Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Het rommelt in Frankrijk

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
1.384 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 64 65 66 67 68 69 70 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
voda
0
Pas op de plaats Frans ondernemersvertrouwen

(ABM FN-Dow Jones) Het vertrouwen van Franse ondernemers in de economie is in november onveranderd gebleven. Dit bleek donderdag uit data van statistiekbureau Insee.

De index voor het ondernemersklimaat kwam deze maand uit op 105, net als in oktober.

In de maakindustrie steeg het vertrouwen. Deze deelindex ging van 99 naar 100.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Sanofi bekijkt toekomst consumententak - media

(ABM FN-Dow Jones) De Franse farmaceut Sanofi houdt de toekomst van zijn onderdeel dat is gericht op consumentengezondheid tegen het licht. Dit meldde persbureau Bloomberg donderdagochtend, dat zich daarbij baseerde op bronnen.

De waarde van het onderdeel wordt geschat op 30 miljard dollar.

Volgens de bronnen van Bloomberg zou Sanofi in gesprek zijn met financieel adviseurs.

CEO Paul Hudson van Sanaofi zou de toekomst van het onderdeel bestuderen. Hij gaf eerder aan alle operaties tegen het licht te houden.

Op 10 december van dit jaar staat een strategie-update van Sanofi op het programma.

Wereldwijd staan de prijzen van medicijnen onder druk.

De koers van het aandeel Sanofi noteerde donderdag in Parijs 0,2 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Groei Franse industrie trekt verder aan

(ABM FN-Dow Jones) De industrie in Frankrijk is in november in een hoger tempo gestegen, terwijl de dienstensector een pas op de plaats maakte. Dit meldde Markit vrijdag in een voorlopige meting.

De inkoopmanagersindex die de industriële activiteit meet, kwam deze maand uit op 51,6 tegen 50,7 in oktober. Dit is de hoogste stand in vijf maanden.

De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam net als in oktober uit op 52,9.

De samengestelde index kwam daarmee uit op 52,7 tegen 52,6 in oktober.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
'LVMH verhoogt bod op juweliersconcern Tiffany'

Luxegroep LVMH MC€394,50-0,93% en juweliersconcern Tiffany TIF$126,50-- zijn begonnen met onderhandelingen over een overname, na een hoger bod van LVMH. Dat schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De Franse groep zou nu zo'n $130 per aandeel bieden, waarmee het totaalbod richting de $15,7 mrd gaat.

LVMH verraste eind oktober met een overnamebod op de iconische juwelier, van $120 per aandeel in cash. Aandelen Tiffany gaan al ruim drie weken voor meer dan dit eerste bod over de toonbank. Het bestuur van Tiffany zou op zoek zijn naar een prijs van $135 à $140 per aandeel.

Juwelenbranche
LVMH heeft bekende Europese merken als Louis Vuitton, Dior en de champagnemerken Veuve Clicquot en Moët & Chandon onder zijn dak. Het bedrijf zoekt al langer naar mogelijkheden om uit te breiden op de Amerikaanse markt en in de juwelenbranche. De groep van miljardair Bernard Arnault kocht in 2011 de Italiaanse juwelier Bulgari voor $5,2 mrd.

Tiffany lijdt onder lagere uitgaven door toeristen, de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China en de sterke Amerikaanse dollar. In New York steeg de koers van Tiffany na het nieuws op donderdag ruim 3,5%. Het aandeel LVMH staat lager.

fd.nl/ondernemen/1325607/lvmh-verhoog...
voda
0
Dertien Franse militairen omgekomen in Mali

Bij een ongeval met twee helikopters zijn maandag in het West-Afrikaanse land Mali dertien Franse militairen om het leven gekomen. Dat heeft het kantoor van de Franse president Emmanuel Macron dinsdag bekendgemaakt.

De militairen waren bezig met een operatie tegen islamisten in Mali. Frankrijk, de voormalige kolonisator in de regio, intervenieerde voor het eerst in 2013 in Mali om jihadisten die het noorden van het uitgestrekte Afrikaanse land hadden bezet, te verjagen. Frankrijk heeft 4500 militairen in de Sahel-regio.

