Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel SBM Offshore AEX:SBMO.NL, NL0000360618

  • 14,200 16 apr 2024 13:41
  • -0,660 (-4,44%) Dagrange 13,840 - 14,220
  • 440.904 Gem. (3M) 521,4K

Omkopingszaak SBM

150 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. pim f 30 november 2013 11:26
    fd.nl/beurs/columns/hot-on-wall-stree...

    © 2013 Het Financieele Dagblad

    ---
    Pepernoten van SBM

    Gerben van der Marel zaterdag 30 november 2013,

    Olieplatformbouwer SBM Offshore heeft een groot deel van de ellende uit het verleden weggewerkt.

    Maar nog altijd hangt een buitenlands omkoopschandaal boven de markt. In maart 2013 maakte het bedrijf deze kwestie al bekend. Autoriteiten in de VS en Nederland zijn, tegen de verwachting in, nog altijd bezig het dossier te beoordelen. In het slechtste geval volgt een fikse boete en opschorting van contracten.

    Amerikanen houden van krachtige signalen. Dat bleek laatst weer uit de boete voor Rabobank in de Libor-affaire. Maar ook uit de boete van ruim $?600 mln voor ING vorig jaar, omdat het jarenlang handelssancties had geschonden met landen als Cuba en Iran. ABN Amro kreeg eerder een vergelijkbare boete.

    Voor zover bekend heeft SBM alleen de Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) overtreden en niet het sanctieregime. De verdenkingen zouden zich beperken tot omkooppraktijken in West-Afrika.

    Hoe hoog de eventuele boete zal worden blijft gissen. Maar een indicator voor het SBM-dosssier is wellicht het Franse Total. De olieonderneming kreeg in mei in de VS een boete van $?398 mln. Total zou voor $?60 mln in het buitenland mensen omgekocht hebben. Afgelopen week is de Zwitserse sectorgenoot Weatherford met $253 mln beboet. Omkopen in het buitenland was gebruikelijk volgens het bedrijf maar de bedragen waren aanzienlijk kleiner.

    De verwennerij duurde wel zeker tien jaar. Een ambtenaar in Angola kreeg $?250.000 met als tegenprestatie een contract voor Weatherford van $11 mln. Leidinggevenden van het staatsoliebedrijf Sonatrach uit Algerije kregen geen geldbedragen maar werden in de watten gelegd op het WK voetbal in Duitsland. Weatherford betaalde bovendien voor het huwelijk van een dochter van een van de Algerijnen. Pepernoten noemden bouwbedrijven dit soort presentjes in de Nederlandse bouwfraude.

    Verzwarend werkt hier dat ook het Amerikaanse sanctieregime jegens Iran is geschonden. Verder heeft het bedrijf buitenlanders met $1,4 mln omgekocht rond het olie-voor-voedselprogramma van de VN in Irak in 2002. Weatherford heeft niet altijd voorbeeldig meegewerkt. Over een medewerker in Irak zei de onderneming dat hij ‘vermist of dood’ was. De persoon bleek nog gewoon te werken bij het oliedienstverleningsbedrijf.

    De belangrijke passage voor SBM is dat meer dan de helft van de boete van $253 mln betrekking heeft op de omkoping. Dat is wel nog altijd flink minder dan de boete voor Total. Maar alles lijkt af te hangen van de omvang van de omkoping en daarover is veel onduidelijk. SBM zei eerder vermoedelijk ‘substantiële betalingen’ gedaan te hebben aan buitenlandse ambtenaren ‘via tussenpersonen’. SBM heeft het daar tot nu toe bij gelaten. Weatherford had beleggers wel al voorbereid op de omvang van de zaak, met een indicatie van de hoogte van de boete. Toch kreeg de koers afgelopen week een tikje.

    Gerben van der Marel is correspondent van het FD in New York.
  2. pim f 30 november 2013 12:22
    Voor de volledigheid: ook Reuters zag een link tussen het omkoopschandaal en het rare vertrek van de COO:

    SBM Offshore dismisses chief operating officer

    Nov 7 (Reuters) - SBM Offshore dismissed Chief Operating Officer Jean-Philippe Laures without giving a reason on Thursday, the latest in a series of setbacks for the Dutch maritime engineering group.

