Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Dagafsluiting van de AEX, en andere beurzen.

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
2.548 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 123 124 125 126 127 128 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
voda
0
Toch winst voor Europese beurzen

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag hoger gesloten, herstellend van eerdere verliezen na een bericht over mogelijk uitstel van Amerikaanse importheffingen voor Europese auto's en gemengd economisch nieuws uit de VS.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot 0,5 procent hoger op 378,06 punten. De Duitse DAX steeg 0,9 procent. De Franse CAC 40 won 0,64 procent en de Britse FTSE 100 kon 0,8 procent bijschrijven.

De beurs kreeg een impuls van een bericht van persbureau Bloomberg, dat de Amerikaanse regering het besluit om wel of niet importheffingen in te voeren op auto’s mogelijk met zes maanden uitstelt. Dit biedt respijt voor Europese en Japanse autofabrikanten, die veel auto’s naar Amerika verschepen.

Het bericht nam zorgen weg dat president Donald Trump niet alleen de handelsoorlog met China zou laten escaleren, maar ook zand in de raderen zou gooien van de handel met Europa en Japan.

Economisch nieuws uit de VS was gemengd. Een duidelijke meevaller was de Empire State index, die een indicatie geeft van de industrie in de regio New York. De index steeg van 10,1 in april naar 17,8 in mei, terwijl economen rekenden op een daling tot 8,0 punten.

De omzet van Amerikaanse winkels viel juist wat tegen. Wel was de daling kleiner dan in maart. Verder bleek de industriële productie in de VS in april te zijn gedaald, waar een pas op de plaats was voorspeld.

De Duitse economie groeide in het eerste kwartaal met 0,4 procent, bleek eerder woensdag. Geen reden voor paniek dus, concludeerde econoom Carsten Brzeski van ING woensdag.

‘s Ochtends werd de beurs gedrukt door een afkoeling van de Chinese industrie, waar de groei van 5,4 procent in april achterbleef bij de verwachte 6,6 procent. In maart was dat nog 8,5 procent. De Chinese detailhandelsomzet vertraagde ook, tot 7,2 procent groei, van 8,7 procent in maart.

De olieprijs steeg, na een daling van de Amerikaanse olievoorraden. Een juni-future West Texas Intermediate noteerde 1,8 procent hoger op 62,12 dollar, terwijl voor een juli-future Brent bijna 72 dollar moest worden neergeteld, een stijging van 1 procent.

De euro/dollar noteerde woensdag op 1,1204 dollar. Bij het begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1205 dollar en dinsdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1210 dollar op de borden.

Bedrijfsnieuws

Autofabrikanten deden het goed in Frankfurt en Parijs, na berichten dat de regering Trump de aangekondigde importheffingen op auto's vermoedelijk zes maanden uitstelt. De heffingen zouden slecht vallen in de Europese Unie en Japan, die veel auto's naar Amerika verschepen.
Daimler en BMW werden 3 procent meer waard en Peugeot en FiatChrysler anderhalf procent.

Banken stonden in de belangstelling na kwartaalcijfers.

Credit Agricole boekte in het eerste kwartaal van 2019 een licht lagere nettowinst, terwijl de inkomsten vlak bleken. Het aanndeel verloor 2,6 procent. ABN AMRO zag de winst zoals verwacht onder druk staan en noteerde in de ochtendhandel lager maar bij nadere beschouwing werden beleggers toch positiever. Het aandeel werd 1,1 procent meer waard.

Ageas verloor 1,1 procent in Brussel na kwartaalcijfers die onder de verwachting uitkwamen. KBC Securities noemde de cijfers in het algemeen wel sterk, vooral in Azië.

RWE sloot 2,6 rocent hoger. De aangepaste winst steeg en het energiebedrijf bevestigde zijn prognoses voor het boekjaar. Sectorgenoot E.ON verloor juist 5,3 procent in Frankfurt.

TUI zag in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar de verliezen oplopen, omdat Pasen laat in het jaar viel en er te veel aanbod van reizen was in Spanje. Over het hele jaar verwacht TUI een daling van de aangepaste EBITA met 17 procent, mogelijk zelfs 26 procent als de problemen met de Boeing 737 MAX vliegtuigen langer aanhouden.

Kingfisher eindigde 3,6 procent lager. Het bedrijf maakte over het eerste kwartaal een omzetgroei van 0,4 procent bekend. De Franse activiteiten bleven voor druk zorgen.

Tussenstanden Wall Street

De Dow Jones index stond rond het slot van de Europese beurzen 0,5 procent hoger op 25.663 punten. De S&P500 steeg 0,6 procent tot 2.852punten en de Nasdaq index werd 0,9 procent opgestuwd.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Damrak vindt gemakkelijk weer de weg omhoog

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag na een lagere opening en uiteindelijk toch duidelijk hoger gesloten.

De AEX index sloot 1,1 procent hoger op 559,15 punten. De Midkap-index steeg 0,5 procent en de Smallcap Index werd 0,6 procent duurder.

De beurs startte weifelend, na resultaten van verzekeraar NN Group die geflatteerd leken, maar rond het middaguur begonnen de koersen op te lopen, zonder duidelijke aanleiding, constateerde beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij.

Hij noemde het "een beetje apart" dat de AEX zo makkelijk weer door het niveau van 555 punten heen stootte, na de beweegijkheid van de laatste dagen. "Ik had gedacht dat het moeilijker zou gaan."

