Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Aandeel TomTom AEX:TTM, NL0013332471

 • 7,175 15 jun 2021 11:11
 • -0,045 (-0,62%) Dagrange 7,150 - 7,290
 • 52.954 Gem. (3M) 297,4K

Betaalde Internet trollen

32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 mjmj 30 mei 2014 11:19
  Zo heel af en toe krijg ik op het iex forum weleens het gevoel dat er iets niet klopt in antwoordpatronen van sommige posters. Ik kan me nog herinneren dat dit bijvoorbeeld het geval is bij het draadje over Borussia en een over ALU maar ook andere thema's op de voorpagina.

  Daarop doordenkend kwam ik op het volgende.
  We weten allemaal dat er grote kapitaal krachtige partijen zijn die graag een koers beïnvloeden. Dat doen ze bijvoorbeeld door short te gaan. Ik hou het als zeer waarschijnlijk dat zij ook internet trollen inzetten of fora zoals dit. Particulieren zoals wij staan bekend om hun zwakke handen en daar kunnen ze gemakkelijk een slaatje uit slaan met hun praktijken Voor shorters zijn aandelen als TT een interessante prooi omdat er veel ongewis is kan het aandeel gemakkelijk gehyped worden en een flinke dump doet veel mensen verkopen en rrrrrr daar gaat de kassa van de shorter.

  Ik denk dat de hoeveelheid geld die de iex posters en lezers in TT steken vrij aanzienlijk is, en van de koersbewegingen tgv een dump kan gemakkelijk een internet trol betaald worden.

  De bedoeling van dit draadje is NIET discussiëren of ze er wel of niet zijn maar discussiëren over hoe je ze kunt herkennen. Wat zijn opvallende kenmerken van teksten van internet trollen?

  Ik stel voor om de opmerkingen in algemene bewoordingen te plaatsen zodat niemand zich aangevallen voelt.
 2. forum rang 6 pwijsneus 30 mei 2014 11:47
  Trol (internet)


  Internettrol.

  Een trol (mv.: trollen) in een internetomgeving is een persoon die op fora, websites of chatkanalen berichten plaatst met het doel voorspelbare emotionele reacties (bijvoorbeeld woede, irritatie, verdriet, of scheldpartijen - ook wel flames genoemd in internetjargon) van andere mensen uit te lokken,[1], opzettelijk verkeerde informatie (desinformatie) te geven of zichzelf expres anders voor te doen en een rol te spelen. Het gebruik van het woord trol in deze zin, is afkomstig van de vroege uitsluitend Engelstalige internetgemeenschap.

  Inhoud
  1 Werkwijze
  2 In andere culturen
  3 Het begrip trol
  4 Griefer
  5 Enkele bekende voorbeelden
  6 Zie ook

  Werkwijze

  • De trol zaait onrust door mensen tegen de haren in te strijken. Zo zal een trol op een niet-rokers-forum telkens weer beginnen over hoe prettig roken is.
  • Ook zal een trol een bepaalde beroemdheid afkraken op de fansite van de betreffende persoon of op een politiek forum een mening geven die conflicteert met de mening van de meerderheid van de gebruikers daar.
  • Materiaal of meningen geven die als schokkend of confronterend ervaren kunnen worden, is ook een veelvoorkomende methode.
  • Meningen geven die niet van toepassing zijn op de werkelijke gedachtegoed van de poster
  • Ook is een gevolgde methode het uitlokken van reacties of discussies over niet ter zake doende onderwerpen.
  • Schijnargumenten geven, met als enkel doel de gebruikers binnen de gemeenschap opzettelijk en bewust te frustreren.
  • Het komt ook voor dat iemand iets beweert alsof het om een feit gaat, terwijl het in werkelijkheid een mening betreft. Dit is niet per definitie negatief, maar hoe provocerend dit kan zijn blijkt uit een voorbeeld als "AIDS is Gods straf voor homoseksuelen". Ingebracht als slogan zonder verdere nuancering, is het vrij voorspelbaar dat forumdeelnemers zich dan ergeren aan de uitgesponnen "threads" (conversatielijnen) die daarop volgen en de conversatie amper verrijken.
  • Trollen worden nog wel eens verward met querulanten; vaak is een trol ook een querulant. Er is echter een belangrijk verschil. De trol gaat te werk met geen ander doel dan verstoren; het trollen kan soms instrumenteel zijn om discussies te domineren en te beïnvloeden, maar voor de trol is dit slechts een bijzaak. De querulant daarentegen handelt altijd met een doel voor ogen, terwijl trollen daarbij als middel worden gehanteerd.

