Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Energie in EU: produktie, bronnen etc

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
1.899 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 90 91 92 93 94 95 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
voda
1
Zonnepark verovert het water

Op land is geen plek, dus bouwt Nederland de komende jaren zonneparken op het water. Eerst op zandwinplassen, waterbassins en baggerdepots, dan op de uiterwaarden en tenslotte het IJsselmeer en op zee.

23.000 zonnepanelen drijvend op een zandwinplas. Tynaarlo, een plaatsje halverwege Assen en Groningen, heeft sinds mei dit jaar het grootste 'zonnepark op water' in Nederland. Projectontwikkelaar Groenleven heeft de smaak te pakken, want na Tynaarlo volgen nog twee drijvende parken, die zelfs de grootste van Europa zijn. ‘Het worden er zeventien binnen twee jaar’, zegt algemeen directeur Roland Pechtold. ‘We hopen het eind van het jaar honderd megawatt te hebben en volgend jaar een paar honderd.’

Het Friese Groenleven, dat een Duitse grootaandeelhouder heeft, investeert daar tientallen miljoenen in. ‘Het gaat hard', zegt Pechtold. 'Ik zat hier vorig jaar met 19 mensen op het hoofdkantoor en nu met meer dan 150. En buiten het hoofdkantoor nog eens een meervoud daarvan.’ Groenleven heeft voor zonnepanelen op water subsidies (SDE+) voor maximaal 500 megawatt naar zich toe getrokken, genoeg om 135.000 huishoudens van energie te voorzien. ‘Daarvan gaan we zeker 300 megawatt realiseren.’

Door de groeiende weerstand tegen windmolens en velden met zonnepanelen op het land zoekt de hernieuwbare energiesector naar alternatieven. Op het water is er plek, met als bijkomend voordeel dat panelen op het water minder heet worden waardoor het rendement hoger is. Installatieplannen voor eilanden met zonnepanelen liggen klaar. En in China, Japan, het Verenigd Koninkrijk én Nederland zijn er zelfs als parken gerealiseerd.

Grote ambities

Het consortium Zon op Water, waarin 35 organisaties van overheid en bedrijfsleven samenwerken, wil Nederland koploper maken in de aanleg van drijvende zonnepanelen. Tussen 2017 en 2023 is de ambitie om 2000 megawattuur op het water op te wekken. Rijkswaterstaat zoekt een exploitant voor een zonnepark van 100 hectare, verreweg het grootste van Nederland, op de Slufter in Rotterdam.

Noordelijker, in het Noord-Hollandse Andijk, werken ingenieurs aan de aanleg van het grootste met de zon meebewegende 'zonnefarm' in de wereld. Verdeeld over vijftien eilandjes op een spaarbekken van waterleidingbedrijf PWN komen er 73.500 panelen.

Het is een project van Floating Solar, een joint venture van de familiebedrijven Dromec en Sunprojects. De installatie is later geworden dan gepland, maar de komende periode moet het dan toch gebeuren, zegt algemeen directeur Arnoud van Druten. Daarna kan het niet meer, want dan zijn er weer vogels op die plek, legt hij uit. ‘We moeten de panelen neerleggen tussen de vogelseizoenen door.’


Zon levert fractie van totale energiebehoefte

Het opgesteld vermogen van zonnepanelen groeit. In 2018 ging dat volgens het CBS met 1500 megawatt omhoog naar 4400 megawatt, vooral door de aanleg van zonneparken. Die flinke groei kan niet verhelen dat zonne-energie nog maar een fractie uitmaakt van het totale energieverbruik. Verreweg de meeste energie is, ondanks de veelbesproken energietransitie, afkomstig van fossiele brandstoffen. Het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen is in 2018 uitgekomen op 7,4% van het totale energieverbruik. Daarvan is weer het grootste deel afkomstig uit het opstoken van biomassa, wat niet door iedereen als hernieuwbaar wordt gezien. Het verbruik van zonne-energie steeg in 2018 flink, maar het aandeel komt dan nog maar net uit boven 0,6%. Dat moet snel meer worden en plannen voor zonneparken zijn er genoeg. Zon en wind, aldus schattingen in de Energy Outlook van Bloomberg, leveren tegen 2050 gezamenlijk 48% van de wereldwijde elektriciteitsopwekking.