Grootste verlies in decennia
Het is het grootste verlies voor Franse militairen op een dag in bijna vier decennia tijd. Bij een aanslag op de Amerikaanse barakken in Beiroet stierven in oktober 1983 naast 220 Amerikaanse mariniers ook 58 Franse paratroepers. Verantwoordelijk voor de aanslag, met hulp van Iran, was destijds de islamitische factie Hezbollah.

Franse troepen op de grond joegen in Mali dagenlang op jihadisten die zich verplaatsten met motorfietsen en bestelwagens. Twee helikopters die vervolgens bij de anti-terreuroperatie werden ingezet botsten op elkaar. President Macron sprak zijn 'diepe bedroevenis' uit over ongeluk.

Volgens Franse overheidsfunctionarissen zijn sinds 2013 al 38 Franse militairen in de Sahel-regio omgekomen. Sinds september alleen al stierven meer dan tweehonderd militairen van buurlanden en soldaten van internationale vredesmissies in Mali, terwijl er ook tientallen slachtoffers vielen in buurland Burkina Faso.

Rol Nederland
In het kader van een vredesmissie van de Verenigde Naties zijn tussen 2014 en 2019 vierhonderd Nederlandse militairen in Mali actief geweest. In die periode sneuvelden vier Nederlandse militairen, twee ervan door een helikopterongeluk en twee door een ongeluk met een niet functionerende mortier.

fd.nl/economie-politiek/1325914/derti...
voda
0
Frans consumentenvertrouwen in de lift

Gepubliceerd op 27 nov 2019 om 09:30 | Views: 38

PARIJS (AFN/BLOOMBERG) - Het Franse consumentenvertrouwen heeft in november het hoogste niveau bereikt in meer dan twee jaar. Huishoudens in Frankrijk zijn optimistischer geworden over hun financiële situatie en koopkracht, aldus het Franse statistiekbureau.

De vertrouwensindex steeg naar een niveau van 106, tegen 104 in oktober. Ook nam de angst voor werkloosheid af en werden consumenten positiever over de levensstandaard. Het consumentenvertrouwen in Frankrijk kwam eerder onder druk te staan door de protesten van de gele hesjes. President Emmanuel Macron kwam in reactie op de landelijke en soms gewelddadige protesten met belastingverlagingen voor huishoudens.
voda
0
Elliott vindt bod Capgemini op Altran te laag

Gepubliceerd op 27 nov 2019 om 10:09 | Views: 91

PARIJS (AFN/BLOOMBERG) - De activistische belegger Elliott Management vindt het overnamebod van 3,6 miljard euro van het Franse automatiserings- en digitale adviesbedrijf Capgemini op industrieel dienstverlener Altran Technologies te laag.

Elliott bezit meer dan 10 procent van het eveneens Franse Altran. Het bod van Capgemini bedraagt 14 euro per aandeel. Elliott zegt dat Altran daarmee wordt ondergewaardeerd. Het overnamebedrag is exclusief een schuld van Altran van 1,4 miljard euro.

Capgemini kondigde de deal in juni aan. Het nieuwe fusiebedrijf is goed voor een omzet van 17 miljard euro en wereldwijd meer dan 250.000 werknemers. Capgemini levert IT-diensten en adviezen op digitaal gebied. Altran is onder meer actief met onderzoek en ontwikkeling voor de luchtvaartindustrie en autosector.
voda
0
Remy Cointreau profiteert van desinvesteringen

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Remy Cointreau
120,10 0,00 0,00 % Euronext Paris
Remy Cointreau SA nominatif adm
120,10 0,00 0,00 % Euronext Paris

(ABM FN-Dow Jones) Remy Cointreau heeft in de eerste helft van het huidige boekjaar meer winst behaald na enkele desinvesteringen. Dit maakte de Franse distillateur donderdag voorbeurs bekend.

