Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Dagafsluiting van de AEX, en andere beurzen.

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
2.813 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 ... 137 138 139 140 141 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
voda
0
AEX begint 2019 aarzelend

(ABM FN-Dow Jones) Het nieuwe jaar is met enige aarzeling toch redelijk positief begonnen voor de Amsterdamse beurs. De AEX won in de eerste handelsweek van 2019 op weekbasis zo'n 1,6 procent, op een slotstand van 492,01 punten vrijdag. Vorige week vrijdag eindigde de AEX, met nog een halve handelsdag in 2018 in het verschiet, op 484,17 punten.

Kijkend naar de eerste dagen van 2019, staat de AEX licht in de plus. De hoofdgraadmeter sloot 2018 af op 487,88 punten en daarmee een verlies van ruim 10 procent op jaarbasis vanwege de aanhoudende onzekerheid rond brexit, het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China en de mondiale groeivertraging.

Diezelfde ingrediënten zullen de markten ook in 2019 veelvuldig beïnvloeden, zo verwachten kenners. En deze eerste handelsweek van het nieuwe jaar werd al duidelijk dat dit inderdaad het geval is. Beleggers maakten zich zorgen over de mondiale groei en de invloed van de handelsoorlog tussen de VS en China.

Dat veel beurzen deze week wat terrein wonnen had ook niet zozeer te maken met een optimistische stemming, maar vooral een technisch herstel dat werd uitvergroot door de nog lage volumes in de eerste handelsweek van het nieuwe jaar. De onzekerheid onder beleggers hield evenwel aan, gevoed door tegenvallende macrodata, de voortdurende shutdown in de VS en een zeldzame omzetwaarschuwing van techreus Apple.

Apple komt met omzetwaarschuwing

Apple maakte deze week bekend dat de omzet in het afgelopen kwartaal vermoedelijk is uitgekomen op 84 miljard dollar, wat 5 miljard dollar onder de onderkant van de eerder afgegeven outlook is. De grootste boosdoener is de afgenomen vraag naar iPhones in China, en dat zou volgens CEO Tim Cook verergert zijn door het handelsconflict .

Vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Wealth Management ziet geen reden waarom Trump géén akkoord zou kunnen sluiten met de Chinezen, maar wees erop dat de Chinezen zich wel sterker voelen worden in het conflict. Het nieuws van Apple draagt daar alleen maar aan bij. Volgens Montfrooij spoort de Chinese regering zijn consumenten aan om de iPhones van Apple te laten liggen, en in plaats daarvan telefoons van Koreaanse makelij te kopen, als signaal aan de Amerikanen in de handelsoorlog.

Als een complete verrassing kwam de omzetwaarschuwing van Apple ook weer niet volgens analisten, die hun ramingen in december al verlaagden, nadat allerlei toeleveranciers al waarschuwden.

Mondiale economie hapert

Dat beleggers zich terecht zorgen maken over de wereldeconomie, werd duidelijk uit een aantal inkoopmanagersindexen die deze week verschenen. Markit publiceerde cijfers over de industrie in China, de eurozone en de Verenigde Staten. De Chinese industrie kromp in december. De inkoopmanagersindex daalde tot 49,7.

In de eurozone groeide de activiteit in de industrie in december minder hard ten opzichte van de voorgaande maand. De inkoopmanagersindex daalde van 51,8 naar 51,4. Het ondernemersvertrouwen daalde naar het laagste punt in zes jaar.

Volgens Markit-econoom Chris Williamson is een deel van de recente zwakte tijdelijk, veroorzaakt door de Europese auto-industrie die worstelt met nieuwe emissieregels en de 'gele hesjes'-protesten in Frankrijk.

"Maar de onderliggend zwakke vraag en de toenemende risico-aversie die merkbaar is bij inkoopmanagers suggereert dat elke vorm van herstel in het gunstigste geval bescheiden zal zijn, waarbij brexit vooral een zorgelijke ongewisse factor is voor de outlook", aldus Williamson.

In Duitsland en Spanje was in december sprake van een minder sterke groei, terwijl de Franse en Italiaanse industrie krimp vertoonden. In Nederland en het Verenigd Koninkrijk nam de economische activiteit in de industrie in december juist toe, terwijl in de VS sprake was van een behoorlijke groeivertraging.

De index in de VS daalde van 55,3 in november naar 53,8 in december. Dat was het laagste niveau in 15 maanden. Opvallend was de subindex die het Amerikaanse ondernemersvertrouwen weergeeft. Die daalde naar het laagste niveau sinds oktober 2016.

"Producenten [in de Amerikaanse industrie] werden minder optimistisch over de vooruitzichten voor 2019. De output en orderboeken groeiden in het traagste tempo in meer dan een jaar en het optimisme over de outlook was in ruim twee jaar niet zo laag", aldus econoom Williamson.

Uit de inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie van ISM bleek deze week ook een flinke daling, tot 54,1 in december.

Amerikaanse arbeidsmarkt nog altijd robuust

Veel aandacht ging deze week ook uit naar de Amerikaanse banenrapporten, die wel heel sterk waren en het huidige rentebeleid van de Federal Reserve lijken te ondersteunen. Loonstrookjesverwerker ADP maakte donderdag bekend dat de werkgelegenheid in de private sector in de VS in december is gegroeid met 271.000 banen. Dat was ruim boven verwachting en bovendien de sterkste groei in twee jaar.

Uit het officiële banenrapport vrijdag bleek ook een forse banengroei. Er kwamen in de laatste maand van 2018 zelfs 312.000 banen bij, wat veel meer was dan het aantal dat werd voorzien. De werkloosheid steeg wel onverwacht, van 3,7 naar 3,9 procent maar ook de lonen stegen met 3,2 procent op jaarbasis sterker dan verwacht.

Volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank was het rapport "heel sterk". Dat de werkloosheid steeg, kwam vooral door een toestroom aan de aanbodkant. "En dat is eigenlijk heel goed."

Het rapport zal volgens Marey voor de Federal Reserve een goed argument zijn om de rente te blijven verhogen. De zogeheten dot plot van de Fed wijst voor dit jaar op twee renteverhogingen. Door de nodige macro-economische tegenwind begon de markt echter al rekening te houden met nul verhogingen of zelfs een renteverlaging. Maar met dit rapport denkt Rabobank dat een volgende verhoging in maart er zeker wel in zit.

Volgens beleggingsstrateeg James Athey van Aberdeen Standard Investments zou het banencijfer reden moeten zijn voor meer optimisme over de groeivooruitzichten van de Amerikaanse economie. "Maar bij het huidige marktsentiment kan het worden opgevat als voorbode van een meer 'havikachtige' Fed en daardoor als een nieuwe koude douche voor de markten."

Shutdown duurt voort

Ook deze week kwam er geen eind aan de shutdown van een deel van de overheidsdiensten in de VS. De Amerikaanse president Donald Trump wil nog altijd ruim 5 miljard dollar voor de bouw van een muur tussen Amerika en Mexico. De Democraten, die deze week de macht overnamen in het Huis van Afgevaardigden, kwamen met een aantal tegenvoorstellen waarin ook grensbewaking wordt aangepakt, maar willen niet specifiek geld vrijmaken voor een muur. Het Huis van Afgevaardigden stemde donderdag voor een aantal voorstellen om de overheidsdiensten te heropenen, maar president Trump heeft al aangegeven dat hij zijn vetorecht zal inzetten om de voorstellen af te wijzen. Daarom wordt er vermoedelijk niet over gestemd in de Senaat, waar de Republikeinen de meerderheid hebben.

voda
0
Deel 2:

Volgende week

Op macro-economisch vlak is er volgende week aandacht voor industriële productiecijfers uit Europa, Chinese groeicijfers en de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank.

"Volgende week zal de liquiditeit op valutamarkten weer grotendeels terugkeren", aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO. "Alle zwakker dan verwachte macro-economische cijfers in de eurozone, de VS en China zullen worden aangegrepen om deze verwachtingen te bevestigen. Verder zal het commentaar van de beleidsfunctionarissen van de Fed, de ECB en de notulen van de laatste ECB vergadering onder een vergrootglas gelegd worden. Mochten deze beleidsfunctionarissen met vertrouwen over de economie spreken dan zal het beleggerssentiment langzaam iets verbeteren", aldus Boele.

Op bedrijfsvlak staat de jaarvergadering van Esperite geagendeerd op dinsdag en komen Takeaway.com en RoodMicrotec donderdag met omzetcijfers over het vierde kwartaal. Het buitenlandse cijferseizoen staat ook weer voor de deur en trapt na volgende week weer af.

Stijgers en dalers

De AEX kende in de eerste handelsweek van 2019 meer stijgers dan dalers. Galapagos, dat de laatste weken onder druk stond, krabbelde juist op en steeg op weekbasis 9,9 procent. Jefferies heeft het aandeel op zijn favorietenlijst. De grootste waarde ligt volgens de analisten in ontstekingsremmer filgotinib maar ook andere programma's kunnen waarde creëren via mogelijke mijlpaalbetalingen uit bestaande en nieuwe deals.

Financials, in 2018 geen favoriet, waren afgelopen week wel in trek. ABN AMRO steeg 4,7 procent, ASR Nederland won 3,4 procent, ING Groep ging er 5,1 procent op vooruit en NN Group zag de beurswaarde met 2,4 procent toenemen.

Randstad leverde juist 2,7 procent in na een adviesverlaging bij Credit Suisse. De Zwitserse bank verlaagde het advies op het aandeel van Outperform naar Neutraal en het koersdoel van 50,00 naar 41,00 euro."We voorzien een verdere verslechtering van de marktdata in de komende maanden, wat druk zal zetten op de autonome groei", schreven analisten in een sectorrapport. Daarbij werd ook de winstraming per aandeel van Randstad neerwaarts bijgesteld.

Philips verloor op weekbasis 2,0 procent.

Toeleveranciers aan de halfgeleiderindustrie hadden het lastig na de omzetwaarschuwing van Apple. ASML verloor op weekbasis 2,1 procent in de AEX. In de AMX verloor ASM International op weekbasis 0,6 procent.

Sligro Food Group kwam met omzetcijfers over 2018. De omzet steeg afgelopen jaar 9,6 procent tot ruim 2,3 miljard euro. Analisten van ING wezen op de ontwikkeling van de autonome omzet. De groei van 1 procent op jaarbasis was ruim onder de verwachting van 2,5 procent. Volgens KBC Securities ontbreekt het bij Sligro momenteel aan opwaartse triggers, zoals een nieuwe acquisitie in België of Nederland, of een sneller dan verwacht herstel van de marge. Het aandeel Sligro Food Group daalde deze week 1,6 procent.

Koploper in de Midcap was Fugro, dat 8,8 procent won. Takeaway.com was de sterkste daler en leverde 2,2 procent in.

Onder de kleinere aandelen viel Kiadis Pharma op. Het aandeel won liefst 37,1 procent. Het biofarmaceutische bedrijf maakte twee belangrijke management benoemingen in de VS bekend. Daarmee kan het de Amerikaanse voetafdruk verder uitbreiden, oordeelde KBC Securities. Jefferies verlaagde het koersdoel op het aandeel met 2,00 euro naar 23,00 euro maar handhaafde wel het koopadvies. Volgens de analisten krijgt Kiadis dit jaar waarschijnlijk positieve feedback van de Europese toezichthouder op de onderzoeksdata van de Fase II studie met ATIR101. Daarmee worden de risico's volgens Jefferies flink kleiner en kan Kiadis het middel in de tweede helft van 2019 in Europa lanceren.