Schutte wees op beter dan verwachte cijfers van Walmart die rond het middaguur uitkwamen, maar betwijfelde of de Amerikaanse retailreus de aanleiding was voor het herstel.

Wellicht bouwden beleggers voort op een verwachte handelsdeal met China. "Maar om daar nou op te bouwen. Bij elke volgende tweet kan het weer omkeren", zei Schutte, verwijzend naar de veelvuldige commentaren over het onderwerp van de Amerikaanse president Donald Trump in de sociale media. Een bericht dat Amerikaanse importtarieven op Europese auto's worden uitgesteld, zorgde woensdag al voor enige gerustheid bij Europese beleggers.

Goede economische cijfers uit de VS leverden in de middag geen echte beweging op in de index. De Philly Fed index steeg in mei sterker dan verwacht, wat woensdag ook al het geval was voor de Empire State index. Ook werden er meer woningen in aanbouw genomen en waren er minder aanvragen voor nieuwe werkloosheidsuitkeringen in de VS.

Vanochtend werd al bekend dat de Nederlandse werkloosheid in april is gedaald tot 3,3 procent, wat uitzonderlijk laag is. Verder liep de inflatie in Italië in april licht op.

De euro daalde tegenover de dollar tot 1,11874. De olieprijzen stegen met ruim twee procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen woog olie- en gasreus Royal Dutch Shell nauwelijks op de index met een koersdaling van 0,2 procent, ondanks een ex-dividend notering. Met hulp van de hogere olieprijs werd het uitgekeerde dividend alweer bijna geheel ingelopen op donderdag, merkte Schutte op.

Ook staalfonds ArcelorMittal keerde dividend uit. Het aandeel beperkte de koersdaling tot 0,6 procent. Brancheorganisatie Eurofer sloeg alarm over de Europese staalsector, die kampt met grotere importvolumes, volatiele ertsprijzen en stijgende CO2-heffingen. Een dergelijke "perfecte storm" kan de sector in een diepe crisis brengen, meent de belangenbehartiger.

DSM en Philips gingen aan kop met koerswinsten van 2,6 en 2,5 procent. Zakenbank UBS denkt dat het speciaalchemiebedrijf de eigen doelen voor het resultaat dit jaar zal overtreffen.

NN Group herstelde van een negatieve ontvangst op kwartaalresultaten en sloot 0,8 procent hoger. ING noemde de cijfers degelijk, maar minder sterk dan de hoofdpunten deden vermoeden. KBC Securities verlaagde het advies van Kopen naar Accumuleren. Het koersdoel ging van 42,00 naar 41,00 euro. Sectorgenoot Aegon sloot bijna 2 procent hoger.

ING won 1,6 procent tot 10,25 euro, nadat het aandeel eerder op de dag onder de 10 euro werd geduwd. Volgens Schutte was er vrees bij beleggers dat ING de Duitse Commerzbank zou willen overnemen. Die bank is nu nog veel minder rendabel dan ING. De Duitse bondskanselier Merkel liet zich tijdens een persconferentie met de Nederlandse premier Mark Rutte niet uit over de mogelijke fusie.

SBM Offshore sloot 0,8 procent hoger na cijfers die volgens ING conform de verwachting waren. Analist Quirijn Mulder ziet veel belangstelling voor het Fast4Ward-concept van SBM als oplossing om te werken in diepwater.

Koploper in de AMX was kunstmestproducent OCI, dat 4,6 procent won.

Lampenspecialist Signify verloor 4 procent door een ex-dividend-notering, terwijl rivaal Osram Licht in Frankfurt juist een spurt omhoog liet zien, na een bericht van Reuters dat de overnamegesprekken met Bain Capital en Carlyle niet dood zijn.

Onder de kleinere aandelen eindigde Pharming 4,6 procent hoger. Eerder op de dag stonden nog sterkere stijgingen op de borden. Het biotechbedrijf was in het eerste kwartaal opnieuw winstgevend. "Dit is een echt volksaandeel, met gelovers die blijven handelen in het aandeel", zei Schutte. Hij noemde de omzetten indrukwekkend.

VolkerWessels sloot licht hoger. Het bouwbedrijf liet de omzet afgelopen kwartaal oplopen naar 1.374 miljoen euro, beduidend meer dan de 1.250 miljoen euro waarop ING vooraf rekende. "Een solide kwartaal", oordeelde ING.

Lokaal maakte AND een klapper. Het aandeel van de digitale kaartenmaker steeg maar liefst 73 procent tot 3,34 euro na een sterke omzetstijging in het eerste kwartaal, terwijl de operationele kosten juist fors daalden. Vier jaar geleden was het aandeel overigens nog drie keer zo veel waard.

Euronext kreeg goedkeuring van zijn aandeelhouders voor de overname van Oslo Bors en sloot 4,2 procent hoger. De nettowinst van het beursbedrijf daalde in het eerste kwartaal op jaarbasis met bijna 7 procent en de operationele winst ging met 3 procent omlaag.

DPA en Probiodrug overtuigden niet met hun trading updates en leverden respectievelijk 3 en 2,5 procent in.