  Een trol maakt bij voorkeur gebruik van argumenten die door anderen zijn gebruikt en effectief zijn gebleken in het zaaien van onrust en onduidelijkheid. Hij zal daarbij niet vermelden dat een ander (min of meer) geciteerd wordt. Een trol keert zich nooit tegen een hele groep, behalve in een poging zichzelf als slachtoffer van een deel daarvan te presenteren. Door zich namelijk tegen een beperkt aantal personen te richten, tracht een trol die te isoleren en daarmee de aandacht af te leiden. Door tevens controleerbaar juiste uitspraken te doen of handelingen te verrichten, geeft een trol de indruk serieus bezig te zijn, terwijl het werkelijke doel van zijn acties gelegen is in het stoken van onrust en het opzetten van mensen tegen elkaar, kortom: in het zaaien van tweedracht, door middel van leugens en halve waarheden. Trollen houden van discussiëren, ook over trollen zelf, zonder inhoudelijk doel noch einde: daarom is het niet uitzonderlijk wanneer een trol (met de truc van "al wat je zegt, ben je zelf!") anderen van trollen beschuldigt.

  In andere culturen

  In het Japans betekent tsuri 'vissen' en verwijst het naar intentioneel misleidende posts met als doel om negatieve reacties uit te lokken bij andere gebruikers. In het Koreaans vertaalt men nak-si ook naar 'vissen' en verwijst het naar trolpogingen op het internet en misleidende titels van posts. Een persoon die na het reageren beseft dat hij eigenlijk slachtoffer is van trollen, gaat zichzelf als 'gevangen vis' beschrijven.

  Het begrip trol

  Het begrip trol (als naamwoord) is bekend in alle Germaanse talen. Het betekent in sagen een bovennatuurlijk wezen of een boosaardige en soms vriendelijk ogende (m.a.w. valse) dwerg. Het Engels heeft naast het naamwoord ook een werkwoord to troll met twee betekenissen: (1) zorgeloos een liedje zingen; (2) vissen met behulp van een achter een boot door het water gesleept lokvisje.[3] Tijdens de Vietnamoorlog hadden Amerikaanse gevechtspiloten een tactiek ontwikkeld om luchtdoelraketinstallaties uit te schakelen door boven deze installaties te vliegen en te wachten totdat deze hun grondradar op het vliegtuig richtten. Op dat moment zouden de vliegtuigen weten waar dat de luchtdoelinstallaties zich bevonden en toeslaan. In militair jargon werd deze tactiek ook aangeduid met "to troll", afgeleid van de vistechniek. [4]

  Het woord trol op het internet is waarschijnlijk afgeleid van deze vistechniek of de vliegtuigmanoeuvres; net als bij trollen op het internet probeert de "trol" een reactie uit te lokken.

  Zo kan men beter de betekenisontwikkeling volgen van trol[5] uit de sagen naar trol/(Eng.)troll/(Du.)Troll op het internet:

  • Een bericht, bijdrage of bewerking waarmee de schrijver aandacht wil trekken;
  • De schrijver zelf van zo'n bericht.

  Een veelvoorkomende waarschuwing en preventiemiddel voor trollen is om de trollen "niet te voeren". Omdat trollen een reactie proberen uit te lokken, is het een goed idee om dus geen reactie te geven op trollen en ze te negeren. Wanneer gebruikers wel reageren, wordt de trol aangemoedigd om daar vervolgens weer op te reageren en dus nog meer te trollen.
 3. forum rang 4 harrysnel 30 mei 2014 12:01
  Ik denk dat je gelijk hebt dat er op dit forum met bepaalde bijbedoeling "berichten" geplaatst worden. Zo valt mij op dat er discussies gefrustreerd worden waar interessante info gedeeld wordt. Stel iemand plaatst een interessante link/artikel dan komt daar onmiddellijk ook een reactie op als: "dit zal de koers niet helpen, oplichting door Goddijn, persoonlijke aanval op forumlid..etc. Je moet volgens mij het kennisniveau op dit forum niet onderschatten, het niveau ligt hoger dan de uitlatingen van meeste analisten (mogelijk willen analisten ook niet dieper gaan en is dat bewust). Overigens schaar ik ook de berichten over koers van E100 onder het kopje "afleiding", de voortdurend positieve mantra's werken bij mij iig averechts en hebben vergelijkbaar effect als dat eeuwige gezeur.