Ook Pharming startte het nieuwe jaar positief met een winst van 5,1 procent. Kleine verliezen waren er voor Basic-Fit, dat 1,6 procent daalde, en Lucas Bols, dat 1,0 procent verloor.

Lokaal steeg Kardan 21,7 procent en Esperite 12,9 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Damrak eindigt vlak tot hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag verdeeld gesloten, met een nagenoeg vlak slot voor de AEX en ruim hogere slotstanden voor de indices van middelgrote en kleinere fondsen.

De AEX index eindigde 0,05 procent lager op 491,75 punten. De Midkap-index steeg 2,4 procent en de AScX-index sloot 2,2 procent hoger.

Volgens vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management was de markt vooral positief gestemd, maar werd de hoofdgraadmeter gedurende de dag omlaag getrokken door een aantal grote fondsen, zoals Heineken, Unilever en Akzo Nobel. Uiteindelijk werden het verlies van de AEX vrijwel geheel goedgemaakt.

Van Eerden noemde het "niet meer dan normaal" als de beurs morgen weer wat lager staat. De vermogensbeheerder gelooft echter dat de markt een bodem heeft gevonden. De AEX kan wel weer terug naar 485 punten, denkt hij, maar niet veel verder. "Dus dat ziet er wel goed uit."

De markt bleef nog relatief rustig na de vakantiedagen rond Kerst en Nieuwjaar, en beleggers zijn in afwachting van bedrijfsresultaten, volgens Van Eerden.

Economisch nieuws was beperkt tot een zwakkere groei van de dienstensector in de Verenigde Staten in december, volgens een ISM-index. Dit gaat slechts om een verwachting, nuanceerde Van Eerden.

De aandacht was vooral gericht op de Chinees-Amerikaanse onderhandelingen die maandag startten in Beijing. Daar kwam maandag nog geen nieuws uit, "maar dat nieuws gaat wel komen", zei de vermogensbeheerder. Aberfeld verwacht dat er een oplossing gaat komen voor het handelsconflict. Dit kan de markt enorm helpen, denkt hij.

De euro zat in de lift en noteerde op 1,1461 dollar. Bij het sluiten van de Europese beurzen vrijdag stond er nog een stand van 1,1415 op de borden.

De olieprijs steeg tot 3,7 procent en zit volgens Van Eerden in een opwaartse trend.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging Galapagos aan kop met 4,1 procent koerswinst. Het biotechbedrijf breidt zijn klinische fibrose-programma uit met een Fase 2a-studie, die GLPG1690 test als behandeling tegen systemische sclerose. Het bedrijf start ook samen met het Canadese Fibrocor Therapeutics een onderzoeksprogramma voor longfibrose en andere indicaties. Tot slot lanceerde Galapagos een Fase 1-studie met GLPG3312, een kandidaatmedicijn tegen een nog niet bekendgemaakte type doelwit in ontstekingsziekten.

Andere stijgers in de AEX waren Vopak en ASML, met ongeveer 2,5 procent winst.

Heineken verloor juist 2,5 procent, na een verkoopadvies van Goldman Sachs. Het koersdoel werd teruggebracht van 95,00 naar 73,00 euro door de zakenbank. In de opkomende markten komen de winsten van bierbrouwers volgens Goldman Sachs onder druk te staan. De grootste risico's liggen in Nigeria, Brazilië en Vietnam. Gezamenlijk zijn deze drie landen goed voor ongeveer 20 procent van de EBIT van Heineken in 2018.

ASR Nederland verloor daarnaast 2,1 procent. Kepler Cheuvreux verlaagde het advies van Houden naar Reduceren en het koersdoel van 34,60 naar 33,60 euro.

In de Midkap werd Adyen 6,2 procent meer waard, nadat Bank of America Merrill Lynch het volatiele aandeel van de betaaldienstverlener op de kooplijst zette. De zakenbank blijft van mening dat het betalingsbedrijf sterk kan profiteren van het toegenomen aantal digitale betalingen. "Maar de hoge waardering van het aandeel hield ons aan de zijlijn", zo geven de analisten aan. Na een koersdaling in de afgelopen periode is er nu ruimte om het aandeel te kopen, meent de Amerikaanse bank.

Ook halfgeleiderfondsen Besi en ASMI en maritiem bodemonderzoek Fugro waren geliefd met koerswinsten van 5 procent of meer. Het aandeel Fugro kan de komende twee jaar makkelijk in waarde verdubbelen, als de vraag in de sector weer terugkeert. Dat stelde portfoliomanager Thijs Hovers van Lucerne Capital op de website van Barron's.

Cyclische aandelen die snel worden verkocht als het economische beeld verslechtert, worden nu weer aangekocht, zei Van Eerden.

Onder de kleinere aandelen schoot het aandeel Pharming omhoog met 15 procent. Dit een zeer speculatief aandeel, stelde Van Eerden. Kiadis Pharma was een zeldzame daler was met een verlies van 1,0 procent.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten wonnen de Amerikaanse beurzen circa een half procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn maandag lager gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,2 procent tot 342,88 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,2 procent op 10.747,81 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,4 procent op 4.719,17 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,4 procent lager op 6.810,88 punten.

Beleggers in Europa aarzelden maandag, omdat de zorgen over de vertraging van de wereldeconomie voortduurde, ondanks de hoop die werd gevoed door hernieuwde handelsbesprekingen tussen Washington en Beijing.

Halfgeleiderfondsen deden het goed en bierbrouwers stonden onder druk na een rapport van Goldman Sachs.

"De ochtendsessie begon enigszins positief, dankzij een bescheiden winst in Azië, maar de vrolijke stemming duurde niet lang, waarna de markten een deel van de forse winsten van vrijdag teruggaven. Wanneer een opwaartse beweging van korte duur is, kan dit een teken zijn van een gebrek aan vertrouwen in de markt", zei analist David Madden van CMC Markets.

Een positief Amerikaans banenrapport vrijdag verlichtte de zorg bij beleggers dat de Federal Reserve te optimistisch zou zijn met zijn plannen om de rente in 2019 verder te verhogen.

De handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China werden maandag hervat, maar de twee partijen wacht mogelijk nog een langdurig en moeizaam gesprek over technologie en de toekomst van hun economische relatie.

In Frankrijk laaide het zogenaamde gele hesjesprotest opnieuw op in het weekende. Circa 50.000 mensen gingen de straat om in protest tegen de economische agenda van de Franse president Emmanuel Macron.

In het Verenigd Koninkrijk worden het debat deze week hervat over het vertrek van het land uit de Europese Unie in maart.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de detailhandelsverkopen in de eurozone in november zijn gestegen. In november lagen de detailhandelsverkopen, gerekend naar volume, 0,6 procent hoger dan de maand ervoor. Er was gerekend op een toename met 0,2 procent.

De Duitse detailhandelsverkopen stegen in november, gecorrigeerd voor inflatie, met 1,1 procent op jaarbasis. November had evenveel koopdagen als in dezelfde maand een jaar eerder. Op maandbasis stegen de detailhandelsverkopen in november met 1,4 procent.

De Duitse fabrieksorders daalden daarentegen in november op maand- en jaarbasis. De orders namen in november gecorrigeerd voor seizoensinvloeden met 1,0 procent af. Op jaarbasis daalden de orders zelfs met 4,3 procent. Er was gerekend op een daling van 0,4 procent op maandbasis.

Olie noteerde maandag tot 2,8 procent hoger.

De euro/dollar noteerde op 1,1461. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1435 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1393 op de borden.

Bedrijfsnieuws

De Britse telecomprovider BT vreest een overnamebod van branchegenoot Deutsche Telekom, zo meldde The Mail on Sunday afgelopen weekend. BT en Deutsche Telekom hebben een overeenkomst, waarin is afgesproken dat het Duitse telecombedrijf drie jaar lang zijn belang in het Britse BT niet mag verhogen tot boven de 15 procent. Deze afspraak verloopt op 29 januari aanstaande, waardoor BT weer ten prooi kan vallen aan Deutsche Telekom. Het aandeel BT steeg 0,3 procent, terwijl Deutsche Telekom 0,1 procent daalde.

De halfgeleidersector stond er goed voor, met bijvoorbeeld 4,1 procent koerswinst voor STMicroelectronics, 2,8 procent voor Infineon en 2,5 procent voor ASML.

Heineken was een opvallende daler in Amsterdam met 2,6 procent. Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij zette Goldman Sachs de bierbrouwer op de verkooplijst met een koersdoel van 73,00 euro. Eerder werd nog een koopadvies gehanteerd met een koersdoel van 95,00 euro.

Galapagos steeg 3,9 procent. Het biotechbedrijf breidde onder meer zijn klinische fibrose-programma uit met de start van een Fase 2a-studie, waarbij GLPG1690 wordt getest als potentiële behandeling tegen systemische sclerose. Galapagos en het Canadese Fibrocor Therapeutics gaan daarnaast samenwerken in de vorm van een nieuw gemeenschappelijk onderzoeksprogramma voor longfibrose en andere indicaties. Tot slot lanceerde Galapagos een Fase 1-studie met GLPG3312, een eerste generatie compound, tegen een nieuwe, nog niet bekendgemaakte target klasse in ontstekingsziekten.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,8 procent hoger op 2.552,09 punten. De Dow Jones index steeg 0,6 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,1 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Hoop zet Damrak in het groen

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,4 procent tot 493,69 punten, terwijl de AMX een winst van 1,4 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,9 procent.

In heel Europa was dinsdag sprake van optimisme over de hernieuwde handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China, waardoor de risicobereidheid onder beleggers toenam. Het optimisme stak maandag al de kop op na mediaberichten dat hoge Chinese functionarissen bij het overleg in Beijing waren aangeschoven, onder wie de Chinese vice-premier Liu He.. Trump zette het optimisme dinsdag kracht bij met een bericht op Twitter. De gesprekken met China verlopen "erg goed", schreef hij.

The Wall Street Journal meldde dinsdagmiddag op basis van bronnen dat China en de Verenigde Staten inderdaad dichter tot elkaar zijn gekomen in de onderhandelingen van de afgelopen dagen om tot een handelsakkoord te komen. Later in januari zal op hoger niveau verder worden gesproken.

"De beurzen wachten in spanning af of het overleg tussen China en de VS nu eindelijk zijn vruchten gaat afwerpen. Vandaag gingen de onderhandelingen zijn tweede dag in en een woordvoerder uit China gaf nogmaals aan dat China graag tot een akkoord wil komen", aldus analisten van online broker Lynx. "In afwachting van een mogelijk akkoord werd er op de beurzen duidelijk voorgesorteerd", voegden zij toe.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dinsdag dat het consumentenprijspeil in Nederland in 2018 gemiddeld 1,7 procent hoger lag dan een jaar eerder, wat de sterkste stijging sinds 2013 markeerde. In december bedroeg de stijging van de consumentenprijzen 2,0 procent, net als in november.

Op macro-economisch vlak werd tevens bekend dat het consumentenvertrouwen in de eurozone in december verder is gedaald. De index ging van 3,9 punten negatief naar 6,2 negatief. Aanhoudende krimp van de industriële productie in Duitsland in december doet vrezen voor een technische recessie in het land in de tweede helft van 2018, aldus econoom Carsten Brzeski van ING dinsdag.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het ondernemersvertrouwen onder mkb'ers in november licht is gedaald en dat het aantal vacatures in november op maandbasis ook licht terugliep tot circa 6,89 miljoen openstaande vacatures. Op jaarbasis waren er overigens nog altijd bijna een miljoen vacatures meer.

