Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Energie in EU: produktie, bronnen etc

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
1.545 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 72 73 74 75 76 77 78 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
haas
0
GROEN WIL DAT CEO ELECTRABEL UITLEG KOMT GEVEN IN DE KAMER
‘Na Electrabel is ook Engie leeggezogen’
Engie keerde in zes jaar bijna 20 miljard uit aan zijn aan­deelhouders. Groen dringt aan op meer garanties voor de ontmanteling van de kerncentrales.
WIM WINCKELMANS

BRUSSELDe Kamer begint volgende week de discussie over de wetsontwerpen die de gevallen regering-Michel, nu in ­lopende zaken, nog op de plank had liggen, en die nu als wetsvoorstel – ingediend door Kamer­leden zelf, niet door de regering – opgevist kunnen worden. Een daarvan is het wetsontwerp van minister van Energie ­Marie Christine Marghem (MR) over de nucleaire voorzieningen. Dat ontwerp dwingt bij Engie/Electrabel, eigenaar van de Belgische kerncentrales, een grotere garantie af dat het bedrijf zijn verplichtingen voor de ontmanteling van de kerncentrales en de berging van het afval nakomt.

Oplopende kostprijs

Er is haast mee gemoeid, want volgens de recentste ramingen zal de berging van het hoogradioactief afval alleen (nog los van de afbraak van de centrales en ander afval) veel duurder uitvallen dan aanvankelijk geraamd. Omdat het afval dieper onder de grond geborgen moet worden, zou de kostprijs geen 3,2 miljard euro bedragen, maar makkelijk 10 miljard.

‘Het probleem is groter dan gedacht. De activa van Engie zijn met 18,3 miljard euro gezakt, vooral als gevolg van hoge uitbetalingen aan de aandeelhouders’
KRISTOF CALVO
voda
0
Siemens Gamesa’s SG 8.0-167 DD named Best Offshore Turbine for 2018 by Windpower Monthly

Windpower Monthly magazine recently named the Siemens Gamesa SG 8.0-167 DD wind turbine as Best Offshore Turbine for 2018. This machine stands out for its excellent track record, the size of the order book and the interest it has aroused in emerging offshore markets, particularly Taiwan and the US.

Its 167-meter diameter rotor utilizes Siemens Gamesa B81 blades with a length of 81.4 meters. Named “Best Rotor Blade for 2017” by Windpower Monthly, the full rotor offers a swept area that is 18% larger than its predecessor. It provides an increase in Annual Energy Production by up to 20% compared to its predecessor, the machine SWT-7.0-154, awarded the bronze in the same category this year. The SG 8.0-167 DD incorporates the proven technology of the direct drive platform, combined with a larger rotor to offer its customers greater profitability while minimizing the associated costs and risks.

The first prototype was installed in September 2018 at Denmark’s National Test Centre for Large Wind Turbines in Oesterild, Denmark. Since its launch in November 2017, orders for nearly 800 units totaling 6.4 GW of installed capacity have been received. This includes the 1.386 GW Hornsea Two offshore wind power plant in the UK, set to be the world’s largest upon completion in 2022.

Each year, Windpower Monthly magazine selects the best onshore and offshore turbines in the wind sector, releasing a highly-respected ranking across the wind industry. Numerous Siemens Gamesa wind turbines have received this recognition in the past, including the G126-2.5 MW as top turbine in 2016, the SWT-3.3-130 in 2015 or the G114-2.0 MW in 2014, all from the onshore portfolio. Furthermore, the SWT-7.0-154 was named best offshore turbine for two consecutive years in 2016 and 2015, and the SWT-6.0-154 was named best offshore turbine over 3.6 MW in 2013. Finally, the Siemens Gamesa B81 rotor blade was named best rotor blade for 2017.

Source : Strategic Research Institute
voda
0
Verenigde Staten scherpen toon aan over gaspijp van Rusland naar Duitsland

Net voor de kerst van 2018 begon 's werelds grootste schip, de Nederlandse Pioneering Spirit, met het leggen van delen van de pijpleiding op de bodem van het Finse deel van de Oostzee. Het schip, van het Delftse bedrijf Allseas, werkt de komende maanden aan de uitrol van wat misschien wel Europa's meest omstreden energieproject is: Nord Stream 2, de 2400 kilometer lange gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland.

De Pioneering Spirit bij de Grote Belt brug in Denemarken op weg naar de Oostzee waar het op dit moment delen van de Nord Stream 2-pijpleiding op de bodem legt.Nord Stream 2 / Wolfram Scheible

Hoewel de bouw van de pijpleiding volgens schema verloopt en eind dit jaar klaar moet zijn, komt het project onder steeds grotere druk te staan. Zo vreest het Europees Parlement dat het project de afhankelijkheid van Russisch gas zal vergroten en de gastoevoer Oost-Europa in gevaar zal brengen. En de VS denken dat Rusland met het project zijn politieke invloed in Europa wil vergroten.

