Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Lavide Holding AEX:LVIDE.NL, NL0010545679

  • 0,290 16 apr 2024 16:18
  • -0,008 (-2,68%) Dagrange 0,288 - 0,290
  • 5.500 Gem. (3M) 12,5K

Qurius-ceo Leen Zevenbergen zag zijn aandeelhouderswaarde verdampen. ‘Klanten en medewerkers worden hier beter van.’

83 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 december 2012 22:49
    quote:

    qurieus schreef op 5 december 2012 13:16:

    Qurius-ceo: 'Nul klanten zijn vertrokken'

    Ik ben voor veel dingen uitgemaakt. Van crimineel tot erger.
    3 pagina s

    www.mt.nl/157/70630/magazine/qurius-c...
    typisch de chauffeur die met z'n huurauto tegen een boom is gereden.
    de verzekering dekt de schade..
  2. forum rang 10 DeZwarteRidder 11 december 2012 00:16
    Qurius-ceo: 'Nul klanten zijn vertrokken'
    magazine | 04 dec 2012 | Arjan Zweers en Peter Boerman |
    Qurius-ceo Leen Zevenbergen zag zijn aandeelhouderswaarde verdampen. ‘Klanten en medewerkers worden hier beter van.’

    Het was een roerig half jaar voor Qurius, de ­IT-dienst­verlener uit Zaltbommel, – u weet wel – van dat pand aan de A2, waar ook Suit Supply zit. Het Franse Prodware, dat al langer interesse had in een overname, kwam in oktober ineens met een half zo laag bod.

    En plots doken er allerlei berichten op in de media: Qurius zou op omvallen staan, klanten zouden weglopen, er zou nog maar een week zijn om een nakend faillissement af te wenden. En dan was er ook nog gedoe in Duitsland, waar het voltallige management werd ontslagen. En dat in een chronisch tegenzittende en hypernerveuze IT-markt.Buying Qurius
    In de ruim 15 jaar van zijn bestaan werkt Qurius als business partner van Microsoft vooral op basis van de zakelijke software van Microsoft Dynamics. Qurius groeide snel, vooral door overnames, waardoor het bedrijf nu vestigingen heeft in Duitsland, België, Tsjechië, Spanje en Engeland. Sinds 1998 is er een beursnotering, bedoeld om de buy and buildstrategie verder vorm te geven. Terugkijkend ziet ceo Zevenbergen het echter vooral als een buy-strategie, waarbij het build lange tijd vergeten werd.
    Al sinds het einde van 2010 heeft Qurius een intensief samenwerkingsverband met het Franse Prodware. Na een periode van onrust, stijgende kapitaalkosten en meer moeite om de innovatie te financieren, kwam Qurius steeds meer in het nauw. De voorgenomen fusie werd daarom versneld en veranderde in een overname. Een van de meest pregnante momenten vond plaats begin oktober. Terwijl de overname rond leek en er al een aantal werkmaatschappijen werden overgedragen aan Prodware, kwam het bedrijf ­‘opeens’ met een sterk verlaagd bod, waarbij de aandeelhouders – na aftrek van de kosten – feitelijk niks overhielden. Qurius formuleerde de ambitie om in 2014 een volledig duurzaam bedrijf te zijn.

    Dat had Leen Zevenbergen zich vast anders voorgesteld in 2010, toen hij als ceo aantrad bij Microsofts grootste partner op de ­zakelijke markt in Nederland. Hij wilde destijds weer leven blazen in wat een nogal saai en vooral bij elkaar gekocht bedrijf was geworden. Het moest weer gaan swingen in Zaltbommel, de beste talenten moesten ernaartoe willen komen. En de ‘Value Added Reseller’ moest tegelijk een echte ‘Independent Software Vendor’ worden, die veel losser van Microsoft, op eigen kracht zijn kunsten kon vertonen.

    Maar bij die transitie zat de ­beursnotering aardig in de weg. Als ­enige van zijn directe concurrenten moest Qurius elke drie maanden openheid van zaken ­geven. Dat maakte het bedrijf kwetsbaar. Daarvan is Zevenbergen nu in elk geval verlost, nu hij in een Franse Raad van Bestuur plaatsneemt. Al hebben met name de aandeelhouders daarvoor wel een bittere pil moeten slikken: zij zien bijna niets terug van hun investering.

    Eerst Duitsland. In juni ontsloeg u de ceo en cfo daar op staande voet. Wat was er precies aan de hand?