De euro/dollar noteerde op 1,1446. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1437 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1474 op de borden.

Olie noteerde dinsdag tot 1,7 procent hoger.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 16 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Randstad met een winst van 3,3 procent, gevolgd door Unibail en Galapagos met winsten van respectievelijk 3,2 procent en 3,0 procent.

Signify was de dissonant met een verlies van 4,3 procent. Analist Nico Inberg van IEX Group merkte op dat Bank of America Merrill Lynch het aandeel van de kooplijst haalde. De bank hanteert nu een Neutraal advies met een koersdoel van 40,00 euro.

In de AMX verloor ASMI 2,8 procent, na een winstwaarschuwing van Samsung. De Zuid-Koreaanse chipreus wees met de beschuldigende vinger naar onder meer de markt voor geheugenchips. De winstwaarschuwing van Samsung is volgens NIBC opnieuw een bewijs dat de Chinese consument steeds voorzichtiger wordt. Volgens analist Edwin de Jong is het nog onduidelijk wat de consequenties voor ASML, ASMI en Besi zijn. Samsung gaf vorig jaar al aan de uitgaven aan nieuwe investeringen te willen terugschroeven.

Adyen voerde de index aan met een winst van 7,3 procent. Wereldhave steeg 4,6 procent, terwijl AMG 5,2 procent won. Corbion daalde 1,0 procent en TomTom leverde 1,5 procent in.

Onder de kleinere aandelen won Fagron 2,7 procent. Bank Degroof Petercam verhoogde het advies voor Fagron van Toevoegen naar Kopen en stelde eveneens het koersdoel opwaarts bij van 17,50 naar 19,00 euro. Volgens analist Frank Claassen biedt Fagron goed zicht op groei en betere marges, in een aantrekkelijke mix en met een gezonde kasstroom voor waardevolle overnames.

Pharming verloor 2,9 procent, Kiadis daalde 3,9 procent en Heijmans won 6,1 procent. Basic-fit steeg 2,5 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent hoger op 2.552,47 punten. De Dow Jones index steeg 0,4 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde vlak.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Damrak sluit in de plus

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag in de plus geëindigd. De AEX eindigde 0,5 procent hoger op 496,21 punten.

Tegen het eind van de handelsdag kalfde de winst wel af. "De index leek vandaag op de 500-grens af te stevenen. Dit was eerder een steun, maar vormt nu echter een weerstand", stelde fondsmanager Cees Smit van Today’s Groep. "Aan het begin van de handel was er een positief sentiment, dankzij de oplopende olieprijs en optimisme over de uitkomst van de besprekingen tussen de VS en China. Deze positieve stemming ebde later weg. Beleggers willen nu concreet nieuws over de besprekingen weten", zei Smit.

Ook vandaag werd er onderhandeld, later deze maand gevolgd door gesprekken op hoger niveau. Mogelijk komt donderdag het eerste resultaat over de gesprekken naar buiten.

Op macro-economisch vlak kregen beleggers vanochtend cijfers te verwerken over de Duitse export, Nederlandse industrie en het Franse consumentenvertrouwen. De Duitse export daalde, terwijl de Nederlandse industrie in november ruim twee procent meer produceerde dan een jaar eerder. Het consumentenvertrouwen in Frankrijk liep in december meer terug dan verwacht.

Vanavond brengt de Federal Reserve de notulen van de laatste beleidsvergadering naar buiten. Grote verrassingen worden niet verwacht, nadat verschillende bankiers, onder wie voorzitter Jerome Powell de afgelopen dagen al van zich lieten horen.

De euro/dollar noteerde op 1,1535. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1440 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1446 op de borden. Gematigde opmerkingen van bestuurders van de Amerikaanse centrale bank zorgden ervoor dat de euro aan kracht kon winnen ten opzichte van de dollar.

De olieprijzen stegen tot 5 procent. Vorige week daalden de olievoorraden in de VS opnieuw. De daling was ongeveer conform bde verwachting van analisten.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen was Signify koploper met een plus van 4,8 procent. Acuity Brands heeft in het afgelopen kwartaal meer omzet en winst geboekt, zo bleek woensdag uit cijfers van de Amerikaanse concurrent van Signify. Fondsmanager Cees Smit is positief over het fonds. "Het is geen duur aandeel", aldus Smit. Hij wees ook op de technologiebeurs CES in Las Vegas, waar Signify in samenwerking met Google innovaties heeft gepresenteerd.

Galapagos steeg 0,6 procent. Sands Capital meldde recent een belang van 5,7 procent in Galapagos. De melding werd door het biotechbedrijf op 27 december ontvangen, maar de meldingsplicht dateert van 13 september vorig jaar.

RELX moest juist 1,4 procent prijsgeven, terwijl Altice 1 procent verloor.

ING verloor 1,2 procent op 9,82 euro. UBS verlaagde het koersdoel voor de bank van 15,40 naar 14,80 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. ING biedt volgens de analisten van UBS een combinatie van groei, rendement en diversificatie bij een winstgevendheid die vergelijkbaar is met het sectorgemiddelde. "In onze optiek is dit erg aantrekkelijk", aldus UBS. Ook ABN AMRO verlaagde het koersdoel voor ING, van 15,00 naar 14,00 euro, maar handhaafde net als UBS de koopaanbeveling.

AkzoNobel klom 0,4 procent, ondanks een adviesverlaging. Degroof Petercam verlaagde het advies van Houden naar Reduceren. Analist Nathalie Debruyne meent onder meer dat de Chinese economische groeivertraging het verfbedrijf meer zal raken dan branchegenoten, omdat AkzoNobel een grotere blootstelling heeft aan de Chinese markt.

In de Midkap waren Fugro en AMG uitblinkers met koerswinsten van respectievelijk 7,3 procent en 6,9 procent.

Air France-KLM kon met een min van 2,7 procent het hoofd niet boven water houden. De luchtvaartmaatschappij vervoerde in december meer passagiers, terwijl het vrachtvervoer ook steeg.

Onder de kleinere fondsen steeg Nedap met 3,7 procent, terwijl B&S 2,1 procent inleverde.

Het lokaal genoteerde Accsys won 3,4 procent. De houtveredelaar onderzoekt samen met Petronas Chemicals Group Berhad de mogelijkheden om een fabriek te bouwen in Maleisië.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden bij het slot van de Amsterdamse beurs hoger. De toonaangevende S&P index noteerde 0,5 procent in de plus.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen eindigen hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag hoger gesloten, na optimisme over het handelsoverleg tussen de VS en China en signalen van een pauze in het rentebeleid van de Amerikaanse Federal Reserve.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,5 procent tot 347,70 punten, de Duitse DAX sloot 0,8 procent hoger op 10.893,32 punten en de Franse CAC noteerde een plus van 0,8 procent op 4.813,58 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,7 procent hoger op 6.906,63 punten.

De stemming op de wereldwijde aandelenmarkten was positief na drie dagen handelsoverleg tussen de Verenigde Staten en China. De uitkomst van de besprekingen is nog niet bekend, maar een verlenging van twee naar drie dagen maakte een gunstige indruk Het resultaat wordt in de komende dagen verwacht. "Handelaren beseffen dat er nog structurele kwesties zijn en dat er meer zaken moeten worden opgelost, maar de algehele stemming is positief", zei marktanalist David Madden van CMC Markets.

Ook in de besprekingen tussen de VS en de EU zou schot zitten, volgens persbureau Bloomberg. De inzet is hier onder andere importheffingen op auto's.

De dollar deed een stap terug, na uitspraken van Fed-bestuurders die wezen op een 'pas op de plaats' in het Amerikaanse rentebeleid. De voorzitter van de Chicago Federal Reserve Bank of Chicago, Charles Evans, zei dat een volgende renteverhoging nog wel even op zich zal laten wachten en zijn ambtgenoot van de Atlanta Fed, Raphael Bostic, voegde daaraan toe dat het huidige renteniveau het juiste is.

De euro/dollar noteerde op 1,1535. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1464 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1440 op de borden.

De Britse regering leed een nederlaag in het parlement, dat een amendement aannam waarin het parlement de afhandeling van Brexit kan overnemen van de regering als die na een afkeuring van het huidige akkoord niet binnen drie dagen met een Plan B komt. Dit betekende een hogere wisselkoers voor het pond sterling.

Dinsdag waren de aandelenmarkten nog bezorgd over zwakke industriële productiecijfers uit Duitsland, die een technische recessie voorspellen voor de Europese economische grootmacht.

AlphaSimplex meldde woensdag dat robots sinds het vorige kwartaal koersdalingen van bijna alle grote beleggingscategorieën voorspellen. De kwantitatieve beleggingsfirma concludeerde uit wiskundige modellen die de typische strategie van trendvolgende beleggingsfondsen imiteren dat deze in het derde kwartaal nog speculeerden op hogere koersen voor aandelen, obligaties, valuta en grondstoffen, maar rond het jaareinde draaiden naar koersdalingen voor behalve obligaties. De laatste keer dat trendvolgers hun posities zo massaal wijzigden was tijdens de financiële crisis van 2007 en 2008, volgens AlphaSimplex. "Alsof men weer inzet op chaos", zei analist Kathryn Kaminski van AlphaSimplex.

Eerder woensdag werd bekend dat de werkloosheid in de eurozone in november fractioneel is gedaald. Verder verslechterde het consumentenvertrouwen in Frankrijk enigszins en ook de Duitse export was in november wat lager dan in november. Hoewel de import steeg, was het handelsoverschot nog altijd 20,5 miljard euro.

Nabeurs publiceert de Federal Reserve de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Open Market Committee.

De olieprijs steeg tot 5 procent. De prijs daalde nauwelijks na de wekelijkse publicatie van de Amerikaanse voorraden ruwe olie, die vorige week iets bleken te zijn afgenomen, maar even later maakte Saoedi-Arabië bekend de olie-export te zullen verlagen om de markt in evenwicht te brengen. De Arabieren zouden mikken op een olieprijs boven 80 dollar.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Air France-KLM sloot 2,7 procent lager. De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij zei dat de recente golf van protesten in Frankrijk de omzet in december met circa 15 miljoen euro heeft gedrukt.

De Britse huizenbouwer Taylor Wimpey steeg 6,2 procent. Het concern meldde sterke prestaties in het afgelopen boekjaar, maar ziet het resultaat gedrukt door een pensioenlast.

J. Sainsbury won 2,3 procent. De op één na grootste supermarktketen in het Verenigd Koninkrijk zei woensdag dat de detailhandelsverkopen in het derde kwartaal zijn gedaald, vanwege voorzichtige consumenten en promotionele activiteiten.

Royal Bank of Scotland deed een stap terug. net als Deutsche Bank, dat 2,5 procent lager sloot in Frankfurt. UBS voorziet een verlies van 80 miljoen euro voor de Duitse bankreus in het vierde kwartaal. ING verloor 1,2 procent. UBS denkt dat het aandeel dit jaar goed zal presteren, na de onterechte afstraffing in 2017.

Vliegtuigbouwer Airbus was in trek, met een stijging van 3,5 procent.

Halfgeleiderfonds ASML blonk uit met een winst van 3,5 procent in Amsterdam. Daarmee is het aandeel overigens nog niet terug op het niveau van een maand geleden. De sector werd recent hard geraakt door omzet- en winstwaarschuwingen van Apple en Samsung.

