikkeling met een sterke verbetering van het resultaat ten opzichte van het eerste halfjaar. Dit betekent dat Boskalis nog altijd rekent op een EBITDA in 2019 gelijk aan het niveau in 2018. In een door de maritiem dienstverleners zelf samengestelde consensusverwachting wordt voor 2019 gerekend op een EBITDA van 357 miljoen euro op een omzet van 2.696 miljoen euro. In 2018 boekte Boskalis een bedrijfsresultaat en omzet van respectievelijk van 354 miljoen euro en 2.570 miljoen euro. De koers van het aandeel Boskalis noteerde in Amsterdam flink in de plus met een koerswinst van 3,6 procent.

Credit Agricole heeft in het derde kwartaal van dit jaar de nettowinst met bijna negen procent zien stijgen, waarmee de verwachtingen van analisten werden overtroffen. De Tier 1-ratio van de bank steeg fractioneel van 11,6 procent in juni tot 11,7 procent in september. De koers van het aandeel noteerde vrijdag 2,3 procent lager.

Tussenstanden Wall Street
Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent lager op 3.083,15 punten. De Dow Jones index daalde 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Handelshoop helpt AEX aan nieuwe jaartop

(ABM FN-Dow Jones) De AEX bereikte afgelopen week een nieuwe jaartop. Op een slotstand van 596,50 punten op vrijdag, steeg de Amsterdamse hoofdgraadmeter 2,7 procent op weekbasis. Vorige week vrijdag sloot de AEX op 580,78 punten.

Deze week vond een doorbraak plaats boven de eerdere jaartop van 586,30 punten. Hiermee werd meer opwaartse ruimte gecreëerd. Technisch analist Bas Heijink van ING merkte echter op dat de huidige opleving niet krachtig is. Volgens hem is geen sprake van een structurele opwaartse beweging, maar van een zogenaamde blow-off beweging, voordat een krachtige neerwaartse draai plaatsvindt.

Groeiend optimisme over handelsdeal

Ondertussen is de markt ook in toenemende mate positief over een spoedig interim handelsakkoord tussen de VS en China.

Over een datum en plaats om de deal te ondertekenen is nog geen duidelijkheid maar de twee landen zouden wel bereid zijn om eerder ingestelde importtarieven terug te draaien, mits er in de onderhandelingen verdere vooruitgang wordt geboekt.

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij beweegt de markt momenteel op één thema en dat zijn de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China. "De kou is uit de lucht...we zien momenteel ook geen rare Twitter-berichten meer van Trump, maar het is belangrijk dat dit op een zeker moment wel geformaliseerd wordt", benadrukte Schutte. "Maar je ziet dat spijtoptanten terugkeren naar de markt en dat de rentes stevig aantrekken. Het momentum zit er goed in", voegde hij toe.

Economie eurozone blijft kwetsbaar

Inkoopmanagersindices uit de eurozone lieten in oktober met name in de dienstensector een verbetering zien, terwijl de bedrijvigheid in de industriesector minder hard kromp dan in september.

Econoom Chris Williamson van Markit waarschuwde toch dat ondanks deze stijging van de inkoopmanagersindex de eurozone dicht tegen stagnatie aanzit. Hij wees onder meer op de dalende orderboeken. Bedrijven boeken groei, aldus Markit, door eerder ontvangen orders uit te leveren. En dat betekent volgens de econoom dat er een risico is dat de economie in het vierde kwartaal zal krimpen.

Twee dissonanten Bank of England

De Bank of England handhaafde deze week conform de verwachting de belangrijkste rente op 0,75 procent. Wel stemden twee van de negen beleidsmakers onverwacht voor een renteverlaging. De Britse centrale bank gaf verder aan de ontwikkelingen rond Brexit te zullen monitoren en in te grijpen indien nodig om de economie en inflatie op peil te houden.