In het afgelopen halfjaar, dat eindigde op 30 september, realiseerde het bedrijf een nettowinst van 90,5 miljoen euro tegen 87,5 miljoen euro een jaar eerder. De omzet daalde licht, met 0,6 procent tot 523,9 miljoen euro.

Remy Cointreau merkte op dat de opbrengsten uit de verkoop van dochterbedrijven in Tsjechië en Slowakije circa 6,3 miljoen euro bedroegen. Exclusief eenmalige posten, daalde de nettowinst evenwel met 5,6 procent tot 84,6 miljoen euro.

De operationele winst bleef op jaarbasis vlak op 138,3 miljoen euro. De groei van eigen merken compenseerde daarbij voor de teruglopende winst bij partnermerken en voor de gebruikelijke volatiliteit in de holdingkosten.

Outlook

Voor het lopende boekjaar verwacht de Franse distillateur een lichte autonome groei van de operationele winst voor de eigen merken. Op groepsniveau zal de winst vermoedelijk stabiel blijven. Het bedrijf handhaafde daarnaast de outlook voor de middellange termijn.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
'Franse 5G-frequenties in juni 2020 vergund'

Gepubliceerd op 28 nov 2019 om 15:01 | Views: 56

PARIJS (AFN/BLOOMBERG) - De Franse overheid wil de mobiele 5G-frequenties voor de zomer van 2020 hebben vergund. Volgens Parijs wordt het veilingproces nog dit jaar gelanceerd en is het de bedoeling dat in juni volgend jaar duidelijkheid is over de gunning van de frequenties voor het supersnel mobiel internet.

Eerder was sprake van een veiling die deze herfst moest plaatsvinden. Parijs wil met de veiling van spectrumvergunningen voor 5G minimaal 2,2 miljard euro ophalen. Dat bedrag is aanzienlijk hoger dan de aanbeveling van de Franse telecomtoezichthouder Arcep. Die had een maximumprijs van 1,5 miljard euro geadviseerd.

De Franse telecomwaakhond hield bij zijn advies rekening met de hoge investeringen die telecombedrijven moeten doen in de uitrol van 5G.
voda
0
Franse inflatie flink omhoog

(ABM FN-Dow Jones) De Franse inflatie is in november toegenomen. Dit bleek vrijdag uit voorlopige cijfers van het Franse bureau voor de statistiek.

De inflatie kwam in november uit op 1,0 procent op jaarbasis, tegenover 0,8 procent in oktober. In november 2018 bedroeg de inflatie nog 1,9 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Stabiele groei Franse economie

(ABM FN-Dow Jones) De Franse economie is in het derde kwartaal van 2019 in een stabiel tempo gegroeid. Dit bleek vrijdag uit een definitieve raming van het Franse statistiekbureau Insee.

Het bruto binnenlands product van Frankrijk steeg in het derde kwartaal net als in de twee voorgaande kwartalen met 0,3 procent. Dit was conform een eerste raming.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Frankrijk wil vergroening van auto-industrie

Gepubliceerd op 2 dec 2019 om 13:56 | Views: 52

PARIJS (AFN/RTR) - De Franse auto-industrie moet verduurzamen. Om daaraan te voldoen kondigde de regering in Parijs een reeks maatregelen aan. Frankrijk wil onder meer regels instellen waarbij auto's die het meest vervuilend extra belast worden.

Om de sector te helpen richt Parijs een tweetal fondsen in van elk 25 miljoen euro. Dat geld is bedoeld om automakers te helpen om veranderingen door te voeren, zo meldde de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire.

Parijs zal binnenkort ook een tijdspad van drie jaar uitstippelen. In die periode wil Frankrijk meer helderheid scheppen over financiële prikkels bij de aanschaf van elektrisch aangedreven voertuigen, aldus Le Maire.
voda
1
VS zetten importheffingen op Franse goederen

(ABM FN-Dow Jones) De Verenigde Staten hebben besloten om een importheffingen van 100 procent te zetten op 2,4 miljard dollar aan Franse goederen.