  Herinner mij een uitstekend weekenddiscussie draadje, wellicht heeft dat te maken met werktijden en het niet aanwezig zijn.

  Ik ben eigenlijk niet zo van het complot denken. Volg ook meerdere aandelen en overal wordt wel "gerommeld". Dat ik denk er toch bewust getrold wordt op dit forum komt doordat ik geen alternatief zie:

  Ik geloof niet dat mensen daadwerkelijk zo dom kunnen zijn als blijkt uit hun bijdragen. Het is van zo'n enorme stupiditeit dat het gewoon niet gemeend kan zijn. Wat dan wel?

  1 Een grap. Maar niemand kan zoiets lang leuk vinden. Wie verdoet nu zijn vrije tijd op een dergelijke manier?
  2 Opzettelijk discussie kapot maken.

  Ik geloof toch in 2e optie. Doel? Beeld van TomTom als kastjesmaker met teruglopende omzet in stand houden? Maar ook bij deze 2e optie twijfel ik aan het daadwerkelijke nut en de effectiviteit. Ik maak iig mijn eigen plan.

  Blijft dat het ook voor mij een zegen zou zijn als er een negeerknop komt want mijn beeld van "de denkende volwassen mens" wordt ernstig aangetast door het kleutergedrag:).
 4. forum rang 4 mjmj 30 mei 2014 12:16
  Ik vermoed dat trollen de opdracht hebben om discussies in een bepaalde richting te beïnvloeden.
  Ik vermoed dat ze dat niet doen door in discussie te gaan (want dan kunnen ze aan het kortste eind trekken) maar door telkens nieuwe informatie toe te voegen. Ze proberen de discussie vervolgens naar die toegevoegde informatie te lokken.
 5. outofthebox 30 mei 2014 13:33
  quote:

  pwijsneus schreef op 30 mei 2014 11:47:


  Trol (internet)


  Internettrol.

  Een trol is een persoon die op fora, websites of chatkanalen berichten plaatst met het doel irritatie of scheldpartijen van andere mensen uit te lokken,[1],


  Nou, het TomTomforum heeft dus aardig wat trollen ;-)
  OOTB (al lang long in TomTom)
 6. [verwijderd] 30 mei 2014 13:42
  @harrysnel. van sommige opmerkingen zou je inderdaad bijna denken dat het niet echt gemeend kan zijn, maar een soort grapje. Maar soms kan je je daar ook in vergissen. Op de AVA heb ik een aantal bijzonder slimme mensen gesproken maar ook een paar die het licht niet echt hadden uitgevonden, om het zo maar te zeggen.

  Betaald trollen, ik weet het niet hoor. Trollen zie je ook op een forum van de viva, terwijl daar niks te 'verdienen' valt, behalve het shoqueren van meisjes. Sommigen doen het wellicht wel voor eigen rekening, omdat ze short zitten met derivaatjes (sprinters, puts, etc.) Dat vind ik niet zo erg want de longs kunnen er ook wat van, met koersdoelen van 30,50,100 euro. Dat is net zo onrealistisch als 2 euro. Dus dat houdt elkaar wel in evenwicht.
 7. [verwijderd] 30 mei 2014 14:18
  quote:

  Straddleman schreef op 30 mei 2014 14:14:


  Je gaat er zo te zien vanuit dat een trol per definitie short zit maar dat hoeft natuurlijk niet altijd het geval te zijn.
  Kijk maar eens naar pennystockpumpers bv.  Precies wat ik hierboven zeg. Je hebt de down the drain roepers en de 30 euro koersdoel roepers (nu zelfs iemand met 100 euro). Beiden onzin.
 8. [verwijderd] 30 mei 2014 14:38
  quote:

  *Justin* schreef op 30 mei 2014 14:18:


  [...]

  Precies wat ik hierboven zeg. Je hebt de down the drain roepers en de 30 euro koersdoel roepers (nu zelfs iemand met 100 euro). Beiden onzin.


  Yep, het was ook een reactie op de topicopener.

  Ik geloof wel in de aanwezigheid van trollen maar zeker op iex gaat dat in mijn ogen niet verder dan pennymeuk.
 9. [verwijderd] 30 mei 2014 14:47
  Internettrollen, attention wh*res, pubers,... noem het zoals je wil ze kunnen een forum als dit kapot maken. Heb er al meermaals aan gedacht om IEX te verlaten.