Het aandeel van de kersverse landskampioen Ajax daalde 2,5 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen lieten winsten van ruim een procent zien.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen hoger gesloten

(ABM FN) De Europese beurzen zijn donderdag hoger gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 1,3 procent tot 382,88 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 1,7 procent op 12.310,37 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 1,4 procent op 5.448,11 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,8 procent hoger op 7.353,51 punten.

De Europese aandelenmarkten schommelden donderdag gedurende de handelsdag tussen winst en verlies, meedeinend op de nieuwsstroom over de handelsperikelen tussen de Verenigde Staten en China. De Amerikaanse president Donald Trump heeft een besluit over de invoering van importheffingen op auto's met zes maanden uitgesteld.

Daarnaast kondigde Trump bij decreet een noodsituatie af om het gebruik te beperken van apparatuur uit landen die als "buitenlandse tegenstanders" worden beschouwd. De maatregel wordt gezien als een poging om het Chinese Huawei verder onder druk te zetten.

Marktanalist Jasper Lawler van London Capital Group zei dat de nieuwsstroom rond Trump over het handelsconflict met China vrijwel volledig de richting van markten wereldwijd bepaalt.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat het overschot op de handelsbalans van de eurozone in maart is gedaald tot 22,5 miljard euro, van 26,9 miljard euro in dezelfde maand een jaar eerder. De export steeg met 3,1 procent, terwijl de import met 6,0 procent toenam.

Tevens werd bekend dat de consumentenprijzen in Italië in april op jaarbasis zijn gestegen met 1,1 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1874. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1206 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1200 op de borden.

Olie noteerde donderdag tot 2,5 procent hoger.

Bedrijfsnieuws

Bouygues heeft de omzet in de eerste drie maanden van dit jaar zien oplopen, maar ook rode cijfers geschreven door een verlies bij het onderdeel Alstom. Bouygues blijft voor dit jaar rekenen op een verbetering van de winstgevendheid en een vrije kasstroom van 300 miljoen euro bij Bouygues Telecom. Binnen twee jaar moet de kasstroom voor de groep naar 1 miljard euro zijn opgelopen na aftrek van kosten voor schulden, belastingen en rentelasten. Het aandeel steeg 1,4 procent.

NN Group heeft in het eerste kwartaal van dit jaar de winst zien stijgen, maar de solvabiliteit daalde. De verzekeraar bracht de kosten in het afgelopen kwartaal met 20 miljoen euro terug. NN steeg 0,8 procent.

Shell verloor donderdag 0,2 procent nadat het aandeel ex-dividend noteerde.

Het Finse Kone kijkt naar een overnamebod ter waarde van 14 miljard euro op de liftdivisie van Thyssenkrupp. Dit meldde persbureau Reuters woensdagavond op basis van vier bronnen. Kone won 5,0 procent. Thyssenkrupp steeg 5,3 procent.

Nestlé is exclusieve onderhandelingen gestart om zijn huidverzorgingstak te verkopen aan een consortium dat wordt geleid door de private equity firma EQT Partners en een dochteronderneming van Abu Dhabi Investment Authority voor een mogelijk prijskaartje van 10,2 miljard Zwitserse frank. Nestlé kreeg er donderdag 1,8 procent bij.

Thomas Cook verloor bijna 14,7 procent in Londen. De Britse reisorganisatie leed in de eerste zes maanden van zijn lopende boekjaar een fors verlies en ook de omzet liep terug.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,2 procent hoger op 2.886,44 punten. De Dow Jones index steeg 1,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,3 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,2 procent tot 557,91 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,7 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,1 procent.

Europa-breed drukte de voortdurende handelsperikelen tussen de Verenigde, China, maar ook de EU op het sentiment. De handelsperikelen domineerden ook donderdag de nieuwsstroom, nadat de Amerikaanse president Donald Trump per decreet de noodsituatie afkondigde en het gebruik inperkte van apparatuur uit landen die als "buitenlandse tegenstanders" worden beschouwd.

De Amerikaanse minister van financiën Steven Mnuchin zei donderdag dat Washington "waarschijnlijk" opnieuw in Beijing zal aanschuiven om de handelsbesprekingen voort te zetten. Beijing zei echter van niets te weten.

Trump heeft inmiddels zijn besluit over importheffingen op auto's met 180 dagen uitgesteld, zoals de markt ook verwachtte. Volgens The Wall Street Journal blijven de onderhandelingen met Japan en Europa doorgaan.

"Het gaat de laatste dagen op en af", aldus beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij. "Alles draait om de handelsbesprekingen en één tweet op opmerking van één van de partijen kan het tij op de beurs volledig doen keren", zei Schutte. Volgens hem verwerkte de markt vrijdag opmerkingen vanuit Beijing dat zij gezien het gebrek aan progressie het nut niet inzien van een hervatting van de handelsbesprekingen. "Het lijkt er dus vooralsnog helemaal niet op dat de gesprekken voortgezet worden", zei Schutte.

Rond Brexit was het de afgelopen weken rustig, terwijl de Britse premier Theresa May onderhandelde met Labour leider Jeremy Corbyn over een deal waarmee het uittredingsakkoord kon worden geaccepteerd door het Lagerhuis voordat het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober uit de Europese Unie stapt. Vrijdag werd bekend dat de onderhandelingen tussen May en Corbyn zijn geklapt. Dit vergroot de kans op een harde Brexit.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag in Europa bekend dat de inflatie in de eurozone in april is uitgekomen op 1,7 procent, terwijl de bouwproductie in maart op maandbasis daalde, maar op jaarbasis flink toenam.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de VS het nieuws dat de index voor het consumentenvertrouwen in mei is gestegen 97,2 naar 102,4, terwijl de index van leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie in april tevens verder zijn gestegen.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1158. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1180 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1172 op de borden.