De heffing is een reactie op de Franse zogeheten digitaks, die vooral Amerikaanse techbedrijf als Apple en Google raakt.

Het bureau van de Amerikaanse handelsgezant constateerde dat niet alleen Amerikaanse bedrijven bovenmatig worden geraakt, maar dat Franse bedrijven de taks van 3 procent op hun omzet vrijwel ontlopen. Volgens de handelsgezant spreken de Fransen ook regelmatig van de 'GAFA taks', wat zou refereren aan Google, Apple, Facebook en Amazon.

Handelsgezant Robert Lighthizer wil met de nieuwe heffing "een duidelijk signaal" afgeven dat de VS in actie komen tegen belastingen die Amerikaanse bedrijven bovengemiddeld hard raken.

Amerika besloot maandag ook al om importheffingen te zetten op staal en aluminium uit Brazilië en Argentinië.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Update: VS zetten importheffingen op Franse goederen

(ABM FN-Dow Jones) De Verenigde Staten hebben besloten om een importheffingen van 100 procent te zetten op 2,4 miljard dollar aan Franse goederen.

De heffing is een reactie op de Franse zogeheten digitaks, die vooral Amerikaanse techbedrijf als Apple en Google raakt.

Het bureau van de Amerikaanse handelsgezant constateerde dat niet alleen Amerikaanse bedrijven bovenmatig worden geraakt, maar dat Franse bedrijven de taks van 3 procent op hun omzet vrijwel ontlopen. Volgens de handelsgezant spreken de Fransen ook regelmatig van de 'GAFA taks', wat zou refereren aan Google, Apple, Facebook en Amazon.

Handelsgezant Robert Lighthizer wil met de nieuwe heffing "een duidelijk signaal" afgeven dat de VS in actie komen tegen belastingen die Amerikaanse bedrijven bovengemiddeld hard raken.

Amerika besloot maandag ook al om importheffingen te zetten op staal en aluminium uit Brazilië en Argentinië.

Woordvoerder Daniel Rosario van de Europese Commissie zei, tijdens de dagelijkse persbriefing, dat de Europese instelling “nota neemt” van de Amerikaanse beslissing. “Wij werken nauw samen met de Franse autoriteiten aan de volgende stappen”, aldus Rosario.

De Commissie wil onmiddellijke overleg met de VS starten om een oplossing te vinden zonder dat het geschil voor de WTO geraakt.

“De Commissie blijft zich inzetten voor een stabiele en wereldwijde langetermijnoplossing voor de belasting van de digitale economie. We werken hard samen met onze internationale partners om dat te bereiken. En we zijn bemoedigd door de vooruitgang die in de OESO is geboekt”, voegde de woordvoerder toe.

Update: om reactie Europese Commissie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Trump verwacht oplossing met Frankrijk

Gepubliceerd op 3 dec 2019 om 16:52 | Views: 780

LONDEN (AFN/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump verwacht dat hij en zijn Franse evenknie Emmanuel Macron tot een vergelijk komen over de Franse digitaks. Dat zei hij in Londen waar de twee bijeen zijn voor een top van de NAVO. "Het komt of goed of we komen tot een soort belasting die voor ons allebei werkt."

Frankrijk kondigde aan een belasting te heffen op techbedrijven die hun diensten in Frankrijk aanbieden. Daarmee willen de Fransen belasting innen om de misgelopen belasting te compenseren die de bedrijven ontwijken door allerlei trucjes toe te passen.

Omdat vooral Amerikaanse bedrijven als Facebook en Google door de belasting getroffen worden, sloeg Trump terug door te dreigen met importheffingen van 100 procent op 2,4 miljard euro aan Franse producten. Die extra heffing zou onder meer op Franse kaas, wijn en luxeproducten als handtassen worden ingevoerd. Macron zei al dat de EU dit niet over haar kant zal laten gaan.