    “Het management daar verstrekte mij echt onjuiste en onvolledige informatie. Ze logen. Het ging om een groot en complex project. Zo’n vertrouwensbreuk doet pijn. Ook persoonlijk. Ik geef mijn operationeel managers veel vrijheid en verantwoordelijkheid. Zij zijn mijn kring van vertrouwelingen. Daar investeer ik in. Samen weekenden weg. Mijn stijl van leidinggeven is hen zelf te laten handelen en problemen op te laten lossen. Ik ga er daarbij vanuit dat zij mij informeren als dingen fout dreigen te gaan, maar dat ze op dat moment al wel bezig zijn de brand te blussen. Daar heb ik echt inschattingsfouten gemaakt. Zeker achteraf hadden we daar dichter op moeten zitten. Maar ik wil wel wat nuanceren. Ik greep al na twee maanden in. Dat is behoorlijk snel. Ik was wel degelijk in control.
    Toen ik hier kwam hebben we eerst met het hele management, de 24 managers, een visiedocument gemaakt. Intern is het deze groep die de beslissingen neemt. Gezamenlijk. Deze groep heeft zelf ook aandelen in Qurius. Ook het Duitse management hoort daarbij. Dan is het extra zuur als je erachter komt dat zij er toch anders in blijken te zitten.”

    Het ontslaan van een heel managementteam draagt bij aan het beeld van een zieltogend Qurius. Hoe verweert u zich tegen die beeldvorming?
    “Niet. Dat kan ook helemaal niet. Als je op alles reageert, valideer je de berichtgeving alleen maar. Het is anders als er echt pertinent onjuiste berichten opduiken. Toen de Vereniging Effecten Bezitters (VEB) met het bericht kwam dat Qurius een week had om het faillissement af te wenden, klopte dat gewoon niet. Dan reageren we wel, al ben je dan altijd te laat. Het duurde alleen al een uur om de auteur van het bericht te ­bereiken. Die heeft toen – marginaal – het bericht aangepast. Maar dan is het al te laat. Op Twitter en andere social media zingt het dan al rond.”
  3. forum rang 10 DeZwarteRidder 11 december 2012 00:17
    Waar kwam zo’n bericht vandaan?
    “De president-commissaris zei tijdens de bijzondere aandeelhoudersvergadering dat ‘bij een ongewijzigde situatie in november liquiditeitsspanningen te verwachten zijn’. Maar dat is zeker niet hetzelfde als een faillissement. Er waren nog genoeg knoppen om aan te draaien. Zo’n bericht doet dan veel schade.”

    En dan meldde concurrent Detron ook nog eens dat veel klanten wegliepen.

    Wie is Leen Zevenbergen?

    1958 geboren in Rotterdam
    1984 afgestudeerd econoom en accountant Rotterdam
    1985 start eigen bedrijf Bolesian Systems
    1995 (mede-)oprichter Media Plaza
    1996 president PinkRoccade
    1997 directievoorzitter Origin Nederland
    2000 chairman Escador
    2006 publicatie En nu laat ik mijn baard staan (Managementboek van het Jaar).
    2001 oprichter en algemeen directeur Made in Scotland en The Dutch
    2009 publicatie ‘t Is groen. En groener wordt het niet.
    2010 ceo Qurius
    2012 publicatie Duurzaam @ the speed of passion

    “Na het verlaagde bod maakte Qurius bekend een week de tijd te nemen om andere opties te bekijken. Toen is ook weer met Detron gesproken, net als drie keer eerder in de afgelopen twee jaar. Daarbij is een Non Disclosure Agreement ondertekend, maar Detron-ceo George Banken vond het blijkbaar toch nodig in de media te laten weten dat al te veel klanten zouden zijn weggelopen. Wat pertinente ­onzin was. Nul klanten zijn vertrokken sinds juni, toen we aankondigden de gesprekken met Prodware te intensiveren. Nul! Er zijn zelfs klanten en partners geweest die ons pro-actief belden met de vraag wat ze voor ons konden betekenen.
    In de keren dat er met Detron gesproken is, was er altijd wel een reden waarom er geen zaken werden gedaan. Of er was de intentie om Qurius op te knippen, of er was alleen interesse voor de Nederlandse activiteiten, of de prijs was te hoog of de portemonnee te klein, het is maar net wie je het vraagt.”

    Wat gebeurt er hier intern als de VEB het faillissement aankondigt?
    “Pfff, heel veel. We zaten in de laatste fase van de onderhandelingen met Prodware. Laat ik het zo zeggen: als er betere biedingen in de markt waren, hadden we het geweten. Maar na dat bericht kon onze president-commissaris – hij leidde de onderhandelingen – geen kant meer op. Zo’n bericht – hoe onjuist ook – heeft ook nog eens een ander effect. In deze branche stuurt iedereen heel strak op cash. En klanten die moeten betalen, gaan dan even wachten. Daardoor wordt zo’n bericht een soort self fulfilling prophecy. Door dit bericht de wereld in te helpen heeft de belangenclub van beleggers dan ook geen enkele belegger een dienst bewezen.”

    Qurius is behoorlijk afhankelijk van Microsoft. Boden zij geen steun?
    “Reken maar dat ik ook bij hen ben gaan praten, in Parijs en in Redmond. Maar ze hebben een heel strikte no banking policy. Ze doen het gewoon niet. Ze verlengen zelfs niet de betaaltermijn met een maandje. Ik vind dat niet slim. Philips is nu bijvoorbeeld bezig om grote leveranciers binnen 7 dagen te gaan betalen. Dat is voor mij de volgende stap in MVO. De groten helpen de kleinere.”

    Maar toch, jullie zijn voor Microsoft belangrijk. Doen ze dan echt niets?
    “In de wereld waarin wij opereren, de Microsoft business community, vechten de partners van Microsoft elkaar de tent uit. En Microsoft laat dat gewoon gebeuren, ik denk vanuit een filosofie dat de sterksten vanzelf komen bovendrijven. Onze keuze om minder een Value Added Reseller te worden heeft daar veel mee te maken. Microsoft laat het gebeuren dat partners klanten en medewerkers van elkaar afsnoepen. Bij bijvoorbeeld Oracle is zoiets ­uitgesloten. Ik denk echt dat Microsoft succesvoller zou zijn op de ­zakelijke markt als ze dat anders zouden aanpakken. Zegt Leen Zevenbergen, die Qurius niet zelfstandig wist te houden. Dat besef ik ook. Maar wij hebben er dan ook last van gehad. De andere Microsoftpartners hebben in zo’n situatie baat bij slecht nieuws over Qurius. Als grootste partner en met de transparantie die bij een beursnotering hoort zijn wij dan een dankbaar slachtoffer. Het bericht dat ‘de klanten van Qurius wegliepen’ werd aangewakkerd door concurrenten. En die kregen daarbij steun van sommige aandeelhouders.”
  4. forum rang 10 DeZwarteRidder 11 december 2012 00:17
    Welke aandeelhouders hebben dan baat bij slecht nieuws over Qurius?
    “Zo’n 60 procent van onze aandelen was in handen van day traders. Die maakt het helemaal niets uit of het goed of slecht gaat met het bedrijf, die hebben alleen belang bij bewegende koersen. Dat deze aandeelhouders nu niets krijgen vanuit de verkoop, daar heb ik dan ook helemaal geen problemen mee, integendeel zelfs. Maar voor die partijen die groot zijn ingestapt in 2005 of 2006 vind ik het wel heel vervelend. En voor de medewerkers die, net als ik, aandelen hadden ook. Met hen leef ik wel zeer mee. Per saldo heeft het bedrijf meer ellende dan baat gehad van de beursnotering. Onder invloed van de Griekse crisis, zomer 2011, halveerde onze koers. Grote fondsen konden daarvan wel herstellen, kleine niet. Gelukkig is dat voor ons nu verleden tijd.”

    Hoe kan het dat Prodware ‘opeens’ het bod halveert? Als ceo die zelf aandelen heeft word je zo ook erg kwetsbaar.
    “Klopt, en omdat ik ook nogal eens op een podium sta, vang ik veel wind. Ik ben voor veel dingen uitgemaakt. Van crimineel tot erger. Terwijl ik alleen heb geprobeerd de medewerkers, de klanten en het bedrijf te laten voortbestaan. De beeldvorming loopt hier uit de pas. Het zijn de presidenten-commissaris die onderhandelen, de ceo’s zitten daarbij op de tweede rang. Dat moet ook, want wij moeten door. Wij zoeken ook nu al – Prodware en Qurius gaan al lang terug – naar synergiën. Mijn nieuwe rol was overigens voor Prodware ook een voorwaarde voor de overname. Ze wilden mij gewoon hebben. Al weet ik nog niet precies wat mijn rol wordt.
    In 2010 merkten we voor het eerst dat Qurius toch echt te groot voor het servet en te klein voor het tafellaken was. Toen we op zoek gingen naar een grotere partner, klikte het meteen met de mensen van Prodware. Met het verlaagde bod was dat even anders. Maar ook dat verdient enige toelichting. Het nieuwe bod betekende vooral een verlaging van het bod op de aandelen. Een fors deel van dat geld is extra aan het bedrijf toegevoegd. Dus ja, het is slecht geweest voor de aandeelhouders, maar Qurius’ klanten en medewerkers worden er beter van. Prodware heeft de hele schuld ook overgenomen, vergeet dat niet. Maar het zijn ook ondernemers. Dus als ze de cash in eigen huis kunnen houden, doen ze dat. Natuurlijk.”