"Het is vreemd dat de [twee] centraal bankiers de rente willen verlagen in aanloop naar de verkiezingen en de Brexit. Mocht het vertrek uit de EU toch chaotisch worden, dan kan de BoE de rente mogelijk verlagen. Het is voor te stellen dat ze dat dan willen doen van een zo'n hoog mogelijk niveau", stelde marktanalist David Madden van CMC Markets.

Economen van Bank of America Merrill Lynch wezen erop dat de Britse centrale bank toch wel duidelijk de mogelijkheid van een ruimer monetair beleid heeft geïntroduceerd.

Maar wel met een slag om de arm, volgens de economen, want de onzekerheden rond de mondiale economie en Brexit zorgen ervoor dat er niet alleen wat valt te zeggen voor een renteverlaging ergens in de komende maanden maar ook voor een handhaving van het beleid of zelfs een verhoging van de rente.

Volgende week

Komende week ligt het zwaartepunt qua kwartaalcijfers op donderdag, wanneer NN Group, SBM Offshore, VolkerWessels, Nedap, Stern en Curetis de boeken openen. Dinsdag is het de beurt aan IMCD en woensdag komen ABN AMRO, Altice Europe en Aedifica, dat sinds deze week een tweede notering heeft in Amsterdam, met derde kwartaalcijfers. Air France-KLM publiceert dinsdag vervoercijfers.

Qua buitenlandse bedrijven is er onder meer aandacht voor de resultaten van Infineon, Osram, Continental, Vodafone, Cisco, Henkel en Walmart.

Op macro-economisch vlak zijn de rentebesluiten weer even achter de rug en kan de markt aan de slag met groeicijfers uit de eurozone en Japan. Verder staan een reeks aan inflatiedata op de rol, onder meer uit de eurozone en de VS. De OPEC en het IEA komen met hun maandrapporten over de oliemarkt.

Stijgers en dalers

ArcelorMittal heeft in het derde kwartaal van dit jaar betere cijfers gerealiseerd dan verwacht, maar heeft de groeiraming voor de mondiale staalconsumptie wel verlaagd. Verder verwacht het bedrijf dat de schuldpositie op jaarbasis verder zal dalen. Het aandeel steeg 10,4 procent in waarde en daarmee was het fonds koploper in de AEX.
voda
0
AEX start nieuwe week terughoudend

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is de nieuwe week terughoudend gestart. De AEX sloot maandag nagenoeg onveranderd op 596,39 punten en daarmee nipt onder de nieuwe jaartop die vorige week werd bereikt.

"Het volgende koersdoel voor de AEX-index ligt op 609 punten, waar de top van 21 mei 2001 ligt te wachten", aldus beleggingsspecialist Justin Blekemolen van onlinebroker Lynx.

Het optimisme over de vooruitgang die zou worden geboekt in de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China sloeg de afgelopen dagen weer om in twijfel. Berichten dat Beijing en Washington de geldende importtarieven willen terugdraaien, werden door het Witte Huis tegengesproken. Dit weekend herhaalde de Amerikaanse president Donald Trump dat hij nog steeds streeft naar de "juiste" deal. "Anders komt er geen handelsakkoord." Ook zou China volgens hem veel harder een deal nodig hebben dan andersom.

Volgens onlinebroker Lynx zal het optimisme op de markt deze week getest worden door de uitspraken van Trump, maar ook door die van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve. Powell geeft woensdag voor het Amerikaans Congres tekst en uitleg over de economische outlook van de Fed.

"Bij Trump zal vooral gekeken worden naar de handelsoorlog. Powell kan wellicht de hogere standen op de beurs aangrijpen om nu het aantal renteverlagingen te staken. Een krappe economie en nieuwe records op de beurs zouden redenen kunnen zijn om de rente voorlopig stabiel te houden", aldus Lynx.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de Britse economie in de maand september met 0,1 procent is gekrompen. In het derde kwartaal was er evenwel een groei van 0,3 procent. Dat was echter het traagste groeitempo op jaarbasis in negen jaar. Dit weekend verlaagde Moody's de outlook voor de Britse kredietrating naar negatief vanwege de Brexit-onzekerheid. Het Britse pond zat maandag in de lift ten opzichte van de dollar en de euro.