Trump zei op zijn beurt dat de digitaks een van de minste problemen is die de VS hebben met Frankrijk. De Amerikaanse president herhaalde dat de EU volgens hem handelsbarrières opwerpt.
voda
0
Frankrijk hardst getroffen door Amerikaanse importheffingen

(ABM FN-Dow Jones) De recente Amerikaanse importheffingen op Europese goederen raken Frankrijk het hardst. Dit constateerde het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag op basis van een analyse van Amerikaanse handelsdata.

Volgens deze analyse worden ook de Duitse en Britse export relatief hard geraakt, maar ondervindt Nederland nauwelijks problemen. Het zijn vooral enkele Nederlandse kaassoorten die wel onder de Amerikaanse heffingen vallen.

Het exportpakket dat te maken krijgt met Amerikaanse invoerheffingen had in 2018 een waarde van bijna 8 miljard euro. Maar liefst 34 procent van dat bedrag betreft Frankrijk. Duitsland kent een blootstelling van 28 procent en het Verenigd Koninkrijk van 20 procent. Slechts 0,5 procent van de getroffen export, ofwel 38 miljoen euro, betreft Nederlandse goederen.

De VS mag deze importheffingen opleggen van de Wereldhandelsorganisatie na illegale Europese staatssteun aan vliegtuigbouwer Airbus.

Dinsdag dreigde de Amerikaanse president Donald Trump om nog eens een importheffing van 100 procent op 2,4 miljard dollar aan Franse goederen te zetten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Orange gaat telefoonmasten verkopen

Gepubliceerd op 4 dec 2019 om 08:32 | Views: 13


PARIJS (AFN/BLOOMBERG) - De Franse telecomprovider Orange gaat de komende jaren meer telefoonmasten verkopen. Daarmee wil het bedrijf geld vrijmaken om bijvoorbeeld te investeren in nieuwe infrastructuur. Ook zoekt Orange partners om glasvezelnetwerken in Frankrijk en andere landen aan te leggen en uit te breiden. Dat maakte het bedrijf bekend tijdens een investeerdersdag.

Orange begint met de verkoop van 1500 Spaanse zendmasten aan Cellnex. Dat bedrijf betaalt 260 miljoen euro. Orange gaat met de stap verschillende branchegenoten achterna die al eerder hun infrastructuur te gelde maakten. Orange-topman Stéphane Richard geeft daarbij aan dat het bedrijf bij de verkoop wel de controle over zijn infrastructuur wil behouden.

Verder wil Orange in de jaren 2021 tot en met 2023 een operationele winst (ebitdaal) van tussen de 2 en 3 procent behalen. Tot 2023 wil de onderneming bovendien voor 1 miljard euro aan kosten besparen.
voda
0
Franse dienstensector groeit minder hard

(ABM FN-Dow Jones) De dienstensector in Frankrijk is in november iets minder hard gegroeid. Dit meldde Markit woensdag.

De inkoopmanagersindex die de economische activiteit meet, kwam vorige maand uit op 52,2, tegen 52,9 in oktober.

Eerder in de week bleek dat de inkoopmanagersindex voor de industrie juist steeg, van 50,7 naar 51,7.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Kering aast op skikledingmerk Moncler - media

(ABM FN-Dow Jones) Het Franse Kering, bekend van luxemerken als Yves Saint Laurent en Gucci, heeft verkennende gesprekken gevoerd met het Italiaanse merk voor skikleding Moncler over een overname. Dit meldde persbureau Bloomberg woensdagavond op basis van ingewijden.

Moncler zou omgerekend 10 miljard euro waard zijn, aldus Bloomberg. Of het ook tot een deal komt is niet zeker.

Concurrent LVMH nam onlangs de beroemde Amerikaanse juweliersketen Tiffany & Co over voor ruim 16 miljard dollar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Een muur van protest tegen Macron: héél Frankrijk staakt of demonstreert

Het is dé lakmoesproef voor president Macron: in héél Frankrijk wordt vandaag gestaakt, gedemonstreerd en actie gevoerd tegen zijn beleid. En bij het openbaar vervoer start zelfs een staking voor onbepaalde tijd.

