FONDSEN UITGELICHT: Arcadis en Brunel


Door Andre Sterk en Levien de Feijter

Van DOW JONES NIEUWSDIENST


AMSTERDAM (Dow Jones)--In de week waarin het Nederlandse kabinet op basis van de CPB-cijfers met voorstellen en vooral met de oppositie en sociale partners worstelde om nieuwe begroting tegenvallers voor 2013 en 2014 op te vangen, stemde Arcadis investeerders positief met mooie jaarcijfers en sterke ambities. Brunel daarentegen kreeg vrijdag van beleggers de wind van voren in reactie op boekhoudkundige onregelmatigheden in de kwartaal- en jaarcijfers.


ARCADIS STIJGT OP STERKE CIJFERS EN REORGANISATIEPLANNEN


Arcadis nv (ARCAD.AE) behoorde deze week tot de sterkste stijgers, nadat het internationale ingenieursbedrijf sterke jaarcijfers bekendmaakte en tegelijkertijd met een ambitieus plan kwam om zijn winstgevendheid in Europa te verbeteren.

Analisten waren zeer te spreken over de omzet- en winstcijfers van Arcadis, die voornamelijk werden gedreven door acquisities en de prestaties in opkomende markten van vooral Zuid-Amerika, maar ook het Midden-Oosten en Azie.

De omzet steeg in het afgelopen tot een recordhoogte van meer dan EUR2,5 miljard, een stijging van 26% ten opzichte van 2011. Drie procent van de stijging was autonoom en de resterende 23% was vooral het gevolg van het in 2011 overgenomen Britse EC Harris en het Aziatische Langdon & Sheah dat vorig jaar april werd ingelijfd.

Ook aan Arcadis' winstgevendheid droegen de overnames flink bij. De terugkerende operationele winst (EBITA) steeg in totaal met 20% tot EUR170,6 miljoen, waarvan overnames goed waren voor 16%.

Arcadis haalde in 2012 ongeveer 45% van zijn omzet uit de Verenigde Staten, waar de private bestedingen weer langzaam toenemen, maar de publieke bestedingen nog steeds laag zijn. Het omzetaandeel van de opkomende economieen steeg sterk naar 21% van 14% in 2011. Analisten wijzen op de aanzienlijke mogelijkheden die deze landen bieden, omdat er in de komende jaren veel werk ontstaat op het gebied van infrastructuur, milieu en huisvesting door een toenemende verstedelijking.

Net als in Noord-Amerika blijft Arcadis ook in Europa last houden van de economische crisis en daaruit voortvloeiende overheidsbezuinigingen. Alleen in Frankrijk en Duitsland nam de omzet toe.

Vanwege de lage winstgevendheid in Europa gaat Arcadis hier een reorganisatie doorvoeren. Dat moet leiden tot een jaarlijkse kostenbesparing van EUR25 miljoen en een verbetering van de winstmarge van 5% vorig jaar naar 10% eind 2014. Dat is volgens een analist van Rabobank ambitieus, gezien de marktomstandigheden in Europa.

Financieel topman Renier Vree legde tegenover Dow Jones Nieuwsdienst uit dat de EUR20 miljoen reorganisatiekosten, voor de jaren 2013 en 2014, vooral betrekking hebben op werknemers die het bedrijf niet op natuurlijke wijze zullen verlaten, maar gaf niet aan hoeveel ontslagen er zullen vallen.

Ondanks de reorganisatieplannen blijft Arcadis ook kijken naar overnames, waar EUR150 miljoen beschikbaar voor is. Voor 2013 voorziet het management een verdere stijging van omzet en winst.

De reorganisatieplannen zorgden in combinatie met de sterke cijfers, de mogelijkheden voor overnames in de komende jaren en de blootstelling aan de opkomende markten voor positieve reacties uit de financiele markten.

Het aandeel verloor vrijdag 2,4%, maar op weekbasis behoorde het fonds tot de sterkste stijgers met een winst van 5,7% op EUR20,89.


Door Andre Sterk en Levien de Feijter; Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; levien.defeijter@dowjones.com