  Een 'ignore user' functie zou al veel van de onzin kunnen wegfilteren, maar om één of andere reden wensen ze dit niet bij IEX!?
 10. [verwijderd] 30 mei 2014 14:54
  quote:

  kingwoep schreef op 30 mei 2014 14:47:


  Internettrollen, attention wh*res, pubers,... noem het zoals je wil ze kunnen een forum als dit kapot maken. Heb er al meermaals aan gedacht om IEX te verlaten.

  Een 'ignore user' functie zou al veel van de onzin kunnen wegfilteren, maar om één of andere reden wensen ze dit niet bij IEX!?


  Het nadeel is dat je dan van die halve discussies leest waar geen touw meer aan vast is te knopen.
 11. forum rang 4 groeibriljant 30 mei 2014 14:54
  quote:

  *Justin* schreef op 30 mei 2014 14:18:


  [...]

  Precies wat ik hierboven zeg. Je hebt de down the drain roepers en de 30 euro koersdoel roepers (nu zelfs iemand met 100 euro). Beiden onzin.  Hoezo weet jij dat nou?

  Zo maar even 3 redenen waarom je ongelijk kan krijgen:

  -Als TomTom de nieuwe freemium app Go Mobile succesvol in de markt zet met advertenties en location based services, en met die strategie 7% marktaandeel pakt, dan is in 2016 een koers van 30 euro een lachertje.

  -Als Apple CarPlay een succes wordt, dan gaat dat met tientallen miljoenen auto's in 2020 ook euro's bijdragen aan de WPA.

  -Als Apple Maps succesvol worden, gaat TomTom naar alle waarschijnlijkheid ook veel geld verdienen aan die honderden miljoenen iphones met TomTom-inside.


  Jij bent altijd zo opvallend voorzichtig (zelfs pessimistisch te noemen) over de koers.
  Het heeft ook heel erg lang geduurd voordat je de enorme onderwaardering van de kaartendatabase op de balans toegaf. Alleen al die ondergewaardeerde assets zijn zo'n 5 miljard waard.
 12. mannos 30 mei 2014 14:56
  quote:

  groeibriljantje schreef op 30 mei 2014 14:54:


  [...]


  Hoezo weet jij dat nou?

  Zo maar even 3 redenen waarom je ongelijk kan krijgen:

  -Als TomTom de nieuwe freemium app Go Mobile succesvol in de markt zet met advertenties en location based services, en met die strategie 7% marktaandeel pakt, dan is in 2016 een koers van 30 euro een lachertje.

  -Als Apple CarPlay een succes wordt, dan gaat dat met tientallen miljoenen auto's in 2020 ook euro's bijdragen aan de WPA.

  -Als Apple Maps succesvol worden, gaat TomTom naar alle waarschijnlijkheid ook veel geld verdienen aan die honderden miljoenen iphones met TomTom-inside.


  Jij bent altijd zo opvallend voorzichtig (zelfs pessimistisch te noemen) over de koers.
  Het heeft ook heel erg lang geduurd voordat je de enorme onderwaardering van de kaartendatabase op de balans toegaf. Alleen al die ondergewaardeerde assets zijn zo'n 5 miljard waard.
 13. [verwijderd] 30 mei 2014 15:14
  quote:

  groeibriljantje schreef op 30 mei 2014 14:54:


  [...]


  Hoezo weet jij dat nou?

  Zo maar even 3 redenen waarom je ongelijk kan krijgen:

  -Als TomTom de nieuwe freemium app Go Mobile succesvol in de markt zet met advertenties en location based services, en met die strategie 7% marktaandeel pakt, dan is in 2016 een koers van 30 euro een lachertje.

  -Als Apple CarPlay een succes wordt, dan gaat dat met tientallen miljoenen auto's in 2020 ook euro's bijdragen aan de WPA.

  -Als Apple Maps succesvol worden, gaat TomTom naar alle waarschijnlijkheid ook veel geld verdienen aan die honderden miljoenen iphones met TomTom-inside.


  Jij bent altijd zo opvallend voorzichtig (zelfs pessimistisch te noemen) over de koers.
  Het heeft ook heel erg lang geduurd voordat je de enorme onderwaardering van de kaartendatabase op de balans toegaf. Alleen al die ondergewaardeerde assets zijn zo'n 5 miljard waard.