    He has been replaced temporarily by Chief Executive Bruno Chabas, SBM Offshore said.

    A spokeswoman for the company, whose main area of business is floating, production, storage and offloading platforms, or FPSOs, declined to say why Laures had been fired.

    "The company can reassure the market it is not related to the operational performance of the projects in hand," SBM Offshore said in a statement.

    The Dutch company has been hit by a steady stream of bad news, including disputes with customers, a management shake-up and bribery allegations.

    In August, it swung to a first-half net loss of $42 million, due mainly to a one-time settlement related to Norwegian project Yme.

    SBM Offshore has suffered losses of more than $1.4 billion since 2011 on the Yme platform, developed for oil firms Talisman Energy and Lotos off the Norwegian coast.

    The project, which led to a management shake-up and prompted a recapitalisation, was decommissioned earlier this year under a settlement with Talisman.

    In April, SBM Offshore said it might have violated anti-corruption laws and could be subject to a criminal investigation for alleged payments of bribes to officials in African countries.

    Last year the company started investigating alleged payments involving sales via intermediaries between 2007 and 2011.

    www.reuters.com/article/2013/11/07/sb...
  3. pim f 13 januari 2014 13:00
    Paleisrevolutie bij SBM Offshore-partner Sonangol
    Edwin van der Schoot
    AMSTERDAM -

    Bij het Angolese staatsoliebedrijf Sonangol rommelt het. Aanleiding: het aannemen van steekpenningen door ten minste één betrokkene van het Zwitserse olie-service bedrijf Wheaterford. Het Angolese staatsoliebedrijf is na Petrobras een van de belangrijkste klanten van de bouwer van olieproductie en raffinage vaartuigen (FPSO’s).

    ...

    Daarmee verdwijnt een generatie bestuurders waar SBM goed contact had. Zo bestaat er uit het vorige decennium een joint venture tussen de twee en het Koreaanse Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering die de grote lokale Paenal-werf runt.

    Angola is in het verleden vruchtbaar terrein geweest voor SBM, maar niet voor al zijn concurrenten. Zo zou het Maleisische Bumi Armada zijn kans kunnen ruiken, nu er een nieuwe wind waait in Luanda.

    SBM Offshore is desalniettemin ’niet ongelukkig’ met de veranderingen die momenteel in de top van het Afrikaanse bedrijf Sonangal plaatsvinden, zegt bestuurslid Sietze Hepkema, sinds anderhalf jaar de Chief Governance and Compliance Officer van de dienstverlener aan de olie- en gasservice.

    www.telegraaf.nl/dft/bedrijven/sbm_of...
  4. pim f 13 januari 2014 13:03
    'Fraudezaak SBM mogelijk in Angola'

    Gepubliceerd op 13 jan 2014

    AMSTERDAM (AFN) - De fraudezaak waarin SBM Offshore in Afrika is verwikkeld heeft mogelijk in Angola plaatsgevonden. Daardoor kan de boete voor het bedrijf hoger uitvallen dan gedacht. Dat concludeerde analist Quirijn Mulder van ING maandag.

    Mulder baseerde zich op mediaberichten waaruit blijkt dat bestuurders bij het Angolese staatsbedrijf Sonangol zijn vervangen. Daardoor lijkt de kans groter dat de misstanden die SBM eerder in een niet nader genoemd West-Afrikaans land meldde, in Angola hebben plaatsgevonden, in plaats van in Equatoriaal Guinea.

    Gezien de grote belangen van SBM in Angola en de lange tijd die het bedrijf al in dat land actief is kan de boete voor SBM volgens Mulder hoger uitvallen dan het bedrag van 100 miljoen dollar waar ING eerder aan dacht. De analist sluit overigens niet uit dat de fraude toch in Equatoriaal Guinea heeft plaatsgevonden.

    Het aandeel SBM, dat bij ING op de kooplijst staat, noteerde maandag rond 9.50 uur 0,7 procent in de plus op 15,38 euro.

    www.iex.nl/Nieuws/ANP_ANP-130114-096/...
  5. Chela 15 januari 2014 14:02
    Onderstaand hoort natuurlijk hier te staan. Excuus.

    Nog maar eens de aanstaande ontknoping van het fraudeverhaal.

