Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Burgers pas op uw pensioengeld !

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
3.607 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 176 177 178 179 180 181 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Joris Bohnson
0
quote:

Beperktedijkbewaking schreef op 2 april 2020 13:10:


[...]
Wartaal. Zie je zelf de tegenspraak in die twee zinnen niet?

En hoeveel procent heeft APG in Shell belegd, dacht je?


het gaat niet om hoeveel apg in Shell heeft het gaat om de delta van 1 maart en 1 april.
De
Beperktedijkbewaking
0
quote:

Nissvuth schreef op 1 april 2020 23:36:


[...]
BDB,
Met alle respect
Maar het maakt me niet uit, met wat dit ook te maken heeft... [1]

ons generatie zal tien jaar langer moeten werken... [2]

en de boomers maar weeklagen en neerkijken op die jonge generatie, die oh zo verwend is...daar stoor ik me aan... [3]

[1]: Eveneens met alle respect, maar kennelijk wens je de cijfermatige feiten die ik in mijn post van 27 maart om 19.30 noemde niet tot je te nemen? Die gaan idd niet over het langer doorwerken, althans niet in directe zin, maar ze tonen wel aan dat de gebruikelijke doempraat over onzer pfn onzin is. Het zou goed zijn als bezorgde jongeren daar toch eens naar zouden kijken. Of lijk je liever op Trump, die zijn mening cq onderbuik regelmatig tot de objectieve waarheid verklaart?

[2]: Hier heb je een punt, maar ik wil het wel wat relativeren. Allereerst is die "tien jaar" overdreven. Over wie heb je het eigenlijk?
Laten we eens naar de historie kijken. Tot begin 80-er jaren werkten gezonde mensen gewoon tot hun 65e. Ik herinner me nog dat mijn opa na 50 jaar werken in de fabriek met pensioen ging, ergens rond 1962. Mijn vader werkte zelfs door tot zijn 66ste.
In de 80-er jaren was er hoge werkloosheid en gingen werkgevers steeds meer gebruik/misbruik maken van de toen ruime WAO-regelingen om oudere werknemers te dumpen. Dat was voor velen van die plm 55-64jarigen minder leuk dan het lijkt. Je 'klachten' vielen wel mee maar je werd met zachte dwang naar de uitgang geleid, met een na enige tijd veel lager inkomen (en pensioen) als gevolg. Het leidde tot een crisis in de PvdA, er viel bijna een kabinet over, en in 1991 werd de WAO veel strenger:
www.montesquieu-institute.eu/id/vjw5h...
Enfin, de meeste 'mazzelkonten' zijn nu overleden, en het waren zeker geen boomers.

Vanaf plm 1990 kwamen er meer riante VUT-regelingen op. Dat was mogelijk door de bloeiende economie en de door de hoge rentestanden 'rijke' pfn (al was hun absolute DG toen veel lager dan nu, zie andere posts van mij). Toch bleek de VUT al gauw te duur te worden en werd deze in de tweede helft van de 90-jaren geleidelijk afgeschaft. De groep mensen die er gebruik van hebben gemaakt is daarom betrekkelijk klein gebleven. En ik ben er nooit jaloers op geweest, want het zijn mensen die in hun jeugd de oorlog en de armoedige jaren daarna hebben meegemaakt. Ook van hen zijn velen inmiddels overleden.
Ter vervanging van de VUT kwam de FPU, die veel minder riant was. Er werd premie voor betaald en je moest er een deel van je pensioen voor inleveren. Ook deze werd al vrij gauw weer afgeschaft (2006-2007). Ja, 'toevallig' net voor de eerste boomers er evt. gebruik van zouden kunnen gaan maken... Mijn opmerking over 'niet jaloers want armoedige jeugd' is ook op deze groep van toepassing.

Voor allen die daarna met pensioen zijn gegaan was er van 'vervroegd' geen sprake meer, behalve om gezondheidsredenen (zware beroepen) of door speciale regelingen (bij sommige werkgevers, met inleveren van pensioen). Integendeel, hun aanspraken en daarop volgend pensioen zijn vanaf 2008 niet meer geïndexeerd.

Inderdaad zijn de AOW-leeftijd en de daaraan gekoppelde pensioenleeftijd de laatste jaren verhoogd, de late boomers hebben daar ook last van. Maar het verschil is bij lange na niet tien jaar (hoogstens vergeleken met enkelen van de vroegere Vutters), en zal dat ook niet gauw worden.
Persoonlijk ben ik van mening dat de verhoging van de AOW-leeftijd iets geleidelijker had gemogen (ook in de toekomst) maar verder is het alleszins redelijk. Mensen leven nu eenmaal steeds langer en 65-plussers zijn gemiddeld gezonder dan vroeger. Door de toenemende verhouding oud/jong is er ook een financiële noodzaak (althans bij de AOW, voor de pensioenen is dat aspect geen probleem).