De euro/dollar noteerde rond het slot in Amsterdam op 1,1038. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1021.

Volgens ING wordt donderdag een belangrijke dag voor de Europese munt, wanneer onder meer Duitse groeicijfers worden bekendgemaakt. Dan wordt duidelijk of de grootste economie van de eurozone afgelopen kwartaal al dan niet in een recessie is beland.

Olie werd maandag 0,4 procent goedkoper.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter ging Takeaway.com aan kop, met een winst van 2,5 procent. De maaltijdbezorger verklaarde het bod op Just Eat niet aan te zullen passen, nadat rivaal Prosus de details van zijn concurrerende bod naar buiten bracht. De maaltijdbezorger zei dat het eigen bod ondanks de relatief lage waardering toch meer perspectief biedt op waardecreatie dan het bod van Prosus. Lokaal daalde Prosus 1,4 procent.

Daarnaast gaat Takeaway vanaf 1 januari 2020 in bepaalde markten een bezorgtoeslag rekenen voor Scoober, de bezorgdienst van de maaltijdbezorger voor restaurants die niet over eigen bezorgers beschikken. ING sprak van een positieve ontwikkeling.

Galapagos volgde met een winst van 1,2 procent. Gedetailleerde resultaten hebben een duurzame werkzaamheid en veiligheid met filgotinib bij reuma aangetoond, maakten het Belgisch-Nederlandse biofarmaceutische bedrijf en samenwerkingspartner Gilead Sciences dit weekend bekend.

De verliezen in de AEX bleven redelijk beperkt. AkzoNobel, dat de overname van de Franse coatingsfabrikant Mapaero afrondde, daalde 1,1 procent en was daarmee de drager van de rode lantaarn.

ArcelorMittal noteerde maandag lang in het rood maar wist richting het eind van de handelsdag toch in het groen te komen. Het aandeel sloot uiteindelijk 0,2 procent in de plus. Fitch verlaagde de outlook naar negatief, onder meer vanwege de verslechterde staalmarkt maar handhaafde de rating, vanwege de verwachting dat ArcelorMittal voldoende actie onderneemt om een positieve vrije kasstroom te blijven genereren.

In de AMX ging Altice Europe, dat woensdag de boeken opent, aan kop, met een winst van 1,7 procent. Sterkste daler was Boskalis met een verlies van 2,5 procent.

Besi verloor 0,8 procent, na een koersdoelverhoging van NIBC van 27,00 naar 31,00 euro. Het advies werd gehandhaafd op Neutraal. NIBC heeft maandag ook het koersdoel voor ASML verhoogd van 200,00 naar 255,00 euro met een onveranderde koopaanbeveling. Dit aandeel daalde in de AEX 0,1 procent.

Kendrion voerde de lijst met kleine aandelen aan en steeg in de AScX 4,9 procent. NIBC verhoogde het koersdoel van 22,00 naar 25,00 euro bij handhaving van het koopadvies.
Volgens Johan van den Hooven heeft Kendrion met de overname van Intorq opnieuw toegeslagen in de consoliderende markt voor elektromagnetische systemen. Intorq voegt 14 procent toe aan de omzet en versterkt daarbij de positie van het bedrijf in de markt voor industriële remmen "aanzienlijk", aldus de analist.

Sif Holding was een dissonant met een verlies van 3,2 procent tot 11,96 euro. Zakenbank Kempen & Co plaatste de funderingsspecialist op de verkooplijst met een koersdoel van 9,50 euro. Operationele tegenwind in combinatie met de vertraging bij het Vineyard project zal druk zetten op de kasstroom, denkt analist Henk Veerman van Kempen, ten minste tot 2021.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs, noteerden de Dow Jones index, de S&P 500 en Nasdaq lager.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX schurkt tegen 600 punten aan

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag met winst gesloten, maar sloot nipt onder de 600 punten. De index eindigde 0,4 procent hoger op 599,03 punten.