26 miljoen huishoudens
Volgens de Russen is de weerstand van de VS echter vooral terug te voeren op de wens om zelf veel meer Amerikaans gas in vloeibare vorm naar Europa te exporteren. Nord Stream 2 krijgt een capaciteit van 55 miljard kubieke meter gas per jaar, genoeg om 26 miljoen huishoudens van gas te voorzien.

‘Sancties zijn mogelijk’• Richard Grenell, VS-ambassadeur in Duitsland
De Amerikaanse president Donald Trump dreigt zelfs met sancties als het project doorgaat. Volgens de Duitse zakenkrant Handelsblatt, dat zich baseert op bronnen in de Duitse regering, zouden die sancties vooral gericht zijn op de westerse bedrijven die meehelpen om de gaspijpleiding aan te leggen.

Sancties
De Amerikaanse ambassadeur in Duitsland, Richard Grenell, bevestigt in een gesprek met de Duitse krant dat bedrijven die betrokken zijn bij de aanleg van Nord Stream 2 'altijd in gevaar' zijn 'omdat sancties mogelijk zijn'. Hij is er echter van overtuigd dat sancties niet nodig zullen zijn, omdat de bedrijven zelf uit het project zullen stappen.

250
Het contract van Van oord en Boskalis heeft een gezamenlijke waarde van €250 mln.

Daarmee komt het vizier naast een aantal buitenlandse toeleveranciers, zoals Saipem, ook op een aantal grote Nederlandse offshorebedrijven te liggen: naast Allseas met name Boskalis en Van Oord. De laatste twee bedrijven werken met gespecialiseerde schepen aan de bouw mee door stenen te storten op de bodem waar de leiding wordt ingebed. Het gaat om een contract van een €250 mln.
'Voor projecten in landen die potentieel gevoelig zijn voor sancties maken wij tevoren afspraken met de klant hoe daarmee om te gaan. Ook bij het afsluiten van het Nord Stream 2 contract is hierbij expliciet stilgestaan', zegt een woordvoerder namens Boskalis en Van Oord.

Shell financiert
Olie- en gasmultinational Shell is een van de vijf buitenlandse energiebedrijven die de pijpleiding financieren. Het bedrijf heeft een kredietfaciliteit verleend van €285 mln en daarnaast nog eens €665 mln beschikbaar gesteld voor korte- en lange-termijnfinanciering en garanties.

‘We zijn er dit jaar nog wel even druk mee’• Woordvoerder Allseas
De kans dat de Nederlandse bedrijven zelf weglopen bij het project lijkt gering. Want hoewel geen van de Nederlandse bedrijven desgevraagd inhoudelijk wil reageren op de gevolgen van eventuele sancties - 'we speculeren niet over mogelijke gevolgen van sancties', aldus een woordvoerder van Allseas - laten ze met hun concrete werkzaamheden zien vol door te gaan met de bouw.

'Betrouwbare leverancier'
Zo heeft Allseas inmiddels al 400 kilometer van de in totaal 2400 kilometer pijpleiding gelegd. 'We zijn er dit jaar nog wel even druk mee', aldus de woordvoerder. Boskalis en van Oord zijn ook al sinds april 2018 aan het werk voor Nord Stream 2.

Shell-bestuursvoorzitter Ben van Beurden liet in oktober vorig jaar tijdens een congres in Moskou nog weten dat Shell zich aan restricties zal houden als die worden opgelegd door de VS, maar hij voegde er volgens persbureau Reuters wel aan toe dat het duidelijk is dat Europa meer import van gas nodig van een verscheidenheid van bronnen, nu de eigen gasproductie in Europa, onder meer door het op termijn dichtdraaien van de gaskraan in Groningen, afneemt. Volgens Van Beurden is Rusland decennialang een betrouwbare leverancier van gas geweest, dat ook nog een goedkoop wordt aangeboden.

Nog geen vergunning Denemarken
Volgens Nord Stream 2-moederconcern Gazprom gaat de aanleg van de pijpleiding volgens plan. Alle vergunningen zijn binnen. Alleen Denemarken heeft nog geen vergunning verleend. Komt die toestemming er uiteindelijk niet, dan zal Gazprom voor het deel dat door oorspronkelijk door Deens wateren was gepland waarschijnlijk een alternatieve route moeten vinden.