De olieprijs noteerde vrijdag tot 2,0 procent hoger.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 8 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Adyen, Ahold Delhaize en ASMl met winsten van elk 0,7 procent.

De grootste daler was ArcelorMittal met een verlies van 3,8 procent. Randstad daalde 1,9 procent, terwijl Wolters Kluwer 1,5 procent verloor.

Philips daalde 1,4 procent. Philips wordt net als Johnson & Johnson, Siemens en GE genoemd in een smeergeldzaak in Brazilië, waarnaar de Amerikaanse FBI onderzoek doet. "Het klopt dat wij samen met 30 andere bedrijven worden onderzocht", bevestigde een woordvoerder van Philips tegen ABM Financial News. Volgens de zegsman betreft het een oude zaak, waarvan ook al melding is gemaakt in de laatste halfjaarcijfers

In de Midcap ging Flow Traders aan kop met een winst van 2,1 procent, terwijl Intertrust 1,3 procent steeg en TKH 1,1 procent won.

Takeaway.com daalde 4,6 procent. Amazon is een belangrijke aandeelhouder geworden van Deliveroo. Hoewel dit volgens ING slecht voor het sentiment is, zal de impact op Takeaway beperkt zijn. Volgens ING was Deliveroo altijd al goed gekapitaliseerd, net als Uber Eats. "Desondanks konden beide bedrijven geen fatsoenlijk marktaandeel winnen in Nederland." De analisten wijzen op de lancering van Scoober door Takeaway, waarmee het bedrijf "de deur voor concurrenten" in het slot gooide.

Jefferies haalde het aandeel PostNL van de kooplijst en halveerde het koersdoel ruimschoots van 4,50 naar 2,00 euro. De verwachtingen voor de korte termijn zijn volgens analist David Kerstens met 20 tot 30 procent verlaagd als gevolg van een vertraging die PostNL oploopt met zijn kostenbesparingsprogramma. Daarbij is het afwachten of de overname van Sandd slaagt en moeten beleggers er rekening mee houden dat er twee jaar lang geen dividend zal worden uitgekeerd, onder meer vanwege hogere pensioenkosten en investeringen. Het aandeel verloor 2,4 procent.

In de AScX won ForFarmers 5,1 procent en Ordina 0,1 procent. NIBC verhoogde het koersdoel voor Ordina licht van 2,30 naar 2,40 euro. Alfen steeg 2,8 procent en Kiadis Pharma won 0,7 procent. Sif verloor 2,2 procent, terwijl Kendrion 1,9 procent inleverde.

Heijmans daalde 1,8 procent, ondanks een nieuw onderhoudscontract voor de Hanzehogeschool Groningen. Pharming leed 1,9 procent verlies.

Na de koerssprong van maar liefst 73 procent op donderdag, verloor het aandeel AND vrijdag 8,7 procent.

Een kwartaalupdate van Curetis, aanvankelijk nog positief ontvangen, leverde uiteindelijk een koersverlies op van 6,6 procent. RoodMicrotec daalde 5,1 procent. De omzetdaling in het eerste kwartaal van 2019 is geen verrassing volgens NIBC. RoodMicrotec verwacht nog altijd dat de omzet in de komende paar jaar zal blijven groeien, en voorziet een omzet in 2020 van 16 miljoen tot 18 miljoen euro.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent hoger op 2.878,17 punten. De Dow Jones index steeg 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX houdt goed stand ondanks oplaaiende handelsoorlog

(ABM FN-Dow Jones) De AEX was deze week opnieuw in de ban van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China maar hield toch stond. Op een slot van 557,91 punten vrijdag, steeg de Amsterdamse hoofdindex 1,3 procent op weekbasis. Vorige week sloot de hoofdgraadmeter op 550,87 punten.

De afgelopen weken laaide de handelsoorlog weer in alle hevigheid op, nadat de Verenigde Staten de importheffingen op 200 miljard dollar aan Chinese goederen verhoogden van 10 naar 25 procent. Daarbovenop wil de Amerikaanse president Donald Trump ook nog eens 325 miljard aan overige goederen uit China belasten met dit tarief.

Beijing sloeg deze week terug met een hoger importtarief op 60 miljard dollar aan Amerikaanse goederen.

Ondanks de "redelijk verlopen" gesprekken vorige week in Washington is er volgens investment manager Simon Wiersma van ING weinig vooruitgang geboekt.

"Het lijkt erop dat de kansen op een snel handelsakkoord zijn verkeken en we te maken krijgen met meer volatiliteit op de markten", aldus Wiersma. "Zolang de economie redelijk goed blijft draaien en de centrale banken de geldkraan open houden, maken we ons geen grote zorgen." De investment manager denkt dat de koersdalingen weer kansen bieden voor beleggers.

Duidelijk is dat de VS de druk vol op de ketel houdt bij China. Zo tekende Trump deze week een decreet waarmee een verbod kan worden ingesteld op netwerkapparatuur en diensten van buitenlandse concurrenten, zoals Huawei, waarvan de Amerikaanse inlichtingendiensten vermoeden dat het zijn apparatuur gebruikt voor spionageactiviteiten.