Frank Renout 05-12-19, 06:00

De één staat met een flinke borstel lange lokken te kammen, de ander staat met een gloeiende föhn een kort koppie droog te blazen. En tussen het kammen en föhnen door gaat het in een kapsalon in Parijs maar over één onderwerp: de staking van treinen, trams, metro’s en bussen.

Lees ook
Bij Air France dreigen stakingen om pensioen

,,Ik heb geen idee of we wel naar ons werk kunnen komen’’, zegt de kapper links. ,,Anders blijven we toch gewoon ’s nachts in de zaak slapen?’’ suggereert de kapster rechts. ,,Maar misschien komen er ook wel nauwelijks klanten’’, antwoordt de kapper.

Bij Uber zijn ze wel al voorbereid. ,,Voor onze chauffeurs is een staking in het openbaar vervoer juist interessant’’, zegt een woordvoerder. Uber gaat chauffeurs stimuleren de straat op te gaan. ,,Denk bijvoorbeeld aan een premie na elke vier ritjes.’’

Plat
Frankrijk gaat ‘plat’ vandaag en de Fransen raken er niet over uitgepraat. Talkshows op televisie gaan dagelijks over ‘zwarte donderdag’. Politici hebben het angstig over ‘de muur van protest’. Dagblad Le Monde schrijft over ‘een wervelstorm’ die op de president afkomt.

Aanvankelijk wilden de vakbonden de straat opgaan tegen de pensioenhervormingen die de regering voorbereidt. Maar de onvrede zit diep bij de Fransen en steeds meer organisaties en werknemers sloten zich aan om hun algehele ongenoegen te uiten. Daardoor is een – zelfs na de Gele Hesjes – ongekend groot en breed actiefront ontstaan.

Overlast
Treinstation Montparnasse in Parijs bereidt zich voor op de staking. © AFP

De meeste overlast zal komen van de staking voor onbepaalde duur bij het openbaar vervoer in Parijs. Maar ook anderen leggen het werk neer, van grondpersoneel van Air France tot vuilnismannen in Marseille. Advocaten gaan de straat op en vrachtwagenchauffeurs demonstreren. Gele Hesjes en Black Bloc-antikapitalisten lopen mee. Onderwijzers staken, studenten gaan betogen, bij olieraffinaderijen wordt het werk neergelegd, Renault- en Peugeot-personeel gaat de fabriek niet in en zelfs op politiebureaus worden er stiptheidsacties gehouden.

,,Er zullen de komende dagen en zelfs weken problemen ontstaan’’, beaamde minister Gérald Darmanin van Overheidsfinanciën zuinigjes. ,,We hopen vooral dat de protesten rustig zullen verlopen, zonder geweld.’’

Maar de regering heeft ook al laten weten: die pensioenhervormingen komen er. Het stelsel dreigt onbetaalbaar te worden. De officiële pensioenleeftijd in Frankrijk is 62 jaar. En sommigen mogen al veel eerder stoppen. Militairen soms al op hun 47ste, treinpersoneel met 52 jaar en zeevarenden als ze 55 zijn.

De Oeso, de zogeheten ‘club van rijke landen’, becijferde dat Fransen gemiddeld stoppen met werken als ze 60,8 jaar oud zijn: vier jaar eerder dan in vergelijkbare landen. En een Franse gepensioneerde ontvangt gemiddeld 74 procent van zijn of haar laatste inkomen. In andere westerse landen is dat maar 59 procent.

Voorrechten
Dat kost geld. Jaarlijks stopt de rijksoverheid 8 miljard euro in de pensioenpotten. Daarvan gaat bijna de helft, 3,3 miljard, alleen al naar de spoorwegen – naar die machinisten die op hun 52ste stoppen. ,,Het is moeilijk te begrijpen waarom alle belastingbetalers daarvoor moeten opdraaien’’, aldus minister Darmanin.

