Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Amerikaanse obligatie ETF, 0% of 15% bronbelasting?

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Willem29m
0
Hallo allemaal,

Even een vraag waar iemand op dit forum mogelijk meer ervaring mee heeft, of meer vanaf weet.

Ik trade voornamelijk in US producten via Interactive Brokers. Ik ben mij ervan bewust dat ik voor Amerikaanse aandelen 15% bronbelasting moet betalen over het ontvangen dividend. Dit gaat ook allemaal goed, IB houdt netjes 15% witholding tax in op Amerikaanse aandelen en ETF's.

Maaarrrr.... dit doen ze dus ook voor Amerikaanse obligatie ETF's. Terwijl volgens artikel 12 van het NL-VS belastingverdrag ontvangen rente uit obligaties slecht belast mag worden in het land van de benificial owner.

Oftewel, de VS zou hier geen belasting over mogen inhouden. Ik ga daarom zeker ene verzoek tot teruggave indienen bij de Amerikaanse belastingdienst.

Maar nu twijfel ik.... want, hoe wordt een obligatie ETF gezien in de markt? Als dit namelijk zien als een aandeel, dan ben ik de sjaak en moet ik 15% over mijn ontvangen coupon betalen. Als ze het zien als een obligatie, dan kan ik het aanmerken als 0%.

Wie heeft hier ervaringen mee / ideeën over?
Willem29m
0
Niemand?

Ik heb de vraag vandaag voorgelegd aan Interactive Brokers. Volgens IB zijn deze fondsen geen daadwerkelijke obligaties, maar ETF's. Daardoor worden de distributies gezien als dividendbetalingen i.p.v. couponbetalingen... en word ik dus voor 15% belast.

Ik heb de vraag nu eveneens voorgelegd aan BlackRock en Vanguard... hoe zij als oprichter van deze fondsen deze distributies beschouwen. Even afwachten waar zij mee komen...
Willem29m
0
Nog geen reactie ook van BlackRock en Vanguard.

Ik heb zelf nog maar even wat lopen googlen. De meeste sites die ik tegenkom zeggen allemaal ongeveer hetzelfde, deze verwoord het nog wel het best:
www.ehow.com/info_8046255_do-bond-etf...

"Bond ETFs are investment vehicles that buy and hold portfolios of various underlying bonds and pass on bond interest received to ETF investors in the form of bond dividends. A bond ETF may also generate capital gains over time, and must distribute the capital gains to ETF investors in the form of bond dividends, as well."

Ik vrees dat het dus toch gewoon dividenden zijn die voor Nederlanders dus voor 15% belast worden. Jammer, maar het geeft in ieder geval een extra aftrekpost voor de box 3 vermogensbelasting hier in Nederland. Of ik het nou linksom in de VS betaal of rechtsom in NL, dat maakt verder ook weinig uit. Wel goed om even te weten voor toekomstige investeringen.

Overigens zijn er wel landen die 0% belasting inhouden op uitgekeerd dividend, zoals Engeland en Singapore. Moet nog eens kijken of het interessant is om ETF's te kopen via die beurzen.... kijken of er dan geen belasting wordt ingehouden. Ik heb toevallig vorige maand een Aziatische Bond ETF gekocht in Singapore... die gaat eind deze maand voor het eerst dividend uitkeren. Ik ben benieuwd.
jrxs4all
0
Uitkeringen op US obligatie ETF's die als bron renteinkomsten hebben zijn inderdaad dividend, maar er hoort geen bronbelasting te worden ingehouden omdat het gaat om QII (Qualified Interest Income).

Zie ook: nl.ishares.com/stream/pdf/false/?url=...

Wel goed in de gaten houden of je broker het goed doet, ik weet uit ervaring dat dit niet altijd vanzelf gaat. Het is overigens ook mogelijk dat een klein deel van de inkomsten niet onder de vrijstelling valt en dan wordt er bijvoorbeeld alleen op 5% van de uitkering wat ingehouden.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Markt vandaag

Tech in trek in middaghandel Wall Street

19:39 De aandelenbeurzen in New York stonden maandag halverwege de handelsdag licht in de plus. Techaandelen dede...

  Indices

  AEX 576,00 +0,78%
  EUR/USD 1,1209 -0,11%
  Germany30^ 12.309,90 +0,67%
  Gold spot 1.424,90 -0,03%
  LDN100-24h 7.482,44 +0,62%
  NY-Nasdaq Composite 8.146,49 -0,74%
  US30# 27.192,00 +0,12%

  Stijgers

  Galapagos
  +9,64%
  BESI
  +7,52%
  TomTom
  +7,34%
  Acomo
  +7,05%
  Arcadis
  +5,69%

  Dalers

  Kiadis...
  -6,06%
  ABN AM...
  -3,18%
  Euroco...
  -1,91%
  KPN
  -1,78%
  ING
  -1,60%