Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Q.E.

90 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Willempie3 24 maart 2013 09:51
    De FED koopt vooral graag leningen met een lange looptijd op van de banken.

    treasuries met 30 jaar looptijd uit de jaren 2000 tot 2006 lopen nog 17 tot 23 jaar en omdat de rente voor de crisis veel hoger was dan nu, is de koers van die treasuries nu flink hoger dan de nominale waarde.

    Een koers van 120 tot 150 procent van de nominale waarde is vrij normaal voor deze obligaties.

    Voor de hypotheekobligaties die de FED opkoopt geldt hetzelfde, omdat in Amerika daarvoor meestal een looptijd van 15 of 30 jaar genomen wordt.
    Dus ook hier lange looptijd en hogere koers dan de nominale waarde.

    Als de FED nu een lening opkoopt met een nominale waarde van 1000 Dollar, maar een koers van 1200 Dollar, dan moeten ze natuurlijk 1200 Dollar aan die bank betalen en dus ook 1200 Dollar bijdrukken.

    Zetten ze die obligatie nu voor 1000 Dollar op hun balans of voor 1200 Dollar ?

    Als ze voor 85 miljard Dollar obligaties per maand opkopen, kopen ze dan voor 85 miljard nominale waarde op en betalen ze met 100 miljard bijgedrukte Dollars ?

    Tijdens operatie Twist liep de balans van de FED niet echt op. Die bleef ongeveer 2900 miljard Dollar groot. Tijdens operatie Twist verkocht de FED kortlopende staatsobligaties en kochten ze daar langlopende staatsobligaties voor terug. De langlopende zijn een stuk duurder dan de kortlopende. Je krijgt ongeveer 100 procent van de nominale waarde en je moet 120 procent betalen voor een obligatie met lange looptijd.
    Dan moet je dus toch 20 procent geld bijdrukken om zo'n ruil te kunnen betalen.

    Wordt de hoeveelheid bijgedrukt geld door de FED ergens openbaar geregistreerd ?
    Of is dat niet zo en kun je dat alleen aan M3 zien waarmee de FED in 2006 gestopt is omdat het te duur was om nog langer bij te houden ?
    Staan de obligaties die de FED heeft opgekocht op de balans tegen de nominale waarde of tegen de koers van de dag ?
    Als het nominaal is, en daar lijkt het wel op omdat de balans anders met de rentestand gaat veranderen, dan heeft de FED heel wat meer geld bijgedrukt dan hun balans groot is.
    Misschien wel iets van 20 procent meer, ongeveer 600 miljard Dollar.

    W3.
  2. jrxs4all 24 maart 2013 10:38
    quote:

    Willempie3 schreef op 24 maart 2013 09:51:

    Tijdens operatie Twist liep de balans van de FED niet echt op. Die bleef ongeveer 2900 miljard Dollar groot. Tijdens operatie Twist verkocht de FED kortlopende staatsobligaties en kochten ze daar langlopende staatsobligaties voor terug. De langlopende zijn een stuk duurder dan de kortlopende. Je krijgt ongeveer 100 procent van de nominale waarde en je moet 120 procent betalen voor een obligatie met lange looptijd.
    Dan moet je dus toch 20 procent geld bijdrukken om zo'n ruil te kunnen betalen.

    Wordt de hoeveelheid bijgedrukt geld door de FED ergens openbaar geregistreerd ?

    Dat kun je uit de balans halen en wordt ook voortdurend gepubliceerd (monetary base).

    Operatie Twist en ook de waardering op de balans gebeurt op marktwaarde. Bij Twist werd er een X bedrag kortlopend verkocht en langlopend gekocht, vandaar dat dat inderdaad geen invloed heeft op de balans. Die is overigens recent wel weer opgelopen.

    Gevolg is ook dat de FED renterisico loopt op die gekochte obligaties, als de rente stijgt maken ze verlies. Maar dat loopt via een egalisatierekening en in het verleden zijn daar flinke winsten gemaakt, er is een buffer. Bovendien stijgen hun rente inkomsten ook als de rente stijgt.
  3. forum rang 4 Willempie3 24 maart 2013 10:54
    De balans van de FED op marktwaarde ?
    Dan zou die flink gestegen moeten zijn doordat de rente flink daalde afgelopen 2 jaar.
    Dat is niet te zien. Hij is juist een flinke tijd ongeveer 2,9 biljoen Dollar constant geweest.

    www.federalreserve.gov/releases/h41/c...

    Notes and bonds, nominal:

    lijkt toch nominale waarde ?

    W3.
  4. jrxs4all 24 maart 2013 11:49
    quote:

    Willempie3 schreef op 24 maart 2013 10:54:

    De balans van de FED op marktwaarde ?
    Dan zou die flink gestegen moeten zijn doordat de rente flink daalde afgelopen 2 jaar.

    Het is puur een kwestie van de manier van boekhouden, maar een eventuele betaalde premie op de boekwaarde wordt zeker niet buiten de balans bijgedrukt. Aan het eind van de rit komt het op hetzelfde neer.

    De jaarcijfers en kwartaalrapporten van de FED zijn gebaseerd op boekwaarde. De statistiek die jij aanhaalde op nominale waarde. Het verschil tussen die twee staat ook op de balans, maar dan in een andere post. Als de FED 110 dollar betaalt voor een obligatie die voor 100 dollar op de balans wordt gezet maken ze bij aankoop 10 dollar verlies. De 10 dollar staat dan ergens anders op de balans in een egalisatierekening. Als ze een obligatie verkopen boven de nominale waarde gebeurt het omgekeerde.

    Er is overigens relatief weinig betaald aan premies, zie hier op pagina 17:
    www.federalreserve.gov/pubs/feds/2013...

    135 mld betaald aan premie op 2581 mld nominaal.De marktwaarde is nog weer 248 mld hoger.

  5. forum rang 4 Willempie3 24 maart 2013 12:47
    Bedankt voor de informatie: Ik ga die link zeker nog verder uitpluizen om te zien met wat voor winsten of verliezen de FED rekening houdt bij een eventuele Exit-strategie. Toch knap dat ze de banken zover gekregen hebben om de premies op de aangekochte obligaties laag te houden.
    Al komt dit waarschijnlijk eerder omdat de FED door de rente steeds verder omlaag te drukken de obligaties die ze al eerder kochten nog meer in waarde heeft laten stijgen. Als ze alles willen verkopen voor 2020 moet het wel een flink stuk beter gaan met de economie. Normaal hoort daar dan een flink hogere rente bij. Dan zal de FED best wat verlies maken.
    Toch blijft het grappig om te zien hoe een organisatie die geld bij kan drukken zich druk maakt over winst of verlies en alles super gedetailleerd bijhoudt.

    W3.
  6. jrxs4all 24 maart 2013 13:15
    quote:

    Willempie3 schreef op 24 maart 2013 12:47:

    Bedankt voor de informatie: Ik ga die link zeker nog verder uitpluizen om te zien met wat voor winsten of verliezen de FED rekening houdt bij een eventuele Exit-strategie.

    ..

    Toch blijft het grappig om te zien hoe een organisatie die geld bij kan drukken zich druk maakt over winst of verlies en alles super gedetailleerd bijhoudt.
    Als je een boekhouding bijhoudt moet alles natuurlijk wel kloppen, maar je hebt gelijk dat winst of verlies voor een CB in feite weinig uitmaakt.

    Ik denk dat ze de gekochte obligaties gaan aanhouden tot ze aflopen. Dan raken ze uiteindelijk alleen de netto betaalde premies kwijt, dat is niet veel op het totale bedrag. Bovendien zal dat meer dan gecompenseerd worden door de ontvangen rente.
  7. [verwijderd] 24 maart 2013 13:35
    quote:

    Willempie3 schreef op 24 maart 2013 09:51:

    Je krijgt ongeveer 100 procent van de nominale waarde en je moet 120 procent betalen voor een obligatie met lange looptijd.
    Niet alle langlopende obligaties noteren zo hoog.

    Maar goeie vraag inderdaad waar dat verschil boekhoudkundig geboekt wordt, want het komt wel ergens op de balans te staan.
  8. [verwijderd] 24 maart 2013 13:43
    En voila:

    www.federalreserve.gov/monetarypolicy...