    Ervanuitgaand dat SBM een boete tegemoet kan zien voor haar onregelmatige betaling(en?) in West-Afrika is het de vraag hoe hoog deze zal worden.
    Voor een hoge boete pleit wellicht SBM's positie als marktleider in de branche.
    Daarnaast is belangrijk: is het bedrijf al eens eerder op de vingers getikt? Iemand?
    Voor een lagere boete is de tijdige melding van de fraude in april 2012 van belang. Als Laures' ontslag op staande voet met de fraude heeft te maken, dan zal de council dit als een late maatregel beschouwen en niet gunstig laten meewegen in de strafmaat, zo denk ik.
    Zelf ben ik meer bang voor uitsluiting bij toekomstige tenders. Een eventuele award van het langlopende Total contract zou als geroepen komen in deze situatie.
    En net op tijd...?

    Ik verwacht eigenlijk wel een tik voor de koers en ga me maar eens oriënteren op een putje, nieuw voor me..
  6. [verwijderd] 26 januari 2014 23:35
    Nee, dan het Nederlandse OM richting Rabo: maar liefst € 70 mio. Ben nooit zo positief over acties van mr. Spong, maar nu moet ik toch een uitzondering maken. Zie verder ook bevel tot vervolging van Demmink, wiens privé-advocaatkosten tot nu toe ook nog eens door ons allen betaald werden. Nog mensen die twijfelen aan old-boys-circuitjes in NL? Maar ik dwaal af.
  7. [verwijderd] 27 januari 2014 12:07
    quote:

    pim f schreef op 26 januari 2014 22:59:

    Als Total 398 miljoen dollar voor een omkoping van 60 miljoen moet aftikken, dan zou SBM in een worst-case-scenario bijna 2 miljard voor omkopingen ter waarde van 300 miljoen moeten reserveren.

    brrr
    Ik volg dit item niet op de voet, maar de boete hangt mede af van het genoten voordeel! Dus extrapoleren is volkomen onzinnig.
  8. [verwijderd] 27 januari 2014 12:26
    quote:

    Ritageld schreef op 27 januari 2014 12:07:

    [...]

    Ik volg dit item niet op de voet, maar de boete hangt mede af van het genoten voordeel! Dus extrapoleren is volkomen onzinnig.
    Ik ben met je eens dat het aan de hand van andere (extreme) gevallen plompverloren extrapoleren naar de mogelijke hoogte van een boete, wel een beetje erg suggestief is. Veel parameters die bij het opleggen van de boete een rol spelen zijn nog onbekend.
  9. pim f 28 januari 2014 23:29

    Ga naar SBM Offshore op wikipedia (Engels), klik op "view history" en ga dan naar de eerste versie van 18 oktober 2013 (ik heb deze tekst inmiddels gekopieerd, en raad anderen ook aan dit te doen), daar tref je de mogelijk onjuiste maar geloofwaardige tekst aan waarvan SBMO en IEX niet willen dat je hem leest.
  10. Gregoor 4 februari 2014 22:59
    quote:

    Joop213 schreef op 4 februari 2014 19:36:

    De wiki-pagina is trouwens ook dezelfde minuut verwijderd door de ClueBot die valse/foute/etc-pagina's op Wikipedia automatisch verwijderd. Dus SBM heeft hier in ieder geval niet de hand in gehad.
    Toch als je het zo leest ziet het er wel goed uitgewerkt uit. Brrrrr
    Ik zie inmiddels dat vandaag weer iemand heeft geprobeerd de informatie te plaatsen. Echter heeft de bot dit ook meteen weer teruggedraaid.

    Dit keer echter via een IP-adres dat naar Nederland verwijst. Wie was het jongens? ;)
  11. Gregoor 4 februari 2014 23:51
    Ik heb nog wat ingelezen over de boete van Weatherford. De zaken die daar gespeeld hebben lijken wel erg veel op SBM. Zo zijn daar steekpenningen betaald aan mensen van Sonangol, terwijl het vermoeden er is dat SBM daar ook mensen omgekocht heeft. Dit heeft zich afgespeeld van 2005-2011. Deze zelfde periode is door SBM ook al eerder in statements genoemd.