De Amerikaanse minister van financiën Steven Mnuchin verklaarde deze week dat Washington "waarschijnlijk" opnieuw in Beijing zal aanschuiven om de handelsbesprekingen voort te zetten. Het Chinese ministerie van handel liet echter weten geen weet te hebben van een hervatting van de onderhandelingen met de Verenigde Staten over een handelsakkoord.

Omdat de onderhandelingen met China nog geen akkoord hebben opgeleverd, denken analisten van UBS dat de Amerikaanse president Donald Trump zijn dreigementen van importheffingen op Europese auto’s niet zal doorzetten.

Voorlopig is dat ook het geval. Het Witte Huis maakte vrijdag bekend dat hogere importtarieven op auto's en auto-onderdelen met 180 dagen worden uitgesteld.

De handelsbesprekingen met Europa en China zitten nog in een eerste fase en er is meer tijd nodig om mogelijke deals te sluiten voordat tarieven als pressiemiddel worden gebruikt.

Duitse economie groeit weer

De Duitse economie krabbelde in het eerste kwartaal weer wat op. De groeimotor van de eurozone haperde eind vorig jaar nog met een krimp in het derde kwartaal en nulgroei in de drie maanden erna. In de periode januari tot en met maart trok de economie aan met een kwartaalgroei van 0,4 procent.

Volgens econoom Carsten Brzeski van ING duidt de groei erop dat de paniek over de Duitse economie overdreven is. "Maar er is nog altijd geen ruimte of tijd voor zelfgenoegzaamheid", waarschuwde Brzeski.

Economen van KBC wezen erop dat de groeicijfers weinig impact hadden op de financiële markten. "Dat de Duitse economie in het eerste kwartaal de weg naar groei teruggevonden heeft, werd in Europa aanvankelijk ook onder de mat van de gestegen handelskoorts geschoven."

Brexit terug op de radar

Rond Brexit was het de afgelopen weken rustig, terwijl de Britse premier Theresa May onderhandelde met Labour leider Jeremy Corbyn over een deal waarmee het uittredingsakkoord kon worden geaccepteerd door het Lagerhuis voordat het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober uit de Europese Unie stapt.

Vrijdag werd bekend dat de onderhandelingen tussen May en Corbyn zijn geklapt.Dit vergroot de kans op een harde Brexit.

Het Britse pond leverde vrijdag ten opzichte van de dollar bijna een half procent in op 1,2740. "Nu het einde van May in zicht lijkt, gaan markten over een opvolger nadenken. Dat zou weleens Boris Johnson kunnen zijn. De valutamarkten zijn daar niet gerust op", aldus analist Corne van Zeijl van Actiam.

De euro leverde ruim een half procent in en dook onder de 1,12 dollar. Volgens valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO is er ook weinig reden om op dit moment positief te worden over de euro. "De macro-economische cijfers zijn teleurstellend terwijl politieke ontwikkelingen in Italië en een aantal naderende verkiezingen zoals die voor het Europese Parlement op 23 mei en België op 26 mei ook niet uitnodigen om positief te worden", aldus Boele.

Olie duurder door geopolitieke dreiging

Olie steeg zo'n 2 procent op weekbasis. De OPEC en het Internationaal Energieagentschap publiceerden hun maandelijkse rapporten over de ontwikkelingen op de oliemarkt. Verder speelden naast het handelsconflict vooral geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten een rol, nadat twee Saoedische olietankers vorig weekend werden aangevallen in de Straat van Hormuz in de Perzische Golf en Saoedische olievelden met drones werden aangevallen.

Het IEA voorspelde in zijn maandrapport dat de vraag naar olie dit jaar minder sterk groeit dan eerder gedacht. De OPEC sprak in zijn maandrapportage van een dalende productie, met name in Iran vanwege Amerikaanse sancties.

Verder bleken de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week gestegen.

Volgende week

In Nederland is het cijferseizoen over zijn hoogtepunt. Lucas Bols opent volgende week de boeken en verder staan er vooral jaarvergaderingen gepland, zoals die van ASMI, Adyen, Royal Dutch Shell, ASR Nederland, Pharming en Van Lanschot Kempen. Intertrust, Aegon en Van Lanschot Kempen noteren volgende week op respectievelijk maandag, dinsdag en vrijdag ex-dividend.

Het buitenlandse cijferseizoen zit er ook al weer bijna op. Volgende week kan de markt aan de slag met resultaten van grote Amerikaanse winkelketens als Home Depot, Target en Best Buy.

Op macro-economisch vlak is er volgende week aandacht voor groeicijfers uit Japan en Duitsland. Verder staan er een aantal samengestelde inkoopmanagersindices op het programma uit Japan, de eurozone en de VS. De Federal Reserve en de Europese Centrale Bank geven notulen vrij van hun meest recente beleidsvergaderingen.

Stijgers en dalers

Koploper in de AEX was DSM, dat op weekbasis 5,1 procent steeg. Analisten van UBS wezen op de positieve geluiden die het speciaalchemiebedrijf liet horen tijdens een roadshow en voorspellen dat DSM zijn eigen outlook kan overtreffen dit jaar.