    Je bestrijdt dat Qurius bungelde, maar bent nu wel je zelfstandigheid kwijt. Hoe heeft het zover kunnen komen?
    “Qurius ging inderdaad helemaal niet bijna ten onder. We maakten in 2011 nog een operationele winst, eind 2011 zag het er allemaal goed uit. Alle signalen stonden op groen. We leken een winstgevend jaar tegemoet te gaan. Dat het niet zo is geworden als we verwachtten, komt ook door een aantal bijzondere omstandigheden. Eén: onze markt is ­bijzonder nerveus. Onze klanten, vaak wat grotere MKB’ers, merken ook de ­gevolgen van de crisis. Om je een voorbeeld te geven: we hadden een enorme deal – echt miljoenen – met Albron. Ik zat al met de taart en de champagne in de auto om de laatste handtekeningen te zetten. Onderweg gaat de telefoon. Ze durven het niet aan, omdat zij de markt niet goed kunnen inschatten.
    Natuurlijk speelt ook een rol dat wij – als enige in ons segment – beursgenoteerd waren. Wij moesten elke drie maanden rapporteren. Zeker in onze brede ­transitie is dat een last geweest. Het is als je verkleden op het podium. Tussentijds sta je voor een volle zaal in je nakie. Dat vindt niemand leuk. En in die naakte kwetsbaarheid heb je dan ook nog eens te maken met de elkaar beconcurrerende Microsoft-partners.”

    En nu, hoe verder?
    “Qurius bestaat nog en is verlost van zijn schuldenlast. Afgelopen zondag hadden we hier een grote dag voor personeel en partners. Die hebben behoorlijk geleden onder de onzekerheid, aangewakkerd door de berichtgeving. Zij volgden dat meer dan ik. Het is zuur voor de aandeelhouders die al lang in ons bedrijf zaten dat er onder de medewerkers bijna een feeststemming heerste. Maar het is goed voor het bedrijf, voor de mensen en voor de klanten dat we nu zonder druk van de eigen beursnotering verder kunnen. Zo hebben we nu veel meer ruimte voor IP-ontwikkeling. We verschillen ­overigens ook niet zoveel van Prodware. Ook zij komen bijvoorbeeld steeds losser van Microsoft. Zij hebben al 10.000 klanten voor het concurrerende platform Sage. Ik vind het alleen lastig dat ik de reorganisatie niet meer in eigen hand heb. Dat zal best wennen zijn.”
  5. forum rang 6 Chiddix 11 december 2012 00:46
    Het interview van Leen geeft genoeg stof tot nadenken. Het is een hele hap. Zal er te zijner tijd nog wat uitlichten wat opzien baart. Al is het doek wel gevallen.
    Duidelijk is dat Leen onderscheid maakt tussen de operationele kant en de molensteen(schuld) die om Quirius hing.
    Haal je die schuld weg ,dan ging het zo slecht nog niet volgens Leen met Quirius. Waarom dan de ene last na de andere uit de koker rolde tussen 2007 en 2011 zegt eigenlijk genoeg dat Quirius een schip was dat slagzij maakte.
    Maar hij heeft zijn taak volbracht en de toko in goede staat over gedragen. De beleggers zijn verdronken helaas, kind van de rekening geworden.
  6. [verwijderd] 11 december 2012 16:43
    quote:

    Chiddix schreef op 11 december 2012 00:46:

    Haal je die schuld weg ,dan ging het zo slecht nog niet volgens Leen met Quirius. Waarom dan de ene last na de andere uit de koker rolde tussen 2007 en 2011 zegt eigenlijk genoeg dat Quirius een schip was dat slagzij maakte.
    en als je 7B weghaalt en iemand anders was opvolger van hermans geworden dan was het waarschijnlijk een stuk beter gegaan met q. zo lust ik er nog wel een paar. de man is een omhoogevallen brokkenpiloot met het zelfinzicht van een verwend kind van 4.
    het wachten is er op dat ie t.z.t. van bouaziz een schop onder z'n reet krijgt.
  7. forum rang 10 DeZwarteRidder 11 december 2012 16:57
    quote:

    dibbes schreef op 11 december 2012 16:43:

    [...]
    en als je 7B weghaalt en iemand anders was opvolger van hermans geworden dan was het waarschijnlijk een stuk beter gegaan met q. zo lust ik er nog wel een paar. de man is een omhoogevallen brokkenpiloot met het zelfinzicht van een verwend kind van 4.
    het wachten is er op dat ie t.z.t. van bouaziz een schop onder z'n reet krijgt.
    Dat laatste zal niet lang duren.
  8. Henri Nostradamus 11 december 2012 21:25
    Iemand die dit soort dingen zegt mag nooit meer een beursgenoteerd fonds leiden: "Dat deze aandeelhouders nu niets krijgen vanuit de verkoop, daar heb ik dan ook helemaal geen problemen mee, integendeel zelfs. "
    Een aandeelhouder is een aandeelhouder. L7 is geen knip voor z'n neus waard. Hij heeft eerder bedrijven naar de verdoemenis geholpen - Q. is gewoon het zoveelste slachtoffer. Prodware is next. Prodware short gaan is mogelijk nu een goede strategie.

    Wat voor mij onbegrijpelijk blijft is dat NIEMAND - dus helemaal NIEMAND - ingegrepen heeft terwijl duidelijk was dat L7 totaal ongeschikt was als directeur (misschien kan hij als HR goeroe nog z'n brood verdienen - leidinggeven kan hij absoluut niet). Uiteindelijk hebben de aandeelhouders dus het eigenlijk aan zichzelf te danken - ze hadden die man gewoon moeten wegsturen (ik heb in ieder geval vaak en vroeg genoeg gewaarschuwd).

    HN
  9. forum rang 4 boll 11 december 2012 23:08
    quote:

    dibbes schreef op 11 december 2012 16:43:

    [...]
    en als je 7B weghaalt en iemand anders was opvolger van hermans geworden dan was het waarschijnlijk een stuk beter gegaan met q. zo lust ik er nog wel een paar. de man is een omhoogevallen brokkenpiloot met het zelfinzicht van een verwend kind van 4.
    het wachten is er op dat ie t.z.t. van bouaziz een schop onder z'n reet krijgt.
    geen one-liner?

    Triest voor de aandeelhouder Q. om achteraf te vernemen wat een ongelofelijke eikel die 7bergen IS.Met een hoop bombarie en achteraf waanideeën(volledig duurzaam en groen in 2014,hahaha)nu zijn keutel intrekken en als een verwend PC-hooftstraatjongetje de teloorgang van het bedrijf bij andere mensen binnen het bedrijf leggen.

    Vele beleggers zijn hun geld kwijt en krijgen nog ff een trap na van de eindverantwoordelijke Leen die alles bagatelliseert door de aandeelhouders synoniem te stellen aan daytraders.Hij is vast ook degene niet die in zee is gegaan met Yorkville....Na "Nu laat ik mijn baard staan" kan die gaan werken aan "Ik heb iedereen geknipt en geschoren".
  10. forum rang 6 Chiddix 12 december 2012 00:36
    quote:

    dibbes schreef op 11 december 2012 16:43:

    [...]
    en als je 7B weghaalt en iemand anders was opvolger van hermans geworden dan was het waarschijnlijk een stuk beter gegaan met q. zo lust ik er nog wel een paar. de man is een omhoogevallen brokkenpiloot met het zelfinzicht van een verwend kind van 4.
    het wachten is er op dat ie t.z.t. van bouaziz een schop onder z'n reet krijgt.
    Waar je niet omheen kunt is, dat Quirius op een gegeven moment een molensteen van 48 miljoen om hun nek had hangen.
    Als je in staat bent een bedrijf gezond te maken zonder bemoeienis van een ander bedrijf ,zou je een topmanager zijn.
    Van Zevenbergen heeft de schuld gesaneerd op een wijze waar de honden geen brood van lusten.
    Deze mens is op het toneel verschenen zonder ook maar een greintje medelijden te hebben met particulieren.
    Ik vond het al vreemd wat hij in 2011 zei over de beursnotering.
    Hij veegde toen de vloer aan met de particuliere beleggers.
    Stak de draak ermee en herhaalde dat in het laatste interview.
    Vraag is, mag dat zomaar???
    Als klapstuk ontnam hij beleggers ook nog 6 miljoen euro.
    Eigenlijk zou hij ter verantwoording geroepen moeten worden wegens onverschilligheid jegens een grote groep particulieren.
    Ik ben neutraal en kijk als buitenstaander mee wat hier zich heeft afgespeeld.
    Wie veel verloren heeft zou eens moeten onderzoeken of Leen zich correct gedragen heeft volgens het beursreglement.
    De rechter zal denk ik, Leen een tik op zijn vingers geven maar de overname door Prodware niet terugdraaien.
    Dus juridisch is er weinig te halen? of...
  11. forum rang 6 keffertje 12 december 2012 08:05
    quote:

    Chiddix schreef op 12 december 2012 00:36:

    [...]

    Waar je niet omheen kunt is, dat Quirius op een gegeven moment een molensteen van 48 miljoen om hun nek had hangen.
    Als je in staat bent een bedrijf gezond te maken zonder bemoeienis van een ander bedrijf ,zou je een topmanager zijn.
    Van Zevenbergen heeft de schuld gesaneerd op een wijze waar de honden geen brood van lusten.
    Deze mens is op het toneel verschenen zonder ook maar een greintje medelijden te hebben met particulieren.
    Ik vond het al vreemd wat hij in 2011 zei over de beursnotering.
    Hij veegde toen de vloer aan met de particuliere beleggers.
    Stak de draak ermee en herhaalde dat in het laatste interview.
    Vraag is, mag dat zomaar???
    Als klapstuk ontnam hij beleggers ook nog 6 miljoen euro.
    Eigenlijk zou hij ter verantwoording geroepen moeten worden wegens onverschilligheid jegens een grote groep particulieren.
    Ik ben neutraal en kijk als buitenstaander mee wat hier zich heeft afgespeeld.
    Wie veel verloren heeft zou eens moeten onderzoeken of Leen zich correct gedragen heeft volgens het beursreglement.
    De rechter zal denk ik, Leen een tik op zijn vingers geven maar de overname door Prodware niet terugdraaien.

    Of er veel te verwijten valt is moeilijk vast te stellen (wijsheid achteraf)maar de ervaring leert dat mensen die geld verloren hebben doorgaans niet staan te trappelen om er opnieuw geld in te steken in een poging iets van het eerste verlies goed te maken. Zo kom je er dus vaak mee weg.

    Iemand enig idee waar de BAVA blijft trouwens?
  12. forum rang 6 Chiddix 12 december 2012 09:26
    De laakbare houding van Leen over de particuliere belegger, ben ik weinig tegengekomen. Ik bedoel, een CEO die de draak steekt met een groep aandeelhouders.
    Z on houding zou bestraft moeten worden om Leen een tijdje in een streepjespak te hijsen. Zou hem goed staan.
    Maar daar krijg je je geld niet mee terug.
    Wanneer ik Leen vergelijk met de CEO s van Pharming, zie je direct een groot verschil.
    Het oppompen van de koers met mooi weer verhalen had Leen niets mee.
    Dat is een pluspunt.
    Leen had geen affectie met de particuliere belegger en zag hen meer als last dan dat hij er voordeel van kon hebben.

    Dit kan ook ingegeven zijn door de onhaalbaarheid om Quirius zelfstandig weer op de rails te zetten.
    Ik sta ieder kwartaal in mijn nakie, zel Leen. Het was vechten tegen de bierkaai.
  13. forum rang 6 Chiddix 14 december 2012 11:22
    Leen ging in het interview ook nog even in op het verlaagde bod. We schoren de beleggers en de opbrengst is aan het bedrijf toegevoegd. Klanten en medewerkers worden hier beter van.
    Tja, wat moet je daarvan zeggen.
    De VEB krijgt ook nog een veeg uit de pan. Die stuurden een bericht de ether in dat Quirius wel eens snel failliet kan zijn.
    Klanten stelden daardoor hun betalingen uit.
    De VEB heeft Quirius geen goede dienst bewezen.

    Uit het interview wordt duidelijk dat de schuld saneren op nr 1 stond.
    Op IEX fundamenteel zie ik in 2008 staan, uitstaande schulden 67 miljoen.
    Men heeft kans gezien dit te halveren tot half 2012.
    En ook nog voor cash kunnen zorgen. Want bij iedere jaarafsluiting had men globaal 7 miljoen euro in kas.

    De operationele kosten waren bij Quirius hoger dan de omzet(inkomsten) tussen 2008 en 2011. Ieder jaar werd 3 a 4 miljoen aan afschrijvingen gemeld ,wat een boekhoudkundige zaak is. Dat wordt wel ten koste gebracht aan het bedrijfsresultaat.

    Hoe Quirius de schuld heeft kunnen terugbrengen in 3,5 jaar met 50% zou ik niet weten uitgezonderd de verkoop van bedrijfsonderdelen aan Prodware.

    Hoe je er ook naar kijkt, men heeft de beleggers van Quirius flink te pakken genomen door dat verlaagde bod. Het lijkt op diefstal.
  14. forum rang 6 Chiddix 14 december 2012 14:46
    Schrijf veel op dit forum deze week maar zit in de nabeschouwing. Voor mij is het ook leerzaam ,om te zien hoe bedrijven beleggers te grazen kunnen nemen.
    Bij OpenTV gebeurde hetzelfde met een verhaal dat er investeringen nodig waren van $100 tot $150 miljoen , om mee te kunnen met de nieuwste generatie settop-boxen.
    Bij Quirius wordt doodleuk verteld dat van de beloofde 7 miljoen aan aandeelhouders, 6 miljoen ten goede komt aan het bedrijf.
    Dat geld kan men inderdaad goed gebruiken.
    Ik heb het hier een keer gezegd.
    Prodware gaat ook nog investeringen doorberekenen in het bod.
    Als belegger sta je machteloos toe te kijken.
    Je kunt geen kant op.
    Het belang van het bedrijf weegt zwaarder dan het beleggersbelang.

    Wat mij tegen de borst stuit is, dat Prodware zo te werk is gegaan.
    Men had maar 5 miljoen aandelen uitstaan en draait operationeel zeer sterk.
    En toch scheept men aandeelhouders van Quirius af met een fooi.
    Prodware had met een kleine emissie gemakkelijk 10 miljoen euro kunnen uitkeren aan de aandeelhouders Quirius.
    Dan had men het nog coulant afgehandeld.
    In Zaltbommel was er na het verlaagde bod nog enige consternatie maar daar moet je doorheen kijken.
    Opperguru Leen zal het worst wezen dat daytraders vrijwel met lege handen staan.
    Believers? De enige believers(echte investeerders) die Leen kent waren zijn managers en personeel plus een of twee grootaandeelhouders.
    Het woord believer zegt Leen niets. De particulier is een daytrader en daar heeft Leen niets mee.
  15. Henri Nostradamus 14 december 2012 20:34
    @Chiddix <<Wat mij tegen de borst stuit is, dat Prodware zo te werk is gegaan.>>

    Wakker worden! Beleggen draait maar om 1 ding --> kwaliteit van het management! Bij goed management maak je winst bij slecht management raak je alles kwijt.

    L7 behoort tot het allerlaagste allooi - bij zo'n slechte manager kan je van alles verwachten - vooral dat eigenbelang voorop staat. L7 heeft niet alleen tot op de laatste dag zijn goeroe supersalaris gehad - hij heeft ook nog eens een duurzaam baantje bij Prodware er uit gesleept voor zichzelf. Waaraan zou hij dat laatste verdiend hebben? Hij heeft Qurius voor niets uitgeleverd aan Prodware en als beloning een functie gekregen-lijkt me duidelijk. Zo gaat het vaker. Prodware is gewoon spekkoper en maakt gebruikt van het ego-gedrag van de bestuurder. Geef ze eens ongelijk - waarom zouden ze meer betalen als alles hen op een zilveren presenteerblad wordt aangeboden door de aandeelhouders-verrader die zich topmanager noemt. De dommeriken in dit verhaal zijn de beleggers - waarom hebben ze L7 aangesteld (die man heeft nooit iets gepresteerd) - erger nog waarom hebben ze hem niet naar huis gestuurd toen het nog kon? Ik waarschuw al 2 jaar tegen die nietsnut en heb exact voorspeld hoe dit af zou lopen. Ben voor van alles en nog wat uitgemaakt, maar nu het inderdaad zo gelopen is hoor ik niemand meer. Alleen maar klagen dat men bedonderd is. Mundus vult decipi. L7 heeft daar gebruik van gemaakt. Volgende keer eerst oordelen of het management wel betrouwbaar is en kwaliteit heeft. Een goede manager herken je direct - die presteert altijd goed en vertelt geen "bullshit".

    HN

  16. forum rang 6 Chiddix 14 december 2012 21:38
    Je hebt inderdaad nog een management om je heen. Ene Holzappel stak af en toe een verhaaltje af in de pers alsof er nog wat te redden was.
    Het waren niet meer dan holle woorden.
    De weg die ingeslagen was(beleid bestuur) eindigde zoals gebeurt indien een paard van Troje binnenrijdt.
    We konden nog verschillende knoppen bedienen in 2011, zei Leen.
    De realiteit was dat er maar 1 knop nog te bedienen was.
    Er was geen weg meer terug voor de toko.
    Dramatische cijferreeks vanaf 2007.
    Een bedrijf in geldnood!
    Leen zegt wel dat zelfstandig doorgaan een mogelijkheid was in 2011.
    Maar groei voor Quirius zat er niet in en daarom besloten we om het zaakje over te hevelen naar Prodware.
    Met een andere CEO aan het roer , zou Quirius ook tenonder zijn gegaan(?).
    De tent stevende af op failliet.
    Of Leen daar een aandeel in heeft gehad(verkeerd beleid), weet ik niet.
    Hij had plaats genomen op een glijbaan richting de afgrond.
    Daar helpt een goed management niet aan.
    De operationele kosten lagen te hoog. Dat heeft men niet omlaag kunnen brengen.
    De zogenaamde verbouwing hielp daar niets meer aan. Ik sta elk kwartaal in mijn nakie(te kijk), zei Leen.
    Het glipte hem tussen zijn vingers vandaan. Noodweer, overmacht. Of mismanagement? Ik hou het maar op het eerste.
  17. forum rang 6 Chiddix 15 december 2012 11:55
    Als er sprake is geweest van mismanagement, dan zou je terug moeten gaan naar de periode 2005-2006.
    Hermans kreeg een visioen, dat Magnus een doelstelling heeft van een omzet van 250 miljoen euro.
    Om dat doel te bereiken werden Quirius,Watermark en nog wat kleinere bedrijven opgekocht.
    Op zich was er toen nog niets aan de hand. Opmerkelijk was wel dat de omzet in 2007 steeg van 41 miljoen naar 112 miljoen en de netto-winst uitkwam op 2 miljoen euro. Dat was in 2006 nog 3 miljoen bij 41 miljoen omzet.
    Veel CEO s zeggen bij overnames dat het bijdraagt tot een hogere winst.
    In 2007 zag je het tegendeel al in wording bij Quirius.
    Hogere omzet, minder winst.

    En toen begon de kredietcrisis. Opzienbarend was de omzet in 2008 ,die opliep naar 144 miljoen bij een netto-verlies van 22,5 miljoen.
    De schuld liep op van 54 miljoen naar 62 miljoen.
    Deze mokerslag is Quirius niet meer te boven gekomen.
    Daar kon Leen van Zevenbergen niets meer aan veranderen.
    Samenvattend, de overnamedrift van Hermans en de kredietcrisis , met in het verlengde een economische, heeft Quirius de nekslag toegebracht.
    Opperguru Leen krijgt van velen de zwarte Piet toegespeeld zoals een trainer dat krijgt bij povere resultaten.
    M.i gaat dat tekort door de bocht.
    Hoe hij het afgehandeld heeft, verdient geen schoonheidsprijs maar het bedrijf kon niet meer op eigen benen staan in 2012.
    Alleen Prodware wilde het bedrijf nog voortzetten. Een partij uit India had een bod klaarliggen maar wilde een bank niet 10 miljoen euro uitbetalen maar minder.
    Men wilde wel de beursnotering van Quirius gaan gebruiken. Het liep anders.
    Quirius stond met de rug tegen de muur en heeft zichzelf voor curatorprijs laten overnemen. Denk dat ik het redelijk samengevat heb.
83 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium drie voorbeelden van IEX Premium: de exclusieve content op de site, de app op een smartphone en IEX Magazine.

Benieuwd naar onze analyses en kooptips?

Word nu abonnee van IEX en krijg onbeperkt toegang tot onze (koop)tips en succesvolle modelportefeuilles. Nu 3 maanden voor slechts €19,95! Profiteer van 58% korting!

Word abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links