Intradag wist de AEX wel de 600 puntengrens te doorbreken, met een hoogste stand op 600,35 punten.

Speculatie dat de Amerikaanse president Donald Trump een besluit over de invoering van importheffingen op auto's uit de Europese Unie uitstelt, gaf de Europese beurzen en daarmee ook het Damrak dinsdag een extra steun in de rug.

Trump speecht vandaag bij de New York Economic Club, waarbij verder wordt uitgekeken naar opmerking over een aanstaande ontmoeting met de Chinese president Xi.

Vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Vermogensbeheer noemde de speech van Trump vandaag het belangrijkste richtpunt "Het kan zo maar zijn dat hij iets verkeerds zegt en dan tikken we zo maar weer omlaag", waarschuwde hij.

De speech wordt volgens Van Eerden door de markt over het algemeen gezien als de officieuze aftrap van zijn herverkiezingscampagne. "De economie doet het geweldig, de cijfers zijn positief, de salarissen gaan omhoog en de werkgelegenheid is gedaald [...] al met al wordt een halleluja speech voorzien", aldus de vermogensbeheerder.

Mooi wapenfeit was volgens de vermogensbeheerder vandaag dat de AEX tussentijds boven de 600 punten noteerde.

Op macro-economisch vlak was er ook voldoende opbeurend nieuws. Zo bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat het aantal failliet verklaarde bedrijven in Nederland in oktober nagenoeg gelijk is gebleven. Er zijn in oktober 5 bedrijven minder failliet verklaard dan in september.

De Britse werkloosheid daalde van 3,9 procent naar 3,8 procent.

De Duitse vertrouwensindex ZEW over november maakte een flinke sprong omhoog. De verwachtingsindex kwam uit op 2,1 negatief tegen 22,8 negatief in oktober. Daarmee was de stijging veel groter dan economen hadden voorzien.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het ondernemersvertrouwen in het Amerikaanse midden- en kleinbedrijf in oktober op maandbasis is gestegen. De index steeg van 101,8 in september naar 102,4 afgelopen maand.

De euro/dollar noteerde op 1,1016. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1031 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1032 op de borden.

Olie noteerde dinsdag tot 0,4 procent hoger.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 17 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door KPN met een winst van 2,0 procent, gevolgd door Aegon en Vopak met winsten van elk 1,7 procent.

ArcelorMittal steeg met 0,4 procent. UBS zette het aandeel op de kooplijst en verhoogde het koersdoel naar 18,00 euro. De analisten van UBS verwachten dat de staalprijzen in de EU in het eerste kwartaal van 2020 gaan stijgen.

IMCD daalde in de AEX aanvankelijk flink, maar wist het verlies terug te brengen tot een plus van 1,3 procent. De omzet van de distributeur van chemicaliën en voedingsingrediënten steeg in de eerste negen maanden van dit jaar met 17 procent op jaarbasis van 1,8 miljard naar 2,1 miljard euro. Dat is wel een tragere groei dan de 25 procent omzetstijging in heel 2018. De brutowinst verbeterde van 398,7 miljoen naar 457,3 miljoen euro, een stijging van 15 procent. ING sprak van tegenvallende resultaten.

ASR Nederland was de sterkste daler onder de hoofdfondsen met een verlies van 0,7 procent. Adyen verloor 0,6 procent en Unilever daalde 0,2 procent.

In de AMX ging BAM aan kop met een winst van 3,3 procent, nadat uit een melding van partner VolkerWessels bleek dat het verlies op het OpenIJ-project naar verwachting lager uitvalt dan nu nog voorzien door BAM. Volgens analist Nico Inberg van IEX kan dit wel tot 0,14 euro per aandeel BAM schelen.

Signify steeg 1,6 procent en ASMI won 1,9 procent. Basic-Fit was met een verlies van 1,9 procent de sterkste daler. Fugro verloor 1,4 procent en PostNL daalde 1,2 procent.

In de AScX won bouwer VolkerWessels 6,0 procent. Reggeborgh, dat eerder bereid was 21,75 euro per aandeel VolkerWessels in contanten te betalen, wil nu 22,20 euro per aandeel neertellen. Daarmee wist het de unanieme steun van bestuur en de raad van commissarissen te winnen.

Tegelijk met het bod meldde VolkerWessels vanochtend ook de cijfers over de eerste negen maanden. De omzet groeide met 14,3 procent op jaarbasis naar 4.760 miljoen euro. Het orderboek nam met 1,9 procent toe tot 9.043 miljoen euro en de EBITDA steeg van 130 miljoen naar 148 miljoen euro. VolkerWessels, de partner van BAM, gaf bovendien aan het verlies op het OpenIJ-project naar verwachting terug te kunnen brengen. Momenteel staat het verlies op het project, dat voor 76 procent af is, op 115 miljoen euro. VolkerWessels verwacht echter uiteindelijk op een verlies van 77,5 miljoen tot 110 miljoen euro uit te komen.

Sowieso lagen bouwers er goed bij vandaag. Morgen presenteert het kabinet maatregelen om de stikstofkwestie op te lossen en de bouw weer aan de gang te brengen. "Dat pakket voor de korte termijn, daar zijn wij uit", zei premier Mark Rutte na het coalitieberaad. "Alles wordt nu verder op papier gezet en dat presenteren we dan morgenochtend." Het aandeel Heijmans werd 5,9 procent duurder.

Brunel werd 3,7 procent duurder. Beursgoeroe Geert Schaaij van Beursgenoten zei tegen zijn leden dat Brunel zal profiteren van een herstel van de olieprijs. En gezien de leeftijd van oprichter en grootaandeelhouder Jan Brand, houdt Schaaij er rekening mee dat Brunel wordt opgeslokt door een concurrent.

Het lokaal genoteerde Value8 won 4,4 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,4 procent hoger op 3.100,20 punten. De Dow Jones index steeg 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,5 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen eindigen hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag hoger gesloten op een rustige handelsdag in afwachting van een toespraak van Donald Trump, groeicijfers en een rentebesluit door de Federal Reserve.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot 0,4 procent hoger 406,90 punten. De Duitse DAX steeg 0,6 procent naar 13.284 punten. De Franse CAC 40 won 0,4 procent met een stand van bijna 5.920 punten. De Britse FTSE won 0,5 procent op 7.365 punten.

In de Verenigde Staten was het dinsdag rustig, op de publicatie van het vertrouwen onder kleine ondernemers na.

De Amerikaanse president Donald Trump sprak nabeurs op de Economic Club van New York. De president zei dat de Amerikaanse economie beter draait dan verwacht maar deed geen opvallende uitspraken over het sluimerende handelsconflict met de EU.

Europese auto-aandelen lieten bescheiden winsten zien in aanloop naar de speech. Verwacht werd dat Trump zijn besluit om heffingen te zetten op Europese auto's zou uitstellen.

De Duitse vertrouwensindex ZEW over november maakte een flinke sprong omhoog, van 2,1 negatief tegen 22,8 negatief in oktober.

Olie noteerde dinsdag lager. Een december-future West Texas Intermediate noteerde 0,8 procent in het rood op 57,02 dollar, terwijl voor een januari-future Brent 62,26 dollar werd betaald, een min van 0,6 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1011. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1025 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1035 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Deutsche Post boekte over het derde kwartaal van 2019 een hogere omzet en zag het bedrijfsresultaat ruim verdubbelen. Het postbedrijf herhaalde de outlook voor 2020 en de strategie tot en met 2022. DHL wil dit jaar 1,1 miljard euro vrijmaken voor de vervanging van de Express-vloot. De koers van het aandeel Deutsche Post sloot 3,6 procent hoger.