ArcelorMittal bungelde onderaan. Op weekbasis daalde het aandeel 10 procent, na een ex-dividend notering. Verder sloeg brancheorganisatie Eurofer alarm over de Europese staalsector, die kampt met grotere importvolumes, volatiele ertsprijzen en stijgende CO2-heffingen. Een dergelijke "perfecte storm" kan de sector in een diepe crisis brengen, meent de belangenbehartiger.

In de hoofdindex daalde ABN AMRO met 0,4 procent na het openen van de boeken. De bank maakte flink minder winst, maar dat was ook voorzien. "Geen geweldig resultaat", oordeelde KBC Securities dan ook. Analisten van Jefferies stelden dat beleggers vooral uitkijken naar de kapitaalverwachtingen. ABN AMRO wil tegen het einde van het jaar met nieuwe doelstellingen komen, na een beoordeling van de interne modellen.


voda
0
Deel 2:

Sectorgenoot ING Groep verloor 3,1 procent. De geluiden dat ING samen met enkele andere banken, waaronder het Italiaanse UniCredit jaagt op het Duitse Commerzbank worden steeds sterker.

NN Group kwam met degelijke resultaten, volgens analist Albert Ploegh van ING, maar de cijfers waren niet zo sterk als ze op het eerste gezicht leken. KBC Securities was niet overtuigd en haalde het aandeel van de verzekeraar van zijn kooplijst. Het koersdoel ging ook omlaag. Op weekbasis verloor de verzekeraar 0,8 procent.

Philips leverde 2 procent in ten opzichte van afgelopen week. Het concern wordt genoemd in een smeergeldzaak in Brazilië, waarnaar de Amerikaanse FBI onderzoek doet. Volgens een zegsman betreft het een oude zaak, waarvan ook al melding is gemaakt in de laatste halfjaarcijfers.

Air France-KLM stond onder druk in de Midcap en verloor 2,4 procent. Bernstein verlaagde het advies van Market perform naar Underperform en stelde het koersdoel neerwaarts bij van 10,00 naar 7,00 euro. Na de cijfers van de luchtvaartmaatschappij is volgens Bernstein de vraag of dit het moment is om short te gaan op Air France-KLM. "Ons antwoord is ja", aldus analist Daniel Roeska.

PostNL zag de beurswaarde verder afnemen en leverde op weekbasis 5,8 procent in. Jefferies haalde het aandeel, dat vorige week al 19,5 procent verloor, van zijn kooplijst, terwijl KBC Securities het koersdoel verlaagde.

Fugro voerde de Midcap aan en steeg 4,5 procent op weekbasis.

Fagron eindigde net niet bovenaan in de lijst met kleinere fondsen. Op weekbasis steeg het aandeel 4,3 procent, waar ForFarmers vrijdag nog langszij kwam en 5 procent won. De specialist in magistrale bereidingen maakte bekend het Mexicaanse Cedrosa over te nemen. Volgens ING past deze kleine maar interessante overname in de buy-and-build strategie van het bedrijf.

Pharming won op weekbasis 0,5 procent. In het eerste kwartaal steeg de omzet uit de verkoop van Ruconest, hoewel iets minder dan de drie maanden ervoor. De winstgevendheid verbeterde verder. Pharming rekent in de rest van het jaar op hogere inkomsten uit Ruconest en elk kwartaal een voortgaande positieve nettowinst gedurende het jaar.

VolkerWessels verloor 3,1 procent na cijfers. De bouwer zag de omzet afgelopen kwartaal op jaarbasis oplopen van 1.230 miljoen naar 1.374 miljoen euro. Dat was beduidend meer dan de 1.250 miljoen euro waarop ING vooraf rekende. "Een solide kwartaal", oordeelde ING. Wel moest opnieuw worden afgeschreven op het Zeesluisproject IJmuiden.

Lokaal maakte AND een klapper. Het aandeel steeg liefst 74,3 procent na een trading update. In het eerste kwartaal steeg de omzet sterk terwijl de operationele kosten juist fors daalden.

SnowWorld steeg 12,2 procent nadat de exploitant van overdekte skihallen de resultaten in de eerste zes maanden van het gebroken boekjaar zag aantrekken.

Euronext presteerde in het eerste kwartaal redelijk conform verwachting, concludeerde ING uit de cijfers. Ook ligt de beursuitbater op koers met het behalen van zijn kostenbesparingsdoelen, aldus de analisten. Ook mag Euronext door met de overname van de Noorse effectenbeurs Oslo Børs VPS, nadat het Noorse ministerie van financiën daar toestemming voor gaf. Het aandeel steeg op weekbasis 5,6 procent.

RoodMicrotec verloor 9,7 procent. De omzetdaling in het eerste kwartaal van 2019 is geen verrassing volgens analisten van NIBC. Toch verwacht het bedrijf nog altijd dat de omzet in de komende paar jaar zal blijven groeien en voorziet het een omzet in 2020 van 16 miljoen tot 18 miljoen euro.

De kersverse landskampioen Ajax daalde op weekbasis 8,6 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. A
voda
0
ASML trekt AEX omlaag

(ABM FN-Dow Jones) De AEX is de nieuwe handelsweek negatief begonnen. De Amsterdamse hoofdindex daalde maandag 1,2 procent op een slot van 551,37 punten. De AMX verloor 1,5 procent.