In Brussel en Amsterdam was roestvrijstaalconcern Aperam een uitblinker, met een stijging van 4,3 procent. Ook de grote Londense mijnbouwers gingen zo'n 2 procent omhoog.

Engie leverde de koerswinst aan het einde van de middag in een sloot 0,6 procent hoger. Het bedrijf neemt de nucleaire onderhoudsactiviteiten van Suez over. De strategische overname betreft een bedrijf met een omzet van 29 miljoen euro in 2017.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het slot van de Europese beurzen hoger.
De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,4 procent tot 2.584 punten. De Dow Jones index won 0,5 procent tot 23.906 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,7 procent tot 6.944 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Damrak sluit vlak tot licht lager

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag vlak tot licht lager gesloten, nadat de markten het grootste deel van de dag in het rood stonden.

De AEX index eindigde 0,3 hoger op 497,77 punten. De Midkap-index daalde 0,4 en de AScX eindigde 0,4 procent lager.

De verliezen liepen in de loop van de middag terug.

Op basis van de technische analyse heeft de AEX met het recente herstel het "gat in de grafiek" gedicht, na de sterke dalingen in de laatste handelsweek van 2018, concludeerde vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Wealth Management.

De vraag is nu of er op 497 of 498 een top wordt gevormd en de beurs weer gaat dalen, of dat er genoeg kracht is om door te stoten naar 510 of 511 punten. "Het zou mij niet verbazen als dit een top is en we nu weer omlaag gaan", zei Montfrooij.

Veel hangt volgens hem af van het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten. Na drie dagen onderhandelingen is er nog niets bekend over het resultaat. Terwijl de beurs de afgelopen dagen herstelde in anticipatie op een positieve uitkomst van het handelsconflict, moet men nog steeds voorzichtig zijn, volgens de vermogensbeheerder. "Dat kan nog even duren."

Op het punt van de Brexit zou de beurs wel een positieve impuls kunnen krijgen op de korte termijn, verwacht de vermogensbeheer.

Wat moeilijker wordt het met de aankomende kwartaalcijfers. Er zijn al een aantal waarschuwingen geweest van afvlakkende groei, merkte Montfrooij op. Eerst Apple, toen Samsung en vandaag het Duitse Osram. Daar stonden wel recordverkopen van BMW tegenover.

Met name de verwachtingen voor het komende jaar kunnen tegenvallen en de vraag is hoe de beurs zich daarvan zal herstellen.

In de ochtend was er slecht economisch nieuws uit China, waar de producentenprijzen op maandbasis in december daalden, terwijl er ook weinig groei meer zit in de consumentenprijzen.

In de middag bleken de wekelijkse steunaanvragen in de VS te zijn gedaald. Ook de Franse industriële productie daalde flink in november.

De notulen van de laatste monetaire vergadering van de ECB toonden dat sommige beleidsmakers de balans van risico's voor de economie vonden overhellen naar de onderkant. De beleidsverklaring hield zich op de vlakte met een "verschuiving van de balans in neerwaartse richting". De ECB baseert zijn optimistische visie op de aanname dat de huidige economische tegenwind tijdelijk is. Maar dat is geen uitgemaakte zaak, volgens marktanalist Elwin de Groot. Hij sluit niet dat de ECB de verwachting voor de eerste renteverhoging verder naar achteren schuift, mogelijk tot in 2020, als de economische cijfers blijven tegenvallen.

De euro zit in de lift ten opzichte van de dollar, nadat Fed-beleidsmakers woensdag bleven benadrukken dat er geen haast is om snel een volgende renteverhoging door te voeren.

Rond het sluiten van de beurs noteerde het muntpaar op 1,1511. Woensdagochtend voorbeurs stond er nog een stand van 1,1453 op de borden. De olieprijzen stegen tot 3,7 procent.

De olieprijs was stabiel, na de stijging van 5 procent op woensdag. Saoedi-Arabië praatte de olieprijs omhoog door exportbeperkingen te beloven.

Stijgers en dalers

Het merendeel van de vijfentwintig AEX-fondsen eindigde hoger.
Het schuldenrijke telecomfonds Altice Europe was de sterkste stijger met een winst van bijna 5 procent. Ook verzekeraars waren in trek, met plussen van anderhalf procent voor ASR Nederland en Aegon. Staalconcern ArcelorMittal was de grootste daler in de AEX.

Ahold Delhaize klom 1,0 procent. De Nederlandse supermarktketen Albert Heijn gaat warme maaltijden bezorgen in Amsterdam en zet daarmee een nieuwer stap in foodservice, meldde het foodretailconcern. Albert Heijn werkt samen met de bezorgers Deliveroo en Thuisbezorgd.nl.

KPN kondigde aan zijn merken Telfort, XS4ALL en Yes Telecom te gaan schrappen, om te focussen op het KPN-merk. De merken Ortel en Simyo blijven wel bestaan. Het aandeel steeg 0,2 procent.

Philips meldde de rapportering van zijn segmenten aan te passen. Volgens InsingerGilissen trekt het bedrijf daarmee vooral een rookgordijn op voor analisten. Het aandeel daalde 0,4 procent, hoewel de financiële doelen werden herhaald.

Lampenfabrikant Signify, een spinoff van Philips, verloor 0,3 procent. Concurrent Osram gaf waarschuwende woorden voor 2019. Het aandeel Osram daalde 6,5 procent in Frankfurt.

Heineken won 1,4 procent. ING verlaagde het koersdoel van 86,00 naar 75,47 euro. Het Houden advies bleef gehandhaafd.

In de Midkap-index leverde Air France-KLM 4 procent in. De Franse krant La Tribune meldde dat de luchtvaartmaatschappij stopt met zijn budgetmerk Joon, dat de concurrentie aan moest gaan met prijsvechters op lange-afstandsvluchten.

Takeaway,com sloot 0,5 procent lager. De maaltijdbezorger verwerkte in het afgelopen kwartaal bijna 30 miljoen bestellingen, ruim de helft meer dan een jaar eerder. Het bedrijf voorziet meer groei in Duitsland. Volgens ING zij de groeicijfers conform verwachting.

Onder de kleinere aandelen eindigde Nedap bovenaan de lijst met een winst van 2 procent. Wessanen bunggelde onderaan.

Het lokale fonds Lavide verloor 6,8 procent. De onderneming maakt schoon schip om nieuwe activiteiten te kunnen inbrengen. Kinderopvang maakt plaats voor de exploitatie van hotels en een partyboot onder leiding van de nieuwe topman Salar Azimi.

Ook MKB Nedsense, een spinoff van het door Peter Paul de Vries geleide investeringsfonds Value8, deed een stap terug met een koersdaling van 4,6 procent.

RoodMicrotec meldde een flinke omzetgroei over 2018 en het verwacht nog altijd dat de omzet in de komende paar jaar zal blijven groeien, en voorziet een omzet in 2020 van ongeveer 18 miljoen euro. Het aandeel daalde desondanks bijna 7 procent.

Tussenstanden Wall Street

Wall Street noteerde rond het slot van het Damrak verdeeld. De S&P500 stond 0,1 procent hoger op 2.584 punten. De Dow Jones index noteerde 0,2 procent hoger. De Nasdaq zakte 0,2 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen sluiten hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn donderdag dankzij een eindsprint overwegend hoger gesloten. De beurzen veerden aan het eind van de handelsdag op, nadat de Amerikaanse beurzen hoger noteerden.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,3 procent tot 348,88 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,3 procent op 10.921,59 punten en de Franse CAC 40 was een uitzondering met een min van 0,2 procent op 4.805,66 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,5 procent hoger op 6.942,87 punten.

De stemming was een groot deel van de dag minder positief dan voorgaande dagen. Volgens analist David Madden van CMC Markets was er minder optimisme rond de handelsbesprekingen tussen de VS en China. "Beurshandelaren willen graag de details weten van de uitkomst van de gesprekken. Ook rapporteerde China een lager dan verwachte stijging van de prijzen, wat de afnemende vraag in de tweede economie van de wereld onderstreept", aldus Madden.

Beleidsmakers van de Europese Centrale Bank zagen in december toenemende economische risico's in een klimaat van algemene onzekerheid, maar kozen er toch voor om het geldverruimingsprogramma te beëindigen, zo bleek donderdag uit de notulen van de beleidsvergadering in december. De afgelopen weken gingen de mondiale aandelenmarkten stevig op en neer, omdat beleggers signalen zagen van verzwakking in grote economieën zoals China en de eurozone. Renteverhogingen door de Amerikaanse Federal Reserve droegen bij aan de volatiliteit.

De notulen van de laatste monetaire beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank laten zien dat de beleidsmakers worstelden met de aanduiding van de balans van de risico's, zei marktanalist Elwin de Groot van Rabobank donderdag tegen ABM Financial News.

"Ze wilden er niet aan om te zeggen dat de balans van risico's overhelt naar de onderkant", zei De Groot. "Daarom hebben ze ervan gemaakt dat de balans in neerwaartse richting aan het verschuiven is."

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat de industriële productie in Frankrijk in november op zowel maand- als op jaarbasis is gedaald, met respectievelijk 1,3 procent en 1,2 procent lager.

De euro/dollar noteerde op 1,1511. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1551 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1541 op de borden.

Olie noteerde donderdag licht lager.

Bedrijfsnieuws

Osram Licht verloor 5,8 procent. Topman Olaf Berlien zei in de Augsburger Allgemeinen dat hij "donkere wolken" ziet voor 2019. "De vraag naar LED neemt merkbaar af", voegde hij toe. De daling van de Chinese autoverkopen in de laatste drie maanden van 16 procent was "pijnlijk" voor Osram, aldus Berlien. Het Nederlandse Signify verloor 0,1 procent.

Het aandeel Halfords verloor liefst 22,2 procent, nadat het de verkoper van auto- en fietsonderdelen waarschuwde voor een lagere winst. Het retailbedrijf verwacht nu over 2018 een winst voor belastingen in een bandbreedte van 58 miljoen Britse pond en 62 miljoen Britse pond. In november ging het bedrijf nog uit van winst die circa 71 miljoen Britse pond zou bedragen.

Tesco won 2,2 procent na sterke kerstverkopen. De kerstomzet steeg het afgelopen jaar met een fraaie 2,2 procent. Het bedrijf bevestigde donderdag bovendien zijn outlook. Sectorgenoot J Sainsbury won 1,3 procent.

Marks and Spencer leverde 1,3 procent in. In het derde kwartaal van het gebroken boekjaar 2018 liep de verkoop van voedingswaren met 2,1 procent terug. Analisten hadden echter een nog grotere daling van 2,5 procent verwacht. Het bedrijf boekte opnieuw tegenvallende resultaten met kleding- en huishoudelijke artikelen.

Sodexo steeg 2,1 procent op de Franse beurs, nadat het schoonmaak- en cateringbedrijf over het eerste kwartaal van het lopende gebroken boekjaar een hogere omzet rapporteerde. Acquisities zorgden voor een hoger resultaat bij de Business & Administration divisie.

Cijfers over 2018 lieten zien dat Lufthansa nog altijd de grootste vliegtuigmaatschappij is in Europa. Met 142 miljoen passagiers troefde het Ryanair af. Het aandeel Lufthansa daalde desalniettemin 2,7 procent. Ryanair werd 0,8 procent duurder.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden donderdag bij het sluiten van de Europese beurzen vlak tot hoger. De S&P 500 index noteerde rond de slotstand van woensdag.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved
voda
0
Damrak sluit licht in de plus

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag licht hoger gesloten. De AEX index eindigde 0,2 procent hoger op 498,65 punten. Een lager Wall Street beperkte de winst van de hoofdindex.