Bert van Dijk

fd.nl/ondernemen/1284436/verenigde-st...
Bijlage:
voda
0
VS kan Nederlandse bedrijven niet dwingen Nord Stream 2 te verlaten

Drie Nederlandse bedrijven – Allseas, Boskalis en Van Oord – werken op dit moment aan de bouw van Nord Stream 2, de grote omstreden gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland waarvan Shell een belangrijke financier is. Al deze bedrijven worden op de korrel genomen door de Verenigde Staten, die dreigen sancties op te zullen leggen aan bedrijven die meewerken aan de bouw van deze Nord Stream 2.

Het aanlandingspunt van Nordstream 2 bij Lubmin in Duitsland.Foto: Hollandse Hoogte/imago/BildFunkMV

De Amerikaanse ambassadeur in Duitsland, Richard Grenell, bevestigde in de Duitse zakenkrant Handelsblatt deze week dat bedrijven die betrokken zijn bij de aanleg van Nord Stream 2 'altijd in gevaar' zijn 'omdat sancties mogelijk zijn'. Hij riep bedrijven op te stoppen met het project.

Geen doorvoerland meer
De weerstand van de Amerikanen zit vooral in de escalerende opstelling van de Russen. De Amerikanen wijzen daarbij onder andere op het tegenwerken van het onderzoek naar het neerhalen van MH17 en toenemende IT-hacks in het westen. En de Russen tonen agressie tegen Oekraïne, die kan escaleren en tot politieke instabiliteit kan leiden. Oekraïne is nu nog een belangrijk doorvoerland voor Russisch gas naar Europa, maar dreigt die status te verliezen als Nord Stream 2 af is, eind dit jaar of volgend jaar. Oekraïne zou dan een belangrijke troefkaart tegen de Russen kwijtraken.

Ook in Europa is er grote verdeeldheid over de aanleg van Nord Stream 2. De gaspijp druist in tegen het beleid van de EU om de afhankelijkheid van Rusland, dat nu al een derde van de gasmarkt in Europa in handen heeft, te verkleinen.
Tegelijkertijd is de realiteit dat de EU door het dalen van de eigen gasproductie, vooral door ‘Groningen’, en het wegvallen van kern- en kolencentrales in onder andere Duitsland, de komende jaren waarschijnlijk alleen maar meer gas nodig zal hebben.

Verreweg het goedkoopst
Russisch gas is verreweg het goedkoopst, dus het ligt vanuit commercieel oogpunt voor de hand steeds meer Russisch gas in te kopen. De Amerikanen daarentegen zijn sinds 2017 voor het eerst exporteur van gas geworden en hopen steeds meer vloeibaar gemaakt schaliegas in Europa te kunnen verkopen.
Maar die wens kan VS niet afdwingen. Dat blijft een zaak van individuele lidstaten en bedrijven. Zolang Russisch gas aanzienlijk goedkoper blijft dan Amerikaans schaliegas lijken dreigementen vanuit de VS daarom vooralsnog vooral een pressiemiddel om de eigen waar aan te bevelen.

Daar hoeven Nederlandse bedrijven en Europa niet voor te buigen. De Europese Commissie zou wel harde voorwaarden kunnen stellen aan de Russen om er zeker van te zijn dat de stabiliteit in Oekraïne ook na de ingebruikname van Nord Stream 2 niet in gevaar komt.

fd.nl/opinie/1284539/vs-kan-nederland...
voda
0
Elektriciteitsnet Noord-Nederland is nagenoeg 'vol'

Er komt zoveel zonne-energie bij in Groningen en Drenthe, dat de infrastructuur het nauwelijks aan kan. De elektriciteit kan amper nog worden afgevoerd: het netwerk wordt maximaal belast. In zes plaatsen is er zo weinig capaciteit dat er nu geen ruimte is voor nieuwe zonneweides.

In Eemnes, een dorp in de provincie Utrecht, worden kabels getrokken voor transport van stroom die is opgewekte in een zonneweide. In het noorden zijn te weinig kabels om de groei van het aantal zonneweides op te vangen: het stroomnet is vol.Foto: HH

Dat stellen Tennet, eigenaar van hoogspanningsnetten, en Enexis, eigenaar van het elektriciteitsnetwerk in het noorden. In april waarschuwden de twee bedrijven ook al voor een capaciteitsprobleem in het zuiden van de provincie Groningen en het noorden van Drenthe. In deze regio staan veel grote zonneparken gepland, maar de capaciteit van het stroomnet is daar niet op berekend.

Verzwaren
‘De groei van zonne-energie in Nederland overtreft alle verwachtingen’• Enexis en Tennet

'De groei van zonne-energie in Nederland overtreft alle verwachtingen', stellen de twee bedrijven in een gezamenlijke verklaring. Er stromen miljarden aan subsidiegelden naar het platteland, waarvan steeds meer naar zonne-energie gaat. Staldaken worden vol gelegd met panelen, op landbouwgrond verrijzen zonneweides.
Vooral in het zuiden van de provincie Groningen en het oosten van Drenthe dreigt er een probleem: daar staan veel parken gepland maar het gebied is dunbevolkt en er is weinig industrie. De infrastructuur is er dus niet op gebouwd. En het verzwaren van het elektriciteitsnet is een kolossale en prijzige onderneming.