De aandacht blijft uitgaan naar de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Google zou van plan zijn om de Android-licentie van Huawei in te trekken nu het Chinese bedrijf op de zwarte lijst staat in de VS. Ook andere bedrijven, waaronder Qualcomm en Infineon zouden niet langer met Huawei willen samenwerken.

Het nieuws zette maandag forse druk op toeleveranciers aan de halfgeleiderindustrie, zoals ASML en Besi. De escalerende handelsspanningen door de Amerikaanse ban op Huawei spelen de halfgeleiderindustrie niet in de kaart, merkten analisten van NIBC op.

Ondertussen lijken de handelsbesprekingen tussen Beijing en Washington in een impasse beland waardoor een spoedige deal lijkt uitgesloten.

"Totdat president Trump en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping elkaar eind juni bij de G20-vergadering in Japan zullen treffen, blijven markten waarschijnlijk nerveus", verwacht investmentmanager Simon Wiersma van ING.

Hij wijst daarbij op de impact die de tweets van Trump hebben. Die leiden tot heftige koersbewegingen. "Mijn advies is: probeer daar doorheen te kijken. Het is zaak om als belegger de hoofdlijnen niet uit het oog te verliezen", aldus Wiersma.

De macro-economische agenda was maandag weinig gevuld. De Japanse economie groeide in het eerste kwartaal met 0,5 procent ten opzichte van de drie maanden ervoor. Dat was verrassend want economen rekenden op een lichte krimp. Op jaarbasis groeide de derde economie van de wereld met 2,1 procent. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2018 trok de Japanse economie verder aan.

Verder bleken de Duitse producentenprijzen in april in een hoger tempo gestegen. De PPI index steeg met 2,5 procent op jaarbasis. In maart was dit 2,4 procent. De lopende rekening in de eurozone kende in maart een lager overschot dan in februari, van 25 miljard euro.

De Bundesbank schetste in zijn maandrapport de verwachting dat de groei in de grootste economie in de eurozone in het tweede kwartaal zal stagneren. Met name de industrie komt verder onder druk te staan, verwacht de Duitse centrale bank.

De Amerikaanse economische kalender was maandag vrij leeg. De nationale activiteitsindex van de Chicago Fed toonde in de maand april een groei beneden de trend. De index daalde tot -0,45.

Later in de week belooft het drukker te worden op economisch vlak en is er voor beleggers weer iets anders om zich op te focussen dan alleen de Amerikaans-Chinese handelsoorlog.

De Federal Reserve en de Europese Centrale Bank publiceren op respectievelijk woensdag en donderdag de notulen van hun meest recente monetaire beleidsvergadering. Beide centrale banken lieten de rente ongemoeid en houden dit naar verwachting nog geruime tijd vol. Voor de Fed geldt dat de markt zal letten of er in de verslaglegging mogelijk wordt gehint op renteverlagingen.

Oliekartel OPEC lijkt dichter bij een akkoord om de huidige productiedoelen te verlengen tot aan het eind van het jaar. Volgende maand zal het oliekartel in Wenen definitief de knoop doorhakken. De olieprijs steeg maandag ongeveer een procent.

Het muntpaar euro/dollar noteerde rond het slot licht hoger op 1,1170.

Stijgers en dalers

Er waren maandag nauwelijks stijgers in de AEX en de winsten die er waren bleven beperkt. Koploper was KPN, dat 1,8 procent steeg. Het telecombedrijf maakte bekend dat het zijn dataleverancier NLDC verkoopt aan een investeringsfonds van DWS. Financiële details werden niet bekend gemaakt.

De scherpste verliezen waren er maandag voor de techfondsen. ASML leverde 6,3 procent in.

Besi verloor in de Midcap 5,4 procent en ASM International daalde 3,2 procent. Berenberg verhoogde maandag het koersdoel voor ASMI van 57,00 naar 65,00 euro met een onveranderde koopaanbeveling. De analisten verwachten dat het marktaandeel in ALD in 2019 zal herstellen dankzij de hoge investeringen in foundry en logic.

PostNL blijft ondertussen ook onder druk staan. Maandag leverde het aandeel 3,3 procent in. Op maandbasis heeft het postbedrijf inmiddels bijna 29 procent aan beurswaarde in moeten leveren. Intertrust verloor 1,8 procent, mede door een ex-dividendnotering. Air France-KLM daalde 2,7 procent na een zwakke cijferpublicatie van concurrent Ryanair.

SBM Offshore voerde de lijst in de AMX aan met een koerswinst van 1,8 procent. Wereldhave maakte bekend Matthijs Storm te willen benoemen tot nieuwe CEO. Het aandeel sloot 0,5 procent hoger.

Onder de kleinere aandelen sloot B&S Group 1,9 procent lager. De omzet groeide in het afgelopen kwartaal op jaarbasis met 19,8 procent naar 425,9 miljoen euro. Tegen constante wisselkoersen bedroeg de groei 17,0 procent en de autonome groei kwam uit op 8,6 procent. Morgan Stanley zag weinig verrassingen in de cijfers van B&S.

Kiadis Pharma was koploper onder de kleinere fondsen en schreef 2,3 procent aan beurswaarde bij. Brunel leverde 4,5 procent in door een ex-dividendnotering.

Lokaal viel AND op. Na de flinke winst afgelopen week, toen de beurswaarde met ruim 74 procent steeg, leverde het aandeel maandag dik 10 procent in.