Meer rendement

Panelen die meebewegen met zon en wind, hebben volgens Van Druten tot 30% meer rendement. Bovendien gaan ze minder vaak stuk door de kracht van wind of golven, een reëel gevaar op het water: ‘Het is een keer of twee gebeurd dat zo’n eiland omsloeg.’

Floating Solar kondigde eind september aan dat het in het Rotterdamse Kralingen een derde van een waterbassin van drinkwaterbedrijf Evides gaat bedekken met dit soort panelen. Het is voor Evides een proefproject dat het bedrijf moeten helpen om energieneutraal te worden; het levert 2000 megawattuur per jaar op. Als het systeem naar behoren werkt, wordt het ook toegepast op andere locaties van Evides.

Bijlage:
voda
0
Deel 2:

Niet alleen bedrijven investeren in zonnepanelen op het water. Bewoners van het Gelderse Bemmel, verenigd in het collectief Lingewaard Energie, legden meer dan een jaar geleden al ruim 6000 panelen op een plas waaruit tuinders hun kasplanten water geven. Daar halen nu honderden huishoudens hun stroom vandaan, en er wordt alweer gewerkt aan een tweede, groter zonnepark op het water.

Energiebedrijf Engie heeft twee drijvende zonneparken aangelegd, eentje in 2017 in Zaandam en eentje later in Burgum. Met name met die laatste wil het bedrijf nagaan hoeveel extra rendement zon op water oplevert en welke problemen kunnen opdoemen. Het is volgens een woordvoerder nog te vroeg om conclusies te trekken, maar Engie ziet wel mogelijkheden voor meer zon op water, zoals bij hun eigen energiecentrale op het IJsselmeer.

Groeiend verzet

Drijvende panelen verschenen eerst op waterbassins, zandwinplassen en baggerdepots, op industriële terreinen. Daar roepen ze weinig weerstand op, omdat de panelen daar meestal niemand in de weg zitten. Niet de flora en fauna of natuurliefhebbers, recreanten of watersporters. Maar vandaar zullen ze zich verspreiden naar uiterwaarden, binnenwateren als het IJsselmeer en op den duur zelfs naar grotere watervlakten.

De provincies Noord-Holland, Friesland, Overijssel en Flevoland lanceerden begin dit jaar al een verkenning om 3.760 hectare aan zonnepaneelvelden, of ruim vijfduizend voetbalvelden, in het IJsselmeer te realiseren. D66 heeft een plan voor eilanden met duizenden zonnepanelen – goed voor een miljoen huishoudens – voor de zomer voorgelegd aan minister Eric Wiebes, die nog met een reactie moet komen.

Het plan voor zonnevelden op het IJsselmeer stuit wél op verzet, bijvoorbeeld van de watersportsector. Die ziet liever dat eerst alle bruikbare daken met panelen worden bedekt, voordat naar natuur- en recreatiegebieden wordt uitgeweken. Ook milieubeschermers klagen dat het deels afdekken van water het ecosysteem daaronder kan schaden. 'Door het grootschalig installeren van zonnepanelen op water kan verlies, verandering en verstoring van leefgebieden optreden', verduidelijkt een woordvoerder van Natuurmonumenten. Anderen zijn weer bang voor horizonvervuiling, omdat de panelen de zon zouden weerspiegelen.

Nu de Noordzee

Vaak zijn het verhalen die niet getoetst zijn, zegt Van Druten. ‘Je leest over een zwarte deken over het water. Of je hoort dat vleermuizen of vogels zich daartegen dood zouden vliegen. Ik heb het liever niet over problemen maar over oplossingen. Misschien moeten de eilanden of zonnebanken ook aanlegplaatsen worden voor schepen of een plek die zorgt voor meer onderwaterleven door de beschermingsdijk eromheen.’