Infineon zag over het gebroken boekjaar 2019 de omzet stijgen, terwijl de vrije kasstroom fors daalde. Voor het boekjaar 2020 verwacht Infineon een omzetgroei van 5 procent. Verder mikt Infineon op ongeveer 1,3 miljard euro aan investeringen. De koers van het aandeel Infineon steeg 6,2 procent.

Continental boekte in het derde kwartaal een stevig verlies als gevolg van een omvangrijke afschrijving, die eerder al werd aangekondigd door de Duitse fabrikant van banden en remsystemen. De outlook voor heel dit jaar werd herhaald. Continental zakte dinsdag 3,3 procent.

Renault verloor in Parijs 1,0 procent nadat partner Nissan dinsdag een winstwaarschuwing gaf. Renault sloot 1 procent lager.

De Oostenrijkse lampenproducent Osram heeft het huidige bod van AMS van 41,00 per aandeel Osram aanbevolen en gaf een beschermingsgarantie af voor zijn werknemers op de Duitse vestigingen tegen saneringen die voortvloeien uit de transactie tot en met 2022. Over het afgelopen boekjaar werden ook resultaten bekend gemaakt. De omzet daalde met 8,6 procent naar 3,5 miljard euro, vooral als gevolg van de zwakke Chinese automarkt. Het aandeel sloot vlak.

Vodafone wist in de eerste zes maanden van het gebroken boekjaar 2020 het verlies terug te brengen en werd positiever voor heel het jaar. Waar Vodafone voorheen rekende op een aangepaste EBITDA dit jaar van 13,8 miljard tot 14,2 miljard euro, mikt het telecombedrijf inmiddels op 14,8 miljard tot 15,0 miljard euro. Het aandeel won 3 procent.

Tussenstand Wall Street

Beurzen op Wall Street waren dinsdagavond licht hoger. De S&P500 steeg 0,2 procent, de Nasdaq 0,5 procent en de DowJones-index was vlak.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
ABN AMRO onderuit in rode AEX

(ABM FN-Dow Jones) De AEX is woensdag, na een dag eerder nog kortstondig door de 600 punten te zijn geschoten, gedaald. De hoofdindex leverde 0,3 procent in en sloot af op 597,56 punten.

"De daling valt mee", nuanceerde sales trader Gert Berendse van ING. Hij wees vooral op de toespraak van de Amerikaanse president Donald Trump dinsdagavond. "Dat was toch koud water over de handelsdeal", zei Berendse. "Hij dreigde zelfs weer met nieuwe heffingen."

De ontwikkelingen in Hong Kong zijn volgens de sales trader van ING mogelijk een groter probleem. Daar zit volgens Berendse zowel China als het Westen mee in de maag. "Een heel complex probleem en mogelijk de stop op de handelsdeal."

Berendse vraagt zich dan ook af hoeveel opwaarts potentieel er nog is. "De upside lijkt beperkt."

Toch vreest hij ook niet voor een correctie. Zodra de beurs daalt, zal men weer wijzen op de lage rente en de bedrijfsresultaten die best in orde waren, aldus Berendse.

Macro-economisch waren er verschillende cijfers. Zo steeg de industriële productie in de eurozone in september.

In zowel Duitsland als Amerika liep de inflatie op maandbasis iets op. In het Verenigd Koninkrijk daalde de inflatie juist iets.

De aandacht ging ook uit naar een verklaring van Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve. Het huidige monetaire beleid van de Federal Reserve lijkt voorlopig gepast, ervan uitgaande dat nieuwe economische cijfers de outlook van de centrale bank bevestigen, zo zei hij voor het Congres.

De euro/dollar noteerde op 1,1003. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1013 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1009 op de borden. Olie werd bijna een procent duurder.

Stijgers en dalers

In de AEX was Takeaway.com de grootste stijger met 3,7 procent. De maaltijdbezorger is in gevecht met het eveneens aan de Amsterdamse beurs genoteerde Prosus om het Britse Just Eat in te lijven. Vooralsnog lijken beide partijen van geen wijken te weten.

Heineken steeg 0,9 procent en Adyen werd een procent duurder.

ABN AMRO was met een koersval van 3,8 procent de grootste daler. De inkomsten en winst daalden, zoals voorzien, in het derde kwartaal. Bank of America sprak van gemengde resultaten en Jefferies noemde het zelfs tegenvallende cijfers. Het lopende onderzoek naar witwassen bij de bank zal druk op het aandeel blijven uitoefenen, denkt Jefferies.

Sectorgenoot ING verloor 2,3 procent en ArcelorMittal en Aalberts leverden 2,4 en 2,6 procent in.

In de AMX ging Flow Traders aan kop met een winst van 2,5 procent. Basic-Fit werd 1,5 procent duurder.

Bij de dalers waren Aperam en AMG te vinden met verliezen van 3,3 en 4,5 procent. Beursexpert Tom Simonts van KBC wees op Citi, dat Aperam van de kooplijst haalde.

Verder daalde BAM 3,8 procent. En ook sectorgenoot Heijmans leverde 4,4 procent in.

"Deze maatregelen zijn een goede eerste stap, maar de implementatie ervan zal nog veel tijd en energie vergen", zei CEO Rob van Wingerden van BAM. De tijd dringt, waarschuwde de topman op de radio.

Het pakket maatregelen biedt ruimte om de vergunningverlening voor de bouw van circa 75.000 woningen volgend jaar mogelijk te maken en gaat ook naar infrastructurele projecten. "Een kleine eerste stap", aldus Degroof Petercam.

Bouwer VolkerWessels won licht, maar daar ligt ook een overnamebod op.

Bij de kleinere aandelen won Van Lanschot Kempen 1,2 procent en Accell 0,9 procent.

In de AScX was Kiadis Pharma met afstand de grootste daler. Het aandeel implodeerde met bijna 32 procent. Na de mededeling dat Kiadis stopt met de ontwikkeling van ATIR101, besloot NIBC het aandeel op de verkooplijst te zetten. Jefferies sprak van een onaangename verrassing.

Tussenstanden Wall Street

Bij de slotgong op het Damrak noteerden de Amerikaanse beurzen vrijwel vlak.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
2.802 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 135 136 137 138 139 140 141 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Markt vandaag

Kleine winsten op Europese beurzen

11:59 De meeste Europese beurzen lieten vrijdag kleine winsten zien. Op de beursvloeren keerde het optimisme over... 2

  Indices

  AEX 596,92 +0,28%
  EUR/USD 1,1035 +0,10%
  Germany30^ 13.210,10 +0,23%
  Gold spot 1.464,03 -0,48%
  LDN100-24h 7.265,67 -0,66%
  NY-Nasdaq Composite 8.479,02 -0,04%
  US30# 27.869,90 +0,34%

  Stijgers

  Kiadis...
  +7,65%
  Boskalis
  +2,71%
  ALTICE...
  +2,48%
  ASMI
  +2,26%
  BESI
  +1,94%

  Dalers

  OCI
  -3,43%
  Nedap
  -2,03%
  Sif Ho...
  -1,91%
  ForFar...
  -1,90%
  RELX
  -1,10%

  Nieuws Forum Meer»

  (8)

  Knight V op 15-nov-19 13:43
  (2)

  24150 op 15-nov-19 13:22
  (1)

  Bob777 op 15-nov-19 13:22
  (1)

  Banana op 15-nov-19 13:19
  (16)

  objectief op 15-nov-19 13:12

  Column Forum Meer»

  (2)

  Snugger op 15-nov-19 13:37
  (106)

  Call me Put op 15-nov-19 13:26
  (2)

  Kees1 op 15-nov-19 12:45
  (46)

  Pakka op 15-nov-19 12:39
  (3)

  theo1 op 15-nov-19 09:46