Niet voldoende
De ontwikkeling van zonne-energie gaat zo hard dat de huidige prognoses de ramingen uit 2017 ver overstijgen, stellen Tennet en Enexis. Gevolg: bij nieuwe aanvragen voor grote zonprojecten, zullen initiatiefnemers te horen krijgen 'dat er op korte termijn niet altijd direct voldoende capaciteit kan worden geboden'.

Het net is vol
In Hoogeveen, Beilen, Stadskanaal, Musselkanaal, Gasselte en Eemshaven oost is er überhaupt geen transportcapaciteit meer beschikbaar
In grote delen van Drenthe is de transportcapaciteit beperkt. In Hoogeveen, Beilen, Stadskanaal, Musselkanaal, Gasselte en Eemshaven oost is er überhaupt geen transportcapaciteit meer beschikbaar, waarmee zonneweiden of zonnedaken hun opgewekte stroom kunnen terugleveren aan het netwerk.

Coördinatie
Gevolg: als een partij - een boer, een lokale energiecoöperatie, een projectontwikkelaar - daar een aanvragen doet voor een zogeheten grootverbruikaansluiting met de mogelijkheid om de stroom ook terug te leveren aan het netwerk, zal die aanvraag niet worden ingewilligd.

In mei vorig jaar meldde netbeheerder Liander nog dat het zoveel aanvragen kreeg voor aansluiting van nieuwe zonneparken in Friesland, dat slechts 10% daarvan kon worden gehonoreerd. Meer aansluitingen waren niet mogelijk omdat het elektriciteitsnetwerk dat niet aankon. Vanwege de problemen met de infrastructuur, dreigde Ameland zijn duurzaamheidsdoelstelling te missen.

Zon-gebieden
De uitrol van zonneparken, vooral geïnitieerd door de subsidieregeling SDE+, loopt volgens de netbeheerders enigszins chaotisch. Gemeentes en provincies moeten zelf met plannen komen en daar beleid op schoeien. In managementtaal: het ontbreekt aan een nationale structuurvisie.

Het gevolg is een 'turbulente hoeveelheid' initiatieven voor het installeren van zonneweides, door 'een groot aantal ontwikkelaars', stelde een Tennet woordvoerder afgelopen voorjaar. Netbeheerders konden daar onvoldoende op inspelen. Het ontbrak dus aan voldoende sturing 'middels het aanwijzen van concrete geografische 'zon-gebieden'', aldus de woordvoerder.

Rendabel
Voor wind op land bestond wel zo'n structuurvisie, en ook voor de aanleg van windparken op zee is een duidelijke routekaart. Zonneprojecten zijn meer een ratjetoe: veelal kleiner van omvang dan windparken, met steeds meer kapitaal van buitenlandse bedrijven die vlassen op de subsidies.

In twee jaar tijd is er zo'n €10 mrd subsidie toegezegd aan zonne-energie. Die geldstromen hebben hun repercussies op het platteland. Boeren worden benaderd door projectontwikkelaars, die landbouwpercelen willen vol zetten met zonnepanelen. Dat leidt weer tot toenemend verzet bij omwonenden. En tot stijgende landprijzen, waardoor projecten niet altijd rendabel zijn.

Carel Grol

fd.nl/ondernemen/1284551/elektricitei...
voda
0
Nordex supplies 27 large turbines to France

The Nordex Group is further expanding its market position in France with orders worth more than 84 MW received in the fourth quarter 2018. As of summer, the company will be delivering 27 turbines for four wind farms to different customers. For its long-standing customer EDF Renewables the Nordex Group is setting up the "Pays d’Anglure" wind farm with six N131/3600 turbines. The customer Eurowatt for the windfarm “Parc du Rio” also has ordered five turbines of this type, as well as one N100/3300.

Another customer is the French wind farm developer JP Energie Environnement, for which Nordex will be installing two N131/3000 and four N131/3600 turbines for the "Brinay" wind farm. And yet another customer, Valorem, has ordered nine N117/2400 machines for the "Reuilly Diou" wind farm. All these projects also include a service agreement covering several years.

"Pays d’Anglure" is the third wind farm to be built by EDF Renewables together with Nordex. The "Brinay" wind farm is located in the Département Cher in the centre of the country. One condition for being awarded this order was strict adherence to the maximum sound levels at this noise-critical site. And the "Reuilly Diou" wind farm marks the second order placed by Valorem this year for Nordex turbines.

Mr Patxi Landa, CSO of Nordex SE said that "We are pleased to note that we continue to do well in France. Furthermore, the orders show that we are able to adapt our products well to the demanding requirements set by the local authorities – such as compliance with maximum noise levels.”

Source : Strategic Research Institute
voda
0
Dispute over Nord Stream 2 pipeline spreads to the Netherlands

Dutch News reported that the dispute over a new pipeline bringing Russian gas to Europe has spilled over into the Netherlands with a tit for tat spat between the Russian and US ambassadors in a Dutch newspaper. On Tuesday, Russia’s ambassador to the Netherlands accused the United States of ‘promoting its own energy sources for the European market by slandering competitors’ in a letter to the biggest Dutch daily, the Telegraaf. The ambassador’s response comes in the wake of an earlier letter from American ambassador Pete Hoekstra in which he urges the Dutch government to pull out of the Nord Stream 2 gas pipe project.

Nord Stream 2 is a joint venture between Gazprom and five European gas companies, among which Dutch-English Shell. Dutch firms Van Oord and Boskalis are involved in the construction project. The 1,200 kilometre pipeline will transport 55 billion cubic metres of Russian gas from the Jamal peninsula to Germany per year and, according to the Gazprom website, is expected to be operational by the end of the year.

Source : Dutch News
voda
0
US Threatens sanctions against Nord Stream 2 contractors Allseas Group and Saipem – Report

Sputnik News reported that Mr Richard Grenell, who became US ambassador to Germany in May 2018, said that European companies active in the venture are always in danger of Nord Stream 2-related sanctions and US might slap sanctions on two European contractors that are laying the pipeline for the Nord Stream 2 project

Sources in the German federal government told Handelsblatt that the White House would primarily levy sanctions on the highly specialised companies laying the Nord Stream 2 pipeline on behalf of the operating company, Nord Stream 2 AG. These two contractors are Swiss-based Allseas Group and Italian-based Saipem.

A spokesperson from Allseas, which is set to lay over 90 percent of the pipeline, was quoted as refusing to speculate about the possible impact of US sanctions. Saipem did not respond to a request for comment but industry sources, as per the report, called sanctions against the Italian firm "pointless" as it has already completed its part of the work.

Source : Sputnik News
voda
0
Uniper to build gas fired power plant in Germany

Reuters reported that Uniper is building a gas-fired power plant in Germany, the country's first in a decade, to act as a "safety cushion" as energy grids face growing pressure to cope with the rise of intermittent, renewable sources. The 300 MW plant will be built in the southern town of Irsching, where the group already operates a number of gas- and oil-fired power stations, and become operational on October 1st 2022. It would be Germany's first newly built gas-fired power plant since Irsching 4, which entered service in 2011.

Uniper said that the new block will not serve the market, but will be available at short notice any time network stability is at risk.

Uniper Chief Operating Officer Eckhardt Ruemmler said that "Their high flexibility makes gas power plants ideal for balancing out the increasing share of non-controllable electricity generated from wind and solar energy. Given the anticipated stable earnings it will generate, this project is a further step in implementing our strategy to significantly increase revenue that is not dependent on the wholesale market."

Germany's energy sector has been in turmoil since a plan to phase out nuclear power by 2022 coincided with a massive rise in renewables capacity, leaving grids to deal with the supply swings that came as a result.

Uniper, in which Finland's Fortum owns a 47 percent stake, did not specify the financial impact of the agreement.

The contract was awarded by network operator TenneT , which, along with rivals, had previously called for bids for a total capacity of 1,200 MW to stabilise the grid when solar and wind energy sources fall short.

Source : Reuters
voda
0
Russia, EU and Ukraine to hold gas talks on January 21 in Brussels

TASS reported that , Vice President of the European Commission Mr Maros Sefcovic said trilateral gas talks between Russia, the European Union and Ukraine will take place on January 21 in Brussels. He said “Pleased that the 2nd round of political trilateral talks with Russia and Ukraine on the long-term transit of gas to Europe will take place in Brussels on January 21.”

He added “The meeting will build on the progress achieved during previous political and expert rounds.”

Russian Permanent Representative to the EU Vladimir Chizhov told TASS earlier “The prospects of gas transit through Ukraine after the contract with Russia will be a top-priority issue at the Russia-Ukraine-EU ministerial gas talks. The significance of these negotiations is somewhat weakened by the fact that the presidential election is due to be held in Ukraine in early spring, while pan-European elections will be held in May 2019, which will result in the change of the European Commission’s composition and a shift in the leadership of all other European institutions.”

Source : TASS
voda
0
Nieuwe tegenslag dreigt voor kernenergiesector in Groot-Brittannië

Het Japanse HitachiHIA1€26,28+4,99% zou op het punt staan om de plannen voor de bouw van een nieuwe kerncentrale in Wales in de ijskast te zetten. De Japanse zakenkrant Nikkei bericht dat Hitachi het project van $28 mrd heeft stopgezet, maar het bedrijf zelf en de Britse regering zeggen nog met elkaar in gesprek te zijn. Dat meldt persbureau Reuters vrijdag.

De nieuwe kerncentrale in Anglesey in Wales zou goed zijn voor ongeveer 6% van het totale Britse elektriciteitsverbruik.

Hitachi en de Britse regering zeggen zelf nog met elkaar in gesprek te zijn.Foto: Reuters

Miljardenlast
Hitachi geeft in een verklaring aan dat het bedrijf het project beoordeelt 'inclusief een mogelijk uitstel en financiële impact daarvan'. Volgens de krant Nikkei zou het stopzetten van het project leiden tot een eenmalige last van $1,9 mrd tot $2,8 mrd. Volgende week stemt het bestuur van Hitachi over het project.

De hoop was dat een groep Japanse investeerders en de Britse overheid elk een belang van een derde zouden nemen in het eigen vermogen van project. Volgens een bron bij Hitachi zou het project voor een derde worden gefinancierd met kapitaal en de rest met schulden.

Meer kernenergie
Groot-Brittannië wil meer kerncentrales gaan bouwen om zo verouderde kolencentrales en de bestaande kerncentrales aan het eind van hun levensduur te vervangen. Ook kunnen de centrales het groeiende aanbod van wind- en zonne-energie complementeren. Hoge investeringskosten voor de kerncentrales hebben er echter voor gezorgd dat de bouw van nieuwe centrales stokt. Zo schrapte het eveneens Japanse Toshiba in november vorig jaar zijn NuGen-kerncentraleproject in Moorside nadat de Amerikaanse kerncentraletak Westinghouse failliet was gegaan.

In september gaf China General Nuclear aan mogelijk af te zien van plannen voor de bouw van een kerncentrale in Groot-Brittannië vanwege politieke gevoeligheden rond Chinese investeringen.

Kernenergie-optie steeds lastiger
Met het wegvallen van Toshiba en mogelijk ook Hitachi blijft alleen het kernenergieproject Hinkley Point over in Groot-Brittannië als nieuw project. Maar ook dat wordt geplaagd door grote kostenoverschrijdingen.
Nu de kernenergie-optie steeds lastiger wordt in Groot-Brittannië, zullen andere schone energiebronnen daarvan weten te profiteren, denken analisten. 'We zien offshorewindenergie steeds levensvatbaarder worden', aldus John Musk, analist bij RBC Europe tegenover Reuters. De rol van kernenergie als aanvulling op wind- en zonne-energie zal waarschijnlijk voor een deel worden overgenomen door gascentrales.

Verheugd
Groot-Brittannië heeft op dit moment zeven kerncentrales in bedrijf, die goed zijn voor ruim een vijfde van het totale Britse elektriciteitsverbruik.
Aandeelhouders reageerden verheugd op het nieuws dat Hitachi de kerncentrale in Wales zou afblazen. Het aandeel Hitachi steeg in Tokyo vrijdag met ongeveer 6%.

fd.nl/ondernemen/1285435/nieuwe-tegen...
Bowski
0
@voda, mbt bovenstaand bericht:

A cheaper and smaller alternative is emerging if activity from British entrepreneurs and academics is anything to judge by – the small "modular" nuclear reactor, or SMR.

www.theregister.co.uk/2017/05/24/mini...

haas
0
Pensioenfonds PGGM en Shell willen
samen energiebedrijf Eneco overnemen.
Eneco is nu nog van 53 gemeenten,maar
de aandelen worden verkocht via een
gecontroleerde veiling,waarbij de
verkopers eisen kunnen stellen aan de
koper wat betreft duurzaamheid.

Sommige aandeelhouders en de OR vinden
het belangrijk dat de duurzame koers
van Eneco wordt voortgezet.In een open
brief zeggen PGGM en Shell dat ze met
hun kennis en financiële slagkracht die
koers willen handhaven.

Shell is in de VS een van de grootste
handelaren in groene stroom.Eneco is
ongeveer 2,5 tot 3 miljard euro waard.
voda
0
France to delay Cordemais coal plant closure – minister

Montel reported that French government will allow France’s Cordemais coal-fired power plant (1.2 GW) to operate beyond 2022 in order to guarantee supply in north west France if it successfully converts into a biomass plant, energy minister François de Rugy told unions, according to a document seen by Montel.

Cordemais could remain in service beyond 2022, “for a few more years” and with “no more than 20% of coal" in its fuel mix and with a commitment to a gradual exit, De Rugy said in the document.

Although the government still plans to close the last five coal plants in the country by 2022, de Rugy told unions during a meeting on Thursday that this deadline must "take into account the security of supply”, which is "a prerequisite for closure."

In 2017, French president Emmanuel Macron announced the closure of all coal plants in France by 2022, one year earlier than planned by the previous government. His decision was confirmed in the country’s energy roadmap for the next decade, unveiled at the end of November.

In the document, the minister stressed the "importance" of Cordemais plant for security of supply in Brittany.

He also pointed to "uncertainties" regarding the start-ups of the European pressurised reactor (EPR) at Flamanville, due at the beginning of 2020, and a planned gas-fired unit in Landivisiau in the region.

Biomass combustion is currently being tested at Cordemais. Gwenael Plagne, a delegate with the energy arm of the CGT union, told Montel that "The goal is to achieve a ratio of 80% biomass and 20% coal in winter 2022/2023 and to reach 100% of biomass by 2025/2027.”

Source : Montel News
Bijlage:
voda
0
Nordex Group to build two more wind farms for Vattenfall in the Netherlands

The Nordex Group has received in the last quarter of 2018 an order from Vattenfall to supply and install 13 turbines for two projects in the Netherlands. The 22 MW "Haringvliet" project includes six N117/3675 machines and the 27 MW "Moerdijk" project comprising seven N131/3900 turbines. The order also includes a two-year Premium Service contract for both wind farms, with the option of a subsequent extension of 23 years.

Mr Patxi Landa, CSO of Nordex Group said that "Vattenfall is a strong and important partner for our activities in Europe and especially in the Netherlands. This order means that in the coming years we will be installing almost 350 MW in Holland for Vattenfall alone.”

The first N117/3675 turbines for "Haringvliet" are to be delivered in December 2019. Grid connection of the wind farm is scheduled for spring 2020. The site is located in the province of Zuid-Holland on the island of Goeree-Overflakkee, near to the town of Middelharnis. Once in operation "Haringvliet" will supply around 22,000 households with clean electricity.

The "Moerdijk" wind farm will be installed in the port and industrial area of the town of Moerdijk, in the province of North Brabant. Completion is scheduled for summer 2020, after which the wind farm will supply some 27,000 households with clean electricity.

Source : Strategic Research Institute
voda
0
US sanctions against Nord Stream 2 wrong solution – German Minister

Reuters reported that German Foreign Minister Heiko Maas said that US sanctions against the Russian-backed Nord Stream 2 pipeline would be the wrong way to solve a dispute over energy supply. He said "Questions of European energy policy must be decided in Europe, not in the US. To impose unilateral sanctions against Nord Stream 2 is certainly not the way to go."

US President Donald Trump has accused Germany of being a captive of Russia due to its energy reliance and urged it to halt work on the USD 11 billion, Russian-led gas pipeline that is to be built in the Baltic Sea.

Berlin and Moscow have been at odds since Russia annexed Crimea four years ago. But they have a common interest in the Nord Stream 2 project, which is expected to double the capacity of the existing Nord Stream 1 route. Washington is concerned the pipeline, which will bypass Ukraine by running under the Baltic Sea, will strip Ukraine of important transit revenues.

Source : Strategic Research Institute
voda
0
Gas exports to Europe high and stable - Gassco

Gassco transported 114.2 billion cubic metres of gas during 2018 through the pipeline system it operates between Norway and Europe. That corresponds to nine times annual Norwegian hydropower output. Gassco CEO Frode Leversund said “Norway’s gas deliveries to Europe are stably high, and exports in 2018 were the second-highest ever. This shows that Norwegian gas is regarded as an attractive and reliable energy source for European consumers.”

A new record for summer deliveries to Europe was also set in 2018, with no less than 36.8 billion cubic metres of gas exported from May to August.

Deliveries of natural gas liquids (NGLs) and condensate from the process plants at Kårstø, Kollsnes (via Vestprosess) and Nyhamna totalled 10.3 million tonnes in 2018.

Source : Strategic Research Institute
voda
0
US envoy startles German diplomats threatening Nord Stream 2 firms

US Ambassador Richard Grenell’s letter to German companies, threatening them with a significant risk of sanctions over their involvement in the Nord Stream 2 has puzzled the country’s Foreign Ministry. This move does not reportedly adhere to diplomatic practices. However, an official statement on the matter has not been made yet.

The letter said "We emphasize that companies involved in Russian energy exports are taking part in something that could prompt a significant risk of sanctions. As a result, firms supporting the construction of both pipelines are actively undermining the security of Ukraine and Europe.”

Local firms involved in the project to build a gas pipeline from Russia to Europe that will divert gas flows away from Ukraine to Germany through the Baltic Sea, reportedly received the letters, picturing a grim future for them if they didn’t leave the project.