Ook de zee lijkt een toekomstige locatie. De Leidse start-up Oceans of Energy wil met tal van andere organisaties de eerste drijvende zonnefarm van 2500 vierkante meter op de Noordzee realiseren. Het is de bedoeling dat de zonnepanelen tussen de windmolens komen te liggen, waar toch al geen schepen mogen komen. Het is een driejarig proefproject, maar over de vorderingen wil de organisatie nog niets kwijt.

fd.nl/ondernemen/1318075/zonnepark-ve...
Bijlage:
voda
0
Opnieuw grote miljardentegenvaller bij bouw van nieuwe Franse kerncentrale

De derde kernreactor in Flamanville in het westen van Frankrijk, waarvan de bouw al zeven jaar vertraging heeft opgelopen, kampt met nieuwe technische problemen. Daardoor stijgen de bouwkosten met €1,5 mrd. Dat heeft de eigenaar van de kerncentrale, Electricité de France (EdF) E2F:€9,41-1,34% , woensdag bekendgemaakt.

EdF schat nu dat Flamanville-3 tot eind 2022, wanneer de nieuwe centrale volgens de huidige planning moet opengaan, €12,4 mrd gaat kosten. De vorige schatting was €10,9 mrd. Daarmee stijgen de bouwkosten met bijna 14%. De bouw van Flamanville begon in 2007. Sindsdien zijn de kosten met een factor drie overschreden.

Omdat de Flamanville-3 later operationeel wordt, zal de kerncentrale in die periode pas later inkomsten kunnen genereren, zoals eerder was gepland. Om die reden denkt EdF volgend jaar meer investeringen te moeten doen. Voor 2020 houdt EdF nu rekening met €15,5 mrd aan investeringen. Het investeringsdoel lag eerder op €15 mrd.

Derde generatie

Het is de zoveelste tegenvaller voor het Franse staatsstroombedrijf, dat ook wordt geconfronteerd met technische mankementen bij andere kerncentrales -- niet alleen in Frankrijk zelf, maar ook in het Verenigd Koninkrijk.

De kerncentrale van Flamanville aan de Normandische kust telt al twee twee drukwaterreactoren (PWR). Nummer drie wordt een reactor van de derde generatie van het type European Pressurized Reactor (EPR). Volgens deskundigen is een hogedrukcentrale van het EPR-type veiliger, krachtiger en en energiezuiniger dan bestaande centrales, zoals die in het Zeeuwse Borssele.

Defecte lasnaden

De technische problemen bij Flamanville-3 betreffen ditmaal defecte lasnaden op de belangrijkste stoomtransportleidingen, waardoor die onvoldoende bestand zijn tegen breuken. De Franse toezichthouder Autorité de Sûreté Nucléaire (ASN) had EdF daar in juni al op geattendeerd.

Het is niet de eerste dat deze nucleaire waakhond op tekortkomingen wijst. Vorige maand wees ASN op gebrekkige kleppen en afsluiters van stoomgeneratoren bij diverse kerncentrales, alsook een drukregelaar bij Flamanville-3 die niet aan de eisen voldeed.

fd.nl/ondernemen/1319801/opnieuw-grot...
voda
0
Shell UK to Start Gas Exporting from Pierce Field

Shell UK Ltd and its partner Ithaca Energy Limited have taken a final investment decision on the Pierce Depressurisation Project in the UK Central North Sea. The move will enable Shell to start exporting gas from the Pierce field. It builds on Shell’s significant presence in the North Sea and works to help maximise the economic recovery of oil and gas from beneath UK waters. The investment will go towards modifying the existing floating production, support and offloading vessel, the Haewene Brim, which is owned and operated by Bluewater. The work also includes installing a sub-sea gas export line from the FPSO to the SEGAL pipeline, and the drilling of new wells.

Mr Steve Phimister Vice President Upstream and Director of Shell U.K. Limited said that “This important development of the Pierce field will allow us to unlock additional gas reserves for the UK’s homes and businesses, and value for our shareholders. It is Shell’s eighth final investment decision in the UK Continental Shelf since the start of 2018. Each is part of a careful and cost-effective strategic expansion of our North Sea capacity, in line with our core upstream focus on profitable investments and competitive growth opportunities.”