Maar de Fransen hechten aan hun pensioenen, aan de voorrechten die erbij horen en aan alle sociale voorzieningen die na de Tweede Wereldoorlog werden opgebouwd. Veel Franse regeringen probeerden te hervormen, maar krabbelden terug na massale betogingen.

,,Frankrijk is een toneelstuk in herhaling, waarbij elke belangrijke hervorming ook elke keer weer wordt verwelkomd met grootschalige protesten ertegen’’, vatte politiek commentator Hervé Gattegno het ritueel samen.

Emmanuel Macron heeft wel een extra handicap: zijn zeer geringe populariteit. Nog maar één op de drie Fransen vindt dat hij het goed doet. En een ruime meerderheid (64 procent) denkt niet dat hij de pensioenen op de juiste manier wil hervormen.

Dat is misschien wel het meest raadselachtige aan deze zwarte donderdag: de Fransen zijn boos, maar de regering heeft nog niets eens gezegd hóe ze de pensioenen wil hervormen. De president beloofde de officiële pensioenleeftijd níet te veranderen en ook de premies niet te verhogen. Maar wat zit er dan wel aan te komen?

,,Fransen zullen langer moeten gaan werken (voor een vollédig pensioen, red.)’’, zei minister Darmanin. ,,Net als in de landen om ons heen. De enige vraag is nog hoe we dat gaan organiseren.’’ Half december zal de regering haar eerste concrete voorstellen presenteren.

Zo ging het in 1995
Oude Parijzenaars weten het nog precies: hoe ze in 1995 wekenlang alleen maar lopend of fietsend naar hun werk konden. Het openbaar vervoer lag maar liefst drie weken compleet stil. Er werd gestaakt, mede omdat de regering tóen ook al in de pensioenen wilde snijden. Volgens de bonden werd toen door 2 miljoen mensen gedemonstreerd. De Franse economie kwam tot stilstand. En sportwinkels werden beroofd door mensen die fietsen en rolschaatsen pikten om naar hun werk te kunnen gaan.

De overlast werd zó groot en het protest zó breed, dat de regering van president Chirac maar één uitweg zag: de hervormingen werden weer ingetrokken. En de regering verloor daarop volgende parlementsverkiezingen.

Géén hervormingen en de verkiezingen verliezen: dat is – zeggen vriend en vijand - het nachtmerriescenario voor president Macron.

www.ad.nl/buitenland/een-muur-van-pro...
1.384 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 64 65 66 67 68 69 70 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Markt vandaag

Kleine plussen Wall Street na handelsdeal

13 dec De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag dicht bij huis gebleven. Beleggers op Wall Street leken niet er... 1

  Indices

  AEX 602,86 +0,53%
  EUR/USD 1,1119 -0,57%
  Germany30^ 13.305,50 +0,17%
  Gold spot 1.475,90 0,00%
  LDN100-24h 7.370,06 +1,11%
  NY-Nasdaq Composite 8.734,88 +0,20%
  US30# 28.160,38 +0,11%

  Stijgers

  ALTICE...
  +3,00%
  TKH
  +2,02%
  Takeaw...
  +1,73%
  ASML
  +1,72%
  OCI
  +1,55%

  Dalers

  Galapagos
  -2,18%
  Kiadis...
  -1,96%
  Ordina
  -1,71%
  Alfen ...
  -1,63%
  Vastned
  -1,54%

  Nieuws Forum Meer»

  (14)

  efreddy op 14-dec-19 00:28
  (29)

  Adek 2001 op 14-dec-19 00:25
  (2)

  suske wiet op 13-dec-19 23:24
  (1)

  suske wiet op 13-dec-19 23:19
  (26)

  Kaviaar op 13-dec-19 21:37

  Column Forum Meer»

  (300)

  Call me Put op 14-dec-19 00:41
  (5)

  rene66 op 14-dec-19 00:38
  (309)

  Oboema uit Zimbabwe op 13-dec-19 09:10
  (16)

  Snugger op 13-dec-19 13:28
  (2)

  Snugger op 13-dec-19 12:48