    Ook blijkt wel dat SBM haar oplossing niet helemaal zelf bedacht heeft. Bijvoorbeeld het aanstellen van Sietze Hepkema als CGCO en het ontslaan van Jean-Philippe Laures. Dit staat namelijk in een verslag van de SEC over Weatherford: "Subsequent to the misconduct, Weatherford greatly improved its cooperation and engaged in remediation efforts, including disciplining employees responsible for the misconduct, establishing a high level Compliance Officer position, significantly increasing the size of its compliance department, and conducting numerous anti-corruption reviews in many of the countries in which it operates."
  12. pim f 6 februari 2014 20:14
    6:58 06-02-2014 Dossier Biz | 1 reactie
    Gestolen info SBM Offshore rept over fraude $250 miljoen en betrokkenheid topbestuurders

    Op internet circuleert een document dat zeer gedetailleerd kond doet van grootschalige vermeende omkopingspraktijken door het Schiedamse miljardenbedrijf SBM Offshore, toeleverancier van de olie- en gasindustrie. SBM bevestigt tegenover Quote dat deze informatie afkomstig is van binnen het bedrijf. ‘Het is gestolen door een oud-medewerker die ons wilde afpersen.’

    Een voormalige medewerker van SBM heeft een grote hoeveelheid informatie over mogelijke fraudezaken door medewerkers van SBM Offshore op internet geplaatst, waarin wordt gerept over omkoping van functionarissen in Angola, het eveneens in West-Afrika gelegen Equatoriaal Guinea, Brazilië, Maleisië, Irak, Kazachstan en Italië. Ook zijn fragmenten uit transcripties van ‘opnames’ gepubliceerd waaruit zou blijken dat (leden van) de Raad van Bestuur en (leden van) de Raad van Toezicht al jarenlang op de hoogte zijn van de malafide praktijken. De top van het bedrijf zou deze zaken met opzet proberen te verhullen. In totaal zou tussen 2005 en 2011 $250 miljoen zijn besteed aan steekpenningen.

    De tekst is gepost op de Engelstalige Wikipediapagina van SBM Offshore. Het is alleen te vinden door naar de ‘view history’ te gaan en dan te kijken bij 18 oktober 2012 of 4 februari 2013. De ‘redactie-bot’ van Wikipedia, een geautomatiseerd systeem dat nieuwe toevoegingen controleert, voorkwam dat de informatie op de daadwerkelijke Wikipediapagina verscheen of door Google werd geïndexeerd.

    De woordvoerder van SBM laat Quote weten dat deze informatie inderdaad afkomstig is uit het interne onderzoek dat loopt bij het bedrijf. ‘Deze informatie is op illegale wijze bemachtigd door een verbolgen oud-medewerker die heeft geprobeerd SBM af te persen. We zijn bezig met gerechtelijke stappen tegen deze persoon. Deze informatie is uit zijn context geplaatst. Aangezien de onderzoeken van de Amerikaanse en Nederlandse justitie nog lopen, onderzoeken waar wij volledig aan meewerken, kunnen we verder niet inhoudelijk reageren.’

    Ondanks dat de informatie al sinds oktober online staat, is SBM pas sinds vorige week op de hoogte van de publicatie, zegt de woordvoerder.

    Cover up

    Dat sprake is van fraude bij SBM staat niet ter discussie, dat heeft SBM ook al min of meer toegegeven. Althans, één zaak in een niet nader gespecificeerd land in West-Afrika. SBM bevestigde eerder vandaag bij de presentatie van de jaarcijfers dat de fraudezaak uitgebreider is dan tot nu toe aangenomen.

    Een voormalige medewerker, in het geschrift Former Employee (FE) genoemd, zou tussen februari 2012 en juni 2012 nauw betrokken zijn geweest bij het interne onderzoek naar de omkoopzaken. FE was jurist, Legal Director for Sales and Marketing en daarnaast directeur bij SBM (UK) Limited. FE kreeg het aan de stok met Compliance Officer Sietze Hepkema, voormalig partner bij advocatenkantoor Allen & Overy, die aan ‘containment’ (indamming) van de affaires zou willen doen. ‘Niets minder dan een cover-up van majeure en cruciaal belangrijke elementen van de criminele activiteiten van SBM’, aldus de tekst.