Source : Strategic Research Institute
voda
0
EBRD Provide Loan for Construction of 105 MW Wind Farm in Kosovo

The European Bank of Reconstruction and Development said a loan of EUR 55 million (USD 60.3 million) to finance the construction of a 105 MW wind farm in Kosovo’s northern municipality of Mitrovica has passed final review and is awaiting board approval with a target date of December 11. The wind power project will be implemented by Sowi Kosovo LLC, a special purpose vehicle established for the purpose of the project, owned by Enlight Renewable Energy together with its Kosovo and German partners. The project’s total cost is EUR 157 million.

According to the EBRD, the project will contribute to climate mitigation by increasing the share of renewable energy generation in Kosovo and add 105 MW of wind generation capacity to the national energy system.

The project will significantly increase the share of electricity generated by wind power in Kosovo, which is otherwise largely reliant on coal-fired power generation, as well as support the green transition quality, contributing to the reduction of CO2 emissions in the country.

Source : Strategic Research Institute
voda
0
Orsted Installs Last Wind Turbine at Hornsea 1 Offshore Wind Farm

Orsted announced that the final of 174 wind turbines has been installed at the world's largest offshore wind farm Hornsea 1. The component loadout took place at Siemens Gamesa Renewable Energy's factory in Hull, where the majority of blades were constructed, and the components were then transported 120km out to sea. The wind turbines were transported by two specialist vessels: The Bold Tern, owned by Fred. Olsen Windcarrier, and DEME Group's Sea Challenger. Both are installation vessels which jack up in the sea to provide a sturdy base for lifting.

Four turbines were loaded on to the vessel each time. The main components are a steel tower, three turbine blades and a nacelle which houses all generation components for the turbine. On average, it takes around 12 hours of precision working to install a turbine in full. Standing a proud 190m above sea level and with its three 75m long blades, each 7MW turbine will be able to power a UK home for over a day with each single rotation.

Part of an impressive array dotted over 407 km2 of North Sea more than 100km from the Yorkshire coast, the final turbine completes the 174-strong array of turbines, which make up the world's largest offshore wind farm.

Now the final turbine is installed, the project will undergo a period of commissioning, and will be officially inaugurated in 2020 as the world's largest offshore wind farm. Once complete, the site will be the world's first offshore wind farm to be able to generate over 1GW of electricity enough to power well over one million UK homes.

Mr Duncan Clark, Orsted Programme Director for Hornsea 1 said that "The milestone of this last turbine being installed only nine months after the first one was erected is just one small part of this record-breaking project. Hornsea 1 has truly paved the way for the next generation of offshore wind farms.”

Source : Strategic Research Institute
Bijlage:
voda
0
Siemens Gamesa Wind Turbine Obtains DNV GL Type Certification

DNV GL has awarded Siemens Gamesa Renewable Energy with the Type Certificate for offshore for its SG 8.0-167 DD offshore wind turbine. The certificate confirms full compliance of the turbine design to the international wind turbine standard IECRE OD-501 and allows for immediate market implementation. The turbine will be installed in offshore wind parks worldwide including the 1,400 MW Hornsea 2 project in the UK and the 900 MW Greater Changhua 1 & 2a project in Taiwan. Compared to its predecessor, the SG 8.0-167 DD is equipped with an 81-meter-long rotor blade that allows for a wider range and optimal usage of the wind site conditions. Large capacity offshore wind turbines contribute greatly to the ongoing reduction of the Levelized Cost of Energy from wind power. Siemens Gamesa’s SG 8.0-167 DD turbine provides an increase in annual energy production of 20% compared to the previously certified turbine variant, the SWT-7.0-154.

Mr Kim Mørk, Executive Vice President of Renewables Certification at DNV GL said that “In our recently published Energy Transition Outlook Report, we predict a significant growth of installed capacity for offshore-wind powered generation from 20 GW in 2017 to 150 GW in 2030 and even 1,550 GW in 2050. To realise this ambitious growth of wind energy, it is vital that OEMs like Siemens Gamesa continue to optimise turbine types that deliver significantly improved energy production and cost efficiency, driven in part by increased turbine, blade, and tower size. These trends result in improved energy capture per project or lower cost per Mwh.”

Mr Morten Pilgaard Rasmussen, Siemens Gamesa’s Offshore Head of Technology said that “We are pleased to receive the full Type Certificate for offshore from DNV GL for our SG 8.0-167 DD offshore wind turbine. This verification demonstrates Siemens Gamesa’s commitment to maintaining the highest quality and performance standards for our offshore wind turbines. Shortening the time-to-market enables us to more swiftly deliver our products to our customers, and continue our contribution to combatting climate change.”

Source : Strategic Research Institute
Bowski
0
quote:

voda schreef op 9 okt 2019 om 19:23:


Siemens Gamesa Wind Turbine Obtains DNV GL Type Certification

DNV GL has awarded Siemens Gamesa Renewable Energy with the Type Certificate for offshore for its SG 8.0-167 DD offshore wind turbine. The certificate confirms full compliance of the turbine design to the international wind turbine standard IECRE OD-501 and allows for immediate market implementation. The turbine will be installed in offshore wind parks worldwide including the 1,400 MW Hornsea 2 project in the UK and the 900 MW Greater Changhua 1 & 2a project in Taiwan. Compared to its predecessor, the SG 8.0-167 DD is equipped with an 81-meter-long rotor blade that allows for a wider range and optimal usage of the wind site conditions. Large capacity offshore wind turbines contribute greatly to the ongoing reduction of the Levelized Cost of Energy from wind power. Siemens Gamesa’s SG 8.0-167 DD turbine provides an increase in annual energy production of 20% compared to the previously certified turbine variant, the SWT-7.0-154.

Mr Kim Mørk, Executive Vice President of Renewables Certification at DNV GL said that “In our recently published Energy Transition Outlook Report, we predict a significant growth of installed capacity for offshore-wind powered generation from 20 GW in 2017 to 150 GW in 2030 and even 1,550 GW in 2050. To realise this ambitious growth of wind energy, it is vital that OEMs like Siemens Gamesa continue to optimise turbine types that deliver significantly improved energy production and cost efficiency, driven in part by increased turbine, blade, and tower size. These trends result in improved energy capture per project or lower cost per Mwh.”

Mr Morten Pilgaard Rasmussen, Siemens Gamesa’s Offshore Head of Technology said that “We are pleased to receive the full Type Certificate for offshore from DNV GL for our SG 8.0-167 DD offshore wind turbine. This verification demonstrates Siemens Gamesa’s commitment to maintaining the highest quality and performance standards for our offshore wind turbines. Shortening the time-to-market enables us to more swiftly deliver our products to our customers, and continue our contribution to combatting climate change.”

Source : Strategic Research Institute

Ik denk dat je dubbel gepost hebt Voda.... (en 'mag' dat?):
www.iex.nl/Forum/Topic/1118900/53/Win...
voda
0
Bowski
0
quote:

voda schreef op 9 okt 2019 om 20:04:


Bowski, ik doe dat wel vaker. Beide berichten passen prima in die desbetreffende draad.

Ooooh, ik zie dat je 235.532 maal gepost hebt. Op naar het miljoen? Dan heb je wel meerdere rubrieken nodig om ze kwijt te kunnen.
Je wil in het Guinness book of records he...
haas
0
Stroom er af in Californië
.........................................................
Gisteren werd bekend dat in Californië de stroom van de leidingen afgehaald zou worden. De reden is een storm die er aan komt. De staat is extreem droog en ze zijn bang dat de bovengrondse stroomdraden breken en dan vervolgens bosbranden veroorzaken.
Uit voorzorg dus de stroom er af.
Het gevolg daar weer van was een stormloop op winkels waarbij consumenten als een gek gingen inkopen.
De afhankelijkheid van elektriciteit is daar even heel erg duidelijk geworden. Je kan ook wel zelf stroom opwekken, maar dan heb je nog geen internet, tenzij je een eigen satelliet verbinding hebt geregeld.
Dat lampen het niet doen, dat weten we, maar ook pompen werken niet. Dat kan dus ook gevolgen hebben voor de watervoorziening.
Hoe bent u voorbereid op een dergelijke situatie?
voda
0
Jacobs Wins EUR 10 Billion German power Contract