En jij, Nissvuth, moet oppassen niet de pot te worden die de ketel verwijt. Ik weet niet precies hoe oud je bent, maar vermoedelijk ga jij langer leven dan waar pfn nu rekening mee houden. Pfn gebruiken steeds de meest recente sterftetabellen, maar kunnen of mogen niet nog verder extrapoleren.
De jongeren van nu gaan vermoedelijk nog veel langer leven. In dat licht bezien zou je kunnen zeggen dat de jongere werkenden nu veel te weinig pensioenpremie betalen.

[3]: Ik voel me niet aangesproken, je generaliseert enorm. Overigens is het klagen over 'de jeugd van tegenwoordig' van alle tijden, het is niet zo dat boomers daar het patent op hebben.

Nissvuth
1
BDB, ik word deze maand 40...ja, ik weet, mensen leven steeds langer en daarom moeten we steeds langer werken...maar is dit houdbaar, die redenering?...pensioen van 60 naar 67,naar 70,naar 73,74,78,80,90?...naargelang de gemiddelde sterfteleeftijd?...het gaat hem ook over de duur van de werktijd (hoeveel jaar werkt men in totaal:40 of 50/60/70 jaar?) en de psychologische/fysieke houdbaarheid hiervan...dit zal gegarandeerd tot sociale onrust leiden...en ook garantie: tot massaal ziekteverlof (of aanvragen althans) bv...en dit niet eens uit protest, maar omdat men werkelijk ziek is(mentaal of fysiek)...

Beperktedijkbewaking
3
quote:

ffff schreef op 2 april 2020 13:24:


...
Wat mij toch een beetje stoort aan de postings en opvattingen van BDB, dus niet aan hemzelf als mens (!!), dat is dat hij toch wel erg gemakkelijk voorbijgaat aan het wegsmelten, aan de kapitaalsvernieting van vele miljarden.
Miljarden die gedeeltelijk bestemd waren om...pensioenen uit te betalen.
...
Is dat nou zo moeilijk om te snappen.

BDB plaatste 1 jaar geleden een heel mooie, interssante posting over kleine pensioenfondsen met heel weinig gegadigden die er dus binnen pakweg 5 tot 15 jaar mee stoppen. Dat sprak mij geweldig aan omdat ik in soortgelijke situatie verkeer. Maar....Juist ook die eindigende, over enkele jaren volledig stoppende pensioenfondsen, hebben gewoon een pak minder te verdelen dan 1 jaar geleden.

BDB, Accepteer ook eens dat als vermogensreserves duidelijk overal slinken, dat er dan minder te verdelen valt. Hoeveel minder? Daar hebben we statistici en grote rekenwonders voor nodig.

Hier speelt een misverstand. Natuurlijk weet ik dat er op dit moment vele, vele miljarden weggesmolten zijn, ook bij pfn. Ik heb het geloof ik niet expliciet benoemd, maar dat betekent niet dat ik het niet zie.

Ik hoop wel dat de corona-ellende tijdelijk is, d.w.z. dat de economieën volgend jaar weer aantrekken, ook door inhaalvraag van consumenten en bedrijven. Dan veren ook de beurskoersen weer op, al zal 2020 met 99% zekerheid een slecht beleggingsjaar blijven en de meerjarige rendementsgemiddelden van pfn nog lang drukken.
Ook verwijs ik in dit verband naar de financiële crisis van 11 jaar geleden. De beurskoersen halveerden maar eind 2010 waren de pensioenvermogens weer op het peil van voor de crisis. In de bijlage (al eens eerder gepost) zie je de goede gemiddelde rendementen sinds 2001, ondanks de forse beursdalingen in 2002/2003 en 2008/2009.

Mocht de virusellende leiden tot een zware en langdurige economische depressie (als in de 30-er jaren), tja dan wordt het een ander verhaal en zullen we vele jaren de broekriem moeten aantrekken. Maar daar gaan, als ik zo om me heen lees, de meeste economen en vermogensbeheerders nu niet van uit.

Mijn recente posts kwamen voort uit irritatie over het feit dat sommigen de coronacrisis aangrijpen om hun kritiek op ons pensioenstelsel en hun doempraat over pfn weer eens te ventileren. Natuurlijk zit het nu even tegen, maar verder heeft het een weinig met het ander te maken.

Diverse bronnen melden dat de recente beursdalingen de dekkingsgraden van de grote pfn met zo'n 12-15% verlaagd hebben. Maar een realistische (en toch prudente) rekenrente van zeg 2,5% zou de dekkingsgraden weer met zeker 20% verhogen.

Conclusie: de echte (door Knot en Koolmees om politieke redenen verzwegen) buffers van pfn zijn bestand tegen een crisis als de huidige.

P.S. De Volkskrant meldde gisteren:
Pensioenverzekeraar Aon, die elke maand daags voor DNB bericht over de staat van pensioenfondsen, schat dat de gemiddelde dekkingsgraad in maart met 10 procentpunten is gedaald naar 85 procent.
Valt me nog mee.

marotick
2
quote:

Beperktedijkbewaking schreef op 4 april 2020 01:15:


[...]