  De strategische waarde van de kaartendatabase heb ik altijd onderkend. Daarbij zie ik de kaarten overigens niet als zijnde een database (een fysiek product van een x aantal GB) maar als "mapping operations". Dus als mensen, processen, kennis, systemen, relaties, datastromen die gezamenlijk nodig zijn om kaarten te onderhouden. Een complex web aan zaken dat je niet zomaar even nabouwt. Neem bijvoorbeeld het hele geoutsourcde gedeelte in India waar kaarten worden onderhouden.

  Dit inzicht is bij mij ook geleidelijk pas gekomen en is vooral te danken aan die oud Bank of America analist die schreef over de waarde van TomTom bij een overname. Hier bijvoorbeeld een stukje.

  uneasyempires.blogspot.nl/2012/10/why...

  The thing to understand is TomTom isn't just about the digital map. The map itself is, of course, useful. It's a database containing vector-based information about roads locations as well bunch of other datapoints (e.g. one-way systems, available turns at junctions, traffic frequency at different times of day etc.). The basic database for the US + Western Europe is a few gigabytes in size and would fit nicely on a microSD card.

  But the value goes deeper than that. After all if it Apple already licence this map data. But TomTom owns much more than that.

  As important as the map is the network of relationships behind it. What most people don't realise is that the majority of digital mapping isn't done with cars - its done by getting the underlying GIS data from thousands of government agencies, utility companies and transportation companies and integrating it together. The hard bit about building a map isn't actually driving the roads - its about getting that data. It is noticeable that Google built out its US map much more quickly, because it could start with a core set of federal data rather than having to go to multiple providers. In contrast its build-out in Europe has been much slower as its been dealing with a much more fragmented market and much tougher regulator landscape. TomTom of course has had all these relationships for years, and this represents significant hidden value.

  As important as the relations is the people. Again although TomTom has seen swingeing job cuts of late it still employs hundreds of experienced mapping experts. These guys don't simply grow on trees; to assemble a comparable outfit from scratch would take years. This represents a significant asset.

  Finally there are is a raft of software and services which TomTom has built on top of Tele Atlas. In particular the database of Points of Information (PoIs - everything from service stations to restaurants and hotels), its Mapshare portal for crowdsourcing map updates, the routing algorithms to map out a journey and HD Traffic, its live traffic offering.

  I think about it like this - just licencing the map is like buying an MP3 of the White Album. But acquiring TomTom is like acquiring the original score, with the Abbey Road studios thrown in to boot.

  Note I am pretty much ignoring TomTom's (still significant) satnav hardware business. That's not to say its go zero value, but it has zero value to Apple.

  The map is what matters.  ----

  Ik onderschat de waarde dus helemaal niet. Als bijvoorbeeld een Apple de kaarten OPERATIES van TomTom wil overnemen, dan zal ze daar inderdaad flink voor in de buidel moeten tasten. Om de simpele reden dat het nabouwen van deze OPERATIES niet zomaar te doen is.

  Zoals Jonathan Cheng zeg "TomTom still employs hundreds of experienced mapping experts. These guys don't simply grow on trees; to assemble a comparable outfit from scratch would take years. This represents a significant asset."

  Alleen het feit wil nu eenmaal dat op dit moment de waarde van de kaarten meer wordt bepaald door wat er nu door TomTom aan wordt verdiend, dan wat een of andere partij er voor zou willen betalen. De waarde van de kaarten OPERATIES nu is dus lager dan wat TT er voor zou kunnen vangen (denk ik)
32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

TomTom Meer »

Koers 7,175   Verschil -0,05 (-0,62%)
Laag 7,150   Volume 52.954
Hoog 7,290   Gem. Volume 297.415
15 jun 2021 11:11
label premium

TomTom: Succesvol omgevormd tot hapklaar brokje

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Inloggen Ontdek Premium

Gerelateerde Video's

 1. video thumbnail

  Arend Jan Kamp over hoofdkantoren

  7 februari 2017 16:38 - Vimeo

 2. video thumbnail

  De fantasie in TomTom

  6 januari 2017 17:18 - Vimeo

 3. video thumbnail

  IEX Marketupdate met o.a. TomTom

  21 oktober 2016 15:33 - Vimeo

 4. video thumbnail

  Arend Jan Kamp over TomTom

  20 mei 2016 15:59 - Vimeo

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links