US engineering firm Jacobs has been awarded a contract on Germany’s EUR 10 billion SuedLink power line project. The firm will support the laying of underground cables, which will transport wind power from northern Germany to the southern states of Bavaria and Baden-Wuerttemberg. The transmission system operators responsible for planning on SuedLink which is currently at the approval stage are TenneT Holding and TransnetBW.

TenneT will have responsibility for the northern element of the cable and TransnetBW the sourthern element; the TSOs separately appointed Jacobs to undertake the work across the entire 700km-long project.

The scope of the work Jacobs will undertake includes programme and contract management, planning and approvals, stakeholder engagement and logistics.

Source : Strategic Research Institute
voda
0
Groix & Belle Selects MHI Vestas as Preferred Supplier

MHI Vestas has been selected preferred wind turbine supplier for the French floating project, will supply three V164-9.5 MW turbines. At a royal signing ceremony in Paris, MHI Vestas Offshore Wind was confirmed as preferred wind turbine supplier for its first project in France and fourth floating project. On hand to witness the ceremonial signing was HRH the Crown Prince of Denmark and other dignitaries from France and Denmark.

The project will consist of several partners, including FEFGBI (the project company), shareholders CGN Europe Energy, la Banque des Territoires, and EOLFI, and industrial partners MHI Vestas Offshore Wind and Naval Energies.

Source : Strategic Research Institute
voda
0
Significant Uncertainty Over Growth Of Wind Energy in Europe - WindEurope

According to WindEurope’s new ‘Wind Energy Outlook to 2023’ released there is significant uncertainty over how much wind energy capacity will grow in Europe over the next five years. If Governments end up producing clear and ambitious National Energy & Climate Plans and they improve the permitting arrangements for wind farms and they keep investing in new grid capacity, then Europe’s wind energy capacity would grow by 88 GW to 277 GW by 2023. But that’s a big if.

Alternatively, if the NECPs are unambitious and permitting issues persist, then Europe will install much less new wind power: only 67 GW. Permitting issues are already leading to undersubscribed auctions (notably in Germany) and lower installation rates than expected.

Conversely, if permitting improves significantly and the NECPs are super ambitious, then Europe could install 112 GW over the next 5 years. So the annual volumes of new wind capacity up to 2023 could be anything between 13 and 22 GW. This uncertainty weighs heavily on the supply chain and could impact the significant cost reductions achieved in recent years.

Under all the scenarios over three-quarters of the new installations will be onshore wind. Spain, Sweden and Norway are currently leading the growth in onshore wind. Germany is installing much less this year than it traditionally has, and its outlook remains uncertain for the rest of the period, not least given recent policy decisions. We expect France to show continued steady growth in onshore wind.

The UK will account for 35% of the growth in offshore wind over the next five years, followed by the Netherlands and Germany.

In the next five years 22 GW of wind energy capacity will reach the end of its normal operational life (20 years). Most of this will get a lifetime extension. Around 2 GW will be repowered. And another 2 GW will be fully decommissioned. Government policy and regulation is still not as supportive of repowering as it should be.

WindEurope CEO Giles Dickson said that “Wind energy should be growing rapidly when you consider all the interest in climate change plus the fact the wind is the cheapest from of new power energy production. But there is real uncertainty about how far it’s going to expand in the next five years. It’s getting harder to secure permits for new wind farms in many countries. The grids and energy markets are still not functioning as they should. And many Governments simply haven’t decided yet how much new wind they want and when and how they’re going to build it. The 2030 National Energy & Climate Plans will be crucial in bringing clarity and improvements in all these areas. If they’re not ambitious we won’t meet the 32% renewables target let alone any higher targets.”

Source : Strategic Research Institute
Bijlage:
voda
0
Gazprom & Germany’s Federal Government Commissioner discuss Gas Transit across Ukraine

A working meeting between Alexey Miller, Chairman of the Gazprom Management Committee, and Georg Graf Waldersee, Commissioner of the Federal Government of the Federal Republic of Germany for Gas Transit across Ukraine, took place in Moscow. The parties discussed issues related to supplies of Russian natural gas to Europe in the period from January 1, 2020. Ukraine is currently taking steps to integrate the EU’s Third Energy Package into its legislation. To that end, the Ukrainian authorities need to, inter alia, ensure the independence of the national energy regulator and create an independent certified gas transmission operator. It was noted that the operator will have to undertake extensive preparations and substantial time commitments to successfully pass the certification and licensing procedure. In addition, there remains a need to approve an economically sound and transparent gas transmission tariff methodology for the independent operator. Unless these comprehensive efforts are completed by January 1, 2020, the only option for cooperation in the transitional period will be to extend the effective contract for gas transit adapted to the current market conditions.

Alexey Miller also stressed that Ukraine should first and foremost make a decision on the future amounts of Russian gas to be procured under the direct contract. This will determine the throughput of the gas transmission system that Gazprom will be ready to support in Russian territory in order to supply gas toward Ukraine.

Source : Strategic Research Institute
voda
0
Equinor, Snorre & Gullfaks Investing in Hywind Tampen development

Equinor and the Snorre and Gullfaks partners have made a final investment decision for the Hywind Tampen offshore wind farm development. Two updated plans for development and operation will be submitted to Norwegian authorities. The oil and gas platforms will be the first ever powered by a floating offshore wind farm. The wind farm will be located some 140 kilometres from shore in 260-300 metres of water between the Snorre and Gullfaks platforms. The Hywind Tampen investments will total almost NOK 5 billion. Norwegian authorities through Enova have made a funding commitment of up to NOK 2.3 billion for the Hywind Tampen project. In addition, the Business Sector’s NOx Fund has decided to support the project by up to NOK 566 million.

The wind farm will consist of 11 wind turbines based on the Hywind technology developed by Equinor. The 8 MW turbines will have a total capacity of 88 MW, capable of meeting about 35 percent of the annual power demand of the five Snorre A and B, Gullfaks A, B and C platforms.

Source : Strategic Research Institute
Bijlage:
haas
0
TenneT Landstation Borssele Timelapse
904 weergaven•12 sep. 2019

TenneT
1,27K abonnees
Bekijk in sneltreinvaart hoe de uitbreiding van het transformatorstation Borssele voor de Net op zee projecten Borssele Alpha en Beta is uitgevoerd
www.youtube.com/watch?v=U_M3e9ZRbp4

www.youtube.com/watch?v=2P6I9mtrubQ
haas
0
Nieuwe windmolens Flevoland leveren miljoenen op, maar de inwoners profiteren er zelf nauwelijks van
Bewoners hebben amper inspraak bij de bouw van vier megawindparken in Flevoland. Ook profiteren ze nauwelijks van de verwachte miljoenenopbrengsten. Financiële participatie voor de ‘gewone man’ is met maximaal 2,5 procent van de investeringssom ‘veel te weinig'.

Caspar van Oirschot & Paolo Laconi 19-10-19, 07:00
1
Dat stelt jurist Sanne Akerboom van de Universiteit Utrecht, vorig jaar gepromoveerd op inspraak en participatie rond windmolens. ,,De lokale bevolking krijgt wel de lasten maar nauwelijks de lusten van de windmolens.” Zij krijgt daarin bijval van Rob Rietveld, directeur van de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines (NVOW).

Maximaal 200 meter
Flevoland vervangt de komende jaren ruim 400 oude windturbines voor zo’n 300 nieuwste generatie molens. Die worden verdeeld in vier windparken, de grootste van het land. Het gaat om minder molens dan er nu staan, maar de nieuwe molens zijn veel hoger – tot maximaal 250 meter – en wekken veel meer energie op. Het in Flevoland opgewekte vermogen zal worden verdubbeld, genoeg om circa 1,5 miljoen huishoudens van stroom te voorzien.

lees verder
www.destentor.nl/dronten/nieuwe-windm...
voda
0
IEA: sterke groei groene stroom, maar niet genoeg voor halen klimaatdoelen

De komende vijf jaar groeit het wereldwijde groene-stroomvermogen met 50%, maar dat is bij lange na niet genoeg om de opwarming van de aarde af te remmen. Dat schrijft het International Energieagentschap (IEA) in een nieuw rapport. De prognose ligt 14% boven wat het IEA een jaar geleden nog verwachtte.

Overheidssubsidies en dalende kosten zorgen ervoor dat er tot aan 2024 1200 gigawatt aan wind- en zonne-energie wordt bijgebouwd. 'Hernieuwbare bronnen zijn nu al 's werelds een na grootste bron van elektriciteit', aldus Fatih Birol, directeur van IEA. 'Maar het gebruik van hernieuwbare bronnen moet nog steeds versnellen als we de langetermijndoelstellingen voor klimaat, luchtkwaliteit en energietoegang willen halen.'

Zonne-energie goedkoper dan fossiel

Het IEA verwacht dat hernieuwbare elektriciteitsbronnen in 2024 30% van alle stroomopwekking in de wereld voor hun rekening zullen nemen. Nu is dat nog 26%. Het grootste deel van die toename zal komen van zonnepanelen. Sterke kostendalingen zullen er in sommige landen toe leiden dat zonnestroom net zo duur of zelfs goedkoper is dan nieuwe fossiele energiecentrales.

De groei van zonne-energie zal vooral plaatsvinden op miljoenen daken van particuliere huizen, kantoorgebouwen en fabrieken.

Waarschuwing

Het IEA-rapport waarschuwt wel dat het overheids- en subsidiebeleid zo moet worden aangepast dat de groei houdbaar is. Te snelle ongebreidelde groei zou elektriciteitsmarkten kunnen verstoren en kunnen leiden tot stijgende kosten van het hele energiesysteem en moeilijke inpassing van groene stroom in het elektriciteitsnet.

Bestuursvoorzitter Isabelle Kocher van de Franse energiemultinational Engie waarschuwde vorige week in het FD ook voor oplopende energieprijzen, omdat op systeemniveau juist sprake is van oplopende kosten. Er is ook back-up-capaciteit nodig: opslagsystemen en een uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk.

fd.nl/ondernemen/1320955/iea-sterke-g...
1.899 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 90 91 92 93 94 95 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Markt vandaag

Takeaway.com koploper in AEX

16:10 Maaltijdbestelsite Takeaway.com voerde dinsdagmiddag de hoofdfondsen aan op de beurs in Amsterdam. Techinve...

  Indices

  AEX 575,55 -0,06%
  EUR/USD 1,1135 -0,12%
  Germany30^ 12.756,80 +0,07%
  Gold spot 1.485,62 +0,07%
  LDN100-24h 7.216,51 +0,57%
  NY-Nasdaq Composite 8.162,99 +0,91%
  US30# 26.850,74 +0,11%

  Stijgers

  TomTom
  +7,61%
  Kiadis...
  +2,69%
  Takeaw...
  +2,46%
  Alfen ...
  +1,73%
  Wolter...
  +1,72%

  Dalers

  Arcelo...
  -2,02%
  Aperam
  -1,77%
  Sligro
  -1,71%
  ADYEN NV
  -1,62%
  NIBC H...
  -1,50%

  Nieuws Forum Meer»

  (1)

  thejaguar op 22-okt-19 16:15
  (2)

  Jopie1962 op 22-okt-19 15:30
  (20)

  TA=verlies op 22-okt-19 14:46
  (15)

  dlklkdjkldk op 22-okt-19 14:00
  (1)

  derftrep op 22-okt-19 13:30

  Column Forum Meer»

  (136)

  beer56 op 22-okt-19 16:37
  (4)

  Rolling Thunder op 22-okt-19 14:34
  (4)

  Stiefan op 22-okt-19 13:47
  (8)

  dasokwat op 22-okt-19 12:48
  (2)

  Snugger op 22-okt-19 12:39