Persoonlijk ben ik van mening dat de verhoging van de AOW-leeftijd iets geleidelijker had gemogen (ook in de toekomst) maar verder is het alleszins redelijk. Mensen leven nu eenmaal steeds langer en 65-plussers zijn gemiddeld gezonder dan vroeger.


Mag ik daar iets over opmerken?
Wat men vaak vergeet is dat geld niet zomaar verdwijnt. Het circuleert. Er zijn geen vrachtwagens vol met geld die het ergens dumpen en zo doet men het wel voorkomen. De AOW leeftijd moet gewoon blijven staan waar het op stond. Het lijkt alsof men ouder wordt maar de kindersterfte is flink gedaald en daardoor is de gemiddelde leeftijd flink toegenomen. Mensen van 60 jaar krijgen vele vervelende kwaaltjes en zijn eigenlijk wel klaar met hun werkzame leven. Een boekhouder (Kamp) heeft eens berekend hoeveel geld er niet uitgekeerd hoeft te worden als de pensioenleeftijd op zou schuiven naar 67 jaar maar hij vergat dat het ook veel oplevert. Mensen die pensioen krijgen geven dat ook weer massaal uit en dat geeft veel werkgelegenheid en productiveteit. Als het pensioen geheven wordt dan staat meteen de balastingdienst op de stoep dus meteen vloeit er een deel weer terug.
Kortom de AOW leeftijd kan gewoon op 65 blijven. Tenslotte heeft men daar ook altijd naar toe geleefd en de premies voor betaald.
Het grote probleem is dat regering na regering het probleem voor zich uit heeft gestuurd. Na de 2de wereldoorlog wist iedereen dat er een ouderengolf aan zat te komen en daar is door niemand ooit op ingespeeld.
Uiteindelijk ook niet erg want zoals ik eerder al zei, het kan best veel kosten maar uiteindelijk wordt er geen geld weggegooid. Als een oudere uiteindelijk is overleden dan laat hij dat geld ook na en komt het uiteindelijk weer bij de belasting en de erfgenamen terecht die daar ook weer de economie draaiend mee gaan houden.

Jack Marotick
haas
1
quote:

marotick schreef op 4 april 2020 09:26:


[...]


Het grote probleem is dat regering na regering het probleem voor zich uit heeft gestuurd. Na de 2de wereldoorlog wist iedereen dat er een ouderengolf aan zat te komen en daar is door niemand ooit op ingespeeld.
Uiteindelijk ook niet erg want zoals ik eerder al zei, het kan best veel kosten maar uiteindelijk wordt er geen geld weggegooid. Als een oudere uiteindelijk is overleden dan laat hij dat geld ook na en komt het uiteindelijk weer bij de belasting en de erfgenamen terecht die daar ook weer de economie draaiend mee gaan houden.

Jack Marotick


De regeringen wisten ook niet van de afgelopen 75 gouden jaren
Ondanks crashes,althans op beurs in de afgelopen jaren, hebben de gouden jaren goed gedaan in de saldos van de Pf's
mss dat die 75 gouden jaren nu door Corona wordt gebroken

Maar de pf's zijn in staat om zowel aan de pleidooien van BDB al jack ruimschoots te voldoen !

Het is de (financiele)politiek en in de verte hun verwachtingen t.a.v. EU politiek/uitgangspunten het maken dat ze het pf systeem zoals wij dat kennen te willen breken.
3.607 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 176 177 178 179 180 181 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Indices

AEX 471,46 -1,43%
EUR/USD 1,0806 0,00%
Germany30^ 9.545,46 -0,26%
Gold spot 1.618,40 +0,01%
LDN100-24h 5.383,59 0,00%
NY-Nasdaq Composite 7.373,08 -1,53%

Stijgers

Flow T...
+6,01%
Ahold ...
+3,84%
JUST E...
+3,48%
Ajax
+3,29%
GrandV...
+2,68%

Dalers

Wereld...
-9,98%
UNIBAI...
-9,05%
Aegon
-8,49%
Nedap
-7,93%
ADYEN NV
-6,62%

Nieuws Forum Meer»

(2)

Fiero1985 op 5 apr 2020 01:09
(29)

DWB Happy op 4 apr 2020 23:27
(2)

Japio_ op 4 apr 2020 23:27
(45)

Dead cat bounce op 4 apr 2020 22:27
(29)

plof® op 4 apr 2020 21:53

Column Forum Meer»

(549)

MrBullwhip op 5 apr 2020 01:17
(16)

Seniele gek op 5 apr 2020 00:03
(26)

DeZwarteRidder op 4 apr 2020 20:31
(6)

putbruy10 op 4 apr 2020 16:59
(11)

Seniele gek op 4 apr 2020 14:39
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare