Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wereldindex vs landenindices

1.620 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 81 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 marique 16 juni 2013 11:46
    Wereldindex vs landenindices

    quote:

    ffff schreef op 14 juni 2013 13:30:

    Oproep aan JR: Noem even een wereldindexfonds genoteerd in Amsterdam. Doe mij nu even een lol. En dan gaan we die wereldindexfonds hier noteren of in een ander draadje en dat vergelijken met de DAX, Cac-40, Bel-20, AEX van vandaag.

    Doen jullie mij een plezier, want ik kan niet alles uitzoeken en volgen, maar jullie zijn zulke grote specialisten dat jullie dat graag voor mij willen doen.....


    Peter,
    Wereldindexfondsen zijn er te kust en te keur. Morningstar noemt er meer dan 900. In Amsterdam vind je wereldindexfondsen van o.a. van Achmea, ING, Robeco en SNS.
    Wereldindexfondsen nemen meestal MSCI als benchmark. Probleem is dat ze niet allemaal dezelfde wereldindex als benchmark hebben. Want MSCI heeft meerdere varianten van wereldindexen. Bovendien hebben de wereldindexfondsen en -trackers vrijwel nooit dezelfde samenstelling en weging als hun zelfgekozen benchmark.
    Conclusie is dat je wereldwijde beleggingsfondsen en trackers niet zuiver met elkaar kan vergelijken. Het zijn wel allemaal peren, maar van verschillende soort.

    In de bijlage een koerslijstje.
    Als benchmark heb ik gekozen voor MSCI-World (SM), de index voor ontwikkelde landen , Standaard, prijsindex. In deze index ontbreken dus de emerging markets.
    Regioverdeling: VS 54%, Europa 27%, Japan 9%, overig 10%
    De index telt ruim 1600 bedrijven. De 10 grootste posities, aflopend van 1,5-0,8% zijn APPLE, EXXON, MICROSOFT, G.E., CHEVRON, J & J, GOOGLE , IBM, NESTLE, P & G.

    In het koers lijstje heb ik alleen het ING Global Fund en de tracker iShares MSCI World (IWRD) opgenomen omdat die dicht aanleunen tegen de MSCI-World (SM). Verder in het koerslijstje de indexen AEX, BEL20, CAC, DAX en Eurostoxx50.
    De DAX is een herbeleggingsindex. Dat geeft bij meerjarige vergelijking een vertekend beeld. Daarom heb ik er de iShares-DAX bij gezet.
    Alle koersen zijn hier op IEX te vinden. Behalve die van MSCI-World(SM).

    Peter, tot slot vraag ik me af wat je eigenlijk wil bereiken met je oproep. Kleine moeite om zelf even de koerslijsten van beleggingsfondsen, trackers en indexen te bekijken. En vergelijkingen gaan altijd mank aan onvergelijkbaarheid. De steeds weer oplaaiende discussie van enkele forumleden over het wel of niet beter presteren van bijvoorbeeld de DAX t.o.v. andere indexen slaat gewoon nergens op. En als je genoemde landenindexen als maatstaf gaat nemen voor de economie van dat land ben je helemaal de weg kwijt. De meeste ondernemingen in deze indexen opereren namelijk wereldwijd. Hun bedrijfsresultaten en koersen zijn dus afhankelijk van de economie van meerdere landen/regio’s.

    Ik zal af en toe het koerslijstje bijwerken, voor zolang als er belangstelling voor is.
    Wie meer wil weten over beleggingsfondsen en trackers kan beter het forum Beleggingsfondsen raadplegen. Daar vertoeven ervaren fondsbeleggers met veel kennis van zaken.
  2. [verwijderd] 16 juni 2013 19:10

    Nuttig Marique om de zaken zo te benaderen. Nu is er nog 1 probleem bij die indexvergelijking en dat is namelijk de een is exclusief dividend en de ander inclusief. Zo is de Dax inclusief en onze AEX exclusief.
    Hoe het met die andere indices zit in dit opzicht weet ik niet.

    Groet, Jonas
  3. jrxs4all 17 juni 2013 09:09
    MSCI Index performance kun je hier vinden:
    www.msci.com/products/indices/perform...

    Zonder en met dividend en het laatste ook bruto en netto (belasting), bovendien in euro en dollar.

    Performance van een index ETF zal daar wel van afwijken, die kun je alleen op de website van de betreffende ETF vinden.
  4. forum rang 7 ffff 17 juni 2013 13:25
    Beste Marique,

    Jij bent echt de bovenste-beste uit de KK!
    Zie je quote die je boven je posting plaatst. Die oproep van mij kwam tijdens een redelijk verhitte discussie waar de gemoederen hoog opliepen. Plots, en ik kan geen ander woord gebruiken, plots werd er " geschermd" met een wereldindexfonds.

    Mijn verontwaardiging kwam voort uit het feit dat we hier nu al heel wat jaren duizenden draden openen en honderden zaken volgen, maar dat ik bij mijn weten nog nooit IN DE KK een fatsoenlijke draad over een of ander wereldindexfonds heb gezien. En plots tijdens die verhitte discussie komen er posters/ KK-bezoekers te voorschijn die vinden dat je beter in een wereldindexfonds kunt beleggen dan in Dax-aandelen.

    Ik werd daar inzoverre echt boos om, dat ik vind, dat als je daar nu zo overtuigd van bent en je komt hier al jaren....open er dan eens een draad over en dan kunnen wij dat met zijn allen volgen.

    In het verloop van die heftige discussie bleek inderdaad alras dat je heel wat wereldindexfondsen had en nu komt alweer, voor de zoveelste keer, Marique dat in een prachtposting uitwerken. Ik heb je uitvoerige uitweidingen over de verschillende typers goed gelezen. Maar Marique: Ik had zoiets van: laten nu een van die mensen die zo overtuigd zijn van de superieure verwachtingen van een wereldindexfonds daar dan een draad over openen.

    Ik zweer je dat ik dit weekend zat te wachten op een nieuwe draad van een van die believers. En wat constateer ik weer: Het zijn altijd dezelfden die aan de slag gaan, want het is...... verdomd weer Marique die er zelfs een hele deftige draad mee opent.

    Maar voor mij is dit de zoveelste keer een teken van de ingesteldheid van heel wat KK-bezoekers: Kritiek hebben ze op van alles, maar begin nu zelf eens iets te volgen. Ga eens aan de slag en laat het niet altijd aan anderen over.

    Dat het nu weer van JOUW kant moet komen, Marique, kenmerkt jouw goede ingesteldheid. Ik stel dus toch je initiatief op prijs omdat we wellicht dan over een jaar of over twee jaar kunnen constateren dat zo'n fonds het beter doet, dan bijvoorbeeld een redelijke DAX-portefeuille die ik bezit en beheer.

    Want daarmee begon uiteindelijk vrijdag jongstleden die verhitte discussie.

    Voor de zoveelste maal: Dank voor je moeite en inbreng.

    Peter
  5. forum rang 7 ffff 17 juni 2013 15:29
    ONN,

    Kun jij nit lezen???? Ik schrijf toch fatsoenlijk Nederlands en geen Spaans.

    Panly,

    Ik heb echt de moeite genomen jouw postings van vrijdag te bestuderen en vooral die blog van jou. Maar zoals ik je al schreef kon ik er niet goed wijs uit worden.

    Nu kun je op Mariques uitvoerige posting wel schrijven..." Ach zo" Maar daar komen we geen klap verder mee.

    Doe nu ook eens een bijdrage en post hier waar WIJ met zijn allen een beetje JOUW wereldindex kunnen volgen. Dus niet zo'n hele blog waar ik een klein kwartier op heb zitten studeren en na een kwartier eigenlijk niet veel wijzer was geworden.

    Kijk als jij mij de koers van Imtech of AB Inbev vraagt is dat zo geregeld. Geef jij nu eens JOUW wereldindex en dan hoeven we niet uitdagende tegen elkaar.... "Ach zo" te zeggen, want dat brengt niemand iets verder.

    Peter
  6. forum rang 6 marique 17 juni 2013 20:44
    quote:

    ffff schreef op 17 juni 2013 13:25:

    (...)
    Ik stel dus toch je initiatief op prijs omdat we wellicht dan over een jaar of over twee jaar kunnen constateren dat zo'n fonds het beter doet, dan bijvoorbeeld een redelijke DAX-portefeuille die ik bezit en beheer.
    (...)
    Peter,
    Een wereldindexfonds kan nooit beter zijn dan alle andere indexen. Om bij de DAX te blijven. Die zal best weleens hoger scoren dan een wereldindex. En ook wel eens lager. Zo werkt de beurs nou eenmaal.

    Ik schreef al eerder dat vergelijken zinloos is als je denkt dat je daarmee kan bewijzen dat je een goede belegger bent. Of dat je altijd de beste keuze maakt. Vergeet dat maar. Het prestatieverleden van een fonds/tracker/index of van je eigen porto kán helpen bij het kiezen voor het vervolg, maar zekerheid van een juiste keuze heb je nooit. Hoe zorgvuldig je ook selecteert, het is uitgesloten dat je alleen maar winnaars kiest en verliezers weet te vermijden. Wat dat betreft biedt de beurscompetitie prachtige voorbeelden.

    Met een zelf samengestelde aandelenporto zal je best weleens beter scoren dan een (wereld)index. Maar alle jaren beter?
    Ik geef je als voorbeeld mijn OJ-pf versus de wereldindex MSCI-DM (€).
    start aug '08, rendement in procenten, tussenhaakjes de index.
    '08 -38,2 (-17,5)
    '09 +56,6 (+23,0)
    '10 +23,4 (+17,2)
    '11 -14,2 (-4,5)
    '12 +18,4 (+11,5)
    YTD -0,9 (+8,1)
    Gehele periode +20,4 (20,1)

    Het doel van mijn OJ-pf is een beter rendement te halen dan het gemiddelde van AEX/AMX/AScX. Want daaruit selecteer ik mijn aandelen. Over de gehele periode is het rendement van AEX/AMX/AScX -13,8%.
    Doel bereikt, tot dusver.
    Maar ik had beter kunnen kiezen voor de tracker iShares WRLD. Iets minder rendement maar met veel minder inspanning. Achteraf gezien, hè, zoals jij zo vaak terecht zegt.

  7. [verwijderd] 17 juni 2013 21:15
    quote:

    marique schreef op 17 juni 2013 20:44:

    [...]
    Iets minder rendement maar met veel minder inspanning. Achteraf gezien, hè, zoals jij zo vaak terecht zegt.

    Marique,

    Denk dat de toegevoegde waarde van de inspanning opweegt tegen het passief volgen van die tracker.

    Of zie ik dat verkeerd achteraf .:-)
    Mvg Peerke
  8. forum rang 6 marique 1 juli 2013 14:06
    quote:

    marique schreef op 16 juni 2013 11:46:

    Ik zal af en toe het koerslijstje bijwerken, voor zolang als er belangstelling voor is.
    In plaats daarvan heb ik naar eigen idee een ‘wereldwijde’ modelporto met trackers aangemaakt (zie bijlage).

    iShares World heeft de index MSCI World (MD) als benchmark. Met uitsluitend dit fonds zou je al wereldwijd kunnen beleggen. Alleen mis je dan de opkomende landen. Ander bezwaar vind ik dat US met meer dan de helft erg zwaar weegt. Daarom heb ik nog een paar trackers geselecteerd om een andere gewichtsverdeling te bereiken.

    In iSahres MSCI Europe heeft Engeland een zware weging. Om die te neutraliseren heb ik iShares Eurostoxx50 er naast genomen.

    iSahres MSCI Japan en iShares MSCI Emerging Markets dekken hoofdzakelijk Azie.

    Regionaal is de verdeling in deze WW-pf grofweg 25% US, 25% Europa, 25% Japan + China, 25% rest van de wereld.

    Alle aandelen van deze trackers hebben een notering in A’dam.
  9. forum rang 7 ffff 1 juli 2013 15:41

    Ik zet mijn posting toch ook maar in deze draad omdat het zo goed bij de landenindices past, waar deze draad over handelt. ( Ik lijk Hans/Voda wel die ook terecht sommige postings in diverse draden plaatste als daar aanleiding voor was)

    Ik heb mij gisteren te pletter gezocht naar mijn lange posting in een van de draden van, ik dacht Katzenkopf waar ik per 2 januari een uitvoerige posting heb geplaatst over de vele aandelenmarkten in de wereld. jammer genoeg kon ik die posting niet terugvinden. Omdat Ben nu bovenstand beknopt overzicht geeft, heel duidelijk, toch nog wat overdenkingen, die ik ook al op 2 januari of daaromtrent maakte:

    Je kunt het allemaal zo moeilijk vantevoren inschatten:

    Als je naar Europa kijkt zie je eerste halfjaar 2013 vrijwel gelijklopende prestaties van Nederland, Duitsland, België Frankrijk. Opvallend minus 9 procent voor Luxemburg en minus 8 procent voor Oostenrijk. En uiteraard de negatieve performance van Spanje, Portugal Italië Griekenland. Allemaal negatief, zo rond de min 5 procent.

    Maar dan die uitschieters: Venzuela plus 68 procent. Waar het overlijden van een staatschef al niet goed voor is. Ghana plus 48 procent en Abu Dabi plus 36 procent, Kuwait plus 33 procent. Het Beste landen wereldwijd lijstje van Ben verdient dus enige nuance, al ben ik met hem eens dat de beurzen die hij noemt heel wat belangrijker zijn dan die ik noem.

    Opvallend de erg negatieve performance van de BRIC landen: Brazilie min 22 procent, Rusland min 15 procent , India min 6 procent en China min 10 procent

    Weer anders gezegd: In de Bric landen moest je dus ook niet zitten...!

    Dan naar de grondstoffenlanden? Nou vergeet het maar: Zo goed als ze het in verleden deden: Nu komt de weersalg; Australië min 8 procent en Mongolië, dat het zo grandioos afgelopen jaren deed: minus 21 procetn. Zuid-Afrika ook min 12 procent.. ook Canada en Peru, Chili zitten allemaal NOG NEGATIEVER dan...Spanje, Italië en Griekenland!!!

    De enige postieve uitschieter: USA + 15 procent.

    Voor mij was dit overzicht toch in zoverre leerzaam omdat ik bij het bestuderen iedere keer dacht aan de discussie die o.a. met Op en Top gehad hebben: Staren we ons niet dood op Europa en moeten we niet verder kijken.? Die opmerking/ vraag van Op en Top is mij nu al twee weken bijgebleven en hierbij dan onderbouwd toch een stuk antwoord.

    MIJN conclusie: Ook al heeft de USA dit halfjaar duidelijk beter dan de rest gepresteerd, mijn opsomming leert ook goed dat je toch weer verkeerd zat met de BRIC landen en dat je ook weer verkeerd zat met de grondstoffenlanden. dan had je beter dicht bij huis in de Europese markten kunnen blijven.

    Nu is dat een les die ik al heel wat jaren gelden geleerd heb, maar ik som dit hele verhaal eigenlijk ook nog eens op voor Op en Top, die vond dat wij met zijn allen moeten leren eens wat verder rond te kijken.

    In verleden zat ik in USA, Bric en Aziatiasche landen en mijn les in verleden was...dat ik daar niet veel wijzer van werd als dat ik in Europa bleef. En eigenlijk is mijn opsomming hierboven voor mij een ondersteuning voor dezelfde conclusie. Want je kunt nu terecht stellen: je had beter in de USA gezeten, maar voor hetzelfde geld had je dan ook, als je het zo ver weg zoekt in een Bric-land of grondstoffenland gezeten ( diversificatie) en dan had je uiteindelijk even goed of even slecht gepresteerd.

    Japan is mooi voorbeeld van hoe snel markten op politieke beslissingen kunne reageren: Het klom pijlsnel, maar er ging ook weer snel heel wat af. Kortom: In mijn ogen voor traders.

    Voor wie nog extremen zoekt: Pakistan van de bommen: Plus 23 procent. Kenia plus 25 procent en Egypte...het zal je niet verbazen...minus 21 procent en Namibië min 23 procent..

    Peter
  10. forum rang 6 marique 1 juli 2013 18:38
    quote:

    ffff schreef op 1 juli 2013 15:41:

    Je kunt het allemaal zo moeilijk vantevoren inschatten:
    Vergelijken is lastig, vooral als het over het verleden gaat.

    Hieronder de denkbeeldige historische resultaten van de WW-pf

    5-jaars ('07 - '12):
    -7,7 __ iShares MSCI World
    -24,4 __ iSahres MSCI Europe
    -39,9 __ iShares EuroStoxx 50
    -16,4 __ iShares MSCI Japan
    -3,4 __ iShares MSCI EM
    -11,9 __ WW-pf totaal

    3-jaars ('09 - '12):
    21,3 __ iShares MSCI World
    8,7 __ iSahres MSCI Europe
    -11,4 __ iShares EuroStoxx 50
    9,1 __ iShares MSCI Japan
    16,0 __ iShares MSCI EM
    15,0 __ WW-pf totaal

    Euroregio was duidelijk de zwakke schakel.
    Maar blijft dat zo?
1.620 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 81 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 884,07 0,00%
EUR/USD 1,0612 -0,12%
FTSE 100 7.965,53 -0,38%
Germany40^ 17.893,90 -0,74%
Gold spot 2.384,67 +0,06%
NY-Nasdaq Composite 15.885,02 -1,79%

Stijgers

AALBER...
0,00%
ABN AM...
0,00%
Accsys
0,00%
ACOMO
0,00%
ADYEN NV
0,00%

Dalers

AALBER...
0,00%
ABN AM...
0,00%
Accsys
0,00%
ACOMO
0,00%
ADYEN NV
0,00%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links