Source : Sputnik
voda
0
Restrictions on steel imports could jeopardize the EU’s 2030 renewables target - WindEurope

EU countries will discuss tomorrow a proposal from the European Commission on protective measures on steel imports to the EU. The EU will then vote on the measures, which aim to restrict steel imports from third countries to the EU until July 2021. WindEurope CEO Giles Dickson said “It’s good the Commission have opted for an annual increase in the steel import volumes. But 5% is very low: we expect demand for steel in offshore wind alone to rise by 36% in 2019. It’s in nobody’s interest for access to steel volumes to turn into a scramble for raw materials with other sectors like we’re all chasing seats in musical chairs. Not least when our own sector has binding EU renewables targets it’s got to help meet. If we have to pay tariffs on our steel imports the price of wind energy will increase. Steel makes up over half the material used in wind turbine production. Tariffs could add 18% to the price of turbines. This would offset the cost reductions we’ve achieved in recent years. And mean achieving the EU’s 32% renewable energy target for 2030 will cost society more than is necessary. And it would put European turbine manufacturers at a disadvantage to Chinese competitors that source domestic steel at much lower prices. We call on European countries and the Commission to agree a higher annual rate of increase in non-tariff volumes than the proposed 5% when they vote on Friday.”

Steel import restrictions to the EU come as a response to similar measures adopted by the Trump Administration in March 2018. The European Commission applied a first set of safeguard measures in July 2018 to shield the European steel industry from trade deflection from the US. The provisional measures were designed as a global tariff-rate quota. This meant 25% duties on steel imports apply once the EU exceeds conservative predefined steel import volumes. The revised safeguard measures will now mean import volumes per steel category will increase by just 5% every year until 2021. Import volumes will be set based on a mixed system of global and country-specific tariff-rate quotas.

Source : Strategic Research Institute
voda
0
Siemens Gamesa obtains first green guarantee line in Spain

Siemens Gamesa Renewable Energy strengthened its focus on sustainability and set a milestone by being the first company in Spain to arrange a guarantee line that qualifies as 'green' due to contributing to the United Nations Sustainable Development Goals. In a deal arranged with BBVA, Siemens Gamesa converted a EUR 900 million guarantee line into a 'green' transaction and will use it to support its business of manufacturing and selling onshore and offshore wind turbines worldwide, with an impact on the Sustainable Development Goals relating to "Affordable and clean energy" and "Climate action". This line is the first deal to be arranged under BBVA's new sustainable transactional product linked to the UN Sustainable Development Goals, focusing on green, social or sustainable transactions.

Mr David Mesonero, CFO of Siemens Gamesa said that "I am particularly proud of our company's commitment to combating climate change by generating clean, sustainable energy for the planet. At Siemens Gamesa, we are focused on being ever more sustainable across the board, and this deal is another step in that direction.”

The close to 90 GW of wind capacity installed by Siemens Gamesa worldwide reduces CO? emissions by more than 233 million tons per year. The company also supports global climate protection goals and has adopted the global initiative to decarbonise economies. Siemens Gamesa has undertaken to be carbon-neutral by 2025, by replacing conventional emission-intensive power sources with renewable energies in its operations.

Source : Strategic Research Institute
1.545 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 72 73 74 75 76 77 78 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Markt vandaag

Wall Street reageert op nieuws handelsoverleg

17 jan De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn donderdag met winsten de handel uitgegaan. Beleggers reageerden zelfs e...

  Indices

  AEX 499,84 -0,01%
  EUR/USD 1,1394 -0,01%
  Germany30^ 10.954,60 +0,33%
  Gold spot 1.291,44 -0,04%
  LDN100-24h 6.894,29 +0,65%
  NY-Nasdaq Composite 7.084,46 +0,71%
  US30# 24.376,92 +0,04%

  Stijgers

  PostNL
  +6,28%
  ADYEN NV
  +2,44%
  Acomo
  +2,33%
  Air Fr...
  +1,98%
  Akzo N...
  +1,84%

  Dalers

  Sif Ho...
  -9,26%
  Kiadis...
  -4,66%
  Van La...
  -3,44%
  ForFar...
  -2,36%
  Aperam
  -2,15%

  Nieuws Forum Meer»

  (11)

  Bowski op 18-jan-19 01:58
  (5)

  izdp op 18-jan-19 01:25
  (11)

  Formule1-Fan op 17-jan-19 23:40
  (11)

  bulander op 17-jan-19 20:35
  (1)

  TURBO-TA op 17-jan-19 19:02

  Column Forum Meer»

  (248)

  shortie op 18-jan-19 00:44
  (12)

  Snugger op 17-jan-19 23:05
  (20)

  Huppeldepepup op 17-jan-19 22:50
  (5)

  Sander1234 op 17-jan-19 22:15
  (4)

  Snugger op 17-jan-19 19:22