"Er is op de beurs sprake van een technisch herstel. We zijn eerst te ver naar beneden doorgeschoten en nu veert de markt weer op", zei beursexpert André Brouwers van het Beleggingsinstituut. "Ik denk dat de AEX volgende week de [bandbreedte van] 505 tot 510 punten gaat opzoeken, waar een weerstand ligt. We zijn nu op weg naar de publicatie van de bedrijfscijfers over het afgelopen jaar en de verwachtingen voor het komende jaar. Ik verwacht dat de bedrijven zich bij het uitspreken van hun verwachtingen voornamelijk op de vlakte zullen houden en een disclaimer bij hun outlook zullen aanhouden. De toonzetting zal dus voorzichtig zijn."

Volgens Brouwers zijn de onderliggende problemen nog niet opgelost. "Daarbij gaat het om de shutdown van een deel van de Amerikaanse overheid, de onzekerheid rond de brexit en de handelsoorlog tussen de VS en China. De angst voor een recessie is wel volledig ingeprijsd, wat leidt tot lage waarderingen", aldus de beursexpert.

De industriële productie in zowel Spanje als het Verenigd Koninkrijk daalde in november. Daarentegen versnelde de groei van de Britse economie wel.

De consumentenprijzen in de Verenigde Staten daalden in december licht met 0,1 procent. De verwachting was ook eenzelfde afname in december. "De afname van de consumentenprijzen was conform verwachting. De afname had vooral te maken met de daling van de olieprijs", stelde econoom Stefan Koopman van de Rabobank tegen ABM Financial News. "Op jaarbasis was er een stijging van 1,9 procent, onder de beoogde 2,0 procent van de Federal Reserve. Dit geeft de Fed de ruimte om de rente[verhogingen] even op pauze te zetten", aldus Koopman.

De euro/dollar noteerde op 1,1471. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1498 en bij het openen van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1522 op de borden.

Volgens valutastrateeg Jane Foley van de Rabobank vertoont de Amerikaanse economie tekenen van vertraging, maar zijn de fundamenten van de euro inmiddels nog meer verslechterd. "Kijkend naar de daling van vanmiddag ben ik niet de enige die er zo over denkt", meent Foley.

Olie werd circa 1,4 procent goedkoper. De olieprijs is negen handelsdagen op rij gestegen, maar daar lijkt vandaag een eind aan te komen.

Stijgers en dalers

In de AEX was AkzoNobel koploper met een koerswinst van 1,2 procent.

Heineken won 0,5 procent. Concurrent AB InBev spoot op de Brusselse beurs 5,4 procent hoger, nadat persbureau Bloomberg meldde dat de brouwer zou werken aan een beursgang van zijn Aziatische activiteiten.

Aalberts Industries was de sterkste daler met een verlies van 1,8 procent.

In de AMX was BAM koploper met een koerswinst van 2 procent. ASMI steeg 1,2 procent.

Takeaway.com werd 1,7 procent goedkoper op 56,80 euro, ondanks dat Barclays het koersdoel verhoogde van 69,40 naar 79,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. De analisten menen dat Takeaway.com redelijk aan de prijs is, maar ook dat er nog voldoende opwaarts potentieel is.

Bij de smallcaps ging Wessanen met een koerswinst van 5,2 procent aan de leiding. Degroof Petercam verhoogde het advies voor het fonds van Reduceren naar Houden. Analist Fernand de Boer van de Belgische zakenbank vindt het aandeel van het voedingsbedrijf momenteel juist gewaardeerd na de koersdaling met 50 procent in 2018. Deze afstraffing was het gevolg van twee winstwaarschuwingen.

Heijmans werd 2,4 procent duurder, terwijl Kendrion 3,2 procent verloor.

Nedap steeg 0,5 procent. Het bedrijf uit Groenlo heeft een driejarig contract getekend voor het leveren van !D Cloud aan 800 winkels van Ackermans. Volgens Nedap is Ackermans de eerste Afrikaanse retailer die de technologie voor voorraadbeheer op een dusdanig grote schaal uitrolt.

Het lokaal genoteerde Lavide leverde 5,7 procent in. De nieuwe topman van Lavide heeft zijn plannen ontvouwd. In plaats van kinderopvang gaat Lavide zich richten op hospitality. Dat betekent dat de huidige activiteiten worden verkocht en CEO Salar Azimi verschillende hotels en een voetbalclub zal inbrengen als nieuwe activiteiten.

Euronext steeg 0,1 procent. Oslo Børs komt uiterlijk eind volgende maand met een advies aan de aandeelhouders over het bod van Euronext. Oslo Børs VPS meldde dat een aantal partijen belangstelling heeft getoond voor een overname, nadat Euronext recent al een bod uitbracht.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Amsterdamse beurs stonden de Amerikaanse aandelenmarkten lager. De brede S&P index noteerde 0,3 procent lager.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen vrijdag overwegend lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag overwegend lager gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,1 procent tot 349,20 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,3 procent op 10.887,46 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,5 procent op 4.781,34 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,4 procent lager op 6.918,18 punten.

Europese beurzen kwamen vrijdag onder druk te staan, waarbij met name druk op de autosector de indices omlaag trok. Oliefondsen stonden vanwege een lagere olieprijs tevens onder druk.

De markt volgde met argusogen de ontwikkelingen rond de Brexit. Het Britse pond zat stevig in het zadel na mediaberichten dat het kabinet van de Britse premier Theresa May de kans ziet toenemen op een vertraging van de Brexit. Het Britse parlement zal dinsdag stemmen over de deal die May met de Europese Unie sloot, maar marktvolgers twijfelen of zij voldoende steun zal weten te vergaren.

De autosector stond vrijdag onder druk, nadat Ford Motor donderdag aankondigde zijn Europese activiteiten te herzien. De autoproducent zal duizenden banen schrappen, fabrieken sluiten en modellen, die lage winsten genereren, schrappen.

Daarnaast lijkt er op korte termijn nog geen eind te komen aan de gedeeltelijke shutdown van de Amerikaanse overheid. Als de shutdown komende zaterdag nog niet is opgeheven, dan is dit langste shutdown in de Amerikaanse geschiedenis.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de Britse industrie in november 0,4 procent minder op maandbasis heeft geproduceerd en op jaarbasis ging het om een krimp van 1,5 procent. De cijfers waren flink slechter dan verwacht. De Britse economie groeide in november licht met 0,2 procent. De Britse economie groeide op jaarbasis met 1,4 procent.

De industriële productie in Spanje daalde in november ook, met 1,5 procent op maandbasis, na een stijging van 1,1 procent een maand eerder. Op jaarbasis lag de industriële productie in november zelfs 2,6 procent lager, indien aangepast voor kalendereffecten.

De olieprijs noteerde vrijdag tot 1,4 procent lager.

De euro/dollar noteerde op 1,1471. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1525 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1498 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Volkswagen verloor vrijdag 2,2 procent, terwijl Daimler 0,8 procent inleverde.

De oliesector stond tevens onder druk vanwege de lagere olieprijs. Royal Dutch Shell verloor 0,4 procent. BP daalde 1,2 procent.

UDG Healthcare noteerde 7,7 procent lager, terwijl Eurofins Scientific 3,5 procent daalde.

Britse huizenbouwers zaten daarentegen in de lift, vanwege positieve resultaten van Taylor Wimpey donderdag. Taylor Wimpey steeg 4,8 procent en sectorgenoot Persimmon won 4,4 procent.

Cie. Financière Richemont steeg 2,6 procent, nadat het concern over zijn derde kwartaal een stijging van de omzet van 25 procent rapporteerde.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese beurzen stonden de Amerikaanse aandelenmarkten lager. De brede S&P index noteerde 0,3 procent lager.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen sluiten lager

Gepubliceerd op 14 jan 2019 om 17:44 | Views: 280

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index op de beurs in Amsterdam is maandag lager gesloten. Ook de andere Europese graadmeters eindigden in mineur. Het sentiment op de beursvloeren kreeg een knauw door een onverwachte daling van de Chinese export. Dat wakkerde de zorgen over een groeivertraging van de wereldeconomie aan. Ook wachten beleggers op de belangrijke stemming in het Britse parlement over de brexitdeal.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,7 procent lager op 494,99 punten. De MidKap daalde 1,1 procent tot 681,11 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt en Parijs verloren tot 0,4 procent.

De FTSE in Londen zakte 0,9 procent. De Britse premier Theresa May acht de kans groter dat het parlement de brexit zal tegenhouden dan dat het Verenigd Koninkrijk zonder deal uit de Europese Unie vertrekt. May vreest echter voor het vertrouwen in de democratie als de brexit wordt tegengehouden. De stemming in het Britse parlement is dinsdag.

Shell

Grootste daler bij de hoofdfondsen aan het Damrak was kabel- en telecomconcern Altice Europe met een verlies van 8,1 procent. Bierbrouwer Heineken zakte 3,1 procent na adviesverlagingen door Morgan Stanley en Bank Degroof Petercam.

Shell noteerde verder 0,3 procent lager. Het olie- en gasbedrijf wil samen met pensioenuitvoerder PGGM een bod doen op energiebedrijf Eneco.

Europa

De koers van Ahold Delhaize bleef daalde 0,2 procent. Het supermarktconcern wil komende jaren dertig tot vijftig nieuwe Albert Heijn-filialen openen in België. Ook voor Delhaize Le Lion, het grootste merk van het concern in België, bestaan fikse groeiplannen.

Elders in Europa trok Pandora de aandacht. De sieradenverkoper zakte in Kopenhagen 6 procent na een negatief rapport van Morgan Stanley. Continental steeg daarnaast 3 procent in Frankfurt, ondanks dat de Duitse bandenmaker waarschuwde voor lagere winstmarges . Dialog Semiconductor ging 1,9 procent omhoog. Het chipbedrijf zag de omzet in het vierde kwartaal aan de onderkant van de eigen verwachtingen uitkomen.

De euro was 1,1474 dollar waard, tegen 1,1475 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper op 51,42 dollar. Brentolie zakte 0,6 procent in prijs tot 60,11 dollar per vat.
voda
0
Europese beurzen eindigen in het rood

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn maandag lager gesloten, als gevolg van zorgen over China en de onzekerheid rond de brexit.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 daalde 0,5 procent tot 347,51 punten, de Duitse DAX verloor 0,3 procent op 10.855,91 punten en voor de Franse CAC 40 was er een min van 0,4 procent op 4.762,75 punten. De Britse FTSE 100 eindigde 0,9 procent lager op 6.855,02 punten.

Het sentiment werd maandag gedomineerd door zwakke export- en importcijfers uit China. De export in dollars nam in december met ruim 4 procent af, waar een stijging was voorzien, en de import daalde met bijna 8 procent, waar ook op een toename was gerekend.

"De Europese beurzen noteerden lager als gevolg van de groeivertraging van de Chinese economie", merkte marktanalist David Madden van CMC Markets op. "De import nam in december af met 7,6 procent, wat de zwakkere vraag onderstreept. Ook de export is gedaald, waaruit blijkt dat de handelsoorlog met de VS de Chinese economie schaadt", aldus Madden.