    Line Item 22:
    Other Federal Reserve assets: This item includes other Federal Reserve assets and non-float-related as-of adjustments. In addition to the as-of adjustments, there are many components in this category, including the following major items:

    Premiums paid on securities bought: This release reports Federal Reserve holdings of securities at face value, not necessarily at market value. If the Federal Reserve pays more than the face value for securities it purchased, the premiums over the face value are amortized as the securities mature. Part of the premium is transferred daily to the earnings category as a "negative earning." As the premium in "Other Federal Reserve assets" is reduced, a simultaneous balancing reduction is made in "Other liabilities and capital." Securities purchased at a premium over face value are accounted for in this way because, at maturity, the Federal Reserve Banks receive only the face amount of the securities, not the amount actually paid.
  9. forum rang 4 Willempie3 24 maart 2013 14:04
    Als je naar die balans kijkt heb je dus aan de ene kant 3 biljoen aan opgekochte staatsleningen en hypotheken.

    Aan de andere kant staat dan 1,1 biljoen aan papiergeld in omloop + 1,9 biljoen aan tegoeden (deposits).
    Ik neem aan dat dat van alle gewone banken is.

    Hebben de gewone banken vrijwillig 1,9 biljoen in bewaring bij de FED gegeven uit angst voor elkaar en koopt de FED daar de obligaties mee op ?

    Of drukt de FED het geld bij, koopt de obligaties van de banken en moeten of willen die banken dat geld dan grotendeels op een rekening bij de FED aanhouden als reserves ?

    Zou er ooit een grootscheepse bankrun ontstaan, dan willen de banken natuurlijk die tegoeden van de FED terughebben en zal de FED ze alsnog bij moeten printen met zeer hoge inflatie als waarschijnlijk gevolg.
    Zo ongeveer ?

    W3.
  10. forum rang 4 Willempie3 24 maart 2013 14:27
    Dat scenario uit die link van JR is in augustus 2012 geschreven.
    Als dat waarheid wordt kunnen we al in Juli of Augustus de eerste verhoging van de Federal Funds Rate verwachten. Volgens mij roept de FED nu al dat dat pas begin 2015 zal worden. De 10-jaars treasury zou nu al weer ruim boven de 2 procent moeten staan. En stijgen naar bijna 5 procent in een paar jaar tijd. Dat kan nooit goed nieuws zijn voor de Amerikaanse aandelenmarkt, een rente van 5 procent. Ik denk dat ze een beetje te snel gaan in dat scenario. En ik denk inderdaad ook dat ze de obligaties gewoon zullen vasthouden tot ze aflopen.

    W3.
  11. [verwijderd] 24 maart 2013 14:52
    quote:

    Willempie3 schreef op 24 maart 2013 14:04:

    Of drukt de FED het geld bij, koopt de obligaties van de banken en moeten of willen die banken dat geld dan grotendeels op een rekening bij de FED aanhouden als reserves ?

    Zou er ooit een grootscheepse bankrun ontstaan, dan willen de banken natuurlijk die tegoeden van de FED terughebben en zal de FED ze alsnog bij moeten printen met zeer hoge inflatie als waarschijnlijk gevolg.
    Zo ongeveer ?

    W3.
    Eerste deel ja.

    Tweede deel nee.

    Die reserves kunnen niet weggeboekt worden bij de FED, da's de hele grap van het verhaal. Je kunt ze alleen overboeken naar een andere bank die ze weer bij FED moet aanhouden. Of terug naar de FED als die weer staatsobligaties verkoopt.

    Vandaar dat QE niet leidt tot vergroting maatschappelijke geldhoeveelheid. En vandaar dat QE ook niet leidt tot meer economische groei ;)
  12. jrxs4all 24 maart 2013 16:37
    quote:

    Willempie3 schreef op 24 maart 2013 15:07:

    Dus zelf als iedereen zijn spaargeld van een bank gaat halen, dan nog kan een bank niet zijn reserves bij de FED ophalen om daarmee het spaargeld uit te betalen. Aan zulke reserves heb je volgens mij niets.

    W3.
    Een bank moet een procent van het geld wat mensen op een rekening courant storten in reserve houden bij de FED (of als cash in hun kluis). Als de rekeninghouder dat geld terug wil, kan dus ook maar een paar procent van de FED terugkomen. De rest zullen ze ergens anders moeten lenen of van de FED, maar dat laatste kan alleen tegen onderpand.