    FE zou hebben geprotesteerd tegen dit beleid bij de huidige CEO Bruno Chabas. Maar hem (het document rept over een ‘he’) zou zijn gezegd dat hij mee moest werken aan de containment ‘op de manier zoals SBM die wil’, anders zou het ‘einde verhaal’ zijn voor FE. FE zag daarom geen andere mogelijkheid dan zijn biezen pakken.

    Voornaamste zaak die FE tegen kwam was de omkoping van Gabriel Obiang, tweede zoon van de president van de zeer wrede dictatuur Equatoriaal Guinea. Die zou $7,35 miljoen hebben ontvangen via een bedrijf op de Britse Maagdeneilanden. Vier andere hooggeplaatsten in het West-Afrikaanse land kregen gezamenlijk $1,25 miljoen toebedeeld. SBM’s voormalige CEO Tony Mace (van 2008 tot 2011 de baas), zou hebben geweten van deze praktijk.

    In Angola zouden tussen 2005 en 2012 onbekende bedragen zijn betaald aan officials via een Panamees bedrijf. In Brazilië zou voor diensten $139 miljoen zijn betaald aan een Braziliaanse zakenman en zijn bedrijvengroep, waarvan 2% als omkoopgeld is doorbetaald aan medewerkers van Petrobras, het Brazilaanse oliebedrijf. De Braziliaan mocht volgens de oud-medewerker 1% voor zichzelf houden. Pikant is dat een deel van die betalingen door het kantoor van SBM in Houston zou zijn gedaan, iets wat in de VS niet licht zal worden opgevat.

    Medewerking

    Een woordvoerder van SBM zegt in het februarinummer van Quote, dat nu in de winkel ligt, dat SBM in gesprek is met zowel het Amerikaanse als Nederlandse Openbaar Ministerie. Een analist van ING stelde eerder dat de fraude in Angola of in Equatoriaal Guinea heeft plaats gevonden, maar als deze klokkenluider gelijk heeft, is het dus in beide landen. De COO is afgelopen november met de zwarte piet naar huis gestuurd.

    Nederland is niet zo van het aanpakken van omkoping door grote bedrijven, zo doen we dat al eeuwen (daar kunt u ook meer over lezen in het nummer van Quote dat nu in de winkel ligt). SBM moet vooral vrezen voor Amerikaanse boetes. Bedrijven die in de VS actief zijn en in het buitenland mensen omkopen, kunnen vervolgd worden in de VS. Ook als het bijvoorbeeld gaat om een Britse medewerker van een Nederlandse multinational die in West-Afrika officials omkoopt. Groot Brittannië heeft sinds kort ook dergelijke wetgeving.

    Boete

    De analist van ING schatte de mogelijke boete tot nu toe op ‘meer dan $100 miljoen’. Als het klopt wat de klokkenluider meldt, zou die wel eens vele malen hoger kunnen uitvallen. Philips betaalde $4,5 miljoen boete omdat het voor ruim €1 miljoen ziekenhuisdirecteuren in Polen omkocht. Grofweg een factor drie, wat voor SBM zou betekenen dat de boete $750 miljoen zou bedragen.

    Het Franse oliebedrijf Total kreeg $398 miljoen boete omdat het voor $60 miljoen mensen in het buitenland had omgekocht. Dat is een factor van 6,6. Doe dat maal een kwart miljard, en de boete is zo’n $1,6 miljard. Volgens de jaarcijfers over 2013 die donderdag bekend zijn gemaakt, boekte SBM een omzet van $4,8 miljard (€3,55 miljard) en een nettowinst van $111 miljoen. In 2012 werd $79 miljoen verlies gedraaid.

    www.quotenet.nl/Nieuws/Gestolen-info-...
  13. pim f 6 februari 2014 20:19
    ik zou zeggen, het ziet er niet bijzonder goed uit want het gewraakte document komt dus toch uit het hoofdkantoor van SBM, en de mogelijke boete van 750 miljoen die onze FPSO-knutselaars boven het hoofd hangt is waarschijnlijk de hoofdreden dat het dividend voorlopig gepasseerd wordt.
150 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Hoog dividendrendement SBM Offshore oogt aanlokkelijk

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links