Esperite is door Euronext op de vingers getikt met een noteringsmaatregel omdat het concern nog geen jaarcijfers over 2018 heeft bekendgemaakt. Het aandeel verloor ruim 12 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs, noteerden de indexen op Wall Street lager. De S&P 500 leverde 0,6 procent in en de Nasdaq verloor zelfs 1,3 procent. Ook in New York waren techfondsen de gebeten hond.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Techfondsen onderuit op Europese beurzen

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn maandag flink in het rood gesloten. De Stoxx Europe 600 index verloor 1,1 procent tot 377,46 punten. De Duitse DAX daalde 1,6 procent op een slot van 12.041,29 punten, de Franse CAC 40 leverde 1,5 procent in tot 5.358,39 punten en de Britse FTSE 100 eindigde 0,5 procent lager op een slotstand van 7.310,88 punten.

Opvallend was verder de fikse daling van de Italiaanse beurs. De MIB index verloor 2,7 procent omdat een groot aantal bedrijven ex-dividend noteerde.

Volgens marktanalist Jasper Lawler van London Capital Group houdt de marktvolatiliteit aan vanwege al het gespeculeer in de handelsconflicten tussen de VS en andere landen en dan primair China.

Daar waar de druk vol op de ketel staat bij China, lijkt de VS tegenover Europa vooralsnog wat coulanter. Vorige week werden importheffingen op auto's en auto-onderdelen met 180 dagen uitgesteld. Brancheorganisatie ACEA herhaalde maandag dat men tegen elke vorm van handelsrestricties is.

De macro-economische agenda was maandag weinig gevuld. De Japanse economie groeide in het eerste kwartaal met 0,5 procent ten opzichte van de drie maanden ervoor. Dat was verrassend want economen rekenden op een lichte krimp. Op jaarbasis groeide de derde economie van de wereld met 2,1 procent. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2018 trok de Japanse economie verder aan.

Verder bleken de Duitse producentenprijzen in april in een hoger tempo gestegen. De PPI index steeg met 2,5 procent op jaarbasis. In maart was dit 2,4 procent. De lopende rekening in de eurozone kende in maart een lager overschot dan in februari, van 25 miljard euro.

De Bundesbank schetste in zijn maandrapport de verwachting dat de groei in de grootste economie in de eurozone in het tweede kwartaal zal stagneren. Met name de industrie komt verder onder druk te staan, verwacht de Duitse centrale bank.

Oliekartel OPEC lijkt dichter bij een akkoord om de huidige productiedoelen te verlengen tot aan het eind van het jaar. Volgende maand zal het oliekartel in Wenen definitief de knoop doorhakken. Olie werd maandag een procent duurder.

Het muntpaar euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1170.

Bedrijfsnieuws

Google doet Huawei in de ban nu het Chinese bedrijf op de zwarte lijst is gezet in de VS. Europa volgt, waarbij het Duitse Infineon zijn leveringen aan Huawei ook zou willen stilleggen. Dat is door het bedrijf niet bevestigd.

Het aandeel van het Duitse elektronicabedrijf verloor maandag 4,8 procent aan beurswaarde. In Parijs daalde STMicroelectronics 9,1 procent en ASML leverde in Amsterdam 6,3 procent in.

Ryanair behaalde in zijn afgelopen boekjaar een lagere winst en ook de outlook stelde teleur. Het aandeel werd flink verkocht en de beurswaarde daalde met 4,7 procent. Concurrenten easyJet en Air France-KLM leverden achtereenvolgens 3,4 en 2,7 procent in.

Reisorganisatie Thomas Cook stond fors onder druk en leverde bijna 13 procent in. Analisten twijfelen over de financiële gezondheid van het bedrijf.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de aandelenmarkten in Europa noteerde Wall Street lager.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
2.548 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 123 124 125 126 127 128 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Markt vandaag

Wall Street sluit met winst

21 mei De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met winsten gesloten. Daarmee herstelden de graadmeters iets va...

  Indices

  AEX 553,14 +0,32%
  EUR/USD 1,1164 -0,04%
  Germany30^ 12.163,10 +0,16%
  Gold spot 1.274,78 -0,02%
  LDN100-24h 7.333,67 +0,30%
  NY-Nasdaq Composite 7.785,72 +1,08%
  US30# 25.885,43 +0,07%

  Stijgers

  WDP
  +3,68%
  Arcelo...
  +3,65%
  OCI
  +3,10%
  Galapagos
  +2,75%
  ADYEN NV
  +2,61%

  Dalers

  B&S Gr...
  -3,61%
  Basic-Fit
  -3,36%
  Ahold ...
  -1,75%
  Air Fr...
  -1,74%
  Acomo
  -1,00%

  Nieuws Forum Meer»

  (29)

  Patience op 22-mei-19 01:01
  (1)

  Knight V op 22-mei-19 00:14
  (35)

  this op 21-mei-19 22:24
  (40)

  AEX900 op 21-mei-19 21:21
  (4)

  Cobalt-47 op 21-mei-19 20:36

  Column Forum Meer»

  (10)

  Frank777 op 22-mei-19 01:08
  (69)

  Now U See Me! op 21-mei-19 23:38
  (7)

  I need a dollar op 21-mei-19 21:18
  (25)

  Febo85 op 21-mei-19 20:53
  (1)

  gracesiswandi op 21-mei-19 14:12