    En als die rekeninghouder dat geld vervolgens bij een andere bank parkeert moet die ook weer een deel in reserve houden. Dan blijven de reserves hetzelfde, alleen is het dan van een andere bank.

    Daarnaast kunnen banken inderdaad vrijwillig geld deponeren bij de FED en dat kan wel helemaal worden opgenomen.
  13. [verwijderd] 24 maart 2013 18:20
    quote:

    Willempie3 schreef op 24 maart 2013 15:07:

    Dus zelf als iedereen zijn spaargeld van een bank gaat halen, dan nog kan een bank niet zijn reserves bij de FED ophalen om daarmee het spaargeld uit te betalen. Aan zulke reserves heb je volgens mij niets.

    W3.
    Daar moet je een verschil maken tussen een individuele bank en het bankenstelsel als geheel.
  14. [verwijderd] 24 maart 2013 18:26
    quote:

    jrxs4all schreef op 24 maart 2013 16:37:

    [...]

    Een bank moet een procent van het geld wat mensen op een rekening courant storten in reserve houden bij de FED (of als cash in hun kluis). Als de rekeninghouder dat geld terug wil, kan dus ook maar een paar procent van de FED terugkomen. De rest zullen ze ergens anders moeten lenen of van de FED, maar dat laatste kan alleen tegen onderpand.

    En als die rekeninghouder dat geld vervolgens bij een andere bank parkeert moet die ook weer een deel in reserve houden. Dan blijven de reserves hetzelfde, alleen is het dan van een andere bank.

    Daarnaast kunnen banken inderdaad vrijwillig geld deponeren bij de FED en dat kan wel helemaal worden opgenomen.
    Nee, die reserves kunnen ook niet worden opgenomen. Het FED systeem is een gesloten systeem en het basisgeld kan daaruit niet ontsnappen.

    ftalphaville.ft.com/tag/excess-reserves/
  15. forum rang 4 Willempie3 24 maart 2013 19:22
    Als er 1,9 biljoen aan bankreserves bij de FED geparkeerd staat zal het leeuwendeel daarvan wel vrijwillig gestald zijn door de banken.
    Want voor de crisis was de balans van de FED iets van 900 miljard en stond er 800 miljard aan papiergeld uit. Dan blijft er maar iets van 100 miljard voor die verplichte reserves van 1 procent over.

    W3.
  16. forum rang 4 Willempie3 24 maart 2013 19:44
    Het blijft toch wel buitengewoon ondoorzichtig. Als Ben gelijk heeft, hebben de banken sinds het begin van de crisis dus voor 2 biljoen Dollar aan obligaties verkocht aan de FED. Ze kregen daarvoor 2 biljoen aan bijgedrukt geld, maar daar mogen ze verder niks mee doen en moet het bij de FED blijven staan. Dan lijkt Q.E. een vrij zinloze operatie. Of mogen de banken een klein deel wel zelf gebruiken ? De toename van 300 miljard in uitstaand papiergeld misschien ? Die ging van 800 naar 1100 miljard tijdens deze crisis.

    W3.
  17. forum rang 4 Willempie3 24 maart 2013 19:57
    Wanneer krijg ik als bank dan mijn geld van de FED als ik een treasury aan ze verkoop ?

    Als ik alleen een tegoed bij de FED krijg dat ik nooit mag opnemen heeft het weinig zin om de treasury te verkopen aan de FED.

    Dan kan ik hem beter aan iemand anders verkopen of wachten totdat de overheid hem aflost.

    Dan mag ik tenminste wel wat doen met het geld.

    Buitengewoon vreemd als je gelijk hebt Ben.
    Ik kan het me eigenlijk niet voorstellen.

    W3.
90 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 865,35 0,00%
EUR/USD 1,0690 +0,18%
FTSE 100 7.847,99 0,00%
Germany40^ 17.841,30 +0,40%
Gold spot 2.378,99 +0,76%
NY-Nasdaq Composite 15.683,37 -1,15%

Stijgers

AALBER...
0,00%
ABN AM...
0,00%
Accsys
0,00%
ACOMO
0,00%
ADYEN NV
0,00%

Dalers

AALBER...
0,00%
ABN AM...
0,00%
Accsys
0,00%
ACOMO
0,00%
ADYEN NV
0,00%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links