Als klap op de vuurpijl bleek ook de industriële productie in de eurozone in november sterker dan verwacht te zijn gedaald. De productie lag 1,7 procent lager dan in oktober. Economen voorzagen al een daling met 1,3 procent.

De beurzen waren ook in afwachting van een cruciale stemming over de brexit-deal van premier Theresa May in het Britse parlement op dinsdag. Het Britse vertrek uit de EU gaat mogelijk niet door als het Lagerhuis morgen de brexit-deal afwijst, zei May in een toespraak in een fabriek in Stoke-on-Trent. De Europese Unie heeft May maandag geen nieuwe toezeggingen gedaan.

In een soort van wanhoopspoging dreigt premier Theresa May nu met "geen Brexit", in een poging al haar tegenstanders, aan beide kanten van het spectrum, angst aan te jagen en alsnog voldoende steun te verwerven voor haar deal met Brussel. Maar veel zal dit niet helpen, denkt marktanalist Stefan Koopman van Rabobank. "Ze gaat verliezen."

De euro/dollar noteerde licht hoger op 1,1474. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1470 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1464 op de borden.

Olie werd als gevolg van de zorgen over de mondiale economie wat goedkoper. Een februari-future West Texas Intermediate daalde 0,8 procent tot 51,17 dollar, terwijl een maart-future Brent 1,5 procent daalde tot 59,55 dollar.

Bedrijfsnieuws

Heineken verloor 3,1 procent. Morgan Stanley zette het aandeel van de bierbrouwer maandag op de verkooplijst en verlaagde het koersdoel van 82,00 naar 73,00 euro. De analisten van de Amerikaanse zakenbank maken zich zorgen om de margeontwikkeling van de Amsterdamse brouwer. Credit Suisse verlaagde het koersdoel voor Heineken van 80,50 naar 74,00 euro en handhaafde het advies op Underperform. In een sectorrapport schreef Credit Suisse dat Heineken, net als Carlsberg, een lastigere vergelijkingsbasis en meer concurrentie tegemoet kan zien.

Concurrent AB InBev leverde 0,4 procent in. Deze brouwer geldt als de favoriet van Credit Suisse. Toch ging het koersdoel met 3 euro omlaag naar 82,00 euro. Vrijdag ging de koers hoger na een bericht van Bloomberg dat AB InBev werkt aan een beursgang van de Aziatische activiteiten. Een waardering van 22 keer de bedrijfskasstroom (EBITDA), zoals Bloomberg die noemde, is vermoedelijk niet haalbaar. Een multiple van 17 oogt realistischer, aldus de analisten.

Ahold Delhaize stond 0,2 procent lager. Het wil de komende jaren dertig tot vijftig nieuwe filialen in België openen. "Er wordt geen echte beslissing genomen over het doorgaan met één merk", concludeerde analist Fernand de Boer van Degroof Petercam. Maar een dergelijk besluit is volgens De Boer ook niet eenvoudig. Albert Heijn is volgens de analist inmiddels een sterk merk in Vlaanderen en als je de winkels nu weer omzet naar Delhaize dan verlies je die waarde.

JD Sports steeg 7,2 procent, nadat het modehuis een sterke bedrijfsupdate publiceerde. JD heeft een goede kerstperiode achter de rug en de internationale expansie verloopt ook naar wens.

Duitsland is niet van plan om belangen Deutsche Telekom of Deutsche Post te verkopen om zo geld vrij te maken voor investeringen in glasvezel. Dit schreef Handelsblatt maandag op basis van een reactie van staatssecretaris Steffen Bilger, na vragen van de FDP. De FDP vindt dat er meer geld moet komen om het breedbandinternet in Duitsland te verbeteren. Door de verkoop van staatsbelangen zou dit kunnen. Deutsche Telekom verloor 0,2 procent, terwijl Deutsche Post 0,3 lager sloot.

Fabrikanten van luxe-artikelen, die veel omzet uit China halen, zoals LVMH en Kering, waren sterke dalers. LVMH verloor 2,6 procent.

Glencore verloor 1,5 procent. Het handelshuis heeft bijna een miljard dollar in leningen en voorschotten aan bedrijven verstrekt die verbonden zijn aan een Israëlische zakenman, Dan Gertler, die van corruptie in de Democratische Republiek Congo wordt beschuldigd. Dit blijkt uit documenten die The Wall Street Journal heeft ingezien. De leningen werden door Gertler gebruikt om te investeren in de kopermijnbouw in het Afrikaanse land.

De Zwitserse fabrikant van gehoorapparaten Sonova won terrein na een koopadvies van UBS. Het aandeel steeg 3,9 procent.

WC-pottenfabrikant Geberit verloor 1,8 procent na een adviesverlaging door UBS.

Continental had vorig jaar last van volatiele markten, meldde de Duitse bandenproducent. Het waarschuwde voor lagere winstmarges in het nieuwe jaar. Het aandeel steeg toch 3 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden maandag bij het sluiten van de Europese beurzen lager. De toonaangevende S&P 500 stond 0,5 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
1
Volatiel Damrak sluit hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag met een mooie plus gesloten. De AEX won 0,7 procent op 498,20 punten.

De Amsterdamse beurs opende net onder de 500-punten, maar zakte in de loop van de middag weg. Het Damrak volgde daarmee de dalende Amerikaanse futures. Tegenvallende cijfers van JP Morgan zorgden voor een verslechtering van het sentiment, maar na een hogere opening van Wall Street ging het Damrak toch weer omhoog.

"Het is een behoorlijk volatiele dag", concludeerde beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx. "De Nasdaq trok vanmiddag de beurzen omhoog. De techbeurs noteerde flink hoger dankzij Netflix, dat aankondigde zijn abonnementstarieven in de Verenigde Staten te gaan verhogen. Dat nieuws werd door beleggers positief ontvangen. Netflix wil dit geld gebruiken om meer te gaan investeren in het maken van films. Het bedrijf publiceert komende donderdag kwartaalcijfers en dan komt er hopelijk nog meer helderheid over de achtergrond van deze prijsverhoging."

Volgens Blekemolen was de stemming dinsdag op de beurs nerveus. "Beleggers zijn zenuwachtig over de komende kwartaalresultaten. Ook zijn ze nerveus over de afloop van het brexitdebat, vanavond in het Britse parlement. JP Morgan publiceerde vanmiddag vanmiddag tegenvallende kwartaalcijfers, wat de nervositeit vergrootte. Wat ook negatief was, dat de zakenbank stelde dat de aanhoudende shutdown van de Amerikaanse overheid mogelijk de hele economische groei van de VS gaat wegvagen", aldus Blekemolen.

De Chinese regering meldde vandaag meer te gaan doen om de economie aan te jagen, na signalen dat deze sterker aan het vertragen is. De kredietverlening aan kleinere bedrijven moet verbeteren, investeringen in infrastructuur worden versneld en de belastingen gaan omlaag. Dit zorgde voor steun op de aandelenmarkten.

Vanavond wordt in het Britse parlement gestemd over het brexit-voorstel van de Britse premier Theresa May. Naar verwachting krijgt dit voorstel geen meerderheid. Een uitstel van de brexit, nieuwe verkiezingen, een tweede brexitreferendum en een ‘harde’ brexit zonder overgangsregeling zijn mogelijke vervolgscenario's.

Op macro-economisch vlak kregen beleggers onder meer inzicht in enkele inflatiecijfers en de stand van de Duitse economie. De Franse inflatie bleef stabiel, terwijl de Spaanse inflatie flink daalde. De Duitse economie groeide in 2018 met 1,5 procent, de zwakste groei sinds 2013. In 2016 en 2017 steeg het bruto binnenlandse product van de oosterburen nog met 2,2 procent.

Het handelsoverschot van de eurozone daalde van 23,4 miljard euro in november 2017 tot 19,0 miljard in november vorig jaar.

In de VS daalden de producentenprijzen in december met 0,2 procent. Er was gerekend op 0,1 procent. De New York Fed index voor de industrie in de regio van New York daalde van 11,5 in december naar 3,9 in januari. Vooraf was gerekend op een indexcijfer van 9,0.

De euro/dollar stond op 1,1394. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1471 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er 1,1469 op de borden.

De olieprijzen koersten tot 2,4 procent hoger.

Stijgers en dalers

Bij de hoofdfondsen gingen Galapagos en DSM aan kop met winsten tot 2,6 procent.

ING won 0,5 procent op 9,93 euro. Credit Suisse verhoogde het advies voor ING van Underperform naar Neutraal. Het koersdoel werd daarbij evenwel met twee kwartjes teruggeschroefd naar 11,50 euro.

KPN noteerde vrijwel onveranderd. Citi Research verhoogde het koersdoel licht naar 3,00 euro en handhaafde de koopaanbeveling. ABN AMRO startte weer met het volgen van het aandeel met een koopadvies en een koersdoel van 3,20 euro.

AkzoNobel steeg 0,3 procent. Het fonds zakte weg na een waarschuwing van de Amerikaanse sectorgenoot Sherwin-Williams, maar kon later toch weer herstellen.

RELX steeg 0,7 procent. Het Brits-Nederlandse bedrijf neemt Britse Mack Brooks Exhibitions over, dat bedrijfsevenementen en -beurzen organiseert. De overname wordt in de eerste helft van 2019 afgerond. Er werden geen financiële details bekendgemaakt. Mack Brooks Exhibitions organiseert meer dan dertig bedrijfsevenementen in veertien landen. De overname zal de portfolio van de divisie Reed Exhibitions versterken.

In de AMX bungelde Air France-KLM onderaan met een verlies van 5,2 procent. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees op een verkoopadvies door Deutsche Bank met een koersdoel van 8,00 euro.

OCI ging aan kop met een winst van 3,7 procent.

Wereldhave verloor 1,1 procent, na het het aangekondigde vertrek van CEO Dirk Anbeek. ING noemde het vertrek positief, maar stelde ook dat er nog een lange weg te gaan is om structurele problemen het hoofd te kunnen bieden.

Fugro verloor 2,6 procent op 9,08 euro. ABN AMRO heeft dinsdag het koersdoel voor het fonds verlaagd naar 9,00 euro en handhaafde het verkoopadvies op de bodemonderzoeker. De marktrisico's zijn volgens de analisten simpelweg te hoog om een adviesverhoging te rechtvaardigen. De koersdoelverlaging volgt na een zwakker dan verwacht derde kwartaal, een scherpe daling van de olieprijs, nieuwe regelgeving onder IFRS-16 en het grote contract dat Seabed Geosolutions in de Rode Zee won.

Onder de kleinere aandelen won Brunel 2,5 procent, terwijl Sif Holding met een verlies van 1,7 procent een stapje terug deed.

Het lokaal genoteerde Beter Bed won 5 procent. Tegen het einde van de middag kwam er volume in het aandeel.

Kardan won 6,3 procent. Kardan heeft een overeenkomst bereikt over de verkoop van een belang van 66 procent in de autoleasemaatschappij AVIS Oekraïne aan zijn partner in de joint venture UTS. De transactie levert naar verwachting een bedrag op van 14,2 miljoen dollar.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden bij het sluiten van de Amsterdamse beurs hoger. De toonaangevende S&P 500 noteerde 0,8 procent in de plus.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen sluiten licht hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag na een volatiele handelsdag licht hoger gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,4 procent tot 348,71 punten, de Duitse DAX klom 0,3 procent op 10.891,79 punten en voor de Franse CAC 40 was er een plus van 0,5 procent op 4.786,17 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,6 procent hoger op 6.895,02 punten.

De beurzen zakten in de loop van de middag wat weg. Tegenvallende kwartaalcijfers van de Amerikaanse zakenbank JP Morgan overschaduwden positief nieuws uit China. Nadat Wall Street hoger opende, veerden de aandelenmarkten in Europa ook weer wat op.

De Chinese regering meldde meer te gaan doen om de economie aan te jagen, na signalen dat deze sterker aan het vertragen is. De kredietverlening aan kleinere bedrijven moet verbeteren, investeringen in infrastructuur worden versneld en de belastingen gaan omlaag.

"China onthulde plannen om de inkomstenbelasting voor kleine bedrijven te verlagen, waardoor de economie wordt gestimuleerd. De nieuwste zet van de Chinese autoriteiten geeft aan dat zij vastberaden zijn om de vertraging van de economische activiteit te verzachten", schreef analist David Madden van CMC Markets.

Beleggers waren in afwachting van de stemming in het Britse parlement later dinsdag over het controversiële brexit-akkoord dat premier Theresa May sloot met de Europese Unie.

Deze stemming zal naar verwachting een afwijzing van het akkoord opleveren. In dat geval heeft May drie dagen om een alternatief plan te presenteren, anders neemt het parlement de regie over de uittreding uit de EU over. De EU heeft aangekondigd geen aanpassing van het akkoord te zullen accepteren.

Op macro-economisch vlak kregen beleggers onder meer inzicht in enkele inflatiecijfers en de stand van de Duitse economie. De Franse inflatie bleef stabiel, terwijl de Spaanse inflatie flink daalde. De Duitse economie groeide in 2018 met 1,5 procent, de zwakste groei sinds 2013. In 2016 en 2017 steeg het bruto binnenlandse product van de oosterburen nog met 2,2 procent.

Het handelsoverschot van de eurozone daalde van 23,4 miljard euro in november 2017 tot 19,0 miljard in november vorig jaar.

In de VS daalden de producentenprijzen in december met 0,2 procent. Er was gerekend op 0,1 procent. De New York Fed index voor de industrie in de regio van New York daalde van 11,5 in december naar 3,9 in januari. Vooraf was gerekend op een indexcijfer van 9,0. "Op alle onderdelen gaat deze index een flink stuk lager. Ook de nieuwe orders. Het is alleen maar New York, maar het gaf vorige maand ook goede voorspelling", zei analist Corne van Zeijl van Actiam.

De euro/dollar stond op 1,1394. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1471 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er 1,1469 op de borden. De Europese munteenheid zakte weg, nadat voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank voor het Europese Parlement stelde dat de economische ontwikkelingen in de eurozone zwakker zijn dan verwacht. Verder monetaire stimuleringsmaatregelen zijn volgens hem noodzakelijk.

De olieprijzen koersten tot 2,2 procent hoger.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Marks & Spencer verloor 0,4 procent. De retailer gaat de komende jaren honderd van zijn winkels sluiten. De afslankingsoperatie moet in 2022 zijn afgerond.

De Portugese distributeur van voedingsmiddelen Jeronimo Martins werd 9 procent meer waard.

Italiaanse banken stonden fors onder druk. Unione di Banche Italiane verloor 4,9 procent in waarde. Banco BPM daalde 4 procent. Volgens Italiaanse media heeft de Europese Centrale Bank de banken meegedeeld dat ze alle leningen aan bedrijven die hun betalingsverplichtingen niet nakomen, binnen zeven jaar moeten dekken.

Airbus was een duidelijke stijger met 2,7 procent koerswinst. Het bedrijf wil besparen op de kosten van de productie van zijn A220 vliegtuig, dat werd overgenomen van het Canadese Bombardier, meldde Reuters.

Deutsche Post mag de prijzen vanaf 1 april 2019 minder dan voorzien verhogen, waardoor nieuwe kostenmaatregelen nodig zijn. De prijsverhoging betreft 4,8 procent en geldt tot eind 2021. De definitieve beslissing van de toezichthouder staat gepland voor medio maart en als die inderdaad uitkomt op een prijsverhoging van 4,8 procent, dan is dit minder dan verwacht. Het aandeel Deutsche Post kwam na de mededeling onder druk te staan en daalde 2 procent.

Volkswagen steeg 0,7 procent. De Duitse autofabrikant en Ford gaan samen middelgrote pick-up trucks en bestelwagens ontwikkelen en willen ook samenwerken op het gebied van elektrische en zelfrijdende auto's, in het kader van een brede mondiale samenwerking. In de samenwerking zal Ford de pick-up trucks voor beide bedrijven ontwerpen en produceren. Dat geeft Volkswagen meer toegang tot een lucratief marktsegment waar het tot nu toe moeilijk een voet aan de grond kreeg.

De Britse kredietverstrekker Provident Financial gaf een winstwaarschuwing en stond 19,5 procent lager. De creditcard-tak deed het niet geweldig qua wanbetalingen en betaalachterstanden in de tweede helft van het jaar. De klantengroei van 366.000 was zwakker dan de 437.000 een jaar eerder.

De Britse uitzender Hays deed het in het afgelopen tweede kwartaal goed in Duitsland, met 15 procent hoger fee-inkomsten. Dat maakte de matige groei van 3 procent in het Verenigd Koninkrijk goed. Het aandeel steeg 3,7 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden bij het sluiten van de Europese beurzen hoger. De toonaangevende S&P 500 noteerde 0,5 procent in de plus.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX stijgt tot nipt onder 500 punten

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag met winst gesloten. De AEX steeg 0,3 procent naar 499,87 punten.

Beleggers konden vandaag reageren op de nederlaag die de Britse premier Theresa May dinsdagavond leed in het Lagerhuis. Haar Brexit-akkoord werd massaal weggestemd.

Uiteindelijk kreeg het akkoord van May slechts 202 stemmen voor en maar liefst 432 stemmen tegen. "Dat werd al verwacht, maar niet dat het zo dramatisch zou zijn", aldus valuta-analist Georgette Boele van ABN AMRO.

Reden dat de aandelenmarkten niet reageerde op de stemming in het VK, is volgens sales trader Gert Berendse van ING dat de kans op een harde Brexit daalt. Brussel zal volgens Berendse het liefst zien dat de Britten binnen boord blijven en vermoedelijk zal in het VK nu meer animo komen voor een zachtere Brexit.

Zolang deze onzekerheid in de markt zit, zullen de Britse en Europese Centrale Bank vermoedelijk de rente niet verhogen. En ook de Federal Reserve lijkt het rustig aan te gaan doen.

Voorzitter Esther George van de Kansas City Fed, een bekende 'havik', stuurt aan op een pauze in het verhogen van de rente door de Federal Reserve. "Ik denk dat we voorzichtig en geduldig moeten zijn nu we onze doelstelling naderen", aldus George.

Verder wees Berendse op de People’s Bank of China. Nadat China dinsdag aangaf nieuwe maatregelen te nemen om de groeivertraging een halt toe te roepen, onder meer door de belastingen te verlagen en te zorgen voor krediet voor kleine bedrijven, injecteerde de Chinese centrale bank vannacht bijna 83 miljard dollar in de markt. Het is de grootste ingreep van de centrale bank in de geschiedenis op één dag.

Nu de centrale banken passen, is het volgens Berendse tijd dat beleggers weer naar de beurs kijken voor rendement.

"Slechts nieuws is goed voor de beurs", concludeerde de sales trader van ING. Althans, voor de korte termijn. Op lange termijn is gewoon goed nieuws nodig, aldus Berendse.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1398.

Stijgers en dalers

In de AEX waren de financials de koplopers. ING steeg 3,6 procent en Aegon won 2,7 procent. ABN AMRO werd 2,1 procent duurder. De koerswinsten zijn volgens Berendse te danken aan de goed ontvangen kwartaalcijfers van Goldman Sachs en Bank of America vandaag en eerder in de week bijvoorbeeld die van Citigroup. "Absoluut goede cijfers", zei Berendse.

Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees nog op een koopaanbeveling van Société Générale voor ING, met een koersdoel van 13,50 euro.

De grootste daler was Heineken, met een verlies van 1,8 procent. De afgelopen dagen kreeg de brouwer verschillende negatieve rapporten om de oren, maar vanochtend besloot Jefferies om een koopadvies op het aandeel te zetten met een koersdoel van 90,00 euro. Daarentegen werd de Belgische zwaargewicht AB InBev juist afgewaardeerd naar Underperform.

In de AMX deed Air France-KLM het goed met een winst van 4,7. De protesten van de 'gele hesjes' kosten de luchtvaartmaatschappij vermoedelijk miljoenen euro’s en CEO Benjamin Smith vreest dat een privatisering van het Franse luchthavenbedrijf ADP tot tariefsverhogingen op de Franse luchthavens zal leiden, zo zei hij in de hoorzitting voor de Franse Senaat. Dit kan volgens hem de concurrentiekracht van Air France-KLM aantasten, tekende Bloomberg op.

Aperam werd 3,2 procent duurder en WDP steeg ook 3,2 procent.

TomTom was de grootste daler in de Midcap. Kepler Cheuvreux verlaagde het advies van Kopen naar Houden, omdat het koersdoel van 8,25 euro bijna is bereikt. Daarbij meent analist Peter Olofsen dat de consensus voor 2019 te optimistisch is.

In de AScX was Kiadis een opvallende stijger met een koerswinst van 16,1 procent. Pharming steeg 3,4 procent. Daarentegen leverden B&S en Kendrion respectievelijk 6,3 en 4,0 procent in.

Het lokaal genoteerde IEX won 11,4 procent. Er gingen echter maar 140 stukken over de toonbank. IEX en onlinebroker DeGiro kondigden aan hun platformen aan elkaar te koppelen.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde Wall Street kleine winsten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX sluit nipt onder 500 punten

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag verdeeld gesloten, na een evenwichtige beursdag waarop PostNL positief in de belangstelling stond.

De AEX-index sloot nagenoeg vlak op 499,84 punten. De Midkap-index steeg 0,6 procent en de AScX-index werd 0,6 procent minder waard.

De beurs lag er donderdag vriendelijk bij, vond vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management. Er waren niet heel veel stimulansen om naar boven of naar beneden te gaan.

Enige reuring was er rond het aandeel PostNL na een positief rapport van Jefferies. Van Eerden was hier zelf wat terughoudender over. "Met de lage koers kun je al snel duizend stukken kopen en dat maakt het aandeel leuk om mee te gokken, maar het betekent niet dat het ook echt goedkoop is."

De Britse stemmingen over Brexit en het aanblijven van premier Theresa May hebben geen verrassingen opgeleverd en brachten de beurs nauwelijks in beweging.

Omdat er geen indicaties zijn op een daadwerkelijke chaos bij bijvoorbeeld de douane, verwacht Van Eerden dat er op het laatste moment wel een uitstel van de deadline van Brussel zal worden gevonden waardoor de gevreesde 'harde Brexit' geen realiteit wordt.

De AFM waarschuwde zelf wel dat een harde Brexit dichterbij komt en dat de financiële markten hierdoor wel eens zwaar verstoord kunnen worden. Veel financiële infrastructuur zit in Londen. Het zwaartepunt van de Europese effectenhandel zou wel eens naar Amsterdam kunnen komen na het vertrek van de Britten, denkt de toezichthouder, die alvast aan het investeren is in IT en personeel om dit in goede banen te leiden.

Beleggers kijken momenteel meer naar de bedrijfscijfers uit de Verenigde Staten. Daarbij valt op dat bijvoorbeeld bij de banken sommige resultaten heel goed worden ontvangen, zoals Goldman Sachs en Citigroup, terwijl bijvoorbeeld Morgan Stanley het donderdag veel slechter deed. "Het zal toch wel interessant zijn om te zien hoe dat met de Europese resultaten zal zijn", zei Van Eerden.

Nabeurs is met Netflix het eerste grote technologiebedrijf aan de beurt om de kwartaalresultaten te publiceren.

Economisch nieuws was er uit de eurozone over de inflatie, die in december verder terugliep tot 1,6 procent, van 1,9 procent in november, en de over de bouwsector, waar de groei van de productie in december stilviel.

ABN AMRO verlaagde zijn economische groeiraming voor de eurozone dit jaar van 1,4 naar 1,1 procent, op basis van groeivertragingen in de meeste lidstaten.

's Middags waren er cijfers over de Amerikaanse economie. De Philly Fed index meldde aantrekkende bedrijvigheid in de regio Philadelphia in januari, met sterke nieuwe orders. Het aantal aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen in de VS daalde afgelopen week met ruim een procent, bleek verder. Door de shutdown van de Amerikaanse overheid werden de cijfers over de bouwvergunningen in december uitgesteld.

De euro verloor licht ten opzichte van de dollar, naar 1,1384.

Een vat olie werd donderdag een procent goedkoper en was 51,56 dollar waard.

Stijgers en dalers

AkzoNobel won in de AEX 1,8 procent, nadat het bedrijf toelichtte hoe de opbrengst van de chemietak zal worden uitgekeerd aan aandeelhouders. Per aandeel wordt 8,78 euro uitgekeerd op 25 januari. In een omgekeerde splitsing krijgen beleggers voor elke negen aandelen er acht terug.

RELX, KPN, Unilever en Galapagos werden iets meer dan een procent duurder.

ING verloor 1,8 procent en de bank was daarmee de grootste verliezer in de AEX. KeplerCheuvreux verlaagde zijn koersdoelen voor ING, ABN AMRO en KBC met enkele procenten.

Aegon beperkte het verlies tot 1,1 procent. Beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij wees op een verkoopadvies van Citi voor Aegon.

ASML leverde 1,1 procent in, mogelijk in reactie op de kwartaalcijfers van het Taiwanese TSMC, een belangrijke klant. Vakbond FNV meldde daarnaast dat medewerkers vrijdag gaan staken voor betere arbeidsvoorwaarden.

In de AMX ging PostNL ruim aan kop, met een winst van 6,3 procent. Jefferies verhoogde het koersdoel van 4,00 naar 4,50 euro en bleef beleggers het aandeel aanbevelen met een koopadvies. Analist David Kerstens blijft vertrouwen houden in de toekomst van het postbedrijf, mede dankzij groei van de pakketdivisie door e-commerce. Een overname van Sandd kan ook positief uitpakken.
"Zo'n overname zou natuurlijk mooi zijn, maar PostNL blijft actief in een krimpende markt en in de pakketbezorging neemt de concurrentie alleen maar toe", zei Van Eerden.

Takeaway.com werd 1,3 procent meer waard, nadat RBC voorspelde dat het aandeel beter gaat presteren dan sectorgenoten en het koersdoel verhoogde van 50,00 naar 70,00 euro. RBC verwacht dat de omzet tien jaar lang elk jaar met een kwart toeneemt.

Bouwbedrijf BAM sloot 0,5 procent hoger na een grote raamcontract van de Britse spoorwegen ter waarde van meer dan 300 miljoen pond.

Aperam verloor 2,2 procent, nadat Morgan Stanley een Neutraal advies afgaf met een koersdoel van 30,00 euro. De analisten zien betere kansen in andere grondstoffenaandelen en neerwaartse risico's voor de winst in 2019, op basis van een matige trackrecord.

Onder de kleinere aandelen verloor Sif Holding 9,3 procent na een adviesverlaging van ING.

Acomo steeg 2,3 procent, gevolgd door Fagron met een plus van 1,7 procent.

Tussenstanden Wall Street

De aandelenbeurzen in de Verenigde Staten stonden rond het sluiten van de markt in Amsterdam overwegend licht hoger. De S&P 500-index noteerde 0,2 procent hoger, net als de Nasdaq-index en de Dow Jones-index stond nagenoeg vlak.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen licht lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn donderdag overwegend lager gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index won donderdag 0,1 procent op 350,80 punten. De Duitse DAX liet evenwel een min zien van 0,1 procent op 10.918,62 punten. De Franse CAC 40 tekende een verlies op van 0,3 procent met een stand van 4.794,37 punten. De Britse FTSE 100 zakte donderdag 0,4 procent naar 6.834,92 punten.

"De Europese aandelenmarkten stonden vandaag in het rood, waarbij beleggers ietwat onrustig werden door het gebrek aan nieuws", zo constateerde marktanalist David Madden van CMC Markets. "Er is geen nieuws geweest over de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China sinds deze eind vorige week werden beëindigd en oude zorgen over een groeivertraging van de mondiale economie spelen ook weer op", aldus Madden.

Bovendien speelt het gebrek aan duidelijkheid omtrent de Brexit de aandelenmarkten eveneens niet in de kaart, aldus de marktvorser van CMC. Nu de Britse premier Theresa May de motie van wantrouwen woensdag net overleefde, is het eerstvolgende richtpunt met betrekking tot de Brexit het plan dat May uiterlijk aanstaande maandag inzichtelijk moet hebben. Daarin moet dan staan wat zij nu rondom de Brexit gaat doen. Algemeen wordt verwacht dat zij een verlenging van Artikel 50 wil, waarmee de datum van 29 maart wordt opgeschoven en zij tijd koopt. Deze datum staat nu nog te boek als de dag waarop de Britten de Europese Unie officieel verlaten, waarna een overgangsperiode ingaat.

"De EU heeft aangegeven dat de onderhandelingen opnieuw geopend kunnen worden als de Britse regering instemt met een aantal punten", aldus valuta-analist Georgette Boele van ABN AMRO. Mocht premier Theresa May samen met de oppositiepartijen niet in staat zijn de Brexit-overeenkomst aan te passen dan komt er volgens Boele waarschijnlijk een nieuw referendum. Boele verwacht dat ondanks al deze onzekerheid het Britse pond in waarde zal stijgen. "Dit is omdat het risico dat het VK de EU verlaat zonder overeenkomst alleen maar afneemt", aldus Boele. De valuta-analist stelde dat de onzekerheid wel voor de nodige bewegelijkheid kan zorgen.

De inflatie van de eurozone kwam ook in de tweede meting van onderzoeksbureau Eurostat uit op 1,6 procent, terwijl de kerninflatie 1,0 procent bleef. Deze cijfers kwamen overeen met de verwachtingen van economen, maar waren wel lager dan een maand eerder.

De bouwproductie van de eurozone daalde in november op maandbasis met 0,1 procent, beduidend minder dan de daling met 1,6 procent in oktober op maandbasis.

Olie noteerde donderdag lager. Een januari-future West Texas Intermediate werd 0,2 procent lager verhandeld op 52,00 dollar, terwijl voor een februari-future Brent 61,16, dollar werd neergeteld, een stijging van 0,8 procent.

De euro/dollar noteerde donderdag op 1,1386 dollar. Bij het begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,138 dollar en woensdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1395 dollar op de borden.

Bedrijfsnieuws

Société Générale zag de resultaten over het vierde kwartaal van het vorig jaar geraakt worden door IFRS 5 en uitdagende omstandigheden in de mondiale kapitaalmarkten. Société Générale heeft het voornemen over 2018 een stabiel dividendvoorstel te doen. Dit impliceert een dividend per aandeel van 2,20 euro. Aandeelhouders krijgen verder de keus voor een dividend in aandelen. De zogenoemde CET 1 ratio wordt over het vierde kwartaal op een pro forma-basis verwacht uit de komen tussen de 11,4 procent en 11,6 procent. Société Générale mikt voor 2020 op een ratio van 12 procent. Het aandeel zakte 5,7 procent.

Beiersdorf boekte in 2018 een omzetstijging. Het bedrijf voor persoonlijke verzorgingsproducten met merken als Nivea, Labello en Hansaplast zag de omzet in het afgelopen jaar in een voorlopige meting 2,5 procent stijgen tot ruim 7,2 miljard euro. Op autonome basis steeg de omzet met 5,4 procent, nipt minder dan de 5,7 procent groei in 2017. Het bedrijf verwacht dat de EBIT-marges bij de voortgezette activiteiten vorig jaar op hetzelfde niveau als in 2017 is uitgekomen. Het aandeel Beiersdorf verloor 0,3 procent.

Het aandeel Renault sloot 1,3 procent lager. De Franse overheid wil dat Renault in een bestuursvergadering kandidaten bespreekt om de huidige voorzitter en CEO Carlos Ghosn te vervangen. Frankrijk is de grootste aandeelhouder van Renault met een belang van 15 procent. De staat zei al eerder dan Ghosn mogelijk moet worden vervangen nu hij langdurig niet beschikbaar is.

Cijfers van de Taiwanese chipreus TSMC zetten druk op de Europese halfgeleidersector. In Parijs daalde STMicroelectronics 1,9 procent en het Amsterdamse ASML daalde 1,2 procent.

Het aandeel Voestalpine verloor 4,2 procent. Woensdagavond liet het staalbedrijf weten afgelopen kwartaal niet aan de marktverwachtingen te zullen hebben voldaan. Met het oog op de groeivertraging in de economie verlaagde Voestalpine de winstverwachting voor het lopende boekjaar.

Tussenstand Wall Street

De Amerikaanse beurzen koersten rond het sluiten van de Europese beurzen vlak tot licht hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
2.813 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 ... 137 138 139 140 141 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Markt vandaag

Wall Street met klein verlies de handel uit

21 nov De aandelenbeurzen op Wall Street zijn donderdag met kleine minnen gesloten. Beleggers in New York verwerkt... 3

  Indices

  AEX 589,85 -0,73%
  EUR/USD 1,1066 -0,10%
  Germany30^ 13.164,50 +0,20%
  Gold spot 1.464,77 +0,01%
  LDN100-24h 7.242,33 +0,07%
  NY-Nasdaq Composite 8.506,21 -0,24%
  US30# 27.766,81 +0,01%

  Stijgers

  Flow T...
  +1,68%
  Nedap
  +1,04%
  Ordina
  +0,99%
  Ajax
  +0,97%
  OCI
  +0,85%

  Dalers

  Kiadis...
  -5,92%
  Alfen ...
  -4,82%
  BESI
  -2,76%
  Arcelo...
  -2,66%
  B&S Gr...
  -2,62%

  Nieuws Forum Meer»

  (1)

  Kaspersky op 21-nov-19 23:26
  (2)

  R0ME0 op 21-nov-19 23:24
  (3)

  Adje op 21-nov-19 23:22
  (1)

  Mick75 op 21-nov-19 22:42
  (5)

  JackIe op 21-nov-19 21:48

  Column Forum Meer»

  (7)

  geobeo op 21-nov-19 20:45
  (124)

  Jhr von Hochhausen op 21-nov-19 20:19
  (6)

  HD_Erik op 21-nov-19 19:11
  (4)

  Snugger op 21-nov-19 17:26
  (1)

  Snugger op 21-nov-19 12:07